12″ Apple iBook G4 – výhodná koupě (1. díl)

Málokdy se podaří tak dobrý nákup, jako se mi stal minulý víkend. Zatímco v bazarech lze najít za cenu 3500,- Kč často jen nějaké vyloženě retro notebooky s procesory Pentium-II a mrtvou baterkou, za stejnou cenu jsem vydražil na aukru 4 roky starý 12″ notebook Apple iBook G4.

Kdo mě zná, tak ví, že nejsem příliš velkým zastáncem této značky, a když mě něčím naštve, nebojím se na ní napsat nějaký ten pamflet. Na druhou stranu dobrý notebook ještě poznám a ty od Apple jsou opravdu jedny z těch lepších (i když třeba MacBook Air bych si fakt nekoupil). Jsou sice často v mnoha parametrech silně omezené, ale nabízí velmi kvalitní zpracování a také takové ty drobnosti, které člověk pozná třeba při používání notebooků řady ThinkPad.

Dražení na aukru

Tyto notebooky se většinou vydraží za výrazně vyšší ceny, ale tato aukce splňovala hned dvě vlastnosti, které značně snižují cenu. První bylo, že notebook byl sám o sobě nepoužitelný, neboť neobsahoval operační systém. U PC by to problém nebyl ani v nejmenším, ale v případě Macu to určité komplikace přináší. Druhá se týkala špatného popisu předmětu. Dobře popsaný dražený předmět je výhodou. Kupujícímu dodává jistotu, že nekoupí zajíce v pytli. Zde bylo napsáno jen, že jde o iBook G4. Jenže parametry se u takového stroje přece jen mohou i přes stejný název výrazně lišit. Navíc zde bylo mylně uvedeno, že baterie vydrží jen hodinu. Mít malý notebook se špatnou baterií je o ničem. Sám to beru tak, že jakmile notebook nemá funkční baterii, přestává být notebookem.

Zprovoznění

Když notebook dorazil, nebyl bez OS, ale bylo na něm jakési Xubuntu. Systém jsem přeinstaloval staženou poslední verzí Ubuntu pro PowerPC procesory. Zde však přišlo velké překvapení. Nefungovala ani změna jasu, ani power management a vlastně ani Wifi. Dokonce ani ovladač grafiky nenabízel 3D akceleraci. Nechápu pro koho to (PPC) Ubuntu tedy je, když reálný smysl má z velké části jen na starších strojích Apple. Když už nic jiného, tak Ubuntu posloužilo aspoň k detekci, co jsem vlastně koupil za hardware. Systémový výpis mě opravdu potěšil – koupil jsem poslední verzi s PowerPC G4 1,33 GHz, 512MB RAM (a volným DDR slotem), 60GB harddiskem a grafickou kartou ATI Radeon 9550 s 32MB video-pamětí.

Linux jsem na iBooku určitě nechtěl nechat, takže přišel na řadu druhý problém. Jak sehnat instalační disky MacOS X 10.4, tedy systému, se kterým se notebook prodával a na který mám legálně nárok. Nejdříve jsem hledal na různých download serverech, kde jsem moc nepochodil. Pak došlo na torrent, kde jsem sice nakonec něco našel, ale když se to po pár dnech stáhnulo, tak se mi to nepodařilo vypálit, aby z toho notebook nabootoval (přestože jsem pro ten účel musel stahovat nějaké utility určené vyloženě pro Mac, protože obrazy CD nebyly ve formátu iso).

DVD s instalací jsem nakonec sehnal u Logouta, který je jediným člověkem v mém okolí používajícím Mac na PowerPC procesoru. Instalačky jsem donesl domů a Mac z nich bez problému ihned nabootoval. Pak stačilo vymazat na disku všechny původní partitiony, vytvořit novou, kompatibilní s MacOS X a počkat hodinu, než se všechno nainstaluje. Po té hodině mi stál na stole konečně plnohodnotný Mac.

