Linux Mint na HP Compaq 615

The short English version is placed at the end.

Koupil jsem si notebook HP Compaq 615, mám jej již několik týdnů a jsem s jeho výběrem velmi spokojen. Nakonec jsem se rozhodl na něj nainstalovat distribuci Linux Mint, protože mám rád pohodlí Ubuntu, ale nelíbí se mi jeho barvy. Navíc mi Mint startuje o dost rychleji než Ubuntu nebo třeba openSUSE. Tento článek je tedy o rozchození hardware tohoto notebooku, které základní instalace nevyřeší, plus návody k nějakým činnostem, jak je řeším na tomto stroji já (rady k vylepšení vítány).

HW specifikace notebooku

  • Procesor: AMD Turion X2 Mobile RM-74 2,2 GHz
  • Čipová sada: AMD RS780MN
  • RAM: 2 GB DDR2-800
  • IGP: ATI Radeon HD 3200
  • LCD: 15,6” HD-ready 1366×768, 16:9
  • HDD: 320 GB, 5400 rpm
  • ODD: DVD+/- RW SuperMulti DL
  • NET: 10/100BT ethernet, 802.11b/g, Bluetooth 2.1
  • Baterie: 6cell 47 Wh
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, VGA, RJ-45, RJ-11, audio in/out, SD/MMC, ExpressCard 34

Základní instalace

Zvolil jsem výchozí „Main Edition“, což je 32bitová verze. Nemám víc jak 4 GB RAM, takže nebyl důvod volit 64bitovou, která je ale také k dispozici, ale může znamenat určité problémy. V boot menu po vložení CD je třeba vybrat „compatibility mode“, protože opensource ovladač pro grafiku ATI 3200 nenajde interní displej. Zbytek instalace proběhne bez problémů.

Po přihlášení do nainstalovaného systému po chvíli vyskočí v trayi zpráva o nesvobodných ovladačích. Bezdrátová síťovka je již povolená, zbývá tedy jen povolit proprietární ovladač pro integrovanou grafiku ATI (fglrx). Po jeho instalaci najdete ovládací panel „ATI Catalyst Control Center“ v menu Příslušenství.

Zvuk

Tak a teď k věci, co se sama automaticky nezprovozní. Nakonec jsem zvuk rozchodil podle této stránky, jde o ruční instalaci ALSA 1.0.20:

How to Upgrade to ALSA 1.0.20

1. Upgrading ALSA needs compiling so the first thing we need to do is install the necessary tools to compile along with the kernel headers. Open a terminal and paste the following 2 commands:
sudo apt-get -y install build-essential ncurses-dev gettext xmlto
sudo apt-get -y install linux-headers-`uname -r`

2. Use the terminal to navigate to your home folder and download the ALSA files:
cd ~
wget ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/alsa-driver-1.0.20.tar.bz2
wget ftp://ftp.alsa-project.org/pub/lib/alsa-lib-1.0.20.tar.bz2
wget ftp://ftp.alsa-project.org/pub/utils/alsa-utils-1.0.20.tar.bz2

3. Creating the necessary folders and unpack the downloaded ALSA packages. Open a terminal and paste the following commands:
sudo mkdir -p /usr/src/alsa
cd /usr/src/alsa
sudo cp ~/alsa* .
and then, to unpack:
sudo tar xjf alsa-driver*
sudo tar xjf alsa-lib*
sudo tar xjf alsa-utils*

4. Now we can start compiling each component:

a) alsa-driver:
cd alsa-driver*
sudo ./configure
sudo make
sudo make install

b) alsa-lib:
cd ../alsa-lib*
sudo ./configure
sudo make
sudo make install

c) alsa-utils:
cd ../alsa-utils*
sudo ./configure
sudo make
sudo make install

5. Now you may want to removed the downloaded ALSA files, as they are not needed anymore:
rm -f ~/alsa-driver*
rm -f ~/alsa-lib*
rm -f ~/alsa-utils*

Pokud nechcete zadávat jednotlivě ./configure atd., lze to napsat do jednoho řádku: ./configure && make && make install

Tímto instalace nekončí, ještě je užitečné zprovoznit, aby se po zapojení sluchátek vypl interní reproduktor a začal zvuk hrát do těch sluchátek, nebo co do toho výstupu připojíte. Podle této stránky jsem připsal do souborů /etc/modprobe.d/alsa-base.conf a /etc/modprobe.d/options.conf na konec tento řádek (soubory mají příponu .conf, ten druhý bylo třeba vytvořit, zpočátku neexistoval):

options snd-hda-intel model=mobile

Takto to mám já, systém si ale nepamatuje nastavení hlasitostí kanálů. To jsem původně vyřešil zakomentováním špatného ukládání nastavení v souboru /etc/init.d/alsasound ve funkci stop (ř. 164) v sekci „store driver settings“:

function stop() {
#
# store driver settings
#
# zakomentovano, protoze prepise spatnym nastavenim
# if [ -x $alsactl ]; then
# $alsactl -f $asoundcfg store
# else
# echo -n -e „${rc_warning}!!!alsactl not found!!!${rc_reset} “
# fi

