Neoriginální baterie: v čem se liší a co vás čeká

O tom, že mám zapůjčený na dlouhodobý test notebook ThinkPad X200 se už asi nemá cenu rozepisovat. V našich končinách se tento notebook dodává pouze s nejmenší 4článkovou baterií, což je fajn, pokud váš notebook putuje jen mezi pracovním stolem a domovem a „v terénu“ slouží jen na promítání PowerPointových prezentací. Jenže já očekávám trochu víc a představa byla taková, že celý den musím zvládnout na jedno nabití. Začal jsem se tedy poohlížet po nabídkách baterií pro tento notebook. Za normálních okolností bych volil jedině originální baterii, jenže notebook není můj a vyhazovat peníze za originální baterii, která stojí stejně jako nejlevnější mini-notebooky, se mi nechtělo, když bude pravděpodobně sloužit maximálně rok.

neoriginalni-baterie-whiteenergy

WhiteEnergy – energie z Polska

Nakonec jsem to pojal jako takový test a nevolil jsem žádný kvalitní „repas“. Místo toho jsem vzal neoriginální baterii od Polského výrobce WhiteEnergy, který byl schopen v našich končinách nabídnout nejnižší cenu. Protože mám zkušenost, že neoriginální baterie brzy přichází o část kapacity, vzal jsem raději rovnou největší, 9článkovou verzi.

Zde popíšu všechny nedostatky, na které jsem během asi měsíčního testování narazil.

Toto není originální baterie

První překvapení přišlo ihned po vložení, kdy se v liště u ukazatele baterie objevil černý trojúhelník a neustále vyskakovala bublina, že toto není originální baterie Lenovo. Lenovo samozřejmě nechce, aby uživatelé používali neoriginální příslušenství (to dokazují třeba blokace zařízení v BIOSu), ale zde může sloužit informace také pro uživatele, kteří dostali neoriginální baterii místo originální (třeba při nákupu přes aukce).

genuine-battery

Trocha googlení prozradila, že otravnou bublinu můžete deaktivovat v nastavení Lenovo Power Manageru. Černého trojúhelníku se však nezbavíte a neuvidíte přes něj ani ikonu zásuvky, která se vždy ukazovala, pokud byl připojen napájecí adaptér. Pokud by vás černý trojúhelník nějak obtěžoval, zbavíte se ho leda skrytím celého Power Manageru. Mě nijak neomezuje, takže jsem si ho „nechal“.

Power Manager neukazuje zbývající čas

Druhý problém je opět spíše z marketingových důvodů. U neoriginální baterie se nezobrazuje čas výdrže v Lenovo Power Manageru. Teda zobrazuje, ale jen asi 20 sekund, a pak se už objeví pouze 0:00. Zcela jistě nepůjde o technický problém, protože Power Manager ukazuje ve výpisu aktuální spotřebu, takže mu nic nebrání čas dopočítat. Tohle je smutná zpráva pro všechny, kteří rádi používají typickou zelenou baterku s ukazatelem zbývajícího času. Sám ji mám přepnutou na zbývající procenta, takže mě to nijak netankuje.

zbyva-nula-minut

Standardní (ne tak chytré) zobrazení zbývajícího času přes Windows samozřejmě funguje. Kdo by chtěl nějaký sofistikovanější způsob, může použít například aplikaci BatteryBar,

Skutečná kapacita jen na faktuře

Když jsem neoriginální baterii vybíral, bral jsem v potaz, že má menší kapacitu než originální. Konkrétně 71,3 Wh (10,8 V; 6,6 Ah) místo původních 84,2 Wh (10,8 V; 7,8 Ah). Na faktuře je kapacita uvedena správně, ale přímo na baterii byste se jí nedohledali. Výrobce použil trochu nefér trik, který můžete vidět na obrázku.

stitek-baterie

Napsané hodnoty se totiž týkají pouze originální baterie (i když i to je nějaké divné, originální baterie nemá takové hodnoty). Je to po formální stránce díky slůvku replace v pořádku, na druhou stranu opravdová kapacita by dle mého názoru měla být uvedena taky. Spoustu uživatelů tohle akorát uvede v omyl.

První kalibrace a zmatené hodnoty

Lithiové baterie se kalibrují automaticky při nabíjení a vybíjení. Při prvním nabití všechny hodnoty z elektroniky baterie seděly, ale po vybití došlo k poklesu udávané kapacity. Už jsem si říkal, že baterii asi pošlu prodejci zpět bez udání důvodu a poohlédnu se jinde, ale zdálo se, že výdrž odpovídá stále původní kapacitě. Ukázalo se, že elektronika sice ukazuje nižší kapacitu, ale zároveň také ukazuje nesmyslně nižší odběry z baterie. Fakticky se tedy kapacita nesnížila. Pouze je zmatená elektronika v baterii.

