PenTile matice a nástrahy displejů s vysokým rozlišením

Pomalu se (konečně) zbavujeme TN displejů alespoň mimo nejnižší třídu notebooků a jeden by si mohl myslet, že všechny problémy jsou nadobro zažehnány. Ale ne. Výrobci samozřejmě vždy budou hledat způsob, jak produkt optimalizovat, a ne vždy to bude po chuti náročnějším uživatelům. S vysokým rozlišením se stále častěji objevují displeje s maticí typu PenTile. Proč? Protože mají při stejném rozlišení o třetinu méně skutečných bodů (subpixelů).

pentile-05

Zatímco prakticky všechno ostatní zdražuje, zvykli jsme si, že u elektroniky cena musí stále klesat. Před dvanácti lety jsem kupoval notebook za necelých čtyřicet tisíc a byl to v podstatě úplný low-end. Dneska už stejnou sumu nikdo nebude chtít dát ani za manažerské business stroje. To je prostě fakt. Na fórech každou chvíli čtu, jak si někdo vyhradí deset tisíc a hledá vysokou kvalitu, když do toho dá „přece tolik peněz“. Aby nám výrobci vyšli vstříc, neustále vymýšlí, jak udělat notebooky levnější. Některé metody určitě schvaluju (jedna základní deska pro víc modelů, vyšší standardizace obecně a menší elektronika,…) a některé moc ne…

Bohužel těch málo náročných je rozhodně většina a pro ně kritéria výběru začínají a končí u ceny. Všechno ostatní je podružné. Tomu se přizpůsobuje i návrh počítačů, které už dávno přišly o různé zlepšovací drobnosti, jimiž byly dříve přeplněné (hlavně v době, kdy primární cílovka byli vysoce postavení zaměstnanci a manažeři/majitelé firem). Některé prvky se zas vlivem nenáročnosti uživatelů nezlepšují – jedním z typicky zaostávajících jsou displeje.

Řekl bych, že až příchod tabletů celou situaci zlepšil. Proč byli lidé ochotní na pomalém zařízení s malou obrazovkou prohlížet déle se načítající webové stránky? Z mého pohledu byl jeden faktor právě v mnohem lepších obrazovkách. Zatímco i docela šmejdský tablet už má roky IPS displej, notebook v nejčastějším segmentu do patnácti tisíc korun má až na pár zoufalých výjimek TN displej té nejnižší kvality – bez kontrastu, s „vypranými“ barvami a degradaci obrazu při sebemenším pohybu hlavy. Mít něco takového, tak také raději sáhnu po tabletu.

Naštěstí už dnes je relativně dobrá nabídka notebooků s IPS-like displeji, pokud dáte na stůl aspoň dvacet tisíc. Vedle IPS panelů zlaté střední cesty s dnes dominujícím rozlišením 1920×1080 se objevují i varianty s vysokým rozlišením 3200×1800, nebo rovnou 3840×2160. Vysoké rozlišení jistě vypadá lákavě, ale vedle problémů s podporou přímo v operačním systému mají zejména u těch „levných“ notebooků (pod 30-35 tisíc) často nižší kontrast a menší barevný rozsah. Tím nejhorším však je, když výrobce dosáhne vyššího rozlišení tím, že na každý pixel použije místo tří pouze dva subpixely. To je případ právě PenTile matice.

PenTile RGBW

Kdo se aspoň trochu orientuje v tom, jak vlastně displeje fungují, ten ví, že každý pixel na obrazovce bývá složen ze tří subpixelů – červeného, zeleného a modrého (R-G-B). Různým nastavením jejich intenzity lze namíchat potřebnou barvu, a pokud jsou dostatečně malé, mozek je opravdu bude vnímat jako jeden bod dané barvy.

U běžných displejů obvykle subpixely nevidíte, ale jednotlivé pixely poznáte dobře a vnímáte jejich rastr. U displejů s vysokým rozlišením na stejné úhlopříčce se však celková hustota pixelů zvedá 3-4x. V případě rozlišení 3840×2160 (Ultra-HD) na 15,6“ obrazovce už každý pixel pravděpodobně vnímat nebudete a to dává výrobcům prostor trochu švindlovat.

Na Wikipedii se dočtete o RGBW, že místo tří subpixelů dostanete čtyři a lépe to pak odpovídá lidskému vidění. Subpixel navíc zní sice velkoryse, ale ve skutečnosti v původním řazení jsou tři subpixely použity pro jeden pixel, zatímco PenTile RGBW má čtyři subpixely pro dvojici pixelů. Sousední pixely jsou tak vždy na střídačku buď G-B (zelená, modrá), nebo W-R (bílá, červená). To je ostatně vidět i na fotkách, které jsem pořídil mikroskopem.

Výhody řešení jsou jasné. Při stejné intenzitě podsvícení má takový displej vyšší jas, protože bílý subpixel může propouštět plné světlo od diod za ním. K tomu se dá připočíst ještě o třetinu méně tranzistorů při stejném rozlišení (subpixel = tranzistor) a výsledkem je nižší spotřeba.

Takové řešení má ale i své nevýhody. Vzhledem k tomu, že vstupní obraz má skutečné rozlišení vyšší než samotný panel, musí mít řadič displeje implementován antialiasový filtr potřebný pro down-sampling. Dále musí logika panelu ovlivňovat intenzitu podsvícení, protože panel sice má vyšší svítivost, když na něm zobrazujete třeba textové dokumenty, ale jakmile chcete zobrazit syté barvy, není možné bílé subpixely použít a těch barevných je zde jen polovina. V takovém případě se podsvícení zesílí a obraz se upraví tak, aby si této změny uživatel všímal co nejméně. Ne všude to funguje dobře. Jsou displeje, kde je změna podsvícení snadno rozpoznatelná (rušivá), a jsou displeje, kde se podsvícení nemění a zejména žluté a oranžové barvy působí vybledle a tmavě.

