Přichází nová éra displejů?

Poslední měsíce se mi do rukou stále častěji dostávají notebooky s kvalitními displeji, které někdy mají obraz jako střední třída stolních monitorů. Ty nejlevnější už přitom stojí jen okolo dvaceti tisíc s daní. Na druhou stranu, když si koupíte levnější notebook s TN panelem, v průměru dostanete horší obraz než před třeba čtyřmi-pěti roky za podobné peníze. Nutí mě to k úvaze, zda už nejsme na pokraji další zásadní změny na poli notebookových displejů.

Obrazovky přenosných počítačů jsou problém v podstatě od doby, co celá kategorie vznikla. Od začátku jde totiž o komponentu, která podlehla největším kompromisům ve srovnání se stolními počítači. V prvních bateriových přenosných modelech byly displeje podobné spíše těm v kalkulačkách – špatný kontrast a žádné podsvícení. Časem se kontrast mírně zlepšil a podsvícení se také přidalo, ale platilo, že na dlouhé koukání to nebylo. Kolem roku 1990 se masivně začaly prosazovat „paper-white“ černobílé displeje, které konečně nabídly použitelnou ergonomii pro dlouhodobou kancelářskou práci. Pořád tu ovšem zůstaly nevýhody v podobě pomalého překreslování a absence barev.

Revoluce v podobě TN panelů

Druhé jmenované řešily pasivní barevné displeje, ale skutečnou alternativu ke stolním monitorům nabídly až aktivní barevné panely na technologii TN. Ty se rozmohly kolem roku 1993 a nabídly všechno to, po čem uživatelé tak dlouho volali – rychlé překreslování, čistý a ostrý obraz i zářivé barvy. To vše bohužel s takovým příplatkem, že dneska byste si za cenu jednoho takového displeje koupili čtyři levnější notebooky.

Jeden by čekal, že po příchodu TN už notebooky budou stále blíže stolním obrazovkám, ale nestalo se. Displeje, jaké jsem měl možnost poprvé vidět v polovině 90. let, se dochovaly v podobné kvalitě až do dneška. Pouze mají větší úhlopříčku, větší hustotu pixelů a jsou levnější. S tou kvalitou je to vlastně relativní – některé nové notebooky mají vybledlejší barvy a slabší pozorovací úhly než patnáct let staré kousky v mém muzeu. Volání po lepším tedy není nutně jen naše stále větší zmlsanost.

Jedinou významnou změnou se od příchodu TN panelů stala až náhrada zářivek za LED podsvícení. Fakticky ovšem „LED displej“ (časté to značení v obchodech) je stále ten stejný panel a diody mají vliv pouze na svítivost a spotřebu. S kvalitou dělají jen pramálo.

IPS a alternativy jako záchrana současné situace

IPS displeje si mohli dopřát uživatele některých velmi drahých ThinkPadů už před mnoha lety. Šlo však spíše o okrajovou záležitost pro pár vyvolených, kteří si hodně připlatili. Další vyvolenou skupinou byly profesionální počítače Tablet PC, kde byly dražší obrazovky nutností kvůli pozorovacím úhlům. K rozšiřování IPS a podobných technologií mezi běžné notebooky však dochází až poslední rok a řekl bych, že velkou zásluhu má na tom úspěch tabletů. S ním si totiž lidé pokládají otázku – „jak je možné, že můj levný tablet má lepší obrazovku než mnohem dražší notebook?“

Na tiskovkách nás výrobci notebooků roky krmili, že lepší displeje nemají šanci, neboť je uživatelé nepotřebují a korporace za ně nejsou ochotné zaplatit ani dolar navíc. Jaké to překvapení, že teď to vypadá na dostupnost full-HD IPS panelů i v business segmentu, a to dokonce i v úhlopříčce 14“ a střední třídě notebooků. V nových modelech je zmiňují snad úplně všichni výrobci. Evidentně stačí dva roky, aby se z něčeho, co „přece nikdo nechce“, stala must-have záležitost pro všechny hráče na trhu.

