ASUS Zephyrus S (GX502gw): Výborná kombinace herního a pracovního notebooku

Ještě že tu máme všechny ty hráče. Už delší dobu si myslím, že v určitých případech je nejlepším výkonným pracovním notebookem ten herní. Sám jsem se podle toho zařídil už pět let zpátky, kdy byl Acer V15 Nitro v první vlně, která tento trend rozjela. Grafické pracovní stanice kromě předraženého Quadra na CAD a 10bit barvy, technologií vzdálené správy pro korporace a vysoké ceny toho proti spotřebním modelům mnoho nenabízí – naopak v mnohém tratí.

asus-zephyrus-s-GX502gw_02

DISCLAIMER: Notebook jsem měl několik týdnů a byl mým jediným společníkem mimo domov, což mi dalo možnost jej naplno otestovat ve všech možných situacích. Po dlouhé době se stalo, že jsem s nějakým počítačem opravdu spokojen, a tak by byla škoda, kdybych se o to nepodělil zde na blogu. Tento článek neberte jako plnohodnotnou recenzi. Ta vyšla na notebook.cz.

ASUS jsem dlouhé roky spíše ignoroval. Bylo to od té doby, co si začali dělat vlastní firmware a ovladače pro touchpady do svých notebooků… s naprosto katastrofálním výsledkem. Kurzor se na ASUS touchpadech vždy pohyboval s velkým zpožděním za prstem a bylo to jako navigovat opilého námořníka. Pro mě to byl problém vzhledem k tomu, že mnohdy nemám možnost připojit myš, protože buď mám notebook jen na klíně, nebo jsem si ho přinesl samotný v ruce a nechci k němu tahat další příslušenství. Kvalitní touchpad je pro mě naprosto esenciální součástí notebooku. ASUS tohle nesplňoval, takže nemělo cenu příliš zkoumat jeho notebooky za hranici odzkoušení, zda už problém vyřešili.

ASUS sice bohužel bere touchpady od firem jako ELAN, které nejsou zrovna jedničky na trhu. Nicméně některé jejich modely fungují přijatelně dobře, zejména pokud běží v „přesném módu“ integrovaného ovladače ve Windows 10. To je i případ dnes zmiňovaného notebooku, kde se situace ještě vylepšila tím, že displej pracuje s obnovovací frekvencí 144 Hz, čemuž se přizpůsobila i rychlost snímání na straně touchpadu. Už jsem sice zažil i lepší touchpady, ale tento je už alespoň tak dobrý, aby mi s ním nevadilo pracovat celý den.

Větší zajímavostí je ovšem klávesnice, kterou jsem zmiňoval v minulém zápisku. Už jen její rozložení považuji za velmi povedené díky mezerám mezi jednotlivými bloky kláves. Kdyby ASUS přidal ještě zástupný numerický blok aktivovaný držením Fn, tak by byla klávesnice úplně perfektní. Nejde ale jen o rozložení – přesný stisk a příjemný zvuk ještě podporují dobrý pocit při psaní. Subjektivně je pro mě tato klávesnice lepší než třeba klávesnice ThinkPadů a pracovních DELLů. Evidentně si hráči zaslouží lepší klávesnice než korporátní klientela. Asi to bude tím, že jim nevybírá notebooky nějaké IT oddělení outsourcované do Indie.

Oceňuji, že je dotaženo do detailů i podsvícení klávesnice, které z žádného úhlu neprosvítá v mezerách mezi klávesami. Právě prosvítání je přitom úplně trapným, ale o to rozšířenějším problémem drtivé většiny notebooků. Nezřídka je prosvítání tak intenzivní, že podsvícení klávesnice raději vůbec nepoužívám, pokud to není nezbytně nutné.

Zde je RGB podsvícení, které ovšem neumí plnohodnotnou bílou (bílá zde vypadá spíše jako bledě modrá), a popisky jsou bez podsvícení spíše nekontrastní. Sám jsem to během používání vyřešil tak, že přes den používám bledě modré podsvícení a od večera dál červené. Pro mě samotného bílá nikdy nebyla optimální barvou pro podsvícení kláves, takže absence bílé mi vůbec nevadí (používané bílé diody obvykle vyzařují i dost modrého světla, takže jsou pro práci před spaním úplně nevhodné).

