14“ business (3): Lenovo ThinkPad T440s

V rámci poohlížení se po novém stroji mezi tenkými 14“ notebooky s dokováním a lepšími displeji jsem do rukou dostal dalšího zástupce. Po DELLu a Fujitsu vyšla řada na Lenovo. Stroj od Fujitsu byl nejtenčí, ale měl nejvíc kompromisů ve výbavě, naopak tento od Lenova je nejtlustější výměnou za osazení old-school konektorů jako například VGA. Na druhou stranu jenom o konektorech to není.

ThinkPad T440s je vlajkovou lodí business Téček. 14“ notebooky se ve firmách točí po kilech a tenhle je v rámci business segmentu s klasickým dokováním v podstatě špička z nabídky Lenova. Po tom, co v Lenovu zařízli řadu R, protože už se moc podobala řadě T, došlo k rozdělení Téček na dvě skupiny – modely s S a bez něj na konci značení. Modely, které mají na konci S, jsou lehčí, tenčí a lépe vypadají. Navíc je to bez velkých ústupků ve funkcionalitě. Klasické ThinkPady T (bez S) naopak zlevnily a rozšouply se do té části trhu, kde předtím dominovaly ThinkPady R. Tolik stručně k historii.

Letos došlo k podstatné funkční změně, neboť řada T440 se dělí na T440s, T440 a T440p, kde poslední je nově jediným, do kterého lze osadit „plnotučný“ procesor s TDP ~35 wattů. U těch ostatních se přešlo na úsporné procesory, které teď Intel tak tlačí, a kromě toho šla pryč také šachta pro optickou mechaniku (resp. druhý disk). Když jsem přemýšlel, který vzít, byla volba celkem jednoduchá. T440p je strašně tlustý notebook (znatelně tlustější než můj současný ThinkPad T400), T440 zas s marketingových důvodů nesmí mít IPS displeje. Volba tedy padla na T440s.

Konstrukce a ergonomie

Vzhledem k tomu, že základna T440s je skoro stejně tlustá, jako celý Fujitsu LifeBook U904, a celek je o pár milimetrů tlustší než DELL Latitude E7440, nijak nepřekvapí, že je vše pevné a nikde se nic nekroutí, ani neprohýbá. Rozhodně mechanicky mám lepší pocit než ze svého ThinkPadu T400, takže v konstrukci vidím posun k lepšímu. Notebook je nabízen s dotykovým displejem i bez a já mám doma tu dotykovou (v této třídě počítačů to nevnímám jako benefit). Když už nic jiného, dotykový displej je překrytý nějakým tvrzeným sklem, což dle očekávání ještě zvedá odolnost víka a displej je chráněný z obou stran.

Výsledný dojem mi trochu kazí klouby, které na rozdíl od starších ThinkPadů neumožňují otevření víka jednou rukou, aniž by se u toho zvedala základna. Když už s notebookem pracuju v terénu, nemám vždy obě ruce volné, takže jsem měl tuto možnost rád. Jinak je ovšem příjemné, že oproti konkurentům ThinkPadu zůstala možnost otevření do plného úhlu 180°.

Vzhled počítače je sice jiný než u původních ThinkPadů, ale nemám s tím problém. Vadí mi snad jen ustoupení od původní černé barvy. Místo toho je notebook šedý a vypadá tak trochu vyšisovaný. Vpředu i vzadu je základna stejně tlustá, nicméně přední hrana je zaoblená, aby netlačila do opřených zápěstí. Když k tomu připočtu, že povrch opěrek rukou je příjemný na dotyk a při práci nestudí/nehřeje, jsem vlastně docela spokojený.

Rozměry? Zavřený 330 x 224 x 24 mm, tedy zatím nejtlustší z testovaných. Základna samotná má tloušťku 15 mm. Hmotnost je také nejvyšší (1,77 kg), ale ta stovka gramů proti E7440 už při nošení není příliš poznat. Jen trochu nechápu, že hmotnost výrazně neklesla proti T430s, kde byla i optická mechanika a výkonnější procesor.

Displej, zvuk

Z toho, co jsem tu měl, jsem byl nejvíc nadšený z displeje DELLu E7440. Pěkné IPS s 1920×1080 mělo nádhernou bílou a hodně kontrastní barvy. Tak nějak si moderní displej představuju – nečekám v notebooku něco super profi, z čeho by šlo po vybalení rovnou posílat podklady pro print, ale stačí mi displej, na který se dobře kouká. Displej v LifeBooku s rozlišení 3200×1600 byl samozřejmě zajímavý svým vysokým rozlišením a po stránce HW jsem mu neměl co vytknout, jen to celé naráželo na slabou podporu operačního systému.

