Post-PC éra je tu, prodejte své notebooky a desktopy

Bohužel je to tak. Jestli jste si nedávno koupili nějaký notebook, pravděpodobně jste vyhodili peníze úplně zbytečně. Pár vyhořelých geeků „českého internetu“ totiž píše, že klasické počítače jsou mrtvá záležitost. Pokud s nimi nesouhlasíte, je to určitě tím, že nechodíte mezi lidi a máte klapky na očích.

V perexu jsem v podstatě shrnul názor, který má čtenářům čas od času potřebu vnutit některá z celebrit českých technických webů. Myšlenka obvykle sklouzává k tomu, že teď už počítač není potřeba, když máme všichni v kapsách výkonné mobilní telefony s připojením do cloudů, a obvykle autoři přidávají dovětek, že tohle všechno už dávno předpověděl Steve Jobs.

Můj názor? Je to pitomost a je v podstatě jedno, z jakého úhlu se na to dívám. Počítače nikdy nebyly jen ty béžové škatule s monitorem. Jsou to jakákoli zařízení schopná vykonávat program a je jedno, jakou formu budou mít – budou dělat pořád to samé. Vyvíjí se pouze provedení (form-factor) a rozhraní ovládání. Pokud se ovšem zaměříte na elementární principy ovládání při provádění různých úloh, zjistíte, že není příliš velký rozdíl mezi stolním počítačem, notebookem, nebo třeba mobilních telefonem. Je to pořád to samé a chceme od toho mnohdy podobné věci.

Jeden typ zařízení nesedne všem

Vývoj trhu s počítači sleduju poměrně podrobně (nejen po technické stránce) a skrze čtení různých dobových periodik jsem měl možnost vidět, jak lidé situaci vnímali třeba i v polovině osmdesátých let. Možná právě tyto znalosti způsobují, že k různým zaručeně správným názorům o nastávající revoluci jsem poněkud skeptický.

Nejdřív to bylo o tom, že když může mít každý doma osobní počítač, vytratí se potřeba po výkonnějších formách v různých specializovaných střediscích. Nevytratila. Jejich služeb využívá spousta firem i jednotlivců, byť si to třeba vůbec neuvědomují. Pak tu zas byly notebooky. Najednou přišla spousta článků, že stolní počítače brzy vymřou a výsledek? První podobné články jsem četl z devadesátých let a stolní počítače tu máme stále – a stále to nevypadá, že by se chystaly vymřít (i když by si to někteří asi přáli).

Dnes jsou to pro změnu tablety a mobilní telefony. Článků, že notebookům odzvonilo, vidím vždy několik do měsíce, ale čísla prodejů ve skutečnosti nic takového neukazují (zejména ta poslední). Vidět je jen to, že přišla nějaká další forma zařízení, která určité skupině buďto vyhovuje víc, nebo jí přijde dobrá jako doplněk stávající palety již zakoupených zařízení. Tohle se týká jak tabletů a mobilních telefonů, tak jejich různých kombinací.

Všechny ty kategorie od malých hloupých telefonů, až po výkonné herní desktopy se vyvíjí. Všechno se to různě posouvá a hledá to skuliny na trhu. Největší mobily se překrývají s nejmenšími tablety, výkonné notebooky zas mohou být výkonnější než leckterý obyčejný stolní počítač. Ukazuje to jediné – že každý má jiné potřeby a podle toho si vybírá jiná zařízení. Kdyby se na trhu objevil jeden typ zařízení, který vyhovuje všem, vypadaly by nabídka i prodeje úplně jinak. Tím si můžete být jistí.

Doba terminálová

S vývojem všech segmentů počítačů souvisí i aktuální móda odkládat svá data mimo přístroj a nezřídka je to propagováno jako revoluce spojená s novými typy zařízení. Jakkoli jsou cloudy prezentovány jako velká revoluce, vlastně se zas tolik nemění. Počítače v roli „pouze“ chytrých terminálů tu byly od počátků mikropočítačů. Některé klasické terminály se během zlepšující se dostupnosti počítačů rozšiřovaly deskou s osmibitovým procesorem (Z80), vlastní pamětí a možností připojení disketové jednotky s CP/M, čímž se z nich stal autonomní počítač. Smysl to mělo jasný – mohli jste si stáhnout podklady a následně připravit data, případně kód v klidu bez nutnosti připojovat se někam ven. Připojili jste se zas až ve chvíli, kdy jste měli všechno hotové a potřebovali jste výkon/možnosti hlavního počítače. Ostatně i první IBM PC bylo do firem zamýšleno jako chytrý terminál, který zvládne jednodušší činnosti bez hlavního počítače.

