Lze přidat grafiku do dnešních notebooků?

Občas ten dotaz někdo vznese. Typický případ vypadá následovně: někdo zajde do obchodu a koupí si notebook, ale doma zjistí, že mu na jeho sdílené grafice v procesoru neběží jeho oblíbené hry. Na internetu najde stejný notebook s grafickým čipem AMD, či NVIDIA a zaraduje se, že existuje řešení a bude stačit grafiku jen přidat. Je tomu tak? Asi ne, když se takhle ptám.

Situace dříve

Vyměnitelné grafické čipy (resp. karty) jsou s notebooky od nepaměti. Občas mi někdo tvrdí, že to je záležitost poslední doby, ale není. Sem tam byla grafika řešená jako modul už na úplně prvních noteboocích. V 90. letech to pak nebylo nijak výjimečné. Ostatně můžete se podívat, jak vypadala například grafická karta v ThinkPadu 760, který jsem tu kdysi rozebíral. Podobné řešení bylo doménou hlavně těch počítačů, kde nevadila trochu větší tloušťka a počítalo se s výkonem.

U levných čí ultra-mobilních strojů se vše samozřejmě cpalo přímo na desku. Buď se prostě nepočítalo s ničím jiným („nechceme si kanibalizovat vyšší modely“), nebo se nechtělo plýtvat místo vyměnitelnými moduly.

Univerzální sloty

Velkou nevýhodou dříve byla absence standardizace těchto modulů. Výrobce se většinou sdílel nějaký modul v rámci několika modelů jedné, maximálně dvou generací. V polovině minulé dekády se objevila specifikace unifikovaných modulů nazývaných MXM a začal velký boom podobných řešení. Pokud jste dodrželi typ modulu (je jich ještě dnes několik velikostí podle tepelného vyzařování), mohli jste vložit jinou kartu.

Pokud byla podporovaná výrobcem, stačila pouhá výměna. Pokud nebyla a šlo o typ bez Video BIOSu, bylo nutné ještě pomocí speciální utility rozložit soubor hlavního BIOSu, nahrát do něj potřebný Video BIOS nové karty a provést flash. Nejde sice o něco pro uživatele začátečníka, ale schopnější si poradí, pokud nejde o nějaký problémový model.

Pokud se ovšem vyráběla nějaká konfigurace notebooku s integrovaným grafickým čipem, na desce slot nikdy k nalezení nebyl. Důvod? S grafikou totiž musíte propojit také interní displej a všechny výstupy. Pokud by bylo potřeba počítat s dvěma zdroji těchto dat, musely by se na desce implementovat multiplexory, které by udělaly návrh desky složitější a dražší (podobné řešení se používalo u notebooků s přepínatelnou grafikou a mnoho pracovních strojů jej má ještě dnes). Pro varianty s integrovanou grafikou se tak udělala jiná deska – s neosazeným slotem a jinými cestami k výstupům.

Dnešní notebooky

Dnes je situace lepší, neboť samostatné grafiky se přímo k výstupům již většinou nepřipojují a obraz se vždy posílá do té integrované po sběrnici v rámci řešení jako NVIDIA Optimus. Odpadla většina problémů a potřeba už je jen vhodný ovladač v operačním systému. Teoreticky by nic nebránilo ponechání volného slotu pro případ pozdějšího rozšíření, nicméně neděje se tak.

V rámci boje o co nejtenčí notebook už totiž pro slot není místo. Když totiž budeme uvažovat PCB základní desky, nad ním s pár milimetry mezery PCB MXM modulu, nad tím vším ještě pár milimetrů plošky s heatpipe a vertikálními úchyty, vyjde nám hodnota, která po zasazení do šasi už nedělá ten sexy tenký profil, který dnes všichni tak chtějí.

V poslední době je navíc snaha dělat základní desky co nejmenší. Připájet komponenty grafické karty přímo na ní vždy zabere měně prostoru, než uvolnit prostor pro celý obdélníkový slot.

Fotka v úvodu ukazuje vnitřek 13″ ThinkPadu E320 ve verzi s integrovanou grafikou. Stejný notebook lze sehnat také v mnoha konfiguracích, kde je přepínatelná dedikovaná grafika AMD Radeon HD6630M se 128bit vyhrazenou pamětí. Pokud byste ovšem chtěli do první konfigurace grafiku přidat později, bude to znamenat výměnu celé základní desky (tedy veškeré elektroniky, kromě toho, co je ve slotech: CPU, RAM, Wifi, BT, disk).

Jak je vidět, obě varianty dnes mohou sdílet stejnou desku a plošný spoj připravený k osazení součástek leze pro obě stejný. Jen v jedné verzi není osazen grafický čip, čtyři paměťové moduly a hromada drobných součástek okolo.

