Čistíte?

Občas jsem nucen pracovat s myší a můj milovaný MS IntelliMouse Explorer 2.0 se před pár měsíci odporoučel. Zkoušel jsem ho ještě rozebrat a opravit, ale spíš jsem mu přitížil, takže už jsem nad ním zlomil hůl. Dlouho jsem situaci neřešil, ale myš je někdy potřeba a ta malá k notebooku je ergonomicky úplně mimo. Protože se mi zrovna nechce procházet nabídky všemožných výrobců, hledal jsem něco doma a nakonec taky našel – MS IntelliMouse 1.1A (snad první myš s kolečkem od MS). Má sice jen rozhraní PS/2 a uvnitř kuličku, ale je zahnutá a to je teď pro mé zápěstí daleko důležitější.

Jenže myš je po bratrovi a ten čistotě počítače nikdy nedával tolik co já. Kulička se zasekávala a zažraná špína ve štěrbinách mě přesvědčila, že kompletní rozebrání bude tou správnou cestou. Po vyjmutí elektroniky jsem všechny součásti omyl ve vodě s Jarem a vyfénoval, takže teď je myš jako nová.

intellimouse-spina-celek

Po tom, kolik špíny bylo z jedné myši, mě napadá, zda si taky dáváte práci s čištěním počítače/notebooku a jeho periferií. Když vidím klávesnice ve školách a u některých lidí, tak mám pocit, že jsem výjimka. Za sebe musím říct, že se jednou za čas pečlivě čistím prakticky všechny počítačové součásti, se kterými na stole přicházím do kontaktu. Dává si tu někdo podobnou práci, nebo je lepší jednou za pár let klávesnici, myš, nebo notebook jednoduše vyhodit a koupit něco nového a čistého?

intellimouse-spina-detail

Komentáře k článku

  1. 1. peter  11.12.2009  20:22:51

    Jasne,ze cistime, hlavne tie leskle veci su ako lepidlo na mastnotu. Gulickovu mys som cistil takmer vzdy ked som sa zasekol nad nejakym problemom, taka relaxacia :). Dokonca sa mi zda, ze gulickova mys zbierala vsetko to svinstvo z ruky co teraz opticka necha tak :).
    Akurat teraz riesim cim vycistit lcd aby sa neposkrabalo? Mame totiz nablizku stavenisko a ten prach mozem utierat snad kazdy den.

  2. 2. Sirius1983  11.12.2009  20:44:44

    Občas by se čistit mělo, například zhruba jednou ročně otevřu notebook nebo počítač a vasaju a vyčistím ventilátor, popřípadě jiné součásti. Stejně tak klávesnice, pokud člověk u počítače jí, tak tam občas něco napadá a prach je taky všude, takže taky čistím, ale všechno je to tak jednou do roka, jinka maximálně pravidelně setřu prach z povrchu elektroniky.

  3. 3. MartensPh  11.12.2009  21:15:50

    Když má uživatel 3 kočky, tak čistí hodně často, zvlášť když má bílý MacBook a hliníkový iMac s bílo-hliníkovými periferiemi :-) Snažím se tedy aspoň jednou za měsíc a Mighty Mouse, když nefunguje kulička na vrchu. Spodek myši otírám obvykle denně o rukáv jedním rychlým pohybem, jako když se řeže nožem.

  4. 4. HonzaCZ  11.12.2009  21:33:41

    Počítač mám v bedně s filtry vpředu, takže jednou týdně akorát vysaju zepředu usazený prach. Ostatní nádechy mám utěsněné, takže to bere opravdu jen přes filtry. Asi jednou za 14 dní utírám prach a s tám utřu i periferie, stůl, bednu. Cca jednou za 2 měsíce čistím LCD panely – plochu displeje a přibližně stejně často notebook – celý, bez rozebírání. Asi tak jednou za rok otevřu case a vysaju malé množství jemného prachu, který nezachytí filtry. Klávesnici kompletně rozeberu a vyčistím asi tak jednou za 2 roky, ale dávám si pozor, abych si do ní nenasvinil, takže spíš od mastnosty, prach, vlasy… Ono jí to vyndavání tlačítek moc neprospívá – pak se křížej, nemaj jistý stisk – i když při zpětné montáži používám super lube – vazelínu na plastové díly, něco podobného jako tam je přímo z výroby. Myš čistím každou chvíli, nepravidelně, hlavně teflonové „kluzáky“ zespodu.
    Výjimky, podle mých zkušeností, jsme. Neznám moc lidí, co to řeší, a když jo, tak třeba u klávesnice si kupují to nejlevnější a po půl roce si koupí novou.

  5. 5. Hans  11.12.2009  23:41:23

    souhlasím s HonzaCZ jen dodám že na čištění klávesnic a vnitřků Pc jsem si pořídil kompresor který si nemůžu vynachválit. Na myši tak 2x týdně čistím teflony ze spodu, nepříjemné je že se mi na mé Logitech MX400 začal loupat pogumovaný povrch – pořád přemýšlím nad tím proč.