Už ta změna přichází?

Je na místě se ptát, zda už tedy jsme na pokraji příchodu nových, lepších obrazovek. Jsem přesvědčen, že ano. Samozřejmě se budou prosazovat od nejdražších notebooků, ale v tuto chvíli už se prolomila základní bariéra a věřím, že za pár let bude TN panel otázkou pouze základního low-endu.

Je teď totiž patrné, jak se linky výrobců LCD panelů přeorientovávají na nové technologie a vyšší rozlišení (a pro nejvyšší rozlišení už nikdo nezačíná vyvíjet nové linky na TN panely). Znamená to, že se objevují dostupnější IPSka (tedy nejen ta pro grafiky, ale i obyčejné 6bit panely pro „náročnější“ uživatele). Současně to ovšem znamená, že v nabídce TN panelů mizí střední třída. Zůstává na trhu několik lepších panelů s full-HD 15,6 a 17“, ale tím to skoro končí. Kvalitní TN panel pro 12,5“, 13“ a 14“ notebooky už člověk jen tak nenajde. Pro všechny úhlopříčky a v základním rozlišení především zůstaly výrobcům jen linky s displeji, kde se jde maximálně po ceně.

Vidím to dobře při recenzování pro notebook.cz. Dříve mělo u displejů se základním rozlišením cenu řešit kvalitu displeje, ale nyní je to téměř bezpředmětné. Obrazově kvalitní TN panel s rozlišením 1366×768 už nikde nenacházím. Je jedno, kdo panel vyrobil, ale téměř vždy dojde na minimální vertikální pozorovací úhel, slévání světlých barev, tmavě šedou místo černé (kvůli malému kontrastu) a zašedlé barvy.

Nemá cenu se mě ptát, který levný 15,6“ notebook s HD ready displejem má dobrý displej. Nemám otestované úplně všechno, ale dle mého názoru žádný. Výrobci displejů tyto kapacity přesměrovávají jinam.

Tohle všechno jsem sledoval v historii už vícekrát. Když byly na trhu pouze černobílé displeje, byly některé hodně kvalitní (třeba ty, kde na každý pixel byl samostatný tranzistor) a některé hodně nekvalitní. Jakmile se ovšem začala prosazovat barva, všechny kvalitní displeje zmizely. Černobílé zůstaly jen jako levná alternativa k barevným, a tak se logicky ponechaly pouze ty linky, které vyráběly nejlevněji.

Současně dokud byly aktivní barevné displeje (TFT) drahé, byla tu velká šance pro ty pasivní barevné (DSTN). Od těch s úplně „vyblitým“ obrazem nabídka sahala až po kousky s dobrým kontrastem a obrazem s minimem duchů. Pak ale aktivní zlevnily (když japonskému kartelu začali konkurovat korejští výrobci) a pro pasivní opět zůstalo jen místo na spodku cenového spektra. Teď jsou TN panely ve stejné situaci jako černobílé displeje v roce 1995 a pasivní barevné displeje v roce 1999. Smysl budou brzy mít jen tam, kde je jediným parametrem cena. Už teď totiž IPS panely nejsou drahé – to se jen ještě někteří výrobci notebooků z přechodu vytřískat maximum.

Závěrem

Jsem přesvědčen, že IPS panely a vyšší rozlišení pro střední třídu notebooků jsou už za rohem. Jediné, co teď musíme překlenout, je období, kdy výrobci notebooků záměrně dávají lepší displej jen do vyšších řad notebooků, kde mají největší marži. Naštěstí tu jsou průkopníci jako Acer, kteří tento systém boří (je to logické, Acer není silný v hi-endu). Je to právě Acer, kdo nabídl jako první IPS panel v obyčejném domácím 15,6“ notebooku (teď za necelých 15 tisíc s DPH), a současně je to Acer, který se rozhodl nabízet IPSka ve většině modelů od dvaceti tisíc nahoru (včetně tenkých 14 a 15,6“).

