DELL – výborné notebooky nebo jen nafouknutá bublina?

dell1DELL je mnoha lidmi v této maličké zemičce řazen ke špičce mezi notebooky. Na většinu totiž zabírá záruka NBD (především u levných Inspironů) v ceně. Inspirony jsou určeny pro domácí uživatele a jsou tak i orientované svou cenou. Tam hraje opravdu každá koruna roli, takže je DELL v podstatě jediným výrobcem, který NBD (oprava do druhého dne u zákazníka) servis poskytuje v ceně i u tak levných notebooků. U ostatních výrobců je většinou potřeba minimálně připlatit rozšíření záruky v řádu tisíců korun. U levných notebooků je to tedy rozdíl velký, ale jak je to u těch dražších…

Díky tomuto faktu mnoho lidí úplně přehlíží, jak jsou tyto notebooky poruchové. Ono je fakt, že když vám to technik přijede spravit tak rychle, tak nebudete mít potřebu jít pořvávat na fora, že vám to a to nefunguje. Notebooky DELL nejsou kdovíjak super ani konstrukčně, ani po softwarové stránce (power management , zabezpečení). Jsou to jen průměrné notebooky s NBD zárukou (zlí jazykové říkají „Acer s NBD“). Teď to vypadá, jako bych bezdůvodně útočil, jenže tohle bylo potřeba zmínit, protože pak tu je skupina lidí, která si chce koupit nějaký DELL bez záruky (například použité,…) a žije v omylu, o jakou špičku se to snad nejedná.

Špičková kvalita podle DELLu

Ta skvělá NBD má ovšem své mouchy, pokud si koupíte dražší notebook. Z něčeho speciálního se totiž stává standardní záležitost a to se podle mě musí projevit na kvalitě. Když si podobnou záruku dokoupíte u HP nebo Lenova, tak, co jsem tak slyšel, se k vám budou chovat prostě lépe. U DELLu jste prostě jen „ten standardní zákazník“.

dell2Notebooků této značky se mi doma otočilo už několik. Vždy šlo o Latitude modely s poměrně vysokou cenou a bohužel musím říct, že se o žádný zázrak vážně nejedná. Aktuálně mám doma notebooky DELL dva. Prvním je Latitude D600 a druhým Latitude X300. D600 je poměrně rozšířený model napříč mnoha firmami, takže se budu věnovat především tomu.

D600 mám nyní přesně tři roky. To znamená, že mi právě vypršela NBD záruka, která se s notebookem zakoupila. Takže je to nejlepší čas k malému ohlédnutí zpět. Původně jsem si chtěl připlatit další roky, ale po nevlídném jednání českého servisního střediska jsem od tohoto záměru upustil.

Fakta

  • zakoupený notebook patřil jednoznačně cenově do vyšší třídy, čemuž odpovídá i na tu dobu velmi nadstandardní konfigurace s 1GB RAM a rychlým 5400rpm diskem (tehdy byl ještě běžný standard 4200rpm) a víko z ušlechtilých materiálů
  • k němu byla dokoupena do měsíce i druhá (náhradní) baterie místo CD mechaniky
  • notebook byl používán jednou za den až dva (na stabilním povrchu, vždy jen několik hodin)
  • přenášení bylo omezeno na pouhé vytažení z brašny (taky DELL) a položení na konferenční stolek (notebook opustil zdi baráku asi 3-5x za celé ty roky)

Výsledek

Tak a teď závady. Ještě v prvním roce se objevila výrazná vůle víka (asi 5cm). Bylo to označeno za standardní opotřebení (klouby byly na přání částečně dotaženy, problém to ale nevyřešilo). Objevila se závada na bluetooth modulu. Při zatlačení na oblast touchpadu mizel ze systému. Důvod? Špatný konektor na základní desce. Prý velmi častá chyba celé série. Řešilo se výměnou základní desky. S druhou základní deskou zas nechodila indikace zámků klávesnice a regulace hlasitosti pomocí tlačítek nad klávesnicí. S první a druhou závadou se to takhle několikrát prostřídalo a postupně byla základní deska snad ještě dvakrát nebo třikrát vyměněna. Při poslední výměně už byl technik podstatně méně příjemný (ani se mu nedivím). Dalším nemilým překvapením byla přídavná baterie. Ta je Lithium Polymerová, což jasně definuje její nižší životnost a omezený počet nabíjecích cyklů. Teorie se potvrdila v praxi a baterie velmi rychle ztratila svou užitnou hodnotu. Vzhledem k tomu, že je to baterie („spotřební materiál“), tak jsem servis ani neotravoval.