Zprvu baterie navíc při nabíjení asi půl hodiny ukazovala 100%, než byla opravdu nabitá. To ale po pár nabitích zmizelo.

Závěrem

Má tedy smysl kupovat neoriginální baterii? To je na rozhodnutí každého z nás. Zatímco originální baterie by mě stála 3 079,- Kč bez DPH, neoriginální variantu jsem koupil za 1 444,- Kč bez DPH; tedy za méně než polovinu. Při nákupu neoriginální baterie je dobré počítat s:

  • Méně přesnou elektronikou.
  • Nižší životností.
  • Minimálním testováním kvality výrobku (slyšeli jste snad, že by někdy nějaký výrobce neoriginálních baterií stahoval své výrobky z trhu kvůli chybě?).
  • Možnou nekompatibilitou s notebookem.
  • Ztrátou záruky na notebook, pokud bude baterie důvodem poškození

Já to riskl a jsem spokojen. Těch pár nedostatků totiž neovlivňuje to, co je pro mě hlavní – že teď notebook vydrží daleko delší dobu. Když s ním sedím v noci offline a se sníženým podsvícením při čtení PDF dokumentů, tak mi ukazuje zbývající výdrž asi 13 hodin. Pokud si přes den dopřávám svůj standard (maximální podsvícení a neustále aktivní 3G modem), tak jsem stále na hodnotě kolem 6 hodin. Přestal jsem s sebou nosit napájecí adaptér a zatím jsem vždy s baterkou vyžil. Většinou mi zbude ještě asi 20%. Doma velkou baterii vyměním za původní, malou a tu velkou připojím k dokovací stanici, aby se nabila na další den. Doma používám notebook jen s malou baterií, takže si nemůžu možnost nabíjení samostatné baterie v doku vynachválit.

nabijeni-v-doku

Na závěr bych jen dodal, že problémů s nekompatibilitou lze očekávat tím více, čím více se řadí notebook do profi/business segmentu. Pokud si koupíte nějaký low-end multimediál, část problémů se zcela jistě neobjeví.

Komentáře k článku

  1. 1. Dave1x  12.5.2010  19:54:32

    Pěkný článek. Ta bublinka bude nejspíš jen specialitou Lenova. Na mé Toshibě se při použití neorigo baterie nic neobjevilo. Já používám BatteryBar standardně, zakoupil jsem si dokonce Por verzi a nemůžu si jej vynachválit.

    Mám 3 baterie – původní 6cell se současnou výdrží 2,5 hodiny na doma, origo 9cell – 5 hodin na běžný provoz a neoriogo 12cell (2 měsíce stará) 6,5 hodiny (vše s wifi a 3/4 podsvícením. Na to, že jde o starou U400 Pro, která je daleko větší žrout než tohle Lenovo to ujde ne? ;-)

    S tou elektronikou máš pravdu. I když mě to dělá i u 9cell origo, ale tam je rozptyl max 3% a výdrž stejná. U neorigo je to i 20% kapacity, ale vždy se to nějak vyrovná po nabití.

    Ty cenové rozdíly jsou šílené. V mém případě origo 3500 a neorigo 1450 Kć z eBay (u nás by ta samá od stejného výrobce vyšla +500 Kč). Počítám s rychlejším opotřebením, ale i kdyby vydržela jen rok, pořád se to vyplatí.

  2. 2. Lukáš  13.5.2010  8:17:37

    Mělo by stačit z té originální vytáhnout ten bezpečnostní čip a vložit jej do nové baterie, jako je to třeba u originálních X neoriginálních tonerů HP – tam je ten čip dokonce uživatelsky demontovatelný.

  3. 3. honzabu  13.5.2010  8:19:23

    S neoriginálními bateriemi mám taky své zkušenosti. Do svého prvního notebooku IBM T22 jsem koupil 4-článkovou baterii od firmy TF1. Zhruba po roce používání a 80 cyklech měla úrověň opotřebení47%, což je opravdu hodně a notebook vydržel místo 4 hodiny slabé 2 hodiny. Do druhého notebooku IBM T40p jsem koupil 6-článkovou baterii od výrobce T6 power, který se mi zdál po přečtení různých diskuzí nejlepší. Po roce a půl používání a 120 cyklech se projevilo pouze 9% opotřebení, které si myslím je zcela adekvátní k používání baterie. Pokud bych si musel opět kupovat nový akumulátor, tak bych se firmy T6 power nebál.

  4. 4. Warcz  13.5.2010  11:45:55

    To Lukáš – To ne není tak jednoduché. Obvody musí byt non stop pod napětím takže když čip vytáhneš tak ho zresetuješ a je ti k ničemu :-)

    To honzabu – Použival jsem polské T6 na Asusu a byla horší, občas se chovala divně ale je pravda že za 50% ceny byla asi o 10% slabší což šlo…

  5. 5. swarm  13.5.2010  16:05:35

    [1] Jo ty dva první problémy jsou záležitost ThinkPadů.

