Co vás čeká s novou generací procesorů Intel Haswell?

Každý rok vychází nové procesory od Intelu i AMD a pokaždé nám výrobci slibují vyšší výkon, nižší spotřebu a delší výdrž na baterie. V mediálním šumu nebude od věci říct, co doopravdy získáte, pokud si vyberete nějaký notebook s procesory generace Intel Haswell.

Ti, kteří se o počítače a notebooky zajímají, už jistě znají všechny technické detaily nové platformy. V tomto zápisku budu podstatně stručnější, aby byl užitečný hlavně těm, kteří do toho tolik nevidí (nebo ani nechtějí). Pro někoho totiž Haswell nic nepřináší, jinde zas může být takřka revolucí.

Nižší spotřeba, ale jen u úsporných modelů

Hodně se mluví o nižší spotřebě nových procesorů. Je to tak, některé notebooky teď s obyčejnou šestičlánkovou baterkou mohou vydržet „až“ deset hodin (vyzkoušeno). Může za to implementace nových úsporných stavů uvnitř procesoru, které v něm deaktivují většinu částí a odpojí signál hodin (přestože jinak se počítač tváří jako zapnutý). Takto se procesor dokáže rychle vypínat, kdykoli zrovna není potřeba – funkce tedy přijde vhod při prohlížení webových stránek nebo kancelářské práci.

Problém je, že tyto nové úsporné stavy Intel implementoval pouze do úsporných variant procesorů. To jsou ty, které mají v modelovém značení U a Y a jsou k nalezení v tenkých noteboocích. Klasické procesory značené písmenem M/QM pro běžné notebooky s plnou výbavou a výkonem tyto funkce ovšem nemají. Co z toho plyne? Že spotřeba je zde stejná jako u minulých generací Sandy Bridge a Ivy Bridge. M-kové modely Intel uvolnil až nyní, ale ověřil jsem si na čtyřjádrech (QM a QX), že tam nedošlo k žádnému posunu spotřeby směrem dolů.

Grafické jádro lepší jen někde

U letošních procesorů Intel přichází s podrobnějším značením integrovaných grafických jader, takže uživatel snáz pozná, co vlastně uvnitř jeho procesoru je. Zatímco dříve více méně platilo, že v Core i7 najdete lepší grafiku než třeba v Core i5, teď je situace trochu jiná.

Základní grafiky jsou značené jako Intel HD 4200, 4400, 4600 a 5000 a k tomu jsou pak ještě výše mířená jádra Intel Iris Graphics (5100) a Iris Pro (5200). Intel procesory trochu více „nakombinoval“, takže si můžete koupit třeba Core i7 s HD 4400 i Core i5 s HD 5000 (= vyšší výkon procesoru nemusí znamenat vyšší výkon grafiky).

Z toho, co se zatím objevilo na trhu, bývá mezi úspornými procesory běžná Intel HD 4400, což je grafika s hrubým výkonem asi dvojnásobným než Ivy Bridge HD 4000. Ovšem pozor, pokud si koupíte tenký notebook, který má pouze jeden paměťový modul (tj. nefunguje zapojení paměti dual-channel zvyšující propustnost pro grafické jádro), může být výkon sražen zpět na úroveň Intel HD 4000 (místy i pod). Chce si to tedy nejlépe projít recenze, kde se zmiňuje konfigurace paměti.

S Intel HD 4600 (takový střed pro většinu nabídky i5 a i7) je výkon asi dva a půl násobný (proti Intel HD 4000), tedy na úrovni low-end grafik jako NVIDIA GeForce GT 720M nebo AMD Radeon HD8670M. Kde a jak se objeví notebooky s lepšími integrovanými grafikami, je zatím spíše otázkou. Ptal jsem se na to u více výrobců a zatím se sem nikdo nechystá s žádným takovým modelem. Neočekávám proto, že by nás měla potkat brzká smrt dedikovaných grafických čipů.

Co jsem měl možnost vyzkoušet, kompatibilita s 3D aplikacemi a hrami je podobná minulé generaci, takže zejména v případě CADů ještě může mít význam i low-end dedikovaná grafika AMD/NVIDIA.

