Novinky od DELLu: Precision 5520 s Linuxem a úsporný Latitude 7480

Dostaly se mi do rukou dva stroje od DELLu. Sice jen na pár dní, takže na recenzi to není, ale oba jsou určitým způsobem zajímavé, takže si zaslouží aspoň krátký zápisek. Jeden je z výroby vybavený Ubuntu Linuxem a druhý má v textovém editoru spotřebu pod dva watty.

dell-novinky-precision-latitude-02

Linux z továrny

Předinstalovaný Linux od výrobce jsem poprvé a naposledy zažil tak před deseti lety, když ASUS přišel s prvním Eee PC. To bylo dokonce ještě předtím, než Intel pochopil, jak důležitá oblast trhu to je, a udělal procesory Atom. První Eee PC muselo být hlavně levné, což s cenou hluboko pod hranicí deseti tisíc korun skutečně splňovalo.

Jedním ze způsobů, jak ušetřit, bylo použití malé a pomalé flash paměti o velikosti jednotek gigabajtů. Tato paměť však nebyla ani trochu vhodná pro běh Windows, a tak ASUS rovnou ušetřil i za licence a vybavil počítač speciálně upravenou Linuxovou distribucí. Celý systém byl perfektně vyladěn pro běh na daném mini-notebooku ať už volbou přehledného grafického rozhraní optimalizovaného pro malý displej, nebo jednoduchými (ale o to rychleji běžícími) aplikacemi.

Precision 5520, který mi leží na stole, má také Linux. Nejde však o speciálně vytvořenou distribuci extra pro tento stroj. Ostatně liší se už zacílení. Eee PC byl totální low-end a zde mám 15,6“ hi-end mobilní pracovní stanici vybavenou čtyřjádrovým procesorem Core i5, full-HD IPS displejem (s pěknými barvami, bez PWM) a rychlým M.2 SSD připojeným přímo ke sběrnici PCIe. V konfiguraci s Linuxem cílí hlavně na vývojáře, kteří chtějí kvalitní a výkonný stroj, který bude zároveň kompatibilní s jejich oblíbeným operačním systémem.

DELL používá standardní distribuci Ubuntu 16.04 LTS (start probíhá v UEFI módu bez SecureBoot), ve které provádí jen minimum změn. Pokud jste zvyklí na standardní Ubuntu, nic vás nejspíš nepřekvapí. Dostala se mi do rukou konfigurace bez dedikované grafiky, čímž odpadají softwarové problémy s jejím přepínáním. Všechen hardware funguje korektně od vybalení, takže není problém s hibernací a uspáváním do RAM, a spotřeba se při nečinnosti se zapnutým displejem pohybuje okolo pěti wattů, což znamená, že i power management běží správně (při instalované 97 Wh baterii by tedy nemusel být problém přesáhnout 15 hodin na jedno nabití).

dell-novinky-precision-latitude-01

Nejsem příznivcem klasického Ubuntu s grafickým rozhraním Unity, ale to je asi na jinou debatu. Zaujalo mě ovšem, že je na notebooku již předinstalovaný prohlížeč Chrome a k němu ještě otevřená varianta Chromium. Naopak Firefox součástí výchozí instalace není (nezkoumal jsem, zda jde o úpravu od DELLu). Kromě toho je v počítači navíc už jen program DELL Recovery na vytvoření záložních médií s obnovou operačního systému do továrního stavu a instalátor DELL ovladačů, kterému se musí podstrčit balíček stažený z webu výrobce. Žádnou další změnu jsem v systému už nenašel.

Samotný notebook je podobný tomu, na co jsem byl zvyklý u předchozího Precision 5510 a XPS 15. Tedy solidní stroj s tenkým rámečkem okolo displeje, nicméně perfektní tuhostí konstrukce. S novými procesory a zejména v konfiguraci s úspornějším full-HD displejem má výbornou výdrž na baterku a při kancelářských úlohách se chladí nehlučně. Výhradu mám snad jen k podsvícení jinak pohodlné klávesnice. Diody prosvítají v okolí kláves takovým způsobem, že jsem je raději nechával zhasnuté i v noci. Kéž by šel ztlumit také velmi intenzivně svítící hlavní vypínač v rohu klávesnice.

dell-novinky-precision-latitude-04

Kromě toho DELLu svítí koncovky napájecích adaptérů tak intenzivně, že to v noci osvítí půl místnosti. Zmiňoval jsem to už mnohokrát, ale nejspíš mají nějakého vychytaného záškodníka ve vývojovém oddělení, protože tuto vlastnost už mají dlouho a v posledních letech jen přešli z modrých diod na bílé.

