Všehochuť: Nezájem o ChomeBooky, příliš levné tablety a Skylake

Někdy se stane, že začnu psát na facebookovou stránku blogu a po chvíli si říkám, že už je to tak dlouhé, že bych to klidně mohl plácnout rovnou na blog. Dnes je to přesně takový případ se souborem několika mých aktuálních postřehů a zamyšlení.

cpu-nehalem

Ztrátové tablety

Tablety se už definitivně dostaly do situace, v jaké se dříve objevily levné mini-notebooky. Doslova mi bylo jedním výrobcem s poměrně velkým zastoupením trhu sděleno, že současné stroje se prodávají za cenu, za jakou se nedají znovu vyrobit. Kromě toho se očekává v příštím roce propad o 12 %. Mnohem lépe se teď dá pochopit snaha tlačit zařízení 2-v-1 jako vyšší vývojový stupeň – nikdo nebude chtít dělat něco, na čem nevydělává. Zvláště teď, když už to vypadá, že trh začal být saturován.

Tablety jsou ve srovnání s levnými mini-notebooky v trochu jiné situaci tím, že operační systém je na ně zdarma bez jakékoli smlouvy a jde o poměrně primitivní zařízení (je to jen vysoce integrovaná elektronika, kde většina logiky je v jednom čipu, displej, baterie a obal). To pak klasickým velkým výrobcům může konkurovat kdejaká čínská fabrika. Když se sem přiveze kontejner sice hodně špatných a poruchových, ale za to o to levnějších tabletů, vytváří to pro ostatní výrobce docela nepříjemnou konkurenci. Zvlášť když hodně takových levných šmejdských tabletů se dává všude možně jako dárek. Trh se rychleji nasytil a teď je na čase, aby jej někteří opustili a jiní omezili portfolio na několik málo modelů. Ruku na srdce, na tabletech teď nejspíš vydělává akorát Apple se svým iPadem.

Můžeme se tedy vbrzku obávat nadvlády tabletů? Nejspíš ne, výrobci nás určitě budou masírovat, že se máme zaměřit na složitější zařízení… taková, kde se lépe mohou odlišit a kde je méně konkurence.

Nezájem o ChromeBooky

ChromeBooky jsou kategorie, kterou mě baví sledovat už od jejího počátku. Je sice pravda, že se celkem obratně vyhýbá zájmům většiny, a tady v ČR to platí dvojnásob, ale občas kolem nich vznikne zajímavá (místy až humorná) diskuze. Tedy do doby, než si uvědomím, že je to vždy na živě.cz a že polovina komentářů je od uživatele jménem Garfield73.

Můj názor na ChromeBooky asi dlouhodobí čtenáři znají. Netvrdím, že by to bylo úplně nepoužitelné zařízení, ledacos se tam dá udělat – něco oficiálně a na něco se vymýšlí různé krkolomné hacky. Jsou dokonce lidé, kteří se vyžívají v tom, že používají omezená zařízení a zkoušejí, co všechno zvládnou. Jeden můj bratr je přesně takový případ. Na druhou stranu sám jsem docela pragmatik, pokud jde o počítače, takže si raději koupím podobný levný hardware s podobně malým SSD a podobně dlouhou výdrží, kde poběží Windows 8.1 místo Chrome OS. Všechno, co jde na ChromeBooku, půjde i tady a ještě k tomu budu moct spouštět hromadu desktopových aplikací.

Asi nejsem sám, kdo takhle uvažuje, protože ChromeBooky jsou další věc, která se tady nedá prodat se ziskem, a pokud ji někdo v nabídce má, dělá to spíše ze strategických důvodů. ChromeBooky získaly určitý zájem v zámoří a trochu také v západní Evropě. Čím více se však jde na východ, tím více zájem opadá. Výrobci zde tedy spíše vyčkávají, zda se to nezlomí, protože pokud ano, chtějí mít již připravené modely na trhu. Nejspíš v ChromeBoocích vidí určitý potenciál.

O kolik pomalejší…

Nedávno jsem vedl zajímavou debatu o tom, jak se nám změnila doba. Dříve člověk po letech řešil, o kolik si polepší s nákupem nového notebooku. Dnes je to hlavně v levném segmentu přesně naopak. Je potřeba se zamýšlet, o kolik horší počítač si vlastně kupuju.

