Konektory, se kterými se můžete rozloučit

Do notebooků se nám konečně více tlačí konektory jako HDMI a eSATA, z čehož mám velkou radost (oba jsou velmi užitečné a měly tu být už dávno). Není to ovšem úplně zadarmo. Součástí procesu obměny je i odstranění některých „méně používaných“ konektorů a určitý menší problém spatřuju v tom, že i ty, co se vypouští, mají v dnešní době stále své místo.

4pinová verze Firewire byla ještě nedávno běžnou součástí většiny notebooků

S-Video (SVHS TV-out)

Televizní výstup provází notebooky už dlouhé roky a lze ho najít i na modelech 10 let starých (tenkrát ještě převážně jako kompozitní cinch). Tak od roku 2003 byla už běžně k vidění podoba S-Video mini-din.  Během léta přišlo mnoho výrobců s obměněnými modely svých notebooků, a když se pozorně podíváte, zjistíte, že téměř všechny nové multimediální notebooky tento výstup postrádají. Někoho by mohlo překvapit, proč jej začaly vypouštět právě multimediální modely jako první, ale celé to vězí v jednoduché logice, že business notebooky mají konzervativnější klientelu, tudíž se ze změnami tolik nepospíchá (to lze vidět i na až teď mizícím slotu PCMCIA).

V našich končinách ještě není HD televize (s HDMI vstupem) zas takovým zvykem, ačkoli je to docela zvláštní, protože notebooky se kolikrát kupují už i pro děti na základních školách a televize není o moc dražší. Na druhou stranu je celkem rozšířený příjem klasického pozemního vysílání a tam kolikrát platí, že čím lepší televize, tím víc je vidět nedokonalost signálu (navíc na zdarma dostupných stanicích je 4:3 ještě poměrně častým poměrem stran). Sám mám doma ještě starší (ač tehdy jednu z těch kvalitnějších) 100Hz CRT televizi bez HD vstupu. Kdo má starší televizi, tak má s HDMI a VGA jednoduše smůlu.

Z nových notebooků už jsem neměl moc na výběr, abych si mohl klást požadavky, co se týká TV-výstupu, takže jsem zvolil jednodušší možnost – redukci. Používám VGA-TV převodník GrandTec napájený z USB. Je to relativně kompaktní řešení a není problém to nosit s sebou, když je potřeba. Kvalita odpovídá jeho ceně 1000,-. Za dvojnásobek bych koupil lepší, ale na SD filmy to nemá význam a filtry televize většinou vyhladí kde co. Pokud bych si měl vybrat, zda například eSATA, nebo S-Video, tak mám celkem jasno. S-Video už vážně nutností v dnešní době není.

Firewire (IEEE 1394)

Mnoho lidí vůbec netuší, k čemu tento konektor vlastně slouží a z těch, co to vědí, je určitě dost, co ho nikdy nepoužili. Já už ho měl na dvou předchozích noteboocích a použil jsem ho až na tom aktuálním. Na připojení pevného disku v mnoha případech stačí obyčejné USB, takže zůstávají pouze dvě užití, kde se Firewire hodí. Prvním jsou profesionální externí zvukové karty a druhým video-kamery. Teď, když dělám k recenzím videa, využívám Firewire velmi často. Mám sice kabel i na USB, ale kamera není jako notebook – člověk počítá s tím, že mu nějakou chvíli taky vydrží, jenže třeba takový Panasonic (můj případ) má posledním podporovaným systémem XP SP1 a na novějších hází jen BSOD.

Firewire má však geniální koncepci a třeba ke kamerám vůbec žádné ovladače potřeba nejsou. I na Windows XP stačí jen připojit kameru a rovnou s ní lze pracovat (grabovat, nebo ji použít jako webkameru). USB připojení navíc ne u všech kamer funguje zcela korektně, a tak se může stát, že na rozdíl od Firewire není možné přenášet i zvuk a podobně. Kdo pracuje s videem, tak tomu se Firewire hodí.