Extrémně úsporný Latitude 7480

Tradiční business hi-end s 14“ displejem doznal u DELLu několika změn. Celý stroj je zas o něco tenčí a lehčí (1,37 kg). Notebook jsem dostal s úsporným Core i5-7300U, což je business varianta i5-7200U, která má kromě několika funkcí navíc také vyšší takty a rozdíl se obvykle projeví hlavně při zátěži více jader. SSD (SanDisk X400) má 256 GB a je to spíše základní možnost z nabídky – ostatně i výkon byl v rámci SATA SSD mírně podprůměrný (ne však že by to bylo běžně poznat jinak než z benchmarků).

To nejzajímavější na celém stroji je jeho výdrž a platí to zejména pro konfigurace se SATA SSD, full-HD displejem a 60Wh baterií. Když jsem k večeru seděl u notebooku s třetinovým jasem displeje a zapnutým Wordem, rychle klesala spotřeba pod dva watty, kdykoli jsem přestal psát. V ideálním případě by teoreticky mohlo být možné dosáhnout až na extrémní výdrž 30 hodin (za předpokladu, že mezi tím Windows nezačne něco „chroupat“ na pozadí).

battery-settings

Jakmile jsem více využíval Wi-Fi a pracoval i s webovým prohlížečem, šla už spotřeba někam ke třem wattům, ale to jsme pořád teoreticky na 17 hodinách výdrže. Neměl jsem sice počítač tak dlouho, abych mohl baterku pořádně přeměřit, ale dle všeho se tvářila, jako by desetihodinová pracovní výdrž měla být s rezervou dosažitelná bez velkého omezování. Podobné hodnoty mám na svém HP Envy X2, což je ovšem 11,6“ tableto-notebook s 2GB RAM a dvoujádrovým SoC Atomem mizerného výkonu. Že se spotřeba dostane tak dolů během několika málo let, jsem ani nečekal. Faktem ovšem zůstává, že přítomnost procesorů Kaby Lake sama o sobě není příčinou. Měl jsem totiž na test i jiné notebooky s touto generací procesorů a jejich klidová spotřeba byla obvykle někde okolo 4,5 W.

bat-min3

Spotřeba při nečinnosti se sníženým jasem displeje.

bat-min-ale-max-jas

Spotřeba při nečinnosti s nejvyšším jasem displeje.

Zbytek notebooku vezmu jen v kostce. Full-HD IPS displej mě překvapil výbornými pozorovacími úhly, kdy se barvy prakticky neměnily ani v krajních hodnotách. Navíc stejně jako u Precisionu při regulaci netrpí nepříjemným PWM blikáním. Na druhou stranu stejně jako u Precisionu bohužel hodně svítí hlavní vypínač a prosvítají diody podsvícení klávesnice. U klávesnice bych se měl možná ještě zastavit – nejspíš po vzoru nových MacBooků je více zapuštěná do základny. Na rozdíl od nich však nemá zkrácený chod kláves. Co z toho plyne? Že se při zmáčknutí dostane klávesa pod úroveň okolí, a pokud ji nestisknete uprostřed, můžete se o to okolí zastavit prstem (dřív než bude stisk vyhodnocen počítačem). Na můj vkus je to horší řešení než u předchozích generací a klávesnice mi zejména kvůli tomuto příliš nesedla (a to nepočítám chybějící Home a End, což je na kancelářském stroji této velikosti trestuhodné).

Ani touchpad s trackpointem není úplně podle mé chuti, protože jde pořád o elektroniku Alps, která má určité zpoždění ve snímání, a třeba trackpoint mi přijde ze všech řešení na trhu nejméně přesný. Uznávám nicméně, že jsem v tomto ohledu hodně náročný. Když už jsem u kydání špíny, SD čtečka pouze ve verzi micro potěší asi hlavně majitele GoPro kamer. U větších kamer a foťáků se používají stále SD karty plné velikosti a na ty už si budete muset pořídit čtečku do USB. Pokud jde o repráčky, ty jsou jen takový podprůměr – stačí položit obě ruce na klávesnici a přijdete o většinu vyšších frekvencí ve zvuku.

dell-novinky-precision-latitude-03

Kdyby DELL výbavu nepokazil čtečkou karet, neměl bych asi žádnou výhradu. Mezi konektory je totiž přítomno jak klasické HDMI v plné velikosti, tak i připojení do sítě LAN (na které se v tenkých strojích až nepříjemně často zapomíná).

Chlazení je většinu času pasivní. Notebook se snaží uchladit bez ventilátoru co nejdéle, takže kancelářskou práci tak zvládne v podstatě neustále. Pokud však dojde k zahřátí, přechází rovnou do vyšších rychlostí a nějaká nízká rychlost, která by byla prakticky nehlučná dle všeho úplně chybí. Není to ideální chování, ale pro mnohé to problém nebude.

