Co třeba Acer?

Kdo sleduje můj twitter, ten už to asi dávno ví. Rozhodl jsem se udělat druhý dlouhodobý „zátěžový“ test notebooku. Na začátku roku jsem si bral od Lenova ThinkPad X200 s dokovací stanicí, ke kterému jsem později dokoupil ještě neoriginální 9článkovou baterii.

acer-aspire-5943-klavesnice

Na jedné konferenci Aceru mi byl tak trochu náhodou nabídnut notebook Acer řady TimeLineX, který považuju v současnosti za takřka bezkonkurenční stroj ve své kategorii. Jenže když už TimeLine, tak jedině v sympatické 13“ verzi a ten by se mi zas kryl s ThinkPadem… a na co bych měl doma dva notebooky na stejnou činnost?

Jelikož mi to moc nepálí, tak jsem jen zdvořile odmítl a rozleželo se mi to až doma. Chtěl jsem si vyzkoušet dlouhodobě nějaký Acer. Takže jsem si zkusil vybrat něco, co se nebude krýt s použitím ThinkPadu a místo toho jej doplní tam, kde se nehodí. No a co na ThinkPadu X200 moc dobře nejde? Hrát AAA hry v rozumných detailech? Konvertovat video z kamery? Pálit BluRay disky? Ano, k ničemu z toho se nehodí.

Prošel jsem si tedy nabídku Aceru a zaujal mě v té době ještě neuvedený 15,6“ model Acer Aspire „Ethos“ 5943G, tak jsem ještě večer napsal. Pak už stačilo jen počkat nějaký ten měsíc, než se sem do ČR dostane první dávka a s ní i kus pro mě. Dočkal jsem se přibližně před měsícem.

acer-aspire-5943-cely

Acer Aspire 5943G

Tento notebook představuje typickou mašinu, kterou bych si asi nekoupil jako svůj primární notebook. Často cestuju, takže vždy koukám na business stroje do 14“. Tento má všechno, co na noteboocích z pohledu cestování kritizuji – je těžký (něco přes 3 kila), má lesklý plast přes displej pro zajištění dvojitých odlesků a klávesnici po vzoru telefonních automatů, která teď tak frčí.

Jenže s vědomím, že notebook bude primárně používán doma, u přítelkyně a u kamarádů na pařbě, mě vůbec netrápí, že venku na displeji uvidím akorát tak sebe, že se rám okolo displeje rychle upatlá (podobně jako touchpad) a že se s ním v batohu po půldenním cestování v pražské MHD pěkně pronesu. To rázem nemá takovou prioritu. Naopak vím, že s čtyřjádrovým Core i7 720QM, 8GB RAM a grafickou kartou Radeon HD5850 nemusím u žádné běžné aplikace řešit, zda půjde spustit a jak poběží.

acer-aspire-5943-touchpad

Proč právě Ethos?

Bude to znít blbě – protože se mi líbí. Po dlouhé době jsem měl v ruce nějaký multimediální notebook, který se mi líbí. Pominu-li lesklý touchpad, který se dá přežít, je zbytek základny celý matný, takže nemám viditelné otisky v místech opěrek rukou a mezi klávesami. Konstrukce je vyztužena hliníkovými bloky, díky kterým je notebook opravdu jako kámen.

Stále platí, že bych si nekoupil notebook s lesklým víkem. Poškrábou se totiž, hned jak na ně něco položíte, a při přenášení na ně prostě musíte sáhnout, takže jsou plné otisků. Zde je vnější část víka z hliníku, takže aspoň zavřený ten notebook vypadá stále čistě.

acer-aspire-5943-zboku

Acer mám v poslední době strašně rád za jednu věc. Nepodléhá tolik trendy blbostem, jako jsou příšerné beztlačítkové touchpady, a používá nezprasené rozložení klávesnice, kde nechybí Insert, ani Pause a funkční klávesy mají opravdu popisky F1-F12 místo nějakých hloupých ikonek. Právě touchpad a klávesnice společně s vysoko posazeným displejem způsobují, že se mi na tomto notebooku pracuje daleko příjemněji než na většině jiných multimediálních notebooků (viděli jste klávesnici a touchpad nových Pavilionů? To už je moc i na mě).

