Zatracované přesahující baterie a malé notebooky

Stane se vám občas, že si zapomenete napájecí adaptér doma, místo abyste si jej přibalili do batohu (brašny) s notebookem? Mně se to povedlo zrovna dnes ráno. Protože mám v X200 zatím stále pouze slabou 28Wh baterii, už cesta do Prahy znamenala skoro 50% kapacity dolů (maximální jas, přehrávání videa, aktivní WWAN… nenapadlo mě, že nemám adaptér).

presahujici-baterka-r61

Když víte, že už vám při vašem použití vydrží notebook maximálně další hodinu a domů se nevrátíte dříve než za pět, tak je to nepříjemné. Naštěstí jsem si do batohu včera přihodil ještě jeden notebook (s taktéž slabou výdrží), takže se to dalo přežít, ale donutilo mě to k přemýšlení nad problémem baterií, které se nevtěsnají celé do notebooku.

Co lidem vadí na velkých bateriích?

Už z dávných dob mám v hlavě zafixované, že notebooky, kterým vzadu přesahuje baterie, patří k těm dražším business modelům. Je to takový prvek, který říká: „Jde mi hlavně o výdrž, o tom přece notebooky jsou.“ Přesahující baterie byly doménou především náročných profesionálů, kteří věděli, co od svého notebooku chtějí.

Jenže dnes už dávno prodeje netáhnou tito profesionálové a většinový zákazník je spíš typu „chci, aby tam fungovaly ty internety a aby to bylo rychlý“. A tento typ zákazníka nemá rád, když mu vzadu trčí baterka. Vůbec není problém její hmotnost, ale prostě vyčnívá, a tudíž není hezká. Chápu to, ne každému se něco takového líbí a třeba mně 6článková baterka na mém postarším notebooku připadá také nevzhledná. Když mi někdo nabídne dva naprosto identické notebooky se stejnou výdrží a jednomu bude baterka vzadu trčet, zvolím ten druhý.

Na úkor výdrže

Že se někomu přesahující baterie nelíbí, to chápu. Jen výrobci na to bohužel nereagují nejšťastnějším způsobem. Vznikají notebooky, ke kterým je v prodávané konfiguraci přibalena ta nejslabší baterka – vzhledem ke spotřebě často značně poddimenzovaná – a větší baterie je v nabídce pouze separátně. Pokud jde o nějaký velký notebook, který se bude používat hlavně na stole, nemám nic proti, ale u miniaturního notebooku mi nepřipadá v pořádku, pokud vydrží třeba jen dvě hodiny.

Mnoho 15“ notebooků s diskrétní grafikou dnes vydrží 3-4 hodiny provozu. Být neznalý uživatel, asi bych byl velmi zklamaný, když bych si kvůli mobilitě koupil malý notebook a on vydržel ze čtyř hodin jen polovinu. Stále si naivně myslím, že malé notebooky si lidé kupují kvůli mobilitě, takže hlavními parametry jsou rozměry, hmotnost a výdrž na baterie. Ale nejspíš se mýlím… podle slov některých výrobců určitě.

Jak to tedy je?

Od výrobců notebooků jsem se dozvěděl, že lidé chtějí notebooky bez přesahujících baterií. Docela by mě zajímalo, zda někdo dělal průzkum. Na kolik jsou lidé ochotni obětovat výdrž kvůli „kráse“? Týká se to i malých notebooků? Chápu, pokud někdo vezme menší baterku, když jde o rozdíl třeba 4 a 8 hodin. Jenže co třeba maximální výdrž 1,5 hodiny (Wifi, web, poloviční jas) u 11“ notebooku? Jeden takový mám teď na stole a zajímala by mě jeho cílová skupina. Vždyť s takovým notebookem se nedá pořádně vzdálit od zásuvky.

Otevřete mi někdo oči a řekněte mi, kde přesně má takový notebook cílovou skupinu. Opravdu mě to zajímá a rád se nechám poučit. Ten konkrétní notebook neodsuzuju, jen řeším tuto jednu vlastnost (ostatně v zahraničí si jeho konfiguraci s větší baterkou koupit můžete).

