Cestování a zkušenosti s konvertibilním tabletem Acer Iconia W510

Znáte tu situaci, kdy potřebujete něco dodělat, ale víte, že se nebudete mít týden před tím jak dostat k elektrické zásuvce a dobít své zařízení? Čas od času na podobnou situaci dojde a neřeší se vždy snadno. Měl jsem možnost při takovém nasazení vyzkoušet nejlevnější tablet s klávesnicí, na kterém běží plnohodnotný Windows 8 a nyní je čas podělit se o získané zkušenosti.

Mám doma všelijaká elektronická udělátka, ale stejně vidím, že nedokážou pokrýt celou škálu svých potřeb. Pokud jde o práci na cestách, obvykle to řeším 14“ ThinkPadem T400 s dvěma náhradními bateriemi. Je to skvělý pracovní stroj a 160 Wh energie stačí na to, aby se člověk nemusel ohlížet po zásuvkách, ale všechno dohromady to znamená spoustu prostoru a tři kila v batohu navíc.

Doma je také (bratrův) tablet s Androidem, u kterého výdrž není problém, ale zjistil jsem, že je mi k ničemu – resp. lze jej použít pouze pro konzumaci informací (weby, knihy, časopisy) a hraní her. Na poslech hudby je zbytečně velký a sledování filmů z 10“ displeje mě nebere. Ona konzumace u mě zahrnuje spíše volnočasovou aktivitu a ve volném čase se mimo domov umím zabavit i jinak. Pokud bych chtěl tablet s Androidem použít pro seriózní kancelářskou práci, vystavil bych se neskutečným mukám, které tento OS přivozuje svou omezenou možností práce s textem. Zkoušel jsem to a je to bída – dokonce mám doma i malou bluetooth klávesnici, ale jakmile zjistíte, že nemůžete otevřít dva textové dokumenty současně a k tomu třeba powerpointovou prezentaci, nebo narazíte na nefunkčnost kláves Home/End/PgUp/PgDn, případně neschopnost označovat text po slovech (Ctrl+Shift+šipky), hodně rychle z nápadu kancelářské práce s Androidem ustoupíte. Nelze se asi divit u systému a aplikací pocházejících z mobilních telefonů.

Tablet s Windows

Na vlnu tabletů s Windows a připojitelnou klávesnicí někteří stále pohlíží s despektem. Sám v nich však vidím řešení nejen pro mě, ale i pro spoustu jiných, kteří vedle prohlížení webových stránek potřebují sem tam také něco vytvořit, upravit a zrevidovat. Jestli mě něco v první vlně odrazovalo od dostupných modelů, je to cena. Dát 20 tisíc za doplňkové zařízení je jednoduše moc. Výrobci se kromě toho často vrhli na 11,6“ stroje, které mi na tablet připadají zbytečně velké a dohromady s klávesnicovým dokem už jsou těžší než malé notebooky. Tudy podle mě cesta nevede.

V tomto ohledu se mi ze všech nejvíc líbí přístup Aceru. Jeho Iconia W510 se samostatná prodává za 10 tisíc a s klávesnicí za 13 alespoň v nejnižší konfiguraci (výrazně méně než konkurence). Obrazovka má 10“ a papírovou hmotností i výdrží se Iconia neliší od dobrých Androidích tabletů s ARMem. Ne bezdůvodně jsem se tedy před cestou dohodl právě s Acerem na zápůjčce jednoho kusu. Recenze tohoto modelu mě totiž minula a zajímalo mě, jak si nejdostupnější zástupce této kategorie vede.

Po delší zkušenosti musím říct, že tablet s Androidem bych už nechtěl. Ten pro mě zůstává smysluplný pouze v nejnižších cenových příčkách jako primitivní zařízení pro přístup k internetu. Proti dlaždicovému rozhraní Metro u tabletů nemám výhrady a Internet Explorer ve Windows 8 na Atomu běží neskutečně svižně – s ARMovým tabletem jsem zatím neměl nikdy dojem plynulejšího pohybu stránek a rychlejší odezvy při načítání. Při konzumačních činnostech bez klávesnice byl pro mě Windows nakonec nečekaně pohodlný. To je takové to běžné denní využití tabletu.

Tohle všechno běžně může stačit, ale je to pořád málo na to, abych tablet mohl prohlásit za primární cestovní zařízení a obešel se bez tahání notebooku. Když zjistím, že potřebuju něco složitějšího, jenom připojím klávesnici, někde si sednu a můžu začít pracovat. Nemusím být zrovna počítačový guru, abych dostal mailem dokument, který potřebuju zrevidovat a uložit do něj komentáře, případně někde srovnat formátování dříve, než se dostanu k počítači. Nebo třeba projít několik dokumentů a vytvořit z nich prezentaci. Pak přijde možnost spustit desktopové varianty Office programů vhod.

