Samsung – v budoucnu možná zajímavá konkurence

Během Vánoc jsem se jal testování několika notebooků, abych si mohl vylepšit metodiku testování a rovnou to na něčem otestovat. Jedním z nich byl Samsung Q330, což je velmi levný (<15t) 13“ notebook s optickou mechanikou a neosekanými vnitřnostmi. Na začátku minulého roku jsem měl možnost si pár notebooků značky Samsung osahat, ale nijak mě vystavené modely nezaujaly (no jo, lesklé multimediály). I k tomuto kousku jsem přistupoval s despektem, ale musím uznat, že je na něm pár zajímavých prvků, které stojí za zmínku.

samsung-q330-z-boku

Z kuloárů se proslýchá, že by tu časem Samsung rád rozšířil nabídku o business modely, což je segment, kde by nový konkurent nemusel být na škodu. Zkusil jsem sepsat několik potěšujících vlastností Q330, které by se mohly promítnout i do možných business bratříčků:

Nastavitelné chlazení a tichý chod. Přestože optická mechanika způsobila zmenšení základní desky (s dedikovanou grafikou) na minimum, notebook se dokáže při kancelářské práci udržet chladný i s minimálním během ventilátoru. Při napájení ze sítě se sice ventilátor točí pořád, ale je tak tichý, že nevadil ani mě. Komu by vadil, ten si může přepnout na tichý režim (kdy je většinu času vypnutý). Pro zefektivnění chlazení jsou navíc průduchy dva (na boku a vzadu) podobně jako u lepších ThinkPadů.

- Změna hranice nabíjení baterie. Pokud zrovna používáte notebook převážně zapojený v elektrické síti, můžete baterce ulevit, když se nebude muset stále nabíjet na 100%. Samsung sice nenabízí libovolnou změnu hranic nabíjení jako zmíněné ThinkPady, ale přepínání mezi nabíjením do 80 a do 100% je i tak docela příjemným zlepšením.

Psaní čísel na zástupném numerickém bloku držením Fn. Poslední dobou výrobci vyhazují zástupný numerický blok ze svých notebooků úplně. Tam, kde je, ho lze aktivovat v mnoha případech jen NumLockem. Samsung podobně jako ASUS a DELL umožňuje vybrat v BIOSu režim přepínání zástupného numerického bloku a jednou z možností je přepínání držením Fn. Kdo si zvykl, nedá na tento způsob psaní čísel dopustit.

Předinstalované programy od výrobce. Po delší době jsem měl pocit, že programy (ne všechny), které výrobce do instalace přidal, jsou užitečné. Docela mě překvapilo, že zálohovací program Samsungu umí kromě zálohy tovární instalace i selektivní zálohy dat a dokonce i bitovou kopii, která může být uložena na libovolný disk. Za velmi užitečnou považuji i utilitu pro správu více monitorů nebo správce síťových profilů, který si pro každou síť pamatuje vlastní IP i výchozí tiskárnu.

display-manager

Testovaný Samsung Q330 bych si asi (stejně jako zbylé dosavadní modely) nekoupil, protože to ještě pro moje potřeby není ono – je to plasťák, který by moje zacházení dlouho nevydržel (v některých místech se tělo hodně prohýbá), a lesklé víko nepatří mezi prvky, které by mě nějak oslnily. Pokud však tento výrobce přijde časem s business modely, mohla by to být zajímavá alternativa. Důležitou roli sehraje i servis, ale Samsung se tu docela snaží, když si nechal přeložit (skoro všechny) předinstalované utility včetně nápovědy do češtiny.

Komentáře k článku

  1. 1. wizaard  10.1.2011  19:09:39

    Ad funkce Samsungu – tichý chod ventilátoru i přepínání prahů nabíjení baterie 80/100% umí i nové IdeaPady Z. Jinak, zadní průduch chlazení – i když malý – mají Ztka taky.

  2. 2. swarm  10.1.2011  20:13:18

    [1] Jenže IdeaPady Z mají kolem klávesnice (a mezi klávesama) lesklý plast, takže už je neberu vážně, i když by to třeba jinak nemusely být špatné notebooky.

  3. 3. Johny  12.1.2011  1:08:18

    Zdar Jirko ;-) Zrovna na tento Samsung jsem koukal jako náhradu za můj FS. Po pádu z okna a opětovném poskládání mi náhodně tuhne při manipulaci, někdy i v řádu několika zátuhů za den :). Přitom notebook co by mi vyhovoval má jednoduché zadání – cokoliv na čem bude lítat linux. Nutností je pro mě nvidia grafika (již nikdy intel). Po mém 18″ Amilu co mám bych rád něco kompaktního s lepší výdrží na baterku. :) Navíc super cena – po tom co si kupuji většinou ntb kolem 30 tisíc sem si říkal, zda by se mi nevyplatilo jít do nějakého superlevného. Je škoda, že si nezkusil jak na něm lítá linux. Asi bych do něj šel hned, nic podobného, s podobnou výbavou a cenou jsem nenašel ;-) … jen mě trochu trápí rozlišení :-(

  4. 4. swarm  12.1.2011  13:45:04

    [3] To tělo Samsungu mi nepřipadá moc odolné. Řekl bych, že to tvé Amilo na tom bylo lépe. Na odzkoušení Linuxu nebyl nakonec čas, ale viděl bych problém v NVIDIA Optimus. Ta grafika tam neni připojená k výstupům (interní LCD, VGA, HDMI). Zapíná se jen v případě potřeby a obraz se do grafiky v procesoru přenáší po PCIe. Mám pocit, že tohle ještě v Linuxu nefunguje – to si radši ještě někde zjisti.

    Pokud chceš mít jistotu, spíš přihoď za tenhle – http://www.alza.cz/acer-travelmate-8472tg-5454g64mn-d182565.htm
    …má to kvalitnější konstrukci, dle mého názoru i lepší klávesnici a s Linuxem tam neni problém (používá se tam „manuální“ přepínání grafik a mimo jiné v BIOSu se dá vynutit NVIDIA). Je to mimochodem ten notebook, který jsem měl poslední léto celou dobu s sebou na táboře místo svého.

    Jinak recenze Samsungu:
    http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2011/samsung-q330
    …a Aceru:
    http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2010/acer-travelmate-8472-8472t-8472tg

  5. 5. swarm  12.1.2011  13:46:48

    [3] Ještě k tomu rozlišení. Máš smůlu, že všichni přešli na model, kdy notebooky pro běžný lidi maj bez výjimky všechny jen low-res displeje. Notebook s NVIDIA kartou, hi-res displejem a aspoň trochu lepší konstrukcí/chlazením teď stojí >30 tisíc.


Napsat komentář