Šestijádro a plnohodnotná RTX 2070

Notebook má sice jen pár deka přes hranici dvou kilogramů a je tenký je tak akorát, aby se do něj vešel plnohodnotný Ethernetový konektor, ale uvnitř je 45W šestijádrové Core i7 9. generace, možnost osadit až 32GB RAM (16GB je vždy připájeno na desce) a neošizená NVIDIA GeForce RTX 2070 (žádné Max-Q). Tohle všechno se přitom dokáže v zátěži uchladit ne zrovna neslyšně, ale rozhodně ne s otravnými zvukovými projevy. Počítač je při kancelářské práci tichý a jen si tak šumí (ventilátor se nevypíná nejspíš nikdy). V zátěži jsou ventilátory slyšet, nicméně nedochází k pískavému projevu (tak charakteristickému pro mnoho tenčích notebooků). S ohledem na výkon a tenké provedení si troufám tvrdit, že běžná mobilní pracovní stanice za víc peněz nenabídne tak dobré chlazení.

asus-zephyrus-s-GX502gw_03

asus-zephyrus-s-GX502gw_04

Zajímavostí je, že se část spodku při otevření notebooku odklopí pro lepší přísun vzduchu do chlazení. Nemám potuchy, jak moc to pomáhá. Předpokládám, že trochu jo, ale třeba to hlavně pomůže, aby si někteří lidé přestali kupovat gigantické chladící podložky pod notebook.

V ovládací aplikaci je možné vybrat z několika profilů chlazení a výkonu. Pokud vám nevadí vyšší otáčky ventilátoru, lze získat v režimu „Turbo“ ještě 5-10 % výkonu navíc. Pokud je pro vás prioritou ticho, v režimu „Silent“ se výkon grafiky i procesoru sníží natolik, aby mohly ventilátory zůstat v nejnižších otáčkách.

asus-zephyrus-s-GX502gw_05

Nevýhoda odklápěcího spodku. Tohle se mi povedlo mimo plán.

144Hz IPS a slušné audio

Displeje s vysokou obnovovací frekvencí vnímám jako velmi pěkný směr. S CRT obrazovek jsem byl zvyklý na vysoké obnovovací frekvence a s nimi související plynulost obrazu ve hrách, ale i programech. S LCD bylo tohle všechno zabito a na výběr bylo obvykle buď jen 60 Hz, nebo ve výjimečných případech hlavně ze začátku éry LCD ještě 75 Hz.

144 Hz v notebooku je příjemných i v případě, že žádné hry nehrajete. Plynulost manipulace s okny, posouvání stránek a pohybu kurzoru myši je prostě návyková. Zejména v případě kurzoru myši je ovládání i přesnější a pohodlnější. V základním nastavení se notebook snažil šetřit baterku tím, že po odpojení napájení přepínal displej do 60Hz režimu. Jenže když vím, jak dobře vypadá 144 Hz, musel jsem si tuto šetřící funkci vypnout (stejně to většinou skoro nic nešetřilo).

Poměrně nedávno sice IPS panely mohly mít 120/144 Hz, ale doba změny jasu pixelu byla pořád špatná v porovnání s TN panely. Zde se ASUS chlubí rychlostí změny 3 ms. Reálně je to sice horší, ale dle notebookcheck.net je možné změnit jas pixelu tam a zpět v jejich testu pod 10 ms, což je velmi slušné (3x lepší než obyčejný IPS panel). Ve hrách to moc nevnímám, ale přesun oken ve Windows je viditelně méně rozmazaný.

Displej od AUO má téměř plné pokrytí sRGB, což není špatné a samotnému mi to úplně stačí, ale jinde existují i displeje s lepším pokrytím barvových prostorů. Co oceňuji víc, je bílá bez rušivého nádechu do jiné barvy a absence PWM blikání.

