Pracovní notebooky už nejsou dost cool a sexy

Je načase si to přiznat. Nejen, že nejsou dost cool pro řadu zákazníků, ony už dokonce nejsou dost cool ani pro některé výrobce. Doba je prostě zlá a pracovním notebookům nepřeje. Proč?

Když notebooky vznikly, nebylo jich zprvu nutné dělit. Byly v podstatě jen pracovně orientované modely, protože „na co jiného by si člověk pořizoval notebook“? Tento přístup se změnil až ve druhé polovině 90. let, kdy si začal notebook pořizovat opravdu kde kdo, a pracovní záměry mnozí nesdíleli.

Vznikla nám tak řada multimediálních/zábavních strojů, které byly cíleny jako levnější a méně vybavené alternativy pracovních, doplněné nějakým tím pozlátkem a sem tam několika multimediálními funkcemi. Průměrná cena notebooku však stále byla relativně vysoká, což vedlo k větší rozvaze při nákupu proti dnešní situaci („opravdu potřebuju notebook?“, „nemohu peníze navíc vynaložit lépe?“), a pracovní modely byly tahounem trhu – vyšel nový procesor, větší disk, displej s vyšším rozlišením nebo výkonnější 3D akcelerátor? Pracovní notebooky byly ty první, kde se tyto nové technologie objevily.

Situace se mění

To, co jsem napsal, už dnes dávno neplatí. Vývoj business notebooků se zpomalil. Cena dostala prioritu a ve snaze nebýt ani o dolar dražší než konkurence ve výběrových řízeních jsme se dočkali více méně stejných nezajímavých strojů napříč výrobci a přešlapování na místě.

Nezřídka jsou současné pracovní notebooky v základním segmentu (14“) tlustší a s větším rámem okolo displeje než jejich předchůdci několik generací zpět. Přitom ne vždy jsou levnější – zejména po uvážení levnějších cen některých komponent ve stejné třídě – a když už, tak ne o moc.

Jednoho by mohlo napadnout, že jsme se možná konečně dostali do vytouženého stavu, který všem vyhovuje, a tak prostě není nutné přicházet s něčím novým. Mohlo by to tak být, ale pak nechápu stále silnější iniciativy typu bring your own device, kdy se ve firmách povolují ledy a zaměstnanci si nosí vlastní techniku. Není to tak, že by se někdo ve firmách zamyslel a řekl si, že by to mohl být skvělý způsob, jak ušetřit za nákup notebooků a mobilů. Vůbec ne. Vzniklo to tlakem ze strany zaměstnanců.

Technologie se posunula mílovými kroky kupředu a pracovní notebooky nechala daleko za sebou. Jen se podívejte, co je dnes všechno možné u spotřebních modelů. Zajímavé konstrukce, dokonale tenké pevné šasi nebo třeba špičkové IPS displeje. Když se podíváte mezi pracovní modely, uvidíte většinou tlusté stroje s podřadnými displeji, mnohdy klávesnicí, která není o nic lepší, a nezřídka stejně problematickým chlazením jako u polovičně tlustých strojů. Nemůžeme se pak divit zaměstnancům, že chtějí nosit raději svůj notebook – vypadá moderněji, reprezentativněji, je lehčí a má lepší displej. To jsou důležité parametry.

Kde je problém?

Pracovní notebooky chytly v posledních letech zvláštní směr. Výrobci si všimli, že je tento segment kanibalizován spotřebními modely, a začali hledat důvody. Místo vylepšení skutečných nedostatků (tenčí provedení, kvalitnější displeje, nižší hmotnost) začali eliminovat prvky, které pracovní segment odlišovaly, ve snaze snížit cenu. To znamená rušení specifického příslušenství, opouštění ergonomičtějších klávesnic, odstraňování propracovanějších konstrukcí.

Nakonec nám z toho vznikl takový hybrid – stroje, které už pro profesionály nejsou tak zajímavé, ale zároveň pro běžného uživatele stále nejsou dostatečně hezké. Zůstalo jen to dokování a jiné servisní zázemí.

