Dlouhodobé zkušenosti s SSD OCZ Solid Series

Uběhlo čtvrt roku od doby, kdy jsem si koupil SSD paměť do svého ThinkPadu. Kdysi jsem o tom sepsal článek, kde jsem nahodil i několik pěkných grafů. Grafíky a tabulky jsou sice fajn, ale tolik toho taky neřeknou, a pak určitě není nad zkušenosti člověka, který s notebookem vybaveným SSD pamětí pracuje několik měsíců.

Pozitiva, která přetrvala

S odstupem času musím říct, že nákupu ani v nejmenším nelituju. Hlavní pozitivum v podobě nulové hlučnosti zůstalo, a to mi ke štěstí úplně stačí. Dokonale nehlučný notebook je něčím, na co se velmi snadno zvykne a jen těžko odvyká.

Pokud jde o rychlejší načítání některých aplikací, tak to také zůstalo. Ale upřímně. Zrovna zde není přínos tak velký, jak by se mohlo zdát z mnoha recenzí. Já těch startů aplikací za den moc nemám. Spustím si těch svých pár, které potřebuju na práci a to je všechno. Nějaké sekundy rozdílu startu aplikací mě vážně nezajímají.

Zpomalení

Často se to diskutovalo v souvislosti s Intel SSD. SSD jsou na začátku používání rychlejší. Intel je proti ostatním SSD znatelně rychlejší, ale časem má výraznější tyto propady. U mého levného OCZ jsou taky určité propady, ale moc velké nejsou. Každopádně teorie, že nejde jen o problém Intelu, se potvrdila.

Spíš se na rychlosti podepsal operační systém (Windows), který samozřejmě sem tam něco rozfragmentuje, neustále přepisuje mraky malých souborů a dělá další činnosti, které SSD neocení. Řekl bych, že prakticky při libovolném zápisu by OCZ Solid Series (a mnoho dalších levných SSD) nevyhrál nad obyčejným, výrazně levnějším 2,5″ diskem, který má navíc často výrazně větší kapacitu.

Zápis malých bloků je smrtící

V praxi se na zápis velkých bloků narazí jen málokdy (kopírování souborů po síti). Většinou se zapisují jen malé bloky (resp. soubory) a tam je SSD takovou brzdou, že kdo to nezažil, ani by neuvěřil. Sice se říká, že SSD má výrazně kratší seek, ale k čemu to je, když je značně omezen počet transakcí za sekundu? Ve výsledku je tedy při kopírování malých souborů SSD pomalejší než disk.

Třeba takové kopírování mého 1,5GB profilu s poštou trvá klidně i několik minut. Nedávno jsem potřeboval překonvertovat obraz CD z formátu Macu na ISO. Program zpracovával soubor po malých částech a výsledek byl, že disk zvládl jeden obraz asi 20x rychleji.

Závěrem

Jsem rád, že můj notebook umožňuje vložit druhý disk místo mechaniky. Na většinu činností, které na notebooku provádím, mi SSD s přehledem stačí a ticha si moc vážím, ale někdy přijdou chvíle, kdy je SSD absolutně nevhodné a asi bych ten notebook musel rozšlapat, kdyby tam nebylo možné současně použít i ten klasický disk. Z běžných činností jsem narazil jen na dva problémy. První se týkal cache prohlížečů a druhý swap disku (některé mnou používané programy jej bohužel vyžadují). Řešení je jednoduché – mám vytvořený 512MB RAMdisk, na který je odkázán jediný swapovací soubor o velikosti 256 MB a zbytek je vyhrazen pro cache Firefoxu. Umístění cache prohlížeče do RAM se ukázalo jako velmi dobrý krok, který znatelně zrychlil načítání stránek (platí to i pro klasické HDD).

Na závěr je tedy dobré položit si otázku: pro koho dnes vlastně SSD jsou? Upřímně – pokud někdo dělá na notebooku něco náročnějšího, tak by se měl levným SSD vyhnout. Levné SSD je dnes bohužel i takové, které stojí 10 tisíc při kapacitě 128 GB. Aktuálně vidím užitek SSD jen u lidí, kteří jsou hodně nároční na ticho (zde je ale potřeba mít i notebook, který se uchladí pasivně, a těch moc není), a lidí, kteří potřebují notebook v opravdu extrémních podmínkách (klasický disk toho snese taky dost). Těm ostatním bych zatím radil zůstat u běžných disků. Investice do SSD je vysoká a reálný přínos malý. Sám těch 4 tisíc vůbec nelituju, ale větší sumu bych za tuto technologii v současném stavu nedal ani náhodou.