Komentáře k článku

  1. 1. Warcz  2.3.2010  23:31:51

    mam R400 s 6 článkovou baterii a pokud jedu na plno tak dneska tak 2,5 hodiny. na úspornem režimu tak 4 hodiny ( windows 7 ) osobně mi vyčnívající baterie vubec nevadí ba naopak se mi to libí… Proč ? Dobře se to v terenu drží. Mam jistotu když mam NB na ruce a nebojím se gestikulovat, ovládat atd druhou rukou… Nevím jak bych Nb chytnul bez vyčnívající baterie jednou rukou a naklápěl ho do stran…

  2. 2. alfah4ns  3.3.2010  0:30:58

    u Dellu D630 vyčuhuje baterie dokonce dopředu a kvůli tomu jsem ji původně nechtěl. Max.výdrž byla kvůli tomu za novoty a xp pouze necelé 4h (verze s quadro nvs 135m). Po 2 letech má ale baterie už opotřebení 38% a mě dříve či později (letní semestr ještě nějak vydržím) nemine nutnost koupit novou. Jsem rozhodnutý jít do 9 článkové, cenový rozdíl 6 vs 9 je podstatně menší, než užitá hodnota a postupem času jsem opradvu došel do stadia, kdy mi ani dopředu přečuhující baterie nebude vadit, bude-li pěkná výdrž.

  3. 3. Jiras  3.3.2010  0:31:54

    Osobně mám 9článkovou baterku na E6500 a uvítal bych taky něco nepřesahujícího, ovšem v trochu jiném směru. Jsou chvíle, kdy bych ocenil ještě další baterii, klidně jednočlánkovou, v podstatě spíš takové UPSko. Tím myslím třeba pokud notebook nesu někam, kde vím, že budu dlouho běžet na zdroji. Pak s sebou tahám takovou baterku zbytečně.

  4. 4. Keff  3.3.2010  5:37:34

    alfah4ns:
    Jak to děláš? Vypnutý displej bez wifi? Mě D630 s 6článkovou baterií a quadrem ani nový nevydržel déle než cca 2:15, teď se s roční baterkou a 25% wear levelem dostanu s wifi a displejem na poloviční jas tak na 1:30… Win 7 x64, ale tím to asi není, vedle toho mám i xpčka a těm ubývá baterka stejně rychle…

  5. 5. Honzyk  3.3.2010  7:12:29

    Osobne si myslim, ze to je o tloustcce. Vsichni se zenou za tenkymi notebooky a kdyz jsi stale omezen objemem, baterie presahuje. Osobne by se mi libila varinata napriklad 14″ notebooku, ktery, kdyby nemel baterii zezadu, byl tenky jako nektere dnesni CULV notebooky. A k tomu bych mel baterii zespodu jako placku (napriklad centimentr tlustou) na cele spodni strane notebooku. Pak mi nic nepresahuje. Me treba nevadi vyssi tloustka, jako spise presahujici baterie z mnoha duvodu:
    – nevyvazeny botebook (navic pri vymene typu batrie se meni tento parametr)
    – notebooku prekazi, kdyz jej davam do batohu, kdyz jej nekde nesu apod.
    – cim vetsi baterie, tim tezsi notebook a vetsi baterii nepouzivam na doraz tak casto.

    Byl jsem prekvapen, jak mam lehky notebook, kdyz vyndam 9ti clankovou a UltraBay a dovnitr jsem dal jen 6ti clanku. Asi prejdu do rezimu – mam 6ti clanku na beznou praci a kdyz jedu nekam, nasazim tam vse potrebne. I na tvem prikladu je videt, jak casto ve finale clovek potrebuje dve baterie. To, ze v tvem priklade je problem s peti hodinami je u nekoho jineho o dvou a dalsiho o sedmi hodinach a jsi opet ve stejne situaci.

    Takze otazka do placu: Nereste, kolik dnes notebooky maji obecne vydrz, ale odpovezte na otazku: kolik by mely mit vydrz? Kolik potrebujete? A za jaky priplatek?