Interní displej podporuje také G-SYNC, ale na jeho zapnutí je nutné přepnout notebook do režimu, kdy je integrované grafické jádro vypnuté, a interní displej je obsluhován přímo čipem od NVIDIE. Vyžaduje to restart a dedikovaná grafika se pak pochopitelně nikdy nevypíná.

Co se týká reproduktorů, tak ty jsou v předních rozích základny a míří dolů, takže se zvuk mění podle toho, jestli je notebook položený na stole, nebo jej hodíte na postel. Velmi dobré je pokrytí nízkých frekvencí, ale výšky jsou utlumené. Pokud se však dobře poladí zvukové rozšíření, je zvuk na poměry notebooků opravdu skvělý. To je další věc, o které si můžete nechat u pracovních stanic a business notebooků jenom zdát.

Výdrž a spotřeba

Výdrž na baterku je klasickou bolístkou herních notebooků. ASUS nacpal do těla počítače navzdory nižší hmotnosti a tloušťce docela velkou baterku, aby problém minimalizoval. Díky kapacitě 76 Wh je možné dosáhnout asi šesti až sedmi hodin výdrže na jedno nabití (on-line kancelářská práce), když si pohlídáte, že vám zbytečně nic nevytěžuje grafickou, ani procesor.

Já měl za více než dva týdny provozu průměrnou výdrž dle BatteryBaru 4 hodiny a 7 minut. Hodí se ovšem dodat, že jsem notebook nijak nešetřil, protože jsem jej používal prakticky výhradně na baterku a k nabíjení docházelo v uspaném stavu, když jsem zrovna jedl nebo spal. Na notebooku jsem upravoval fotky z RAWů (včetně exportu), kompiloval a dělal všechny takové ty běžné kancelářské věci. Mimo večera jsem nechával displej na maximálním jasu (300 nits). Zkušenost mám takovou, že jiné podobně výkonné notebooky se většinou při tomto použití vybijí za dvě a půl hodiny, což by ostatně odpovídalo rozdílu v kapacitě baterie.

Z hlediska úsporného provozu je asi největší překážkou přepínatelná grafika (NVIDIA Optimus). Občas se stane, že se na grafiku hodí microsoft.photos.exe, nebo lockapp.exe, takže je potřeba neustále monitorovat aktivitu grafiky. Taktéž někdy sice vypadá, že je vypnutá, ale až do restartu/hibernace počítač prostě spotřebovává víc, než by měl, a podezřívám z toho právě přepínatelnou grafiku. O tom tu už ale mám celý zápisek – týká se to primárně notebooků, které mají obrazové výstupy připojeny na dedikovaný čip. Nejlepší je po každém odpojení externího monitoru vlézt do Správce zařízení a zakázat a následně povolit dedikovanou grafiku – tím se nuceně všechno musí přesunout zpět na integrované jádro (nedoporučuji nechat ovladač dedikované grafiky trvale zakázaný; jednak pak nejde připojovat externí monitory a jednak zůstane čip bez ovladače napájený, s konstantní spotřebou 15 wattů). Pořád je to menší otrava, než se odhlašovat a přihlašovat po připojení/odpojení externího monitoru, který má nastavené jiné DPI než notebook (typicky třeba notebooky s 4K displeji).

Reálně při psaní tohoto článku, zapnuté Wi-Fi a 50% jasu displeje žere notebook 10-13 wattů, pokud je dedikovaná grafika skutečně neaktivní (tj. okolo šesti hodin výdrže na jedno nabití). Pokud z nějakého důvodu nedojde k odpojení napájení čipu (což se bohužel nedá ani 100% poznat podle indikační ikony od NVIDIE), bude spotřeba stabilně o 10 wattů vyšší.

Zatímco notebook je tenký a lehký, jeho 230W napájecí zdroj to o sobě říct nemůže. Na druhou stranu, 0,6 kg na takový výkon není úplně špatná hodnota. U herního notebooku je velmi překvapivé, že ASUS implementoval funkci Power Delivery na konektoru USB-C a notebook lze používat klidně s 65W USB-C adaptérem. Jen pak nelze čekat plný výkon grafického čipu. Pokud bych tento notebook měl trvale, velmi pravděpodobně bych si takový adaptér koupil a nechával si ho pořád v batohu pro nouzové situace.