Ti, kteří čtou blog pravidelně, vědí, že zůstávám u technologicky čtyři roky starého notebooku (14“ ThinkPad T400 z roku 2009). Není to tím, že bych byl takový zpátečník, že bych odmítal nové technologie, ale moderní notebook s úsporným Core i7 má jen o polovinu rychlejší procesor a rychlé SSD už uvnitř mám. Říkám si, že jsou pouze dva parametry, které bych chtěl změnit – kvalita displeje a hmotnost (při konfiguraci pro dlouhou výdrž baterie), a pokud si už mám jít koupit nový notebook, měl by znamenat pokrok v obou parametrech.

Tenké notebooky tu sice už nějaký rok jsou, ale až teď se objevují takové, které mají i dlouhou výdrž a v zátěži nejsou extrémně hlučné. Bohužel pokud jde o displeje, je nabídka stále extrémně omezená. Někdy testuju zajímavé notebooky, které bych si dovedl představit jako náhradu svého, ale vždy to zabije displej, který je mnohdy horší než můj současný. Až nedávno se ohlásily (14“) dokovatelné stroje, které mě začaly zajímat – jsou totiž tenké, lehké, mají dobrou výdrž a kvalitní displej (ve všech případech full-HD IPS). Jde o HP ZBook 14, Lenovo ThinkPad T440s a Acer TravelMate P645. První dva už jsem měl možnost ohmatat, ale na pořádné testování stále čekám.

Nakonec jsem se rozhodl čekat a to samé doporučuji i lidem okolo, kteří už mají nějaký trochu lepší notebook. Za rok bude nabídka ještě lepší a ceny půjdou dolů. Spousta lidí je na tom ještě dobře, protože si v notebooku nikdy kvalitní IPSko nevyzkoušela. Bohužel už s takovými stroji mám zkušenost (třeba tento článek píšu na Acer Aspire V7) a z toho už prostě není cesty zpět na levné TN panely. Obraz je nádherně stabilní, zářivý a se skvělou černou. Navíc i při nízkém nastavení jasu je stále kontrastní a dobře čitelný. Tohle je pro mě konečně posun vpřed. Rychlejší procesor poznám jen občas, více operační paměti skoro nikdy, ale tohle je objektivní parametr, který ovlivňuje jakoukoli práci s notebookem.

Pokud nový notebook, tak už leda s kvalitním ne-TN displejem.

Komentáře k článku

  1. 1. Puppy  22.10.2013  10:29:02

    Souhlasim ze TN hnus je v dnesni dobe nedustojny (to byl ovsem technologicky uz pred deseti lety). Bohuzel vsude se setri. IPS panely v dnesnich noteboocich (az na opravdove vyjimky) jsou ve skutecnosti e-IPS coz je jejich zjednodusena varianta. To sebou prinasi jen 6 bitove barvy + 2 bity FRC. To sice vetsinou nevadi, obraz je stale jednoznacne kvalitnejsi nez jakekoli TN (bez ohledu na nejake RGB LED podsviceni, kalibrace a jine marketingove nesmysly), jenze se objevuji jine problemy.

    Napriklad ThinkPady X220/X230 ktere maji e-IPS panel od LG.Display trpi „vypalovanim“ statickeho obrazu uz po nekolika desitkach minut, na stejny problem si stezuji i zakaznici u MacBooku s retina displejem (stejna technologie od stejneho vyrobce). Stejne tak jsou mechanicky nachylne na sebemensi pusobeni tlaku kroucenim tenkeho vika displeje, ktere se projevuje neakceptovatelne velkym prosvitanim podsviceni. Tento problem jeste vice posiluje chyba v BIOSu, ktera po zapnuti vzdy nastavi jas na nejvyssi hodnotu a kterou Lenovo jiz zrejme nikdy neopravi. Objevilo se i pomerne velke mnozstvi stiznosti na postupne vznikajici bile fleky uz po nekolika mesicich. To je mozna duvod, proc ted Lenovo v novych modelech pouziva radeji AHVA (varianta MVA ?) panely od AUO Optronics.