Proč dnes tolik profesionálů volí MacBooky? Často to není pro domnělou jednoduchost systému (to přenechejme BFU). Když se ptám opravdu schopných lidí, kteří mají MacBook na práci, důvodem je kvalitnější displej (kontrast, barvy, někde poměr stran), tiché chlazení (i když to platí jen při nízké zátěži) a přesné polohovací zařízení, které nenutí připojovat myš při jakékoli delší práci. Lidé si toho cení natolik, že jsou ochotni kvůli tomu přinášet oběti, které jim Apple (a jiné PC spotřební notebooky) vytváří – neexistence dobrého dokování, mnohdy chybějící rozhraní, které se firmě běžně používají (třeba LAN), nutnost tahat na kdeco redukci.

Jenže když se zamyslíte nad těmi třemi výše zmíněnými vlastnostmi, zjistíte, že tu vlastně není konkurence mezi klasickými pracovními notebooky, která by alespoň v jedné z nich nezaostávala. Někde se setkáte s nadměrným hlukem, někde s nepřesným touchpadem a někde s hodně špatným LCD jak z notebooku za 10 tisíc. S větší popularitou Applu se však tradiční výrobci stále nesnaží napravit tyto základní nedostatky, které dokáže identifikovat kdokoli. Místo toho zvolili strategii: „plastovým provedením jsme snížili cenu a díky chiclet klávesnici bude náš notebook zajímavější pro masy“.

Blíží se změna?

Věřím, že konkurenční prostředí způsobí, že trh tento problém vyřeší sám. Ostatně ve chvíli, kdy se tak rozmáhají zmíněné iniciativy bring your own device, se kdejaký lepší spotřební model stává ještě větší konkurencí tradičním pracovním notebookům (samozřejmě ne vždy a ne všude), takže proces autoregulace už nejspíš nastal.

Očekávám, že tento rok by mohl být na poli pracovních notebooků velmi zajímavý. V zásadním redesign doufám u HP, jehož pracovní notebooky snad nikdy nebyly tak tlusté jako poslední dva roky. Stejně tak i ze strany DELLu přicházejí určité indicie, že změna přijde (byť asi ne tak drastická). U Lenova už jsou dokonce vidět nějaké výsledky, kdy některé nové ThinkPady X a T jsou o poznání tenčí a ne tak nafouklé (konečně mají tenký rám kolem displeje). Už loni se zdálo, že s něčím by mohl přispět ASUS (jehož ZenBooky mají úspěch i mezi profíky) a Acer. U ASUSu byly plány mlhavější. U Aceru byly konkrétní, ale slibované tenké pracovní modely s dokováním měly přijít už loni na podzim a ani teď to nevypadá, že by se měly každou chvílí objevit.

Na letošek se v pracovním segmentu těším. Určitě se rozvíří dlouho poklidné vody. Nejvíc mě zajímá, jaký přístup jednotliví výrobci zvolí. Zda bude snaha pouze změnit vzhled, nebo přijdou také s moderními technologiemi, kde tolik zaostávají proti spotřebnímu segmentu (nejen displeje). Také bude zajímavé sledovat zacílení – čím více je spotřební segment na koni, tím více se zapomíná na ty pokročilé (power users, workstation). Není totiž firemní uživatel jako firemní uživatel. Spousta pracovních notebooků dnes slouží akorát na posílání mailů a přístup do firemního IS. Na ty, kteří mají notebook pro něco náročnějšího, je poslední dobou zapomínáno… ve jménu „consumerizace“.

Komentáře k článku

  1. 1. Python.P  25.3.2013  15:19:07

    pod to se s radostí podepíšu :)

  2. 2. ThinkPro  25.3.2013  15:20:54

    Celý ten trh sa naozaj dosť zmenil za poslednú dobu. Kedysi sa ThinkPady Tčka/Xka ako tak predávali, dnes je to total bieda, už len niekde do firiem, ktoré ich berú zo zvyku. Dnes keď mi zavolá zákazník, že chce kvalitný notebook, tak rovno dodá, že tak okolo 600-700€. Ochota kúpiť notebook za 1200€ tu síce je, ľudia peniaze majú, ale prečo by to mali dať za notebook bežného výkonu, ktorý je hrubší a s mizerným displejom. Najmä keď dnes vačšina ľudí potrebuje k životu Outlook a Excel s ktorými sa dá robiť dobre aj na feši Ultrabooku – často dokonca rýchlejšie vďaka SSD

  3. 3. Martin  25.3.2013  16:56:44

    Takhle, to co firmy od pracovních notebooků chtějí je trošku něco jiného než to co článek popisuje. Pracovní laptopy jsou často instalovány se stejnými image Windows, a tak firma nechce mít jeden laptop červený a druhý oranžový (i když zaměstnanci by to asi ocenili), ale laptop který se bude vyrábět třeba 2 roky stejný. U spotřebních laptopů toto vůbec neexistuje!