U sytých barev je ještě problém s hustotou subpixelů. Pokud si zobrazíte jeden pixel tlustou červenou čáru, je u klasických RGB displejů mezi červenými body vždy mezera široká dva body. V případě PenTile RGBW je tato mezera široká tři body a čára už může působit přerušovaně. Ostatně něco podobného se projevuje i u ploch vyplněných sytou barvou, kde zas budete mít pocit, že na ploše je místo jedné barvy použit spíš nějaký vzor.

Srovnání RGB (vlevo) a PenTile RGBW (vpravo)

pentile-01

pentile-03

Vykreslení bleděmodrých a růžových čar (nahoře) a bílých a žlutých čar (dole). Za pozornost stojí větší mezery mezi body, když mají čáry syté barvy. Taktéž si u PenTile povšimněte tmavých červených a modrých bodů na koncích – ty jsou výsledkem práce antialiasového filtru.

pentile-02Vykreslení jednotlivých pixelů. V pravé části můžete vidět, že PenTile si při vykreslení jednoho pixelu musí vypomáhat subpixely z okolních pixelů. V detailu vypadá výsledek velmi „špinavě“.

pentile-04

Zajímavě PenTile matice vykresluje šachovnicové vzory, když mají jednotlivá políčka velikost jednoho pixelu. Z detailu vypadá obraz v podstatě celistvě (v horní části je šachovnice růžová a červená, v dolní šedá a bílá).

pentile-06

Použitý testovací obrazec (zvětšeno 8x).

Závěrem

Displeje s maticí PenTile RGBW jsou jednoznačně krokem, jak udělat moderní technologii zas o něco levnější. Sám bych tento typ displeje asi nechtěl, když jsou na trhu i obrazově lepší možnosti. Na druhou stranu musím zdůraznit, že je to pořád mnohem lepší než libovolné dnešní TN displeje (i když mají matici RGB).

Hledáte-li notebook s vysokým rozlišením na práci s textem a chcete mít jednotlivá písmena prokreslená, může být PenTile matice dobrou volbou. Takový displej bude o něco úspornější a levnější a pro dané použití více než dostatečný. Určitě bych jej však nebral ve chvíli, kdy pracujete s grafikou – jednak kvůli omezené schopnosti správně zobrazit některé barvy a jednak kvůli tomu, že displej si obraz různě upravuje a zasahuje do něj, čímž trpí barevná přesnost. Taktéž zejména jemná grafika, kde se objevují jeden pixel tlusté prvky, působí na PenTile maticích neostře.

V obchodech obvykle nezjistíte, jaký typ řazení pixelů displej má. Musíte se tedy dívat do podrobných recenzí (na notebook.cz i notebookcheck.net je typ matice uváděn). Případně si notebook musíte obhlédnout. Cvičené oko při pohledu zblízka řazení pixelů pozná například na hranách oken. Dále je také možný pohled na paletu barev v programu Malování. Jakmile mají některé barvy vzory jako zde na obrázku v článku, jde o PenTile. Rozhodně nesázejte na to, že se PenTile matice týká pouze levnějších notebooků s vysokým rozlišením. Takové Lenovo nebo ASUS vám je dají klidně i v noteboocích za čtyřicet tisíc korun.

Co příště?

K displejům se brzy vrátím. Mám od kamaráda vyrobenou sondu na měření blikání displejů vlivem PWM regulace. Bohužel totiž není problém koupit notebook s obrazově velmi pěkným IPS displejem, který má vysoké rozlišení a dokonce i řazení pixelů R-G-B, ale jeho podsvícení bliká kromě maximálního jasu na pouhých 200 Hz, což je u diod (které nemají prakticky žádný dosvit) velmi málo a vede to k únavě očí (případně bolesti hlavy).

Komentáře k článku

  1. 1. Kamil2  16.2.2016  10:56:09

    Swarme, tohle neovlivníme. Většina lidí se kterými se o tom bavím, kteří jsou mainstreamovými zákazníky na trhu, se tímhle nezabývají. Máme několik možností. Koupit to co aktuálně je, to co kupuje většína, tak aby jakžtakž vyhovovalo, nebo pečlivě vybírat a navíc velmi připlatit, třebaže to není záruka kvality, protože jsem v Alze viděl za cenu přes šedesát tisíc nadupané „herní stroje“ , značka Euro něco, s vysloveně hnusným obrazem. Ostatně stačí projít kolem řad spuštěných notebooků a vidět tu obrazovou hrůzu. Domodra, dočrvena, dožluta, vyblité, zašedlé, opalizující…

    Nebo pro nás trošku šikovné za dobrou cenu vybrat rozumný základ, oželet záruku, nebo koupit zánovní, a vyměnit displej. To znamená dopředu vědět co koupit a jaký displej a kde je k mání. Já to měl komplikované, že výměna displeje mě napadla až potom. Musel zjistit kompatibilní displej a navíc sehnat i kompletní plasty víka a panty. Ptotože můj měl displej wedge, ale potřeboval jsem verzi slim. Ale nelituju, vyplatilo se. nebe a dudy. A to jsou ještě lepší IPS typy.

    V čem bys mohl pomoci, je vybrat vhodné modely notebooků pro upgrade displeje a k tomu displeje. Samotná výměna, například u Thinkpadu,je záležitostí doslova minut. Ovšem z frekvencí podsvícení asi nic neuděláme.

  2. 2. Adam  16.2.2016  12:42:23

    Super článek. Díky za rozšiřování obzorů!

