Vyplatí se kupovat levně a častěji i u monitorů?

S příchodem konzumního způsobu života dnes frčí nakupování levných věcí. U notebooků už se tomu ani nedivím. Na co bych si kupoval notebook za 60 tisíc, když stroj za 20 poskytne pro jednotlivce v mnohém stejné pohodlí. Možná bude jeho životnost kratší, ale nejspíš nebude kratší třikrát, takže stále ušetřím.

Přemýšlím, jestli něco podobného jde aplikovat i na nákup obrazovek. Vyplatí se vůbec častý nákup levných LCD třeba za 4 tisíce proti nákupu kvalitnějšího LCD za 12 tisíc s očekáváním třikrát delší doby použití?

Monitor není procesor

U součástek jako procesor jde vývoj mílovými kroky kupředu. Po dvou až třech letech je výkon (při stejné spotřebě) vždy o velký kus dál, ale u obrazovek to podobně nefunguje.

V poslední době jsem přišel do kontaktu s několika různými levnými LCD panely a byl jsem překvapen, jak nízká kvalita zobrazení zde stále panuje. Čekal bych, že se ty roky vývoje někde podepíšou, ale jediný výsledek vidím v rychlejší odezvě, což je záležitost spíš pro hráče, a v nutnosti vypnout dynamický kontrast, aby při změně obrazu panel neměnil světlost (tohle někdo vážně používá?).

Stejná úhlopříčka, stejné rozlišení

Před dvěma roky jsem kupoval za 12 500,- Kč 21“ panel Samsung SyncMaster 215TW (8bit S-PVA). Už to tehdy byl trochu výběhový model, ale ve všech testech dostával velmi pozitivní hodnocení, tak jsem ho vzal.

Nějak jsem bláhově myslel, že dnešní panely za 4 tisíce s úhlopříčkou 22“ nabídnou aspoň trochu podobnou kvalitu. Šeredně jsem se zmýlil. Dokud jsem si jeden takový monitor nepostavil vedle toho svého, tak jsem ani netušil, jak je tu stále velký rozdíl.

Moje poznatky? Dynamický kontrast sice udělá hezká čísla do parametrů v eshopech, ale vlastní kontrast je celkem o ničem. Černá je spíš trochu do šedé a bílá trochu do žluté. Tři čtvrtě roku starý levný panel už dokáže jevit známky vysvícení, takže při jasu 80% je svítivost podobná jako na mém (2 roky starém) monitoru při jasu 20%. Něco jako homogenita podsvícení u levných panelů asi taky řeší málokdo. Když k tomu přičtu typicky TN-kové mdlé pastelové barvičky, tak to teda není nic, co bych u stolního panelu dokázal trpět. To už bych si snad radši pořídil nějaké studiové CRT.

Závěrem

Nemyslím si, že jsem nějak extra náročný. Nepotřebuji 10 bitů na jeden barevný kanál a podobné záležitosti spíše pro profi grafiky. Přesvědčil jsem se ovšem, že ten nejprodávanější segment monitorů pro mě prostě není. Čím víc přicházím do kontaktu s dnešním low-endem, tím méně považuji svou investici před dvěma roky za zbytečnou.

Často slýchávám v souvislosti s displeji notebooků, že je dokáže trumfnout kdejaký laciný stolní panel. Řekl bych, že to není tak úplně pravda.

Monitor patřil asi vždy mezi ty součásti, které pro mě byly u počítače tím nejdůležitějším. Když někdo civí do monitoru denně, asi by na něm neměl zbytečně moc šetřit. Dnes se všichni pod tlakem marketingu ženou za úhlopříčkou a rozlišením. Sám bych raději obětoval pár palců výměnou za kvalitní panel. Nevím, jestli za to může, že jsem začínal v době, kdy 14“ CRT bylo standardem a desktop-replacement notebooky měly 9“ displeje, ale cokoli nad 20“ mi přijde na drtivou většinu běžných činností jako luxus.

Nakonec mě ještě napadá, že kdo nepřišel do kontaktu s pořádným LCD, ten je vlastně docela spokojeným člověkem. Doporučuji se takovým pořádným LCD vyhýbat, protože tak aspoň ušetříte.

