Zase ty displeje (a opožděný business segment)

Displejům se tady na blogu věnuju často. Ostatně loni jsem napsal rovnou celého průvodce. Proč se k jim pořád vracím? Považuju je totiž za velký problém současné produkce notebooků, a ač se objevují stále lepší kousky na straně jedné, na druhé straně se výrobcům daří vyhrabávat stále bídnější kusy s horším obrazem. Nůžky se rozevírají a zákazník je obvykle zmaten.

Hned z kraje si dovolím trochu odbočit. Zjišťuju, že mě začínají víc a víc štvát business notebooky. Dopadlo to až tak, že můj aktuální hlavní počítač je spíš herní multimediál a nemá ani dokovací konektor. Netvrdím, že mi to vůbec nevadí, když musím připojovat na stole čtyři kabely (USB hub v monitoru, HDMI, LAN a napájení), ale dělával jsem to tak kdysi, tak jsem se k tomu zas vrátil. Jsou totiž vlastnosti, které mi vadí mnohem víc, protože se dotýkají ergonomie při každodenním používání. Jednou z těch hlavních je právě displej.

Situace na trhu dnes, by se dala docela dobře přirovnat k situaci, která tu byla v polovině devadesátých let. Tedy v době, kdy byly vytlačovány černobílé displeje notebooků těmi barevnými. Pod černobílým displejem si dnes můžete představit většinu produkce TN panelů a pod barevným všechny možné vyšší technologie, které se tlačí víc a víc na trh. Ostatně ta představa by neměla být zas tak složitá – podívejte se na fotku v úvodu článku. Jsou na ní tři 15,6“ full-HD displeje a ten vlevo je jediný s TN maticí. Vedle těch dvou (uprostřed IPS od LG, vpravo PLS od Samsungu) vypadá opravdu spíš černobílé.

Bohužel dnes, stejně jako v roce 1995, platí, že lepší technologie se v cenově dostupných strojích primárně nasazuje do domácí/multimediální třídy a business segment je pozadu. Už tedy v 90. letech bylo vidět, že kromě úplného low-endu se černobílý displej držel nejdéle pravě v business strojích základních konfigurací. To samé se o pár let později stalo s pasivními barevnými displeji proti aktivním (pasivní displeje byly dostupné v ThinkPadech a pracovních Toshibách ještě v roce 2000).

V tom je ten problém. Výměnou za pracovní funkce je člověk ochoten něco málo obětovat, ale v mém případě to určitě není kvalita displeje. Dnes se dá nějaký ne-TN displej sehnat v 15,6“ notebooku nad 16 tisíc. Když se ovšem podíváte na business segment, zjistíte, že tam pořádně nic ne-TN neseženete ani s cenou o deset tisíc výše. Přitom teď už mnohdy takový business notebook za 15-25 tisíc nenabídne ani vyšší kvalitu zpracování. Třeba za dokování jsem ochoten připlatit, ale určitě ne víc než deset tisíc.

Dnes se sice konečně do nižší třídy business notebooků vrací displeje s vyšším rozlišením (full-HD), jenže zatímco dřív byl displej s vyšším rozlišením s velkou pravděpodobností obrazově vydařenější, dnes už mají full-HD TN panely ve většině případů stejnou kvalitu jako HD TN panely – stejně vybledlé barvy a stejně špatné pozorovací úhly. Takové displeje pak srovnání s IPS/PLS/AHVA konkurencí multimediálních notebooků nesou jen velmi těžce. Když pak přecházím mezi oběma typy notebooků, právě kvůli displeji mnohdy dojdu k závěru, že pracovní notebook za stejnou cenu je na práci (minimálně v mém případě) v podstatě méně vhodný. Pro oči příjemný obraz totiž ergonomii práce ovlivňuje značně.

