Zběžně: Nastavení ventilátoru pro EliteBook a 16:9 a konec trackpointu

Lenost a vytíženost jinými aktivitami udělaly své a na blogu se už dlouho nic nového neobjevilo. Zkusím jen zběžně vypsat pár událostí z poslední doby, které mě nějakým způsobem zaujaly.

Řízení chlazení pro HP EliteBook

Majitelé notebooků od HP měli poslední roky velkou smůlu. Ze „svaté trojice“ pracovních modelů byly právě ty jejich téměř vždy nejhlučnější. HP má trochu jiné představy o optimálním provozním hluku a většinou upřednostňovalo co nejnižší teploty, a v jejich noteboocích běžel ventilátor i při kancelářské práci, ačkoli srovnatelné konkurence od DELLu nebo Lenova byla úplně zticha.

Autor HWiNFO32 přidal do své diagnostické utility možnost jednoduchého nastavení ventilátoru. Nečekejte nic velkého, jde zatím jen o možnost přepnout z automatického chování na manuální a zvolit konstantní rychlost (včetně vypnutí při zvolení minima). Dle zkušeností to funguje na nejvyšší řadě EliteBook minimálně posledních dvou generací. U řady ProBook to údajně nefunguje, protože používá jiný čip k řízení ventilátoru (mám ProBook 6450b a něj to mohu potvrdit).

Všechna čest autorovi. Možnost v určitých chvílích vypnout ventilátor vnímám jako velkou přidanou hodnotu. Snad se podaří udržet funkčnost i s přicházejícími modely. U HP mi něco podobného už dlouho chybělo.

Poměr stran 16:9 nyní téměř všude

Přicházející notebooky s novými procesory Intelu (Sandy Bridge) už téměř všechny přesedlaly na displeje s poměrem stran 16:9. Co to znamená? Pokud se s tím ještě nedokážete smířit, bude nejlepší koupit výprodejové konfigurace současných modelů. Poměr stran 16:10 už definitivně mizí z úhlopříček 12 a 14“, kde se u pracovních notebooků držel kvůli vyšší praktičnosti. 16:9 bude podle mě další velká rána Tablet PC určeným k pracovnímu nasazení – úzká nudle totiž na výšku opravdu nedává žádný smysl.

Dle prohlášení různých výrobců jde o tlak výrobců panelů, který jim zabraňuje použít cokoli jiného než 16:9 (a v budoucnu možná 21:9) i u drahých modelů. Jenom ty MacBooky (Pro), které jsou v kategorii $1000+ nejprodávanější, spokojeně frčí dál na 16:10 a jako by se ještě Apple vysmíval širokoúhlé mánii 10“ IPS panely s poměrem stran 4:3 v iPadech.

Ono mi těch 16:9 vlastně vůbec nevadí (kromě Tablet PC samozřejmě), ale nemám rád, když tomu není přizpůsobena celá koncepce. Relativně častý jev je přidávání 16:9 displejů do šasi, která na to není optimálně přizpůsobena, což vyúsťuje ve velké mezery pod i nad displejem. Jsou jen dvě věci, kvůli kterým toleruju větší rozměry notebooku – displej a klávesnice. Poslední dobou ovšem odměnou za vyšší rozměry dostanete tak maximálně víc plastů (hliníku) okolo. Jeden nedávno recenzovaný business ASUS to dotáhl k dokonalosti. Ač stejné úhlopříčky jako můj 14“ ThinkPad R61, přes přechod z 16:10 na 16:9, kdy má displej při stejné úhlopříčce menší plochu, je to notebook větší do šířky, do hloubky a vlastně i do výšky. Takhle si pokrok nepředstavuju.

Konec trackpointu v ThinkPadech?

Matt Kohut si nedávno v jednom zápisku na lenovoblog.com postěžoval na bolest rukou a možnou předzvěst karpálního tunelu (způsobeného možná právě používáním trackpointu). V tomto zápisku rozvíjel dál své myšlenky, že trackpoint už je vlastně z dlouhodobého hlediska mrtvá záležitost a že svět patří dotykovým technologiím. Ačkoli nešlo o žádné oficiální předzvěsti odstranění, v mžiku to dokázalo vytočit čtenáře, kteří se mu odvděčili stovkou nevlídných komentářů v relativně krátkém čase.

Mattův příspěvek podle mě nebyl nejšťastnější (taky pak raději publikoval ještě „uklidňující“ dodatek). Není toho moc, na co jsou uživatelé ThinkPadů ještě citlivější než na poměr stran LCD. Trackpoint ovšem do této množiny patří a kacířské myšlenky na oficiálním blogu lenova, zdá se, zarytí ThinkPadisti odpouští jen velmi těžce.