Stejně je to řešeno v drtivé většině dnešních notebooků. Ve výsledku je podobné řešení nejlevnější a nakonec výrobce přece ani nestojí o to, aby někdo do jeho stroje rval jinou grafiku, když si od něj může koupit celý nový notebook. Výjimkou jsou dnes hlavně různé čínské skládačky, kde se počítá s osazením hi-end čipů, které se nevyrábí v takovém množství, aby je bylo ekonomické cpát přímo na desku, pár herních mašin a pracovní stanice.

Závěrem

Notebooky nikdy nebudou jako stolní počítače. Bude v nich čím dál tím méně místa, jak se postupně budou dělat tenčí, levnější a více spotřební. Při výběru konfigurace byste na to měli brát zřetel. Jsou parametry, které vůbec nemusíte řešit – typicky RAM a disk. Rozšíření zde moc nestojí a většinou právě na nich stojí velká část aplikačního výkonu. Procesor jde v mnoha případech také vyměnit, ale špatně se shání a výměna už vyžaduje určitou šikovnost. Grafickou kartu zpravidla nevyměníte a musíte se s ní spokojit po celou dobu životnosti počítače.

Komentáře k článku

  1. 1. Gersa  2.12.2011  19:56:03

    Otazkou IMHO je, jestli vetsina uzivatelu potrebuje jinou grafiku, nez tak ktera je integrovana v modernich CPU….

  2. 2. Zax19  3.12.2011  10:24:56

    Je pravda, že Bulldozer se AMD moc nepovedl, ale v následujích letech by mohli na trh přinést lepší provedení GPU-CPU spojení a tím nahradit low-end dedikované karty v laptopech. Ikdyž nedávno jsem instaloval známému Skyrim a byl jsem sakra překvapený, co dovede laptop za 11 tisíc s HD 5470. V souvislosti s přehříváním si pohrávám s myšlenou laptopu s 64bit sběrnicovou grafikou a GDDR5 pamětí, takže bude zajímavé sledovat, co novější GPU v CPU provedou s nabídkou dedikovaných.

  3. 3. swarm  3.12.2011  12:30:19

    [1] Tak většinový uživatel má na notebooku akorát prohlížeč a nějaký textový editor, takže ano – většina uživatelů grafiku nepotřebuje.

    Sám jsem uznal, že separátní grafický čip nepotřebuju, koncem roku 2006, kdy jsem po půl roce používání notebooku s GeForce Go7300 (dříve 3 roky GeForce4Go420) vyměnil stroj za něco malého s Intel GMA950. Od té doby jsem už zůstal u Intelu a nikdy mě to neomezovalo (na hry mám teda ještě další dva notebooky s Radeony HD5850 a HD6770M).

    Ještě dnes slýchám, že někdo zarytě nechce sdílenou grafiku. Důvody jsou v podstatě tři:

    1) občasné hraní her
    2) používání profesionálních OpenGL programů, které často neběží pod Intelem moc dobře (někde kvůli propadu výkonu, někde kvůli kompatibilitě)
    3) -nejčastější- tradice; z dávných dob si pamatují, že Intel má takové ty grafiky na kterých se pořádně ani nepřehraje video

    Ten třetí je docela častý a Intel bude muset ujít ještě hodně dlouhou cestu, než se tahle reputace změní.

    [2] HD5470 je typická grafika, kterou už Intel v podstatě dohnal ve výkonu, ale stále ještě může mít pro někoho smysl. Stačí se podívat na výsledky her, kde někde je výsledek podobný a někde je fps Radeonu skoro dvojnásobné. Intel na tom sice v posledních letech hodně pracuje, ale ještě stále se musí snažit. Až tohle dokáže úplně dorovnat, současný lowend zmizí (to už se trochu děje – ne nadarmo i v tom 13″ ThinkPadu Edge je HD6630) a současný mainstream se změní na lowend.

    Ta situace s paměťmi je trochu zajímavá. Zatím GDDR5 v kombinaci s 64bit sběrnicí v podstatě nikde neni. Docela by mě zajímalo, zda je levnější použít 128bit GDDR3 (tedy 4 čipy) než 64bit GDDR5 (2 čipy). Časem se to ale změní, protože ceny GDDR5 taky jednou půjdou dolů a dvěma čipy se ušetří spousta místa.

  4. 4. Crestwood  3.12.2011  15:26:47

    [3] HP Probook 4x30s s Radeon grafikou ma HD 6490M a GDDR5 pamat pripojenu cez 64 bitovu zbernicu.

