Můj pohled na ChromeBooky – konkurence pro tablety, ne notebooky

V ČR existuje jeden internetový plátek, ve kterém snad každý den je nějaká oslavná óda na Google, a když už je něco o Google, nesmí v tom chybět také ChromeBooky – tedy levné notebooky s primitivním operačním systémem Chrome OS. Jsou ChromeBooky budoucnost? Blízká určitě ne, převratný koncept to také není, ale nic se nemá zatracovat předčasně. V rychlosti proto shrnu své zkušenosti.

První ChromeBook jsem měl v ruce už před lety. Byl to ten úplně původní černý prototyp jako ověření funkčnosti konceptu. Chrome OS v něm byl opravdu jen prohlížeč Chrome s vynucenou maximalizací přes celou obrazovku. O použitelnosti nemohla být řeč a všichni se na tom rychle shodli. O Chrome OS se pak na čas nemluvilo, aby se tento systém vrátil ve výrazně přepracované verzi.

Ve zkratce jde tedy o operační systém postavený na Linuxovém jádře, který slouží primárně jako zavaděč grafického prostředí pro spuštění webového prohlížeče Google Chrome. Oproti první verzi má grafické prostředí možnost okenního zobrazení (okna lze maximalizovat, minimalizovat, měnit jim velikost a všechno ostatní, co byste jinde brali jako samozřejmost) a vedle prohlížeče je možné instalovat také další programy prostřednictvím „obchodu“. Programy jsou obvykle velmi primitivní, ve zmíněném obchodu je většina spíš sračkových polofunkčních kousů a vše je postavené na webových technologiích (někdy s omezenou možností práce bez připojení k internetu). Bez připojení k internetu je možné používat také základní funkce jinak on-line kancelářského balíku Google Docs (jen to nejde v základu ihned po vybalení z krabice).

Možnosti práce bez připojení k internetu jsou však omezené a primárně je vše orientované na práci on-line s webovými službami a webovým úložištěm souborů. Tomu je podřízen hardware ChromeBooků. Jsou to ve skutečnosti úplně obyčejné notebooky, které však mají místo pevného disku nějaké miniaturní SSD úložiště pro systém a stažené soubory (např. 16 GB) a nízkou pořizovací cenu.

Chrome OS je jednoduchý

Tohle je velmi časté tvrzení mnoha nekritických nadšenců. Prý je na používání jednodušší než jiné operační systémy, s čímž příliš nemohu souhlasit. On není o nic jednodušší, pokud jde o spuštění prohlížeče, připojení druhého monitoru, nebo třeba přidání přílohy do odesílaného mailu. Ve všech systémech se prohlížeč spustí poklikáním na nějakou exponovanou ikonu, druhý monitor se aktivuje automaticky, ale stejně si musím umět ručně nastavit jeho umístění (resp. vědět, že to jde) a v případě přidávání přílohy do mailu budu muset vědět, že mám ten soubor někde uložený, a umět si otevřít složku, kde je. Chrome OS v tomto ohledu není nijak revoluční, dělá se to tam stejně.

Naopak spoustu frustrace může přinést snaha BFU o tisk na síťové tiskárně v domácnosti, přehrávání filmů z domácího NASu a další hromada činností, které v Chrome OS jednoduše nejdou.

Jde o to, že se zaměňují slova jednoduchý a omezený. Omezenost totiž Chrome OS vystihuje mnohem lépe. Domnělá jednoduchost vychází z faktu, že systém prakticky nic neumožňuje. Na druhou stranu si ti uživatelé posteskávají, že tam nějaká konkrétní činnost nejde, ale že se určitě časem dodělá. Ve výsledku to ale vždy bude o tom, že s každou přidanou funkcí se výsledek přiblíží ostatním operačním systémům. Skutečně uživatelsky jednoduchý operační systém by vyžadoval mnohem originálnější pojetí.

Obyčejný uživatel, který si spouští jen webový prohlížeč a dva programy k tomu, ten si obvykle nepodělá ani dospělejší systémy. Kdo se má potřebu extra vrtat v útrobách, ten si nakonec (ve vývojářském režimu) může podělat i Chrome OS – ověřeno. Žádná revoluce se nekoná ani zde. Užitečný je tento přístup opravdu jen tam, kde je záměr, aby se nedalo jít za možnosti okna webového prohlížeče.