Příkladem je můj bratr, který si před lety koupil tenký 14“ notebook s úsporným Core i3 a podsvícenou klávesnicí. Dnes po uplynutí záruky, když by ho chtěl nahradit, bude už muset zapomenout na podsvícenou klávesnici, kterou najednou nic levného nemá, a stejně tak bude muset řešit, aby si výkonově ještě nepohoršil, protože tam, kde se dřív mohlo objevit Core i3, tam je to dnes plné architektury Atomu v podobě Celeronů/Pentií-N. Kdyby se aspoň zlepšily displeje, ale ty jsou pořád ta samá bída, jako 2-3 roky zpět. Člověk musí být v hodně zoufalé situaci, aby měl v této době chuť obměňovat starší notebook (v nižší třídě).

Ani vyšší pracovní třída není v ideální situaci. Firemní zákazníci si stěžují na nízký výkon nových modelů, kde jsou již osazeny úsporné procesory. Hlavně tam, kde je potřeba on-site provádět náročné simulace, si teď hodně stýskají. Aby ne, když poslední úsporná dvoujádra teprve dotahují ta „neúsporná“, stará čtyři roky.

Ukazuje se, že zájem o výkon v noteboocích pořád je (kdo by to čekal…) a aktuálně je velká díra v rámci nabídky. Buď si koupíte úsporný model, nebo musíte až do herního, případně pracovní stanice. Možná tedy, že „plnotučným“ procesorům ještě neodzvonilo. Dokonce to vypadá, že s procesory Skylake budou výkonné modely představeny dříve než ty úsporné. Nových výkonných procesorů (resp. notebooků s nimi) se dočkáme v ideálním případě na podzim, zatímco úsporné nepřijdou dříve než Q1-2016.

Komentáře k článku

  1. 1. Nox  19.6.2015  13:31:53

    K tem pomalejsim notebookum bych dodal – dalsim uzasnym zpomalovacem jsou 5400 otackove disky. Ty 7200 aby clovek v rozumne konfiguraci hledal lupou. Nastesti se obcas zadari – nedavno jsem zname doporucil ntb za 12 000 Kc s i3 (2,4Ghz Haswell, zadny 1,neco ubohost) a 7200 diskem. Za stejnou cenu se dnes nabizi klidne Bay Trail s 5400 diskem, neskutecne.
    Bohuzel konfigurace s alespon 120GB SSD na OS a HDD na data jsou stale pomerne drahe, tusim tak kolem 30 000 Kc.

  2. 2. Puppy  19.6.2015  16:22:18

    [2] Zase o kolik vic lomozu nadelaji :-) Kdyz polozim X220 s 7200 diskem na stul, tak rezonuje cela deska a disk je sam o sobe jeste hlucnejsi, nez to nijak zvlast vydarene chlazeni X220.

    Co se tyce dotykovych zarizeni s Windows 8.1, Microsoft ted chysta „prekvapeni“. Zarizne (zcela zbytecne) od 7. cervence 2015 Metro verzi Skype a nabidne misto toho jen (na tabletu nepouzitelnou) desktopovou verzi. Vypada to, ze tentokrate se zase snazi pro zmenu nastvat uzivatele tabletu.

  3. 3. Nox  19.6.2015  17:24:34

    [2] A nema ten disk uz vyrachtana loziska? Pred par lety mi to disk v notebooku taky zacal delat. Nakonec jsem ho dal do jineho stroje, ktery mel chlazeni hlucnejsi nez ten vyrachtany disk. A navic maji 7200 otackove disky vetsi spotrebu, ale proboha notebook mam proto, abych na nem neco delal a ne abych cekal, az se milostive uraci spustit program nebo provest ulohu. Hlucnost v rozumne mire se da snest, pokud ma clovek penize tak stejne musi mit pasivni chlazeni a SSD.

  4. 4. swarm  19.6.2015  18:50:23

    Z mého pohledu jsou hlučné všechny 7200rpm disky a rozdíl výkonu za moc nestojí. Za mě buď 5400rpm, nebo rovnou SSD, nicméně nikomu volbu neberu. Dobře vím, že zkušenosti ve všem mnohdy záleží na typu workloadu.