Tento konektor kupodivu opět začíná mizet právě u multimediálních notebooků (v čem jsou tedy vlastně tak multimediální?). Takový ASUS a Acer je celkem solidně vypustili z velkého množství nových modelů. U Aceru se to tuším týká dokonce úplně všech nových Aspire modelů. Jsou však výrobci, kteří si na slově multimediální zakládají a chápou, co to obnáší – mezi takové řadím například Sony a jeho notebooky VAIO. Tam i ten nejlevnější Firewire samozřejmě má. I tak mám ovšem pocit, že jeho ústup je nevyhnutelný, protože to by nešlo, mít na každou speciální činnost extra konektor. Škoda jen, že tu není jako náhrada žádný jiný konektor, který by nabízel podobný výkon a shlavně tejně snadné použití.

Kdo nutně potřebuje Firewire a jeho notebook ho nemá, ten není ztracen. Lze si koupit kartu ExpressCard s tímto portem. Samozřejmě už to není nejlevnější řešení, a pokud nechcete vypláznout opravdu hodně peněz, tak karta bude navíc z notebooku značně přesahovat, což často brání v jeho snadném přenášení. Řešení je to tedy trochu kostrbaté, ale lepší než drátem do oka.

Závěrem

Proces obměny je nevyhnutelný a vždycky na něj nejvíc doplácí lidé s nejspecifičtějšími požadavky. Tak je to ostatně všude a se vším. Už kdysi dávno jsme se stejným způsobem museli vzdát sériového a paralelního konektoru a také jsme se s tím nějak vypořádali. Je jisté, že se ještě dlouho budou vyskytovat nějaké modely, které nějakou méně běžnou funkcionalitu nabídnou. Pokud bych se vrátil k příkladu sériového a paralelního portu, tak zde je stále ještě relativně slušný výběr notebooků – některé ThinkPady podporují tyto konektory jak z dokovací stanice, tak i jako modul místo optické mechaniky (HP má dokonce mnoho modelů se sériovým portem přímo na těle notebooku). Dokud bude aspoň nějaká poptávka, tak se s tím trh nějak popere.

Komentáře k článku

  1. 1. Scotty  18.10.2008  14:57:32

    Bohužel firewire mi na notebooku chybí a spolu se slabší grafikou je to největší „vada“ mého tabletpc. A co se týče seriového portu, tak se chystám pořídit si „redukci“ z USB. Vím, že to rozhodně není ideální a ne vždy to funguje na vše, ale na programování jednočipů to snad poslouží. Ještě bych doplnil, že se pořád nesmyslně do notebooku dávají faxmodemy a i jejich konektor zbytečně zabírá místo. Neočekávám, že bych ho někdy využil…

  2. 2. swarm  18.10.2008  15:21:50

    [1] V ČR ten modem je k ničemu, ale třeba v USA je kupodivu stále používán a to je i důvod, proč z notebooků stále moc nemizí.

  3. 3. halogan  18.10.2008  15:48:46

    Že zrovna zmiňujete absenci Firewire a nezmíníte největšího průkopníka – Apple – který jej, pokud se nepletu, vymyslel a začal montovat do všech notebooků, ale kvůli licenčním záležitostem se příliš nerozšířil.

    A proč jej zmínít? Od uvedení jej teď poprvé nenamontoval (nepočítaje Air, který toho moc nemá) ani do nového MacBooka, jen do MacBooka Pro (opět nepočítaje pokračující prodej bílého MacBooka).

