Všehochuť: Thunderbolt, inovace, korupce a nuda

Léto je v plném proudu a s ním přišla také tradiční okurková sezóna. Na Novinkách už píšou o malárii v ČR na základě výpovědi nějaké vědmy, aby to následně v dalším článku vyvrátili, a na Živě řeší, co nosí redaktoři v kapsách. Prostě okurky, jak mají být.

Nemohu říct, že bych neměl co psát, ale je léto a léto je pro psaní strašně demotivační – lidé jsou pryč, takže nic nečtou. Já jsem většinou taky pryč a na psaní nemám čas. Když už si ho najdu, raději píšu tam, kde za to jsou peníze, a blog má jednoduše smůlu. Teď to ovšem napravím. Dnešní všehochutí smáznu pár témat, která mi prošla v posledních týdnech hlavou.

Mohou hrát ještě hůř?

Fujitsu vynalezlo nejhorší reproduktor na světě. Má ho nejspíš patentovaný, takže nikdo jiný tak špatné repráčky v notebooku nepoužívá. LifeBook U772 zase předčil všechna očekávání. Hraje tak špatně, že můj mobil vedle něj působí jako HiFi stanice.

Mimochodem koncept 14″ notebooku s dokem do 1,4kg je super, ale zkazit to pískajícím ventilátorem a vynechávající klávesnicí? Za 35t trochu ostuda. Kdyby ten notebook aspoň nebyl tak pěkný, aby mě jeho chyby tolik nemrzely (recenze brzy vyjde na NOTEBOOK.cz).

Inovace pro inovace

Ti zlí uživatelé prostě nechápou, co je pro ně dobré a pro firmy je stále těžší jim to vysvětlit. Beztlačítkové touchpady jsou pro spoustu běžných lidí matoucí (když vidí tlačítko, mají jasno, kam přesně sáhnout pro požadovanou akci – vizuální ztvárnění je důležitější, než se zdá).

Podobná inovace špatným směrem je patrná u automatického přepínání grafických karet. Zjišťuju, že jen malé procento lidí chápe, co musí udělat, aby spustilo hru/program na správné grafice. Jakmile selže autodetekční mechanismus, většina nepozná, že je pomalost způsobena integrovanou grafikou a že se s tím dá něco dělat. Největší ostudou je řešení od AMD, kde autodetekce vůbec nefunguje a přepínání je pro běžné uživatele úplně nepochopitelné (a pokročilé akorát nasere).

Lenovo zas vyrobilo klávesnici, která má mnohem méně praktické rozložení, uživatelé se čílí, ale je jim to prd platné. Nechápaví majitelé ThinkPadů se místo pochopení dokonce vztekají na blogu společnosti. Na druhou stranu být světovou dvojkou něco stojí a komunita musí jít stranou.

Holt zlí uživatelé zas nechápou, co je pro ně dobré.

Thunderbolt a USB 3.0

Thunderbolt nemá na růžích ustláno. Široce použitelných a cenově dostupných zařízení je pořád tak málo, že to ani nestojí za řeč. Navíc se ukazuje, že část logiky musí být v kabelu, což zvyšuje jeho cenu. Holt připojovat přímo na PCIe není nejlevnější ani pro kabel, ani pro cílové zařízení.

Naopak USB 3.0 konečně dostává smysl. Flashdisky do USB 3.0 jsou levné a snadno dostupné. U disků je situace podobná. V obou případech je nárůst rychlosti znát. Nyní se ovšem objevují také USB 3.0 dokovací stanice. Toshiba Dynadock U3.0 (foto v úvodu) příjemně překvapila. Funguje dobře v režimu USB 2.0 i 3.0, dají se k ní připojit dva monitory s 1920×1200, zvládá plynule video, a když na to přijde, běží na ní i hry (fps na 70% normálního). Když k tomu přičtu 5.1 analog zvuk, gigabitový ethernet a HDMI Audio, Toshiba udělala špičkový produkt. Po týdnech praktických zkušeností bych neměl potřebu připlácet za řešení s Thunderboltem (až jednou bude dostupné).

Cena tedy rozhodne, jak moc se Thunderbolt ještě rozšíří. Určitě bych ho ale neodsuzoval – pro specializované použití, kde je potřeba připojit něco s velkou šířkou přenosového pásma a nízkou latencí, může být užitečný.

Žádná velká revoluce

Čekal jsem letos, co by se pěkného mohlo objevit v pracovním segmentu. Mezi spotřebními notebooky jsou patrné nějaké trendy již druhým rokem (nižší hmotnost, tenčí rámečky, vyšší rozlišení). Ne, že bych chtěl, aby se pracovní notebooky inspirovaly od spotřebních ve všem, ale čekal jsem víc než jen obměnu procesoru a grafického čipu.