Výpočetní výkon místy nižší

Určitě se najdou lidé, kteří na generaci Haswell čekali pouze proto, že by nové procesory mohly nabídnout více výkonu. Obvykle je s každou generací výkon o něco vyšší a například s příchodem generace Sandy Bridge šlo o velký skok, ale v případě Haswellu se také může stát, že procesor stejné třídy bude mít nižší výkon než jeho předchůdce.

Konkrétně se to týká úsporných dvoujader, kde došlo ke snížení TDP ze 17 wattů na 15 (z čehož nově tvoří dva watty čipová sada). Jako pěkný ukazatel hrubého výpočetního výkonu používám test renderingu Cinebench R11.5, kde základní úsporné Core i7 Ivy Bridge dosahuje hodnoty 2,9 bodu. Nové základní úsporné Core i7 Haswell má jen 2,5-2,6 bodu. Není to výrazně méně a běžně to asi ani nepostřehnete, ale jasně to ukazuje, že v úsporné řadě se tentokrát šlo po spotřebě i za cenu výkonu.

Mezi klasickými procesory teď půjde spíše o navýšení taktů a k tomu plošně nějakých 10 % výkonu daných optimalizací jádra (některé optimalizace se ukážou až na nově zkompilovaných programech). Příjemnou změnu vnímám hlavně u jediné 35W varianty čtyřjádra (i7-4702MQ), kde šel výkon nahoru asi o 25%. Obecně se však dá říct, že pokud máte notebook s procesorem Sandy Bridge, nebo Ivy Bridge, po stránce výkonu si příliš nepřilepšíte. Tedy pokud budete vybírat nový notebook s procesorem ze stejné třídy.

Závěrem

Možná jste teď měsíce otáleli s koupí nového notebooku a čekali právě na Haswell. V případě, že je pro vás prioritou výdrž baterie, udělali jste dobře a mezi notebooky s úspornými procesory byste se již po starších generacích neměli dívat, protože někde je výdrž až o 80% vyšší (při nenáročné práci).

Je-li vaší prioritou výkon integrované grafiky, může Haswell nabídnout zlepšení. Nicméně pokud je to hlavní požadavek, doporučuji se dívat po modelech s Intel HD 4600 a vyššími, s operační pamětí v režimu dual-channel.

Pak jsou tu klasické notebooky s výkonnými dvoujádrovými a čtyřjádrovými procesory, kde nedošlo ke zlepšení spotřeby a výkon je při stejné frekvenci velmi podobný. Zde mohou být nově uvedené notebooky zajímavé spíše dalšími komponentami a technologiemi (například lepší displej, jiné provedení šasi,…). Pokud zrovna ve vašem segmentu nejsou žádné zajímavé nové stroje, stojí za zvážení nákup nějakého výprodejového modelu minulé generace. Některé jsou teď za zajímavé ceny (zejména business a workstation).

Komentáře k článku

  1. 1. Jakub  16.9.2013  13:56:46

    Tedy pokud si můžu nyní koupit ThinkPad T520 s 2jádrovým Core-i7, tak asi nemá smysl čekat na T540 s 2jádrovou i5? tedy za předpokladu, že T540 nenabídne IPS panel při FullHD.

    Myslel jsem, že úsporné režimy dá Intel hlavně do výkonnějších procesorů, které pak v idle zbytečně vybíjí baterii.

  2. 2. swarm  17.9.2013  0:41:59

    [1] Výkon bude asi dost podobný a spotřeba nejspíš taky. IPS u T540 je otázka, to z hlavy nevim (u 14″ má třeba jen T440s, zatímco T440 končí u HD+ TN). Je tam pak ještě rozdíl v tom, že T540 má numerickou klávesnici a USB 3.0 v základu, zatímco do T520 si ho budeš muset přidat přes ExpressCard. Pak už je to jen otázka toho, zda ti vyhovuje nové rozložení klávesnice a beztlačítková polohovací zařízení.