    Další věc je servis, u firemních laptopů se počítá s tím, že vám ho společnost do 24 hodin opraví. Zkuste si nechat do 24 hodin opravit váš spotřební laptop – vyhodí vás.

    U firemních laptopů hraje prim především ten servis a dlouho vyrábějící se stejná modelová řada.

  4. 4. Jalko  25.3.2013  17:27:23

    Je to cele na prd:-( Ja by som si za notas tiez aj rad priplatil, ale proste nie je co kupit. Zijem so svojim starym x200t a zjavne este dlho budem.

    Donedavna som bol sucastou IT consulting molocha a s „bring your own device“ to bol vzdy problem. Licencie/poistenie dat/NDA-cka/sprava, to vsetko hovori tvrdo proti. U kolegov z inych firiem to snad nebolo inak. Zrovna som napr. u klienta, kde sa fasuje rovno pracovna stanica, ziadne nosenie si notasu „z vonku“, pre externistov. Osobne by som tiez nie prilis rad videl, ze by si kazdy moj zamestnanec behal s nejakym vlastnym notasom:-)

  5. 5. swarm  25.3.2013  20:25:35

    [3] Tohle nikdo nezpochybňuje a jenom zde na blogu je o těhle věcech napsáno dost. Tentokrát jsem chgtěl spíš poukázat na to, kde business notebookům ujíždí vlak a firmy to vnímají.

  6. 6. to-mas halasz  25.3.2013  22:46:43

    @Martin
    Mam uz druhy thinkpad (x201>x220) a ani jeden som nemal opraveny do 24h.

    @Jalko dockinu nechces knemu kupit? Neviem sa mojej zbavit. Este je v zaruke.

  7. 7. Honza V.  25.3.2013  23:22:41

    Článek naprosto vystihuje moje pocity ze současné situace. Díky za něj! Upřímně doufám, že brzy nastane naznačovaný obrat.
    Kdybych si dnes musel vybrat nový notebook (mobilní a ergonomický) uvažoval bych nad: Fujitsu Lifebook S762/782/792/T902, MacBook Pro 13″/Air 13″ a Lenovo ThinkPad X230. Případně kvalitní repas, ale bohužel nevím, kde hledat repas, abych se nemusel obávat, jak dlouho bude fungovat (ideálně Lenovo ThinkPad T400, X301, X200/201).

  8. 8. Jalko  26.3.2013  0:13:52

    [6] tu samozrejme mam:-) Btw. nad 220 som chvilu tiez uvazoval pre moznost zapojenia druheho ssd, ale ta klavesnica a ram – brr.

    NBD je imho taka marketingova blbost. V CZ garantovalo snad iba fujitsu opravu do druheho dna(bol o tom clanok tuna na blogu?) Inak to znamena, ze to do druheho dna akurat zacne niekto riesit. Mozno cely ten koncept na zapade funguje inak.

    Zo skusenosti mi pride, ze velke firmy aspon tuna to riesia haldou back-up laptopov v sufliku a ked zamestanec crashne ten svoj, tak dojde na IT a o 5 minut odchadza s diskom v novom. Potom je to jedno, ci je ta oprava za den alebo tyzden a nepriplaca sa za NBD.

    Seniorny clovek stoji projekt denne hromadu penazi, tak projektak asi nechce pocut „nemozem makat, nemam notas“.

  9. 9. swarm  26.3.2013  12:07:58

    [8] Jo, NBD je tak možná pro SMB segment, ve střední a větší firmě už to bez záložních notebooků nejde. Navíc každý, kdo si [8] NBD v ČR vyzkoušel třeba u HP a Lenova, ten ví, že do druhého dne je opravdu rád jen za reakci. Oprava se většinou protáhne a zejména u starších strojů pak není problém, aby došlo na klasické „nemáme na skladě základní desku pro tento model“ a následné měsíční čekání.

    V takovém případě je jednodušší vytáhnout ze šuplíku jiný stroj a přehodit disk, případně nechat automaticky načíst veškeré nastavení z domény.

