Kopírovat od Apple bylo vždy v módě

dell-apple-logoČasto v diskuzích slýchám, že Apple s něčím přišel a všichni to od něj okopírovali. Neřekl bych, že je to vždy tak zlé, jak někteří fanoušci této značky říkají, ale ta zjevná inspirace tu byla, je a pravděpodobně i bude. Apple v některých segmentech „přinesl“ do PC světa příjemné změny, za které jsem rád, ale není zrovna málo těch prvků, které bych na PC noteboocích nejraději vůbec neviděl. Zejména pokud se zkopírují špatně.

Velkou konkurencí pro Apple byl odjakživa DELL (v USA) a na jeho produktech je takové kopírování asi nejviditelnější. Vzal jsem tedy DELL Inspiron 11z, abych na něm ukázal, co se kopíruje poslední dobou. Možná něco vyzní negativně, ale samotný notebook tu nesoudím (ten podle mě není vůbec špatný). Jen poukážu na zjevnou inspiraci.

inspiron-11-touchpad

„Beztlačítkový“ touchpad

Na MacBooku je to úžasný prvek. Ačkoli touchpad od DELLu se na první pohled zas tak neliší, rozdíl je poznat hned při prvním dotyku. Tlačítka se přesunula fyzicky pod dotykovou vrstvu a jsou pouze v dolních rozích. Není už možné ukazovákem přesouvat kurzor a do toho palcem ovládat klikání, protože to ovladač nepochopí a místo toho vyhodnotí multidotykové gesto „lupa“. Přetahování prvků po obrazovce při stisku pravého tlačítka je také naprosto nereálné.

Možná že tady DELL míří na uživatele, kteří nejsou schopni při ovládání touchpadu použít víc jak jeden prst.

inspiron-11-no-numpad

Absence zástupného numerického bloku

V dobách, kdy Apple používal procesory PowerPC, bylo ještě možné rychlé psaní čísel pomocí zástupného numerického bloku. Čísla se aktivovala buď držením Fn, nebo přepnutím samostatnou klávesou. Pokud zrovna potřebujete psát hodně čísel, je to velmi praktická funkce. Jenže u nových MacBooků další číslíčka kolem písmene I zmizela… a co se nestalo – DELL je u consumer notebooků také vyhodil. Škoda, přitom to nic nestálo.

inspiron-11-f1-f12

Funkční klávesy jinak

Na MacBooku (Pro) má horní řada kláves po instalaci systému primárně funkce jako změna intenzity podsvícení displeje a regulace hlasitosti. Klasické F1-F12 jsou dostupné až po stisku Fn (jde to přepnout). U Apple tenhle krok chápu. F1-F12 tam nemá velký význam a většina aplikací tyto klávesy nepotřebuje.

DELL zkusil to samé (lze to naštěstí vypnout v BIOSu). Jenže počítače s Windows se používají trochu jinak a jinak jsou nastavené klávesové zkratky. Aspoň zkratka Alt+F4 (jako výjimka) funguje vždy bez ohledu na nastavení.

inspiron-11-led

Bez diod (téměř)

Nejsem zastáncem všemožně blikajících diod všech barev, které jsou například na některých herních noteboocích. Apple prosazuje minimum indikačních diod, což není zas tak od věci. Nic se ale nesmí přehánět. Na Inspironu 11z už není samostatná dioda ani na signalizaci nabíjení baterie. Možná jsem stará škola, ale chci jasně vidět, že je notebook nabitý, aniž bych ho musel zapínat. Nakonec i ten Mac má k tomu určenou diodu na konci kabelu od nabíječky.

Závěrem

Určitě nechci rýt do DELLu, ačkoli zrovna ten má potřebu kopírovat nepopiratelnou. Tenhle trend není charakteristický jen pro DELL. Když teď Apple ukrajuje stále větší podíl po přechodu k Intelu, kopírují od něj skoro všichni. Koukal jsem na některá nová Lenova a jsou tam také přesně ty prvky, které jsem zde popsal.

Stále jsem přesvědčen, že cesta, kterou si zvolil Apple, nemusí být nutně nejlepší. Až ten názor změním, tak si nepůjdu kupovat levné PC kopie, ale koupím rovnou originál.