Ani s NBD výrobce svou chybu prostě neuzná

Poslední závada mě dožrala ale úplně nejvíc. Na víku se začala docela brutálně loupat barva. Vzhledem ke způsobu použití lze absolutně vyloučit jakékoli přičinění „uživatele“. Jak jsem se dočetl na forech, tak je tato závada celkem obvyklá a v DELLu to prostě trochu posrali. Servis to však rezolutně odmítl a řekl, že závadu prostě nevyreklamuje. Po pár mailech bylo jasné, že tohle nemá cenu. Údajně prý DELL tohle obecně nereklamuje, dostalo se mi ovšem info, že tady bude spíš zádrhel v místním servisu pro ČR než v DELLu obecně. Vzhledem k ceně musím říct, že koupě drahého notebooku se mi ukázala jako hrubě neefektivní. Přístup výrobce nijak nadstandardní nebyl, s notebookem bylo sraní stejně jako s víc jak dvakrát levnějšíma (reklamace) a byl špatně konstrukčně navržený: odloupávající se barva, bluetooth a pak taky velká základní deska přidělaná na mechanismy kloubů způsobuje, že při nevhodném zacházení se může nějaký čip „odpájet“ od a notebook je pak na vyhození – ne-neobvyklá závada, která se u mě naštěstí neobjevila. Z tohoto důvodu jsem už záruku neprodlužoval. V mých očích je to už prostě šrot a DELL si u mě za tenhle notebook vysloužil negativní karmu, která zapříčinila, že další notebook už bych si od nich asi nekoupil. Ještě nevím, koho zkusím příští rok jako náhradu – možná nějaké HP nebo Lenovo Thinkpad. Otázka je, zda si nějak pomůžu. Co jsem tak měl ale možnost porovnávat zpracování Thinpadů, HP Compaq a DELL Latitude, tak DELLy vyšly bezkonkurenčně nejhůř (i když ta nová HP konstrukčně taky nic moc a to mluvím o strojích za 50 tisíc bez DPH).

dell3

Závěrem

A teď taková třešnička na závěr, proč jsem se vlastně rozvzpomněl tohle všechno napsat. Včera jsem náhodou při pozdní večeři měl zapnutou televizi a tam běžel seriál „Ordinace v růžové zahradě“ a nějaká mladá slečna (roli měla snad jako, že dělá v nějaké reklamní agentuře) tam měla taky DELL. Možná dokonce ten samý. No a při tom záběru na víko bylo vidět, že po celém obvodu byla barva odrbaná, a to dokonce ještě krutěji než u mě. Nevím proč, ale musel jsem se tomu vážně pousmát. Berte to jenom jako takovou mojí malou zkušenost, až vás třeba v servisu budou taky „krmit“.

Komentáře k článku

  1. 1. Voyta  12.5.2009  8:22:49

    S výšeuvedeným nelze, než souhlasit. Pokud kupujete Dell, tak se jej treba zbavit „do roka a do dne“. Smutné ovšem je, když mají podobnou „konstrukční vlastnost“ notebooky od Apple. celé serie ibooku G3 a G4 (známé bílé provedení)trpěly závadou grafiky. Apple vyrobil zhovadilost typu „dve BGA nad sebou“…tj samostatnou destičku s grafickym chipem a pametmi,oboji BGA, pripajeno na zakladni desce, zase BGA. K tomu nepříliš tuhý case…a ono se to uthávalo. Takže, pokud kupuji notebook kohokoli, hledám a diskusích problémy konkrétního modelu.

  2. 2. goro  6.4.2010  21:37:27

    ano, to je přesně dell, masově prodávaný „tesco“ shit poskládaný z toho nejlevnějšího, co je na trhu, nepromyšlená konstrukce základní desky (koncenrace teplotvořivých komponent do jednoho místa) v nekvalitní měkké skříni.
    loupání barvy je důsledkem stupidního designu obalu – lakovaný plast – dobrý tak leda na předměty, které nikdy nepřijdou ke kontaktu s rukou či taškou.

  3. 3. Luboš  21.6.2014  12:03:41

    Tak to boli staré D600 a D610. Od D620/D820 boli konštrukčne úplne niekde inde, máme doma D620 a D630 (naštastie s intel VGA :) a vyzerajú ako nové, teda až na klávesnicu tá je už vyleštená.


Napsat komentář