  3. 3. Nox  16.2.2016  15:07:35

    Kdyz jsme u tech displeju – kde muze normalni clovek, ktery nepracuje v prislusnem oboru a nema tak pristup k jinym nez spotrebnim vecem, videt v realu rozdilne typy a kvality displeju? Ja uz o tom hodne cetl, ale protoze bydlim v uplne dire a nepracuji ani v pribuznem oboru, tak nemam sanci vedle sebe videt a porovnat ani IPS a TN. Nejaky napad? Showroomy v obchodacich zrovna informacemi o pouzitem panelu nesrsi.
    Zatim jsem mel moznost porovnat jenmatny, leskly a rekneme ukrutne leskly a je to desne, kdyz clovek nevi predem, co kupuje.

  4. 4. Kamil2  16.2.2016  16:20:15

    2 Nox : například v Alze nebo Mironetu. Uvádějí rozlišení a jestli IPS. Když není napsáno, že IPS, je to TN. Například základní rozlišení „1366×768 je nejhnusnější TN. Lepší je „full HD“. Po chvíli prohlížení lze spolehlivě rozeznat podle horního/spodního úhlu pohledu. TN ho má velmi malý a při pohledu odspodu přechází do inverze. Tn dřív byly méně hnusné, zhnusněly led podsvícením. Je to odlišnou konstrukcí převodu světla z led lišty do světlovodivé plochy a větším směrováním podsvícení do kolmého směru pohledu aby byla větší svítivost. Kromě toho, možná, že je to jen můj dojem, světlo w led má nějakou polarizaci, dává viditelně ostřejší stíny oproti žárovce a zářivce, je jakoby tvrdší. To může způsobovat interference v systému světlovodivé plochy, který sám o sobě není neutrální. Od podsvícení z jedné strany, většinou spodní, nelze čekat zázraky. Navíc obvyklé podsvícení, w led, tedy v základu modrá led + luminofor, má nespojité a nerovnoměrné spektrum. To je příčinou nářků, že v základním nastavení bílá táhne do modra do červena či do žluta. Sice se dá vykompenzovat, ale za cenu menší svítivosti, kterou pak by se výrobci nemohli chlubit. Teprve v poslední době jsou w led lepší. Jenže to neznamená, že jsou ve všech displejích. Navíc i ve stejné modelové a typové řadě mohou být displeje od různých výrobců. Nejlepší displeje mají podsvícení víc než z jednoho okraje nebo i rgb led. To zvyšuje spotřebu. A samozřejmě že cenu. Technicky není problém do notebooku dát kvalitní displej. Za celkovou cenu vyšší o dva tisíce Kč. Jenže jak už vyložil swarm, cena je významnějším konkurenčním parametrem než kvalita displeje. Dokud to tak bude, nic se rychle nezmění. Změna nastane až kvalita displeje bude konkurenčním parametrem i u notebooků. Nebo, až nová technologie vytlačí starou. Předpovídám vyšší kvalitu na základě podsvícení s využitím kvantových teček a náhrazení LCD technologií OLED jak dokazují displeje tabletů. displeje naprosté většiny notebooků za nimi zaostávají více než o kolo. Jde o to, že prioritou tabletu a významným konkurenčním parametrem je displej.

    Velmi užitečné technické parametry displejů jsou na Panelook.com.

  5. 5. Puppy  16.2.2016  16:53:19

    [3] Rozeznas to behem nekolika vterin, neni treba zadny popisek. Vetsina showroomu ma ale strasne presviceno, takze na tech displejich neni prakticky nic videt.

    [4] Jenze on ani displej v ThinkPadu P70 ktery se prodava az za $7000 neni nic extra, kdyz mu blika podsviceni v celem rozsahu jasu. Jak asi velky rozdil nakladu by bylo tam dat poradny displej, vzhledem k celkove cene. Podle me je vetsina lidi slepa nebo nikdy nevidela normalni displej a vyrobci to zkratka neresi. To mozna ani ne procento zbytku ignoruji. Jeste ze to alespon NEC a Eizo nevzdali u desktopovych monitoru.

    OLED displeje se ted davaji ne proto ze jsou lepsi (casem urcite prijdou na nejaky cutting cost figl jak je zhnusit), ale protoze je to zase nova hype. Tazke lepsi kvalita je jen vedlejsi efekt.

  6. 6. Nox  16.2.2016  17:13:05

    4. Alzu bych uz neriskoval, byl jsem se tam podivat jednou a nehorazny bord… . Otazka je, kolik tech kvalitnich displeju tam maji. Bezny HD Ready hnus vidim vsude, s tim nemam problem.
    Tak ono se dneska v noteboocich nic nez hnus v beznych cenach snad neprodava. 1366×768, Atom a 5400 disk spolehlive zabije kazdou snahu notebook pouzivat. To uz je lepsi bazarove CoreDuo s dodelanym SSD.
    5. Jenze vzit to ven na slunce mi tam tezko dovoli.

  7. 7. Puppy  16.2.2016  17:25:17

    [6] No me spis zajima jak to vypada za (pro mne) normalnch svetelnych podminek, tedy temer tmy. Takze jedine pres sebe prehodit kabat, ale i to bude pusobit napadne :-)

    Tohle jsem naposledy resil, kdyz jsem mesic vybiral pouzitelny monitor (vysledek: NEC 2090UXi). Nastesti se tehdy nasel prostor s normalnim (ne)osvetlenim, kde ho meli k videni. Jinak nevim jak bych to resil, neco koupit a hned vratit, tohle nemam rad.

    Ve specialnich Lenovo showroomech maji vystaveny i lepsi kusy http://www.lenovoonline.cz/showroom

  8. 8. swarm  16.2.2016  18:52:57

    [1] Bohužel hledat notebooky a vhopdné replacement displeje by bylo opravdu náročné. Pokud tohle u nějakého notebooku vím, je to většinou náhoda, protože jsem to musel cíleně řešit. Dělat nějaký seznam je nad mé síly.