On v zápisku Matt zmiňuje, že noví uživatelé už netuší, k čemu tam ten trackpoint je. Je to zvláštní, ale mám úplně opačné zkušenosti. I úplně noví uživatelé si jej často oblíbí tak, že si touchpad vypnou. Sám jsem k tomuto prvku přistupoval v roce 2008 s despektem (měl jsem dřív jeho obdobu na Toshibě a tam to bylo otřesné), ale dnes jej používám většinu času. Dokonce i moje přítelkyně si trackpoint oblíbila a už od pohledu pochopila, že je to lepší, protože při ovládání kurzoru nemusí zvedat ruce z klávesnice (ale má smůlu, notebook od Benq, který kdysi dostala, má jen touchpad).

Druhá, neméně klíčová role trackpointu se týká identifikace ThinkPadů. I moji počítači téměř netknutí kamarádi umí rozpoznat v záplavě notebooků ThinkPad jako ten „s červenou tečkou uprostřed klávesnice“. Sám vnímám trackpoint jako jednu z největších přidaných hodnot. Když se dívám po noteboocích jiných značek, vždy řeším, že by mi tam chyběl. Všechno ostatní lze u konkurence najít a nezřídka v podobné kvalitě.

Zatím ovšem nemusíte panikařit. Při současné situaci nic v dohledné době konci trackpointu nenasvědčuje.

Dodatek

Jeden z čtenářů mi poslal screen z aktuální verze HWiNFO32, kde je pro nastavení ventilátoru EliteBooků více voleb:

Komentáře k článku

  1. 1. Michal  7.3.2011  17:57:55

    Ted mam sice prvni thinkpad ale bez trackpointu ani ranu. Predtim jsem mel tabletPC kde byl na klavesnici taky trackpoint, takze jsem vlastne nikdy touchpad nepouzival (krom pujcenych notebooku) a jsem za to vdecen. Kdyz mam nekomu neco opravit na notbooku a on ma touchpad a jeste windows, au au.

  2. 2. Honza.Mac  7.3.2011  18:53:11

    Ohledně těch displejů úplně naprostý souhlas, 16:10 je pro mě nejlepší poměr, ono se to nezdá ale 16:9 to je fakt rozdíl ty výška tam prostě chybí, 21:9 si nedovedu představit naprosto vůbec to už je jen na filmy, na web a kancelářskou práci nepoužitelné, jsem velmi rád že Apple dává do macbooků 16:10. S trackpointem sem nikdy nepracoval tak nedokážu posoudit.

  3. 3. Zandome  7.3.2011  20:24:08

    Ja mám viacero notebookov – osobne používam MacBook Pro 13″, kde Trackpoint nemám a ani mi nechýba, touchpad na Macu je neskutočne vymakaný a dva kroky vpred pred akoukoľvek konkurenciou. Čo sa 16:10 a 16:9 týka, tak tam súhlasim s Jiřim – pokiaľ to nejde na úkor iných vecí, tak s tým nemám problém – chvíľu som robil na T510 s Full HD a s L412 HD ready a pohoda, nevnímal som to nejako negatívne, ale stále preferujem svoôj Mac, aj tak mi displej na ňom príde lepší.

    Btw. keď už tu riešim tie Macy, tak minule som sa bavil s niekoľkými ľuďmi z Lenova a zhodli sme sa na tom, že unibody Pro sú viac menej bezkonkurenčné – keď si človek zoberie do ruky akýkoľvek Tčkový ThinkPad a poronateľný Macbook (a že cenovo a parametrovo sú porovnateľné) tak Mac víťazí – čo ma ako predajcu Lenova veľmi neteší…

  4. 4. Nolwendil  7.3.2011  21:10:15

    Thinkpady pro mě vždycky byly notebooky, které proti ostatním měly (mimo jiné) vyšší odolnost, možnosti dokování, a trackpoint. Po převzetí PC divize IBM Lenovem se objevily notebooky, které sice měly označení ThinkPad, ale chyběla jim právě ta zvýšená odolnost a nebo ten dokovací konektor. Ale pořád to pro mě jsou ThinkPady. Jakmile ale vyjde „ThinkPad“, který nebude mít TrackPoint, tak už to prostě není Thinkpad a nevím, co jiného by mě mělo držet u této značky…
    Vždyť jediný netbook, který bych si kdy koupil, je právě X120, který má oproti konkurenci právě ten trackpoint. Z touchpadu mě vždycky bolí zápěstí, bouří se, a odmítá spolupracovat. Volá po TrackPointu.