Nemyslím si, že by někdo vyhledával složité tvoření na 10“ obrazovce a zmenšené klávesnici, ale stále je tu spousta činností, které může být potřeba dělat mimo kancelář/domov a s Androidem buď máte smůlu, nebo je uživatelský komfort podstatně nižší. Namátkou z mého života: dávkově oříznout a upravit pár fotek a někam je rychle nahrát, v obdržené tabulce upravit výpočtové VBA skripty a poslat ji zpět, spustit libovolnou specializovanou desktop-only aplikaci (třeba simulaci elektrických obvodů nebo diagnostiku zařízení připojeného přes redukci USB-RS232), připojit se vzdáleně na několik grafických i textových terminálů Win/Lin současně, kopírovat formátovaná data mezi programy a dokumenty, otevřít grafické podklady a upravit pouze jednu z vrstev, vyřešit nějaký matematický/ekonomický problém napsáním jednoduchého programu (algoritmu), případně pro jistotu zkopírovat nějaký program z notebooku 1:1 i s nastavením. Někdy pak může jít o tak samozřejmou věc jako pouhé zobrazení více aplikací současně.

Na rozdíl od dřívějších pokusů věřím, že podobný koncept „univerzálních“ Windows má budoucnost, která není omezena jen na několik profesionálů. Jasně, levné tablety s Androidem nevymřou. Vždy budou levnější, a tak budou stále ideální k některým z nasazení, pro které se dnes ve velkém kupují (třeba jako levné herní/multimediální zařízení pro děti). Věřím ovšem, že těch uživatelů, kteří chtějí i tvořit, není zanedbatelné množství a je jedno, o jak hodnotnou tvorbu jde.

Hardware Acer Iconia W510

Trochu jsem se bál, jak se projeví o tolik nižší cena Iconie proti konkurenci. Kupodivu vůbec. Měl bych výhradu k uchycení mezi kloubem a tabletem, které je volnější a vytváří vůli, nicméně tohle není pouze případ Aceru a týká se to i nejednoho jeho dražšího konkurenta. Bylo to tedy něco, s čím jsem počítal – navíc bez ohledu na vůli je spojení pevné. Co se s ním stane po měsících používání by prokázal leda dlouhodobý test.

U kloubu si pochvaluju nadstandardní možnosti úhlu otevření. Konkurence jde často otevřít jen do 135°, což je u zařízení do úhlopříčky 13“ příliš málo. Zde takové omezení není a klidně tablet sklopíte do roviny se stolem, navíc je i celek lépe vyvážený, takže se nepřeklopí při každém větším otevření.

Samotný tablet tak nějak splnil má očekávání. IPS panel s rozlišením 1366×768 a má pěkné barvy (což bych za ně dal u svého notebooku…), nadstandardní svítivost a rozlišení na dané úhlopříčce postačuje. Vlastně jsem rád, že není vyšší kvůli práci v režimu plochy. Vyšší rozlišení by pro mě znamenalo zvětšit DPI systému, takže by se na obrazovku vešlo stejně, ale některé programy by měly rozpadlý vzhled. Rastr pixelů nepozoruju ani teď.

Ve výbavě tabletu bych ocenil, kdyby HDMI nebylo ve zmenšené podobě vyžadující redukci, a kdyby zde byl aspoň jeden USB port. Takto je USB dostupné pouze s přibalenou redukcí do dokovacího konektoru, nebo v klávesnicovém doku. U notebooku by mi výbava připadala chudá. U podobného podpůrného zařízení to nevadí.

Příjemně mě překvapila klávesnice. Ze všech podobných zařízení u mě zatím vede. Jednak se dobře mačká a píšu na ní bez překlepů a jednak má úplně standardní rozložení bez nějakých výmyslů. Jsou zde i ty méně používané klávesy a funkce pro pohyb v dokumentech (Home/End/…) na kurzorových šipkách jsou podpořeny druhou klávesou Fn, díky které se dají vyvolávat rychle jednou rukou (takto to mi to mimochodem vyhovuje i u velkých notebooků). Pro pokročilejší práci jde o ideální kompromis.