Nejde o dokonalý notebook a cena vůbec není příznivá, když si vezmu, že takový Acer TravelMate X3 nabídne 80 % vlastností a začíná s cenou lehce nad 20 tisíc (krom toho jeho klávesnice mi vyhovuje mnohem víc). Zde je hlavním lákadlem především perfektní mobilita díky extrémní výdrži na baterii, a to není zanedbatelný parametr.

Dodatek

Zapomněl jsem zmínit, že Latitude 7480 už nemá v názvu E (jako předchozí E7470), protože už na spodku nemá konektor pro E-Dock. Počítá se čistě s USB-C/Thunderbolt dokováním od DELLu. Dokovací stanice od DELLu pak samozřejmě přes kabel umí notebook i napájet a má na sobě hlavní vypínač. Stačí tedy připojit jediný kabel k zavřenému notebooku a zapnout jej přímo z doku.

U Precision 5520 je situace stejná a předpokládá se především použití doku pro Thunderbolt.

Komentáře k článku

  1. 1. Zivan  6.3.2017  0:23:00

    Nejde ten hlavni vypinac a koncovka napajeciho adapteru klasicky vyresit cernou nesmazatelnou fixou?

  2. 2. AG  6.3.2017  3:18:13

    Ako su na tom vlastne dnes notesy s podporou Linuxu, resp. naopak? Pred par mesiacmi som uvazoval o kupe notesu s tuxom a jedine co som nasiel, boli dake Acery ktore ma nepresvedcili (dnes zbezny pohlad na Alzu ukazuje zhruba to iste).

    Ked budem najblizsie riesit nejake PC, tak Win10 tam urcie nepojdu, takze v uvahu pripada iba Linux, zrejme nejake *buntu s Trinity alebo LXDE, lenze vobec netusim ako si s tym dnesny osekany notebookovy hardver porozumie.

    Inak stale ma prekvapuju tie drobne pevne disky ktore sa davaju do ntb. Jasne ze nie kazdy potrebuje mat na disku ulozenu hromadu filmov, ale staci si nainstalovat zopar vacsich veci a 256 GB disk je v haji. Pred 10 rokmi mali lacne ntb okolo 120 GB disky, dnes to byva tak 500 GB u lacnych alebo 256 GB SSD u tych „lepsich“. Iste sa ide po cene a vzdy sa da dokupit lepsi, ale aj tak by som myslel ze standard bude dnes vyssie.

  3. 3. Puppy  6.3.2017  10:08:28

    Ten předinstalovaný Chrome je asi špatný vtip. Pokud už někdo nechce Windows (přesněji, může a je schopen k práci používat Linux), tak asi to poslední o co stojí je špehování Googlem a jeho sajrajty. V dnešní době je nedůležitější právě maximální izolace od jeho „služeb“.

  4. 4. Ladis  6.3.2017  10:44:49

    [3] Bohužel Firefox na Linuxu neumí přehrát chráněný obsah (např. Netflix). Proto čím dál víc distribucí přechází na Chrome. Ubuntu mezi ně nepatří (i když to každou chvíli zvažuje), takže tady předpokládám iniciativa Dellu (pohodlí pro uživatele přednější ideologii). Jinak na podpoře DRM ve Firefoxu se pracuje, je to přímo nová fičura HTML5.

  5. 5. Ladis  6.3.2017  10:47:51

    [4] (DRM jde ve Firefoxu rozchodit spuštěním Windows verze přes Wine nebo instalací Windows pluginů do Linux Firefoxu přes Pipelight. Obojí je ale tak nepohodlné pro běžné uživatele, že bylo jednodušší dát jako výchozí prohlížeč Chrome. Pokročilý uživatel si může Firefox doinstalovat sám.)

  6. 6. Puppy  6.3.2017  11:23:23

    [5] A může se bezpečně zbavit Chrome ? Ve Windows je pro běžné uživatele prakticky neodstranitelný, zvláště ta služba běžící pod systémovým účtem s plnými právy. Nestačí ji ani zakázat jako službu, inu slušný malware :-)

  7. 7. Ladis  6.3.2017  13:31:53

    [6] Chromu se úplně zbavíš snadno v každém OS (kromě ChromeOS ;-)) – normální odinstalací. Ta samozřejmě odstraní i tu úlohu z Plánovače úloh. A s plnými právy je proto, aby se aktualizoval pro všechny uživatele, jinak by na disku musela být kopie pro každého z nich.

  8. 8. kuba  6.3.2017  14:05:32

    pod jakym „PNkem“ najdu sim testovany kus 7470? diky, kuba

  9. 9. Puppy  6.3.2017  16:22:08

    [7] Možná teď, ale dříve to tam právě zůstalo i po odinstalaci. Stačilo by, kdyby to šlo při instalaci vypnout, jako to jde u Firefoxu.

  10. 10. Puppy  6.3.2017  17:54:28

    U Precision 5520 je komické, že na jedné straně má tenký rámeček displeje, ale klávesnice je zbytečně malá (zřejmě kvůli zbytečně velkému touchpadu) a celá plocha notebooku tak nevyužitá.