Nakonec HP i DELL ponechali stejnou šasi a ani jednu nepovažuju za povedenou. Otec má 13″ DELL Latitude E6320 a ještě po roce to na mě působí strašně pouťově. Extrémně tlustý rámeček kolem displeje (jak na větší úhlopříčku) a nafouklý vzhled. HP je zas strašně tlusté (stále nechápu proč). Lenovo také ponechalo téměř vše původní a co změnilo, to šlo k horšímu.

Dívám se na tiskovou zprávu Aceru a jeho vyšší řady TravelMate jsou také úplně stejné. Tajně jsem doufal, že aspoň Acer se vytasí s něčím novým, když jsem viděl Aspire M3 a M5. Vždyť by to klidně šlo udělat trochu tlustší, přidat dokovací konektor a vyšší rozlišení LCD. Rázem by vznikl notebook, který přesně odpovídá tomu, co pro práci potřebuju. Bohužel, nové TravelMate dopadly stejně jako ProBooky, EliteBooky, ThinkPady a Latitudy. Letos je to jedna velká šeď. Když k tomu připočtu ještě ne moc zajímavý update Intelovské platformy, lze v pracovním segmentu považovat za úspěch snad jen to, že už je konečně USB 3.0 jako základ.

Ach ti uplacení novináři

Na fóru se někdo divil, jak je možné, že novináři na zahraničních serverech nepoznali u jednoho notebooku Clevo problém, který hlásí někteří uživatelé na fóru, a jiný (pravidelný) diskutující napsal něco ve smyslu, že by si o tom třeba nedovolili napsat, protože by jim už pak nikdo nic nepůjčil. Prý se novinářům prostě nedá věřit.

Asi pořád něco dělám špatně, ale ani jeden z recenzentů na NOTEBOOK.cz nejde někomu z výrobců na ruku a hodnocení je v recenzích tak nestranné, jak jen to jde. Občas jsou nějaké tlaky, ale zatím se nám daří balancovat na hraně. Když se objeví příliš silné tlaky, na recenzování se vykašlu, ale k něčemu podobnému to podle mě ještě nesměřuje. Když nějaký notebook má zvuk ventilátoru jak vysavač, tak to prostě napíšu. Když klávesnice vynechává písmena, taky to napíšu. Pokud je na notebooku něco negativního, co jsem v recenzi nenapsal, buď jsem si toho nevšiml, nebo je to nedostatek relativní, který sám za nedostatek nepovažuju.

Nicméně časy jsou zlé. Někdo musí platit inzerci a ochota platit je úměrně nižší, čím více se někde objevuje negativních ohlasů na vlastní produkty. Ani bych se nedivil, kdyby časem pořádné a důvěryhodné recenze notebooků v ČR zmizely.

Komentáře k článku

  1. 1. Chatumbabub  24.7.2012  14:51:58

    Uz od lonska jsem planoval vymenu ThinkPadu R500 za neco vykonejsiho. Cekal jsem na T430, ale po jejim predstaveni jsem radeji koupil stolni PC do kombinace s R500. Je to smutne, ale zadny notebook do 35k nesplnuje moje pozadavky. Tak snad za rok..

  2. 2. mb  24.7.2012  15:42:41

    Svět se holt mění a musíme (?) se s tím smířit.

    Využil jsem situace, že se tady objevily první Thinkpady W530 a jeden jsem koupil – musím konstatovat, že se děje něco divného. Přestože byl notebook originálně zabalený, tak je na různých místech lehce poškrábaný, černé šroubky (které všechno tak nádherně prozradí) vykazují vyšší míru opotřebení než bych u nového notebooku čekal, škrábanec je i na SSDčku uvnitř notebooku.

    Přijde mi to, jako by někdo vzal nějakou již sestavenou W530 a změnil její konfiguraci – vyměnil paměti pod klávesnicí a dal jiný disk, protože celé to působí jako ruční práce nějakého středně pokročilého nešiky.

    Kdybych si ten notebook vlastnoručně nerozbalil, tak neuvěřím, že není použitý.