Ale pak mi nějak přestalo fungovat přepnutí zvuku po zapojení sluchátek, takže jsem to vrátil zpět. To přepnutí výstupu na sluchátka jsem zjistil, že výjimečně nefunguje tak jako tak, ale to jsem už řešil jen rebootem.

Grafika

Grafika tedy jede po povolení prioprietárního ovladače (fglrx) a funguje správně – nepadá, žádné grafické artefakty, odpovídající výkon ve 3D. V tom „ATI Catalyst Control Center“ (menu Příslušenství) je spousta užitečného nastavení, od režimu roztahování menších rozlišení na plochu displeje přes nastavení 3D po řízení spotřeby (PowerPlay). I v běhu na adaptér má smysl pro normální práci přepnout na „Maximální výdrž baterie“ namísto „Maximální výkon“, protože notebook pak méně hřeje a větrák se tak nebude muset přepínat na vyšší otáčky.

Linuxová varianta Catalyst Control Center

Ostatní

Ostatní věci na notebooku fungují automaticky v základní instalaci. Od funkčních kláves pro ovládání jasu displeje a hlasitosti, přes řízení spotřeby CPU, drátovou síť LAN, bezdrátovou WiFi a čtečku paměťových karet. „Analogový modem“ a webovou kameru jsem vůbec nezkoušel, protože ani jedno nevím, k čemu je užitečné.

Problém s uspáním na disk

Zkusil jsem uspat do paměti – funguje – a uspat na disk – nefunguje. Po zapnutí počítače provede jen normální spuštění, navíc přestane fungovat oddíl pro swap (bude selhávat aktivování swapu při bootu). Opravu jsem udělal tak, ze jsem ve fdisku zkontroloval, v jakém oddílu je swap a že má odpovídající ID (82). Pak jsem opustil fdisk a znovu vytvořil a aktivoval swap na daném oddíle:

mkswap /dev/sda1
swapon -a

Žádný typ uspání počítače nepoužívám a je možné, že po instalaci aktualizací problém již není.

Pouštění filmů na televizi s analogovými vstupy

Jedna z činností, ke které notebook využívám často, je pouštění filmů a seriálů na velké 100Hz CRT televizi. Notebook sice nemá TV-Out, ale mám k dispozici levnou redukci z VGA na TV-Out (S-Video). Tady jsem musel pořešit pár věcí, aby to fungovalo. Předně je potřeba vertikální synchronizace, protože ten převodník ty řezy v obraze jinak nějak zvýrazní, že se na to dost špatně kouká. Pak je tam problém s nastavením výstupu VGA – ačkoli s normálním monitorem (zkoušeny LCD 1280×1024) funguje rozšířená plocha a nativní rozlišení na externím i interním displeji správně, při použití toho převodníku mi jde jen klonování obrazu. A poslední věc, standardně je na TV výstup přidávána trochu gamma, aby byl obraz barevnější, ale protože tady z pohledu počítače jde o výstup na normální monitor, tak si tu gammu do obrazu filmu musím přidat sám, jinak je obraz na televizi trochu pobledlý.

Tak a tady mé poznámky k nastavení pro přehrátí filmu na staré televizi: V „ATI Catalyst Control Center“ nastavit „Čekání na svislé obnovení“ na zapnuto, v přehrávači VLC nastavit video výstup na OpenGL a v kompletním nastavení ve Video/Filtry/Upravit obraz nastavit „Image gamma“ na 1,10. Po připojení redukce VGA -> TV-Out nastavit v „ATI Catalyst Control Center“ rozlišení 1024×768 – na TV ale nebude obraz, tak restartovat Xka (odhlásit se a přihlásit). Pak bude obraz na obou výstupech, ale zarovnání titulků apod. bude počítáno pro 1366×768 (budou tedy posunuty doprava), takže znova do „ATI Catalyst Control Center“ a znova vybrat 1024×768 – pro oba displeje.