Výhrady bych měl naopak k touchpadu, ke kterému výrobce nedodává žádné ovladače. Vlastně ani netuším, kdo touchpad vyrobil (určitě ne Synaptics), ale absence ovladačů znamená, že na něm nefungují žádná gesta a že není správně nastaven poměr mezi vertikální a horizontální rychlostí kurzoru. Nemůžete tedy tahem dvou prstů posouvat stránky a při pohybu prstu nahoru a dolů je kurzor výrazně citlivější. Nejsem jediný, kdo si toho všiml a obecně uživatelé považují touchpad za nejhorší část Iconie W510. Nejlepší způsob, jak si rozmyslet nákup čehokoli je jít na oficiální fórum výrobce. Pokud si ovšem odmyslíte problémy první série, zůstává už pouze ten chybějící driver touchpadu a pak obecný problém všech zařízení s tímto Atomem – automatické prasení obrazu při odpojeném napájení ve jménu šetření energie. Technologie je to tak chytrá, že pro jistotu nejde vypnout.

U touchpadu jsem rád snad jen za to, že má dvě samostatná tlačítka. Vypadá sice jako beztlačítkový, ale dotyková plocha končí nad vyznačenou čarou a mačkat lze touchpad pouze pod ní. Odpadají tím další charakteristické problémy pro tato zařízení. Ve výsledku touchpad horší, ale není to tak zlé, aby se na to nedalo zvyknout. Pokud mám ovšem říct hlavní výhradu k tomuto stroji, je to touchpad.

 

V případě nejlevnějších konfigurací má integrovaná paměť kapacitu pouze 32 GB (a obnovu systému najdete na přiložených DVD). Normálně bych už snad nevěřil, že na tolik místa jde Windows vecpat, ale po vybalení notebooku je volných přibližně 15 GB. S instalací všech potřebných programů a zkopírováním pracovních dat mi nakonec zbylo 10 GB. Chtít v Iconii nějaké filmy a hudbu, je nejlepší cestou koupě velké micro-SD karty. Slot tu naštěstí je.

Mobilita a výdrž jako s ARMem

Tablet bez klávesnice váží jen 573 g, takže za možnost spouštění desktopových aplikací nejste penalizování vyšší hmotností. S klávesnicovým dokem dojde k navýšení hmotnosti na 1,25 kg, což už není málo, ale přídavný modul kromě klávesnice a kloubu také zdvojnásobuje výdrž na baterie. Bez ohledu na platformu moduly s klávesnicí, které mají také kloub pro optimální naklonění tabletu, nebývají lehčí.

S ARMovými tablety je vedle hmotnosti společná také výdrž, kdy se základní baterií jde o necelých 10 hodin a s připojenou klávesnicí necelých 20 hodin (v praxi 15-16). Neliší se ani provozní hluk – uvnitř není disk, ani ventilátor, takže akusticky provoz tabletu nepoznáte.

V praxi bateriová výdrž předčila má očekávání. Za šest dní mimo civilizaci šlo o půl dne kancelářské práce, sem tam večerní přehrávání full-HD videa z Go Pro kamer a pár hodin prohlížení fotek. Výsledek? Baterie v klávesnici vybitá úplně a baterie v tabletu skoro plná (95%). Nakonec jsem ještě dva večery tablet používal, než jsem jej dal nabíjet. Týden občasného provozu je velmi slušný výsledek.

Má to celé jediný háček – při vícedenním používání je potřeba tablet při delším nepoužívání vypínat. Je to stejné jako u těch ARMových. Místo klasického režimu spánku a hibernace tu je něco, co se sice dál jmenuje režim spánku, ale fakticky jde o režim „connected stand-by“ (S0ix), který umožňuje dál držet různá připojení v programech a webech a výrazně rychleji se probouzí (vlastně tak nějak okamžitě po zmáčknutí tlačítka). Běžně přes den je to docela dobré, ale jakmile potřebujete hodně šetřit baterii, mnohem radši byste na noc a přes den, kdy jste zrovna pryč, obsah paměti hibernovali na disk. Tato možnost je u jednočipových Atomů v podobných zařízeních zakázána (a nejde povolit), takže nezbývá než úplně vypnout celý systém. Někomu to možná nevadí, ale sám jsem na hibernaci v takových případech zvyklý a vzhledem k tomu, že režim „connected stand-by“ prostě dál pomalu užírá cenná procenta baterie, jsem přesvědčen, že by stále byla užitečná.

Závěrem

S ohledem na cenu je Iconie W510 dobrá volba, pokud hledáte lehký tablet, který má umět spouštět programy pro Windows a zastane funkci menšího notebooku. Výpočetního výkonu Atom moc nenabídne, ale o tom to není – vůbec jsem jej neřešil a neměl jsem pocit, že by mě počítač brzdil. Naopak přednosti v podobě kombinace nízké hmotnosti, pasivního chlazení a extrémní výdrže jsem si uvědomoval neustále. Tady zařízení s plnohodnotným Intel Core stále nemají šanci.