  11. 11. Kamil2  6.3.2017  19:03:32

    2. Podpora Linuxu pořád nicmoc. Když kouknu na linuxová fóra, dozvídám se, že Linux je úžasný, akorát co všechno pod ním nejde rozchodit. Nejsou ovladače.

    10. Ano, ale tohle řešení je levnější.

  12. 12. swarm  6.3.2017  21:15:14

    [1] Samozřejmě. Ale je to úkon, který by chtěl člověk provést na moderním hi-end notebooku?

    [2] Je to zlé jak kde. Chce to nevybírat moc exotický hardware a pak je úspěšnost tak 60%. Testovali jsme nějaký specializovaný software psaný pouze pro Linux, takže jsem nedávno hodně připojoval SSD s linuxem v externím USB boxu k řadě recenzovaných notebooků. Dalo mi to přehled, že kdo chce Linux, určitě má šanci něco na trhu vybrat. Jen si musí předtím raději zjistit zkušenosti ostatních. Na slepo bych notebook pro Linux nekupoval.

    Notebooky přímo s předinstalovaným Linuxem moc nefrčí. Ty Acery a jiné nejlevnější stroje mají Linux čistě ve smyslu „bez OS“. Kdysi jsem něco takového viděl a ani to nenaběhlo do grafického prostředí. Byla to jen nějaká minimalistická distribuce, aby tam už nemuseli nahrávat FreeDOS, jako se to dělávalo dříve.

  13. 13. Kubas  6.3.2017  22:20:39

    2) tyhle kusy jsou určeny do firem, kde jim 256GB SSD staci, jinak není problém nakonfigurovat 1TB PCIe NVMe SSD a k tomu 32GB RAM

    7480 pak obsahoval ještě WiGig bezdrátové dokování (bohužel pořád je třeba nějak řešit napájení), jako option je IR kamera

  14. 14. AG  7.3.2017  8:27:02

    [12] Dost ma zaujima, ako su na tom hlavne rozne setriace rezimy. Kedysi som pozoroval pravidlo, ze notes pre Win vydrzal s Linuxom na baterku aspon o tretinu menej. Kedysi som mal nejaky Asus ktory s Kubuntu behal vyborne, ale na baterku vydrzal ledva polovicu.

    Kedze dnes ide vydrz bezne k 10+ hodinam, tak snad to s Linuxmi nebude ledva 5.

    Fakt skoda, ze sa to s Linuxom tak zaseklo :/ IMO keby Gnome a KDE nezacali pred 10 rokmi robit take strasne kraviny a nepodrbali co sa dalo, mohla byt z Linuxu celkom slusna alternative, ozvlast dnes ked je vsetko na webe a MS si iba hadze polena pod nohy.

    Tusim ze Dell prave v tej dobe aj zacal predavat PC s Ubuntu a keby to bol byval uspech, dalsi vyrobcovia by sa boli iste pridali. Ale necudujem sa beznym BFU, ze ked nahodou dostali do ruky tie priserne alfa verzie Gnome a KDE tej doby ci neskor Unity, tak s Linuxom uz nechceli nic mat. A Mint to uz nejak nestihol zachranit.

    A pritom take KDE3 fungovalo tak krasne, a Trinity je IMO stale naj UI :/

  15. 15. Macek333  7.3.2017  12:47:06

    Notebooky s Linuxem mají prostě problém. Sám jsem zkusil něco distribucí abych začal tomu říka 1000MB (malých bolestí). Funguje to, frčí to, ale to aby měl BFU neustále admina za zadkem (a ten neustále na fórech).

    Hlavní potíže jsou (tedy u mě doma) se zvukem v docku (prostě ticho), multimonitor (nečekaně v terénu je login screen na tom monitoru, který je pouze na docking doma…), a hlavně SUSPEND mode (o HIBERNATE raději nemluvím) – nenahození WiFi adaptéru, nefunkce VPN a pod.
    Restart sice tohle vždy vyřeší (ve 100 %) ale proč tedy máme notebooky? Proč na stejném HW tyto bolesti nezažiju ani v 15 let starým WXP? Chjo… Sice SUDO je sakra dobrá věc (pro děti hlavně), ale v kombinaci s 1000MB už začínám být skeptik….

  16. 16. Schumacher  7.3.2017  13:08:47

    [12] …Ale je to úkon, který by chtěl člověk provést na moderním hi-end notebooku?

    Zajisté, že ne. Hajendový člověk ví, že to je součástí hajendovosti. Kupuje se to právě kvůli potěšení z vypalování sítnice modrými či bílými ledkami. Je to cool od té doby, kdy modré a bílé ledky stály majlant. Kdežto nyní si takové potěšení může dovolit každý. Ovšem na druhou stranu neméně cool je absence jakékoli indikace. Minimalistický dyzajn. Jen ne červená, oranžová, zelená. To připomíná světla na křižovatce. Netřeba mít takovou buzeraci na hajendovém notebooku.

