Netbooky, ARM a opakující se historie

Situace kolem mini-notebooků mi v poslední době připadá přinejmenším zabrzděná. Výrobci stále recyklují identické vnitřnosti v různě přebarvených šasi a inovace evidentně vzala za své.

hudba budoucnosti? kdepak – skoro 10 let zpět

Za zmínku v podstatě stojí jen nedávno propíraná informace o novém ARM procesoru, který by se mohl stát konkurencí Atomu. Udělat konkurenci řešení s Atomem ostatně nemůže být až zas tak těžké. Vyniká totiž opravdu jen svou cenou a spotřeba se kolikrát neliší od klasických procesorů (a čipových sad) pro „dospělé“ notebooky. Modely s výdrží „něco málo přes 2 hodiny“ nelze považovat za mobilní. Nový ARM Cortex-A8 útočí na Atom právě svou malou spotřebou, což je mimochodem vlastnost pro ARM dlouhodobě typická.

To už tu bylo

Máte-li pocit, že by mohlo jít o velký zvrat, tak vás rovnou z kraje vyvedu z omylu. Mini-notebooky využívající ARM procesory tu totiž už dávno byly, a to dokonce už před 10 lety (Windows CE, EPOC32). Ano, byla to menší zařízení s hmotností 0,5-1 kg, výdrží kolem 10 hodin, barevným displejem a možností rozšířit funkcionalitu kartou do CF/PCMCIA slotu. Dokonce i nyní často omílaný název Netbook patří PSIONu (na úvodní fotce to je ten vpravo). ASUS přinesl jen jedno – nižší cenu.

ARM nebo x86?

Dlouhá výdrž na baterie je samozřejmě u těchto zařízení velmi vítaná, ale ARM s sebou přináší i určitá omezení. Klasická Windows na něm neběží a Windows CE má do použitelného operačního systému (pro tento typ zařízení) dle mého názoru daleko. Úspěch ARMu bude tedy záležet čistě na programové podpoře.

Sám v otázce nasazení ARM procesoru na mini-notebooky nejsem úplně rozhodnutý. Možnost spouštět programy z klasických počítačů je ohromnou výhodou. Mnoho aplikací dnes zdaleka nevyžaduje výkonné procesory a mít nějakou konkrétní potřebnou aplikaci v malém zařízení vždy při sobě není k zahození.

Netbook (2000) v porovnání s původním Eee PC 701 (2007)

Klíč k úspěchu řešení s ARMem vidím jedině v kompatibilitě jednotlivých zařízení. Je jedno, zda vezmu Eee PC, nebo jiný x86 mini-notebook – na všechny lze hodit jeden operační systém bez nutných úprav. Jestli tu ale někdo sleduje třeba přizpůsobování Linuxu na různá PDA, tak jistě ví, jaké komplikace kolem toho jsou, než se vůbec podaří nahodit zavaděč a zprovoznit úplně základní součásti. Každé zařízení je úplně jiné.

Jeden Linux

Až se na trhu objeví první řešení, určitě bude mít každé svou speciální implementaci nějakého systému (viděl bych to na ten Linux). Výrobce pro to vytvoří několik aplikací, pár jich naportuje a kompatibilita i podpora budou minimální.

Zajímavé to bude až ve chvíli, kdy se výrobci na podobné pokusy vykašlou a raději podpoří univerzální port nějaké větší distribuce – třeba Ubuntu. Pak se použitelnost posouvá na úplně jinou úroveň a nepůjde jen o „tupý“ organizér ale o plnohodnotný počítač. Pokud dostanu na takové zařízení své oblíbené (linuxové) programy, tak už je mi jedno, co je uvnitř za procesor.

Závěrem

Jestli se podaří ARMovským zařízením sjednotit softwarovou výbavu, mohou se stát plnohodnotnou alternativou k x86 platformě na poli mini-notebooků. Jen pevně doufám, že to nedopadne jako kdysi. Hned se mi dere na mysl legendární HP 200lx (1994) s Intel 80186 kompatibilním procesorem a výdrží až 40 hodin běžící na MS-DOS 5.0. V té době šlo o plnohodnotný počítač „do kapsy“. Nástupci přešli na ARM v kombinaci s Windows CE (1.0) a výsledek? Dnes už nikdo ani neví, že existovaly, zatímco HP 200lx stále někteří i po letech používají. Programová výbava je holt alfou a omegou celého úspěchu.