Ani IPS není zárukou perfektních pozorovacích úhlů

Tři displeje v úvodní fotce nejsou zvoleny náhodou. Jsou v noteboocích za přibližně stejnou cenu – vlevo je Lenovo ThinkPad E550, uprostřed Acer Aspire V15 Nitro a vpravo ASUS G551Jk. Všechno to jsou klasické univerzální 15,6“ notebooky s běžnou výbavou rozhraní a nějakou tou dedikovanou grafikou. ThinkPad jako zástupce pracovní třídy je ze všech pochopitelně nejslabší, nicméně má nejdelší výdrž na baterii a možnost dokování (byť jen kabelového).

Zde je vidět srovnání se slonem ještě jednou včetně zobrazení pod úhlem:

TN panel vykazuje nejhorší barvy a pod úhlem se také obraz zkresluje. Právě kvůli slabému pokrytí barvového prostoru je takový displej nevhodný na jakoukoli grafickou práci s barvami. Chtěl jsem však ukázat ještě něco. IPS displej uprostřed má pod úhlem viditelně nižší svítivost – je to typická vlastnost většiny panelů od LG, kdy pomocí filtrů jde většina světla pouze v úhlu asi 30° kolmo dopředu. Jakmile jste hlavou mimo tento rozsah, dojde skokově ke ztmavení (nicméně ztmaven obraz se pod větším úhlem již nijak nemění). Neplatí tedy, že by IPS bylo zárukou skvělých pozorovacích úhlů a obrazu, který je pořád stejný. Tohle umí naopak třeba Samsung s jeho technologií PLS – tam obraz působí opravdu jak nalepený obrázek a oko snížení světlosti pod úhlem téměř nepostřehne (foťák je v tomto neúprosnější).

Full-HD TN panely mají ještě jednu vlastnost horší – jsou obvykle tmavší, protože výrobce ušetří i na intenzitě podsvícení. Chtěl jsem to taky zachytit foťákem, leč rozdíl kupodivu moc vidět není:

V reálu displej vpravo působí nejsvětleji. Kousek za ním je ten uprostřed, zatímco ten vlevo má větší odstup. Zde to téměř není poznat… tedy do doby, než přiložíte výřezy obrazu levého a prostředního k sobě:

Závěrem

Pokud vám jde u notebooku primárně o displej, business segment toho moc nenabídne, pokud se nebudete dívat na lepší konfigurace ve vyšší třídě. Můžete sice získat stejné rozlišení, ale kvalita zobrazení (barvy, kontrast) bude vždycky o řád jinde. Rázem se tedy dostanete do situace, kdy jde o to, zda zvolit možnost dokování (business třída), nebo kvalitní displej (multimediální třída).

Z hlediska zpracování to poslední dobou už do 25-30 tisíc není takový rozdíl. Třeba na fóru Živě ještě někteří uživatelé zamrzli v představě, že co není business notebook, to musí být nějaký rozvrzaný plasťák, ale dnes je situace taková, že domácí stroje dnes mnohem častěji mají z části kovové velmi slušné provedení. Problém může být snad jen záruka, pokud nemáte nějaký záložní stroj – někteří výrobci vám sice nabídnou on-site NBD servis i pro domácí notebooky (typicky Acer a DELL), ale není to obecným pravidlem.

Pro mě už například záruka velký význam nemá, protože mám připravený záložní notebook (fakticky dokonce dva), a tak to při výběru bylo spíš o tom, zda upřednostnit dokování, nebo raději IPS displej, kvalitní reproduktory, podsvícenou klávesnic a vyšší grafický i výpočetní výkon. Nakonec se ani nedivím, že to pracovní notebook nevyhrál.

Komentáře k článku

  1. 1. M&K  17.2.2015  13:42:48

    Kdyz se podivam na ten prvni obrazek, tak, aniz bych TN technologii obhajoval, zrovna ta v mych ocich zobrazuje realitu na obrazku nejrealneji:) Prostredni je naopak nejhorsi, cele je to tak nejak zelenozlute.

  2. 2. nevim jak se jmenuju  17.2.2015  14:42:11

    S tou intenzitou podsviceni by mohlo stat za to ji zmerit v nejnizssim a nejvyssim nastaveni, nastavit vsechny ntb na stejnou intenzitu a pak vyfotit.

