NVIDIA GeForce 8600M – srovnání pokračuje…

V jednom s předchozích zápisků jsem se věnoval srovnání výkonu notebooků s grafickým čipem NVIDIA GeForce 8400M. Dnes se podíváme na GeForce 8600M a také na to, že rozdíl mezi nimi nemusí být zas tak znatelný. Ba dokonce že klidně může být 8600 i pomalejší, než její levnější varianta. Samotný čip totiž není všechno.

Nebudu to tedy dál zbytečně okecávat. Tabulka řekne asi vše podstatné. Jenom bych dodal, že většinou se jedná o dražší notebooky vyšších konfigurací a nejde tedy o nic, co by se dalo sehnat za 20 tisíc a muselo se na tom každým coulem šetřit. První dva zástupci v tabulce mají úhlopříčku 15,4″, třetí zástupce má „pouze“ 14,1″ a poslední VAIO má celých 17,1″. Žádný z těchto notebooků ovšem není nijak degradován svou velikostí a všechny mají dobře řešené chlazení, aby nedocházelo k přehřívání.

Srovnání výkonu

gf8600m-benchmark

Takže zkusím trochu interpretovat, co vlastně z těchto výsledků vyčíst. 8600M GT je samozřejmě nejvýkonnější. To asi nikoho nepřekvapí a je to naprosto předpokládaný výsledek. „GSko“ se liší pouhými 16ti pixel procesory. Ty nejsou pouze zablokovány, ale použito jiné jádro, které je fyzicky nemá. Díky tomu je nižší počet tranzistorů v čipu a ten tak méně hřeje. ASUS si ho tak dovolil vytaktovat na vyšší frekvence, než jaké použil Acer. U F3Sv paměti zůstaly stejně po stránce velikosti, šířky sběrnice i rychlosti. Díky tomu je možné objektivněji srovnávat. Poloviční počet pixel procesorů znamená tedy reálně úbytek výkonu o 25-30% (tedy výkon podobný ATI X2500). Z toho se dá usoudit, že částečnou brzdou jsou i pomalé paměti, díky kterým není úbytek výkonu větší.

8400M GT má stejný počet pixel procesorů jako 8600M GS. V tabulce má jen nižší taktovací frekvenci. Na druhou stranu byly použity kvalitnější a hlavně výrazně rychlejší paměti. Ty evidentně znatelně pomohly, protože 8400M GT je vlastně rychlejší. Každý novější 3D Mark je na paměť náročnější. Ačkoli jsou tedy výsledky u nejstarší verze velmi podobné. U poslední verze už je rozdíl čtvrtiny výkonu navíc ve prospěch „marketingově slabšího čipu“. Z toho jasně vyplývá, že nejde o to, jaký čip je použit, ale o konkrétní implementaci v daném notebooku.

Hlavní myšlenka

Není vůbec dobrý nápad se řídit papírovými parametry, protože jeden a ten samý čip může v každém notebooku podávat jiný výkon. Nejlepší možností je tedy jednoznačně hledání výsledků podle notebooků a ne podle grafických čipů. Důkazem budiž 8600M GS s 64bit paměťovou sběrnicí, kterou použil ASUS ve svém modelu V2S. Ta už má proti plnohodnotné GT verzi v nových hrách jen poloviční výkon a za herní kartu už ji opravdu označit nelze.

Napsat komentář