První dojmy z notebooku

Můj kousek se dochoval v perfektním stavu. Nikde žádná prasklina, nebo ulomený roh. Netrpí ani výrazným zažloutnutím. Dokonce i kloub a klávesnice se zdají být bez známek používání. U 4 roky starého notebooku je to více než překvapivé. Používání je znát na displeji. Ten už nemá tak silnou podsvětlovací lampu. Stále se na tom dá bez problému pracovat, ale když vytáhnu nějaký nový notebook na recenzi, tak prakticky každý je na tom lépe. Na displeji je znát i starší výrobní technologie – při pohybu oken je obraz vinou delší odezvy podstatně více rozmazaný.

Jestli mě něco překvapilo vážně hodně, tak je to chlazení. Notebook sice ventilátor někde má, ale ještě se mi ho nepodařilo spustit. Kupodivu ani disk není po letech hlučný, takže je celkově iBook tišší než většina notebooků dostupných nyní na trhu.

Chválu si zaslouží klávesnice, na které je vyloženě radost psát, přestože se musela natěsnat na malý prostor. Trochu na obtíž jsou jen jinačí podpůrné klávesy. Klávesy pro pohyb v dokumentech nejsou samostatné a vyvolávají se kombinací přepínače s kurzorovými šipkami. Problém však je určitá nejednotnost. V některých aplikacích se to kombinuje s Fn a v některých zas s klávesou „jablko“.

V porovnání s běžnými PC notebooky je iBook tlustší a těžší…

Touchpad mě nijak extra nepotěšil. Líbí se mi, že podporuje více prstů najednou, ale v MacOS X 10.4 to prakticky znamená jen kolečko myši emulované tahem dvěma prsty. Pravé tlačítko mi na touchpadu chybí hodně, protože i v tomto OS má své velké výhody. Navíc je pohyb kurzoru mírně zpožděný a má trochu jiné chování než na jiných noteboocích. Dá se na to zvyknout, ale už jsem viděl i podstatně lepší touchpady (nové MacBooky jsou v tomto ohledu vychytanější).

Výbava není nijak ohromující, ale všechno potřebné zde je. Velmi mě těší přítomnost Firewire, které zcela jistě nezůstane díky kameře bez využití. Dvě USB postačují a nevadí mi tolik ani absence vstupu pro mikrofon. Štve mě jen (VGA) výstup na monitor, který je realizován nějaký prapodivným konektorem, ke kterému je potřeba použít redukci (tu samozřejmě nemám).

Na závěr je k hardwaru potřeba zmínit baterii. Původně jsem počítal, že budu muset rovnou na eBay koupit novou, ale nakonec to nebude potřeba. Ta původní má momentálně přibližně 60% původní kapacity, což s přehledem stačí na 3 hodiny provozu s maximálním podsvícením a zapnutou Wifi (nebo BT). Po stránce hardware mohu říct, že si nedokážu představit za takovou cenu koupi lepšího stroje.

Co bude příště

Notebook už několik dní používám jako svůj jediný stroj. Tomu, co to pro mě znamenalo za omezení, nepříjemnosti, nebo naopak výhody, se budu věnovat v druhém díle. Zkusil jsem se s MacOS X co nejvíce sžít a naučil se všechny běžné klávesové zkratky, aby byla práce v tomto sytému dostatečně produktivní. Také se budu věnovat programům, které jsem používal a jejich kompatibilitě s protějšky pod Windows/Linuxem.

Komentáře k článku

  1. 1. Ondra[sej]  3.5.2009  16:54:41

    Nevím jak na starších, ale na nových hliníkových MacBoocích jde udělat right-click kliknutím dvěma prsty. Možná tam bude něco podobného.

  2. 2. Damianus  3.5.2009  16:57:19

    No tak tomu se říka koupě :), osobně jsem spíše zvědav na pokračování ohledně OS. Třeba se nám ze Swarma stane jablíčkář :D

  3. 3. swarm  3.5.2009  17:19:07

    [1] Je to v článku lehce nastíněno. Tenhle iBook už sice má multitouch trackpad, ale ten je pořádně využit až na OS X 10.5, kde funguje i right-click přesně, jak říkáš.