Postup zní složitě, ale pro standardní video výstup ve VLC tady nefunguje vertikální synchronizace (tu třeba pro sledování na interním displeji nepotřebuji, řezy v obraze jsou na normálním displeji dost nenápadné). A to s tím výstupem přes VGA do převodníku nechápu, proč se mi chová takhle (u normálního monitoru to funguje správně). Každopádně jsem moc rád, že alespoň nějaké řešení, jak si pouštět filmy v přijemné podobě na televizi, existuje, čímžto konečně již nepotřenuji předchozí notebook. Možná se časem s novějším softwarovým vybavením problémy zlepší, případně někdo poradí své řešení v diskuzi, takhle mi to ale už stačí.

Linux na svém místě

Jak jste se již dočetli, s notebookem jsem i po delší době používání spokojen. Pro mě jak zcela dostatečný výkon, tak i podpora operačního systému Linux. Tedy mně nešlo konkrétně o Linux, ale hlavně o desktopové prostředí GNOME, Linux vyšel z důvodu dostupnosti ovladačů pro hardware. Ke GNOME jsem se nakonec vrátil, i když jsem si dlouhodobě ozkoušel Mac OS X a Windows 7. Ale je to samozřejmě jen osobní preference. Toto je můj osobní počítač a nemám na něm žádný jiný OS.

English version

Hi, I’m a happy user of HP Compaq 615 and want to tell you some hints about installing Linux there. I chose the Linux Mint since I like the simplicity of Ubuntu but don’t like its brown theme (and Mint boots visibly faster). So I downloaded the default „Main Edition“ and here the only thing is to choose the „compatibility mode“ since the opensource driver for ATI 3200 doesn’t find the internal display.

After installing the most of things works (the proprietary driver for ATI graphics needs to be enabled), so let’s go to the sound. You need the current ALSA 1.0.20, the instructions (one of possibilities) are in the Czech part above, it’s that English text „How to Upgrade to ALSA 1.0.20“. Then it continues by adding this line in /etc/modprobe.d/alsa-base.conf and /etc/modprobe.d/options.conf (the both have the .conf extension and the second one needs to be created, since doesn’t exist at the beginning):

options snd-hda-intel model=mobile

And that’s all. I wrote about other things I met while using this notebook, but it’s not so important. So just the last words: „ATI Catalyst Control Center“ is in the „Accessories“ menu. There’s the selecting the lower video modes stretching mode and the performance vs. battery-saving switch, which is useful even when running on AC adaptor since the notebook makes less heat and the fan doesn’t need to run on higher levels.

Komentáře k článku

  1. 1. shadius  8.9.2009  17:58:14

    na svym asusu sem defakto resil to samy+wifi atheros (ale ta s novym jadrem jede na jadernym modulu :) ). Akorat nechapu proc kdyz si vygeneruju deb balicky primo z binarky catalystu od AMD proc se mi spolu s ni nenainstaluje Control center :( nemate nekdo radu?

  2. 2. silas15  8.9.2009  18:14:05

    no já jsem zkusil na NB Ubuntu, jede to docela dobře. Jedna věc mě ale vytáčí. Ve win si u svýho TP dám lávesovou skratku a vypnu bluetooth a nebo wifi jak potřebuju. U linuxu to nejde. Když jsem to zkoušel, tak tam bylo něco o tom že si mám vypnou službu spouštenou při startu systému, ikona prý sice svítí, ale BT nejede. No nevím no. Jak to řešíte vy ostatní?

  3. 3. swarm  8.9.2009  18:36:42

    [2] V novějších verzích ubuntu to funguje správně, jen klávesová zkratka přepíná mezi jednotlivýma kombinacema Wifi+BT místo nějakého grafického udělátka. BT i Wifi fungují bez jediné chybičky.

    Vlastně bych řekl, že ThinkPad je celý docela dobře podporovaný, ale upřímně – Linux bych na ThinkPad jako primární OS nikdy nenasazoval. Důvod? ThinkPady maj totiž pod Linuxem děsně velkou spotřebu – http://www.abclinuxu.cz/poradna/hardware/show/277101 (zde jsem to popisoval). Koukal jsem na netu a problém s velkou spotřebou (~20W) mají snad všichni.

    [0] K článku bych dodal, že recenzi v mnoha ohledech shodného notebooku Compaq 610 si můžete přečíst zde: http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2009/hp-compaq-610 (rozdíl je v čipové sadě + CPU + IGP).

  4. 4. volodjA  8.9.2009  20:01:01

    Proc jsi si nekoupil tu 610 s C2D procesorem?