Po této zkušenosti kladu vyšší nároky i na T440s, kde je taky 1920×1080 s nějakou alternativou k IPS matici (tj. není to TN). Musím říct, že po zapnutí se dostavilo spíše zklamání. Potvrdilo se mi něco, co jsem zběžně viděl už u dvou jiných kusů T440s – displej má výrazný nádech do žluto-červené. Tak výrazný, že pro kancelářskou práci je to až nepříjemné. Navíc nemá kdovíjak syté barvy a podivná gamma křivka očím na pohodlí taky nepřidala. Abych dosáhl přijatelného obrazu, musel jsem navštívit nastavení grafické karty a hodně si s ním pohrát. Zde jsou provedené změny (červenou a zelenou jsem změnil stejně, modrou ponechal původní):

Nyní je obraz dobrý, nicméně na předchozí dva notebooky nemá. Jde o displej AUO B140HAN01.2 a z twiteru jsem se dozvěděl, že jsem také mohl dostat LG, které je prý kvalitativně ještě horší (nemohu soudit, neviděl jsem). U špatné bílé barvy bývá nepříjemný problém – lze ji měnit pouze ubíráním jasu barevných složek. U stolních monitorů jde o běžnou praxi (všimněte si, že na většině stolních monitorů po nastavení příliš vysokého kontrastu začne bílá chytat nádech do jiné barvy), u notebooku se to nepoužívá, protože jas displeje obvykle není příliš velký, aby bylo kam ubírat (navíc u běžnějších TN tyto korekce způsobují chyby při sledování pod úhlem). Snížení dvou barevných složek o ~10 % je samozřejmě znát na nižším jasu, nicméně lepší barvy za to stojí. Hodí se dodat, že oba předchozí notebooky i bez těchto změn měly jas vyšší a zde již v prosvětlené kanceláři přes poledne cítím, že bych si chtěl dát jas o kousek výš, než je maximum.

Samozřejmě výhodou IPS zůstává barevná stálost bez ohledu na úhel pozorování. Po korekcích barev dostanete stále lepší displej, než nabízí většina 14“ TN panelů. Na druhou stranu obraz z 14“ TN 1600×900 v ThinkPadu X1 Carbon byl pro moje oči tak nějak příjemnější (a není to rozlišením).

Na rozdíl od konkurence není dotyková verze displeje úplně lesklá. Je zde nějaká vrstva, která odlesky tlumí a výsledek je rozhodně použitelnější při práci venku.

Pokud jde o integrované repráčky, řadí se T440s někam do průměru. Musí mu k tomu dopomáhat softwarové rozšíření Dolby, bez kterého je zvuk ořezaný a téměř bez stereo efektu (uživatelé v Linuxu holt mají smůlu). E7440 hraje o třídu lépe (a nemá žádné softwarové rozšíření), naopak horší zvuk než LifeBook U904 nikdo nemá. T440s nijak nepřekvapí, ani vyloženě neurazí. Trochu mi jen vadí, že reproduktory míří do země, takže je zvuk ovlivněn tím, kam notebook položíte.

Klávesnice, touchpad, trackpoint

Mechanicky si klávesnice ThinkPadu nezadá s tou v Latitude, obě mají jistý a přesný stisk, který u podobných notebooků očekávám. Na ThinkPadu jsem si možná rychleji zvykl na tvar kláves, ale jde spíše o detail. Navzdory použití SSD a IPS displeje píšu tyto řádky na konfiguraci v soc provedení bez podsvícení kláves a vzhledem k tomu, že už v ThinkPadech není od této generace lampička, je to o to horší. Podsvícené konfigurace naštěstí jsou dostupné, takže doufám, že tato je spíše omyl (DELL měl u prvních E7440 pro ČR s nabídkou podsvícení taky problém).

Nepodsvícená klávesnice má jednu výhodu – tou je příjemnější povrch kláves. Lenovo na rozdíl od konkurence dlouho neumělo vyrobit podsvícenou klávesnici, která by nějaký vzorek na klávesách měla a hladké provedení bylo skvělým chytačem mastnoty (prsty pak po klávesách nepříjemně klouzaly). Údajně už na tomto nedostatku výrobce zapracoval a nově by měly být podsvícené klávesy také s lepší povrchovou úpravou. Zatím jsem žádný takový kus neviděl, takže si to raději ověřte.

Rozložení má Lenovo z dostupných pracovních notebooků v jistých ohledech nejhorší. Jsou zde nějaké nestandardní přesuny, které komplikují život při přecházení mezi stroji (PrintScreen vedle Mezerníku? Cože?) a spousta kláves chybí (SysRq, Pause/Break, kontextová nabídka). Něco jde vyvolat tajnými klávesovými zkratkami, takže pro fullscreen v remote desktopu nemačkáte Ctrl+Alt+Break, ale Ctrl+Alt+Fn+B. V horní řadě jsou navíc místo F1-F12 nějaké ikony pro přístup k různým funkcím, z nichž užitečné jsou pouze změna jasu a hlasitosti. Ty zbylé jsou tu jen proto, že v Lenovu nevěděli, čím to vyplnit. Naštěstí to lze přepnout pomocí Fn+ESC (= Fn Lock), což vám bude notebook připomínat neustále svítící LEDkou u klávesy Fn (pro CapsLock se ovšem LEDka nenašla). Aspoň že si notebook pamatuje Fn Lock i po restartu.