    Prostě je to zvyk z časů, kdy takové podsvícení bylo známkou, že to je nóbl. Čím víc pruhů, tím víc adidas.

    Ostatně, tyhle notebooky nejsou vysokokoncové, ale obyčejná „spotřebka“. Jako vykokokoncové se cenově jeví jen u nás. Projevuje se i ústup od ergonomie příznačné pro pracovní nástroje k vytvářenému masovému vkusu. Podle představ výrobců to zvyšuje prodejnost.
    Kdežto u soustruhu se neřeší, jestli má být ve stylu Alien, Predator či StarWars.

    Řešením je buď koupit něco jiného, anebo si na to zvyknout, anebo přemalovat, přelepit, či se chopit šroubováku. Našinec je na „dodo“ zvyklý. Oproti jiným problémům, které s těmihle krámy máme, je to maličkost.

  17. 17. Schumacher  7.3.2017  13:21:59

    K absenci podpory Linuxu :
    1. Buď se to výrobcům nevyplatí, anebo
    2. Zádrhel je ve smlouvách s MS. Nepředpokládám že se to změní implementací podpory Linuxu ve Windows, protože to předpokládá Windows jako primární systém. Jenže provozovat Linux pod Windows mi připadá nelogické.

    [13] 256 GB většinou stačí, když nejde o zábavu. Notebook nemá sloužit jako datové úložiště i když bývá používán i jako hlavní počítač.

  18. 18. Nox  7.3.2017  15:32:18

    16. Docela by me zajimalo, kolik je realne volnych z tech 256GB pri koupi bezneho ntb. Ono tam bude zalozni odddil, Windows, updaty, par GB balastu, tak je otazka, zda zbyde misto alespon na par programu a dokumentu. Bohuzel jsem zatim nemel tu cest, protoze je levnejsi koupit neco s HDD a vymenit za SSD, nez koupit rovnou hotove.

  19. 19. Ronoath  8.3.2017  11:16:45

    Když jsme u toho Linuxu, posloužím čerstvou zkušeností. Na můj Latitude E5470 jsem nainstaloval LinuxMint s Xfce, jediným nefunkčním detailem byla Wi-Fi. Chvíle googlení a uložení ovladače do správné složky problém vyřešilo. Takže od té doby vše funguje.

    Je to sice jen jednoduchá konfigurace bez dedikované grafiky, ale jsem plně spokojen. Hlavně IPS panel mě těší, to je pěkný bonus proti předchozímu E6400.

  20. 20. Puppy  8.3.2017  23:20:11

    [18] Víc jak 20 GB to přece nezabere, zbytek je balast uživatelů.

    Ne vždy bylo možné použít vlastní SSD, třeba ve starších ThinkPadech fungoval jen Samsung se speciálním Lenovo firmwarem (který Samsung nedal do běžných modelů), jinak nešlo použít BitLocker hw encryption.

  21. 21. Kamil2  10.3.2017  15:15:48

    Kdyby se výrobci obtěžovali zjevit, které modely jsou kompatibilní s kterou distrubucí Linuxu. Nebo v při objemu výroby dát ovladače. Ve spolupráci s linuxáky. Tu a tam něco, většinou ale nemají zájem. Linux se nevyplatí podporovat, protože o něj není zájem, a není o něj zájem, protože není podporovaný. Nebo brzdou jsou nějaké smlouvy s MS. To se týká i jiného HW a platí i pro veřejnou správu, protože aplikace pro komunikaci s ní vázané na MS jsou k nakopání. Pak není divu, že IT gramotnost je obecně asociována s produkty MS. Kdyby alespoň to.

    „Přinesu ty dokumenty na flešce aby sis je zkopíroval.“
    „To nejde, já nemám Word.“

    To mě odbouralo tak, že jsem jen poznamenal, že no, jo, no.

    Nebo a není to tak vzácné :
    „Jak mám tohle zkopírovat?“
    „No…jako kopíruješ všechno.“
    „Nojo, tohle já neumím, tohle je obrázek!“

    „Mě to nejde vložit!“
    „To musí jít, ukaž.“
    Koukám, označuje dokument jako přílohu v mailu, otevře kontextové menu, zadá kopírovat (ctrl c stále nezná) otevře svůj dokument, chce zadat vložit… a vítězoslavně hlásí:
    „Vidíš, že to nejde,…to je zatracený krám, já pořád říkám, že informatici na to serou“
    Vysvětlím, že došlý dokument musí otevřít, příslušný text zkopírovat a teprve vložit do svého dokumentu.
    „A proč to nejde rovnou?“

