Nic moc univerzální USB-C dokovací stanice i-tec

USB-C už mám doma na celé řadě notebooků a už delší dobu jsem přemýšlel, že by se mi doma hodil univerzální USB-C dok. Původně jsem si chtěl jen koupit další napájecí zdroj s konektorem USB-C, ale nějak se stalo, že jsem odešel s touto dokynou, ke které je adaptér přibalen. Kupování podobných no-name zařízení má vždy nástrahy a tato dokovací stanice není výjimkou.

i-tec-promo-pic

Nebudu to protahovat, protože zas moc času si tato dokyna nezaslouží. Má dva DisplayPorty plné velikosti, které zvládnou při vhodném notebooku maximálně dva 4K monitory s 60Hz. Pokud zapojíte pouze jeden, omezení na rozlišení trvá. Je zde gigabitová USB síťovka Realtek s RJ-45, dvojice pomalých USB 2.0 a tři rychlé USB 3.0. Nechybí ani USB 2.0 zvukovka C-Media, která na povrch krabičky vystupuje jediným kombinovaným 3,5mm jackem (stereo výstup, mono vstup). Má na sobě dvě USB-C, jedno lze použít pouze pro připojení USB-C napáječe. Druhé je normální datové s podporou Gen2 přenosů (10 Gb/s). Pokud napájecí adaptér zapojíte do špatného USB-C, budou jen na stanici zběsile blikat všechny diody.

Kabel pro připojení stanice k notebooku je integrovaný, takže až se ukroutí, bude potřeba vyhodit celou stanici. To mi přijde jako poněkud nešťastné řešení.

Vypínací tlačítko

Z proprietárních dokovacích stanic je snadné chybně očekávat, že podsvícené tlačítko hlavního vypínače slouží k zapnutí a vypnutí notebooku. Tak to není. Jde jen o vypínač samotné stanice. Když ji připojíte do napájení, je vždy vypnutá. Nicméně alespoň propouští power delivery, takže stále umí nabíjet notebook.

i-tec-usb-c-dock

U vypínače je nálepka informující, že je vypínač potřeba podržet dvě sekundy, což v přepočtu z výrobcových na reálné časové jednotky dělá sekundy tři. Po zapnutí se postupně v operačním systému objeví všechna k ní připojená zařízení.

Napájecí adaptér a pískání

Přibalený napájecí adaptér má dle výrobce výkon 77 W a při připojení k notebooku s mezičlánkem v podobě dokovací stanice, by mělo jít stále o 65 W. Zkoušel jsem napájení přes stanici s HP EliteBook 840 G5, DELL Latitude 5580, Apple MacBook Air M1 a mobilem Huawei P30 (protože podporuje Android Desktop Mode a občas ho tak skutečně používám). Všechna tato zařízení se přes USB-C napájela i nabíjela.

Speciálním případem byl DELL, který rád prudí ohledně napájecích zdrojů. Po zapnutí notebooku vyskočila ve firmware hláška, že jsem připojil příliš slabý adaptér s výkonem power delivery jen 57 W, takže hrozí, že se notebook nejen nebude v zátěži nabíjet, ale dokonce možná bude energii z baterie odebírat, aby dodal svým komponentám dostatek energie. Všechno i tak fungovalo v pořádku, neboť 15W dvoujádro s nejslabší tehdejší dedikovanou grafikou snad ani 57 W dohromady spotřebovávat nemůže. U hlášky lze naštěstí nastavit, aby se už příště neobjevovala.

Napájecí adaptér má pouze vidlicovou koncovku (tj. jen fáze a nulák), a když jsem jej jen tak připojil do zásuvky, zjistil jsem, že proti elektrické zemi lze na kostře zařízení změřit 70 V střídavých, které se tam pravděpodobně dostávají přes kapacitní vazbu z fáze. Toho jsem si zprvu všiml experimentálně, když jsem se dotkl kovové části USB-C od zdroje a kovové části USB-C vedoucího od monitoru… a dostal ránu. Proud, který pak může přes člověka protékat je naštěstí tak malý, aby nebyl život ohrožující, ale stejně se mi to nelíbí. Holt levná Čína.