    Pokud bys někdy v budoucnu zjistil, že se má TrackPoint rušit, tak se rád připojím k petici či dokonce demonstraci za jeho zachování…

  5. 5. Romus  7.3.2011  21:28:31

    Co se týče trackpointu tak souhlas, já bych si bez něj thinkpad nekoupil, naopak touchpad bych klidně oželel, trackpoint mi nejvíc chybí u netbooků. protože na těch pidi touchpadech nejde vůbec nic.

    Co se týče těch poměrů stran tak pro mě -> do 14″ je ideální 4:3, 15-22″ 16:10, 16:9 snáším až od 24″ výše.

  6. 6. Jirrick  7.3.2011  21:39:10

    Ten screenshot z HWinfo32 máš z nějaké staré verze. Ta nová umí i nastavit rozložení rychlostních hladin a konkrétních rychlostí. Zápis není permanentní, takže na jednu stranu špatné nastavení se vyruší rebootem, ale bohužel i to dobré.

  7. 7. Martin  7.3.2011  23:08:42

    Tak těmito novinkami jsi mě fakt nepotěšil :(

  8. 8. swarm  7.3.2011  23:15:33

    [3] Já bych se třeba o bezkonkurenčnosti přel. Pro mě je hliník na spodku vyloženě mínus při rozhodování. Klouby se daj zlomit u TP i MB Pro úplně stejně „snadno“ a tlak to v zavřeném stavu stese +- taky stejný. Proto u mě vítězí ThinkPad, který nemá povrch vodivý ani elektricky ani (tolik) tepelně.

    [4] X120 je pěkný mininotes. S MB Air je to jediný 11″, do kterého bych šel.

  9. 9. Damianus  8.3.2011  2:31:49

    Jak vidím tak se shodneme na mininotesech :) MBA je jediný zajímavý produkt od Applu pro mě a X120 vypadá jako luxusní kousek.

    [3]Jedním slovem blbost. Cílová skupina je úplně jiná. Zatímco co od 90% lidí bude macek ležet na stole, tak TP bude pořádně pracovat. Nedávnou jsem viděl cca stejně používaný macbook pro a oproti mému TP vypadal v zuboženém stavu. Šasi macka není nic revolučního. Jako jediné pozitivum vidím to, že nevrže, ale negativa převládají. Takové uhlíkové vlákna jsou lepší volbou.

    Článek: trackopointu bych se nevzdal, to raději 16:9 nadpis u toho TP (movie) je fakt dobrý vtip.

  10. 10. Damianus  8.3.2011  2:32:52

    PS: máš tu špatně nastavený čas :) je 1:32 ne 2:32

  11. 11. Michal  8.3.2011  12:12:34

    ta dira na boku x120e je opravdu cd-rom? to preci nedava smysl nebo jo?

  12. 12. wizaard  8.3.2011  11:45:51

    [10] X120e nemá mechaniku. Asi ses koukal na obrázek nějakého ThinkPadu Edge E.

  13. 13. swarm  8.3.2011  11:53:07

    [9] Už jsem to opravil. Jestli si po přechodu zpět na letní čas vzpomeneš taky tak pozdě, pak to skoro nemá význam přepínat ;)

    [11] Přesně tak. Kdyby ji měl, určitě bych nezmiňoval, že se mi líbí.

  14. 14. riprex  8.3.2011  19:53:36

    No to s tím TrackPointem Lenovo zcela jistě neudělá, protože by si sami sobě kopali díru. Apple? Díky nemám zájem (a nemám na to).

  15. 15. tomtomas  9.3.2011  10:12:20

    Taky jsem majitelem ThinkPadu jen chvíli (půl roku) ale trackpoint jsem si okamžitě oblíbil a touchpad vypnul bez trackpointu bych dnes už nedokázal fungovat…

  16. 16. AG  17.3.2011  4:26:48

    Hm, iPad ma 4:3… To mi normalne vnuka myslienku mat ako dalsi notes prave iPad s dodatocnou klavesnicou a nejakym nahackovanym systemom.

  17. 17. Petr  22.3.2011  21:53:52

    Ja jsem velkym zastancem TrackPointu, ale zaroven musim potvrdit, ze delsi prace opravdu drazdi karpalni tunel. Snazim se prejit na TouchPad ale nejde mi to. Bez TrackPointu ani ranu, kazdopadne po x letech kazdodeniho uzivani opravdu citim velkou unavu.

  18. 18. marek.sk  1.5.2011  14:49:37

    Vyborne!!! Mam elitebook 6930p generacia este s c2d t9400 a regulacia funguje absolutne perfektne. Skutocne exkluzivna zalezitost!Vsetka cest autorovi len opat potvrdil, ze ma velky talent. Pri uplnom stiahnuti fanu a office praci je book neskutocne tichy. Pocut uz iba 7200 rpm hdd.:d


Napsat komentář