    Nemohu souhlasit ze IPS panely byly jen ve velmi drahych modelech. V roce 2004 jsem kupoval ThinkPad R51 s 15″ 1400×1050 IPS displejem. Rada R byla ta nejlevnejsi plastova, presto tam byl IPS panel od firmy IDTech. Ktery mimochodem zadnymi problemy s vypalovanim statickeho obrazu ani fleky dodnes netrpi, jedina vada je lehce tmavsi pravy dolni okraj. Jiste, tehdy stal skoro 60 tisic Kc vcetne DPH, jenze podobne vybaveny T42 byl jeste o 20 tisic drazsi.

    Dalsi problem je stale nesmyslnejsi pomer stran. Od idealniho 4:3 k jeste jakztakz prijatelnemu 16:10 az k prakticky nepouzitelnemu 16:9. Bohuzel to nezachrani ani tisice vertikalnich pixelu, protoze je zkratka videt malo radek textu. Nechapu kdo tuto pitomost prosadil a stale se ji drzi. Ti co konzumuji obsah dnes maji tablety, notebook je snad (zpet) u sveho drivejsiho ucelu.

  2. 2. swarm  22.10.2013  12:00:31

    [1] Je jasný, že až se IPS prosadí, bude tu mnohem širší kvalitativní spektrum (které se rozšíří hlavně směrem dolů). Samotné e-IPS mi nevadí. Chtě nechtě, spousta lidí nepotřebuje 10bit kalibrovatelné panely s širokým gamutem. Ani já tohle v notebooku nepotřebuju, protože všechno náročnější dělám na větším externím monitoru. Jenom chci, aby se mi na to dobře koukalo a nedělalo se mi z toho špatně jako z HD TN panelů, které jsem měl v posledních testovaných noteboocích (s úžasným nádechem bílé do žlutozelena). Na to mi stačí i 6bit panel, když má dobrý kontrast a správnou teplotu bílé.

    Jinak IPS v X220 je kapitola sama o sobě. Ten displej byl asi nejhorší IPS, jaké jsem kdy měl v ruce. Naproti tomu to, co dává Acer i do notebooku za 15t, je špica barvama i kontrastem. Používal jsem týdny a nevšiml jsem si vypalování obrazu, takže to evidentně jde vyrobit levně a dobře, když se chce.

    Btw mně třeba 4:3 vůbec nevyhovuje. Ideální je pro mě 3:2 (teď jsem s ním viděl 4k 20″ tablet od Panasonicu… škoda ceny 120 tisíc), případně 16:10. Souhlasím ovšem, že 16:9 není pro většinu činností vhodné. Teoreticky by se mohly vracet praktičtější poměry stran, když opadly určité faktory vedoucí k 16:9, ale hned tak to nebude.

  3. 3. James  22.10.2013  14:15:35

    Když sis ošahával ten Zbook, mohl bys mě prosím informovat, jak moc mu jde vyklopit víko?

    Mohl by to být i námět na článek, ikdyž nevím, jestli by to zajímalo taky někoho jiného. Já ale opravdu nechápu, co vede výrobec notebooků k neustálým experimentům s různými typy kloubů.

  4. 4. swarm  22.10.2013  14:30:55

    [3] Nedělal jsem si fotky, abych si to zpětně dohledal, ale myslim, že to bylo omezené na nějakých těch 135°. Myslim, že ze tří jmenovaných jde do roviny sklopit displej jen u T440s.