Že jde o levnou Čínu dává najevo asi největší průšvih – stanice ze svých útrob jemně píská na frekvenci 9 kHz, pokud je zapnutá (svým vypínačem) a zároveň není připojena k notebooku (anebo je připojena k notebooku, který je vypnutý a nenabíjí se). Jakmile se notebook zapne, pískání přestane.

V rámci zachování duševního zdraví je tedy vhodné nepoužívanou stanici vypínat. Pak ovšem počítejte s tím, že vás začne štvát nutnost držet vypínač vždy tak dlouho.

i-tec-ports

Koupit, nekoupit?

Doporučil bych spíše nekupovat. Sice plní, co od ní potřebuji, ale za 3200,- Kč už by se mělo dát najít zařízení, které funguje lépe. U toho pískání přemýšlím, jestli nevyzkouším reklamaci, abych ověřil, zda to dělají všechny kusy (očekávaná varianta), anebo jsem měl jen smůlu.

Komentáře k článku

  1. 1. Jan Lukeš  14.11.2021  17:45:29

    Ještě jsem nezažil, aby s Itec dokinou nebyly hned, nebo časem problémy. Připojovací kabel odešel vždy, ale šel vyměnit. Nikdy support nekoupil správný kabel napoprvé, vždy prvně USB-C kabel s pouze 2.0 schopností. Nakonec se přešlo na nové monitory Dell s integrovanou dokinou a schopností zřetězit dva monitory k sobě.

  2. 2. Jakub Mrázek  15.11.2021  13:00:45

    O usb-c dokině přemýšlím už dlouho. Od téhle by mě odrazoval neřešený cable management. Ty kabely trčící do tří stran zabírají na stole strašně moc místa.

  3. 3. Kamil2  19.11.2021  18:10:24

    Nebyla to šlupka od statiky? Jestliže je to od fáze, rozbít kladivem abu to někdo nezkusil zprovoznit. Vyhodit do kontejneru a zapomenout, že něco takového bylo.

    Co se týče napájecích zdrojů, není nad klasické s trafem, protože z nich neleze vysokofrekvenční bordel. Ano, jsou těžké a drahé, protože měď je těžká a drahá…

  4. 4. Alex  19.11.2021  23:16:18

    Proto jsem u svych notebooku skoncil u 6600u a 6200u ;-) Na druhem farmim XCH, ventilator mlci a s 2x 5TB disky spotreba ~13W

  5. 5. Krtek  19.11.2021  23:33:28

    A koukam tlačítko je zase modrý peklo :-( Kam se podela klasika – červená = vypnuto, zelená = zapnuto. Pořá řoudám že oda modrých škodlivých LEDek končně někdy skončí.

  6. 6. Kamil2  20.11.2021  22:21:07

    [5] Také alergický. Svítící modrá je barvou highendu. Proto ji rvou všude. Něco jako legíny s leopardím vzorem, zlatá kabelka a botky.
    První modré ledky byly velmi drahé. Odtud se to táhne.

  7. 7. swarm  21.11.2021  13:50:04

    Sorry za velmi pozdní schválení komentářů. Já si říkal, že je tu nulová reakce ze strany čtenářů a on mi přitom jenom zlobil mailový klient :D

    [1] Dájt za zkušenost. Jo, monitor s USB-C funkcionalitou je podle mě nejlepší řešení. Já mám teď dva, co mají USB-C, ale oba mají power delivery jen 15W, což v praxi stačí jen na můj mobil a k tomu ještě MacBook Air M1. PCčkový notebook mi z toho žádný napájet nelze (kupodivu ale HP EliteBook 840 G5 se nechá aspoň vypnutý z toho pomalinku nabíjet).

    U DELLu jsem se domluvil, že mi půjčí nějaké USB-C monitory s rozumným power delivery, abych letmo doma otestoval.