    Dalsi problem je, ze vsichni posuzuji vahu, ale prave batrie se na vaze podili skoro nejvice. Takze pak vznika dilema: koupis is nkdo 11″ notebook, ktery ma jen 2,5hod nebo radeji uprednostni ten s 8mi hodinami, ale skoro 2 kg, kdyz ostatni maji pod 1,5kg?

    Kazdy uzivatel/zakaznik je jiny. A mel bys videt, kolik lidi nadava, ze k T400 je presahujici zakladni 6ti clankova baterie. Diky pokrocilejsi miniaturizaci komponent a zpetne vzaby zakazniku se u T410 vesla dovnitr. Ale na ukor toho, ze se notebook nezmensil.
    Dalsim aspektem je cena, baterie neco stoji, ve vyrobnich nakladech 3-clankova a 6-ti clankova zhruba dvakrat tolik, i kdyz to na koncove cene muze byt jak vice, tak mene. Takze pro dosazeni urcite ceny se delaji kompromisy na baterii, seriovych portech, UltraBay slotech, komponentach atd atd.

    Dost je to take o zvyku – bud si clovek zvykne, ze kdyz nahodou potrebuje, bere si napajec ci druhou batrii s sebou. Je to jen o tom, jak dlouho notebook vydrzi. Kdyz vydrzi 24 hodin za cenu, ze notebook bude mit 5 kilo, jdi ochoten to tak mit? Nebo radeji 2 kg s vydrzi 3 hodiny a k tomu adapter 200g? Vejce nebo slepice. Kazdy zakaznik a uzivatel jiny.

  6. 6. mam  3.3.2010  8:49:58

    Myslim ze je najvacsi problem v dodavateloch, napr. cz/sk lenovo dovaza mini notebook thinkpad x100e standardne len s 3 clankovou baterkou. Co je nepouzitelne, pri vydrzi 2 hodin. Ak to chce niekto seriozne pouzivat mozu tu malu baterku zahodit a kupit za 120€ 6 clankovu, cim sa tento notebook hrozne predrazi.

  7. 7. kuba  3.3.2010  11:59:24

    to s tou baterii pres spodni cast NB neni zase az tak spatny napad…clanky by se tam urcite vlezly a vetrani se da vyresit (ultra bay je taky naspod NB)…asi by to bylo celkem slusne drahy a narostla by neumerne tloustka…do X31 UB se dala dat klasicka baterka, takze vydrz slusne narostla, ale pres celou plochu nebyla :-))

  8. 8. sirius1983  3.3.2010  15:02:31

    Mě se třeba ta spodní baterie pod tenký notebook moc nelíbí, protože jsem si ten notebook vybral právě proto, že je tenký. Nicméně při hledání tenkého notebooku se se díval hlavně po ůsporné CULV platformě s integrovanou grafikou, kdy bych se i se standartní 6 článkouvkou dostal někam k 6-8 hodinám.

    Je fakt, že ty ploché baterie ze spodu jsou hrozně drahé, například standartní 9článkovka do latitude E stojí kolem 2500, ale plochá baterie do dokovacího konektoru s 12 články, ale stejnou kapacitou už stojí skoro 6 tisíc a je výrazně těžší a méně skladná.

    Ploché baterie jsou podle mě taky trochu marketingový tah, protože pak mohou být použity dvě baterie zároveň a výrobce se může chlubit třeba 19 hodinovou výdrží (viz ten dell). Stejné výdrže bych dosáhl i se dvěma obyčejnými 9článkovakami, jen už se nedají použít zaráz, takže to se pro reklamu nehodí.

  9. 9. swarm  3.3.2010  16:47:42

    [2] alfah4ns: Baterka přesahující dopředu by mi vadila. Ale asi už z toho principu, že by mi vadil notebook, kam by se dopředu vešla – mám rád notebooky, které jsou vpřesu tenčí, aby byla klávesnice nakloněná.

    [5] Honzyk: V zásadě s tebou zouhlasím. Pokud jde o ThinkPad T400/410, tak tam jsem moc rád, že se baterka vtěsnala do notebooku. Myslim, že lidi nadávali, protože konkurence 6cell baterku měla uvnitř už dávno a určitě tu funguje u zákazníků vnímání v porovnání s konkurencí (sám jsem přesvědčen, že do 14″ notebooku se 6cell vejít prostě musí).