    Jinak já třeba celkem dokážu vyžít s tím, co je na trhu. Sice je nabídka ne zrovna ideální, ale obvykle se dá najít notebook, který tak tak vyhovuje parametrům. Stejně jako teď mám třeba Acer V15 Nitro – není to ideální, ale vzhledem k ceně je tam vlastně docela málo kompromisů.

    Pokud jde o značku Eurocom, tak tam bych se snad ani nepouštěl do diskuze, nebo přijde ten člověk, co to tady v ČR prodává, a vysvětlí mi, že jsem zaujatý. Ano, měl jsem nějaký ten jejich stroj snad za 80 tisíc a měl naprosto otřesný TN displej, jaký bych kritizoval i v notebooku pod 15 tisíc. Možná, že jsi viděl ten samý. Doufal jsem, že už se něco takového nikde nenabízí.

    [3] No, to je bohužel těžké. Showroomy v Alze a podobných shopech jsou použitelné aspoň pro základní zorientování. Nelze čekat, že tam bude napsané, co je to zač – je nutné se připravit předem a nastudovat si, co se kam montuje. Nechci tam nějak podceňovat personál, ale myslim, že oni se v tom tolik vrtat nebudou.

    Z mé strany jediné, jak můžu pomoct, je, že budu dělat osvětu tak jako v tomto článku. PenTile se dá ještě odhalit a vlastně to ani není to největší zlo, jaké může uživatele potkat. Horší je to opravdu s podsvícením – to člověk bez měřicí sondy vůbec nepozná a platí, že i jinak pěkné IPS panely mohou mít mizerných 200 Hz PWM, zatímco levný netbook za 10 tisíc s HD ready TN displejem nebliká v žádném nastavení jasu.

    [4] Neřekl bych, že za snížení kvality TN displejů může primárně LED podsvícení. Mám v ThinkPadu pěkný WXGA+ TN panel s LED podsvícením a je mnohem lepší než ty, které se dávaly do ThinkPadu T400 jako CCFL. Spíš se to tak jako sešlo ve stejný čas. Nejdřív se přešlo na LED a pak se začalo víc šetřit na všem možném. Jestli jsem to dobře pochopil, tak třeba na pozorovací úhly mají vliv jakési čočky, které je možné přidat na každý bod. Ono to ale asi stojí peníze, takže zatímco dřív to bylo na všech displejích s vyšším rozlišením a sem tam i na něčem se základním, dneska už to nehrozí nikde.

    Ostatně full-HD TN displeje jsou už dneska stejná bída jako ty základní s rozlišením HD. Opravdu už se to až na rozlišení vůbec neliší. Přitom to není tak dlouho, co ještě platilo, že když chce člověk lepší TN panel, musí vzít ten s vyšším rozlišením, než je to základní.

    [6] Ale jo, dneska je spousta 2-v-1 modelů, které nám marketing tlačí, co to jde, takže je tam mají vystavené a u nich najdeš IPS panely (některé i poměrně slušné).

  9. 9. Kamil2  16.2.2016  20:15:13

    ad 8. svarme, ano, byl to Eurocom. Nejvyšší model přes osmdesát. Udělalo se mi fyzicky nevolno.
    Ostatní notebooky až na výjimky, opravdu bída. Třeba IPS táhnoucí zřetelně do růžova. Předpokládám, že v základním nastavení, že si nikdo nehrál s barvičkami. Otřesné zvlášť v porovnání s o kousek dál vystavenými televizory.

    Jak vybrat displej pro výměnu? Teoreticky by mělo stačit aby odpovídaly rozměry, uchucení a konektor. V mém případě konektor EDP 30. s trochou práce se na netu dá zjistit, který displej je ve vyhlédnutém notebooku, na Panelook.com ho najít a vybrat odpovídající IPS displeje. Mělo by to fungovat. Třebaže to nemůžu tvrdit se stoprocentní zárukou. Pak se ještě podívat po recenzích notebooků které je mají. Nebo se zeptat prodejce displejů, který poskytuje i servis. Například prodejce v Praze 8 ho vybral i na místě vyzkoušel funkčnost. Jediným problémem byla rozměrová nekompatibilita. Příště se ho mám zeptat jaký notebook je vhodný pro výměnu. Že třeba u Lenovo G50-něco který byl v Alze v akci za dobrou cenu má výměnu vyzkoušenou. Jinde nevěděli, často jsou to jen vyměňovači náhradních dílů podle dokumentace k modelu. Já nakoupil tak výhodně, že mě peripetie s displejem a dalšími díly nebolela.

    Thinkpad L540, displej HD ready, verze wedge (tlustý, uchycení do lišt z boku)
    Nový displej LG,verze slim, konektor EDP30, (název v diskusi o touchpadech, je to ten samý jako ve zde recenzovaných ntb), cena kolem 3000 (fakturu jsme nenašel). Panty pro slim dodal SIL Servis Partner a.s., Ostrava, za 753,-Kč včetně dopravy. Kompletní plasty víka (víko a rámeček kolem displeje) dodal ipc-computer.de za 54,70 Eur včetně dopravy. LCD kablík nechal původní, jen jsem ho kus složil do základny notebooku. Za konektorem displeje jsem ve víku odstranil pruh pěnovky aby kablík nevytlačil flek.
    Takže dá se i tak. Kdybych měl verzi „slim“, výměna by byla hračkou. Vyloupnout dvě záslepky z rámečku, vyšroubovat dva šroubky, vycvaknout rámeček, vyšroubovat čtyři šroubky, odpojit konektor, připojit nový displej, přišroubovat, nacvaknout, dva šroubky, záslepky, nasadit baterku a zapnout. Hotovo. Případně restartovat, v míém případě si to muselo displej poznat, nastavit a teprve po restartu šel jas naplno. Tak mi opocená záda zas oschla.