  3. 3. Nox  17.2.2015  15:28:27

    Zase ty displeje. No sam obcas koukam po nejake nahrade meho letiteho domaciho ntb za neco s rozumnou 15,6″ FullHD IPS, jenze jaksi neni co koupit. Vite snad nekdo o bezne dostupnem ntb do domacnosti, ktery v cene do 20 000 Kc nabidne alespon 15,6″ FullHD IPS, i3 Haswell 2Ghz, 4GB RAM s volnym druhym slotem, 7200 ot. diskem, nebo 256GB SSD, nebo kombinaci 128GB mSATA/M2 a 5400 ot. diskem, 4x USB, neskladaci RJ45 a nejakou tou lehce herni grafikou na obcasne starsi hry?
    Zatim vidam bud s 15,6″ FullHD IPS bud neskutecne plecky, nebo vyssi cenovou kategorii.

  4. 4. Nox  17.2.2015  15:29:31

    3. A snadnou pristupnosti HDD, RAM a ventilatoru jsem zapomel dodat.

  5. 5. netrunner  17.2.2015  15:48:18

    [3,4] Za 20k s takovými požadavky horkotěžko postavíš bednu, natož notebook. To je podle mě důvod, proč levné notebooky nikdy nebudou kvalitní (na komponentách).

    Jinak podle mě mizerné displeje v business strojích stále drží ze dvou hlavních důvdodů:
    1. Nákupčí takového notebooku zpravidla není jeho uživatel. Typická situace ve firmách – IT/management rozhodne o nákupu a zajímají ho úplně jiné parametry.
    2. Spousta, ale opravdu spousta, těch notebooků nakonec leží v docku. Důkazem jsou mohutné prodeje 3-4 roky starých kusů, které jsou v naprosto dokonalém stavu. I když se k tomu člověk chová sebelíp, nejde po 4 letech používání neoleštit alespoň některé klávesky, trošku neohoblovat touchpad, malinko neoleštit palmrest. Pracovník takový NTB prostě nafasuje, ale protože doma má svůj, tak si ten pracovní ani nikam nenosí. Tudíž ho nějaký displej prostě nezajímá.

    Naopak rozdílný přístup je vidět u „manažerských“ kousků – typicky Lenovo X1. O těch už si budoucí uživatelé často rozhodují sami a na jejich výbavě je to taky poznat.

    Ono je to také dané tím, že business segment je vždycky trochu „pomalejší“ než ten spotřebitelský. A to nejen u notebooků a PC. Stejné je to třeba u aut – typická dodávka je výbavou vždy několil let dozadu za typickým osobákem. Prostě se upřednostňují jiné parametry.

  6. 6. Nox  17.2.2015  17:12:39

    5. Pred cca 4 lety jsme za tu cenu koupil C2D na urovni te doby, proc to nejde dnes? Bednu a 20 000 bych takovou urcide udelal.
    Nedavno jsme cetl recenzi Toshiba Satellite L50-B-177, kdyz uz takovy levny kram muze mit FullHD IPS, tak proc ne ntb o pulku drazsi? Jenze to je zase stroj typu dodelej doma a zbyli HDD si dej do skrine.

  7. 7. Jiří  17.2.2015  18:37:43

    Z tohoto důvodu pořád mám Thinkpad T60 s flexview displejem. Už jsem si chtěl koupit něco lepšího,ale kvalita displeje dnešních notebooků je mizerná. Navíc má pro mě vyhovující poměr stran 4:3.

  8. 8. netrunner  17.2.2015  18:55:24

    [6] Protože US dolar 17 => 22 Kč. To je 30 %. Naštěstí ceny nestouply o celých 30 %.
    A jak píše Swarm v blogu, není IPS jako IPS. Cenově nemusí být nejlevnější IPS o tolik dražší, kvalitativně to ale nebude žádná sláva.

  9. 9. swarm  17.2.2015  19:26:05

    [1] Ta fotka je poměrně saturovaná už od Applu (jo, je to ze setu pozadí, co mám na Macu) a zbytek udělal foťák. Nejpřesněji to bezpochyby zobrazuje ten vpravo. V reálu vypadá obraz z toho TN hodně zašedle.