  6. 6. Powermac  13.5.2010  20:44:09

    X200 se na českém trhu prodávají (a vždycky prodávaly) s 6 článkovou baterií, nevím proč vám dodali 4 článkovou.

    Taky se po 9 článkové baterce ohlížím, jako lepší řešení mi ale přijde koupit z e-baye originální (podle feedbacku prodejce by neměl prodávat neoriginály).
    http://cgi.ebay.com/Genuine-Original-Battery-Lenovo-IBM-ThinkPad-X200-X200S-/220579927592?cmd=ViewItem&pt=Laptop_Batteries&hash=item335b969628#ht_2020wt_941

  7. 7. swarm  14.5.2010  17:59:45

    [6] Právě že konfigurace s Windows 7 měly všechny jen 4článkové baterie. Stále je v obchodech vidím. 6článkové byly zprvu (kdy 4článkové byly jen u X200s) ještě z dob Windows Vista. Když jsem před rokem psal na jednu X200 recenzi, tak jsem právě měl ještě verzi s 6cell. Když jsem teď něco hledal, tak jsem s 6cell nic nenašel. Situace se mění až teď, kdy se objevuje X201, kterou vidim v obchodech zas s 6cell.

  8. 8. Jirka  16.5.2010  15:20:26

    Já mám špatnou zkušenost s velkokapacitními aku od Battex do Eee 901. První se velmi rychle samovybíjel (i odpojený od PC), výměna, druhý měl jen 2/3 udávané kapacity, výměna, třetí je lepší, i když to samovybíjení je tam stále větší než by bylo zdrávo.

  9. 9. marek.sk  20.5.2010  22:57:52

    neviem si napr predstavit, ze by som kupoval origo bateriu za cca 80 e pre moj aspireone a150 ktory stal novy 250 aj s postovnym..na trhu je spusta neorigo vyrobcov a je to trochu loteria ta kupa..

  10. 10. Tom  16.8.2010  16:23:32

    Koupil sem baterii na Lenovo R61 pres ebay i s postovnym za 575kc, oproti originalu po pul roce mohu konstatovat jen zminene vizualni varovani a je cca o 0.5mm vetsi takze pri ohmatani booku je citit mala hranka, ale na funkcnost to vliv nema. Kapacitou by mela byt o neco vetsi ale nejspis slo o podobny trik jako popsal autor.

  11. 11. yare  28.3.2011  21:00:34

    @Tom: Muzu se zeptat, kde a jakou baterku do R61 jsi koupil? Take hledam nahradu do sve R61 za dobrej peniz. Diky !

  12. 12. Viktor X  12.7.2011  9:40:23

    Hezký článek… Škoda, že nezmiňujete, nebo vám uniklo značení baterie, ona totiž není 10,8V jako originální, ale 11,1V jak je patrno z fotografie, přebíjením výrobce papírově zvyšuje kapacitu, bohužel na úkor životnosti. Narazil jsem na tento problém, když jsem zakoupil náhradní baterii do svého HP NX9420. Lze ji zakoupit jako 14,4V/4400mAh, v kvalitě „Premium“ s články se zvýšenou kapacitou jako 14,4V/5060mAh a nakonec jako 14,8V/5200mAh (na webu výrobce WhiteEnergy bohužel prezentovanou jako 14,4V/5200mAh), napětí na článek po plném nabití detekuje na 4,19V :-(.

  13. 13. Mára  11.10.2011  0:45:11

    Taky mám Lenovo (Thinkpad L520) a řešil jsem podobný problém s baterií – potřebuji fungovat +- celý den, kvůli práci. Koupil jsem na baterie24 (7800mAh/87Wh) a výsledek je srovnatelný s tvým článkem… není to nic extra, ale za ty peníze jsem to čekal horší.

  14. 14. Peca  16.9.2013  23:32:38

    Chci si koupit náhradní baterii do notebooku HP dv5.. už od začátku moc nevydržela, tak jsem hledal různá doporučení a zatím to vypadá na T6. máte někdo zkušenost konkrétně s touto: „1033-pavilion-dv4-dv5-serie-5200-mah-li-ion-t6-power.html“ [odkaz na obchod odstraněn moderátorem]
    ?
    díky

  15. 15. Petr S.  26.10.2016  13:13:35

    Ja jsem mel zase spatnou zkusenost s neoriginalnim tonerem do tiskarny. odted uz radsi vse original

  16. 16. Malejj  19.12.2016  11:53:34

    Neoriginální toner nemůžeš srovnávat s baterkou do noťasu… Tam je úplně jiná problematika…


Napsat komentář