Závěrem

Po pěti letech života s mým Acer Aspire V15 Nitro očekávám, že další notebook bude opět nějakou variací na decentní herní stroj využitelný i coby výkonná mobilní pracovní stanice. Nečekám, že mi současný notebook vydrží věčně, i když se zatím nějak netváří, že by měl zdechnout. Jednou to přijde, a tak si raději mapuji trh. ASUS mě příjemně překvapil a rozhodně je to jeden z těch počítačů, které by byla chyba přehlížet.

Navíc je i hezký a nesnaží se o nějaké optické klamy pomocí výrazně zkosených hran. Jeho tělo z magneziových slitin má akorát zaoblené rohy a hrany tak, aby se počítač dobře nosil a netlačil při používání do zápěstí. Kdybych mohl změnit jedinou věc, odstranil bych slabě červeně svítící logo, které ASUS používá u své řady herních notebooků. Vypadá divně.

asus-zephyrus-s-GX502gw_01

Řekl bych, že jde ve třídě tenkých herních notebooků o jeden z úplně top zástupců. Mám z něj mnohem lepší dojem než třeba z obdobných MSI, HP a DELLů a nemůžu si vybavit v paměti, že by ve mně nějaký jiný model zanechal tak pozitivní dojem. Jedinou slabinou je horší příjem Wi-Fi signálu, když je notebook dál od AP. Připojení je s tímto notebookem nestabilní na některých místech, kde jiné moje stroje běží ještě v pohodě (jen za cenu snížené rychlosti). Není to úplně zlé, ale dostatečně horší na to, abych si toho všimnul.

Komentáře k článku

  1. 1. Puppy  27.8.2019  9:30:39

    Rozložení klávesnice je na dnešní bídnou dobu opravdu dobré, navíc i docela dobře využívá rozměru notebooku. Narozdíl od například XPS 15-9550, kde vypadá jak vypůjčená z 13″ modelu. Jen působí trochu moc masivně :-) Kvalita displeje je ale pro účel neherního notebooku dle recenze na NotebookCheck příšerná (91% sRGB, kontrast 770:1).

    Vývoj jasně ukazuje, že pracovní notebooky použitelné jako plnohodnotná náhrada desktopu jsou na ústupu, bez externí klávesnice/myši a monitoru je jejich dlouhodobé použití spíše utrpením.

    Mimochodem Asus teď přišel se zajímavým/šíleným konceptem notebooku se dvěma 4K displeji :-) https://www.notebookcheck.net/Like-a-Dell-XPS-15-but-more-insane-Asus-ZenBook-Pro-Duo-with-two-4K-screens-GeForce-RTX-graphics-and-unlocked-Core-i9-CPU-now-shipping-for-2999.432495.0.html

  2. 2. swarm  30.8.2019  18:09:44

    [1] „Kvalita displeje je ale pro účel neherního notebooku dle recenze na NotebookCheck příšerná“

    … to je blbost. Pro spoustu nasazení je ideální mít displej s pokrytím někde okolo +- 100% sRGB, protože na to se všechno designuje. Když má notebook moc velké pokrytí barev a nemá HW přepínání barevných prostorů, tak je to akorát pro zlost. Přitom to pak ocení jen lidi, co dělají pro print (ale pouze v případě, že mají kompletní workflow pro to nastavený a kalibrovaný), nebo pro lidi, co „chtějí všechno barevnější“. Vem si, o kolik je takový displej lepší, než ty tebou opěvované staré IPS displeje z IBM ThinkPadů.

    Displej, co tam je, je dobrý, ale hlavně je lepší než typická IPS v běžných noteboocích. Jinak teda ohledně jasu – nevím, jak se jim to podařilo, ale my na sondě naměřili 300 nits (0,3 nits ale pro černou sedí). Když jsem to používal přes den i za tmy, tak jsem vůbec nevnímal, že by byla černá moc silná. Někomu to vadí, ale většina lidí je proti tomuto celkem imunní. Pro mě spíš bylo podstatné, že bylo podsvícení celkem homogenní. Světlejší části na displeji při zobrazení černé plochy mi vadí daleko víc.