Tato myšlenka přetrvává v různých obměnách do dneška. Někdy se během let prosazuje více, někdy méně. Vždy je to jen o tom, co je kde zrovna výhodnější z hlediska nákladů, dostupnosti, výkonu a problémů. Ostatně jaký je rozdíl mezi tím, když se dnes připojíte na dokumenty Googlu a když se v osmdesátých letech četly maily tak, že jste se nejdřív připojili jako sériový terminál modemem na vzdálený server? (kdysi poměrně rozšířený způsob)

Všechno dohromady

Efektivně fungující uživatelé si dokážou vzít z každého typu zařízení to nejlepší a využít všechno tak, aby jim práce zabrala co nejméně času. V tom je skutečná síla dneška. Ceny šly dolů a všechno je snadno dostupné. Dávno jsem vyrostl z toho, abych hledal jedno zařízení, které splní všechny mé potřeby.

Kupříkladu teď přítelkyně dělá na nějakém výzkumném projektu a nejdřív pracovala pouze na svém notebooku. To se záhy ukázalo jako neprůchozí řešení, protože byl potřeba větší výkon a zpracování stovek GB dat. Když jsem byl přizván k nějaké výpomoci, postupně jsem si natahal jinačí vybavení, kde jsem tak nějak přirozeně zkombinoval výhody všeho. Teď má na chodbě grafický workstation HP z600, v něm nějaké ty Xeony, desítky GB operační paměti, grafiku AMD FirePro a pár disků i SSD. Vede do něj jen napájení a ethernet. Připojujeme se k němu oba z notebooků, takže nejsme limitování na jedno pracovní místo a lépe se pak škáluje výkon.

Kolikrát je to o tom připravit data do front k dávkovému zpracování. Zatímco u notebooku většinou spustíte jednu náročnou úlohu a vyřadíte ho z rozumného používání, zde vám jich běží víc a stejně má počítač dobrou odezvu pro další práci. Když chci ráno z postele očíhnout, co jak doběhlo, vezmu tablet a připojím se terminálem pro rychlé zjištění stavu, případně základní obsluhu. Je to krásná ukázka, jak lze využít výhod více typů zařízení k ještě pohodlnější práci. Jasně, mohli bychom mít drahé výkonné notebooky, ale stálo by to víc peněz, výkon by byl nižší, hučelo by to při práci a omezila by se tím i mobilita. Jenom desktop by zas omezil možnosti obsluhy a jenom tablet by byl úplně mimo realitu.

Nečekejte, že se tu objeví jedno dokonalé zařízení. Raději si dobře rozmyslete, co potřebujete dělat a zjistěte si, jak vám k tomu který typ pomůže. Podle toho si vyberte. Při čekání na revoluci byste se totiž nemuseli dočkat.

… a když už si něco vyberete, tak to nenuťte všem ostatním okolo jako zaručenou budoucnost. Každý má ty potřeby jiné.

Komentáře k článku

  1. 1. Ladis  13.5.2014  12:05:23

    Pěkný článek. Sám používám výkonný herní desktop, ultrabook, tablet i mobil. Když si to člověk umí nastavit, tak má na všech zařízeních ty samé záložky v prohlížeči, historii procházení, osobní a pracovní e-mail, dokumenty (GDocs), zdrojáky (SVN) a historii IM komunikace (Facebook Chat).

  2. 2. Tomáš Fejfar  13.5.2014  18:47:26

    A ozdrojovat by to nešlo, prosím (myslím ty „pár vyhořelých geeků“)?

  3. 3. Ladis  14.5.2014  8:39:04

    [2] Chybně jsi použil závorky – ty patří pro informaci, která jde vyjmout bez ztráty tvého významu věty. Měl jsi použít např. pomlčku nebo čárku.

  4. 4. swarm  14.5.2014  9:49:20

    [2] Z žádných zdrojů jsem nečerpal.