    [2] Tohle je popravdě problém spousty podobných zařízení. Já tímto nahrazoval klasický HP dock a ten prostě na stole byl úhlednější. Oni podle mě, když jdou na cenu, nechtějí dělat všechny konektory jedním směrem, protože by to znamenalo zkomplikovat si návrh desky (asi by to chtělo více pater konektorů) a ještě by se stanice musela udělat těžší, aby ji pak ty kabely nestrhly dozadu.

    [3] Ne ne, měřili jsme to na několik způsobů. Je to prostě dementní konstrukce zdroje. Rozhodně to není ten typ zdroje, co bych s sebou někde nosil na cestách a připojoval si s ním notebook, co bych si pak pokládal na sebe…

    [5+6] Na „obranu“ stanice musím říct, že to není modrá, ale jen studená bílá. Stanici mám schovanou vzadu za monitorem, takže na ni naštěstí nevidím. Nesvítí to ale tak moc, jako to dokáže mnohé DELLovské příslušenství, takže mě to ani moc neurazilo.

  8. 8. klusacek  21.11.2021  19:16:17

    [3] I z klasickych zdroju s trafem leze VF ruseni — delaji ho diody v usmernovaci, protoze se otevrou jen v okamziku kdy pulsujici napeti prekroci napeti vyhlazovaciho kondenzatoru, takze vykon misto aby tekl do zateze rovnomerne (umerne sin^2(2*pi*50*t)) vykazuje nekolikanasobne proudove spicky. Nekdy se to resi zapojenim RC clenu paralelne ke kazde diode Grätzova mustku, coz trochu snizuje ucinnost ale aspon uz to nerusi radiovou komunikaci.

    Jinak spinane zdroje musi uz ted mit na vstupu PFC, takze tento problem nemaji, ale samotny PFC pracuje treba na 100 kHz, kde samozrejme trochu rusi a take se muze zpet sirit ruseni od spinani trafa, ktere je tim PFC napajeno (ale tyto vyssi frekvence je snadnejsi pohltit, aby se nesirili po napajecim kabelu do site).

    Ukazka jak malo to rusi, kdyz se to udela dobre (neni to videt ve tvaru krivky proudu na osciloskopu) je zde:

    https://www.youtube.com/watch?v=fWXB0wAzivk

    Tady je vysvetlene, jak to funguje:

    https://www.youtube.com/watch?v=Jv2JVorAeiE

    https://www.youtube.com/watch?v=Hc7uwfi22cQ

  9. 9. Mila  14.1.2022  20:47:47

    Taky jsem vybíral, vybíral, zvažoval i-tec…. až koupil na bazoši jetou dokynu WD15 od Dellu za 15 stovek. Bál jsem se brát nějakou univerzální, protože primárně jsem potřeboval zapojit pracovní Latitude a pokud by neběžel, tak mám nulovou možnost tam cokoliv doinstalovat. S dellem samozřejmě funguje OK. Kabel s USB-C do notebooku je tam taky napevno, asi nějaká divná móda :( Napájí ho klasická 130W dellí cihla s kulatým konektorem takže nepíská apod. Trochu zamrzí kombinace VGA+HDMI+miniDP ale mám připojené digitálně dva FHD displeje a to jsem potřeboval.
    Trochu blbé je, že po připojení notebooku se hned zapne, ale to nemám šanci nikde u Della ovlivnit (ale v práci v kanclu jsou také USB dokovačky a tam se to tak nechová).
    Funguje mi i s lenovo notebookem, jen ho nenabíjí, protože to lenovo neumí (má svojí 230W cihlu, takže je to nasnadě). Jen občas po připojení dokyny jedou externí monitory zbytečně na geforce grafice, jindy na integrované. Pořádně jsem to nevysledoval, integrovaná všechny 3 displeje samozřejmě zvládne taky. Zdá se mi, že když někdy zaklapnu víko displeje, tak se přehodí výstupy na nvidii :-( Nicméně v podstatě spokojenost, bál jsem se dokovaček přes USB jak čert kříže, ale dneska už jiná možnost není a nakonec to používám jak s jedním, tak i druhým notebookem.