Chrome OS je nenáročný

V určitém směru to je pravda, v určitém nesmysl. Je pravda, že jádro systému je z logiky věci malé, v operační paměti toho tedy okolo prohlížeče je pouze minimum. Na druhou stranu v Chrome OS je jediný prohlížeč, a to Chrome… tedy ten, který má ze všech prohlížečů zdaleka největší nároky na operační paměť. Po pár otevřených tabech se vám v paměti smaže rozdíl celého Windowsu. Mnoho BFU má v prohlížeči otevřenou hromadu tabů současně (protože nechápou, jak funguje ukládání stránek a záložky) a u těch, co používají Chrome, pak kolikrát vidím vytížení paměti okolo 8 GB bez větší snahy.

Spousta ChromeBooků se prodává s 2 GB paměti, protože jde o levné počítače. Tato paměť je navíc integrovaná na desce a bez možnosti rozšíření. Pro Chrome je tolik paměti žalostně málo. Až si projdete timeline na Google+ a rozklikáte pár obrázků do nových tabů, snadno ji celou vyplníte.

Pokud jde o procesor, tam je v podstatě jedno, co máte za systém. Většinu výkonu určuje samotný prohlížeč. Úsporné Core i3 odvede na webu v Chrome stejnou práci v Chrome OS, OS X i Linuxu. Rozdíly v běžném používání nestojí za řeč.

Rozdíl výkonu může být znát jen kvůli SSD. S ním se rychleji spustí prohlížeč a může to být znát i pro ukládání cache. Libovolný jiný systém na SSD však proti klasickému disku poběží také rychleji.

Také je dobré zmínit, že programy psané v JavaScriptu a dalších webových technologiích nejsou tak efektivní jako klasické desktopové programy. Lze očekávat, že při stejné činnosti u nich bude více znát případný nedostatek výpočetního výkonu.

Protipól k tabletům, cena rozhoduje

Mluví se o raketovém růstu prodejů ChromeBooku. Když se dívám na data, zatím to na mě působí jako přifouknutá bublina, nicméně vůbec nepochybuju o dostavení určitého úspěchu. ChromeBooky aktuálně vnímám jako protipól k levným tabletům. Je to ten typ zařízení, kdy je cena dostatečně nízká, abyste nad koupí nemuseli příliš přemýšlet, a může suplovat některé základní činnosti z plnohodnotného počítače.

Tablet je vhodný tam, kde jde převážně o čtení, ChromeBook (resp. notebook) zas ve chvíli, kdy budete i něco psát. Má podporu Flashe a je tam procházení webů na stejné úrovni jako v klasických počítačích/noteboocích. Takové to nasazení jako velmi levný stroj pro děti, aby vám při vysedávání na sociálních sítích neblokovaly vlastní počítač, je pro něj jako dělané. Tam je vám v podstatě jedno, co to umí. Na internet se to připojí a tím to hasne. Z mého pohledu je tedy ChromeBook největší hrozbou pro tablety a ne klasické notebooky.

Asi nikdo nepochybuje, že tím hlavním a jediným prodejním argumentem je cena. ChromeBooky s cenou podobnou plně vybaveným notebookům už byly a moc se to neujalo. ChromeBook Pixel jako zařízení podstatně dražší než běžně prodávané notebooky, díru do světa také neudělal, přestože po stránce hardware to byl moc pěkný stroj. Stroj navržený čistě pro Chrome OS evidentně není něco, za co by lidé byli ochotni připlatit. Je to naopak něco, kvůli čemu očekávají nižší cenu. Z toho důvodu se teď většina výrobců zaměřuje na ChromeBooky v té nejlevnější kategorii – ořezaná zařízení, kde je všechno integrované na desce a není tam toho moc. Ve chvíli, kdy je to levnější než nejlevnější notebook, bude poměrně velké skupině lidí úplně jedno, jestli to umí méně. Nejlevnější produkt si vždycky najde odbyt. Zůstává však otázkou, jak moc velké marže na tom mají výrobci ChromeBooků, a tedy i jak moc to pro ně bude dlouhodobě zajímavou kategorií.