V jedné věci však musí rozložení kláves pochválit – je jí oddělení funkčních kláves do bloků po čtyřech, takže po hmatu můžu najít rychle kteroukoli z kláves. Horní řadu kláves používám v mnoha programech, takže je to pro mě příjemný benefit a celkově se mi nakonec s klávesnicí nepracuje tak zle, jak by mohlo z předchozího odstavce vyznít.

Asi největší zlo je pro mě absence zástupného numerického bloku. DELL, Fujitsu i HP jej mají a lze jej přepínat pouhým držením Fn. ThinkPady přepínání s Fn nikdy neměly a poslední roky už nemají žádnou zástupnou část. Zadávání dlouhých čísel v případě, že v druhé ruce držíte například měřicí zařízení, je teď zase o něco složitější.

Touchpad a trackpoint nemají samostatná tlačítka. Jediné je uvnitř plochy touchpadu, která se dá mačkat stejně snadno v kterékoli části. Touchpad samotný v rámci těch bez tlačítek hodnotím jako jeden z nejlepších. V novější revizi už navíc není tak hlučný a tuhý, jako byl dříve (prý to jde řešit i reklamací). U trackpointu je pro mě absence tlačítek spíše zklamáním a jsem přesvědčený, že původní trackpoint s tlačítky je lepší. Navzdory tomu je pro mě touchpad i trackpoint lepší než u DELLu, kde má elektronika Alps místy trochu zpoždění reakcí a zejména trackpoint není možné nastavit tak, aby byl opravdu pohodlný (u Fujitsu byla situace nejhorší). Ocenil bych jen, kdyby šla zúžit virtuální zóna prostředního tlačítka, protože jinak je problém přesunovat prst mezi levou a pravou bez zvedání dlaně. Celkově jsem si ovšem zvykl.

Konektory, diody, tlačítka

Výbavu má ThinkPad nejlepší. Jsou tu tři USB, kombinovaný jack na zvuk, VGA, LAN, SmarCard, čtečka paměťových karet, mini-DisplayPort a pochopitelně dok na spodku. SIM karta pro integrovaný 3G modem (s GPS) se strká z boku pod záslepku u čtečky paměťových karet SD XC (zasunutá karta nevyčuhuje). Je mi jasné, že DisplayPort je technicky vyspělejší a v doku se už dneska nemá smysl připojovat přes nic jiného, ale v případě výstupu na notebooku bych místo něj ocenil spíše klasické HDMI. Přece jen HDMI kabelů vyvedených z projektorů a televizorů je všude dost, ale s mini-DP máte bez redukce všude smůlu.

V případě bezdrátových technologií nabízí notebook jen základní výbavu – tedy 3G modem (ne LTE) a 2,4/5GHz Wifi-N (Wifi-AC snad je v jiných konfiguracích).

Mimo klávesnice je jediným dalším tlačítkem hlavní vypínač. Všechna ostatní byla odstraněna, což zamrzí hlavně u regulace hlasitosti, kterou teď všichni uživatelé F1-F12 musí dělat přes Fn. Notebook nemá (!!) indikaci nabíjení baterie – zda je nabitá, se dozvíte pouze po zapnutí z informací v operačním systému. Jediná informace je duplikována v diodách hlavního vypínače a v logu ThinkPad na víku – při zapnutí svítí, při usnutí pulzuje, při připojení napájecího adaptéru několikrát rychle zabliká. To je vše.

Výkon, komponenty

Dostal jsem podobně jako u DELLu konfiguraci s nejslabším úsporným Core i5 (4200U), které se od vyšších modelů liší absencí Intel vPro. 8 GB operační paměti je rozděleno na poloviny. 4 GB jsou vždy integrované přímo na desce a zbytek je ve formě SO-DIMM modulu (DRR3L-1600). Maximum je tedy v případě ThinkPadu na 12 GB paměti.

V testovaném kusu je osazeno 256 GB SSD, které je v klasickém 2,5“ slotu s výškou 7 mm. Místo něj tedy stejně dobře může trůnit klasický plotnový disk. U konfigurací s diskem bývá v přidaná SSD cache ve slotu M.2 (velikost 24 GB, parametry nevhodné pro použití jako systémové). Tento slot lze osadit i jinými SSD a lze z něj zavádět operační systém, nicméně M.2 SSD v nabídce u nás nejsou vůbec a existuje snad jen jedno někde ze zahraničí, které se tam vejde a má kapacitu 128 GB. Bohužel Lenovo se brání mnohem rozšířenějšímu rozhraní mSATA, pro které je toho naopak všude dost a za dobré ceny.