    „Potřebuju uložit tenhle soubor do tohohle souboru.“
    „To nejde.“
    „Jak to, že to nejde, když třeba tohle ukládám sem.“
    Aha. Plete si soubor a složku. Je to zvyklé psát všechny dokumenty do jednoho souboru. Co se v T602 naučíš….
    Pak něco napíše v novém souboru a ten chce vložit do… Ano správně do tamtoho souboru aby všechny texty byly v kupě. Výborný nápad, pal si jedním kliknutím snaže celou agendu. „Já jsem něco zmáčklo a ono mi to celé zmizelo.“
    „Nebylo by lepší každý dokument vytvářet v extra souboru?“
    „Ne, já jsem tak zvyklé. A nemám čas abych se tím zabývalo.“

    Snahou o genderovou neutralitu naznačuju, jaký že problém se nachází mezi židlí a klávesnicí.

    Nedivím se, že MS se snaží systém dělat idiotfest a na uživateli, kterým v naprosté většině BFU, co nejméně nechat údržbu systému.

    Ve škole : Kus ledu má teplotu mínus pět stupňů. Vroucí voda v nádobě má teplotu sto stupňů. Teplota těla je třicet sem stupňů.
    1. Jaká je celková teplota?
    2. Zobrazte ve sloupovém grafu podíl jednotlivých teplot
    3. Zobrazte v koláčovém grafu.

    Tomuhle nepomůže ani MS.

  22. 22. Pinrek  10.3.2017  17:58:15

    Windows 8 už mají takovou featuru, že při nečinnosti (asi ne vždy, ale když někdy spadne aplikace) začnou vytěžovat 100% jádro, jde o naplánovanou úlohu \Microsoft\Windows\MemoryDiagnostic\{ProcessMemoryDiagnosticEvents,RunFullMemoryDiagnostic}
    Potíž je v tom že čím víc RAM, tím déle to trvá – 16GB asi 5 minut, rozopálí CPU na 75°C.

    Latitude E7420 s Haswellem + FullHD z 2013 byl schopný mít spotřebu 3W s 8GB RAM, jasem naminiumu, 4W při pohybu myší atd.

    Kolik že RAM měl ten Latitude? I to má vliv na spotřebu -asi 0.3W/4GB.

    Ten Precision je komický, spousta místa okolo klávesnice. Zřejmě kvůli tloušťce nebylo možné roztáhnout klávesnici více ke krajům, kdy by překážel rám/závity nebo konektory po stranách.

    A zprzněná klávesnice je již standardem od Broadwellu.

    K té čtečce: co k tomu přistoupit opačně: používat do foťáků microSDXC karty v redukci :)

  23. 23. Nox  10.3.2017  18:56:30

    20. No v dnesni dobe bych si nebyl jist, 20GB je dneska schopen zabrat i OS hloupeho Androidu.
    No ja nastesti resim jen bezne domaci notebooky, takze sifrovani jde mimo. Staci, ze jsem dneska musel resit zapomenute heslo do Windows. A to to byl domaci notebook, ne obvykle firemni kazde 2 mesice se musi zmenit heslo a nejlepe i podminky jeho vyberu.

  24. 24. Puppy  11.3.2017  10:18:41

    [23] Ne všechno je ukrutná sračka jak Android :-) Windows 10 fungují i na tabletu s 16 GB diskem a ještě 6 GB volného místa zbyde.

    Zapomenuté heslo, on dnes běžný uživatel nepoužívá k přihlašování PIN ?

  25. 25. swarm  11.3.2017  11:37:15

    [14] V případě toho Precisionu fungují šetřící režimy evidentně korektně a výdrž pod Windows a Linuxem je dle všeho přibližně stejná. Je to vždy o notebooků, ale u pracovních DELLů mám tuto zkušenost docela často. Vzhledem k tomu, že tento Precision vychází z XPS15, tak to platí i pro XPS15 (a asi i XPS13, který slouží často jako vývojářská mašina).

    [17] Výrobcům se Linux nevyplatí podporovat z jednoduchého důvodu – je to příliš drahé. Podpora Linuxu, ač se to nemusí zdát na první pohled, je dražší než v případě Windows. Kdyby měla fungovat úplně v plném rozsahu jako na Windows (tedy i školení technické podpory a všemožné další procesy na pozadí), tak by byla ještě mnohem dražší.

    Linuxová komunita si to dělá sama z velké části i tím, jak se vždycky, když něco konečně začne uspokojivě fungovat, musí zahodit a vyvíjet od začátku, protože to bude dělané podle nových zásad s využitím nejnovějších knihoven. Naráží se tedy na to, že se obměňují uživatelské programy úplně jinými (když nepočítám základ někde v terminálu), obměňují se celá grafická rozhraní, obměňují se i lokace a formáty konfiguračních souborů, obměňují se i celé API. Je toho ale mnohem víc.