Komentáře k článku

  1. 1. woko  10.1.2010  10:27:28

    Ještě mě napadá ta klávesnice s oddělenými čudlíky (http://3.ly/GMzk). Abych ale pravdu řekl, nevím, jestli to naopak nepřevzal Apple od Sony :)

  2. 2. Samuel Kolesar  10.1.2010  12:30:23

    Ja len doplnim ze cesta ako zistit ci je Mac nabity a nakolko je aj ina – na starych plastovych MacBookoch dolu na baterke a na novych hlinikovych vlavo naboku – po stlaceni tlacidla sa zasvietia diody indikujuce nakolko je baterka nabita :)
    Inak to s tou klavesnicou by zaujimalo aj mna, kto s tym prisiel prvy…

  3. 3. Honzyk  10.1.2010  12:40:39

    presne tohle se tyka nekterych novych Lenovo notebooku.
    F1-F12 se da prepnout v BIOSu, jak to ma fungovat. Ja to naopak vitam, F1-F12 temer nevyuzivam (snad jen to Alt-F4) a naopak mi moc chybelo ovladani jasu, zvuku, lampicky apod. jednim stiskem. resp. mi nevadi dva, ale muselo by vse byt tak, abych to zvladl jednou rukou, ne kombinaci obou. Coz uz lze na nekterych ideaPadech po pridani druhe Fn klavesy vpravo.
    http://www.lenovoblog.cz/2009/12/klavesnice-aktivni-otisk-prstu-s.html

    Jedna dioda pro stav notebooku je na displeji i na palmrestu u nekterych (Edge, SL) notebooku.
    Ale abych nevidel praci disku (napriklad, kdyz notebook prestane reagovat, diodu hlidam a vidim, zda je to jen zapisem na disk), to nesnasim. Mozna je to diky RapidDrive technologii, coz Lenovo uvedlo na CESu, kdy by dioda prace s diskem matla uzivatele, ale uz nyni ji odebrat?
    Rapid Drive – viz http://lenovoblogs.com/insidethebox/?p=384

    Nabijeci dioda tam je, vedle konektoru pro napajec, ale nevim, zda ma vice stavu a signalizuje konecne nabiti.

    Otazkou je pak ten beztlacitkovy Touchpad. Nove ma byt na IdeaPad S10-3, dle z obrazku tam nevidim ani ty symboly tlacitek. Na druhou stranu to prinasi pri pohybu po obrazovce rozsirenou plochu touchpadu. Nejsem omezen, ze to nekde konci fyzickymi tlacitky ve chvili, kdy jen necim soupu po obrazovce a tlacitko v tu chvili nepotrebuji.

  4. 4. swarm  10.1.2010  12:58:08

    [1] Kdysi se to tady na blogu řešilo a už ani nevim, k čemu se vlastně dospělo. Dříve mělo vydaný notebook s takovou klávesnicí tušim Sony, ale kdo ví, co předcházelo tomu a kdo s tím nápadem přišel doopravdy první během vývoje. Na druhou stranu tento typ klávesnic tu byl už před mnoha a mnoha lety… na některých noteboocích, handheldech i třeba počítačích (legendární „gumák“).

    [3] Já ovládám lampičku, podsvícení atd na thinkpadu jednou rukou už teď. V BIOSu jsem si aktivoval Fn key lock…. vim, že je to pro postižený, ale já si to s oblibou zapínám na všech NB, kde to jde (Toshiby, Sony, ThinkPady,…).

    Chybějící dioda disku mi taky vadí. S tím také přišel Apple první (ostatně jediný důvod, proč to ostatní vyhazují). Vadí mi to dokonce i na mém starém Apple iBooku G4, kde jsem si dlouho myslel, že nestíhá procesor, až jednou za úplného ticha jsem zjistil, že v těch prostojích maká disk jak o život.

  5. 5. Ondřej Nečas  12.1.2010  23:10:49

    Mi by se líbilo, kdyby se ještě naučili od Applu kopírovat výrobci desktopů. Něco malého, jako je Mac Mini, na trhu docela chybí. Ty NetPC(Atom, ION) výkonem vůbec nemůžou konkurovat.

  6. 6. Ladis  13.1.2010  15:10:03

    [5] A v čem nemůžou? Stejný střeva můžeš mít i v „PC“ verzi mini-PC: ION chipset + grafika, Core 2 Duo CPU, 4 GB RAM, stovky GB disk, veškerá konektivita…

  7. 7. Honzyk  15.1.2010  17:34:04

    [5] a co zkusit Lenovo Q700? Ja uz na nej cekam, neco takoveho potrebuju domu a Jablko nechci

  8. 8. Crestwood  15.1.2010  21:35:51

    [7] Ale no fuj, takto tu robite reklamu vlastnemu zamestnavatelovi?

  9. 9. Honzyk  16.1.2010  0:03:20

    V tomto pripade davam kolegovi komentatorovi alternativu. Je na tom neco spatneho? Je muj komentar vice irelevantni? Obzvlaste, kdyz tento produkt se v CR neprodava?


Napsat komentář