Chlazení, baterie

ThinkPady už delší dobu nepovažuju za tiché notebooky, a tak pro mě bylo chlazení T440s příjemným překvapením. Při kancelářské práci je notebook dokonale nehlučný (pasivní chod + SSD). Sem tam krátkodobou zátěž ventilátor zmákne občasným sepnutím v nejnižších otáčkách, které jsou slyšet pouze v tiché místnosti při přiložení ucha k ventilátoru. Až dlouhodobá intenzivní zátěž rozjede ventilátor plynule do vyšších otáček. Zvuk je jen mírně svištivý a v běžném ruchu se ztratí. Jakmile zátěž pomine, dojde ke snižování otáček a do 15-20 sekund je ventilátor opět vypnutý. V tomto ohledu jsem naprosto spokojený.

Uvnitř počítače není jedna, ale rovnou dvě baterie. První je integrovaná a uživatelsky nevyměnitelná. Je typu Li-Pol a má kapacitu 24 Wh. Druhá je v zadní části a můžete ji vyměnit (dokonce kvůli tomu nemusíte vypínat počítač). Tato je typu Li-Ion a má kapacitu také 24 Wh. V mém případě byla interní baterka od Sony, zatímco vyměnitelná byla Sanyo a už hlásila 10 % opotřebení. Je vidět, že na kvalitě Sanyo se nic nezměnilo. V průměru jsem se při on-line kancelařině s vyšším jasem dostal na šest, maximálně šest a půl hodiny.

Na rozdíl od DELLu a Fujitsu má Lenovo možnost dát dozadu silnější baterii, která pak přesahuje směrem dolů (tj. nazdvihne notebook v zadní části). Tím se výdrž zvedne o polovinu někam k necelým deseti hodinám provozu, což už zní velmi použitelně. Nejsem si ovšem jistý, zda by mi baterie vyčuhující dolů nevadila při práci na klíně. To je něco, co se dá zjistit jedině vyzkoušením, nicméně mít tu možnost prodloužení výdrže je jistě příjemné.

Závěrem

Je čas vynést ortel. ThinkPad T440s nakonec dopadl docela dobře. Navzdory absenci tlačítek vede nad svými konkurenty v touchpadu i trackpointu – touchpad nemá zpoždění a trackpoint se chová přesně tak, jak to mám rád (rychlý, přesný). Často používám notebook bez myši, takže je pro mě tohle zjištění podstatné.

Hlavními nedostatky jsou pro mě: špatné barvy displeje s nádechem do žluto-červené (nutno přenastavit softwarově), nižší jas displeje a rozložení klávesnice bez klávesy kontextové nabídky a zástupné numeriky. S tím ostatním bych se dokázal sžít – štvala by mě asi hlavně absence indikace nabíjení, chybějící tlačítka pro regulaci hlasitosti zvuku a různé drobné nedostatky.

LifeBook U904 má jisté ergonomické nedostatky, kvůli kterým by mým dalším notebookem být nemohl (pořád mám velká očekávání od E744). V případě srovnání ThinkPadu T440s s Latitude E7440 je mnohem těžší říct jasný verdikt, který je lepší. Oba stroje jsou na tom velmi podobně. Zejména v různých drobnostech u mě vede Latitude E7440, je celkově dotaženější a jeho full-HD IPS displej je o třídu výš, nicméně lepší touchpad/trackpoint, oddělené funkční klávesy do bloků a možnost větší baterie jsou podstatné argumenty pro ThinkPad. Proti ThinkPadům je výrazný negativní argument v nestálosti produktové řady – každá generace má jinou klávesnici, často se mění dokovací stanice i napájecí adaptéry (3-5x častěji než u konkurence).

Nakonec je to pro mě ale především o tom, zda upřednostnit lepší „polohovadla“, nebo lepší displej.

Co ještě na trhu zbývá? Hodně mě zajímá HP EliteBook 840 (resp. mnohem více jeho alternativa HP ZBook 14) a Acer TravelMate P645. Je na čase se po nich poohlédnout.

Dodělej si sám a nedostatky

V jistých ohledech mě ThinkPad nepotěšil, ale nemohu říct, že bych byl překvapen. Předně doporučuju nainstalovat nový ovladač na touchpad. Původní ovladač blbnul zejména ve firefoxu, a to tak, že bylo skoro nepoužitelné scrollování. S novým ovladačem bez problémů. Dále se po čase stávalo, že se procesor zasekl na minimální frekvenci a bez ohledu na nastavený profil se nechtěl taktovat – vyřešila to aktualizace všechno ohledně Power Management driverů od Lenova (+ nový BIOS).