    [2] Tady je to fotecené u všech s maximálním jasem.

    [3]+[4] Notebook splňující všechny tyto parametry neexistuje. Do 20 tisíc toho chceš až moc. Nedávno jsem s nějakým výrobcem řekl, že při udržení kvality už v podstatě není možné jít pod aktuální ceny u těch levných strojů. Spíš je to aktuálně pod „zdravou“ hranicí. Stejně tak prý FHD panel znamená 500-1000Kč navíc na finální ceně, a když to má být IPS, tak třeba ještě další tisícovku.

    Btw ty bys chtěl kombinaci hodně výbavy, SSD, IPS atd. s low-end procesorem a málo RAM, ale to je konfigurace, která by se reálně moc dobře neprodávala. Stejně tak ti, kteří jsou ochotni u notebooku připlatit, chtějí mnohdy tenčí stroj, což jde proti hodně USB a snadné přístupnosti. Holt jsi mimo mainstream a většina vždy vyhrává.

    Já do mainstreamu taky úplně nezapadám, tak jsem udělal kompromis (Acer V15 Nitro Black nemá 4 USB, nemá snadno přístupné komponenty a jeho konektor RJ-45 je rozkládací).

  10. 10. swarm  17.2.2015  19:36:25

    [5] S tím se dá souhlasit. Toshiba mi už tehdy vysvětlovala, proč rozlišuje pracovní notebooky na business, professional a workstation. V první kategorii třeba IPS skoro nenabízejí (snad jen v 15,6″ modelech v nejvyšší konfiguraci). Do business patří 14″ Toshiba Z40, takže maximum je tam HD+ TN. O palec menší Toshiba Z30 sice vypadá skoro stejně, ale už spadá do profi (kupuje se kusově na vyšší pozice ve firmách), tak tam naopak neni problém sehnat FHD IPS.

    Stroje, které spadají do kategorie „fasují běžní zaměstnaci s dokynou místo PC“, mají holt trochu smůlu. Rozhoduje trh. Vidim to u nás v kanclu. Spousta strojů z dokyny putuje tak maximálně do šuplíku.

  11. 11. Nox  17.2.2015  20:16:28

    [all] Nemyslim to uplne napresno, je to mel byt takovy nastrel domaciho ntb. Na to se mi zda Haswell a 4GB RAM dostatecne. Naopak se zase nesmi mrvit SSHD a podobne, bud 7200 ot. nebo rovnou SSD. Nechapu, proc by k IPS musela byt hned i7 a 16GB RAM. Bohuzel v soucasne dobe je temer vse 1366×768 leskly, pomaly disk a nekdy dokonce radobyprocesor Nxxxx, coz povazuji za velky krok zpet. Mit moznost priplatit si 2 000 Kc za FulHD IPS, nevaham. Stejne tak za SSD. Bohuzel, to dneska abych si koupil rovnou fabriku, co to vyrabi. Moznost individualni konfigurace u Dellu uz nemam a treba Lenovo mi napsalo, ze to musim brat minimalne po paletach, aby se se mnou bavili.