  5. 5. wizaard  3.12.2011  21:09:20

    To je fotka desky E320? :-)

  6. 6. Fušál na Fidzži  3.12.2011  21:47:15

    „Typický případ vypadá následovně: někdo zajde do obchodu a koupí si notebook, ale doma zjistí, že mu na jeho sdílené grafice v procesoru neběží jeho oblíbené hry“ – spíš bych řekl typický blbec

  7. 7. mravac  3.12.2011  22:17:16

    [3] Ja som prešiel z ATI 3650HD (HP pavilion DV5) po roku a pol na GMA4500MHD (Lenovo SL410). Grafika mi stačí aj na občasné hranie hier. AK by som si chcel poriadne zahrať, tak by som si radšej kúpil stolný PC. Výhodou integrovaných grafík je nižšia spotreba ako lowend, a tým pádom aj nižšie vyžarované teplo spolu s dlhšou výdržou na batériu.

    Sám som zvedavý na novú mobilnú platformu intelu, ako sa pohrajú s výkonom grafiky, lebo plánujem upgrade, a keď už teraz intel svojími grafikami dohnal low end, siahnúť po dedikovanej grafike pri mojom používaní (Office, Matlab, Programovanie) by bol krok vedľa.

  8. 8. Zax19  4.12.2011  19:33:36

    [4] Právě, jde sehnat HD 6490M s i5 okolo 16 tisíc, jsou to hodně tenké laptopy což se někomu líbí, ale člověk si musí senat 15“ verzi, ty 17“ jsou už HD+ a to by na hraní nebylo. Jinak zajímal by mě spíš směr AMD, protože ta se tuším na GPU výpočty v CPU zaměřuje více, slyšel jsem něco o tom, že směřují k lepšímu provedení než Intel, ale zmíněný Bulldozer debakl ve mě moc důvěry nevzbuzuje.

  9. 9. uaaa+  4.12.2011  22:22:14

    konečne zas poriadny článok a nie to čo písal ten sprostý slovák – už nikdy viac, ďakujem

  10. 10. swarm  4.12.2011  22:57:11

    [4] ProBooky S jsem měl vždy buď s AMD procesorem (kde jsou GDDR3), nebo s Intelem bez samostatné grafiky. Teď koukám, že třeba do EliteBooku 8460p dali jen 6470M s GDDR3 a zrovna tam by ta lepší verze slušela víc. Nakonec i ten výkon je pak nezanedbatelně vyšší.

    [8] ProBooky S určitě nejsou tenké notebooky. Jsou vlastně skoro všechny do jednoho tlustší než ekvivalentní modely od konkurence.

    Pokud jde o mobilní procesory Llano, tak tam je ta nová grafika docela dobrá. V podstatě na úrovni HD6450M (aspoň u čtyřjádra A6). Uvidíme, s čím přijdou oba výrobci v další generaci. U Intelu se totiž proslýchá, že na to zase šlápne a v dřívějších roadmapách měl novou HD grafiku s dvojnásobným počtem stream procesorů, což by s výkonem hnulo o pěkný kus.

  11. 11. swarm  4.12.2011  22:58:12

    [5] wizaard: První a poslední fotka jsou E320. Prostřední fotka s kartou ve slotu je tuším Acer Aspire 5920G – ten jsem vyhrabal v zálohách fotek někdy z roku 2007.

  12. 12. Crestwood  5.12.2011  11:47:47

    [10] Vykonna ako vykonna, ta prepinatelnost a nekompatibilita s mnohymi aplikaciami tu 6490M v Probookoch dost degraduje.
    HD 6470M a 6490M sa najma lisia len nepatrne frekvenciami a pamatou (ktora je pri takychto cipoch viacmenej nepodstatna), takze o „nezanedbatelne vyssom“ vykone by som dost polemizoval (mal som oba notasy na testy).

  13. 13. swarm  5.12.2011  13:16:48

    [12] O třetinu vyšší výkon už mi připadá „nezanedbatelně vyšší“, ale uznávám, že to je relativní.

  14. 14. Crestwood  5.12.2011  18:37:27

    [12] Myslis o tretinu nizsi? Lebo tak to vyslo mne pri defaultnom nastaveni (v ktorom testujem, kedze sa hram na blbeho Deza uzivatela ktory s tym nebude carovat)… Ta prepinatelna grafika v tom Probooku je proste bolehlav (a celkovo pri AMD), zatial ju nebudem odporucat na nic zlozitejsieho.

  15. 15. swarm  5.12.2011  19:25:52

    [14] Ne, myslim to přesně tak, jak jsem to napsal na základě detailních výsledků z notebookcheck.net. Mluvim tady totiž celou dobu jen o těch čipech. Jak to funguje v nějakém HP ProBooku mě upřímně vůbec nezajímá.