    Vzpomínám si, jak Lenovo jednu dobu chtělo plně podporovat Linux a dokonce naprogramovalo i potřebné grafické utility včetně Power Manageru, který vypadl jak ten z Windows XP-7. Bohužel do roka se obměnilo zvukové API, změnil se přístup k power managementu a ještě pár dalších věcí, takže by to bylo neustále nutné přepisovat. To se ve velkých korporacích pro modrý voči <1% zákazníků nevyplatí a u Windows podobný problém v tak velké míře vůbec není.

    Fakticky si za ignorování Linuxu může komunita sama vícnež nějaké (hypotetické) smlouvy výrobců s MS.

    [21] I kdyby byl OS sebejednodušší, vždycky se objeví část lidí, na kterou to bude moc složité. Tím se podle mě nemá cenu nijak trápit.

    [22] V tom Latitude bylo 8 GB.

  26. 26. Puppy  11.3.2017  12:02:40

    [25] Linux – 100% souhlas s posledním odstavcem.

    Nebo když už to trochu funguje, tak to zavrhnou proto, že to nemá dostatečně svobodnou licenci. To mi připomíná toho blázna Stallmana, jak jezdil k výrobcům základních desek a vnucoval jim svůj jediný správný „svobodný“ BIOS :-)

  27. 27. Nox  11.3.2017  14:18:33

    Tak zrovna ten Android ma pry sam o sobe taky cca 1GB, jen vyrobci to zarvou necim, co si ani nedokazu predstavit.. ze by 2 dvouvrstve DVD s filmama?
    Me jen zajimalo, kolik volneho mista v realu dostane clovek, co si koupit v obchode notebook s 256GB SSD.
    Vetsina lidi nema nic a mensina ma na notebooku heslo, alespon co vidim kolem sebe. Plus treba vyjimka, kdyz ma nekdo doma stroj s cteckou otisku prstu.

  28. 28. polo  11.3.2017  16:45:44

    Povedzte mi co dnes v Linuxe za HW bezne kupitelne v luboovnol notebooku nefunguje? Intel/amd/nvidia/realtek/broadcom vsetko.
    USB-C dock, acer graphics dock over Thunderbolt 3 to vsetko sa chytilo bez hocijakej prace ci namahy.
    Pouzivam ciste Linux 8 rokov (prakticky vzdy nova platforma momentalne ale stale Skylake) a nikdy som nemal problem s wifi,vydrzou ci sleepom/hibernanciuo.
    Vydrz +/- rovnaka zvacsa lepsia(nezacne vam to zatazovat ms procesom CPU bez dovodu) book dokaze co je den dlhy pasivne chladit zase nic nezatazi CPU.(pomoze napr. TLP,laptop-tools…)
    Ubuntu a jeho derivaty su problemove a hodne ale zato si moze canonicial sam, neudrziava SW v repe vacsina balickov je v katastrofalnom stave(bez bugfixou, alfa/beta prekopcene s debianu testing/experimental raz za 1-2 roky aby bolo), proprietarne ovladace stare(casto ani nie oficialne pre danu verziu X/kernelu co je v repe, ci) udev rule(tie snad neaktualizuju roky) atd.
    RHEL,SUSE,OpenSUSE Leap,CentOS,Debian(netreba zabudnut pridat firmware, repa contrib a non-free atd. pre HW podporu) su v podstatne lepsom stave, Arch/Gentoo ako roling maju daleko menej problemov a bugov ako ubuntu LTS aj napriek tomu, ako aktualne SW maju v repe.

  29. 29. polo  11.3.2017  16:50:30

    Je to 7480 a nie 7470 nie? v nazve clanku je 7470, kazdopadne 7470 ma najviac okrem ceny odradzala absencia USB-C/Thunderboltu 3, ktoru by som v tej cene povazoval za samozrejmost.
    Ako moc zle je to s klavesnicou na 7480?

  30. 30. swarm  11.3.2017  17:35:11

    [29] Máš pravdu. Naspis jsem opravil a URL nechal kvůli indexování stejnou. Klávesnice 7480 mi skutečně moc nevyhovuje – za mě asi lehký podprůměr. Dá se na to zvyknout a psát na tom rychle, ale pocit nic moc.

    [28] Souhlasím, že se tady možná dělá moc velké halo. Dá se najít dost informací, abych zjistil, který notebook je podporovaný a který ne. Spotřeba je ještě problém u některých strojů, ale už to není tak časté jako třeba ještě v roce 2009. Suspend/standby pořád na některých strojích nefunguje korektně, to mám ověřené na vlastní kůži… nicméně zase – dají se najít stroje, co tento problém nemají. Zbytek HW je dneska v pohodě s výjimkou specialit (jako když má herní notebook dedikovanou grafiku ne přes optimus, ale přes přepínáín můstků na základní desce). U těch specialit většinou téměř není šance na zprovoznění, neboť linuxová majorita se jim vyhýbá.