  5. 5. Damianus  20.6.2015  14:04:41

    To jsou právě mé důvody setrvání u X220, zvažoval jsem ještě X230, ale neseděla mi klávesnice a strčit desku z X230 do 220 taky nejde vadí tomu DP a hlavně ta klávesnice. Prozatím jsem X220 upgradoval o SSD do msata a klasický disk na data. S chlazením problém nemám, ale chystám se vyměnit LCD panel za nějaký FHD. Snad X220 tu ještě nějakou dobu pobude.

  6. 6. Kamil s  20.6.2015  20:56:28

    4. v Thinkpadu L540 je pětistovka Toshiba 7200. Domníval jsme se, že je tam obyč 5400. Koupil WD blue, překlonoval,bylo to loudavější. Tak to dal zpátky a WD mám před USB3 jako externí.
    Co tam dát hybridní disk?

  7. 7. Kamil s  20.6.2015  20:59:51

    5. tak to jsi klikař, protože u L540 nelze dát lepší LCD než jaký je v původní konfiguraci. Prý deska. Čím dál od IBM tím lépe…

  8. 8. Nox  21.6.2015  8:41:43

    6. A maji ty hybridy vubec smysl? Dlouhodobe jsem zadny nemel, ale kratkodobe mi to prislo jako mizerie. Navic z principu se do tech beznych 8GB cache toho moc vejit nemuze a jeste bude radic neustale prehazovat, co je a neni casto pouzivane podle updatu OS a SW. Existuji nejake testy, ze to fakt zrychluje?
    Jedine, co bych bral je WD Black 2, kde je 120GB SSD na OS a 1TB HDD na data. Jenze to v normalnim notebooku z vyroby nenajdu.
    Tohle me soucasne s infekci jmenem Bay Trail trapi asi nejvic, protoze kdyz mam nekomu doporucit notebook (novy, bez nutnosti uprav) tak neni kde brat a bazarovy veci lidi moc nechtej.

  9. 9. Michal  21.6.2015  11:20:52

    Ono je logické, že první Skylake budou neúsporné varianty a 4 jádra, protože úsporné tu jsou již nějakou dobu v 5. generaci, bohužel neúsporné už delší dobu přežívají na 4. a tak je jejich náhrada víc než potřebná.

  10. 10. nevim jak se nejmenuju  21.6.2015  11:36:28

    8. Hybridy smysl žádnej nemají, smysl má systémové ssd a hdd místo optické mechaniky nebo hdd externí via usb3.

    Na netu jsou testy, těch hybridů je několik druhů, z těch co jsem měl možnost vyzkoušet to takřka k ničemu nebylo.

    Jediný co se zdá použitelný je Fusiondrive v OS X. Apple to běžné prodává, můžeš udělat vlastní. Ten má imho jediný smysl. Při výběru novýho Applu bych stejně dal přednost variantě s 256 ssd než 1TB FSD, který cenově vycházejí nastejno.

  11. 11. Kamil s  22.6.2015  15:51:53

    8. 10. zum befehl. Prdim na to, až přijde potřeba, přidám ramku, můžu až 16 a zakážu svap.

  12. 12. r4in  26.6.2015  18:45:01

    Ad Chromebooky: ono je otázka, jak moc jsou levné stroje s Windows 8.1 použitelné třeba po půl roce používání. 32 GB SSD a 2 GB RAM moc optimisticky nepůsobí. V tomhle by mohli mít Chromebooky navrch.

  13. 13. swarm  26.6.2015  20:04:53

    [12] No to právě vůbec. Chrome je náročný na paměť a ChromeBooky často s 2GB RAM celkem běžně swapují (jen to není moc vidět díky SSD). Pokud budeš mít Windows 8.1 a k tomu třeba Firefox, určitě budeš opotřebovávat SSD mnohem méně než s ChromeBookem.

  14. 14. Puppy  27.6.2015  13:21:57

    [12] Windows jsou stale plnohodnotny system ktery mam pod kontrolou, protoze mam administratorska prava bez ruznych oklik. Narozdil od sberace osobnich dat pro prodej cilene Google reklamy. Instalace Windows je bezne pouzitelna i 8 let, vykonove stale stejna, staci jen u veci trochu premyslet, pokud jde o tohle. Opotrebeni SSD nevidim jako problem, to vydrzi dele nez cele takove zarizeni :-) U tech levnych navic SSD nebyva, kdyztak uz eMMC.