  12. 12. Kamil  18.2.2015  11:52:45

    Ano, swarme. Jak víš, jsou to mé dlouhodobé nářky. Až na pár výjimek se nic nezměnilo. Díky za vysvětlení, nechápal jsem proč „business“ notebooky, ty střízlivě vypadající krabice, prosté zrcátek, korálků a jiných okrášlovadel, za tu cenu nabízení tak mizerné displeje. Já naivní blbec jsem si myslel, že rozdíl by měl být podobný jako mezi turistickou a business třídou v letadle. Jenže všechno je jinak. Proč je tak málo modelů s IPS, když rozdíl v nákladech je malý? Kdybych měl na výběr, připlatil bych si patnáct set nebo dva tisíce za lepší displej. Nemám na výběr. Je to obchodní politika. Nepředpokládám, že prodejci a výrobci jsou tak hloupí. Prostě se jim to nevyplatí. Vlastnosti produktů vyhovují jimi vytvářeným potřebám většiny zákazníků. Klíčové slovo je „většina“. Proto například lesklé full HD displeje s úžasnými živějšími než živými barvami (Užijte si pravé lesklé zábavy, jistě, jak vzbudit zájem za pár šupů, vyměníme matnou fólii za lesklou, mizerné barvy to oživí a na ostatním nesejde, nazveme to „Cinema technology“ a konzouši nad tím budou slintat blahem), akčního designu, ať vyniknete mezi svými přáteli na párty…
    Přesně tohle je důvod, proč jsem nyní už osm let starý notebook nevyměnil za nový. Nic mě netlačí, zatím dostačuje. Ano, koupil bych si obyčejnou nenápadnou dobře vybavenou a přiměřeně bytelnou placku se všemi potřebnými porty, dobrým displejem, kvalitní klávesnicí a polohovacím zařízením, dobrou výdrží, bez problémů s chlazením, s potřebnými a dobře rozmístěnými a neobtěžujícími kontrolkami, nemusela by být ani extrémně placatá a lehká, na několika milimetrech a gramech v plně vybavené kategorii nezáleží. Zvýšené náklady na jedno lze ušetřit snížením nákladů na druhé, například nepotřebou překonávat technické obtíže vnitřností secpaných do tloušťky několika milimetrů. Leč vytvářený tržní trend je jiný.
    Jednoduše, swarme, se svými představami jsme dosud tržně nezajímavou menšinou. Požadované je k mání. Ovšem za cenu mnohonásobky ceny naleštěných supermarketových prdů určených pro většinu. Jestliže analýzy ukazují, že taková tržní strategie je obchodně efektivní, tak je jaká je. Proto nelze očekávat rychlou změnu. Notebooků s kvalitními displeji bude přibývat pomalu v závislosti s tržně podmíněným tlakem na obměnou technologie a na investice. Může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je všechno co můžeme.
    Jediné co můžeš, je upozornit na zajímavé výjimky, s dobrým poměrem cena/výkon, o které stojí za to se zajímat.

  13. 13. Python.P  18.2.2015  15:10:57

    No je smutné že v dnešní době je to vážně naopak. Vemme si dobu T4xP kde byly luxusní FlexView displeje, X6xt kde byly taky, X201s no a nakonec největší „peklo“ a to R50p s QXGA displejem.

    Ono dnes musí člověk chtít dobrej displej a nebo dobrej notebook. Beru to z mého pohledu kdy dobrej displej = neTN a dobrej notebook je aspoň nějaká forma docku.

    Paradoxně je to tak že dnes se všichni uchylujeme k těm levnějším strojům právě kvůli displejům a jsme ochotni obětovat dock.

    No snad se trend zlepší, ale myslím že jeto tak věky že nové technologie (ať cpu, gpu, lcd) se nejdřív testují u multimediálů a až pak jdou do bussinesu.

  14. 14. Puppy  18.2.2015  18:37:56

    To ze ma dnes nejaky model notebooku slusny displej povazuji uz jen za nahodu. Prijde mi ze vyrobce neco takoveho vubec neresi a ani si to neuvedomuje. Proto cena uz davno neni meritkem kvality displeje. Smutne je, ze i v roce 2015 existuji technologicke postupy, ktere vubec neco tak hnusneho umoznuji stale vyrabet. Bohuzel je to cena za LED podsviceni, ktere je obecne znacne nekvalitni.

    Problemu ciha stale vice, napriklad displeje s PenTile matici (napriklad Lenovo Yoga 3 Pro http://www.notebookcheck.net/Lenovo-Yoga-3-Pro-Convertible-Review.129882.0.html ) ktere opet predstavuji dalsi mozny rozmer hnusu.

    Jak snadne to bylo vlastne v dobach CRT monitoru, tam slo pripadne problemy pomerne jasne predpokladat a bylo jasne, na co se zamerit. Dnes je to stale nejake dalsi prekvapeni, ze to lze zprznit jeste vice.

