Výkon čtyřjádrového AMD Phenom II X4 v notebooku

amd-phenom-logoZačínají se objevovat notebooky s novými AMD procesory a jeden takový dorazil i ke mně na stůl. Že mají procesory AMD nižší výkon než ty od Intelu, je v mobilním segmentu jednoznačně pravda už delší dobu. Zajímalo mě, zda se na tom něco změnilo, takže jsem letmo otestoval čtyřjádrový AMD Phenom II X920 s frekvencí 2,3 GHz.

Pro srovnání jsem vybral dva procesory Intelu. Prvním je nejslabší čtyřjádrové Core i7 720QM 1,6 GHz a druhým celkem běžné dvoujádro Core i5 520M 2,4 GHz. Všechny tři procesory se dají sehnat v noteboocích s cenou 20-30 tisíc s DPH.

phenom-ii-core-i5-i7

Nejslabší Core i7 nakonec překonalo Phenoma na plné čáře. V multi-threaded aplikacích je výkon vyšší přibližně o 20% a v single-threaded díky funkci TurboBoost o 30-60%. Zajímavé srovnání je také s dvoujádrovým Core i5, které se ukazuje také jako výkonnější řešení než Phenom. Stále ještě platí, že mnoho úloh není optimalizováno pro více jader a v takových případech AMD značně ztrácí. V multi-threaded aplikacích je výkon Core i5 sice nižší, ale rozdíl není tak velký.

Závěrem

Pokud závisí rychlost vašich aplikací především na výkonném procesoru, nebude AMD v drtivé většině případů tou nejlepší volbou. Nenechte se zmást vyšší frekvencí než u čtyřjádrových procesorů od Intelu. Ty jsou díky TurboBoostu skoro pořád na vyšší frekvenci a právě TurboBoost je to, co procesorům od AMD zoufale chybí.

Spotřebou samozřejmě nejlépe vychází dvoujádrové Core i5, ale při srovnání čtyřjader v noteboocích téměř identických konfigurací (rozdíl jen CPU a chipset) mi vychází Core i7 i Phenom II prakticky nastejno, takže zde neplatí, že by AMD nějak víc hřálo.

Celkově nevnímám AMD Phenom II X4 jako špatné procesory. Proti konkurenci Intelu jsou levnější, takže jejich největší výhodou bude nižší cena jimi osazených notebooků. Pokud jde o notebook na hry a verze s AMD bude za stejnou cenu nabízet lepší grafickou kartu, je volba jasná. Pokud by dvoujádrové varianty také neměly vyšší spotřebu než procesory od Intelu, mohlo by jít o zajímavou alternativu v levných noteboocích.

Komentáře k článku

  1. 1. Mem  13.7.2010  11:08:22

    „Proti konkurenci Intelu jsou levnější … a právě TurboBoost je to, co procesorům od AMD zoufale chybí.“

    Jj, na noteboocích by se možnost přetaktování jen části jader mohla dost hodit. Na desktopu se nicméně už chystá Dynamic Speed Boost (zatím to mají mít nové Phenomy II X6), a také místo TurboBoost mohu rovnou výrazně přetaktovat všechna jádra* (ale i5 a i7 jdou také dobře taktovat) a tím se dostat s cenou/výkon ještě dál. Přitom zůstává zachována i možnost úsporného/chladného provozu díky C’n’Q. (*Sice mohu přetaktovat každé jádro individuálně, ale ve chvíli, kdy musím zvýšit VCore celého procesoru jednotně, to v podstatě postrádá smysl. Předpokládám, že tohle TurboBoost i Dynamic Speed Boost řeší?)

  2. 2. Damianus  13.7.2010  13:06:38

    Já vím, že to bylo zaměřeno na výkon, ale docela citelně mi schází spotřeba, teplo. Člověk totiž někdy raději vezme 4 jádro, které moc netopí a nežere za cenu nižšího výkonu. Ale hádám, že ani v tom AMD moc nepokročilo…

  3. 3. polo  18.7.2010  18:45:45

    Tazko objektivne porovnat spotrebu ci teplo(malokedy sa da povedat ,ze navrh chladenia dvoch bookov je co li len podobny)

  4. 4. Kolaczekk  5.10.2010  19:57:33

    cus chtel bych se zeptat jestli mi nemuzete poradit. chtel bych do noteboku fujitsu siemens xa 2528 novy procesor ale nevim jáky by tam pasoval a byl nejaky luxusni at mi jedou nejnovejsi hry dik za radu.


Napsat komentář