    24 hodin za cenu 5 kg bych vážně nechtěl. Je to extrém, ale stejný extrém je podle mě také necelé 2 hodiny (3cell) u 11″ notebooku. Řekl bych, že lidi jsou ochotni obětovat výdrž kvůli ceně, hmotnosti a rozměrům, ale určitě tu je nějaká hranice, pod kterou už většina nechce jít, a v případě 11″ notebooku si myslím, že necelé dvě hodiny jsou už pod tou hranicí.

    [6] mam: Kdyby to byly aspoň ty dvě hodiny. Když na něm budeš i něco dělat, tak ti zbývající výdrž víc jak 1:40 ani neukáže. Když navíc připojim USB 3G modem od Nokie, tak se mi přestane procesor přepínat na nejúspornější režim a v kombinaci se spotřebou modemu jsem najednou na 19 W při prohlížení webových stránek (fakt nechápu, doma ten modem zkusím ještě s něčím jiným).

    [8] sirius1983: Baterky na spodek se mi taky moc nelíbí. Beru je jako možnost jen v tom případě, kdy potřebuju extrémní výdrž. Pro běžné používání mi vhodné nepřipadají. Tím, že musí mít vlastní plastovou schránku, tak je s ní notebook znatelně tlustější, než kdyby byla integrovaná přímo. Navíc baterky na spodek jsou při stejné kapacitě vždy těžší než hlavní baterky dozadu. Tím, jak mají větší plochu, tak to znamená i více plastu jako obal – v podstatě 6článková baterka na spodek váží minimálně jako 9článková hlavní dozadu.

  10. 10. Jalko  3.3.2010  16:59:57

    Imho je fajn mat oba, velku aj malu. Uprednostnujem malu baterku pre jej vahu. Mam adapter doma aj v praci, mala baterka pohodlne vykryje ten cas, ktory som mimo neho. Velka caka v pohotovosti napojena v dokine a zhrabnem ju ozaj len ked potrebujem.

  11. 11. Honzyk  3.3.2010  21:47:57

    ad spodni baterie – jste mne mozna nepresne pochopili.

    Ja mel na mysli bezny CULV super tenky notas a na to po cele plose pridelat spodni baterku, placku po cele plose notasu, ktera by z supertenkeho notasu udelala tloustkou notas rovnajici se napriklad T400.
    Proc se baterie dava jako monoblog kvadru a ne jako ruzne tlusta placka? Napriklad 4-clanka 0,5cm tloustky, 6-clanka 0,7cm a 9-clanka jako 1 cm tloustky? rekneme objemove podobny soucasnym baterkam, ale misto kvadriku by to byla vice placka?
    Kterou navic ve scifi reseni mohu pripojit i za viko displeje, aby notebook odspodu nebyl moc tlusty?

    Tedy nemam na mysli baterku sesikmenou, velikou vzadu. Zde to opet neresi uplne dobre napriklad problem nevyvazenosti notebooku (kdyz nic jineho tak s a bez baterie).

  12. 12. Gnik  3.3.2010  22:43:32

    Mne treba na nekterych strojich, na kterych vzadu trci baterka, vadi, ze se ne vzdy da display vyklopit tak, jak by mi vyhovovalo

  13. 13. Dave1x  3.3.2010  23:07:46

    Osobně dávám přednost větší výdrži před pár centimetry čouhajícími zezadu notebooku. Už jsem si na to zvykl a taky mi příjde, že při přenášení je možné notebook lépe držet v jedné ruce.

    U mé Toshiby U400 Pro má obě baterie, 6ti i 9ti článkovou. První, starší, vydeží dněco málo přes 2 hodiny, druhá 5:15 s wifi. Čouhá asi 2,5cm z počítače a je o cca 110g těžší.

    Argumenty s vyšší váhou moc nechápu. Opět vezmu jako příklad sebe. Adaptér váží cca 400g, vetší baterie je těžší o 110g než původné, ale má víc než 2x delší výdrž. Když mám připojenou velkou baterii, nemám potřebu nosit adaptér, a hle nosím sebou na zádech méně, než kdybych měl jen 6cell baterii a tahal ho s sebou. To jen k té váze buď menší baterie a 1,5 kg nebo větší a přes 2kg. Stále jsem o víc jak 300g lehčí.