  15. 15. swarm  18.2.2015  19:37:37

    [12] Upozorňovat na ty výjimky se snažím, ale jsou to spíš kusové záležitosti, to je pravda. Přesto nejsem takový fatalista – nakonec i teď jsem si dokázal vybrat. Byl to trochu kompromis, ale to byl vlastně vždy. Kompromis byly i všechny předchozí notebooky, které jsem kdy měl. Z toho pohledu je tento možná kompromis nejmenší (škoda jen doku a výdrže na baterku).

    Ale co… možná jen nejsem tak vzdálený té většině a zkousnu toho víc. Chápu, že pro někoho je současná doba opravdu nešťastná a trendy nenasvědčují, že by mohlo dojít ke zlepšení.

    Nicméně důvod, proč počet modelů s IPS není tak velký znám přesně a je pořád stejný. Většinový zákazník levných notebooků IPS panel neocení. Resp. neocení ho tak moc, aby za něj vypláznul 2t navíc (já bych je dal z fleku, nepopírám…). V Aceru mi to řekli jasně – pravidelně to zkoušej různé konfigurace displejů a většina si v low-endu raději ušetří peníze s HD TN. Jednu dobu kvůli tomu prakticky nebyl 15,6″ Acer s jiným než HD panelem. Teď to zas evidentně zkouší, a tak lze sehnat full-HD TN i v notebooku za deset tisíc. Vnímám tuhle snahu pozitivně a dokonce mám pocit, že tentokrát by se to mohlo chytnout. Jasně, ještě to IPS… na to si počkáme, ale přechod z HD na FHD TN panely je podle mě nutná prerekvizita.

    [13] Vtipné je, že byly doby, kdy právě v business strojích byla řada technologií vidět jako první, ale to holt bylo v době, kdy rozhodoval o nákupu notebooku většinou opravdu ten, kdo ho pak používal.

    Ale jinak souhlas – cítím to tak u sebe, že jsem se radši uchýlil k tomu levnějšímu řešení. Není se ovšem čemu divit – dřív toho bylo mnohem víc, co business notebook nabízel (ještě si to dobře pamatuju při nákupu ThinkPadu R61). Domácí noťasy byly horší designem (vzhled i ergonomie) i kvalitou zpracování. To už teď moc neplatí. Ostatně dobře je to vidět právě na tom mém Acer Aspire V15 Nitro Black… má solidní provedení a povrchová úprava je stejná jako u nových ThinkPadů. Dokonce je podobně jako pracovní notebooky černý a komplet matný – šasi i displej. Tohle dřív bylo v podstatě nedosažitelné mimo pracovní třídu. Teď to najednou můžu mít a jediný kompromis je dokování…

    [14] PenTile… to je hustý. Zrovna nedávno jsem koukal na nějaký hodně levný mobil mého kamaráda, který měl takovou matici a úplně mě z toho přecházel zrak a dělalo se mi z toho celkem rychle špatně. Byly situace, kdy jsem cítil, že mám problém se na něco zaostřit.

    Dobrý vědět, co si na nás výrobci zas nachystali. Tohle si můžu dát na seznam vlastností, na které si musím dát pozor. Ono nejde jen o displeje – je toho strašně moc, na co se dnes musí dávat pozor při nákupu notebooku. Kdo se v tom nevyzná, ten dneska skoro nemá šanci koupit dobře.

  16. 16. lucnikonik  19.2.2015  1:01:29

    [12] R50p, akorát „jen“ s UXGA mám před sebou a přesně z důvodů zde jak Vámi, tak dalšími popsaných se jej držím „zuby nehty“, byť je to staré, pomalé, blablabla – na kancelařinu, kterou na něm dělám, stále ještě stačí, byvše brejloun s +3 dioptriemi je ten displej zatím to nejlepší, co jsem kdy měl v ruce (a že mi rukama prošlo za mnoho let stovky typů notebooků), tak v posledních letech jsem přemýšlel o změně a zjistil jsem, že dokud eRko bude funkční a budou na něj k dispozici náhradní díly, kdyby se něco pokazilo, budu jej provozovat dál, protože si nevyberu v rozumné cenové hladině (do 25-30 tisíc max.) nic s alespoň podobným displejem.