Komentáře k článku

  1. 1. Johny007  16.11.2009  19:47:18

    Pokud někdo nutně potřebuje monitor za 3,500,- tak na Aukro.cz se dal, možná ještě dá, sehnat 1600*1200/20″ NEC s IPS obrazovkou. Sice použitý, ale podle mě vydrží déle než dnešní low-end a během té doby bude odvádět lepší práci. Tohle mi už potvrdil i jeden profi CRT Panasonic, který se dožil déle než všechny ostatní levné CRT co jsem měl. Použité zboží nemusí být vždy špatné.

  2. 2. Honzyk  16.11.2009  19:48:10

    Ono treba CRT je dobre, ale kdo ma dnes zivit? Mel jsem 22″, pak jsem si na to cvicne dal meric energie a myslel jsem, ze mne klepne.
    Vlastne jsem si sam sobe udelal medvedi sluzbu. Ale nakonec jsem si poridil slusne LCDcko a CRT sel ke znamemu grafikovi, ktery ocenil dobry obraz i pri ruznych rozlisenich.

    Mimochodem, je problem zlute misto bile a vysvicovani i u LED panelu? Jejich cena klesa, vice a vice se prosazuji, muze to byt dobra alternativa.

  3. 3. pan kumrd  16.11.2009  21:18:13

    Mám obdobnou zkušenost. Asi před rokem jsem šel do S-PVA modelu od Lenova (L220x) a doteď si za to rozhodnutí gratuluju. Občas mi do rukou přijde nějaký lowend panel. Neznalý člověk ten rozdíl nemá cenu poznat do té doby, pokud se lowend monitor nepostaví k něčemu kvalitnějšímu. Pokud má člověk alespoň trochu rozumu a má rád svůj zrak, bude pro něj určitě lepší například ušetřit nějaký ten tisíc při sestavování počítače nebo na notebooku a za ušetřené peníze koupit kvalitní panel. Kvalitní panel je opravdu dlouhodobá investice, nemluvě o kvalitě zpracování, záruce atd :)

  4. 4. Radek Slovák  16.11.2009  21:25:45

    Vidím to stejně…mám 20,1″ Viewsonic vx2025wm (MVA 8bit) a z počátku jsem trochu litoval vyhozených peněz. Ale to co vídávám dnes, např. u kamarádů…no brr. Jsem nakonec rád, že mám „jen“ 20ku s lepším obrazem. Jas mi také stále fičí na cca 25%, kontrast na standartních 70% a jsem spokojený. Žádné odlesky (matný), nic extrémně širokoúhlého (16:10), v pohodě barvy, slušné pozorovací úhly. A to ten monitor začali prodávat cca před 4 lety a já jej mám 3.

  5. 5. MartensPh  16.11.2009  22:27:35

    Mám také Lenovo L220x a když jsem chtěl koupit druhý, abych měl dva vedle sebe, už je neprodávali. Ale rozhodně se vyplatí monitor zkalibrovat, rozdíl je opravdu vidět. Můj byl původně hodně do červena. Možná, že když se levný monitor zkalibruje, tak bude také docela slušný, ale kdo to ze šetřivých udělá, že. Sonda stojí možná více než spousta levných LCD panelů :-)

  6. 6. Ladis  16.11.2009  22:38:30

    [5] Levné LCD nejdou zkalibrovat, zkoušel jsem to. V nové práci na standardním CCFL TN displeji jsem půl hodiny ladil barvy, abych od sebe rozlišil „bílou“, bílosvětlešedou a světlešedou, protože jako programátor to potřebuju (GUI vývojových nástrojů).

  7. 7. mn  16.11.2009  23:29:38

    *Nakonec mě ještě napadá, že kdo nepřišel do kontaktu s pořádným LCD, ten je vlastně docela spokojeným člověkem. Doporučuji se takovým pořádným LCD vyhýbat, protože tak aspoň ušetříte.*

    S tímhle musím souhlasit. 24″ ze začátku vypadá jako obrovská kráva… ale najednou člověk zjistí, že je to akorát a po chvíli už začne pošilhávat po docela drahé 30″… :)

  8. 8. Warcz  17.11.2009  0:37:07

    mam na koleji 17 palcového Vievsonica z roku pfff 2000 ? Byl k tomu P4 2Ghz DDR1. Ten monitor nemá sice černou ale šedou. Hlavně papírová odezva 50ms jde opravdu vidět :o) Ale 0 vadných pixelu a 10 let provozu… Původní cena byla přes 20 000.