    Jinak o T440s na test jsem si žádal zrovna teď a u ZBooku 14 bych měl být první v pořadí pro ČR, až se naskladní ostré kusy, takže budou plnohodnotné recenze.

    Článek ke kloubům tu už možná dávno je. Se zapuštěnými klouby přišel před 10 lety Apple a někteří začali kopírovat. Proč se to cpe do business segmentu, to nemám tušení, protože tam o to nikdo nestojí (tedy aspoň podle reakcí ve firmách).

  5. 5. James  22.10.2013  15:29:51

    [4] Toho jsem se bál a očekávám totéž i u nové Elitebook řady. Bohužel lenovo zase razí podle mě to vůbec nejhorší rozložení klávesnice, jaké se teď vyskytuje. No a domnívám se, že jestli něco nabídne Dell, tak to si stejně nebudu moct dovolit. Takže letos asi opět nic pro mě.

    Abych nebyl úplně OT: Jak jsou na tom stolní monitry? Kdy se dočká low-end lepšího rozlišení než FHD, které je standart pro mobily, snad brzo pro notebooky, mezi kterými se začínají objevovat i daleko vyšší?

  6. 6. r4in  22.10.2013  16:46:25

    Vzhledem k tomu, jak jsou velké rozdíly mezi kvalitními a nekvalitními TN mám obavy, že přijdou výrobci na to, jak zmrvit i IPS.

  7. 7. Puppy  22.10.2013  20:03:16

    [6] Co je to „kvalitni TN“, to je neco jako kvalitni Traband ? :-) Mozna ze Eizu se kdysi povedlo vyrobit desktopovy monitor s TN panelem, ze ktereho se nedelalo cloveku okamzite nevolno, ale ty notebookove TN panely jsou vsechny desive. Nektere vice, nektere (typicky ty s vyssim rozlisenim) mene, ale porad je to neco co nelze dlouhodobe pouzivat.

  8. 8. Puppy  22.10.2013  20:08:20

    [5] S rozlozenim klavesnice naprosty souhlas. Jen nevim jestli Lenovo jen „hraje blbeho“ nebo si to opravdu neuvedomuje. Porad rozebiraji tvar klaves nebo mechaniku, v tom ale problem vubec neni. Nedavno vysel prispevek na jejich blogu http://blog.lenovo.com/design/richard-sapper-the-origins-of-the-thinkpad-keyboard od cloveka, ktery jeste pred par lety velmi rozumne rozebiral a argumentoval proc se rozhodli zmenit velikost Esc a Del klaves na stare dobre klavesnici.

  9. 9. r4in  22.10.2013  20:43:27

    [7] Vezmi si levný 15 notebook s HD displejem a dražší stolní PC (TN) displej. Velký rozdíl.

  10. 10. Ladis  23.10.2013  13:10:56

    [9] Stolní TN LCD je stejně hnusnej jako notebookový. Ozkoušeno před 3/4 rokem, kdy jsem kupoval monitor a musel ho hned vrátit a vzít nejlevnější IPS. Za připlacení 500 Kč včetně daně to jednoznačně stálo (10x lepší barvy a pozorovací úhly; žádné vypalování obrazu nebo bílé fleky). Už z principu, proč by někdo vyráběl „kvalitní TN“, když bude dražší a horší než levné bezproblémové IPS? (Jistěže pamatuju kvalitní TN LCD z dob, než IPSka tak zlevnila, ale to už je historie.)

  11. 11. Kamil  23.10.2013  17:28:07

    Swarme, amen. Budiž vytesáno. Naprosto konsternován, bezvýhradně a nadšeně souhlasím. Žádné mé letité nářky nebyly oslyšeny. Mít po ruce flašku tak se naleju jak lampa. Až se k ní dostanu, připiju na Tvoje zdraví a zdraví ostatních spolutrpících. Střídmě,samozřejmě, nedělá to dobře hardvéru. Vím, příspěvek by měl být věcný, ale fakt nemám co bych dodal.