    Pokud jde o osoby, kvůli kterým jsem to napsal, tak ty nemá cenu veřejně rozmazávat. Kdo ví, ten ví, kdo neví, ten to asi ani vědět nemusí. Nicméně poslední kapkou byl jeden článek ve větším magazínu asi měsíc zpátky. Dokonce mi dva lidi v reakci na tohle řekli, že ví, o jaký článek jde, takže to asi není tak neprůhledné.

  5. 5. Tomáš Fejfar  17.5.2014  10:32:55

    [4] Nejde o „rozmazávání“. Jde o to, aby si mohl člověk přečíst i ten druhý názor a udělat si obrázek o tom, kdo má pravdu ;)

  6. 6. Ladis  17.5.2014  12:14:27

    [5] Ten druhý názor je na Googlu hned druhý odkaz, když do něj zadáš klíčová 2 slova z tohoto článku. Fakticky ti dýl trvalo napsat tvůj komentář, než si to najít.

  7. 7. swarm  17.5.2014  12:38:13

    Ono to není o tom, kdo má pravdu, ale jak to vidim já a jak to můžou vidět ostatní.

  8. 8. Adam  18.5.2014  22:26:24

    Tak, technet.idnes.cz je známá *žvatlárna*. Jinak „Moje milé PC, je čas se rozloučit. Nastává postPC éra“ je název článku, o kterém se tu diskutuje.
    Méně seriózní se podle mě stává i Živě a jiné „staré dobré“ tedy aspoň, když jsem je začal číst já. Ale potom to koupilo nakladatelství, které dělá tak nějak do všeho a podle toho to vypadá.

    Jinak se mi zdá, že je pár lidí, kteří si krátkozrakost určitých řešení, která jsou „v módě“ uvědomují a prostě je nepoužívají. Ono totiž udržovat si určité zásady stojí práci a čas. Ale nakonec je pro mně největší „revoluce“, že můžu otevřít ten jeden a samý emailový program se všemi mými emaily z jakéhokoliv počítače s SSH (prakticky všechny, uvědomíme si existenci PuTTY nebo ssh přímo v terminálu).
    Podobně se nakonec ukázala jako největší upgrade (pro moje potřeby) instalace GNU/ Linuxu pouze s tiling managerem XMonad. Produktivita stoupla o dost podstatných pár desítek procent. Některé věci jsem se tím naučil, jiné si uvědomil a taky se mi například nestalo, že bych po updatu musel počítač restartovat, protože jinak nedá upozornění pokoj. Prostě restartuju, až se na to budu cítit a jinak stačí uspání. (Neřeším třeba, které záložky musím zavřít, nemusím vše znovu spouštět atp. -> úspora času a nervů). Nakonec bych chtěl zmínit to, že všechny tyto trendy mě dovedly nakonec k poznání, že je nejlepší se jim vyhnout a udělat si sám.

  9. 9. kamil  20.5.2014  13:33:21

    Zvědavě koukám kdo jak používá „chytrý“ mobil. Telefonování a sms. To můj nechytrý zvládne také. Hry. Za pochodu nehraju. Internet, nemusím být stále on-line. Facebook. Nemám stovky „přátel“ naopak mám soukromí. Focení. Mám foťák. Poznámkový blok. Nepotřebuju, pamatuju si. A když, stačí kus papíru, grafitiku ovládám slušně. GPS. Zatím se neztrácím. A nejsem pořád nervózní když u sebe nemám nabíječku.
    Ano, jako hračka se mi to líbí, ale co s tím a když se bez toho dá zatím obejít….

    Mám čtečku. PocketBook 623 (626 ještě nebyl). eInk je úžasný.

    Tablet bych užil. Ipad je úžasný. Jenže nemá USB a (asi) slot pro SD. Nechci přetahovat data přes cloud, případně přes WiFi.

    Tablety s Win8 se mi nelíbí. Se skřípěním zubů bych skousnul Anroid. Přečetl recenzi Google Nexus 7. Výborný displej, dostatečný výkon, výdrž, ergonomie, aplikace, cena. Jenže jen 16 GB paměti a pozor, bez slotu na paměťovou kartu. Kvůli úspoře pár centů? Kdepak. Od toho jsou služby Google. Tak je koukejte používat.

    Čekám na tablet s eInk jako druhým displejem nebo na čtečku s funkcemi tabletu.