  16. 16. Jarda Syrový  12.12.2011  0:01:39

    [3]
    a dalším důvodem proč nemít integrovaný Intel…
    4) Kvůli podpoře driverů pod linuxem. AMD ani Intel nemají ovladače na takové úrovni, abych je byl ochoten používat. Jediná přijatelná volba pro linuxáka je Nvidia.. :(

  17. 17. Macek333  12.12.2011  20:29:10

    Ad Intel grafika, docela by mě tedy zajímalo, co je pravdy na šílené podpoře jejich driverů pod W7-64, dneska notes bez tohoto OS běžně neseženete. Proto jsem raději neriskoval a šel do diskrétní grafiky, ale rád se poučím, že je to již pouhá urban-legend :-)

  18. 18. tk  12.12.2011  23:50:27

    17) Měl jsem Aira s intel HD3000 a po špatných zkušenostech z doby před 4 roky mě neskutečně překvapilo, co dneska intelí integrovaná grafika utáhne. V bootcampu s win7 x64 jsem plynule hrál Starcraft 2, Portal 2 a Fallout 3 na střední detaily, místy i v nativním rozlišení (1440×900)…

  19. 19. tk  12.12.2011  23:55:27

    … teda aby bylo jasno, samozřejmě tam možná chybí některé efekty oproti stejnému nastavení na diskrétní grafice, ale ničeho jsem si nevšiml – nepotkal jsem žádné bugy v zobrazení.

    A druhé překvapení bylo, že ta 1.7 GHz i5 byla ve všem znatelně rychlejší (a to o hodně – i ve věcech typu kompilace větších projektů), než letité 2.2 Ghz core 2 duo v mém druhém ntb. To jsem taky po papírovém porovnání nečekal.

  20. 20. swarm  13.12.2011  15:55:38

    [17] 64bit ovladače byly ok už v době Visty a od té doby nebylo nutné dělat brutální změny, takže spíš ti někdo nakecal bludy.

    Sám jsem na GMA X3100 isntaloval Win7x64 driver v době týden před oficiálním uvedením Win7 do obchodů (bylo to z MSDN) a problémy nebyly žádné. U nových notebooků s novými Intel grafikami taky nic.

  21. 21. elzet  14.12.2011  14:01:10

    [17] naposledy jsem měl s Intel 64bit drivery problém s GMA X3100 (intel 965 chipset) pod Vistou cca 3-4 roky zpátky, blbly hlavně OpenGL aplikace (např. Autodesk Maya vykreslovala místo menu Desktop a fungovala fullscreen jen v 16bit barvách). Občas to taky po vložení do docking station špatně detekovalo připojený externí displej a trvalo na použití rozlišení 640*480. Teď mám v laptopu GMA4500 pod Win 7 x64 a nemůžu si stěžovat, všechno šlape.
    Jinak si nemůžu stěžovat, jediné, co mi nikdy na Intelu nefungovalo snad nikdy, je antialiasing ve hrách (ale to je bezpředmětné, na hry s AA to nemá výkon). Ale na nižším rozlišení a nízké detaily to dokáže skoro zázraky – dohrál jsem na tom Portal 2 i Call of Duty: Modern Warfare.

    Nevíte někdo, jak je na tom teď driver pro intel grafiky v Linuxu? Když jsem to zkoušel naposledy (asi dva roky zpátky), výkon ve 3D byl cca o třetinu nižší a furt se tam něco sralo, hlavně při dokování, připojování/odpojování projektoru za chodu a tak.

  22. 22. Marcela  19.2.2012  14:37:01

    Jaké máte názory na spojení intelu i5 sandny bridge a grafiky amd radeon 6650m HD ?

  23. 23. david  24.1.2013  13:07:44

    dobry den jde pridat normalni grafika do lenovo thinkpad l430 (2468-37g) predem dekuji za odpoved

  24. 24. swarm  24.1.2013  14:02:08

    [23] Nejde. Je to stená situace jako u zde vyfoceného E320. Možná je pouze výměna základní desky, kdy je vzhledem k ceně jednodušší prodat L430 a koupit jiný notebook.

  25. 25. jdeto???  21.4.2015  6:33:10

    Dobrý den, šel by u notebookuAsus G71GX Republic of Gamers vyměnit grafický čip nebo rovnou celá grafika?

  26. 26. swarm  21.4.2015  18:58:06

    [25] Grafika se mění celá a jde to:

    https://www.google.com/search?q=g71gx+mxm+card

    Samotný čip na grafice si můžeš měnit jen v případě, že máš na to pájecí BGA stanici, což asi nemáš, jinak by ses takhle neptal…


Napsat komentář