    Celkově prostě až na poměrné malé množství profesí, kde se nehodí, je tento displej naprosto ok. Napsat, že není vhodný pro neherní použití je prostě blbost – já ho třeba používal jenom tak.

    Vývoj naopak ukazuje, že na rozdíl od doby třeba před deseti lety dnes máme nesrovnatelně lepší touchpady a displeje se posunuly tak dopředu, že co si dneska můžu koupit v notebooku, parametrově pomalu ani neexistovalo ve formě stolního panelu, pokud člověk nechtěl platit nějaké neuvěřitelné sumy.

  3. 3. Puppy  3.9.2019  22:19:30

    [2] To ano, ale mezi 91% a 100% (co má dnes už plno modelů s vyjímkou Lenova) je stále rozdíl. Ve formě desktop monitoru mám, alespoň u solidního výrobce, zaručené vlastnosti panelu jedním dodavatelem. Tohle je u většiny notebooků nemožné a jak víme, rozdíly mezi „kompatibilními“ displeji jsou už na pohled značné.

    IPS displeje ze starých IBM ThinkPadů je třeba srovnávat v kontextu doby, navíc tam býval často jen jeden dodavatel (IDTech) bez loterie.

    Jsem zvědav na recenzi tohodle https://www.notebookcheck.net/Intel-develops-the-lightest-gaming-laptops-with-large-batteries-and-outstanding-thermal-performance.434085.0.html

  4. 4. swarm  4.9.2019  6:35:19

    [3] Jasně, že tam je rozdíl mezi 91 a 100, ale ten rozdíl je tak malý, že běžný uživatel si ho ani nevšimne… natož aby ho obtěžoval. Jinak já okolo sebe z větší části pořád vidím IPS panely s pokrytím okolo 60% sRGB a to už je viditelný rozdíl, že na to nepotřebuju ani sondu. Nepočítám teď zážitek z robotického tábora, kde v teenage sekci uživatelů jsou ještě úplně běžná TNka a to je teprv k zblití.

    Jinak těch notebooků, co mají jediného dodavatele displeje je pořád dost. Nejen tento ASUS, ale i spousta dalších notebooků se 144Hz displeji. Případně třeba můj oblíbený Acer Swift 5 s tím jeho 100% sRGB FHD panelem – tam je taky vždy jeden výrobce panelu.

    Ten notebook „od Intelu“ moc dobře nevypadá dle těch komentářů:

    „I had a 15″ tongfang laptop few months back with similar design, a white box laptop that all these companies like eluktronics/cyberpower rebrands. This is clearly another tongfang. The keyboard on mine died when I was just moving it to a new apartment, boxed up not even using it. Turns out it wasn’t a simple keyboard swap since the MOTHERBOARD inexplicably needed to be replaced and the repairs took over a month. The build quality was chintzy with rough edges, unevenness, flex, large seams, a very cheap feeling rubber coating, and constantly popping hinge covers on a hinge that could probably break just by starting at it the wrong way. The keyboard was also mechanical but felt very cheap, thin, wobbly, and wholly unsatisfying.

    This looks like much of the same. Intel may have helped with thermal design but everything else is classic tongfang. Thin, cheap, and even more breakable with the super flimsy magnesium. The price isn’t amazing either. Go get an asus or even a lenovo for leagues better build quality and far better put together package at the same price. All these generic and custom built white box laptops have the worst quality. They are only good as an option for those behemoth laptops with desktop grade parts, not as actual laptops you can take with you or rely on.“