  10. 10. Ladis  20.5.2014  14:14:20

    [9] Přijde mi to jako obhajování třeba sdílené grafiky v notebooku v situaci, kdy nemáte k tomu desktop (když už jsme na takto zaměřeném webu): Hry. Nehraju.

  11. 11. swarm  20.5.2014  19:39:07

    [9] Hodně záleží, co máš za práci a s kym spolupracuješ. Pro mě je třeba výhoda mít mobil připojený k internetu, abych byl dostupný v komunikačních protokolech/sítích, kde jsou lidi z mého okolí. Telefonování a SMS je fajn, ale jakmile dojde dojde na diskuze více lidí současně, jsou i efektivnější řešení. Mobil má pro mě proti všemu ostatnímu velkou výhodu – mám ho pořád s sebou. Pak sice může být tablet v lecčem šikovnější, ale když ho s sebou nemám, tak je mi to k ničemu.

    Btw podle mě už dávno nemá cenu rozlišovat na chytré a hloupé telefony. Aplikace jdou nahrávat do všech, takže třeba pro mě je rozhodující hlavně to, jestli pro daný telefon jsou dostupné ty, které potřebuju.

  12. 12. kamil  21.5.2014  7:29:25

    (11) swarme, přesně tak. Rozhodující je účel. Někomu se hodí motorka, jinému náklaďák. Nejužším místem je rozhraní ke komunikaci s uživatelem. Užitnost kontra nositelnost. Zatím pozorujeme kompromisy jako phablety. Do kapsy se to sice nevejde, ale zato je to horší než tablet. Jak dostat velkou obrazovku do malého zařízení. Ve vývoji sice jsou skládací či rolovací zobrazovače, ale je i jiná možnost. Když nebude stačit malý displej, nasadíš si brýle s vysokým rozlišením. Budou opatřeny mnoha funkcemi, včetně nočního vidění, vidění v rozšířeném spektru, vyhodnocováním všeho možného…
    Těším se až takové v rozlišení 8K budeš recenzovat. Nynější chytré mobily budou v rubrice Krásné staré stroje. Jako nyní se díváme na počítače s 8086.

  13. 13. ASDFGPOIU  21.5.2014  7:49:24

    No jo, telefony:) Nejvic me fascinuje, kdyz nekdo sedi u PC a pri tom drzi v ruce mobil a neco na nem tuka:D Nebo ukazuje fotky z dovolene z mobilu… Dnesni smartphony jsou modni zalezitost pro dumblidi. Jen minimum lidi je doopravdy potrebuje a umi spravne vyuzivat… Ja se jim zuby nechty branil co to slo (kvuli vydrzi), dokud mi pred par tydny nekleknul sluzebni dumbphone. Novy pouzitelny v nabidce nebyl (proboha proc se nedela nic pouzitelnyho?!?!?! Takze ne jen dumblidi, ale bohuzel uz neni alternativa), navic na sluzebnich mame zadarmo nejaky data, tak jsem si rekl uz teda musim… Tak jsem androida orezal co to slo, vsechno zakazal (ani neprihlasil G ucet), nechal jen funkce pro telefonovani, browser a mapy…
    Vysledek? Pouzivam ho jako dumbphone jen na volani a vydrzi pres tyden bez nabijecky. Kdyz jedu k zakaznikovi a potrebuju dohledat adresu nebo telefon, zapnu data/prohlizec/navigaci, najdu co potrebuju a vypinam. Nejaky prohlizeni webu je na tom pidi display o nicem. Telefon je nouzovka. Nic vic. Sice by to zvladl kdejaky dumbphone s java navigaci, ale s tim je hrozna drbacka, blby ovladani a prohlizec taky funguje jen docasne nez se zacne pouzivat novy standart ktery nedava… Byt dostupny pouzitelny dumbphone, klidne androida zahodim a zase si budu davat pozor kdyz nekam jedu, abych si opsal telefony/adresou co potrebuju. Stejne je staricky TomTom jako navigace uplne jina liga (ne-li jiny sport).
    Abych nebyl uplne OT – PostPC? Kravina o ktere melou jen ti, kterym staci Word a prohlizec (v telefonu:D)… Profi SW NIKDO predelavat nebude a ani kdyby chtel to nepujde. I pro vetsinu trochu schopnych useru je plnotucny OS nejpohodlnejsi a nejefektivnejsi. A ten luxus 2-3 monitoru:)


Napsat komentář