  3. 3. Kamil  18.9.2013  17:37:10

    Swarme, co nás čeká? Většinou stále hnusné displeje. Výkon stávajících procesorů je více než dostačující pro příštích několik let. Některé modely mi připadají jako automobil ve stylu vietnamské tržnice s motorem Ferrari a koly od žebřiňáku. Ano, je k mání Acer Aspire V3 s IPS, jenže mně se nelíbí. Stačí dobře navržená a udělaná krabice neutrální barvy. Čistě funkční, nemusí být ani moc tenká. Dobrý obraz, v mezích možností dobrý zvuk, všechny potřebné a dobře rozmístěné konektory. Naprosto chápu všechny kteří si hýčkáte své Thinkpady. Proč utrácet za vyšší výkon, který nepotřebuju, se stejným šajse displejem, jaký už mám. Naprosto nechápu jak je možné, že jestliže monitory s panely IPS jsou už za několik tisíc, že pro notebooky displeje nejsou. Přitom, jak odhaduju podle cen monitorů, notebook s IPS panelem by vyšel zhruba o dva tisíce dražší. Technicky to nechápu. jediným vysvětlením může být obchodní politika ve snaze o prodejnost „akčním“ vzhledem a snížení nákladů na minimum. Jenže proš TN panel mají i „profesionální“ notebooky v ceně okolo čtyřiceti tisíc, naprosto nechápu. Přitom IPS, třebaže malé, mají i relativně levné tablety, ktežto sub a netbooky v řádově obdobné nebo i o něco vyšší ceně mají TN.
    Můžeš rozumně vyložit proč to tak je a jestli se to v dohledné době změní?

  4. 4. Kamil  18.9.2013  17:50:55

    A ještě dodávám, že nepovažuju za příjemné každé dva roky měnit operační systém a celé programové prostředí. Doma mám XP, na pracovním mám Sedmičky a při představě, že bych přecházel na Osmičky, mě jímá hrůza. Tohle dělat výrobce automobilů tak zkrachuje. „Inovovali jsme. Ovladač stěračů je místo ovladače blinkrů, ovladač blinkrů je místo ovladače světel, ovladač světel, kam jsme to dali… aha, je v menu ovladače stěračů. Funkci brzdy jsme přehodili na pedál plynu, funkce plyn je na pedálu spojky a brzda se ovládá ručně tam kde byl ovladač klimatizace, která je nově automatická a teplotu volí podle přednastaveného optima. Ŕazení jsme otočili o devadesát stupňů. Snížili jsme výšku oken a přidali chromované doplňky. Horní plocha palubní desky má efektní zrcadlový povrch. Intenzita osvětlení se adaptivně řídí světelným senzorem, individuální nastavení je možné z menu na páté úrovni…“

  5. 5. swarm  18.9.2013  18:27:13

    [3] Sakra, tebe to nějak všechno namíchlo :). Procesory mají výkon dostačující jak kde. Pořád se ještě setkávám se situacemi, kde bych snesl více, ale je fakt, že běžný uživatel se do takové situace nedostane. Proto je taky fajn, že šel Intel cestou nižší spotřeby a teď je mnohem víc notebooků i v konfiguraci s úspornými vnitřnostmi, kde lze dosáhnout na výdrž 6+ hodin reálně. To je podle mě přínos, který není k zahození.

    Pokud jde o displeje, tak tu výchozí situaci jsi docela trefil. Svůj ThinkPad T400 ani nemám tolik z potřeby být nostalgický, ale byla to levná možnost dostat se k LED podsvícení, 3G, GPS a akceleraci HD videa za směšný peníze (a s kompatibilitou doku a baterek). Klidně bych si koupil i nový notebook. Peníze by se na to našly a jsou věci, co by se mi líbilo změnit (nejde mi ani tolik o tloušťku, ale raději bych měl 14″ stroj, který váží 1,8 kg a na 6cell baterku dá víc než T400 na 9cell… což s Haswellem už třeba není takový problém)…

    …jenže pak je tu ten displej, a když vidim kvalitu displejů v nových business noteboocích, říkám si, že nebudu zbytečně utrácet, když mě to neposune ve kvalitě displeje. Z toho tedy plyne můj „wait and see attitude“.

    Na druhou stranu teď už by se to všechno mohlo změnit k lepšímu. 14″ T440s s úsporným Core i5 a full-HD IPS by měl vyjít na nějakých 33t s DPH. Pak tu bude taky 14″ HP ZBook 14, kde bude opět full-HD IPS, ale navíc tam bude aspoň základní grafika FirePro (což je třeba pro mě užitečná věc), zástupná numerika a všechny komponenty přístupné bez nutnosti použít šroubovák (klasický disk + M.2, dva sloty na RAM).