Komentáře k článku

  1. 1. Keff  7.5.2009  16:08:02

    Díky za zhodnocení – něco takového jsem tušil, ale ssd jsem v počítači jetě neměl, takže díky za potvrzení, SSD mi momentálně nic kromě vyšší ceny nepřinese, vzhledem k tomu že mi hluk současného disku nevadí.
    Ještě přidám odkaz na Windows 7 blog kde vývojáři popisují jak se musely Win 7 upravit kvůli podpoře SSD http://blogs.msdn.com/e7/archive/2009/05/05/support-and-q-a-for-solid-state-drives-and.aspx – perličky: SSD časem degraduje, jak postupně odcházejí buňky, proto se vyrábí s vyšší než udávanou kapacitou (aby bylo kam přemapovávat), a SSD pro enterprise jsou tak drahé i proto, že jsou ve skutečnosti až 2x větší než udávaná kapacita – aby dlouho vydržely.

  2. 2. Honza  7.5.2009  22:10:41

    Jaký používáš software pro vytváření RAM disku?

  3. 3. mad.fox.51  11.5.2009  16:02:04

    Zdravím, taky by mě zajímalo co používáš za soft na RAM Disk, pokud používáš XP tak jestli jde nastavit tak aby využil nevyužitou 4GB RAM u XP 32 bit ???

  4. 4. Warcz  11.5.2009  18:52:17

    tak to určitě nejde. Ja pod Vistama používám „Dataram RAMDisk“ a alokuju 1Gb z 3Gb možných a nasledně tam ukládám 700Mb velký Pagefile.sys a cache z firefoxu…

  5. 5. Honza  11.5.2009  21:39:32

    Jo to je přesně ono, nekterý aplikace odmítají fungovat bez pagefile. Namátkou hra Company of Heroes. Takže pár set mega pagefile a cache browseru do ramdisku a je po problémech :-)

  6. 6. peter  12.5.2009  13:23:51

    mad.fox.51 skus toto http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms791485.aspx

    Ja som teda zvedavy, kedy sa dockame tych memristorov.

  7. 7. swarm  12.5.2009  14:36:54

    [3] Používám driver ve Windows pomocí rdutil.exe. Jednou jsem to nastavil a od té doby mám vždy po spuštění „R: Ramdisk“. Nemám tam ani nastavené ukládání, takže po restartu (jednou za týden až dva) se jeho obsah vymaže.

    Nevyužitou RAM u 32bit OS by ten můj způsob určitě využít neuměl, ale kdysi jsem někde viděl srovnání RAM disků a nějaká komerční aplikace to využít uměla. U mě tohle ale nemá cenu řešit. Mám ~600MB i se základníma programama, ~500MB RAM disk, ~50MB pro grafiku a těch ~900MB mi stále zbývá (z mých 2GB RAM) na náročnější aplikace (programovací IDE, modelovací nástroje). Rozšíření RAM nějak ani neplánuju, i když je teď tak levná.

  8. 8. Mr V  15.5.2009  10:12:05

    Dobre postrehy, radeji s tim SSD jeste pockam.

    PS: CO TEN PEDOBEAR V HLAVICCE GRAFIKY ?? Uff

  9. 9. Radim Schinko  28.5.2009  19:31:47

    Pekne hodnoceni … naprosto presne. Poridil jsem si take OCZ Core v2 asi minuly podzim a vydrzel jsem to do minuleho mesice, kdy uz se zacalo projevovat zpomaleni. Windows Swap je na nem absolutne nepouzitelny. Diky bohu za miniUSB konektor … mam ted luxusni externi disk :-)

  10. 10. swarm  29.5.2009  10:30:13

    [9] Sakra, to jsem netušil, že přes to mini-USB to může fungovat jako externí disk. Já žil nějak pořád v domnění, že je to jen na flash firmware. Momentálně už testuju jiné SSD a to svoje mám doma někde na stole, takže až se tam vrátím, určitě to musim vyzkoušet.

  11. 11. swarm  29.5.2009  18:42:06

    [9] Tak díky za info. I ten můj jde takhle používat přes USB jako externí disk. Mám z toho radost. Až si koupim něco jinýho, tak se mi ještě bude hodit.

  12. 12. volodjA  20.6.2009  16:22:35

    Myslim, ze ocz tedka dela sady SSD Value Kit ve kterem stoji 128GB okolo 5000Kc a je v tom i neco jako externi ramecek na disk a clonovaci sw, takze vymenis ssd za disk. Disk vlozis do ty redukce pripojis pres usb a lehko naklonujes puvodni system na ssd bez preinstalace, to je docela zajimavy. Otazka je jak moc jsou tyhle value ssd rychly a pouzitelny. Cekam jestli se nekde obevi recenze.


Napsat komentář