  15. 15. Puppy  27.6.2015  17:22:28

    Jeste k tomu zajmu o Chromebooky. Docela vymluvny je napriklad pocet prispevku 53 a 14 v Lenovo forech https://forums.lenovo.com/t5/Notebooks/ct-p/nb_en kdyz Lenovo je dnes nejvetsi prodejce notebooku pro masy. Ve srovnani se statisici prispevku celkove u ostatnich modelu.

    Chystaji dalsi levny notebook s Intel Bail-Tray-M IdeaPad 100. Trochu mi unika smysl tehle zarizeni. Chapu pouziti techto procesoru v tabletech nebo mensich 2-in-1 zarizenich. Ale davat to do 15″ pseudo notebooku s SSD ?

  16. 16. r4in  28.6.2015  16:48:10

    [15] Tak smysl Chromebooků je jednoduchý – cena. Pokud člověk není hardcore Google fan, tak si Chromebook v podstatě pořídí místo tabletu jako sekundární (terciální… prostě doplňkové) zařízení, které má na rozdíl od Android tabletu HW klávesnici a skutečný multitasking. Na psaní statusů na Facebook nebo poznámek z přednášek je to pohodlnější než tablet – a je to levné a podobně jako tablet, bezúdržbové. Další Windows stroj znamená další nastavovaní, instalaci antiviru, prostě správu spojenou s plným OS. Tohle Chrome OS nemá – což má jak výhody, tak nevýhody, pochopitelně.

    Jinak Chromebooky z podstaty věci mají potenciál být levnější než nejlevnější Windows x86 stroje, protože jim stačí malinký disk/úložiště a nějaký ARM procesor. Třeba tenhle kousek bude stát 159 USD:

    http://www.omgchrome.com/asus-c201-chromebook-hands-on-review-video/

    Jinak mi osobně se Chromebooky echtlují (asi jako většině IT-znalých lidí) kvůli totální kontrole Google nad takový zařízením. Na druhou stranu, kdybych měl pořizovat nějaké stroje do domova důchodců, tak bych rozhodoval mezi tabletem a Chromebookem.

    Každopádně je zajímavé, že zaboha nemůžu najít marketshare Chrome OS.

    Jo a swarme, máš úplně dole na stránce „© 2007-2011″, ať ti někdo nešlohne novější články! :-D

  17. 17. Puppy  28.6.2015  18:44:50

    [15] Kdyz se divam treba do eshopu s mimozemstanem, tak nejlevnejsi Chromebook (Celeron N2840, 2 GB RAM, 16GB eMMC) je tam za 4990. S vetsi RAM uz cena znacne stoupa. Jen o 1000 Kc draze totez s Windows 8.1, coz mi porad prijde jako solidni cena za rozdil uzitne hodnoty. Nejaky antivir neni treba resit, ten je stejne z principu k nicemu (pro pocit falesneho bezpeci staci vestaveny Windows Defender). Kdyz je nekdo prihlasen jako administrator nebo ty prava odklepne cemukoliv, stejne zadny nepomuze.

    Zkratka za tu zdejsi cenu mi to prijde cele jako naprosty nesmysl, leda pro fanaticke uctivace Google :-) Ale kazdy sveho stesti strujcem.

  18. 18. Ladis  28.6.2015  19:57:20

    [16] Google má nad tvým online životem úplně stejnou kontrolu, i když používáš prohlížeč Chrome na plném OS. A na tom chromebooku už mimo prohlížeč Chrome stejně nic není (naposled vyhodili i X server, protože ten prohlížeč sám vykresluje i okna místních aplikací, taskbar a ikony na ploše).

    [17] To o tisíc Kč dražší s Windows jsou ale ten samý hardware, jako maj ty chromebooky, tj. 1 GB RAM a 16-32 GB eMMC. Pro ajťáky není problém si ty Windows udržovat, ale běžným uživatelům se ten disk rychle zanese.