Teď mi po updatech občas vypadlo BT (vše se tváří ok, ale myš přestane reagovat – stačí uspat/probudit notebook a zase ok). Někde jsem viděl, že je na to taky update.

Na fórech se zmiňuje, že u T440s šumí reproduktory. Málem bych si ničeho nevšiml, ale jednou jsem přiložil ucho a taky šuměly. Nepomohlo ztlumit výstup, uspání/probuzení zabralo. Od té doby se to už neopakovalo. Výstupní kontrola kvality pravděpodobně není silnou stránkou Lenova.

Komentáře k článku

  1. 1. Lukas  4.3.2014  10:28:50

    Tak na případnou recenzi HP Zbook 14 se těším. Zatím to je můj největší favorit na nový notebook.

  2. 2. Pavel Jaroš  4.3.2014  16:07:46

    Lenovo se tedy moc nevytáhlo. U mě stejně nemá šanci kvůli pošahané klávesnici. To ten Dell E7440 je jiná káva.

    Zatím nemám moc důvodů odcházet od Toshiby (http://www.toshiba-czech.com/discontinued-products/portege-z930-12c/), na které mě štve pouze, ale zato pořádně, mizerný displej. Doufám, že na novém stroji bude jiné pokoukání a hlavně, že už bude do té doby vyřešena systémová podpora vysokého rozlišení (ať už to budou Win nebo něco jiného ;-)).

  3. 3. Puppy  4.3.2014  17:05:19

    Ohledne HDMI nesouhlasim :-) Projel jsem si ted aktualni nabidku skutecnych monitoru (NEC, Eizo) a zadny z nich nema HDMI. Jen DisplayPort a (dual) DVI. HDMI patri do IdeaPadu …

  4. 4. swarm  4.3.2014  18:11:48

    [3] Však na monitorech nemám HDMI nikde ani já. Nicméně monitory stejně připojuju přes dok. Naopak třeba DisplayPort nebo DVI by mi bylo k ničemu na těle notebooku. Když je někde projektor, je od něj vytažené VGA a HDMI, když je někde LCD TV, tak jen to HDMI.

  5. 5. Libor  4.3.2014  18:57:36

    A co HP Spectre 13-3000ec s velkým rozlišením ? Zatím nikde není ani jediná recenze.

  6. 6. swarm  4.3.2014  20:03:11

    [5] Mám ho s sebou do zahraničí a už týden s ním pracuju (resp mám verzi s full-HD IPS), ale není tam dokování a není tam ani LAN, takže to úplně nezapadá mezi pracovní notebooky. Nicméně na notebook.cz vyjde ode mě standardní recenze.

  7. 7. Honza V.  4.3.2014  22:10:42

    [4] Je vidět, že nesedíš celý den za stolem. :-) Musím souhlasit, že na těle notebooku je praktičtější kombinace VGA+HDMI a v doku DP+DVI.
    Je to pro mě až symbolické vidět vedle sebe na poslední fotce T440s a T400. T400 má perfektní rozložení kláves, všechny potřebné indikační diody, samostatná tlačítka touchpadu a trackpadu. Připadá mi, že všechny 3 zmíněné neduhy se generaci od generace prohlubují. Ano, nová mechanika kláves je fajn, stejně tak podsvícení kláves, ale to je něco jiného.
    Líbí se mi koncepce 2 baterií. Lze vyměnit sekundární baterii za běhu notebooku?
    Podle tvých recenzí bych dal přednost E7440 před T440s.
    Plánuješ v rámci tohoto „seriálu“ otestovat i zmíněný Fujitsu Lifebook E744? Vím, že mezi Tvoje kritéria patří IPS displej, který pravděpodobně ani poslední generace nemá. V e-shopech jsem ještě E744 nikde neviděl, ale v interním konfigurátoru Fujitsu (http://www.fucon.cz/config-product?sysId=4&catId=3&modId=2554) je již model dostupný.

  8. 8. swarm  4.3.2014  23:22:34

    [7] Jako jo, je to tak – každá další generace ThinkPadů má více a více ergonomických neduhů. Baterie u T440s jde vyměnit za chodu, ale zámky baterky jsou hodně tuhé a vysouvání je dozadu (kde překáží otevřený displej), takže to jde hodně blbě…. notebook se musí přivřít, otočit a hodně se snažit. Tohle kluci čínský mohli vymyslet lépe.

    E7440 je jednoznačně promakanější a dotaženější stroj. Pro TP hraje opravdu jen ta výdrž s větří druhou baterkou, trackpoint a mezery v horní řadě kláves (což nezní moc důležitě, ale pro mě je to zásadní).