    NAKONEC DŮLEŽITÉ : JÁ VŮL PŘED VÝMĚNOU DISPLEJE NEYNDAL BATERKU! MALÉR! V nejlepším případě odejde pojistka na motherboardu pro napájení displeje a zažijete nepěkné chvilky. Jako já. Naštěstí jen pojistka. Přemostil jsem ji natvrdo, tak malou smd nenašel, no…snad se nic nestane… Ale toho se můžete vyvarovat. TO PLATÍ pro JAKÉKOLI podobné PRÁCE. VŠECHNO VYPNOUT!

  10. 10. Jiří  20.2.2016  20:49:43

    Zdravím, opět velmi dobrý článek, ostatně jako většina zde publikovaných článků. Já jsem ve své T60 nedávno měnil displej ips ccfl za ips LED. Swarme pokud by jsi měl zájem a bydlíš v Brně nebo blízkém okolí, můžu notebook přivést a můžeš ho proměřit.

  11. 11. Pávek  24.2.2016  14:13:32

    Pěkné obrázky. To jsou vlastní? Čím jsou pořízené?

    S polarizací je to všeljak, všiml jsem si (výsledného obrazu přes polar.brýle, které propouští vertikálně pol.světlo), že jeden TN svítí lineární pol. v 45° ose, jeden IPS ve vertikální. Tyhle displeje se chovají ještě jednoduše: polarizace je stejná(okem) ve všech směrech (běžných – 30° – extrémy nezkoumal jsem) a dokonce i různé barvy se stejně polarizují.

    Ale dotykový lesklý AHVA je hotový cirkus. Při čelním pohledu jsou vidět duhové skvrny, fleky a interferenční kroužky, do stran slábnou a při pohledu shora nebo zdola se barevné pruhy slijí do černobílých – vymizí závilost na barvě.
    Doporučuji se někdy podívat na dotykový nebo lesklý (patrně ta lesklost za to může) displej přes polarizační brýle. Je to lepší než LSD.

    Kromě toho taky výsledná polarizace vyvíjí pixely ji mohou otáčet/blokovat, matný filtr taky, taky hraje roli přítomnost difuzérů.

    OLED má jistě velký potenciál, ale vadí mi *trvalé* vypalování obrazu (samozřejmě mi vadí i dočasné na LG AHVA). Taky by mě zajímalo, jak je to s množstvím barev, když si zobrazím duhu a a v noci stáhnu jas, zda nedojde k nějaké posterizaci (předpokládám že OLED nemá posdvícení a tím se zásadně liší).

    Chci se zeptat, jestli souvisí také barevný gamut s dosažitelnou úrovní jasu: například pro hlubší modré (vyšší gamut) je potřeba modřejší dioda, která má nižší svítivost.

    6. To bazarové core 2 duo platilo před 5 lety… TO už se ani teď nevyskytuje. Teď zažívají renesanci Sandy Bridge QM procesory za babku.

    Souhlasím, že najít vhodný pár notebooku a náhradního LCD je těžká. Jak rozměrově, tak umístěním konektoru a pak něčím jako reverse konektor. Taky dát pozor, aby prodejci nepsali například AUO B140ZAN replacement. Navíc třeba i některé Delly – stejné modely lišící se parametrově rozlišením mohou mít jiný kabel, případně konektor na desce a to pak takzvaně máte smolíka. Nevím, jestli to platí ještě v roce 2016, kdy je eDP běžné, ale před 2-4 lety kdy tu kromě něj bylo i LVDS (s různým počtem kanálů).

    Na notebookcheck.net začali asi před půl rokem měřit i PWM. Také i odezvy, ale vždy mě překvapí, že ty výsledná čísla vypadají tak hrozně, pod 30ms tam není žádný 50ms běžné a někdy i 80ms.

  12. 12. swarm  24.2.2016  21:14:45

    [11] Fotky jsem pořizoval nějakým jednoduchým mikroskopem s připojením na USB. Typ už netuším, byl jsem zrovna u kamaráda s pen-tile notebookem, a když jsme se o tom začali bavit, tak se zvedl a ze skříně vytáhl mikroskop. Ty fotky jsou vlastně dva měsíce staré… až pak mě napadlo, že bych z toho mohl napsat tento článek.

    U OLED se nejvíc bojím blikání. Řekl bych, že v nízkých jasech bude možná PWM větší masakr než teď na LCD panelech s LED podsvícením. Je otázkou, zda tvorba tmavých odstínů bez PWM by nevedla k odchylkám mezi jednotlivými diodami (ostatně proto se pravděpodobně projevuje PWM regulace v nižších jasech u displejů, které jinak regulují plynule bez měřitelných pulzů).

    Vyšší barevný gamut u OLED netuším. U LCD mají dneska snad všechny notebookové panely jen W-LED podsvícení a ty s RGB-LED nějak vymizely.

    Soulas, že bazarové Core2 Duo už je mimo. Teď už dokonce sem tam bratr nosí za 10t nějaké notebooky s IPS a Haswellem. Naopak Sandy/Ivy už jsou v pěkných strojích dostupné za hodně málo peněz.

    U eDP může být taky více linek. Teď už ovšem žádné notebooky kvůli displeji nerozebírám (když si můžu rovnou koupit nějaký, který má dobrý). Ještě u toho ThinkPadu T400 to nebyla legrace, protože se lišily i rozteče konektoru na straně displeje a pak tam byl jiný typ kabelu od základní desky (který byl speciální jen pro daný model, protože na sobě vedl i ThinkLight, webkameru,…).