    Jde o rok a půl starý kus hardware, žádný CULV a jiné, dnes běžné, věci. V té době nebylo moc z čeho vybírat a netbooky byly ještě v plenkách. I přesto většině z nich směle konkuruji, co se týče výdrže, nehledě na to, že mám k dispozici daleko vyšší výkon, větší displej, lepší klávesnici a touchpad – prostě celkově ergonomištější stroj… To jen pro případné kritiky.

    Od malých notebooků, jako je tento, očekávám dobrou výdrž, minimálně 4 hodiny s wifi, a tady mě Lenovo zklamalo.

  14. 14. swarm  4.3.2010  15:50:43

    [11] Honzyk: Nevyváženost notebooku jako problém nevidim. Většina notebooků je nevyvážených i s nejmenší baterií. Naopak by mi dost vadilo, kdyby mi ta baterka na spodek zvedla i přední část. Nemám rád, když jsou opěrky rukou moc vysoko – toho jsem si užil dost před >10 lety, kdy se ještě dělaly třeba 13″ notebooky, které v zavřeném stavu měly 5 cm.

    Jinak samozřejmě, pokud by byl ten notebook hodně tenký, tak by ten tvůj koncept mohl být zajímavý. Leč zatím si myslim, že je ještě v nedohlednu, protože akumulátory z jiných než válcových článků jsou určitě dražší.

    [13] Dave1x: Souhlas. Radši beru větší baterku a adaptér nechám doma. Mimo toho, že je to tak lehčí, je to i skladnější – s adaptérem je zabere spoustu místa i neskladná kabeláž, kterou navíc pak musim několikrát za den rozmotávat (a hledat zásuvky).

  15. 15. apin  4.3.2010  16:07:17

    přesahující baterka mi nevadí. jak už tu jednou padlo: lépe se notebook drží… jediný problém může nastat, když chci ntb nacpat do pouzdra, tak je přes ní problém zapnout zip, ale nakonec se vždycky vejde :)

  16. 16. Solitary  4.3.2010  22:58:45

    Tak treba baterku mel pekne vyresenou Asus Seashell, mel 6clankovou a nepresahovala dozadu, ale jen mirne dospod, coz znamenalo, ze to notebook lehce naklonilo dopredu.

  17. 17. Logout  5.3.2010  9:42:01

    Existovali notebooky, co zvladly 11 hodin provozu na baterie aniz by z nich neco trcelo (dve sachty na baterku). Chapu ze jsou rozmerove jinde, nez to o cem je tento clanek, ale dneska clovek takovy notebook nenajde v zadne rozmerove kategorii – bud chces trcet nebo mas smulu.

    A to je to co mi na trcicich baterkach vadi nejvic.

  18. 18. Sheep  5.3.2010  21:23:56

    když se kouknu na 13″ dell XPS který má nevyčuhijící 6-ti článek tak si řikám kde udělali inženýři u R/T400 chybu. Nadruhou stranu se XPS nehorázně přehřívá, určitě hodně místa zabrala baterka a na chlazení nezbylo místo.naopak lenovo je studený a tichý.takže aby baterka nečuměla neni vždy výhodou. a pokud nepřečuhuje nějak extrémně a uživatel si dokáže udůvodnit její využití tak proč ne. každopádně 2h u X200 sou hodně smutný,když to vemu kolem a kolem tak moje W500 (ačkoli už neni tak skladný) je schopno ject 4,5hodiny (spotřeba cca 10W)a přitom když potřebuju tak to je nehorázná raketa, nahradí i stolní PC!

  19. 19. W a r  6.3.2010  13:55:34

    Moje R400 je o víkendu jenom stolní PC. Po roce a 4 měsících má moje 6 článková baterka 51.58Wh (nová 56.16) – Panasonic článek. To je 8,8% (237 cyklů) když to srovnám s Asusem tak ten už měl 15% opotřebování a po necelých 2 letech umřel úplně. Proč ale o tom mluvím… Až to umře úplně, tak si koupím určitě 9 článek. a nebudu se už ani zdržovat podtaktováváním NB. Ten rozdíl váhy mě netrápí a mobilita a mobilita.