  19. 19. Ladis  28.6.2015  20:18:55

    [16] Pro uživatele je marketshare důležitý jen v tom, aby pro to bylo dostatek aplikací. A pro tvůrce aplikací je důležitý share jen prohlížeče Chrome (což je nejpoužívanější prohlížeč na světě). Takže naportují svoji aplikaci pro Chrome (s použitím standardních technologií až po lowlevel jako C++ a OpenGL ES), hoděj ji na store (https://chrome.google.com/webstore/) a pojede i lidem s chromebooky. Rozdíl v možnostech se setřel, jak desktopová verze přestala podporovat NPAPI pluginy (ty sandboxované jedou i na chromebookách a nemusíš se starat o architekturu CPU – poslední fáze kompilace probíhá až na zařízení).

  20. 20. Puppy  28.6.2015  21:45:16

    [18] Proto ho take nepouzivam :-)

    Acer Aspire E13 (Celeron N2840, 4 GB RAM, 500 GB HDD, Windows 8.1) – 5555 Kc (mall)

    ASUS EeeBook X205TA (Atom Z3735F, 2 GB RAM, 32GB eMMC, Windows 8.1) – 5999 Kc (alza)

    Porad tu vyhodu usetrene petistovky proste nevidim a „aplikacim“ nerozumim, kdyz je cely OS uplne k nicemu.

  21. 21. lucnikonik  29.6.2015  21:39:24

    ad Fusiondrive – je to hezký, ale když to lehne, je s tím hodně velký problém s daty – záchrana je hodně komplikovaná, ne-li nemožná :-(

    proto na MBP mám 240GB Intel 530 jako systémový disk a místo DVDčka 750GB WD Black 7200ot. v rámečku a jsem spokojen, optiku mám externí, použita je tak 2x do roka :-D

  22. 22. Ladis  30.6.2015  11:56:47

    [21] Tak lehnout ti může celý počítač, např. v případě notebooku ho můžeš někde ztratit nebo ti ho někdo ukrást. Takže stejně musíš dělat zálohy na disk/zařízení mimo, tak ti je jedno, jak moc komplikovaná obnova dat z primární úložiště je (Fusiondrive, RAID, …).

  23. 23. nevim jak se nejmenuju  30.6.2015  14:53:00

    256GB SSD vs 1TB Fusiondrive v iMac 5k:

    Čtení dat Fusion: 626 MB/s
    Zápis dat Fusion: 295 MB/s
    Čtení dat flash: 720 MB/s
    Zápis dat flash:670 MB/s

    fusiondrive je lepší řešení než pouze 1TB 5400ot disk

    nejvýhodnější je imho systémový ssd a k tomu druhý / externí klasický hdd

    několik poznámek:

    ve výchozí konfiguraci je Fusiondrive vytvořen ze 128GB ssd a 5400ot hdd ~ 1TB Fusiondrive

    „1TB 2.5″ HDD 7200ot za konkurenční cenu se nevyrábí“

    256GB ssd by mělo být o trochu rychlejší než základbí 128GB

    Fusiondrive je softwarová záležitost, jednoduše lze vytvořit na OS X jakýkoliv Fusiondrive z dvojce SSD a HDD.

    Co by stálo za test: udělat vlastní Fusiondrive z 256GB SSD nebo 512TB SSD v kombinaci s rychlejším cenově dostupným 756GB 7200ot hdd. To otestovat a porovnat rychlosti se základním Fusiondrive 1TB ~ 128GB SSD.

    První co mě napadlo, když se Fusiondrive na trhu objevil a nebyl jsem sám je kombinace základ mac se systémovým ssd a k tomu externí Fusiondrive vyrobený z 256GB SSD a 7200ot hdd.

    Někde na zahraničních serverech bude návod na DIY řešení, vím že jsem ho před lety četl při studiu v Národní knihovně, článek se nacházel v prohlížeči Google Chrome vlevo dole a jako autor byl nadepsán jakýsi Hitler gentleman Peroutka :)

    Externí Fusiondrive pak může fungovat jako relativně rychlý pracovní disk.
    Zálohování do Time Machine nebo RAID považuji za samozřejmé.