  13. 13. Kamil2  25.2.2016  18:22:45

    12 swarme, OLED by měly mít vysoký gamut z principu. Protože jsou přímo RGB, ne jen filtry podsvícené WLED. Kupovali jsme manželce tablet, neomylně vybrala OLED, že oči má jen jedny. Nejlepší IPS bylo dobré, ale OLED lepší. Takový displej bych si přál u notebooku. Od RGB podsvícení je ústup proto, že WLED zdroje už mají lepší spektrum než měly, podsvícení je technicky méně komplikované a mají vyšší svítivost a nižší spotřebu, ve které se soutěží. A hlavně nižší cenu.

    Děkuju za všechna povídání o předělávání Thinkpadů, dalo mi to odvahu to zkusit. Jsem rád, že mám notenook s displejem na který se dá dívat. Když jsem tu kdysi napsal, že další notebook bude s IPS tak jsem si to chtěl splnit. Třebaže postupem „dodělej doma“. Thinkpad I5 4200M s fullhd IPS, když nepočítám vlastní práci, která je zábavou, za zhruba dvanáct tisíc, no neberte to. Notebook s horším než IPS displejem už nechci.

  14. 14. Shar  27.2.2016  15:50:27

    Uvažuji o koupi NB a tyto stránky jsou pro mě velkým přínosem co se týče kvality displejů (parametr, který se u mě stává čím dál podstatnější).

    Co se týče výměny displeje, měla by pomoci tato stránka:

    http://www.laptopscreen.com/English/video/

    Docela se děsím, že si koupím nový NB, který bude mít horší displej, než ten můj už veterán (Toshiba Satelite A200, recenze řady zde: http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2007/Toshiba-Satellite-A200)…

  15. 15. swarm  27.2.2016  17:29:00

    [13] S tím RGB podsvícením jsem to nevěděl, ale zní to logicky.

    K tomu OLED v tabletech – říkám si, že jsme zas v té situaci, že tablety se prodávají málo, zatímco s jistotou prodejů notebooků je to pořád stejné, takže všechny dobré technologie je nejdřív nutné tlačit do tabletů, aby měly aspoň nějakou konkurenční výhodu.

    „Notebook s horším než IPS displejem už nechci.“

    – Mám to stejné. TN už bych si v novém stroji nekoupil. Nevidím k tomu jediný důvod. Jsou cesty, jak se dostat k IPS i za málo peněz, a když je ten kvalitativní rozdíl tak velký, byl by nový notebook s TN v podstatě vyhozené peníze.

    [14] To by se klidně stalo. Předtím byly základní TN panely kvalitnější než dnes. Nepomohl by ani nákup full-HD TN – to už je stejná bída.

  16. 16. jwj  27.2.2016  20:24:43

    Nízké frekvence PWM odhalí digitální foťák a nebo smartphone ve fotorežimu namířený na obrazovku monitoru. Po X letech celodenní práce na PC jsem ve firmě dostal nějaký 16:10 Dell. Paráda, ale po pár měsících mě začaly pálit oči. Jednou jsem chtěl vyfotit obrazovku a zjistil jsem že pohledem přes displej smartphonu bliká. Měnil jsem na monitoru jas a perfektně šlo poznat, že kromě max. jasu snižováním (h)různě bliká. U kolegů k žádnému blikání nedocházelo, tak jsem se v tom začal šťourat a zjistil, že mám jediný jinou, starší revizi monitoru. Takže aspoň ten základní průser, aby vás z monitoru nebolela hlava, by se měl dát otestovat v obchodě na zapnutém monitoru.

  17. 17. Kamil2  29.2.2016  15:19:02

    [15] Sice to vypadá jako vyhozené peníze, ale dobře vybrat nový notebook a vyměnít displej, může být výhodnější upgrade než co jiného. Nový FullHD IPS se dá kopupit kolem tří tisíc. Rozdíl v ceně mezi notebokem TN a IPS bývá větší nehledě na to, že výběr není velký a ne každému vyhovuje. U zánovního je rozdíl ještě větší. Je rozdíl notebook za čtyřicet nebo za patnáct plus tři za displej, nebo dokonce levnější zánovní.
    Klíč je vědět do kterého který displej. Další podmínkou je dobrá rozebratelnost a sestavitelnost.

    Budoucnost patří OLED. Velkovýroba je zlevní natolik, že budou levnější než LCD oproti kterým jsou lepší snad ve všem. Dalším průlomem bude odrazný barevný displej srovnatelný s tiskem na papír.

  18. 18. Nox  29.2.2016  19:12:36

    16: A v druhe rade se taky vyplati vymenit 5400 otackovy disk, nejlepe rovnou za SSD, kdyz uz ne za 7200. Bohuzel dnesni notebooky jsou jen polotovary, plnene nevhodnyma konponentama. Kdyby tak slo za rozumnou cenu koupit jednotlive dily, to by bylo neco.

  19. 19. Kamil2  1.3.2016  16:00:41

    [18] notebook jako stavebnice,kdysi jsem to tu psal. Normalizované komponenty v obyčejné normalizované krabici ve stylu toho nejlepšího z IBM a Dell. Určitě někdo nad uskutečněním takového nápadu přemýšlel. Neprošlo to z obchodních důvodů, o notebook formátu pracovní stanice by nebyl dostatečný zájem. Jen nechápu, proč při téměř zanedbatelných rozdílech v ceně mezi TN a IPS, v levnější kategorii nejsou v nabíce IPS za odpovídající příplatek. Je to z důvodu nějakého byznysmodelu, kterému nerozumím, ale určitě je promyšlený. Třeba, že by možností další verze vzrostly komplexní obchodní náklady a že v levné kategorii je cena natolik citlivým parametrem, že její navýšení, řekněmě o patnáct set, by se obchodně nevyplatilo.
    V tomhle věřím trhu, mezery jsou malé.