  9. 9. volodjA  17.11.2009  10:40:35

    tak to ze nektery lcdcka nemaj cernou ale sedou je uz skoro zvykem, dost casto to je i u ntb displeju, co je mnohem horsi a pro me nepochopitelne, ze nekdo muze vyrobit lcd s analogovym vga konektorem…

    tal levna lcd jsou desna, staci se projit kdekoliv v obchode treba v datartu kolem nich a vetsina obrazu je uplne rozostrenejch, neda se na to divat, ze maj lcd hnusny barvy, na to se v podstate muzu vykaslat, kdyz ho pouzivam jen na psani a klidne se s tim smirim, ale kdyz ten text je celej rozvlnenej… ja jsem si toho vsimnul uz pred lety, problem je ten, ze misto toho aby vyrobci ty smejdy prastali vyrabet, tak naopak jejich produkce stoupa

  10. 10. tubler  17.11.2009  16:02:41

    [1] Já jednoho takového broučka doma mam(4 měsíce) a nelituju toho. Vzhledem k tomu, že jsem Plzeňák, tak jsem si tam došel vybral si z cca 10 kousků co tam pán měl vyzkoušel a odnes si podle mého takřka nepoužitý kousek za 3100. Jedinej problém je spotřeba která je fakt mazec, ale zase 100% podsvícení jsem ještě nepoužil, běžně pracuji na 20%, když je venku krásně tak 50%.

  11. 11. Logout  18.11.2009  16:45:29

    Ja mam zkusenosti dost opacne. Pred peti lety jsem koupil 17″ LCD, standardni TN panel s na tu dobu blbym podsvicenim (svetlejsi rohy) za cca 7000 a vydrzel mi az do minuleho mesice, kdy jsem shledal, ze nema cenu kupovat hybridni TV tuner do Maca a radsi jsem za 5300,- koupil od LG 22″ LCD s integrovanym DVB-T a hlavne SCART porty, ktere vyuziju pri pripojovani osmibitu. Verim ze mi bude slouzit taky alespon pet let, i kdyz – je tu patrne ze kvalita je horsi – stary monitor byl z pulky kovovy (noha, hostra ramu), tohle uz je jen plast.

    Jde o to, zda clovek ma na dany monitor oci. I kdyz na nem pravidelne orezavam a edituju fotky, tak proste moje oci nevidi zasadni rozdil proti IPS, s vyjimkou horsich pozorovacich uhlu, ale jelikoz mam monitor, stul a zidli na svych pevnych mistech, neni problem to nastavit a fungovat.

  12. 12. Jiří  18.11.2009  19:35:35

    Mě vyloženě zabíjí ty TN panely…naprosto souhlasím s tím, že dnešní levné LCD jsou fakt příšerná. Sám mám Dell 30″ (3008WPF) a když jsem nucen sedět ve škole před 17″ TNkem tak je to úděsné. Aspoň tedy, že i můj notebook má IPS panel (Lenovo X200 Tablet).. Když vidím ty leslé ohavnosti, tak je mi jich i líto..i těch spolužáků..:) Ale když někdo neví, jak něco vypadá, tak mu to pak nemůže ani moc vadit..

  13. 13. swarm  18.11.2009  23:57:11

    [2] Honzyk: Jo, LED panely mají delší životnost, takže se nevysvítí tak rychle. Žlutá barva vzniká právě kvůli zářivce a při nižším kontrastu (resp jasu u některých monitorů) je vyrovnávána barevným nádechem LCD vrstvy (tím že ta z vlastního obrazu žlutou trochu potlačí). To vyrovnávání ovšem znamená nižší celkový jas, takže při maximálním kontrastu a jasu má každý monitor se zářivkama nádech do žluta. LED tohle naštěstí řeší.