Další vlastnost, která mi udělala radost, je super zvuk. Nemá to sice na Toshibu Qosmio G40, která zůstala se svými třípásmovými reproduktory pro mě od roku 2007 neporažena, ale na poměry dnešních notebooků je super. Reproduktory hrají čistě, nahlas, a když nejsou po ruce pořádné externí repráky, zvládnu na nich poslouchat i hudbu (což je u mě velká výjimka). 15,6“ verze sice nemá prostorový zvuk 5.1 jako větší, 18,4“ varianta 8943G, ale zdá se, že menší množství reproduktorů bylo vyváženo jejich vyšší kvalitou. 8943G dle mého názoru hraje hůř (na recenzi jsem měl oba, takže mám srovnání).

acer-aspire-5943-subwoofer

Mohl jsem si říct o 18,4“ model, ale neučinil jsem tak. Ten bych nemohl pořádně nikam brat s sebou. 15,6“ verze se mi vejde do batohu a neváží o moc víc než běžný notebook. 18,4“ je spíš jen na převážení autem.

Lesklý low-res displej

Ač jde o docela drahý notebook, Acer jej vybavil pouze HD (1366×768) displejem. Takže low-res s poměrem stran 16:9 a ještě lesklý. Lesklost mi při používání v místnosti nijak nevadí a LED podsvícení naštěstí odlesky přesvítí. Low-res rozlišení mi nakonec taky nevadí. Někdy mám problém, že na X200 mi vše připadá strašně drobné. Je to tak, když mám už unavené oči. Tady všechno přečtu bez problému, protože mám pixely velké jako na stolních LCD. Při hraní her, procházení webových stránek, IM a psaní článků mě rozlišení neomezuje (v případě hraní her je spíš výhodou) a na složitější práci třeba s grafikou mám doma stolní S-PVA panel.

On má tento displej stejně nějak podivně přepálené barvy, takže by na grafiku nebyl. A vůbec až na pár výjimek beru práci s grafikou na notebooku spíš za trest.

Nedostatky

Po měsíci musím říct, že mě Acer mile překvapil. Zpracování výborné. Výkon, výbava a ergonomie také. Zdá se dokonce, že by se neměl rozpadnout ani při častějším přenášení. Potěšil mě i ventilátor. Nevydává žádné pískání, ani rachtání, a ač si šumí prakticky neustále, není hlučný.

Problém tak vnímám pouze v teplotách. Při kancelařině není problém, ale minulý týden jsem v těch nesnesitelných vedrech hrál asi 5 hodin v kuse hru zaklínač a teploty notebooku byly na procesoru a grafickém čipu kolem 90°C.

acer-aspire-5943g-teploty-load

Jelikož je okolí klávesnice kovové, a slouží tedy i jako chladič, dochází při takových teplotách k jeho značnému zahřívání. Takže zejména levou ruku není dobré opírat o prostor vlevo od klávesnice. Už kdysi s FSC Amilo Pro V3205 jsem pochopil, že nižší hlučnost je pro mě důležitější než vyšší teploty, takže mi to zas tolik nevadí, ale určitě se najde dost lidí, které to může štvát. Na můj vkus je to u výdechu chlazení opravdu horké. Zbytek šasi je ale v pohodě.

Možná už jsem jen zhýčkaný ThinkPady s integrovanou grafikou a čekám zázraky od chlazení tak výkonného HW v 15“ notebooku.

Co ho čeká dál?

Mám ho půjčený do ledna příštího roku. Do té doby bude sloužit jako herní a multimediální mašina a budu na ní občas dělat grafiku v 3D modelovacím nástroji. Mám si jej vzít s sebou taky do Belgie, kde mi bude nahrazovat desktop (který už teda roky nemám, pokud nepočítám specialitky od Honzyka).

Zcela jistě se mnou nenacestuje tolik co X200, protože k tomu prostě nemá rozměry, ale úplně ho šetřit taky nebudu. Určitě ho nebudu mít na žádné chladící podložce, neboť takové příslušenství neuznávám (notebook se musí stůj co stůj uchladit vždy sám), a budu se k němu chovat jako běžný uživatel – chci, aby fungoval sám od sebe, a nebudu se do něj vůbec hrabat (BIOS, drivery, HW úpravy).

