Značkové reproduktory nejsou zárukou ničeho

Nemůžu si pomoct, ale překvapuje mě, jak se rozmáhá propagace značky výrobce reproduktorů notebooku. Zatímco dříve to bylo zárukou určité lepší kvality, takové časy už jsou dávno pryč. Stále častěji se totiž setkávám s tím, že i notebook s relativně podprůměrnými reproduktory má na šasi vytlačené honosné jméno jejich výrobce.

Jenže k čemu je to pak dobré? Už i ty nejlevnější Toshiby mají na sobě napsáno Harman Kardon a přitom jejich zvuk dost „slabý“. Teď jsem měl na recenzi notebook značky ASUS a ten se chlubí reproduktory značky Altec Lansing. Protože vím, jak špatné reproduktory ASUS kolikrát má, tak jsem se těšil, že se třeba něco změnilo k lepšímu. O to větší zklamání přišlo, když jsem spustil první z testovacích MP3 souborů. Slabá maximální hlasitost, totální absence hloubek a nižších středů. Značka, neznačka – celkově bych repráčky přirovnal k nějakému chrastítku.

Závěrem

Já na tom nevidím nic špatného, že v notebooku nejsou nijak super reproduktory, ale jejich výrobci by se měli nad sebou zamyslet. Lowend se samozřejmě musí vyrábět, protože ten se prodává ve velkém. Neměla by se ovšem takto degradovat značka a pověst jejich výrobce (jako že tam existuje opravdu nějaká dohoda a výrobci notebooků za to platí). V dnešní době už nemá cenu ani v nejmenším na něco podobného přihlížet. V mainstreamu mají totiž kolikrát lepší zvuk notebooky z business segmentu, které se tímto způsobem vůbec nechlubí.

Komentáře k článku

  1. 1. mobilcarl  29.7.2008  23:02:11

    to je svatá pravda, moje low endové business HP má lepší zvuk, než multimediální Asus F3ka, kde se s pouštěním filmů, her a hudby počítá daleko více, než v business segmentu, pro které je můj notebook určen. Čím to je? Snad, že se nešetří na těchto notebookách jako na multimediálních.

  2. 2. m0rp4euz  30.7.2008  5:34:14

    [1] No jo, "multimediální" notebook dnes musí mít hlavně lesklé šasi, zbytek přijde sám. ;)

  3. 3. DEE  30.7.2008  7:45:07

    Je to stejně směšné jako nápis Carl Zeiss na "objektivech" některých mobilních telefonů. Moc se divím, že se k tomu renomovaný výrobce podvolí byť za to má jistě slušně zaplaceno. Značky nějak ztrácejí cenu.

  4. 4. DEE  30.7.2008  7:52:05

    Je to stejně směšné jako nápis Carl Zeiss na "objektivech" některých mobilních telefonů. Moc se divím, že se k tomu renomovaný výrobce podvolí byť za to má jistě slušně zaplaceno. Značky nějak ztrácejí cenu.

  5. 5. DEE  30.7.2008  7:52:53

    Omlouvám se za double post.

  6. 6. mobilcarl  30.7.2008  11:10:21

    Spíš triple post..:D Ale jinak Carl Zeiss v N73 docela napomáhá dobrým fotkám, kam se na to hrabe Cyber-Shot od sony. Zrovna N73 si během pár dnů jdu pořídit.

  7. 7. DEE  30.7.2008  12:28:27

    2mobilcarl: Ano. Ten Asus taky vydavá zvuky. N73 stejně jako ostatní "foto"mobily dělá obrázky. Jenže obrázek nelze vždy vydávat za fotografii. Některé mobily dělají lepší a některé prostě horší obrázky. Carl Zeiss je ale pojem který by se neměl spojovat JEN s obrázky a to ani s těmi kvalitnějšími. Stejné je to i u rekroduktorů a další techniky, kde zmiňované značky představují špičku.

  8. 8. swarm  30.7.2008  12:45:42

    [7] Tak to zas úplně nesouhlasim. Pokud ten mobil má dobrý foťák proti ostatním, tak ať to tam klidně je. Ono vyrobit dobrý foťák na tak malémprostoru neni sranda a ti nejlepší, ať se chlubí. Představsi ale, že by podobný nápis byl na dnešním mobilu, co fotí fotky 640×480 a ještě mázlé a s úplně špatnými barvami.

  9. 9. mobilcarl  30.7.2008  13:10:18

    přesně tak, N73 je za své fotky chválena a to od hodně lidí. A nezapomeň, že už je 2 roky stará.

  10. 10. DEE  30.7.2008  19:22:52

    Uznávám, že N73 je co se focení týče z těch lepších. Pokud je na optice napsáno Carl Zeiss určitě to ještě neznamená, že onu optiku Carl Zeiss i vyrobil. Pravděpodobně bylo při výrobě použit jen nějaký koncept Carl Zeiss jehož použití je podmíněno právě umístěním značky a jistě i odměněno tučnou sumou za použití patentu nebo jinak chráněného technického "vynálezu".
    Ať už máme na tuto věc pohled jakýkoliv, v podstatě se shodujeme :-). Při koupi je nutné zbystřit smysly.

  11. 11. miqs  2.8.2008  23:56:21

    On bude nejspíš ten "problém" trochu jinde.

    To, že se na šasi notebooku objeví harman/kardon, Altec Lansing nebo jiná značka reproduktorů, není ani tak proto, že by za to snad platil výrobce notebooku výrobci repra, ale právě naopak! Když budu vyrábět třeba auta a firma, která pro mě dělá sedačky do některých modelů, řekne, že mi je dá se slevou 30%, když na nich bude jejich logo nebo název značky, taky na to kývnu. Totéž je podle mě u těch notebooků, jen kvalita může být model od modelu úplně někde jinde. Nakonec i věhlasná značka může mít jako nejlevnější část programu absolutní low-end reproduktory, nebo ne?

    No a pokud jde o věhlasné značky jiných výrobků, jako je třeba Carl Zeiss, podstatné už bylo napsáno. Opět jde v první řadě o peníze… :)


Napsat komentář