  3. 3. swarm  24.7.2012  16:40:52

    [2] Třeba je omylem naskladnili se starýma klávesnicema, a tak to museli ručně vyměnit :D

  4. 4. Notebooky Lenovo  24.7.2012  16:43:50

    @mb: žiaľ, to sa stáva v poslednej dobe čoraz častejšie… najhoršie je, že ja som mal tú smolu, že sa to stalo u zákazníkov, čo brali notebooky odo mňa za niekoľko tisíc € – ja ako predajca potom vyzerám ako debil…

  5. 5. Damianus  25.7.2012  6:55:42

    Stejný problém. Koupil jsem X220 a přišel mi úplně zmrzačený kousek :/ rozflákaná webka, šroubky evidentně odšroubované, víko s otisky. Přesto vše byl notebook zabalen s pečetí. No není to poprvé co se mi to stalo u lenova, asi mají zajímavý recyklační postup :)

  6. 6. Zax19  25.7.2012  8:54:52

    S otázkou nestranností novinářů se potýká asi většina malých internetových portálů. Nedávno na Penny Arcade rozjeli Kickstarter projekt s tím, že čím víc peněz vyberou, tím víc reklamy se stránky sundají na jeden rok. Na portálu Gamebreaker je to tak nějak podobně, protože jako portál o hrách je živí reklama zase na hry. Podařilo se jim sehnat sponzorství od Netflixu, ale snažit se vybrat od lidí peníze Kickstarterem by byl asi problém, protože už jim asi většina lidí co mohla peníze dala jako dar. Potíž je získat reklamu na produkty které s obsahem stránky přímo nesouvisí, aby nebyl střet zájmů.

    U stránek poskytujících vizuální obsah je běžné nabízet předplatné které pro uživatele obvykle nabízí výhody jako žádné reklamy a lepší kvalita obrazu, ale je to i výhodné pro poskytovatele, protože jen malá část reklam opravdu projde kvůli Adblocku a lokalizaci reklam na určité státy. U recenzí notebooků jsem si zrovna říkal, jak velký vliv na mě má jakákoliv recenze. Pro určité účely může být na trhu 100 různých modelů, ale i relativně negativní recenze pro mě znamená, že o určitém produktu budu uvažovat, kdežto ty co neznám prostě ignoruji. Natož pokud má výrobce v produkt důvěru, to pak musí být skvělá reklama mít pozitivní recenzi na stránce jako je třeba notebookcheck. Ale jak říkáš, asi to není tak jednoduché. Obsah přístupný jen odběratelům se vytváří těžko, pokud jde o recenze, kde nejde moc rozlišit prémiovou recenzi od normální a navíc není tak těžké text na nějakém blogu reprodukovat.

  7. 7. mb  25.7.2012  9:18:52

    [3] Klidně tam tu starou mohli nechat, třeba ta z T61p byla naprosto dokonalá (což nemůžu už tvrdit o X201, ani po roce používání jsem si na ni nezvyknul a občas mi nějaké písmenko při psaní chybí, přestože jsem klávesu prokazatelně stisknul – a u 5/ž je to skoro tutovka). Jenže když to budu reklamovat, tak přijede nějakej chachar a při výměně klávesnice mi zrasuje celej notes – dvakrát mi měnili displej v X41 a výsledek je děsivej a pozorování technika při práci bylo doslova utrpení, při prvním škrábanci se mi chtělo mu vyrvat šroubovák a dodělat si to sám). Výměna boardu v T60 za se znamenala najít odkud je ten jeden šroubek, co po něm (s jeho vědomím) zbyl na stole a svépomocí nastavit s/n a p/n, aby chodil System Update, protože na to se taky vykašlal. Takže si sice pokaždé koupím rozšířenou záruku, ale servis volám jen v krajní nouzi :)

    Nicméně teda nová klávesnice je taková schizoidní – layout naprosto pitomej, ale používám souběžně macbooky, takže jsem na něj zvyklej (náhodná podoba, jen co je pravda)… Pocit při stisku ale naprosto v pohodě, srovnatelný s macbookem nebo airem ročník 2011, v tomhle ohledu nemám připomínky. Jen ty klávesy mi přijdou ukrutně velký – kdyby byly trochu menší, tak to ničemu nevadilo a v pohodě by se tam vešel i numerický blok a odstranění jeho náhrady v běžné klávesnici by dávalo smysl.

  8. 8. AG  26.7.2012  10:32:08

    S obvinovanim z uplacania sa stretava kazdy novinar. Najviac je to zabavne vtedy, ked clovek napise napriklad porovnanie 3 produktov, vsetky dopadnu +- rovnako a v diskusii su za sebou tri prispevky obvinujuce autora z uplacania od troch roznych firiem :)

    Obcas si hovorim ze by to bol mozno dobry biznis robit take test a nechat si zaplatit od vsetkych zucastnenych. V reali to vsak takto nefunguje.

  9. 9. mb  27.7.2012  10:03:56

    Na druhou stranu příjemné překvapení – ta W530 má už v základní ceně rozšířenou záruku 3 roky BND on-site 9×5.


Napsat komentář