    Pokud jde o fujitsu, v případě, že se neobjeví verze s IPS, tak tu nebude, ale mám v plánu si ho vzít na test pro notebook.cz, takže úplně testu neujde.

  9. 9. aaasss  5.3.2014  12:41:51

    [7] Ten trackpoint bych u lenova nezminoval… Ted o vikendu jsem reinstaloval OS na L540 (TUNY bloatware, 120 procesu po bootu W7…) a totalne jsem nechapal… Nevim jestli si lenovo dela srandu, ale ten obdelnik pod klavesnici je totalne nepouzitelny. Udelat pravy klik u trackpointu nefunguje bez zvednuti ruky a presnyho trefeni se ukazovackem, neustále mi ustreloval kurzor a označoval text/presouval soubory, prostredni klik ma smysl jen do instalace lenovo ovladace trackpointu… no humus. (krome praveho kliku touchpadem neklikam, ale „poklepavam“). Jak tobe se podarilo zvyknout si, tak me clickpad totalne odradil a lenovo novsi nez T430 nikdy vic nechci videt. Jak jsem byl z Latitude puvodne rozpacity, tak ted na neho nedam dopustit. Pro byvale thinkpadisty rozhodne doporucuji konvertovani la Latitude.

  10. 10. aaasss  5.3.2014  12:43:07

    [9] Oprava – [8] misto [7]…

  11. 11. Kamil  5.3.2014  13:49:37

    Dík, T 440 si také škrtám. Ano, pořád ta samá bolest. Displej. Stále čekám, a Godot nepřichází….

  12. 12. Rusty  6.3.2014  16:36:23

    Ahoj, často slyším, že klávesnice T400 patří mezi etalon kvality. Když jsem si prohlížel vývoj klávesnic, došel jsem k závěru že (v oblasti layoutu, víc toho z fotek nejde vykoukat) T420 je na tom stejně kvalitně a až T430 přišla s degradací. Souhlasíte s tím?

  13. 13. Máček333  6.3.2014  16:55:45

    Za mě jednoznačně vede DELL. Používám NTB 50/50 v terénu a na dokině. Zatímco polohovadlo mohu řešit (a také řeším) BT myškou, klávesnici (rozložení) a displej prostě jednoduše nesubstituju. Ostatně ty drobnosti (Fn numerika, ovládání hlasitosti, diody) taky nejvíce oceníte, když nad tím nemusíte přemýšlet. Navíc ta integrovaná baterka se mi moc nepozdává, v mých očích jsou to časově limitovaná „kurvítka“, ale to je jen můj odpor k integrovaným akumulátorům (které často opravuji známým jakožto majitel pájky a ebay účtu :-). Ale na závěr musím se přiznat, že jako dlouhodobý uživatel D630 jsem prostě zaujatý :-)

  14. 14. elzet  6.3.2014  21:00:56

    [12] To je věc názoru/vkusu. T420 přinesla větší Esc a Del klávesy, Insert se posunul doleva nad F12. Technicky vzato jsou tedy poslední „pravé“ klávesnice k nalezení v *10 řadě.

  15. 15. .apache  7.3.2014  10:09:45

    Vím, že už je to s tím rozložením docela ohraná písnička, ale nedá mi to se nezeptat – Víš o tom, že by se k těm změnám stavěl někdo (nemyslím tím jednotlivec) kladně? Třeba asijské trhy?

  16. 16. Puppy  7.3.2014  18:22:45

    Ten LG panel je fakt masakr http://forums.lenovo.com/t5/T400-T500-and-newer-T-series/T440s-LG-or-AUO-Display/m-p/1470610#M93849 Typicka ukazka „kvalitniho“ LED podsviceni. Takhle hrozny neni ani TN panel v X31.

    Reakce Lenova ve foru je taktez humorna „I made an initial inquiry and shared the current Lenovo position that both panels pass our functional tests and are viewed as equal and interchangable components.“

  17. 17. Puppy  7.3.2014  18:56:55

    [15] Vetsine firem je to uplne jedno, rozhoduji o tom lide kteri ty notebooky stejne nepouzivaji. Nekolik stovek negativnich komentaru pod clanky neznamena pro soucasne Lenovo zadnou hrozbu. Ostatne segment pracovnich notebooku kazdym novym modelem postupne opousteji.

  18. 18. Jobi  7.3.2014  23:30:23

    Koupil jsem verzi 20AQ006BMC s i7, me poznatky:
    1. nema 3G modem, jen slot na SIM kartu. Bohuzel na nekterych eshopech se pise ze modem ma !

    2. chlazeni pri prochazeni stranek je tiche-pasivni, po zatizeni treba spustemim videa na youtube se chladic roztoci(a nechce se opet dostat do stavu pasivniho), navic je slyset vyraznejsi piskani-svist a to zejmena pokud levou spodni cast(kde jsou
    otvory chladice) nemate plne prikrytou(stehnem, ci pracovni deskou) – mate to take ?