  24. 24. Tralalák  10.7.2015  18:33:33

    Troška OT. Kto robil recenziu Test: Acer Aspire E15 (E5-522G) – univerzál s AMD pro nenáročné
    link: http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2015/acer-aspire-e15-e5-522g-amd

    Teraz doháňam zameškané a nestačím sa diviť cit. „Notebook je vybaven integrovanou platformou od AMD s čtyřjádrovým procesorem A6-7310. Jádra pracují v základním taktu 2,0 GHz s turbem až do 2,4 GHz. Výpočetní část je z technického hlediska mírně vylepšenou architekturou Puma, což znamená, že výpočetní jednotky pro práci s plovoucí řádovou čárkou jsou sdílené pro každou dvojici jader, a v některých úlohách (například rendering) je tedy procesor spíše podobný dvoujádrovým s podporou Hyper-Threadingu (paralelní zpracování dvou vláken jedním jádrem).“

  25. 25. swarm  10.7.2015  23:10:06

    [24] Co s tim?

  26. 26. Tralalák  11.7.2015  0:09:22

    Len to, že Puma nemá zdielané výpočetné jednotky pre prácu s plovoucí řádovou čárkou pre každou dvojici jader, a v některých úlohách (například rendering) nieje teda procesor spíše podobný dvoujádrovým s podporou Hyper-Threadingu (paralelní zpracování dvou vláken jedním jádrem).
    Nevedel som kde napísať keď autor je neznámy (teraz som to čítal na dovolenke).

  27. 27. Ladis  11.7.2015  12:25:54

    [26] Určitě to nepatří sem, ale do fóra na notebook.cz. Tady není důvod se k tvému problému vyjadřovat (příliš velký OT).

  28. 28. Tralalák  11.7.2015  14:35:53

    [26] Patrí aj nepatrí. Notebookblog.cz považujem ako akúsi osobnú nadstavbu autora pre notebook.cz (mnoho článkov ako aj skúsenosti je prierezových).
    Osobne sa nestotožňujem s swarmovou „výlečnou výpravou“ – pohľadom na 22nm out-of-order execution Atomy/Celerony/Pentia BayTrail ako i ich 14nm následovníkov Braswell a Cherry Trail. K ním ruka v ruke patria aj konkurenčné 28nm Kabiny resp. dnes už Puma či Carrizo-L Puma+.
    Pointa je v tom, že [24] sa niekto sekol v recenzii a pomýlil si Pumu zrejme s Steamrollerom.
    Myslím si, že éra netbookov (mininotebookov) tabletov, konvertibiných netbookov, ChromeBookov postavených na Atomoch (neskôr „atomových Celeronoch a Pentiách“); Brazosoch, Kabini, Carrizo-L (dávnejšie pabierkujúchich C7-M/Nano) a samozrejme prerezovo ARM nám priblížila nielen mobilný hardware na báze malých jadier a ARM ako veľké predražené jadrá nikdy predtým.
    Už samotné netbooky v čase krízy 2008/2009 predsa boli v tej dobe pre výrobcov v podstate „business pre business“ a aspoň sa niečo predávalo i keď marže rapídne klesli ak vôbec boli…

    Problém x86 telefónno/tabletových zariadení v „konkurenčnom“ boji hlavne voči ARM je v praktikách dotácii (dumpingu) na presadenie sa a to už je iná pesnička, ktorá sa mi prieči…

  29. 29. swarm  12.7.2015  10:34:21

    [28] Však v pohodě. Dám vědět, ať to tam opraví.

    Pokud jde o válečnou výpravu. Já to tak zle nevidim, jen prostě musí být ten procesor správně odlišený cenou. Já bojuju primárně proti zmatení zákazníků, když výrobce třeba za 12 tisíc nabízí notebook „s čtyřjádrem“ (Pentium N) za cenu, kdy ostatní dávají nějaké Core…. a ruku na srdce, to Core je prostě rychlejší.

    Mám přímou zkušenost. Teď už delší dobu pracuju na čtyřjádrovém Pentiu N v Acer Aspire R11, který mám s sebou na cestách jako jediný počítač. Na výkon všech jader má sice stejný výkon jako Core-M, které jsem měl zrovna předtím, ale v reálu je odezva stroje mnohem horší, protože na jedno jádro je Core-M 2-2,5x lepší.

    Neříkám, že je to nepoužitelné, to vůbec ne. Jen je potřeba na to pohlížet jako na kancelářský stroj, který zvládne základní činnosti v pohodě, ale víc se od toho chtít nesmí. Já s tím teď pracuju a nemůžu říct, že jsem nespokojen, protože to mám primárně na psaní, maily a web. Nicméně vidím, jak se to u některých složitějších web aplikací a stránek zadrhává. Někdy je to znát i při načítání specifických programů, případně startu operačního systému. Někde, kde jsem zvyklý třeba tři sekundy počkat na výstup, teď čekám deset.