    [4] Ono se to moc nedá brát podle perspektivy ČR. Je potřeba kouknout na západ, kde jsou v těchto věcech vždy o několik let dál, a tam je situace jiná. V některých firmách je to už docela běžná praxe, která je možná hlavně proto, že ty počítače zaměstnanců představují spíš něco jako tenké klienty. Tím ostatně odpadá i problém rychlé náhrady notebooku v případě poruchy (lze nahradit čímkoli).

  10. 10. swarm  26.3.2013  12:10:07

    …ještě drobné OT :) http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SvU4zAErpmw

  11. 11. Jalko  26.3.2013  14:07:49

    [9] No firmy z mojho komentu [4] su vsetko nadnarodne molochy a tie HW policies su vo vacsine globalne. Aj ked uznavam, ze mozno je to skreslena vzorka, kedze „consulting“ typ prace virtualizacii hodne nepraje. Na virtualizaciach sa uz fici aj tuna, typicky banky maju Citrix celkom v laske(je to des) ale je to imho na take obmedzene pouzitie.

    btw, kedy bude pokracovanie W8, to som fakt zvedavy na tie pozitiva:-)

  12. 12. Nox  26.3.2013  14:55:20

    Me zase dneska nejvic rozciluje snizovani poctu USB. Netbook mival 3 a dnes ma casto jen 2, 15″ zase misto 4 USB jen 3, uz jsem tusim i videl 17 s jen 4x USB. Proboha k cemu je mi mobilni zarizeni, kdyz k nemu musim jeste tahat hub? Pritom potrebuji pripojit mys, mobil, flashku, externi HDD s 2x USB.

  13. 13. ruza  26.3.2013  15:14:22

    S NBD zatim nejlepsi zkusenosti od Dellu. Opravdu vzdy druhy den prijel technik do firmy a vymenil dil. Jen malokdy musel zavolat a nahlsit ze ho bohuzel nema a prijde dalsi den.

    Lenovo – u nas v CR nema officialni servis a vse dela jen nejaka nasmlouvana firma.

    Mame tu v praci cca 300 T420tek, LCD fakt bida, navic ten pomer stran kdy pak kolem displaye mate 3cm kus plastu a kdyz sundate bezel, nic pod nim neni. Touchapd s vroubkmama ktery se po 3 mesicich sedre a zustane tam nevkusne kolo, specialitka od lenova ze pri politi KB kapalina protece a neposkodi MB – pokazde tam nekdo neco nalil a pokazde to odstreilo MB. Zachyt mechaniky vypadava, Lenovo to odmita menit na zaruku (u T430tek uz maji zachyt poresen lepe ale stale stejny mechanismus). Vymeneno cca 50% HDD (320GB plotny) u kterych vzdy naskakali vadne sektory, Lenovo to meni za jineho vyrobce.
    Pak napriklad T430ky, menatlne poresene USB ktere jsou zapustene, nejde vlozit mnohe USB flash disky. Neustale hrani s konektory a hazeni je kolem dokola (viz LAN port, zase jinde). Stale se drzi lampicky misto podsvicene klavesnice, opet to spatne LCD… Muzu jen rici ze Dell a jeho rady od E6410 (mimochodem drzak, meli jsme jich 250kusu, rozbijeli se jen tlacitka touchpadu) jsou na tom mnohem lepe i co se tyce dokovacich stanic. U lenova uz mame 3 druhy za polsedni rok, na X rady jina nez na T rady. Dell ma dokovaci stanici stejnou od 12″ rad az po 15″.

    Obecne oba vyrobci dost tezce zastavaji za spotrebnimi notebooky, ale vetsinou si za to muzou samotne velke firmy. Napriklad protoze se u nas pouzival wireless modem s PCMCIA konektorem, Dell E6410 se koupil s PCMCIA slotem misto ExpressCard – naoknec se zjistilo ze karty tam stejne nefunguji a do slotu v dnesni dobe nic uzitecneho strcit nejde.
    Misto VGA portu, proc se neudela DVI? byl by to kompromis mezi analogem a digitalem. Duvod jest, ze v anketach je toto nejpouzivanejsi pripojeni v bussiness sfere a tak se vychazi poptavce vstric, jak jiz bylo psano, za brzdeni vyvoje si vetsinou muze firma sama.

  14. 14. Kamil  26.3.2013  18:44:36

    Swarme, to mi mluví z duše.