    Co z toho plyne? Letos už se objeví i docela použitelný pracovní stroje, jen asi stále zůstanou v ceně 30+ tisíc. Za 20t zatím nic takového nebude, takže možná ještě rok počkám. Pak už bude víc hi-dpi panelů a obyč IPS se třeba konečně přesune víc do střední třídy.

    Jinak Aspire V3 mi taky moc nevyhovuje, ale teď se objevují i stroje jako 14″ Aspire V7 (taky full-HD IPS) za 25t, který je o dost lépe zpracovaný a vypadá dobře… jen mu chybí dok. Čekám proto, s čím přijde Acer v TravelMate řadě, protože přidat na bok dokovací konektor, tak je to pro mě velký adept na další stroj.

    V příštím roce by podobných strojů v ceně 25t mohlo být více a to už pak možná začnu uvažovat nad obměnou notebooku.

    [4] Souhlas. Inovace pro inovace jsou tady dost evidentní a pro člověka, který nemá extrémní potřebu zkoumat s každým počítačem nové prostředí, je to docela otravné. Snad se to časem ustálí tak jako u aut.

  6. 6. Zax  19.9.2013  1:39:06

    Acer má TravelMate P643, to je docela dost dobrý pracovní stroj s dokováním, ale taky mizerní TN HD panel. Mě osobně to nevadí, hlavně pokud je displej matný. Velikost textu mi dělá problémy i na 17“ FullHD, natož něco menšího. Ikdyž musím přiznat, že když jsem viděl Samsung Galagy S3 mini s kontrastem 26200:1 tak mi docela padla brada. :)

    K Haswellu, nic lepšího jsem nečekal a docela mě vytačelo, jak natěšení někteří lidé byli. Mluví se o nových a starých generacích přitom mezi druhou a čtvtou Intel generací je výkonově minimalní rozdíl, natož když lidé mluví o Geforce GT7xx jako o nové generaci, jako kdyby tam byl nějaký výrazný posun. U notebooků je ještě praštěnější, že do řady nacpali nová čtyřjádra když už léta tyhle procesory dosahují ve většině modelech příliš vysokých teplot.

  7. 7. Kamil  19.9.2013  13:35:57

    (5) Swarme, jestliže se mi notebook nerozsype, také počkám. Cena kolem dvaceti a čtrnáctka displej, to by mělo být akorát. I operační systém by měl být lepší podle logiky XP dobré, Vista mizerné, Sedmičky dobré, Osmičky mizerné…
    V nejhorším to překlenu něčím do deseti z druhé ruky, vídávám tady zmíněné Thinkpady za zajímavé ceny. Bylo by užitečné nejem pro mě, kdybys napsal, na co si při koupi dát pozor a čemu se vyhnout.

  8. 8. swarm  19.9.2013  13:43:58

    [6] Tak pro konečného spotřebitele nakonec bude Haswell přínos kvůli baterce. Tady je totiž podstatné, že to, co dnes považujeme za úsporné modely (TDP <20 W) budou za chvíli základní procesory a už teď je vidět, že obyč "tlustý" notebook dostává tyto úsporné varianty.

    Dá se říct, že při boji s AMD se Intel dost utrhl ze řetězu, pokud jde o spotřebu. AMD už to vzdalo, a konkurencí je pro změnu ARM, takže je na čase se vrátit trochu dolů (ve výkonu teď stejně nikdo nekonkuruje, takže pro zvyšování není důvod). Stojí za zmínku, že dávno tady byly úsporné procesory s mezní spotřebou na úrovni těch Haswellovských. Core2 Duo ULV měli 10W TDP, některé Core Solo jen 5,5W. V době Pentium-M zas hi-end měl 25W TDP.

    Očekávám, že další generace po Haswellu půjde ještě o kus níž a výkon se zase moc nezvedne. Cílem jistě bude vytlačit základní 35W TDP dvoujádra a předpokládám, že ve stolních kompech půjde spotřeba také směrem dolů. Tady je skvěle vidět, že v podstatě konkurence udává směr.