    3. pokud menim uhel otevreni vika levou rukou a drzim levy horni roh displeje a druhou rukou zakladnu, tak se ozyva krupani od praveho dolniho okraje – jako by to nelicovalo – mate to take ?

    4. sice pisou IPS displej, ale pokud zvetsim uhlel otevreni z 90 na vice, tak vyrazne sedne – mate to take ? (pry to je tou matnou upravou…)

  19. 19. Puppy  8.3.2014  11:48:18

    [18] popisum v eshopech nikdy neverit, konfiguraci konkretniho modelu lepe overit v PSREF http://www.lenovo.com/psref/we/ V T440s bude krome 3G Ericssonu N5321 (ten nekupuj) konecne oficialne podporovan i 4G/LTE Sierra Wireless EM7345, takze i zdejsi Vodafone TurboInternet paskvil, coz je takove pomalejsi 3G LTE :-)

    V pripade ze je to panel od AUO tak to neni IPS ale AHVA http://www.auo.com/?sn=1282&lang=en-US (ten druhy panel od LG bude nejspise e-IPS). Kazdopadne by to melo byt stale lepsi nez TN.

  20. 20. Jobi  8.3.2014  19:09:49

    [19] kde zjistim znacku-tip panelu ? Dale od procesoru ze ozyva prerusovany vyssokofrenkvencni piskot, nevim jak s tim souvisi to, ze se Win 7 uz 3 seknuly a pomohlo jen podrzet vypinac (hard reset)

  21. 21. Puppy  8.3.2014  21:27:11

    [20] Typ panelu by mel jit zjistit v BIOSu, AUO: B140HAN01.2, LG: LP140WF1-SPK1. Piskani muze mit ruzny priciny
    http://forums.lenovo.com/t5/T400-T500-and-newer-T-series/Brand-New-T440S-makes-annoying-buzzing-noise-apparently-when-fan/td-p/1362767

    To ze se Windows nekolikrat zasekly povazuju za nejvaznejsi problem, neco takoveho se u pracovniho stroje zkratka stavat nesmi. Podivej se do Event Logu co je tam za chyby, pripadne zkus aktualizovat drivery od Lenova. Pokud to bude pretrvavat tak servis nebo vratit, to je fatalni zavada.

  22. 22. Jobi  9.3.2014  8:20:35

    [20] T440s jsem vratil, protoze 20AQ006BMC nema ani „Dokovací konektor“, coz netusili ani ve znackove prodejne Lenovo.. Hold do CR dodava Lenovo z Polska(!) jak spatne popisky, tak i horsi konfigurace :-( Vymenil jsem ho za HP ZBook 14, dokonce byl o 4.000 levnejsi a ma pro mne spousty vyhod: dispej ma lepsi pozorovaci uhly, 1000x lepsi touchpad, prekvapive tizsi chlazeni, lepsi klavesnici a hlavne nepada system.
    T440s ma na dotyk prijemnejsi horcikovy casi (ale je mene odolne, jsou videt otisky, neni tak pevne), uhel otevreni vika, vymenitelnou baterii za chodu.

  23. 23. Puppy  9.3.2014  11:43:39

    [22] Konfigurace s nVidia grafikou nemaji dokovaci konektor, pry proto ze to Lenovo neumelo uchladit http://forums.lenovo.com/t5/T400-T500-and-newer-T-series/ThinkPad-T440s-Nvidia-no-docking/m-p/1354819#M87838

    Gratuluji, tak to ma byt. Cim vice zakazniku prejde ke konkurenci … tim se v Lenovu uz stejne nic nezmeni :-/

  24. 24. Jobi  15.3.2014  16:42:06

    HP ZBook 14 kdy chystate recenzi ? ja ho mam tak se mohu podelit o zkusenosti.. S notebookem jsem spokojeny, baterie ma solidni vydrz. Dispelej ma krasne barvy, vytecne pozorovaci uhly a velmi dobrou viditelnost venku na slunci.

  25. 25. Lukas  15.3.2014  19:25:26

    [24] Tento notebook mě také velice zajímá. Ze současné nabídky asi to nejlepší co lze vybrat. Mohl by jste se o Vašich zkušeností více rozepsat?

  26. 26. swarm  15.3.2014  20:09:00

    [24] Recenze? Dávám si odstup tak okolo měsíce mezi jednotlivými testy. Ještě jsem ho ani nezačal shánět, ale kdo si počká, ten se dočká.