  4. 4. duro  18.10.2008  21:19:46

    ja taktiez firewire vyuzivam hodne, hlavne kvoli kamere a disku, je to ovela lepsie ako usb riesenie a ked budem kupovat dalsi stroj, tak firewire bude jedna z mojich striktnych poziadaviek…

  5. 5. Jan Zatloukal  19.10.2008  0:04:26

    [2] To je fakt. v USA jsem ho vyuzival denne. Je tam totiz spoustu poskytovatelu vytaceneho pripojeni, kteri se Vas snazi nalakat na promo mesic zdarma. A kdyz tam jste na ctvrt roku a pak jedete pryc a priste budete dalsi ctvrtrok na jine adrese, neni nejmensi problem za ten ctvrtrok „vyzkouset“ dva az tri poskytovatele :)Jeste mam nekde ta promo CD doma…

  6. 6. richtone  19.10.2008  0:33:02

    Nastastie nas vyrobcovia ako Apple nezaujimaju :)

  7. 7. swarm  19.10.2008  11:24:06

    [3] Když Apple zmínim, tak jsou na mě vždycky zastánci naštvaní a když ho nezmíním, tak koukám že taky ;). Ale jinak článek se pozdržel v RS a psaný byl ještě před odhalením nových MacBooků. Na druhou stranu vypouštění Firewire začalo dávno předtím bez ohledu na to, že v novém MB už FW nebude.

  8. 8. peter  19.10.2008  16:51:44

    Ja som niekde cital, uz asi pred rokom, ze apple upusta od firewire a ostane len usb, aj ked neviem preco, pretoze USB nie je plnohodnotna nahrada. Napr. aku maju usb zvukovky latenciu?

  9. 9. Michal Tuláček  19.10.2008  21:24:17

    Vypuštění sériového portu není až taková tragédie, usb redukce funguje dobře a pokud je potřeba mít vyšší voltáž (třeba pro ovládání pokladního šuplíku a pro průmyslové aplikace) tak existují redukce, které to vyřeší.

    Ale pro absenci paralelního portu při neexistenci rozumné náhrady není omluva. Existuje sice USB-LPT redukce, ale to je jen „podpora tisku pres paralelni rozhrani“ a tak neni mozne ovladat jednotlive piny a tim treba programovat jednocipy… Tenhle port mi tedy chybí citelně.

  10. 10. Zemlak  19.10.2008  22:32:11

    Já používám Firewire k propojení na HDD v satelitním přijímači. A nějak mě ani nenapadlo, že by na dalším notebooku už nebyl. :-(

  11. 11. danaketh  20.10.2008  1:30:59

    Copak absence portů… LPT a COM jsem nepoužil už drahně let, externí monitor používám jen občas a FireWire jsem na notebooku nepoužil vůbec. Ale vadí mi naprostá absence logického myšlení při rozmisťování portů.

    USB, LAN a FireWire (tedy kabeláž) na pravé (!) straně notebooku, DVD mechanika vlevo… Mělo by to být z hlediska logiky opačně IMHO. Tedy pokud notebook není určen levákům :) Na pravé straně mi totiž kabeláž překáží a musím mít poměrně velký prostor mezi myší a notebookem.

  12. 12. Jan Zatloukal  20.10.2008  12:01:13

    [11] Všechno lepší než jedno trapný USB na MacBook Air :)

    Ale teď vážně – Taky jsem nepochopil například rozmístění u Lenovo 3000 n200 (i když to je jedno z lepších) – vlevo 1xUSB, 1xLAN, 1xExpresCard, 1xSD/MMC reader, a Firewire a vpravo opticka mechanika, 3xUSB a zvuk IN a OUT.

    Pro mne idealni stav by byl, kdyby byl LAN na zadni strase notebooku vedle modemu, jedno USB vzadu a tri vlevo (nebo mozna dva vlevo a jeden vpravo vzadu), opticka mechanika vlevo vpredu, pak na leve strasne ctecku karet a exprescard a jeden 4pin firewire port. Vpravo uz vyse receny USB port, vydech chlazeni, dal co nejvic, vstup a vystup ze zvukove karty (ovsem nikoli vpredu at mi neprekazi pri manipulaci s mysli) a nejlepe HDMI výstup (DVI ani VGA nepohrdnu :).