Závěrem

Sám jsem zvědavý, zda s Ethosem budou během používání nějaké problémy, zda se stihne zanést ventilátor a zda třeba neuvařím základní desku (u správně designovaného notebooku by se to nemělo stát ani při naměřených teplotách). Ale na rovinu říkám, že kdybych nebyl aspoň trochu přesvědčen, že přežije, do dlouhodobého testu bych nešel.

Zatím slouží a jsem spokojen. Uvidíme, co bude dál. Určitě o tomto notebooku budu průběžně psát stejně jako o ThinkPadu X200 (brzy k němu vyjde článek o opotřebení). Pokud vás zajímá tento notebook víc, na notebook.cz už mi vyšla jeho kompletní recenze.

Komentáře k článku

  1. 1. Dave1x  23.7.2010  21:42:54

    Jsem zvědav, jestli ten Acer do ledna zvládneš zlikvidovat nebo to přežije, ale třeba se odporoučí týden potom, co ho vrátíš. K téhle značce jsem skeptický. Potom co jsem s ní zažil, kdy se v mém okolí prakticky nevyskytovaly jiné notebooky, než od Aceru a jen s jením nebyly problémy,… se držím hesla Acer nebrat!!! Možná překvapí. Pro sebe bych si však žádný Acer ještě pořád nekoupil :-)

    Když píšeš o chladící podložce, mám doma jednu pasivní a používám ji, když mám notebook položený na posteli, aby se neuvařil. S sebou ji však nikde nenosím, přijde mi to zbytečné :-D

  2. 2. swarm  24.7.2010  9:54:54

    [1] Acer si pamatuju ještě z dob, kdy byl brán jako kvalitní značka. Pak si to dost zkazili tou šasi Folio, u které pak většina starých Aceru měla ulámané rohy, panty a rozlámané displeje. To už je ale pár let za námi. Jak notebooky recenzuju, tak jsem už viděl spoustu průserů i u ostatních řad, jenom teď už to nebývá nikdy tak globální.

    Ale chápu tě. Před lety jsem si koupil ASUS a od té doby bych si ho sám pro sebe asi taky nekoupil, i když některé modely se jim docela povedly. Na druhou stranu Acer má teď těch povedených kousků docela dost, takže třeba v multimediálech je u mě před HP, ASUSem, DELLem atd.

    Btw předpokládám, že pokud se má objevit nějaká chyba, stane se tak ještě během toho půl roku, nebo už to během této doby bude k nějaké závadě inklinovat.

  3. 3. HUHU  25.7.2010  23:41:06

    Může takhle dostat na rok vypůjčení normální člověk,nebo jsi dostal svým „jménem“? Platí se za to něco? Stejně si myslím,že za rok to bude výběhovej typ a řeknou ti,ať si ho necháš

  4. 4. swarm  26.7.2010  11:44:58

    [3] To by se jim asi moc nevyplatilo, kdyby půjčovali každému, kdo si řekne. Oni nejsou hloupí, takže půjčí jen tam, kde to pro ně může mít nějaký užitek. Znám se s lidmi i od ostatních výrobců a mám tam podobnou možnost zápůjčky, ale primárně beru tyto zápůjčky z testovacích důvodů, když mě u nějakého modelu zajímá dlouhodobé opotřebení, takže toho využívám jen minimálně.

    Recenzuju notebooky už přes tři roky a zatím mi teda žádný z nich nezůstal, takže s tím necháváním netuším. Kromě toho jsem ani nikdy nedostal 100 tisíc Kč v neoznačených bankovkách, pytel heroinu a podobně… Novinářské povolání vůbec není takové, jak si lidi myslí ;)

  5. 5. Wolferine  27.7.2010  20:32:13

    Mno nektere kousky aceru spatne nejsou (a ja mam od neho velmi slusny PVA LCD monitor) ale co je tragie je jeich servis. Ja pracoval chvili hned vedle a koelgyne z me nynejsi prace delala pul roku primo na servise a co se tam deje je pry neuveritelne…

  6. 6. Wolferine  27.7.2010  20:33:42

    Jinak bracha ma druheho acera (oba byly nejake levnejsi verze ale zas ne uplne nejlevnejsi), prvni vydrzel asi 3+1/2roku nez odesla grafarna (teda jede ale s artefaktama) a druhy uz stihl v zaruce reklamovat…
    ale ono to u tech levnejsich ntb bude asi podobne, otazka je pak spis kvalita servisu


Napsat komentář