    [7] Na co si dát pozor? To je hodně individuální. Záleží, na co který notebook je náchylný. Pak je to vždycky akorát baterka (výrobce, opotřebení), lokalizace klávesnice, vyjetost kloubů a případně záruka. "Profi repasy" jsou z mé zkušenosti největší zlo, protože jsou vykuchané a přeskládané ze zbytků. To je asi všechno.

  9. 9. Nox  19.9.2013  15:07:10

    Haswell je proste jen drobne vylepseny Ivy Bridge s bombastickym marketingem. Jak tu koukam, stale vice lidi tu ceka na IPS v noteboocich. Osobne bych taky ho taky v nefiremni cenove dostupne kategorii uvital. Samozrejme bez podlosti typu mizerne chlazeni, malo USB a podobne. Proste aby to byl upgrade a ne downgrade.

  10. 10. swarm  19.9.2013  20:48:53

    [9] Letos to ještě bude vždycky s příplatkem, nicméně 15,6″ Aspire V7 za 24 tisíc s DPH a 14″ Aspire V7 za 25 tisíc s DPH už jsou docela přijatelné. Měl jsem možnost osahat 15,6″ verzi – displej luxus, chlazení tiché (vlastně při kancelařině pasivní) a konstrukčně také ok. Snad proti tomu brzo postaví něco i konkurence.

  11. 11. MCA  20.9.2013  4:46:36

    [9] Ja bych k tomu pridal poradnou klavesnici, ale to se oba nestane. Vime to a presto porad doufame.

  12. 12. Martin  20.9.2013  11:10:45

    Swarm: vedel by si mi poradiť či mám čakať na nový HP Zbook 15 alebo kúpiť súčasný HP 8470w alebo 8570w? Potrebujem maximálný výkon (pre Adobe aplikácie), požadujem tichosť. Nepotrebujem LED panel. Na cca 99% budem vždy pracovať na externom monitore. Teraz používam MacBook Pro 17 s nainštalovanými Windows 7 (Mac OS nepotrebujem) ale nie je to ono. Mám pocit, že sa Apple vykašlal na podporu MBP 17 s Win.

  13. 13. swarm  20.9.2013  12:42:57

    [12] Na Adobe to bude hlavně o výkonu procesoru, takže to chce čtyřjádro. Vzhledem k tomu, že čtyřjádro už teď najdeš u HP i v 8470w, tak asi neni na co čekat. 8570w a ZBook 15 jsou větší a to při externím monitoru je spíš nevýhoda. ZBook 14 nemá smysl kvůli polovičnímu výkonu (proti 8470w).

    Na tvém místě bych vzal 8470w, dokud jsou teď za výborné ceny. Haswell ti žádný výkon navíc nepřinese. Jedinou výhodou HP workstation s Haswellem je povolená přepínatelná grafika, a tedy i vyšší výdrž na baterky. U 8470w je to tak 3-4 hodiny na jedno nabití.

  14. 14. Honza V.  20.9.2013  18:52:12

    Chtěl bych se zeptat, jaká je situace u Fujitsu? Kdy představí novou generaci Lifebooků s Haswellem? Konkrétně nástupce Lifebook E743, který vyšel relativně nedávno. Je tam nějaká naděje na kvalitní IPS displej? Aktuálně je Lifebook E743 mým favoritem na nákup nového notebooku. Díky.

  15. 15. MCA  20.9.2013  18:55:50

    [12][13] Adobe CS6 bojujes primarne o moznost volit akceleraci pres GPU, nebo vsechno nechat na CPU. Adobe Mercury Playback/Graphic Engine (neuvadis co) mas o ciste OpenCL (Photoshop), nebo OpenGL (After Effect) a drtic CPU CUDA (Premiere Pro). Spolecny jmenovatel RAM, kterou vyuzivaji naplno.
    Kdyz mas CS5, tak nemas u takoveho Photoshopu nic jineho, nez CPU, protoze CUDA podporuje jen pres BBox, PPro (MPE) drti CPU a CUDA.

  16. 16. Martin  20.9.2013  19:50:20

    [15] Priznám sa, že som nepochopil o čom píšeš. Používam a budem používať Photoshop CS6 (možno CC), výhľadovo After Effects.
    Je rozdiel či kúpim HP8470w s AMD FirePro M2000 alebo HP8570w s NVIDIA Quadro K1000?