  4. 4. dave1x  3.5.2009  17:32:09

    Tomu teda říkám fakt dobrá koupě. Těším se na pokračování. Taky se po nějakém Macu poohlížím, ale zatím mám méně štěstí než ty :-( Proč nenainstaluiješ novější verzi OS X? Myslíš, že to HW nwzvládne a bude to příliš pomalé???

  5. 5. POLO  3.5.2009  17:52:04

    Pekny book za tie peniaze.

    Sam mam v umysle si poridit APPLE nove hlinikove kusky sa mi velmi pacia a po nedavnej skusenosti som schopny si zvyknut aj na MacOS X.

  6. 6. MartensPh  3.5.2009  20:40:10

    Na parametricky podobnem iBooku jsem Leoparda zkousel a uz to neni ono.Hodne se to hreje a je to celkem line, takze je lepsi zustat i Tigera.

  7. 7. Martin  3.5.2009  20:49:36

    Gratuluji k pěkné koupi! Na Aukru se občas podaří koupit za skutečně málo, zejména díky špatným popiskům nebo špatně zařazené aukci :)Jinak není špatné kupovat poškozené notebooky a poté je opravovat a prodávat za víc, nebo rozprodávat po dílech, ale už to také není co to bylo ;)

  8. 8. Lockhard  4.5.2009  0:26:30

    Pěkný článek! (Ostatně jako většina tady.)
    Jen mi v něm chybí zmínka, proč jsi iBook vůbec koupil. To, že je to výhodná koupě je mi celkem jasné, ale nechápu důvod, proč kupovat další notebook (i za pěknou cenu), když jeden dobrý (dle mého i ve většině směrů lepší) mám.

    Jediné důvody co mě napadly je získání hlubších zkušeností s OS X či vidina případného pozdějšího prodeje za obdobný či dokonce vyšší peníz.

    Ale možná jen přemýšlím až příliš omezeně a racionálně. O:-)

  9. 9. swarm  4.5.2009  9:05:40

    [4] Bavil jsem se o tom s člověkem, který má s provozem takových zařízení mnohem více zkušeností, a ten mi doporučil, abych zůstal u Tigera. Navíc, co jsem slyšel od „Mackařů“, tak je Leopard při delším provozu dost nenažraný na RAM. Tady mám jen 512MB, tak to asi nemělo cenu ani zkoušet.

    [8] Dobrá otázka. iBook bych koupil asi i kdybych ho nepotřeboval, protože tak zachovalý by se pak dal určitě s nějakým ziskem prodat. Abych si ale kupoval další notebooky jen tak pro radost, tak na to moc nejsem, protože by mi to přišlo hrozně neefektivní (což nemám rád). Tenhle iBook půjde brzy bratrovi, který s ním nahradí původní HP Compaq nx6110, který se kdysi koupil za stejnou cenu. Ten má podobnou konfiguraci, ale je větší, těžší, vysvícenější (displej) a vydrží míň na baterku. Navíc iBook je hezčí :-). Předpokládám, že až se HP prodá, nebude ten přechod na iBooka nakonec bratra stát vůbec nic.

  10. 10. Lockhard  4.5.2009  15:57:55

    [9]swarm: Tak to potom plně chápu a přeji bratrovi hlavně dlouhou funkčnost iBooku.

    Nicméně bych měl jeden podmět a zároveň žádost do druhého dílu. Spolužák s MacBook Pro se stále dušuje, že na MacBooku fungují Windows jako hlavní OS svižněji než na jiných noteboocích. Proto bych se chtěl zeptat, zda tomu tak opravdu je a jak je to vůbec u MacBooku s přechodem na Windows jako hlavní OS.

  11. 11. swarm  4.5.2009  17:00:46

    [10] Tohe do druhého dílu určitě nezahrnu, protože můj iBook má PowerPC procesor, takže o nějakých Windows vůbec nemůže být řeč :). Ale jinak moje zkušenosti jsou následující: Instaloval jsem Windows XP na MacBook White a výsledek byl, že rychlost plně odpovídala použitým komponentám. Naopak jsem si všiml, že je pod Windows horší slabší výdrž (kvalitní PC notebooky na stejnou baterku pod Windows vydrží dýl). Spíš bych řekl, že tvůj spolužák vidí to, co vidět chce. U zapřísáhlých uživatelů Apple věcí to zas není nic neobvyklého.

