Úsporné procesory VIA C7 a HP 2133 Mini-Note

Mám nyní možnost otestovat zařízení s procesorem VIA C7 s frekvencí 1,2 GHz. Přiznám se, že jde o mé první setkání s úspornými procesory VIA, a tak se musím podělit o pár poznatků.

VIA nikdy nedělala procesory, které by svou rychlostí trhaly asfalt. Na výkonné procesory tu byli jiní a jejich tvrdá konkurence i dnes téměř znemožňuje příchod někoho dalšího. Dávných časů byla obrovská mezera na trhu – ano úsporné procesory tenkrát zas moc nefrčely. Tah VIA byl tedy zcela logický (to říkám hlavně proto, že nejde o odpověď na nějaký procesor Intelu).

VIA C7 1.2 GHz

Nenechte se zmást relativně vysokou frekvencí (však nejlevnější procesory klasických velkých notebooků mají klidně jen 1,46 GHz). Výkon takového procesoru je někde na úrovni Celeron-M podtaktovaného na 500 MHz. Porovnání s desktopovými procesory je tak skoro zbytečné. V stolních počítači by nikdo něco takového určitě nechtěl. Ani v klasickém notebooku podobný procesor nemá své místo.

Kdyby byl VIA C7 ve všem jen špatný, tak na trhu moc dlouho nevydrží. Logicky teď tedy přijdou i klady. C7 je velmi malý a úsporný procesor. Svou spotřebou trumfuje i aktuální Intel procesory (blíží se pouze Intel A100/A110, který není moc rozšířený a výkon není o moc vyšší). Malé rozměry čipu a minimální nároky na chlazení dělají z C7 ideální volbu pro zařízení s ohledy na miniaturní velikost a nízkou cenu.

Úsporná čipová sada VIA

Procesor ovšem není vše. Váže se k němu i konkrétní čipová sada, která je neméně podstatnou součástí. Její asi nejvíce charakteristickou součástí je rozhodně grafická karta. V malých zařízeních se samostatné grafické čipy nikdy nepoužívali a co v čipové sadě dostanete, s tím už musíte chtě nechtě vyžít.

Integrovaná grafická karta VIA/S3 není tou samou, která se vyskytuje v čipových sadách pro velké levné notebooky. Tato je postavena na starším jádře, které ještě postrádá dnes už samozřejmost v podobě Pixel Shaderu. Ano, jde tedy pouze o DirectX7 HW kompatibilní čip. Výhoda je opět v jednodušším návrhu celé čipové sady, která je úspornější než konkurence.

Grafické jádro vychází ještě z návrhů použitých v čipech řady S3 Savage, které dnes jsou jen dávnou historií. Nepřekvapí proto velmi nízký výkon na úrovni sdílených grafik notebooků z roku 2003 (Intel Extreme Graphics, SiS 650). Ty dosahovaly v testu 3D Mark 2001 jen něco málo přes 1000 bodů.

Nízký technologický i výkonový potenciál grafického jádra lze brát jako nevýhodu. Pokud se však zaměříme na praktické dopady, tak to nebude tak horké. Rozhraní Windows Vista Aero sice nepoběží, ale na to už stejně nestačí výkon i konkurenčních řešení. Mizerný výkon navíc znemožní plynulé hraní i her, které ještě o shaderech ani nevěděly. O hraní her se shadery nemá cenu vůbec mluvit. Jenže zařízení, do kterých je toto grafické jádro cíleno, podobné věci nepotřebují. Tam nikdo hry hrát nebude. Tak proč neušetřit nějaké tranzistory. Mě naopak potěší větší výdrž na baterie a méně hlučný ventilátor.

HP 2133 Mini-Note a další levné malé notebooky

Je takový procesor vhodný do podobných notebooků? Jsem přesvědčen, že ano. Koneckonců proč ne – jak mám nyní možnost vidět na vlastní oči, Windows XP, filmy a běžné kancelářské aplikace na tom lítají rychle a bez problému. Tyto notebooky neslouží jako kompletní náhrada desktopu a lepší procesory v nich ve většině případů nebudou využity už jen kvůli menší klávesnici a displeji (tyto faktory omezují použití na složitější aplikace). Výhrady některých uživatelů, kteří tvrdí, že to s podobným procesorem je úplně k ničemu, beru jen jako tupé výkřiky do tmy. Stejně jde většinou jen o lidi, kteří o podobný notebook vlastně ani zájem nemají (resp. si ho určitě nekoupí) a nikdy podobné věci ani v ruce neměli.

Závěrem

Fandím společnosti VIA, aby měla dostatek zakázek a konečně přišla s ohlašovaným novým procesorem, který je plně kompatibilní s původní čipovou sadou. Ten by měl nabídnout podobný výkon jako přicházející dražší procesory Intel Atom. Nakonec by tu mohl být zajímavější boj než u klasických notebooků.

Napsat komentář