    Uvidíme, jak se budou vyvíjet ceny. Core-M totiž začalo být v hodně levných strojích, a pokud si mám vybrat čtyřjádro odvozené z Atomu a dvoujádro Core-M, mám celkem jasno.

  30. 30. Tralalák  17.7.2015  16:40:03

    [29] Díky za reakciu.
    Akurát pozerám tú tvoju tohtotýždňovú recenziu: Test: Acer Aspire R11 – dostupný překlopný notebook s čtyřjádrovým Pentiem N
    link: http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2015/acer-aspire-r11-r3-131t

    Intel sa teda poučil z kanibalizácie Core M a mierne degradoval pri 14nm SoC. Braswell CPU časť na úkor GPU časti čo v hlavne v MultiCore dáva viac dýchať dualcore Core M aspoň čo do benchmarkov (pri SigleThreaded tam niet sporu a Core M ukazuje záda mnohem výkonnejším cpu microarchitektúram natožoto „widerom“ two­-issue out­-of­-order execution akým je Intel Silvermont alebo AMD Jaguar/Puma+)

    Intel® Pentium® Processor N3700 (2M Cache, 1.6 GHz up to 2.40 GHz, Braswell, TDP 6W, SDP 4W) vs. Intel® Pentium® Processor N3540 (2M Cache, 2,16 GHz up to 2.66 GHz, TDP 7.5W, SDP 4.5W)
    link: http://ark.intel.com/compare/87261,82105

    Zaujalo ma ako sa -516MHz na „základnej“ procesorovej frekvencii prejavilo v (ne)prospech 14nm Braswell (N3700) vs. BayTrail (N3540) ?
    link pre porovnanie: http://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-E15-Start-ES1-512-P1SM-Notebook-Review.145508.0.html

    Cinebench R11.5:
    • CPU (Single CPU): 0,47 pts vs. 0.5 pts (+6,38%) alebo inak 94% výkonu BayTrail-u
    • CPU (Multiple CPU): 1.60 pts vs. 1.92 pts (+20%) alebo inak 83,33% výkonu BayTrail-u

    Cinebench R10:
    • Rendering (Single CPU): 1789 CB-CPU vs. 1960 CB-CPU (+9,56%) alebo inak 91,28% výkonu BayTrail-u
    • Rendering (Multiple CPU): 5287 CB-CPU vs. 6670 CB-CPU (+26,16%) alebo inak 79,27% výkonu BayTrail-u

    Na druhej strane ma osobne tá mierna degradácia výkonu nemrzí… :-)

  31. 31. nevim jak se menuju  18.7.2015  19:35:57

    Ještě jeden poznatek, současný 5400ot 2.5″ hdd jsou rychlejší než o 3 roky starší7200ot 2.5″ hdd, alespoň podle benchmarků. Tipuji, že vliv na to může mít rostoucí velikost casche paměti nebo novější řadiče.

    A jedna otázka, tuší někdo, zdali se ještě dnes vyrábí ve velikostek kolem 1TB disky s kovovými plotnami?

    Loni jsem skartoval několik starších disků 2.5 o velikostech 160-500GB a musel jsem je všechny vzít vrtačkou, protože měly kvalitnější ocelové plotny. Novější disky kupované jako externí pod značkou PLATINUM, výrobce hdd už nevim stačilo rozšroubovat a plotny uvnitř byly ze skla, nebo skla dojem budícího matroše. Po rozebrání stačilo jemně prsty v rukavici polámat plotny i bez použití větší síly… oproti tomu cd a dvd disky jsem likvidoval mnohem větší námahou… nakonec když už jsem měl zrušenejch několik stovek nosičů a přestal jsem to fyzicky zvládat jsem je jemně popálil nad plotnou a dopekl v troubě.

  32. 32. nevim jak se menuju  18.7.2015  19:36:37

    sry za překlepy

  33. 33. Nox  19.7.2015  9:42:29

    Spis bych to videl na vysssi hustotu zaznamu. ALe i tak povazuji 5400 disky v notebooku bez SSD za zhovadilost.


Napsat komentář