  15. 15. Sonicx  26.3.2013  19:32:59

    Článek super, bohužel reálná situace je přesně taková (takto špatná) a osobně ve zlepšení v brzké době moc nevěřím.

    Když si vezmu předchozí notebook Sony Vaio TZ31, myslím, že může být tak 4-5 let starý, tak byl v konfiguraci: 11″ HD ready, 4GB RAM, integrovaný 3G modem, čtečka otisků prstů, dokovací stanice, interní DVD-RW, v zavřeném stavu cca 3 cm vysoký a výdrž na baterii 6-7 hodin

    Dá se něco takového koupit dnes? Myšleno opravdu mobilní ntb, tzn. 11-12″ display například s integrovaným 3G modemem? Nemožné… Dnes, když všichni propagují být neustále on-line, nechápu….

    Když to shrnu, tak koupit malý notebook s integrovaným 3G modemem, dokovací stanicí a velkým HDD prostě není možné, bez ohledu na cenu.

  16. 16. Vojtas  26.3.2013  20:01:16

    [15] Sice budu asi označen že „kopu za Fujitsu“, ale tomuhle celkem odpovídá Lifebook P772, jen je třeba jít cestou vlastní konfigurace. Cena je ovšem nóblhóch.

  17. 17. Sonicx  26.3.2013  23:01:22

    Lifebook P772 částečně splňuje, ale na dnešní dobu má naprosto tragické rozlišení displaye a jeho rozměry (na výšku) jsou na dnešní dobu také dost mimo.

    Dnes používám více než 2 roky Acer Travelmate 8172 – konfigurace Intel i3, 4GB RAM, 640GB HDD, integrovaný 3G modem a čtečka otisků prstů, dokovací stanice, HD ready matný display. Samozřejmě se jeho zpracování – zejména kvalita plastů nedá srovnat například s notebooky Sony Vaio, ale zaráží mě, že dnes notebook obdobné konfigurace ani nelze koupit, bez ohledu na jeho cenu, jen doplňuji, že před 2 lety tento acer v této, i na dnešní dobu super výbavě, stál něco přes 20tis včetně DPH. Oproti zmíněnému Fujitsu je jeho váha nižší a rozměry menší.

    Ono by úplně stačilo, kdyby do notebooků typu Asus Zenbook dávali 3G modem pro mobilní připojení, protože dnes již existují USB 3 „dokovací“ stanice.

    Navíc je problém s kapacitou dnešních HDD, většinou je možno koupit 128 GB SSD nebo 256 GB, více ne. Navíc mě zaráží, jak spousta recenzí na technických webech u notebooků s 256GB SSD zmiňuje, že disk je až příliš velký. Dle toho, co jsem našel, tak jediný APPLE AIR nabízí v konfigurátoru příplatek za 512 GB SSD, ale přecházet na apple se mi jen kvůli disku nechce.

    Já mám například běžně cca 300 GB pracovních dat a nevidím důvod, proč bych k notebooku měl tahat externí disk a už vůbec nemluvě o tom, že cloudový prostor na takovýto objem dat také není reálný, jak cenově, tak i technicky.

  18. 18. Vojtas  27.3.2013  8:31:42

    Jasně, tohle byl první, který mne napadl (bez ohledu na cenu), protože jsem jej před časem měl v hledáčku. Ale rozlišení 1280 x 800 mi na 12″ displej zrovna přijde tak akorát, to je totiž dost subjektivní hledisko. Tloušťka je popravdě poněkud větší, asi daň za modulární šachtu, hmotnost kolem 1.5 kg za mne opět OK.

    K tomu Aceru: máme doma starší 13″ model TM8371, k výbavě a mechanickému zpracování nemám (vzhledem k tehdejší ceně) připomínek. A, bohužel, současný trend je opravdu „ořezat to na minimum“, v cenové hladině do 20K bych si asi taky nevybral, a s mírným zděšením pozoruju, jak se značka po značce v tomto ohledu „kazí“.

  19. 19. Puppy  30.3.2013  13:03:15

    Take souhlasim s clankem. Dnes uz prakticky zadne rozumne pracovni notebooky neexistuji. Zrejme uz nikdo nepracuje. Poslednim byl asi ThinkPad 15″ T60p s UXGA AFFS displejem. Proste nadhera :-)

    [7] repas je loterie. V roce 2007 jsem kupoval ThinkPad X31 pres cesky usanotebook. Vypadal jako novy, uvnitr cisty, jen drobny skrabanec na plastu vedle klavesnice. Baterie (Panasonic) 90% kapacity. Funguje dodnes, vcetne puvodni baterie.