Komentáře k článku

  1. 1. Damianus  24.1.2009  6:52:16

    No ja bych rekl ze to bude urcite zajimave a samotne distro debianu uz portovane na ARM je dale nokia portovala zakladni app jako word, excel, skype, nejaky ten messenger a ani Android by nemusel byt spatny :)

  2. 2. vito45  24.1.2009  7:38:34

    myslím že keď tam naportujú ubuntu so všetkým základným SW plus flash, javu, skype, VLC/Mplayer, vydrží to 10h internetu alebo filmu a cena bude ako u netbookov tak to bude mať úspech

  3. 3. Warcz  24.1.2009  10:35:55

    Úspěch… Pokud se budeme bavit o funkčním úspěchu tak ano. Ale ne marketingový úspěch. Oblíbenost EEE je v tom že si tam můžeš, ale nemusíš dat Widle. a tak když se uživatel v Elektrowordu rozhoduje co koupí a nevidí na tom Widle, tak šáhne po EEE…

  4. 4. swarm  24.1.2009  12:37:00

    [3] Nejoblíbenější je kupodivu Aspire One (ačkoli podle mě je z nich nejhorší, protože má hlasitější větrák, než můj desktop). Ta levná verze s Linuxem je u něj prezentovaná jako osobní organizér. V základu snad do toho nejdou ani pořádně nahrát další programy, ale lidi to používaj a vzhledem k tomu, na koho to oni cílí, tak bych řekl, že je jen málo uživatelů, co to přelíznou widlema.

    Ty na to koukáš hodně z pohledu typického uživatele z ČR. Zejména na západ se kolikrát ty lidi od toho přístupu „a co je tam za systém?“ oprostí a ptají se spíš co to doopravdy umí.

  5. 5. Logout  24.1.2009  13:03:45

    Snim, ci bdim?
    Zda se mi ze horni fotka zobrazuje moje stroje :)

  6. 6. Logout  24.1.2009  13:07:25

    Jinak tedy – abych prinesl do diskuse i neco konstruktivniho. Spise nez ARM bych radsi ve svem budoucim netBooku mel PowerPC procesory, protoze podle mne nedostaly sanci rict vse, co rict chtely. Proto mne potesila zprava, ze na letosnim CESu byl prezentovan LimePC netbook, ktery v sobe ma trijadrove PowerPC (celkovy vykon 1700MIPS) a je schopny bezet v pripade nouze na 6 tuzkovych baterek. Vice se o nem da docist na strankach vyrobce: http://limepc.com/book.shtml

    Konecne by se tak nasel stroj, ktery by se alespon pro mne vyrovnal Psionu netBook, ktery dodnes pouzivam, protoze nic mobilnejsiho a pouzitelnejsiho pro mne zatim nebylo vymysleno

  7. 7. swarm  24.1.2009  13:20:26

    [5] Ani jedno. Jsou tvoje. Když jsem byl na Bytefestu, tušim 2007, tak jsem se tam o nich s tebou chvíli bavil a vyfotil je mobilem.

    [6] PowerPC by mi bylo určitě sympatičtější než ARM, ale ARM je teď momentálně mnohem víc mediálně protěžovaný. LimePC beru spíš jen jako kapku v moři. U všech těch alternativ mám obavu, že když se toho nechytne nějaká velká firma, tak to nemá velkou šanci na úspěch.

    Psiony byly geniální zařízení. Nedivím se, že ho ještě používáš. Osobně jsem ze series 5 přešel na N9300, protože měla ještě hodně podobný systém a hlavně měla integrovaný GPRS modem, což mi na S5 nakonec až příliš chybělo. Psiona mám jinak ještě pořád doma a mám ho ve výborném stavu.

  8. 8. Damianus  24.1.2009  20:06:13

    2 vito45 Skype java a myslim ze vlc je portovano na ARM ale vydrz 10H je na nic Teda podle me protoze to dava EEE s novou baterii by melo davat pres 12H a tak tohle neni pokrok a to EEE nema omezeni na app. Takze by to ARM muselo davat tak aspon kolem 20H coz podle me neni tak nemozne :)

  9. 9. vito45  24.1.2009  22:17:57

    8. Daminaus – v podstate je mi to jedno, ak to potiahne 10h wifi plus prehravanie videa alebo inej nenaročnej činnosti, bude to mať displej cca 9-12″ bez večších okrajov, pôjde mi na tom nejaky easy linux a kriticke rozumne aplikacie /OO, FF, TH, niečo na ICQ s podporou xstatus/, min 10GB disk, 1GB ram, 2cm hrubky, bez vetraka a pod 400€ tak to bez rozmyšľania kupujem a mám pocit že v najbližšej dobe od x86 sa toho nedočkáme, neverím že intel spácha samovraždu niečím takým, miestami mám pocit že ľutuje atom