Skvělá cesta k levnému notebooku s Linuxem

O použitelnosti Chrome OS jsem psal už v dřívějších zápiscích. Patřím do skupiny nejspíš docela pokročilých uživatelů s pestrou paletou činností od 3D modelování, přes word processing a analytický software až po programování ARMových čipů. Je jasné, že moje potřeby Chrome OS nenaplní a není to chyba ani na jedné straně. Moje zkušenosti s běžnými uživateli jsou ovšem takové, že v mém okolí ani oni nejsou tak „běžní“, aby jim takový systém stačil. Jednak často bývají svázaní s nějakým programem pro konkrétní OS víc než profesionální uživatelé a jednak málokdo z nich žije opravdu jen ve světě Facebook+Youtube.

Může to být o tom, že si potřebují přistupovat na síťový disk, skenovat, používat video-hovory přes Skype, střihnout video z dovolené nebo upravovat a třídit větší množství fotek. Tohle všechno na ChromeBooku v základu buď neuděláte vůbec, nebo jen velmi složitě.

Je tu ovšem určitá skupina lidí, která z vlny ChromeBooků může těžit. V přepočtu za nějakých 7 tisíc můžete cestou z Anglie koupit levný 11,6“ ChromeBook, který se tloušťkou, hmotností a výdrží baterie podobá výrazně dražším UltraBookům. Jen má v sobě a pouze 1,4GHz Celeron, 2GB RAM a 16GB SSD (nedělejte si extra iluze o mechanickém zpracování, ale za ty prachy…). No a samozřejmě také ten omezený operační systém.

Vzhledem k tomu, že lze využít původní základ systému a rozjet na tom plnohodnotné Linuxové prostředí (kde pak ani nemusíte řešit kompatibilitu hardware), může se z hloupého „něco-jako-terminálu“ stát plnohodnotný počítač, na kterém lze udělat všechnu základní práci. Jasně, není to kompletní náhrada, ale ve chvíli, kdy vám jde především o mobilitu a nechcete za notebook moc utrácet, je to šikovná cesta.

Závěrem

Jsem za ChromeBooky rád. Každá konkurence, která trochu roztříští trh, je užitečná (přestože jde o konkurenci v podobě největší reklamní agentury). Konkurence je to, co žene trh kupředu a kvůli čemu nemohou někteří výrobci svinit tak, jak by si přáli. Linux třeba není tak rozšířený v desktopovém nasazení, ale nemyslete si, že třeba v Microsoftu jej berou na lehkou váhu (jsem přesvědčen, že kdyby neexistoval, vypadaly by licenční podmínky pro některé MS produkty úplně jinak). S Chrome OS je to podobné – byť je to něco, co třeba mě přímo neoslovuje, jsem si jistý, že větší konkurence přinese výhody i pro mě.

Komentáře k článku

  1. 1. Jakub  8.4.2014  11:02:04

    Bude to podobné jako s netbooky nebo Windows RT… hordy zmatených (zmasírovaných) lidí to nakoupí a pak se budou vztekat, že jim na tom nefungují věci, na které jsou zvyklí z dospělého OS či výkonnějšího stroje.

    Hlavně, aby se Microsoft nevydal podobným směrem úpravy systému pro běžné uživatele… jedno Metro už stačilo.

  2. 2. Nox  8.4.2014  11:41:48

    S autorem souhlasim, az na ten zaver. Cim vice se bude tristit trh, tim vice kvalitnich veci zanikne. Proste vyrobci reknou, ze se to nevyplati. Viz treba nabidka Start. Prisla ve W95, ve W98 se normalne pouzivala, v XP ji zeslozitili, ale sla vratit zpatky, ve W7 uz to neslo, tak se uz moc nepouzivala a ve W8 nam rekli, ze ji zrusili, protoze se nepouziva. Nebo si dneska zkuste koupit telefon s QWERTY klavesnici a Androidem alespon vyssi stredni tridy. Konkurenci ani, ale ve srovnatelnych vyrobci, ne ze si kazdy neco mrvi na svem pisecku.

  3. 3. Ladis  9.4.2014  9:08:14

    [2] Nesouhlasím. Nabídka Start snad zmizela, protože tu byla konkurence dalších OS?