    [15] no neda. Treba Asus ZenBook nema 3G modem. Lenovo zase z nejakeho duvodu bojkotuje AirPrime modemy, takze jejich 3G/4G model MC7710 ktery by fungoval v Evrope nepodporuji. Pritom Fujitsu ho tu ve svych noteboocich prodava.

  20. 20. elzet  30.3.2013  17:46:30

    [15] A co ThinkPady X? Vaše požadavky splňují poslední tři řady (X201, 220, 230), jen si nejsem jist, jak jste to myslel s mechanikou; řada X je má vždy v dokovací stanici (Ultrabase) a nikoliv v těle notebooku.
    Ceny začínají pod 10000 za repas X201.

  21. 21. Python.P  31.3.2013  14:16:12

    Než repas, tak to si ho radši najdu někde na fóru kde to bude prodávat někdo kdo se o něj staral a nemá potřebu lhát. Repas si udělám doma sám, díly za pár kaček ;)

  22. 22. Python.P  31.3.2013  14:22:22

    Obšas se objeví moc hezkej kousek : http://www.thinkpads.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=109252&sid=98cfeb0b1a50b3f8f9999b983cd18eae

  23. 23. MCA  1.4.2013  11:34:44

    clovek nenajde slusny laptop, ktery by nebyl jen kompromisem zoufalce. U Apple je problem transparetnost, funkcni a ergonomicka klavesnice, matne LCD a on-site servis. Bohuzel clovek si nevybere ani u Dell, HP, Fujitsu nebo Lenovo. Nejblize by k tomu melo T430s s klavenici T400s, hned bych si ho koupil.

  24. 24. Michal  1.4.2013  21:09:25

    Když se tu řeší kvalitní pracovní notas, tak jeden prodávám ( klidně to Swarme smaž), Thinkpad X220 s IPS, i7-2640 ( 2,8-3,5GHz, USB3.0), 8GB RAM, 320GB disk, 9cell baterie ( jsem první uživatel od ledna 2013, má 8 cyklů, výdrž 10-12hodin), fignerprint, přidám WWAN, anglická klávesnice a anglické recovery. Jako nový, používal jsem ho jen jeden měsíc a to leden ( byl dlouho na skladě). Cena 17.500,-. Kontakt přes Swarma.

  25. 25. shadius  12.4.2013  22:32:49

    swarme, ten NTB na obrázku, není to některý z ProBooků? poznávám kontury toho mého, supertlustémo, ani ne rok a půl starého :)

  26. 26. swarm  12.4.2013  22:43:03

    [25] Pochopitelně je to poslední generace ProBooků (konkrétně 13″ verze). Napadá tě snad vhodnější ztvárnění zde popisované dekadence? :)

    Nejsmutnější je, že teď mám doma starší HP EliteBook W (8730w), který má o dost hezčí design, vypadá modernější a hlavně má mnohem lepší rozložení klávesnice s mezerama mezi jednotlivými bloky kláves.

  27. 27. shadius  12.4.2013  23:01:08

    [26] já mám 15″ 6560b, grafikou a výkonem multimediál s bussiness tělem, s nechutnou klávesnici (ty šipky!) a nulovou (čti tříhodinovou) výdrží :) ovšem, dá se to rozebrat bez šroubováku, má to dokovací konektor (a stanice dávali v té době zdarma k ntb), HD+ matný displej, dostatek USB, VGA, Display port a DVI na dokyně a hlavně, absentuje to jakékoliv zběsilé modře/červeně/zeleně podsvícené blázniviny. V té době kdy jsem to kupoval to nebyla samozřejmost :)

    Ale jinak musím souhlasit, jenou se mi dostal do rukou na pár měsíců firemní Toshiba bussiness ntb a to bylo fakt peklo.

  28. 28. shadius  12.4.2013  23:08:55

    mimochodem, nedávno jsem i ten COM port opakovaně využil (k CISCO routerům se fakt jinak – dokud je nenastavíte – připojit nedá a rekurci USB-COM si kupovat nehodlám). Takže desetkrát ANO bussiness notebookům i za cenu jejich méněkůlovosti. Klientela je přeci jenom jiného druhu než u svítítek a zobrazovátek fejsbůku


Napsat komentář