  12. 12. Smety  4.5.2009  22:11:41

    Jaký „rozsah viditelnosti“ je na tomhle displeji? Dá se na to koukat, pokud nejsem kolmo k displeji?

  13. 13. Warcz  5.5.2009  9:38:13

    Ahoj, dobra koupě. Ja taky před 4 roky takhle dražil Compaq N410 s dokovaci stanici za 4500,- tehdy se všechny pohybovali kolem 7-8000 a bylo to pouze tím že aukce končila ve 3 ráno. Taky jsou dobre sobotní aukce…

    Chtěl jsem se zeptat už jsi hodil R61 přes palubu, nebo jsem něco nepostřehnul ?

  14. 14. swarm  5.5.2009  11:01:59

    [12] Pozorovací úhly jsou velmi dobré. Dnešní levné notebooky maj podle mě horší.

    [13] Vybouchla mi v ní baterka, tak skončila R61 v popelnici ;)

  15. 15. Hoz  5.5.2009  16:40:42

    Děláš si srandu ne s tou R61? :-D

  16. 16. Warcz  5.5.2009  20:05:38

    Cože ??? :-) že sis nepochlubil ? a to ti nevyreklamovali ?

  17. 17. swarm  5.5.2009  20:53:31

    [15] [16] Dělám si srandu. Vždyť přece přímo na této stránce je v komentářích napsáno, že je to určeno pro bratra k této kameře: http://en.wikipedia.org/wiki/Sony_DCR-VX1000

    …navíc baterky mám přece k ThinkPadu dvě :)

  18. 18. Warcz  5.5.2009  21:00:51

    To jsem samozdřejmně pochopil ale podle popisu teď máš:
    12,1″ Toshiba Portégé R600 – bla bla bla….
    tak se ptam kde je R61 :-)

  19. 19. skvedo  6.5.2009  12:55:41

    [18] V popisu mívá aktuálně recenzovaný book. Pokud nic nerecenzuje, tak tam má R61 s poznámkou „můj“ ;)

  20. 20. Michal  7.5.2009  21:04:36

    Tak abych to uvedl na pravou míru- Ibook jsem si našel a vydražil sám, ale šel jsem do něj jen díky bráchovi (děkuji Swarme), který podle mizerné fotky ( na které byly trochu vidět konektory) poznal model (nakonec se jednalo o nejvyšší možný). Problém staršího HP je práce s fotkami, kdy vše trvá hrozně dlouho. Nedávno jsem musel něco nouzově upravovat právě na HP (jinak pracuji na výkonném stolním PC) a bylo to utrpení. G4 procesor již podporuje vektorové funkce (u PC až Core Duo). Práci s fotkami i videem to výrazně urychlý (i když nadále budu věrný stolnímu PC). Jinak se mi povedl další výborný kup a věřím, že článek o tom špičkovém zařízení bude brzy tady na blogu.

  21. 21. Vykook  11.5.2009  11:25:34

    [3]Kdepak, tohle neni multitouch, ten maj akorat nejnovejsi rady, umi toho o moc vic nez scrollovani dvouma prstama. Navic to neni featura Leoparda, protoze na mem bilem MacBooku Leoparda mam a funkcionalitu mam stejnou jako ty(Akorat Scrollovani dvouma prstama). Multitouch poznas tak ze to vypada ze nema ani jeden cudlik ;-)

  22. 22. Logout  12.5.2009  10:00:36

    iBook G4 umi right-click dvema prsty, skrolovani dvema prsty a to obema smery. Bohuzel prvni jmenovane je u vsech PowerPC notebooku povolene az v Leopardu.

    Tiger umi pouze scroll, prave tlacitko jde pouze pomoci Ctrl-Click.

  23. 23. Mirek  10.3.2020  12:24:16

    Kolegové, byl byste někdo ochoten oživit(přeinstalovat)můj iBook G4 „12
    koupený před lety v Japonsku? Zn.Praha


Napsat komentář