    v poslední době mi hnulo žlučí a pořádně Lenovo s E1xx řadou – předloni jsem zákazníkovi kupoval E130ku s i3kou IvyBridge, 4GB RAM, 500GB diskem a poměrně slušným displejem (tuším, že je to TNko), vyšlo to kolem tuším 11-12 tisíc bez DPH; aktuální modely E1ček jsou výhradně s Neprocesory (Cel N) a ještě stojí až skoro 18 tisíc v nejvyšší „výbavě“ – fakt nechápu jejich ekonomické přemýšlení, Ečka jsou nejprodávanější Thinkpady (byť to nejsou „pravověrné“ Thinkpady) a oni to zabijou takovým hnusohardwarem :-(( Výdrží na baterku to Lenovo neokecá, ta i3ka vydrží kolem 8-10h na standartní aku pod W7

    Nedivím se, že v poslední době spousta lidí kupuje repase – záruky jsou jak na nový stroje (u více firem) a výbavou ty notesy nejsou úplně mimo (od C2D po i7ky, už se objevují i Ivy Bridge, tipuju, že na podzim budou v repasích i první Haswelly :-) S jednou firmou, dodávající repase oslavíme příští rok druhou dekádu spolupráce, co můžu říct, že za těch skoro 20 let jsem řešil cca 15 reklamací (vyřešeny ve velmi krátké době ku spokojenosti zákazníka) a průměrná životnost repasí od nich se pohybuje kolem 10 let (zatím).

  17. 17. Jiří  3.3.2015  18:50:19

    Kdyz uz se tu probiraji ty UXGA displeje,tak se chci zeptat, co ma kdo za panel? Ja mam IDtech N150U3-L01. Jeste bych mel otazku, muze invertor ovlivnit jas displeje pripadne na co ma vliv? Diky

  18. 18. Hony  11.3.2015  16:17:17

    Nox: Pátral jsem po něčem do 20k a nejlépe mi vyšlo: Acer Aspire V7-582PG-34014G52tkk – i3 4010U, 15.6 IPS 1920×1080, 4GB RAM DDR3L. Dokoupil jsem 4GB DDR3L + na nejmenovanem foru 850EVO 500GB za 4K. Takze 21K k me spokojenosti. Chtel jsem neco lehkeho, ticheho a se slusnym displejem, coz se mi povedlo.

  19. 19. Salil  22.3.2015  16:39:16

    Nevíte o existenci IPS fullHD 14″ dislejů? Chtěl bych vyměnit, ale musím mít LVDS. Asi špatně hledám…

  20. 20. swarm  22.3.2015  21:39:00

    [19] FHD IPS displeje ve 14″ se objevily až loni a mám pocit, že jsou všechny (3) jen s rozhraním eDP. O žádném LVDS nevím.

  21. 21. kubino  30.4.2015  16:11:11

    Nvidia dávala dřív do ovladačů jednoduchý nástroj, kdy pomocí tří posuvných lišt šlo měnit barevnost obrazu – zvlášť modrou, zelenou a červenou. Na základní korekci barevných odchylek do „neutrálu“ to fungovalo docela použitelně. Škoda, že už to tam není.

  22. 22. Puppy  15.5.2015  8:37:41

    Uz ani notebookovy 4K IPS displej nemusi nutne znamenat kvalitu http://www.notebookcheck.net/Asus-ZenBook-Pro-UX501JW-Notebook-Review.142308.0.html Alespon v pripade panelu Samsung SDC434B. Realny kontrast jen 434:1.

  23. 23. swarm  15.5.2015  17:19:32

    [22] Jako upřímně to už dávno neplatí, že by 4K notebookové displeje byly jen dobré. Naopak skoro od začátku je kvalitativní průměr níž než u FHD IPS(-like).

    Viděl jsem displej v MSI GE62 a Lenovo Y50. Pen-tile matice (aby ušetřili třetinu pixelů) a neschopnost zobrazit světle žlutou a oranžovou. Mnohdy navíc omezení jen na 48 Hz refresh (což teda bylo ze všeho asi nejmenší zlo).