  10. 10. Zivan  26.2.2022  20:54:34

    Maji i tyhle USB-C docky neco spolecneho s DisplayLinkem? Mam tu pouzity dock HP USB-C Universal Dock, ve spravci zarizeni vidim v grafickych adapterech taky zarizeni „HP USB-C Universal Dock“ s ovladacem od DisplayLinku.

  11. 11. swarm  5.3.2022  11:45:43

    [10] Nemají. Je tam jen DisplayPortový hub, který umožňuje na jeden DisplayPortový přenos uvnitř USB-C napojit více zobrazovacích zařízení.

    Existují dokovačky (i na USB-C), které používají DisplayLink čipy a v podstatě přenáší obraz komprimovaně po USB za pomoci procesoru počítače, ale není to tento případ.

  12. 12. Bannik  23.8.2023  14:21:34

    K indukovanému napětí s 2vodičovým kabelem: lze cítit brnění (poblíž kloubů nebo kde je měkcí/lechtivější kůže).
    S jiným multimetrem naměříš jiné střídavé napětí. Ověřeno- Záleží, na vnitřním odporu měřáku .
    A taky vůči čemu to měříš: vůči kostře bude nejvyšší, vůči prstu menší.

    Fór je podle mě v tom, že (a teď mě opravte možná),1. možnost, že opravdu je o napětí, které je ale hodně měkké a proto i vnitřní odpor multimetru ho srazí na zlomek původního.

    A nebo druhé, přijatelnější vysvětlení: že se ve skutečnosti indukuje malinkatý (daný) proud v řádku stovek µA a jen vnitřní odpor multimetru z něj interpretuje napětí. Vynásobte si 20MΩ a 1mA. Proto různé multimetry – jiný napětí.
    Odborník říkal,že právě to napětí, co naměřím je defacto nesmysl, nemá vypovídající hodnotu.

  13. 13. klusacek  23.8.2023  16:03:14

    Je to kapacitni vazba pres impulsni transformator spinaneho zdroje.

    Kdyz by to melo 3polovou zastrcku, tak je zaruceno co je faze a co nulak a problem by nevznikl. S 2 polovou to lze zapojit obracene, takze to co se bralo v obvodu jako “zem” ted osciluje s frekvenci 50 Hz. Nasledkem toho osciluje i usmernenych zhruba 400V, ktere slouzi jako napajeni stridace ktery to na vysoke frekvenci posle pres trafo. Mezi primarem a sekundarem je urcita parazitni kapacita. Dost casto je snizena tim, ze po navinuti sekundaru se tento izoluje uzemenou folii (ktera je uprostred prerizla aby netvorila zavit a tutiz zkrat). Kdyz ale prohodim fazi a nulak, ta folie naopak kapacitni vazbu se sekundarem zprostredkuje.

    Pak uz je to jednoduchy delic napeti. Tece pres vas proud 230V∙Z/(Z+1/(2πi∙C∙50Hz)), kde Z je vase impedance (mezi mistem dotyku a zemi, takze je do toho zahrnuta i mistnost a jeji podlaha) a C je parazitni kapacita.

    To take odpovida na otazku s voltmetrem. Pokud je jeho vstupni impedance prilis mala, vypada to, ze napeti zavisi na pouzitem voltmetru.

    S idealnim voltmetrem (Z je nekonecna) by bylo napeti 230V v jednoduchem pripade, kdy za parazitni kapacitou trafa uz nejsou zadne dalsi soucastky (skutecne nebo parazitni), pres ktere by mohl tect proud do zeme. Ve skutecnosti tam jsou, takze napeti na prazdno bude pod 230V. Pri znalosti Z voltmetru je mozne ho vypocitat ze zmerene hodnoty.


Napsat komentář