  5. 5. swarm  8.9.2009  20:09:57

    [4] Pokud si to dobře pamatuju, tak to bylo z těchto důvodů:
    – 610 je dražší i v konfiguracích se slabším procesorem
    – v 610 je pouze stará GMA X3100, proti které má Radeon HD3200 reálně asi 3-5x vyšší výkon
    – na Intel GMA grafiku jsou v linuxu jen opensource ovladače, a to ještě dost špatné (chyby ve 3D, nestabilita, nízký výkon, občas problémy s HW interupty)

  6. 6. pk16011990  9.9.2009  9:06:07

    Po přečtení tohoto článku chápu, proč miluju pohodlí a jednoduchost MS Win. Každopádně hlavně že je uživatel skojen a tak to má být ;)

  7. 7. Ladis  9.9.2009  9:59:23

    [6] Tak to jsi ještě neokusil pohodlí a jednoduchost Mac OS X. Na tomto Compaqu 615 jsem předtím zkusil nainstalovat Win XP a znamenalo to stáhnout 400 MB ovladačů ze stránky HP a stejně tam chyběl driver pro LAN (musel jsem zagooglit, kde ho najdu). Ale ano, Linux je ohledně tohohle nejhorší, a to ještě člověk musí vybírat rozumný hw, jinak některý věci nemusí rozchodit vůbec (zas ale se to dělá jen jednou, a pak se nb už jen používá).

  8. 8. maros  9.9.2009  11:11:06

    [7] Ja som teraz prechádzal na Win7 64 z XP a bol som príjemne prekvapený. Jediný driver, ktorý som zháňal bola noname usb webkamera, všetko ostatné šlo samo.

  9. 9. volodjA  9.9.2009  11:53:24

    A výdrž baterky u toho AMDéčka neni horší než u intelu?

  10. 10. swarm  9.9.2009  13:06:39

    [9] Při maximální úspoře je to rozdíl asi 5 hodin (Intel) proti 3,5 hodinám (AMD).

  11. 11. Ladis  9.9.2009  13:30:40

    [9] Viz výše, toto jsem věděl a rozhodl se pro větší výkon. Notebook používám jako desktop replacement a chci na něm hrát a vyvíjet i 3D hry. Výdrž mi stačí, moje předchozí notebooky neměly vetší. BTW jak jsem nakonec zjistil, tak s tím Intelem bych navíc měl dost problémy s tou GMA X3100 grafikou (ale ten matný LEDkový displej byl pěkný).

  12. 12. mikirc  24.9.2009  19:05:18

    Model je skoro identicky s Probook 4515s, po instalaci ubunty funguje vse jen ta alsa :) v origo suse systemu jela, ale jaka to byla verze jsem se nedival. Jinak mi system nabootuje do 30s

  13. 13. Cisco  15.10.2009  23:06:27

    Cau jen otazka, mam ten sam notas, nahral jsem tam ubuntu jaunty. Stejny problem se zvukem presne jak to pises, polovinu jsem vyresil podobne jak ty, zbylou trosku jinak. No k memu dotazu, nemuzu rozchodit mikrofony :( funguji ti ok? Diky moc

  14. 14. Ladis  16.10.2009  10:48:59

    [13] Bohužel, mikrofon v notebooku jsem za svůj život nikdy nepoužil a ani tam už ten Linux nemám, abych se na to podíval teď.

  15. 15. Ladis  30.12.2009  21:12:26

    Na tenhle notebook jsem nainstaloval současný Mint 8 (postavený na Ubuntu 9.10) a vše funguje jak má (žádné rozchozování zvukovky a přepínání na výstup na sluchátka nebo problémy s grafikou před nainstalováním nesvobodných ovladačů). Startuje o dost rychleji (45 s do okna přihlášení, 62 s do zobrazení všech položek na ploše – celý čas od BIOSu přes GRUB), funguje i uspání na disk (obnovuje 50 s). Samozřejmě kdybych měl SSD disk, tak je to okamžité (pomalejší předchozí verze startovala na SSD furt 2x rychleji než tohle). Jedinej problém byl se zapnutím grafiky v instalátoru – vždy zamrzl, dokud jsem nezjistil, že stačí uložit změny v BIOSu (tj. přepnout nějakou volbu tam a zpět a při odchodu uložit, já zkusil SATA mód). Nevím, jestli by tenhle problém přetrvával, kdybych aktualizoval BIOS. (Vůbec ta původní verze BIOSu je v tomhle nb divná, např. při použití s Vistou při cca každém druhém zapnutí BIOS skončil chybou PCI sběrnice a restartoval se – napodruhý ale naskočil vždy, takže jen malé zdržení.)

  16. 16. mitch  5.5.2010  14:35:29

    Zdravím, mám tenhle NB s Windows XP Home. Čas od času se mi po vypnutí za pár hodin znovu, sám od sebe, zapne. Nevíte, čím to může bejt? Ď!

  17. 17. Honza Výzvák  26.4.2011  22:25:23

    Zkoušim poslední verzi mintu a všechno jede bez problému až na wifi, nedaří se mi ji rozchodit.


Napsat komentář