    Jede se holt na cenu a nikde nečíhá tolik nástrah jako právě u aktuálních 4K panelů.

  24. 24. nevim jak se nejmenuju  19.5.2015  16:38:54

    2. Jak jsem psal, že by bylo dobrý, kdyby redakce prováděly i měření intenzity jasu. Tak dneska jsem domů přines aktuální vydání Computeru a v recenzi na Mi note pro uvádějí i naměřené hodnoty jasu min a max plus porovnání s konkurencí. Xiaomi Mi note pro má min 3cd/m2 a max 549cd/m2. Tohle jsou přesně parametry, které mi u recenzovaných notebooků a telefonů na webzinech chybí. Přitom sonda, která dokáže tohle měřit stojí pár korun. Navíc by měly i vyšší hodnotu testy výdrže na baterie, když by byly prováděny vždy při stejné hodnotě jasu (někde uprostřed). Hodnotu kolem 200cd/m2 bude zvládat každé zařízení a i třeba při deseti krocích nastavení lze vybrat přilehavou hodnotu, která bude nejblíže.

  25. 25. Aldi Medion IPS  26.6.2015  15:08:13

    Jen takova zajimavost, co se vcera objevilo v Aldi-Süd v Nemecku:
    Medion Aoya E4214, 14″ Notebook za 279€, ktery kombinuje docela dobry IPS displej AU Optronics B140HAN01.2 – AUO123D – AHVA matt,
    zatimco cely zbytek notebooku je to uplne nejlevnejsi a nejhorsi, co se dela. Win8.1 x64 bing, N3540, 2GB, 500GB, akku 29Wh.
    Cinebench R11.5 Open GL 6.72, CPU Multi 1.94, R15 Open GL 6.55, R15 CPU Multi 159
    Tak uvazuju, ze bych tim nahradil svuj 8 let stary HP-nx6325.
    – Vykon na jedno jadro se zvedne z (R11.5 cpu pt) 0.4 (Sempron 3500+) na 0.5 (N3540), tedy asi o 20%
    – Prechod z 15″ 4:3 displeje (304x228mm) na 14″ 16:9 (309x174mm) je bolestny, vyska obrazu se zmensi o 24%, pri stejne sirce, takze uvidim sice mene obsahu, ale zato vice reklam po stranach (a to se vyplati). Pokud si ale koupim nove bryle za 100-300€, budu si moci (mozna) uzivat FullHD. To jen takovy prispevek k vecnym diskuzim, jake rozliseni je idealni. Nejvic preci zalezi na tom, jak dobre ma kdo oci (+bryle), holt uz mi davno neni 15 let.
    Ten displej je ale opravdu pekny, stejny mohou mit treba ThinkPad T450s, Acer TravelMate P645 nebo Dell Latitude 14 E7450.
    – az doplnim 4GB RAM a 250GB SSD, tak to snad bude pouzitelne na domaci (mizerny akku) web a video
    – obraz je dobry, ale zato mizerny zvuk a hlucny disk i vetrak
    – zajimava je i zaruka 3 roky, protoze u vyrobku Medion je dost velka pravdepodobnost, ze bude vyuzita.

  26. 26. swarm  5.7.2015  17:33:15

    [25] Tohle vypadá zajímavě a tenhle displej je docela dobrý. Na druhou stranu stejně je to vlastně zase hrozný šmejd jako celek. Je sice pravda, že i v testech levných strojů často píšu, že ten odporný displej je nakonec větší zlo než Celeron-N, na druhou stranu zde je zas problém v těch ostatních parametrech, ve kterých všechny podobné „no-name“ notebooky strádají (zpracování, baterka, chlazení).

    Bohužel platí, že aby dneska někdo byl levnější než standardní zaběhlé značky, může ušetřit jedině na vývoji, nebo na servisním zázemí. Za značku se v tomhle segmentu už stejně dávno nic nepřiplácí.


Napsat komentář