  31. 31. polo  12.3.2017  7:27:39

    Prepinanie grafik, s mux switchom je lepsie riesenie ako optimus v Linuxe rozhodne som s tim mal daleko menej problemov.
    Mal som zbook 14 a kratko zbook 15u g3 kde je tak riesene prepinanie grafik. S fglrx to fungovalo od zaciatku.
    S open to funguje od 2011(s docela narocnou konfiguraciou a len pri AMD dGPU) a od 2014 len pridat parameter pre xrand, 2015 out of the box bez hocijakej konfiguracie akurat tak spustit apku/hru s parametrom DRI_PRIME=1.(da sa to uz pouzit aj na nvidiu, a od leta 2016 takto vedia fungovat aj ich proprietarne ovladace)

    Problemy sa daju najst rozne ale dnes je to tak 5-10% notebookov v ponuke a zvacsa su riesitelne a tam kde niesu to prakticky vzdy aj pod widlami funguje korektne len s upravenymi ovladacmi od vyrobcu aka vyrobca nieco sprasil.

    Mna skor hneva ubuntu a to v akom je stave aj ich LTS je hrozny bordel, potom BFU ide skusit Linux testne ubuntu(alebo jeho derivaty) narazi na nieco co nefunguje a neda dalej Linuxu sancu.

  32. 32. Schumacher  23.3.2017  12:22:02

    25 swarme, ano, komplexní náklady jsou důvodem proč po vyzkoušení Linuxu jsem se, třeba že ne nadšeně, vrátil k Windows. Jestliže vezmu v úvahu hodnotu času, třebaže poznávání nového a jiného je zajímavé, a porovnám s cenou Windows i kdybych si je měl koupit samostatně, Windows vycházejí levněji.

    Sice ve mně sentimentálně doznívá pojetí počítače, v mém případě notebooku, jako něčeho výjimečného, fetiše a kultovní hračky, kterou je nutno hýčkat, oprašovat, konfigurovat, optimalizovat, jenže to co kdysi bylo nedostižným snem, se stává spotřební věcí se vším všudy. Kdeže je úžas že se na tom, co stálo majlant, s W98, Celeronem 400 a 64 a nakonec 256 MB ram, s nenáročným a vhodně nastaveným přehravačem a vypnutými zbytnými procesy, s procesorem na doraz dá koukat na film v divX. Na úžasném dvanáctipalcovém TFT displeji 800x 600. Že to přehraje cédéčko a že se na dokoupené vypalovačce dá vypálit. Psal se rok 1999.
    Pak přibyly další krámy. První digitální foťák. Úžasná výjimečná hračka.

    A dnes? Z dnešního pohledu je to všednodenní vercajk a lopata na data.

    31. polo, to BFU bylo o mně? Trefa. Linux jen v případě nejvyšší nutnosti nebo jiné velmi silné motivace. Desítky hodin studia a zkoušení. Jenže nejsem IT ani IT (v mém případě vývoj, výroba a údržba lopat) není mým hobby. Ne že by mě to nezajímalo, jenže zájmů je mnoho a život je příliš krátký na to že bych se stal expertem třeba na Linux. Když to přirovnám k autu, kolik času bych strávil hrabáním se v něm na ujetý kilometr a na to být kvalifikovaným automechanikem amatérem.
    Navíc, ve svém okolí nemám žádného linuxáka. Když kouknu do diskusního fóra, co se tam řeší, co všechno na čem nefunguje a co všechno bych musel, orosí se mi záda a mažu pryč.
    Nevylučuju, že zas někdy vyzkouším, protože pocit ze snadné instalace a vyzkoušení Ubuntu byl úžasný. Chodilo všechno. A velmi, velmi svižně. Akorát ladění barev displeje, jas, kontrast, gamma, velmi nekomfortní. A chyběl by mi Zoner photo studio. Jenže jsem nevěděl, že verze X už bude jen na předplatné. Jinak bych si na Zoner dál nezvykal a přešel na Gimp. Čekám na jeho verzi 2.10.
    Teď na W8.1 chodí všechno co potřebuju. Vracet se zpátky k Linuxu nemám motivaci. Až bude Gimp 2.10 a bude vyhovovat, opustím Zoner. Na tom notebooku mě u W už nic nebude držet. Pak Linux zkusím znovu, jestli se vyplatí. Význam bude mít použitelnost Windows a obchodní politika MS.

  33. 33. Monicak  23.8.2017  10:13:18

    Jeee zrovna Dell Prescion mám už pár let sice je to starší model –
    něco takového: https://www.technimax.cz/dell-precision-m6700, ale za sebe musím říct, že to je tahoun a držák! Mám tyhle stroje od DELLu rád…


Napsat komentář