  5. 5. Kamil2  20.9.2019  10:24:20

    U barevného pokrytí záleží na využití. Na příklad u Thinkpadu T 460 mám IPS (asi LG) s pokrytím 45 procent CIE. Fotky na tom nevypadají tak pěkně, zvlášť při přímém porovnání například s displeji od AUO. Na editaci to není, ale prohlížet se dají. Není určený na fotky či „barevnou“ zábavu. Video je koukatelné. Zato svítivost je dostatečná, bílá je pěkně bílá. To není tak časté. Netrpí ghostingem jako některé displeje AHVA s větším barevným prostorem (AUO). S ohledem na určení notebooku jako pracovního, primárně ne pro grafiku, displej je dobrý. Větší barevný prostor by sice byl příjemný, jenže jenom kvůli tomu nechci notebook rozebírat. Když zatím funguje jak potřebuju. Pro nemobilní použití se dá připojit monitor. Rok od roku roste nabídka notebooků s IPS displeji je i v cenové kategorii ve které byly výlučně TN. Tak bude přibývat notebooků s OLED, LCD se stanou minulostí tak jako minulostí jsou displeje STN. Nejméně sto procent sRGB bude standardem.

  6. 6. Puppy  20.9.2019  10:52:21

    [5] Bohužel OLED si zatím moc dobře nevede. Problémů je několik, za prvé vyšší spotřeba při zobrazení bílé barvy https://www.notebookcheck.net/Dell-XPS-15-7590-OLED-Power-Consumption-Measurements-White-Can-Be-Almost-Two-Times-More-Demanding-Than-Other-Colors.430835.0.html nejistá životnost a problém s kvalitou zobrazení šedé barvy https://www.notebookcheck.net/First-Findings-Dell-XPS-15-7590-OLED-i7-9750H-16GB-GTX-1650-in-review.427940.0.html

    Ono by stačilo, kdyby alespoň nějaký výrobce dodával notebooky s neošizenými LCD panely se zaručenými parametry. Většina notebooků má ale loterie několika dodavatelů, které se v kvalitě velmi liší.

  7. 7. Lister  22.9.2019  18:14:21

    Tak ony ty IPS panely v T60 a předchozích řadách jsou pouze 6 bitové. Jinak jsou velmi dobré i na dnešní dobu. V některých kusech byly panely od BoeHydis továrně kalibrované, ale těch bylo na trhu velmi málo.

  8. 8. Puppy  9.10.2019  10:38:50

    Jak dlouho asi ještě přežije rozšiřitelnost notebooků? Trend je zdá se jasný, všechno „musí“ být tenké na úkor rozšiřitelnosti i opravitelosti :-/

    https://www.notebookcheck.net/New-Lenovo-ThinkPad-E14-E15-embrace-thinner-design-at-the-expense-of-one-RAM-slot.437608.0.html

  9. 9. Kamil2  21.10.2019  11:04:57

    [8] Zajisté. Alespoň aby vypadalo tenké. Pak vypadá jako od pantů dopředu sešlápnuté jako sekera od topůrka. Ztenčení, zkosení, probrání… Kvůli tomu jiné vnitřní uspořádání, méně místa, paměť na desce, problém s chlazením, mizerný zvuk, málo nevhodně umístěných konektorů, nemožnost rozšíření.
    Inženýrský přístup byl nahrazen marketingovým přístupem. Daň za masovost. Je úžasné, že i v desetitisícové kategorii lze vybrat použitelný notebook. Sice jen „použitelný“, ale jaký to rozdíl v dostupnosti oproti výběru před dvaceti lety. Navíc při započtení inflace.
    Výjimečně kvalitní notebooky jsou. Tak jako vše kvalitní. Za tomu odpovídající cenu.

    Herní notebook jako výkonný pracovní? Ano. Nevadí-li, že design dělají Klingoni.

  10. 10. Puppy  29.10.2019  19:37:35

    Že by to tentokráte už konečně vyšlo s QLED? https://www.notebookcheck.net/Watch-out-OLED-Samsung-bringing-QLED-Galaxy-Book-Ion-and-Galaxy-Book-Flex-NT930X-laptops-in-2020.440389.0.html

  11. 11. Kamil2  1.12.2019  19:48:38

    Líbí se mi 930 flex. Oceňuju puritánský účelný vzhled bez předstírání. Nejvíc by se mi líbil celý v tmavě šedé.
    Co se týče OLED, jsem zvědavý na životnost.


Napsat komentář