  13. 13. Majki  20.10.2008  13:12:57

    Dobre napsano. Ovsem co nepochopim, je krok Lenova a novych ThinkPadu pro business sferu (T6x, nyni Txxx). S-Video chybi, HDMI nebylo a neni, eSATA rovnez, ctecka karet jen u 15,4″ verzi atd. Hruuza, hruuza, hruuza… Pritom spousty projektoru jiz DVI/HDMI nabizi, bezne se uz setkavam s eSATA externimi disky atd. A prijde mi naprosto stupidni kupovat do business sfery notebooky pro domaci uziti, ktere svou odolnosti zrovna nijak zvlast neoplyvaji :(

  14. 14. Honza  20.10.2008  14:59:38

    Je to jen osobní pohled, ale S-Video ani FireWire jsem v životě nepoužil (nepotřebuji připojovat počítač k TV a moje videokamera se chová jako mass storage, také Panasonic).
    Co ale chybí je sériový port a infraport. Infraport lze naštěstí nahradit externím přes USB (ikdyž zabudovaný je samozřejmě pohodlnější na přenášení). Nejhorší je to ale se sériákem. Spousta zařízení se nadále programuje přes toto rozhraní (např. Cisco routery nebo naopak z ne-IT světa např. čerpadla, která naše firma vyrábí). USB konvertory ve většině případů nefungují. Jediné co funguje je nativní PCMCIA karta. Ale zase zabudovaný konektor by byl lepší. Zatím jsem se nezajímal, jak jsou na tom ExpressCard COM porty, ale čeká mě to příští rok, při výměně počítače.

  15. 15. Mem  20.10.2008  20:43:37

    U Sony to není až tak překvapivé, protože i.Link vždycky braly jako klíčovou technologii (a Wikipedia dokonce tvrdí, že ho dávají do všech svých počítačů), u Digital8 a MiniDV kamer se dřív ani jiné rozhraní používat nedalo, USB bylo použitelné tak na stahování fotek

  16. 16. Ivan  20.10.2008  23:37:41

    Zapoměl si ještě dodat jednu skvělou věc FW, síťování počítačů. Hodně jsem to používal, protože doma nemám wlan a jediná síťovka na stolním PC je obsazená, navíc jsem takto dosahoval dvojnásobné přenosové rychlosti oproti lanu.

  17. 17. swarm  21.10.2008  22:03:12

    [14] Co znám lidi od nás z katedry, tak jsou USB redukce celkem rozšířené a fungují. Jen je teda problém najít tu vhodnou. Pokud vim, tak u nás berou pouze ty s jedním konkrétním čipem. Ty ostatní jsou tak maximálně k připojení staré myši nebo modemu.

    [9] Paralelní port je už dnes v noteboocích pasé. Je fakt, že ho ničím jednoduše nahradit nelze, protože byl svým způsobem vlastně unikátní. Plně použitelnou náhradou bývalo PCMCIA – http://www.cooldrives.com/software-dongle-lpt-pcmcia.html – tady byla ještě podpora na úrovni nativního portu. Jak tak koukám na podobnou věc pro ExpressCard – http://www.cooldrives.com/1ppaspex34.html – tak tam už se nemluví o plné podpoře, takže mám dost velkou pochybnost.

    [13] Lenovo je v tomhle divný. Těch portů maj pár a stejně nejsou schopný dát konektory zvukovky jinam než na předek. Jsou tam dost zabržděný, když i latitude modely maj eSATA a na dokyně dvakrát DVI a DisplayPort.

  18. 18. Majki  23.10.2008  22:57:56

    [17] Presne jak pises, uz rok se snazim ve firme prosadit Delly, zvlast ted s novou serii rady Latitude, jenze co zmuze jedna Ceska pobocka se 400 zamestnanci oproti svetovemu kolosu s 8000, kdyz maji nasmlouvany IBM – Lenovo :). Holt je treba nektere veci trpet.

  19. 19. Šákulisko  25.10.2008  1:02:09

    LPT mají nové esprima mobile označení je myslím X9510 a D9510. Jsou to ty 15,4″ modely


Napsat komentář