  12. 12. Kamil  23.10.2013  17:38:26

    Včetně kloubů, ty zapuštěné jsou fuj, stejně jako lesklé plasty, pokovené cokoli a modře vypalující kontrolky, móda pocházející z dob, kdy modré ledky byly extra a stály majlant. Za lesklý rámeček, rádoby hliníkový povrch, chromovaná tlačítka a lišty, modré ledky, bych dával baštonádu na holá chodidla. Chápu,určeno pro chudé domorodce. Co je lesklé to je luxusní. To samé u televizí. Když vidím ty kreace, já bych se přeskočil.

  13. 13. James  23.10.2013  20:55:29

    [12] Mě by ani tak nevadil samotný fakt, že jsou zapuštěné – třeba teď píšu na lowend Aceru (cca 2011, 14 tis.) a má klouby zapuštěné, ale dají něco jako 170°, s tím už se dá žít. No a to je právě to – že obyčejný multimediál sedí ergonomicky daleko líp, než víc jak dvakrát dražší pro model a netýká se to jen displejů…

  14. 14. Puppy  24.10.2013  2:29:25

    Podle teto recenze http://www.notebookcheck.net/Review-Schenker-S413-Clevo-W740SU-Notebook.98313.0.html kde je pouzit stejny AHVA displej jako ma T440s to tedy zase tak slavne neni, realny namereny kontrast 444:1 teda neni nic moc. On ten X220 displej (kde byl namereny kontrast 850:1) zase tak spatny nebude :-)

  15. 15. swarm  24.10.2013  11:33:57

    [13] Jj, samotné umístění kloubů není důležité. Záleží na dvou parametrech – jak je vysoko displej a jak moc jde vyklopit. Když jde aspoň 160°, tak je to pro mě v pohodě. Teď jsem byl na Microsoftím uvedení Win8.1 a spousta nových tableto-notebooků měla úhel otevření kvůli konstrukci ještě méně než těch zoufalých 130°… nedovedu si představit, že bych to používal.

    Jinak jo, spousta multimediálních strojů dnes nabízí lepší ergonomii než některé pracovní. U pracovních mě drží pouze dokovací konektor (ani záruku už nepotřebuju, když mám dva náhradní notebooky).

    [14] Uvidíme, kolik těch 14″ FHD panelů bude osazováno. Viděl jsem předprodukční kus T440s a displej tam byl trochu do žluta (ne tolik jako na X220, kde mě to vyloženě sralo). Když jsem si zapnul – přes zákaz lidí z HP :) – ZBook 14, byla tam bílá mnohem lepší a vypadalo to lépe při ztlumeném jasu.

    Btw teď jsem osahal 14″ Latitude E7440 s FHD panelem a ten byl hodně pěkný. Nejspíš ten samý, co je v ZBook 14. Celkově ten notebook působil zatím ze všech nejlépe. Má nejlepší klávesnici a trackpoint má tři tlačítka…

  16. 16. Puppy  24.10.2013  13:07:25

    [15] Na svym kusu X220 (jeden z poslednich) problem s bilou barvou do zluta nepozoruju, jas pouzivam ani ne polovicni a mam aktualizovany ICC profil. Co me stve je ta chyba v BIOSu, ze to vzdy po zapnuti zari jak zarovka. Samozrejme ve srovnani s NEC monitorem s A-TW-IPS panelem je to „slabsi“, ale to se ocekava. To takove X31 s TN hnusem, tam hraje bila vsemi barvami :-)

    Podle fotek ty nove displeje nevypadaji, ze jsou zcela matne. Je to tak ?

  17. 17. James  24.10.2013  13:40:49

    [15] Přesně tak. Přitom já bych se eventuelně spokojil i s „pseudodockem“ typu onelink, ikdyž optimální je nějaká slim dockina.