  27. 27. Jobi  15.3.2014  23:14:24

    [25] zde v diskuzi jiz pisu vyhody HP ZBook 14..
    Strucne:
    Co mi trochu vadi ?
    1. vyraznejsi prusvit v obrazovce v dolni casti – asi od vyroby, zkusim jej vymenit za jiny kousek, je videt jen pri zobrazovani cerne (filmy, zapinani NT)
    2. otvirani jen cca 135°
    3. ostrejsi hrany tlaci do zapesti – chcte to zmenit styl pokladani rukou
    4. chladnejsi material hliniku, ale nastesti se rychle zahreje (ale nerozpali)
    5. podsviceni klavesnice se samo zapina napr. pro navratu z hibernace, ikdyz jsem ho predtim vypnul – neprisel jsem na to jak jej uplne deaktovovat + z uhlu jsou okolo klaves prusvity

    Co je na notebooku nejlepsi ?
    1. nulova-minimalni hlucnost
    2. touchpad + klavesnice (prijemne psani, zadne otisky)
    3. pozorovaci uhly + barvy displeje

    Lepsi 14″ notebook s IPS a I7 ted neni.

  28. 28. Puppy  17.3.2014  20:09:12

    Jeste dalsi fotografie od „stastneho“ majitele LG panelu s velmi „kvalitnim“ podsvicenim http://forums.lenovo.com/t5/T400-T500-and-newer-T-series/T440s-LG-or-AUO-Display/m-p/1483392#M94335 To je fakt strasny.

  29. 29. Jobi  18.3.2014  19:53:16

    T440s – LG panel – ten jsem mel snad taky, neprijemne obraz tmavnul pri vertikalnim uhlu, paradoxne mel mene tmavy obraz kdy byl otevren na 360°, i to byl duvod proc sel pryc.
    ZBOOK – timhle nastesti obraz netrpi, bohuzel zase ma prusvity pri coz je nejprijemne pri koukani na filmy a je viditelne i pri startu notebooku. Druhy kousek, co se mi dnes dostal do ruky ma ty prusvity jeste vyraznejsi :( Nastesti pri bezne praci ve Win to neni vubec videt.

  30. 30. Puppy  19.3.2014  19:01:11

    [29] Slusny notebookovy displej na urovni kvality profesionalnich desktop monitoru asi neexistuje. I kdyz mam pocit, ze s prichodem LED podsviceni se to obecne dost zhorsilo (srovnavam deset let stary IPS displej v R51 od IDTech s tema dnesnima). Podobne se chova LG panel v X220, ten je taky v uhlu cca 60 stupnu mirne tmavsi nez pri vetsim.

    Prosvitani podsviceni byva obcas dano mechanickym namahanim panelu (spatne usazeny) a u X220 je opet znacne viditelne pri maximalnim jasu (pri polovicnim uz moc ne). Diky chybe v BIOSu kterou Lenovo odmita opravit, vzdy nastavi maximalni jas po zapnuti a snizi ho az behem startu Windows, je to dost otravne.

  31. 31. Lukas  1.4.2014  11:22:28

    [27][29] Tak jsem Zbook 14 také zakoupil a v rámci 14 dnů i vrátil. Zpracování je skutečně pěkné ale u mého bylo pár nedostatků – USB porty nelícovaly s tělem (vytáhnout flash disk byla práce pro obě ruce.), velice nepříjemný průsvit v dolní části (nejvíce u kloubů), špatné tlačítko u pointsticku. Chtěl jsem ho vyměnit za jiný kus ale nebyl skladem tak teď přemýšlím, že bych vyzkoušel Dell Latitude e7440 s touch displejem i když jsem se taky dočetl o velkých průsvitech a prohíbající se klávesnici.

  32. 32. Filip  28.7.2014  0:10:30

    Ještě zpět k tématu displeje.
    V jednom německém (studentském) eshopu se nedávno objevily modely s garancí AUO displeje. Nevím sice, jak to je s nákupem v případě nestudentů (není můj případ), ale třeba to pro někoho bude zajímavé:
    http://www.campuspoint.de/lenovo-university-thinkpad-t440s-20ars2qf00-set-2.html
    http://www.campuspoint.de/lenovo-university-thinkpad-t440s-20ars2qf00.html

    Sám po nich pošilhávám…

  33. 33. swarm  28.7.2014  7:14:51

    [32] Já ti nevim, ale třeba teď jsem měl LG v ZBook 14 a líbil se mi víc než AUO. Průsvity na krajích mají oba (i když mně nepřijde, že to bylo moc viditelné, aby to vadilo) a LG má bohužel nějaký polarizační filtr, takže při pohledu pod úhlem je obraz mírně ztmavený, na druhou stranu LG má proti AUO o dost lepší bílou bez nutnosti cokoli kalibrovat.

    Nicméně je fakt, že LG v podání ThinkPadu jsem zatím neviděl. Třeba tam maj taky nějakou spešl verzi :)


Napsat komentář