    Podíval jsem se na Alzu, přibývá notebooků s IPS, zatím až na výjimky v ceně nad dvacet tisíc. To je dobré znamení, bude to přibývat směrem dolů. Ovšem „plnotučné“ notebooky s ním stojí kolem třiceti a víc. Zatím.

  20. 20. Puppy  2.3.2016  12:42:00

    [19] Jenze IPS displej dnes jiz vubec neznamena automaticky celkovou kvalitu. Staci se podivat treba na ThinkPad P50 a 4K displej Sharp https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-P-and-W-Series-Mobile/When-do-we-finally-get-a-good-screen-P50-4K/m-p/3268340/highlight/true#M56791

    Strasne nerovnomerne podsviceni u vice kusu, pritom jde o workstation za $4000. Dokud bude existovat technologie (LED podsviceni) ktera umoznuje vyrobit tak strasne kusy, tak je to porad podobne tem TN hruzam. Bohuzel ani OLED to zrejme nezlepsi, protoze tam nastanou zase jine problemy zpusobene opet tlakem na co nejnizsi cenu.

  21. 21. Ladis  2.3.2016  21:07:21

    [19] [20] Na stejně nerovnoměrném podsvícení bude furt IPS o hodně lepší než TN. Jinak v dnešní době cloudů přibyla taky možnost vzít lehký málo výkonný notebook s dobrým displejem a velkou výdrží a pracovat vzdáleně. Ať už komplet vzdálená plocha (na výkonný desktop doma/v práci nebo na virtuálku v cloudu), nebo pracovat lokálně a jen náročné operace přesunout na PC doma/v práci či cloud (např. v našem stavařském programu uděláte model a výpočet můžete pustit v cloudu, nebo když vyvíjíte hry v Unity3D, tak píšete kód u sebe, ale sestavení můžete opět pustit v cloudu).

    [19] Ten business model je, že když vám stačí výkon levnější řady, tak jediná cesta, jak vás dotlačit do koupě dražší řady, je displej. Je pak smutné, že tablet za 2 tisíce má lepší displej než polovina notebooků za 40 tisíc (i kvůli displeji jsem notebook už přestal používat).

  22. 22. swarm  3.3.2016  14:44:44

    [16] Ano, to je pravda. ~200Hz se dá poznat i vhodně nastaveným mobilem.

    [18] Téma 5k4 a 7k2 disků bych snad ani neotevíral :) Já ty 7k2 považuju za zbytečnou věc. Rychlost není o moc větší, ale hluk většinou ano. Na druhou stranu s tím SSD souhlasím. Ideální kombinace, které se držím už sedm let ve všech noteboocích je SSD + 5k4 disk.

    [20] Souhlas s Ladisem, že i ten IPS panel, u kterého kritizujeme ztmavování pod větším úhlem a světlá místa při zobrazení černé plochy je nesrovnatelně lepší než jakékoli dnešní TN. Na druhou stranu souhlasím, že ve stanici za $4k je to naprosto nepřípustné.

    Pamatuju doby, kdy se uměly vyrobit i velmi kvalitní TN panely. Vzpomínám na některé Sony, ale třeba i na 17″ MacBook Pro Unibody s 1920×1200 – displej jako víno, který bez problému porazí ve kvalitě obrazu všechna běžná IPS v noteboocích za 30 tisíc. Ostatně já nikdy zas extra IPS nepotřeboval, jenže se stalo, že dneska když to není IPS, tak je jistota, že to bude sračka. Když to je IPS, tak je tu pořád pravděpodobnost, ale ne limitně se blížící jedné.

    Časem nejspíš přijde OLED a nejspíš to bude lepší, dokud to bude pozicované jako hi-end, ale to věčně nebude. Vždycky přijde někdo a bude vymýšlet, jak to udělat levněji a v případě OLED si klidně vsadím, že přijdou na spoustu napádu. Jestli mě něco děsí, tak to je způsob regulace jasu jednotlivých pixelů hlavně ve tmavých odstínech… třeba se ještě všichni budeme hodně divit :)

  23. 23. Puppy  4.3.2016  12:14:43

    A prece to asi jde kdyz se chce http://www.notebookcheck.net/Microsoft-Surface-Book-Core-i7-940M-Convertible-Review.160679.0.html Neni tam fotka podsviceni, ale jinak ten displej vypada velmi dobre.

  24. 24. Kamil2  5.3.2016  13:27:11

    [23 Aby to nešlo, za tu cenu.

  25. 25. Kamil2  5.3.2016  13:40:26

    [22] V mém případě L540 to neplatí. Místo 500MB jsem dal 1TB 5k4. Bylo to výrazně pomalejší nejen při startu. Teprve pak jsem zjistil, že původní byl 7k2. Prohodil zpátky, větší používám jako externí.

  26. 26. Kamil2  3.4.2016  22:35:40

    Na onom novém IPS displeji se objevil zelený svítící pixel a jinde o něco slabší modrý. Vždy po delší době provozu. A vypaluje se statický obraz, naštěstí nezůstává. Ale pořád lepší než původní TN HD ready. Šetřit ho nebudu podsvícení naplno, nechci si užívat radostí PWM. Případná výměna za nový je záležitostí několika minut a ne až tak hlubokého sáhnutí do trezoru. Když už jsem si dal tu práci předělat na nové „slim“ displeje.