Líbí se mi mít možnosti blízké klasickému notebooku v něčem, u čeho je potřeba řešit nabíjení méně než u mobilních telefonů. Něco, co nezabere moc místa, můžete si to vzít na týden mimo civilizaci a zároveň máte jistotu, že v nouzi na tom uděláte skoro cokoliv. Nejde pro mě o ideální zařízení. Mohlo by být celé černé, s lepším touchpadem a v doku s gigabitovým ethernetem naproti USB, ale když vidím o kolik je dražší libovolná konkurence, je to něco, s čím se dá žít.

Komentáře k článku

  1. 1. Nolwendil  21.5.2013  12:27:46

    Děkuji za recenzi. Tento stroj jsme dodávali zákazníkovi, a i když jsem si s ním mohl hrát jen chvilku, tak mě hodně příjemně překvapil. Klidně bych ho doporučil nenáročným domácím uživatelům jako jejich jediné PC. Na prohlížení internetu, práci s dokumenty a občas nějaký film je to naprosto dostačující zařízení.
    Těším se na letošní nové Atomy, které by měly konečně obsahovat out-of-order zpracování, ještě nižší spotřebu, a celkově více výkonu. A kdo ví, třeba i letošní mobilní procesory na architektuře Hasswell budou dost úsporné na to, aby se daly instalovat do takovýchto úsporných zařízení. A když ne letos, tak příští rok určitě.
    Ještě by se mi líbil stolní dok, kterým bych tablet rozšířil o jeden až dva displaye a další příslušenství. Osobně si myslím, že tudy povede cesta. Místo stolních počítačů už máme notebooky, časem budou notebooky nahrazeny právě tablety, pro mě ale jen s možností klávesnicového i stolního dokování.

  2. 2. Puppy  26.5.2013  10:58:57

    Existuje konfigurace s internim 3G/4G modemem ?

  3. 3. Vojtas  26.5.2013  14:32:14

    Jasně, pod označením W511.

  4. 4. Honza  26.5.2013  16:09:16

    Swarme, co Thinkpad HELIX, nechystáš se ho vyzkoušet v praxi ?

  5. 5. swarm  28.5.2013  7:33:39

    [1] Jako jediné PC opravdu jen pro málo náročné. Mám jednoho kamaráda, který 4 roky používal 10″ ASUS jako svůj jediný počítač, ale to už je extrém. Až na těch 13-14″ se běžně lidem kouká dobře a nemají stísněný pocit. Pokud jde ovšem o zařízení čistě na cesty, je to parádní stroj. Moje přítelkyně ho taky používala a teď už jí připadá zbytečné do vlaku tahat její 13″ notebook – prý je moc těžký a málo vydrží.

    [2] Jak píše Vojtas, 3G verze existuje jako alternativa k 64GB modelu a připlatíš si 2500,- za jinak stejné zařízení.

    [4] Helix mi moc nesedl. Stojí strašně moc a zpracování mi nepřišlo moc jiné od tohoto Aceru (klávesnicový dok se docela prohýbal). Navíc má to ventilátorm, poloviční výdrž a větší rozměry výměnou za Core i7, pro které v tak malém zařízení nevidím příliš velký užitek. Helix není doplňkové zařízení, ale spíše náhrada notebooku.

    Aby mělo smysl Helix zkoušet, chtělo by to navíc počkat, až ho trochu odladí. U současných modelů jsou problémy s klávesnicí (některé klávesy jsou dokonce špatně mapované), dotykovou vrstvou (generuje náhodné dotyky různě po obrazovce) a kompletním umrtvením.

  6. 6. Puppy  24.6.2013  23:32:28

    Zajimavejsi by byl 8″ Acer W3, bohuzel ale bez 3G :-/

  7. 7. Sodja  5.7.2013  21:23:03

    V recenzich se objevuji stiznosti na nekvalitni klavesnici, vynechava nebo naopak zdvojuje znaku. Stisk klaves proste neni spolehlivy. Mohu to potvrdit ze zkouseni vystavniho kusu. Jake mate zkusennosti?

  8. 8. swarm  5.7.2013  21:26:53

    [7] Tak jako u všech malých klávesnic – člověk si musí chvíli zvykat, ale není to tak hrozné. S klávesnicí se mi pracovalo dobře a bez překlepů jsem tam napsal docela dost textu. Jen ten touchpad byl hrozný.


Napsat komentář