  6. 6. HonzaCZ  12.12.2009  0:56:35

    Hans: Mám na Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer 2.0 stejnej problém. Podle mě je to tím, jak na to pusobí lidská kůže. Jednak lidský pot je dost agresivní, taky se podle mě ruka po myši nepatrně tře. Ale vydrželo to dlouho – v mym případě cca 2,5 roku. Hezky je taky vidět na tlačítkách, jak jsou vyleštěný i když původní povrch byl mírně drsný :-) To samý mám na šipkách a kolem nich na klávesnici – jedna už nemá vůbec potisk, a celkově, když jejich povrch srovnám třeba s blízkým pravým controlem, tak to je dost rozdíl. To, že na lakovaných dílech, v místech, kde jsou běžně opřené ruce je lak pryč asi zmiňovat nemusím :-)

  7. 7. swarm  12.12.2009  1:08:38

    [6] Myslel jsem si dřív, že mám na Exploreru 2.0 podobný problém (vypadalo přesně jako rozedřená guma), ale pak jsem vzal nějaký agresivní čistič a tu gumu vyčistil, abych nakonec zjistil, že se to nedře guma, ale je to jenom uchycená taková „drsná“ špína. Po vyčištění ta myš vypadala jako nová. Dělal jsem to asi před půl rokem a myš jsem měl u kompu od roku 2005.

  8. 8. HonzaCZ  12.12.2009  2:03:22

    [7] Tak to v mém případě se opravdu dře „pogumování“, pod ním je plast, v místě, kde se dotýkám palcem je ten plast navíc vyhlazený jak zrcadlo :-) A vzadu jak je ten nějaký stříbrný znak, tak to je pravděpoboně pochromovaný a koroduje to – je to do zelena :-)

  9. 9. skvedo  12.12.2009  9:56:42

    [8] to mám na myši Benq M310+ taky. Vyleštěné pod palce a malé plošky na tlačítkách. A v kolečku jsou nějaké důlky, ze kterých se hrne špina, když po něm škrábu nehtem.

  10. 10. Hans  12.12.2009  13:06:35

    Přesně tak taky mám tu gumu oloupanou až na plast kterej je vyhlazenej, myš mám teprve rok. Budu to muset vzít agresivním čistidlem a setřít i ty zbytky gumy aby byla myš celá jen plastová.

  11. 11. Flash  12.12.2009  16:25:37

    Ten problém s Explorerem 2.0 můžu potvrdit. Už ho nemám, ale byl to fakt plast potažený něčím měkčeným (guma?) a odíralo se to v místě palce. Vyčistit se to dalo, ale tím se zase odstranila ta guma. Nevybavuju si ale, že by mi nějak chybělo, když tam potom nebyla.

  12. 12. Martin  13.12.2009  16:18:06

    Myš a klávesnici čistím celkem často, je to zkrátka potřeba – nehodlám pracovat v podmínkách, kdy mi tuhne a zasekává scroll kolečko v myši nebo se mi kvůli špíně špatně tisknou klávesy. Vnitřek notebooku/počítače čistím důkladně vždy asi tak po půl roce nebo déle, v případě nákupu použité techniky ale hned, co se mi zařízení dostane do rukou, je to první věc co udělám.. ;)

  13. 13. Zemlak  14.12.2009  0:55:53

    Já čistím občas a nepravidelně, spíše, když je to potřeba.
    Naposledy mi u myši Logitech přestalo fungovat kolečko, tak jsem jí nakonec rozebral a pomohlo to, uvnitř dokonale špinavá. A alespoň jsem zjistil, že kolečko je snímaný optickým čidlem, což mě překvapilo :-)

  14. 14. Kostbone  14.12.2009  3:49:43

    Nesnáším prach. Možná to přeháním, ale vysavačem určitě jednou týdně, maximálně jednou za 2 týdny projedu celej stul i s klávesnicí a ostatními periferiemi. Sem tam se taky projdu s hadrem a čístícími ubrousky na LCD panely. No a jednou za čas, díky tomu že máme velký kompresor, tak projedu vnitřnosti PC + trochu kyslíku šoupnu do klávesnice :-)

  15. 15. Andre  15.12.2009  0:57:10

    Vnitřek počítače/notebooku nečistím vůbec. Když to funguje, nehrabu do toho. Klávesnici a myš občas vyčistím. Lepší mít funkční komp s tunou prachu uvnitř než čistoskvoucí, ale nefunkční díky vyluxovanému drátku. :D

  16. 16. swarm  15.12.2009  10:44:11

    [15] Tak cokoli je lepší než použití vysavače. Vysavač je super, tak akorát když chceš zničit elektroniku statickou elektřinou. Znám vícero lidí, kteří si vysáli prach z notebooku, a pak museli měnit celou desku. Vysátý drátek je ještě docela drobnost.

  17. 17. RakeW  15.12.2009  16:04:13

    Já si vždycky při nudných školních hodinách vytvořím z papíru něco jako lítací šipku a tím špičatým koncem doluji z pod kláves mého R61 prach a jiný bordel.


Napsat komentář