    My work place: http://img25.imageshack.us/img25/1512/r400.jpg

  20. 20. SlovaN  6.3.2010  19:59:47

    Když už jsme u těch baterek… Jaký máte názor/zkušenosti ohledně neoriginálních baterií? Třeba 6cell pro 14″ R61 stojí cca 1600kč, ale originál přes 3000kč. Nejsou ty baterie více nebezpečné? Jak se občas povede a výrobce stahuje celou sérii baterek, kvůli menšímu riziku, tak u těch neoriginálních mi příjde, že to ani nemají šanci nějak rozumně testovat, kontrolovat.

    Jinak mi příjde super mít lehkou baterku+adaptér, a větší/více baterií bez zdroje. Např R61+4cell+prázná šachta a 6cell+3cell v ultrabay a žádný zdroj. člověk si pak může vybrat podle situace, aneb půldenní flákání se na kraví hoře, nebo kempení u přítelkyně :D

  21. 21. W a r  6.3.2010  20:56:08

    Ja mam vyhlidnutou tuhle:
    http://www.avacom.cz/lenovo-thinkpad-r61-t61–r400-t400-liion-10-8v-8400mah—91wh

    s touhle firmou spolupracujeme už 10 let a vždy se chovali korektně ( reklamace atd ) všechno je to čína spíše záleží jak je udělána elektronika…

  22. 22. SlovaN  6.3.2010  22:04:13

    No o tomhle vyrobci jsem slysel, maji kvalitni clanky (panasonic), jenze ta cena je pak vyssi nez u tech levnych :-(.

    Mimochodem panasonic mam v ultra bay baterce a za 2 roky slusneho pouzivani (cca 150-200 cyklu) se snizila kapacita na 27Wh z 29Wh (a tedy ted ma dimenzovanou kapacitu), akorat je to myslim lipol, nebo mozna lion…nejak se v tom lenovo nemuze shodnout, co v tom vlastne je :D

  23. 23. Jirka  9.3.2010  22:59:55

    Mě přesahuje obří náhradní baterie do Eee 901 (81Wh, originál je 48Wh), nijak zvlášť mi to nevadí, používám jí jen když chci skutečně velkou výdrž… Ale každý se ptá, co to je za obludu :o)))
    Výrobce, který vyrobí malé přenosné zařízení s bídnou výdrží nechápu… Kdyby přibalil malou a velkou baterii a nezvedl cenu, tak možná, ale takhle? To je snaha ušetřit za každou cenu, kdyby to dávali k sekačkám zadarmo, hm…
    Jen aby komukoliv z nás za nějakou dobu v obchodě neřekli: „Pane, dnes jste již padesátý, komu musím vysvětlovat, že o notebooky s přečnívající baterií s velkou kapacitou NENÍ ZÁJEM!“ :oD

  24. 24. FOP  10.3.2010  8:53:12

    Do svého HP jsem se rozhodl pořídit novou baterii a protože na přednáškách či na cestách využiji delší výdrž, rozhodl jsem se koupit rovnou 12ti článkovou s kapacitou 99 wH. Baterie sice do zadu přesahuje docela výrazně, a někteří lidé se opravdu trochu usmívají, ale do pouzdra se vejde notebook i tak zcela bez problémů a ta výdrž bez nutnosti nosit s sebou adaptér za to zkrátka stojí..

  25. 25. Pavel Drábek  15.10.2010  12:19:34

    Do sveho HP jsem si take poridil novou baterii od avacomu a vydrz je bezvadna :) je to urcite tim ze avacom pouziva kvalitni baterie Panasonic nebo Samsung (ty ma zase pritelkyne v ThinkPadu R60 taktez nahrada od avacomu) predtim jsem mel starsi book od compaqu a koupil jsem tam levnejsi nahradu, ale ukazalo se, ze to byla chyba, protoze book s baterkou vydrzel jak s originalkou ktera byla 3roky stara (byla to nejaka levna cina) … takze v novym booku uz jedine kvalitni clanky


Napsat komentář