  4. 4. Puppy  9.4.2014  19:10:42

    [1] hlavnim smyslem Windows RT bylo donutit Intel, aby zacal pracovat na uspornych x86 procesorech. Akorat to zaplatil Microsoft ;-)

    [2] Co neslo ve W7 vratit http://windows.microsoft.com/en-us/windows-vista/change-the-start-menu-to-classic-view ? Me tedy to nove start menu v XP+ prijde lepsi nez ve W95, narozdil od zcela nepouzitelnych W8 (se vsemi updaty) na desktopu.

    V CR to nema sanci prave kvuli nutnosti neustaleho pripojeni k Internetu. Mobilni pripojeni je stale naprosto predrazene/omezene se zoufalym a nezlepsujicim se pokrytim.

    Jeste jsem chtel napsat neco na tema Google a bezpecnost/soukromi, ale tady uz je to vse http://www.weblog.rider.cz/articles/269-jak-se-zbavit-google-osobni-akcni-plan

  5. 5. Nox  10.4.2014  8:01:59

    3. To bylo spise k tomu tvrzeni vyrobce, ze se to nevyplati, nepouziva, atd.
    4. Sam uvadite odkaz na Visty, tam to jeste slo, ale ve W7 ne, jedine externim programem. Kazdemu muze vyhovovat neco jineho, pro me je Start z W7 silne neergonomicka vec.

  6. 6. Puppy  10.4.2014  10:20:26

    [5] Aha, tak to se omlouvam, vyhledavac nasel tohle a ve Windows 2008 serveru (kde jsem to zkousel protoze vypada podobne W7) to stale lze prepnout.

    Ohledne nabidky Start Microsoft nechapu. Ted vydal zase nejaky update Windows 8.1 a ta jedina vec kterou asi vetsina lidi ocekava tam pry „jeste“ neni. Bude pozdeji. Proc to tedy vubec vydavali ?

  7. 7. guest  10.4.2014  15:13:09

    Neřešte to, je to úplně jedno, jestli Start nabídka nebo metro start screen. Obojí je stejně funkční. Obrazovka má víc funkcí. Když vám to nevyhovuje doinstalujte si start zpátky ale vážně vůbec to nemá cenu tak řešit, že je z nabídky start obrazovka, když má i hodně užitečných funkcí nových. :)

  8. 8. swarm  11.4.2014  16:43:03

    [7] Ne každý si tam chce nahrávat nějaký hacky třetích stran pro tak základní funkcionalitu. Start nabídka vs Start screen je především o tom, co je potřeba a co není potřeba mít přes celou obrazovku. OS je pro mě jen spouštěč aplikací, nepotřebuju, aby mi při vyhledávání programu ke spuštění schoval celou obrazovku. To je celé – na tabletu je to dobré, na desktopu s velkým monitorem to tak dobré není. V tom se mi celkem líbí, že MS vyslyšel, co lidi doopravdy chtěj a vypadá to, že v nějakém z těch dalších updatů už bude kombinace obojího – nabídka, která se nerozlelze přes celý velký monitor, ale může kombinovat jak klasickou část, tak i dlaždice – takový přístup se mi líbí.

    Btw MS nikde netvrdí, že by nabídka zmizela, protože ji nikdo nepoužíval (ostatně kdyby ji nikdo nepoužíval, tak kolem toho s W8 nebylo tolik keců. Nabídku ve Vistě/V7 beru jako lepší než to co bylo ve W95. Někdo to tak třeba nemá, ale řekl bych, že to bude spíš minorita.

    Každopádně ať je to jakkoli, nemyslim si, že by vývoj Start nabídky měl moc společného s konkurencí na trhu.

  9. 9. guest  11.4.2014  19:32:38

    Obrazovka start má být jako spouštěč aplikací. nabídka start akorát se dá úplně podle toho jak chcete tam dát zástupci seřaddit si to jak chceš pojmenovat skupiny.
    vyhledávání neschovává celou obrazovku. to bylo u w8 ne 8.1.

  10. 10. Lukáš V.  12.4.2014  14:16:29

    Který je ten plátek, co Chromebooky pořád oslavuje? To by mě zajímalo. :)

  11. 11. dfx  16.7.2014  4:00:09

    [10] zive.cz


Napsat komentář