  27. 27. Puppy  25.4.2016  14:20:14

    Vypadá to, že ideálního displeje se nedočkáme. U OLED je problém se spotřebou pokud je obraz příliš světlý :-) Je to sice jasné díky principu, ale nečekal jsem že to bude až tak výrazné http://www.notebookcheck.net/Samsung-Galaxy-Tab-Pro-S-W700N-Tablet-2-in-1-Review.163951.0.html

    Dokonce už se dělá i UX design pro OLED displeje, četl jsem o tom jak museli udělat speciální tmavou verzi aplikace, protože jinak způsobovala značnou spotřebu baterie.

    Vznikají tak zajímavé problémy.

  28. 28. Kamil2  25.4.2016  15:34:44

    27 ideální pro návrat k ovládání z příkazového řádku, zelené písmo na černém. Bude to žrát nepatrně, bez problému s životností modré.
    Fotky budeš prohlížet a editovat v hexadecimálním kódu.

  29. 29. Kamil2  24.8.2016  10:07:59

    Ach jo, zase ty displeje…
    Když na notebooku už není co zlepšít a co poštelovat, když funguje tak jak by měl fungovat od počátku, něco se musí stát. Nevím, co se stalo, snad jen lehké klepnutí s batůžkem aby se ukázalo, že specifikace „miltec“ znamená, že notebook je schopný odolat nevraživému pohledu důstojníka generálního štábu. Nic víc. Na pravém rohu základny se objevila prasklina jdoucí od zadního šroubu pantu. No ovšem. Šroub jde do pantu skrz plast, hlavička je zapuštěná, pod hlavičkou není podložka, která by přenášela tlak na větší plochu, a tak stačí málo a od díry se šíří prasklina. A hele na druhé straně to začíná také. Úžasné. Není divu. Když výrobce se chlubí, že šasi je z recyklovaného plastu. A navíc tenkého, protože každým ušetřeným milimetrem a gramem se lze chlubit, navíc ušetřit pár centů a za za katování kostů obdržet prémie. Rozebírali jste notebook? Nedělejte to, chcete-li mít klidné spaní. Co zvenčí vypadá bytelně, je jen tenká slupka zevnitř opatřená různými nálitky a caplíky, které je souzeno nevydržet ani křivý pohled. No, nic co by nespravily šikovné ruce, vteřiňák a pár kousků odolného plastu. Našinec je zvyklý… Jenže u notebooku, který v nejvyšší konfiguraci byl za víc než třicet tisíc? Za necelých šest a půl, budiž. Ale i v téhle ceně jsou kvalitnější. Abych to celé rozebral a jak to jen jde vyztužil karbonovou tkaninou… tak moc si s tím hrát nemusím.

    Na všednodenní tahání by to chtělo něco menšího a odolnějšího. Tak jsem objevil Thinkpad T460s. Na krámě. Za necelých devatenáct. Nové. Slavná téčková řada. IPS, ssd, podsvícená klávesnice…. Úžasné, nekupte to. Jenže to by bylo abych nebyl nedůvěřivý, o nedostatcích řady 4xx jsem i tu něco četl…Zalovil jsem v recenzích, a jejda, tu to máme. Svištivý zvuk větráčku při plné zátěži a nic moc zvuk by se daly přežít, není to zábavní multimediál, je to pracant. I nad klikacím toucpadem bych přimhouřil oko. Jenže…

    Ovšemže displej. Svítivost něco přes 200, to na dnešní poměry je slabé, barevný prostor bída necelých čtyřicet procent, displeje od tří výrobců, některé táhnoucí do žluta. Sázka do loterie. U notebooku, který stojí i přes padesát. Zas známá snaha ušetřit pár dolarů. To by znamenalo zas oběhnout kolečko s hledáním a výměnou displeje. To se mi momentálně nechce. A pak to PWM 200 Hz. Proč tak málo, ví jen výrobce. Asi počítá, že kvůli nízké svítivosti displej půjde naplno. To bych u prémiové řady nečekal. Jenže je to tak. Jak se Lenovo vzdaluje od IBM, ubývá „inženýrství“ a přibývá flikování typické pro asijské „pásovky“ chrlící model za modelem s přibývajícím i nedostatky. Vyčerpaný technický tvůrčí potenciál, kašlání na ergonomii, katování kostů… Jako kdyby převzali značku BMW a po čase montovali dřevěná kola. Zákazník je zvyklý. Nedávno se swarm zamýšlel nad tím, proč „zábavní“ notebooky jsou při nižší ceně lepší než „profi“. Pro mě je to také nepochopitelné. Tak přemýšlím, jak moc by mě ta kola štvala a jestli bych vydržel nevzít do ruky šroubovák a stát se neplaceným zaměstnancem Lenova. Fakt nechápu, kede se berou idioti kazící původně dobrý koncept. Nebo, opravdu to stojí za pár ušetřených šušní? Asi ano.
    Tuhle byla recenze na nějaký chromebook. Také s IPS 14 palcovým displejem, jenže nadprůměrné kvality. Za dvanáct tisíc. Takže to jde. Vyplatí se. Do profi kategorie ho nedají a nedají a nedají. A já nechápu, nechápu, nechápu.

  30. 30. Jirka  11.1.2018  20:26:22

    Konečně jsem nasel dívej blog.peru se s nápadem si koupit HP s 4k displejem a teď vidím, že bych měl jít do fhd ips. NEBO co myslíte? HP envy 15 As 106 nebo hp envy 360 15 BP 101nc s procesorem i7 8250?

  31. 31. Jirka  11.1.2018  20:35:57

    Konečně jsem nasel super blog.peru se s nápadem si koupit HP s 4k displejem a teď vidím, že bych měl jít do fhd ips. NEBO co myslíte? HP envy 15 As 106 nebo hp envy 360 15 BP 101nc s procesorem i7 8250?


Napsat komentář