  17. 17. MCA  20.9.2013  20:19:04

    [16] Comments asi nejsou uplne tim nejlepsim mistem pro vysvetlovani Adobe Mercury, s dovolenim Ti sem soupnu par linku, ze kterych si myslim udelas snadny obraz toho, o cem je rec.

    http://helpx.adobe.com/photoshop/kb/photoshop-cs6-gpu-faq.html
    http://www.studio1productions.com/Articles/PhotoShop.htm
    Swarm snad nebude nic namitat proti individualnimu OT.

    Mercury Graphic Engine pouziva OpenCL + OpenGL, avsak nejsou rovnocene 1:1, protoze OpenCL je zkratka o dost silnejsi (platne i pro APU od AMD). Na netu se vali spousty benchmarku a konkretnich prikladu napr.: 24MPix a Iris/BG vuci SW (CPU) ceste. U AE zase drsne jede OpenCL, ktery se pouziva jednak k previews, ale i k export H.264/MPEG-2 -> BR/DvD.

    Drivery jsou dostupne primo pro Adobe.

  18. 18. MCA  20.9.2013  20:20:57

    Oops … AE – OpenGL. Preklep.

  19. 19. swarm  21.9.2013  1:31:57

    [16+17] OT je tady vždy vítané, pokud je konstruktivní :)

    Pokud jde o OpenGL věci v Adobe, pak je asi jedno, kterou grafiku zvolíš – na Photoshop mají obě dost výkonu a v AE je hlavní, že jde o profi grafiky (i ta M2000 podává při náhledech lepší výkony než hi-end herní geforce). FirePro M2000 je slabší a má jen 64bit paměťovou sběrnici, nicméně tady to bude jedno (nemyslim si, že budeš dělat něco, kde by nebylo).

    Pokud jde o OpenCL, bude M2000 nejspíš v double-precision o něco rychlejší. Aspoň tak mi to vychází v různých testech, které jsem prováděl pro další článek o profi HW (jen ho ne a ne dopsat). V něčem se obecně grafiky dost přeceňují. M2000 i K1000M maj v OpenCL výkon přibližně poloviční proti Ivy Bridge čtyřjádru Core i7.

    V podstatě na pořádnou GPU akceleraci přes OpenCL by to chtělo AMD grafiku vyšší střední třídy (aspoň na úrovni Radeon HD8850M). Cokoli nižšího moc nestojí za zmínku a u NVIDIE je to slabé všechno. Výkon top grafiky GTX780M v double precision je jen na úrovni quadcore i7.

  20. 20. swarm  21.9.2013  1:37:59

    Jen bych dodal, že to moje vyjádření k přeceňování grafik v OpenCL se týká jen těch mobilních. Třeba stolní Radeon HD7850 má u mě v počítači 2,5x vyšší výkon než šestijádrový Xeon X5650.

  21. 21. r4in  25.9.2013  17:32:24

    No že by tohle rozdělení/značení Intel procesorů bylo zrovna user-friendly, to se říct IMO nedá. Zase luštit písmenka v produktové dokumentaci…

  22. 22. blackbonez  3.10.2013  13:51:39

    dobre info swarm, predpokladam ze ani novy macbook pro retina v 15″ verzi neprinesie o moc noveho.

  23. 23. swarm  8.10.2013  20:36:56

    [21] Je fakt, že to značení pořád mění, ale aspoň je tu ark, takže se dá cokoli docela dobře dohledat: ark.intel.com

    [22] Retina je teď nový model, tak se nedají čekat zásadní změny už letos.

  24. 24. lafy  12.2.2014  21:38:53

    [3] Thinkpad T400, Pokud vím je Santa Rosa, tedy Core 2 Duo Penryn T[89]00+ i965+ grafiku integrovanou si nevybavuji, ale mám dedikovanou slabotu nvidia 8400M GS. Máš na mysli akceleraci přehrávání x264 pomocí dxva. TO ano, ale je to jen díky té grafice.

  25. 25. swarm  12.2.2014  23:45:50

    [24] Ne, Santa Rosa byl T61.


Napsat komentář