  10. 10. vito45  24.1.2009  22:19:12

    ešte by som zabudol, s tou extrémnou výdržou netreba až tak preháňať, neverím že zmena cpu a čipovej sady urobi toľko že z ničoho nič budu mať zariadenia 2x večšiu výdrž…

  11. 11. Logout  25.1.2009  11:57:33

    [7] Prave ze nahradu Psion netBooku aby clovek hledal spendlikem. System pouzitelny ihned, zadne bootovani, na zakladni veci, ktere clovek potrebuje resit mimo svuj bezny pocitac ma postacujici sw vybavu (jen mi chybi Jabber klient, asi si ho budu muset napsat). Vse je tam spustene ihned, integrovanych 32MB RAM obsadi z cca pulky RAM disk C (u optimalizovanych verzi od ceskeho codera Pokeho je to mene, kolem 13MB) a zbytek jsem zatim jeste nezaplnil – a to mivam bezne otevrene tri textove editory, programatorske prostredi v OPL, dve az tri databaze, nejaky ten sheet a emulator ZX Spectra. Vyhoda ARMu je ta, ze se pro nej da vyborne cokoliv optimalizovat, ma dobrou instrukcni sadu, takze kdyz se autor snazi je vse rychle a plynule.

    Jako nahrada za Psion pro mne az ted poc CESu vyvstal bud LimePC netbook nebo Sony Vaio Lifestyle. Na wiki jsem nasel noticku, ze Sony planuje do nekterych Vaio modelu davat XrossMediaBar z PS3. Pokud by bezel samostatne bez dalsiho OS a mel funkcnost, jako ma na PS3 (tedy media a internet), pak by to taky bylo zajimave. Jen doufam, ze prave Lifestyle bude patrit mezi ta vyvolena Vaia, ktera ho budou mit.

  12. 12. cube48  25.1.2009  23:15:56

    Vypada to, ze prvni poradnou implementaci noveho ARMu bude OpenPandora (http://www.openpandora.org/). Nechme se prekvapit, jak to bude vypadat s realnym vykonem a spotrebou. Osobne OP hodne fandim a uz se ji nemuzu par mesicu dockat.

  13. 13. swarm  28.1.2009  8:06:22

    [11] PSION NetBook je svým způsobem stále ještě nepřekonané zařízení (bohužel). Jenže dneska už by mi asi vadila neaktuálnost EPOCu. Na S5 jsem nakonec narážel na problém s otevíráním/ukládáním DOX/XLS/… souborů. Měl jsem nějaké konvertory, ale bylo to komplikované a zdržující. Přitom samotný letitý kancelářský balík je daleko před MS Office pro Windows Mobile. Jak na tom řešíš připojení k internetu? To byla další věc, co mi vadila na S5 a už tam byla pro mě prakticky neřešitelná.

    [12] Je to zajímavý projekt, ale raději bych viděl něco s použitelnou klávesnicí.

  14. 14. Keff  31.1.2009  23:12:31

    Já Apple moc nemám rád, ale tady mě hned napadlo že Apple by na to měl – už párkrát ukázali že umí udělat malé a úsporné zařízení (viz porovnání minuty na internetu/kapacita baterie na Anandtechu, kde windows notebooky mají mezi 1,5-3 m/Wh, zatímco macbooky jsou mezi 5-6,5 (!!!)), mají jádro MacOS portované na ARM (iPhone), a mají sílu protlačit své řešení masám a přimět vývojáře k psaní SW na svou platformu.

    A kdyby to mělo 10″ displej, pod 0.8 kg, výdrž přes 10h, volitelně touchscreen (s překlápěcím displejem ala tablet), netbooky by byly mrtvé do dvou let.

  15. 15. peter  3.2.2009  13:58:44

    Developers, developers… :) Ale ja v inej platforme az taky problem nevidim. Na WinCE existuje kopec softu, ma podobne API ako windows, takze developeri to maju lahsie, ale vacsinou to nejde len prekompilovat.
    Naproti tomu, pri linuxe staci portovat len jadro, vacsina linuxoveho softu uz teraz bezi aj na ARMe. Ta zlozitost rozbehavania linuxu je prave v tom, ze je to tam vselijako nahackovane, robi sa to na kolene, ale ak uz je to od vyroby, tak nie je co riesit.
    Neviem teda v praxi aky rychly moze byt ten psion, ale je mi sympatickejsi ako nejake eee s mini obrazovkou.

  16. 16. Mem  6.2.2009  12:36:46

    V ARMech je budoucnost ;)
    http://www.alza.cz/pleo-autonomni-forma-zivota-life-form-os-zeleny-green-d100486.htm

  17. 17. swarm  6.2.2009  15:32:06

    [16] To jako že po lidech zas přijdou dinosauři? :)


Napsat komentář