    [9] volodjA: Některý monitory maj VGA vstup v pohodě (třeba ten můj zvládne vyhladit i docela velký chyby v signálu), ale nedávno jsem se byl podívat na naší základku, kde nakoupili za několik mega nový počítače pro velkou část školy. Jsou to nějaký děsný plečky od ASUSu a maj LCD monitory jen s VGA vstupem (ten počítač DVI samo taky nemá). Co jsem však nepochopil – není tam automatická kalibrace obrazu. Musí se to ladit jen pomocí phase a těch dalších voleb a co jsem si to tam zkoušel, tak prakticky neni šance mít obraz ostrý ani po 5 minutách ladění.

    Tohle prostě nepochopim. Oni tam maj desítky monitorů a všechny mají mázlý obraz. Tohle bych od nich nikdy nepřevzal – fakt nechápu, jestli jsem byl jediný, kdo si toho všiml.

  14. 14. volodjA  19.11.2009  19:55:19

    Jakej mate nazor na tyhle levny panely?
    Mne se docela libi ten eizo, da se jeste spolehat na to ze eizo znamena kvalitu?
    http://www.alza.cz/22-lcd-dell-e2209wa-d134563.htm
    http://www.alza.cz/22-lcd-fujitsu-scaleoview-d139193.htm
    http://www.alza.cz/23-eizo-ev2303wh-bk-d137694.htm

  15. 15. tubler  19.11.2009  23:29:45

    [13]Swarm: Předat se dá takřka cokoliv, co mam zkušenosti ze škol, tak jsou většinou rádi, že něco „dostali“ a kvalita je zas až tak moc nezajímá, pokud to funguje. Viz například hodně často provozují projektory se zemníma smyčkama, kdy obraz na plátně lítá zprava doleva a nikomu to nevadí a nikdo to nereklamuje

  16. 16. Mem  23.11.2009  14:09:21

    Swarm: „Když někdo civí do monitoru denně, asi by na něm neměl zbytečně moc šetřit. Dnes se všichni pod tlakem marketingu ženou za úhlopříčkou a rozlišením.“

    To si trochu protiřečíš, pokud já potřebuji denně intenzivně pracovat, tak mám raději 2 velké TN panely (aktuálně 22″ na výšku a 24″ FullHD), kde si můžu zobrazit najednou víc věcí, než abych za stejnou cenu měl třeba jen jeden panel s menším rozlišením, kde se mi sice na obrazovku nic nevejde, ale barvičky budou obzvláště vypečené ;) A podobně když manželce odešel displej v NB, tak jsem skočil do obchodu, za 3 litry (které bych možná jinak musel investovat do servisu) koupil obyčejný 20″ Samsung 1600×900 a je po problému, a proti displeji v NB (HP nx6110) je to přitom velký pokrok.

    Jasně, TN je zlo, ale v praxi bych to zase tak moc neprožíval, zvlášť když si vzpomenu na doby kdy jsme byli schopní dělat i na DSTN obrazovkách ;)

  17. 17. peter  24.11.2009  23:58:13

    Vypecene barvicky su sposobene sirokym gamutom, bohuzial tie lepsie displeje su akoze len pre grafikov a tam treba mat v grafickom programe spravny profil a potom je to OK.
    Inak celkom dobry je NEC P221W, za tie prachy je to skoro kradez, ma aj HW lookup tabulku, ale tiez ma sirsi gamut a bez sondy sa neda zistit ci sRGB funguje spravne, mne sa zda ze najma ta cerverna stale moc krici. Jedina vec co mi na nom vadi je ta antireflexna vrstva, vytvara taku „texturu“ nad obrazom.

  18. 18. polo  27.11.2009  18:09:22

    To je ten najvacsi problem kvalitnejsie paneli skoro nikto nevydel , drviva vecsina ludi nevie , ze nieco take existuje…
    Sam mam HP lp2475w a DELL U2410 aj napriek tomu , ze sa jedna o lacne paneli mam pocit ked sa idem prejst niekde do niecoho ala datart tak mi je na grc tie paneli su proste strasne.


Napsat komentář