    Myslím, že ten Dell by opravdu mohl být dobrá volba, ale pro mě jako koncového zákazníka platícího plnou cenu prostě nereálná…Mimochodem v řadě Vostro pořád pouze HD?

  18. 18. Lukáš  29.10.2013  13:41:39

    Minulý týden jsem prodělal podobný krok kupředu a přešel z 15,6 R61 (1280×800) na (repasovaný) T410 (1440×900). Nevím, jestli to je jen změnou technologie podsvícení, nebo byl display u R61 už tak silně „vysvícený“, ale skok je propastný. „Bílá“ na T410 už nemá svůj charakteristický nádech do žluté, jako dříve na R61, o úrovni podsvícení nemluvě.

    Čili si říkám, zda se ten trend neobrátil už o něco dříve? (Nebo jsem měl jen prve smůlu – a nyní štěstí – a dostal, co do kvality, dva naprosto rozdílné panely.) Jak jsem u R61 externí monitor donedávna prakticky neodpojoval, nyní už bych si asi i zvykl (rozlišení mám na externím monitoru shodné jako na T410).

  19. 19. Filip  30.10.2013  22:25:11

    Musím jen souhlasit. Mám už čtvrtým rokem R500 a jediné, co mi na tom notebooku opravdu nestačí, je displej (a to mám ještě bez LED podsvícení, takže hnus). Od nového notebooku pak požaduji samozřejmě poloviční hmotnost a několikanásobnou výdrž na baterii.
    Bohužel jsem stále dost omezen – jak píšeš sám v článku.
    Současně bych si jako náhradu dokázal představit jen T440s a nebo MacBook Pro 13″ s Retinou. Oba jsou ale na 30.000Kč a to je pro mě přece jen dost. Takže nezbývá než čekat, až bude ThinkPad s IPS v ceně kolem 20.000Kč…

  20. 20. Jaroslav Henzely  3.11.2013  2:56:35

    Ja osobne si myslím, že na prácu sú najlepšie matné xMVA displeje.
    Konkrétne mám výborné skúsenosti s jedným A-MVA Benq.

    Oproti IPS trochu slabšie ale niekoľko násobne lepší kontrast !!
    „Zobraziť“ tak silnú čiernu, nemá IPS pri vyššom podsvietení šancu, resp. má taký divný modrý nádych.

  21. 21. Puppy  3.11.2013  14:50:02

    [20] Nejnovejsi H-IPS a P-IPS uz maji dobry kontrast a stale presnejsi barevne podani nez MVA. Konkurenci jsou mu jen S-PVA novejsich generaci. Proto take v profesionalnich monitorech od NEC nebo Eizo nic jineho neni.

    Modry nadech IPS panelu resi A-TW polarizer, ktery se bohuzel pouziva jen u nekterych modelu.

  22. 22. Jaroslav Henzely  3.11.2013  22:43:04

    Áno, pardon, myslel som xVA :)
    Teda rôzne varianty VA displejov.

    Vďaka za opravu.

  23. 23. lapaj  9.12.2013  15:46:29

    to SWARM (off topic)
    prosim Ta o tvoj nazor, rozhodujem sa medzi tymi tromi s IPS panelmi, T440s a ZBook 14 a P645, ak ich uz mas v rukach na testovani. A som nedockavy na recenziu, kupa mi dost ponahla…
    Dik.

  24. 24. swarm  9.12.2013  16:32:48

    [23] Zatím nic doma nemám. Určitě na ně dojde, ale výrobci nějak otálí se zápůjčkami.

  25. 25. lapaj  9.12.2013  16:39:20

    … a podla ošahania, co si absolvoval, by si odporucil ktory?

  26. 26. Zax  12.1.2014  15:51:22

    Recenze P645 je tu, u nás je ale cena úplně nesmyslná (35k a 50k)
    http://www.notebookcheck.net/Review-Acer-TravelMate-P645-MG-9419-Ultrabook.108645.0.html


Napsat komentář