Nový dlouhodobý test – tentokrát s Paviánem

Říkal jsem sice, že si dám na chvíli s dlouhodobými testy pokoj, ale nějak se to zvrtlo a já dostal příslib nového kousku. Do školy už teď nechodím a do práce si jako správný buržous vozím zadek autem, takže nemělo cenu řešit ultralehký business model (to má ještě čas). Na zábavu je potřeba našlapaný multimediál. Ač mi Ethose ještě nikdo nesebral, s přítelkyní někdy hráváme po síti a šašit druhý notebook z toho, co zrovna přijde na recenzi, není nejpohodlnější.

Acer Aspire Ethos 5943G je super notebook a ztělesňuje přesně to, co čekám od správného multimediálu. Má vkusný vzhled, výkon na každou dnešní hru, výborné reproduktory, a když se na něm nehraje, umí být docela tichý. Najít za něj náhradu (tedy teď spíš doplněk) není vůbec jednoduché. Padlo rozhodnutí, že testy by se v rámci možností měly obměňovat a že kdybych teď testoval něco jiného než Acer, bylo by to fajn.

Nemusel jsem tolik namáhat s výběrem, když to není na celý život, a tak vyhrál ten výrobce, který jako první na některé tiskovce kývnul. HP mělo prezentaci na téma nových Pavilionů, a když jsem na ni šel, byl jsem si téměř jistý, že v těchto vodách si vybírat nebudu. Na mé city ovšem během prezentace zaútočily zdůrazňováním přepracovaného kvalitnějšího chlazení a špičkovými reproduktory. Obměkčen novými informacemi po zopakování, že to opravdu není na celý život, jsem se domluvil na zápůjčce.

Každý test by pro mě (a čtenáře) měl být něčím zajímavý a přinášet mi nový pohled na některá témata spojená s notebooky. Když už jsem se rozhodl risknout Pavilion, na jehož starší modely se na fórech vždy hojně nadávalo, rovnou jsem přitlačil a vybral 17“ verzi. Vždy jsem se doma držel maximálně 15“ notebooků a cokoli většího považoval za příliš velké a neskladné. Třeba teď změním názor.

Konfigurace

Počítač by měl dorazit za dva týdny a mělo by jít o model dv7 v konfiguraci se základním čtyřjádrem Core i7, 6GB RAM, 750GB diskem a AMD Radeonem HD6770M s GDDR5 paměťmi. Displej se u nás dává Pavilionům vždy se základním rozlišením, které pro 17“ činí 1600×900.

Čeho se nebojím

Rozhodně se nebojím, že bych dostal pomalý počítač. Výkonem procesoru si mírně polepším. Velikost RAM sice o čtvrtinu klesne, ale nemyslím si, že bych poznal cokoli nad 4 GB. Radeon HD6770M má výrazně méně pixel procesorů, ale je lépe taktovaný a na rozdíl od minulého HD5850 už není zabrzděn GDDR3 paměťmi. Dle grafických testů si nepolepším a ani nepohorším, tak jen musím doufat, že hry poběží dobře i ve vyšším nativním rozlišení (1600×900 místo 1366×768).

Výrazně bych si mohl polepšit s diskovým výkonem. Dle fotek je totiž Pavilion dv7 vybaven dvěma šachtami pro pevné disky a jen jedna je obsazena. Z fotek to vypadalo, že druhá šachta je na přidání disku připravena potřebnými úchyty i SATA konektorem, ale jistý si nebudu, dokud počítač neotevřu. Pokud by se však moje očekávání potvrdila, vrazil bych tam rovnou jedno volné 64GB SSD a přesunul operační systém.

Čeho se bojím

Nejsem si jist, zda 17“ už nebude moc. Na druhou stranu Ethos taky není drobeček a na 15,6“ notebook je celkem velký. Ve výsledku by měl být Pavilion jen o 3 cm širší a ve zbylých rozměrech podobný. Bohužel jsou to právě ty 3 cm, které jej dělí od možnosti vložení do mého batohu. Na přenášení bude nutná brašna.

Větší obavy mám z hlučnosti a teplot. Pokud bude Pavilion tichý aspoň při kancelařině, budu spokojený. HP udělalo opěrky rukou hliníkové, což nebude to pravé z pohledu ergonomie. Nezbývá než doufat, že pod nimi nejsou ty nejhřejivější komponenty (jako grafická karta, která pravděpodobně není přepínatelná).

Paradoxně si nejsem jist integrovanými reproduktory. Mělo by jich tam dohromady být snad šest a zkušenost mi říká, že dva větší by toho zvládly při přehrávání muziky víc. Jestliže je ale zvuk největší marketingový tahák těchto modelů, dali si na něm asi záležet.

Závěrem

Mělo by jít o půlroční test, který bude započat klasickou recenzí na notebook.cz. V průběhu lze očekávat různé postřehy zde a nakonec opět souhrnný report. V případě tohoto testu raději nemám žádná očekávání, protože netuším, do čeho jdu. Kdo ví, i ten „kterému všechno vadí“ je někdy mile překvapen a třeba to bude právě tento případ.

Komentáře k článku

  1. 1. Zax19  10.6.2011  16:44:25

    Díky, už se těším na nějaké testy teplot, ikdyž hliníkových opěrek rukou se po zkušenostech s Toshibou A300 Pro se chci pokud možno vyhnout. Těším se na nějaké ty zátěžové teploty, testů HD6670M moc není.

  2. 2. Ivan  15.6.2011  18:40:47

    V práci máme DV6 už asi dva měsíce jako (před)produkční vzorek na testování SW pro HP a ten NB je příšerný. Obvzlášť krutá je hrana kde se opírají zápěstí, ostrá, hodně ostrá…
    Co mě na něm pak vytáčí je preferování multimediálních kláves na úkor funkčních (F1-12 přes Fn), obvzlášť u tak velkého NB nechápu, proč neudělali ještě jednu řadu kláves. Naštěstí se to dá v biosu přehodit. Zdroj bude u toho vzorku asi nějaký univerzál, protože je větší jak cihla :-)

  3. 3. Ondra  15.8.2011  19:12:33

    Grafika je přepínatelná, psal jsem do servisu a hledal jsem to po všemožných diskuzí i v anglickém manuálu.Je to způsob od amd, takže manuální ale ne tlačítkem ale přes ovládače grafické karty.Jsem zvědav na něj také, protože je dobře vybaven a přes isic hpmarket ho bych ho měl za 22 tisíc.

    Co víc chtít.Dvbt tuner v ceně, 6GB ram, 4 jádro a 2GB paměti Gddr5(!Tenhle typ paměti v takovém množství nemají ani mnohé herní notebooky) u vcelku výkonné grafiky.U her jako je GTA4 se to vždy hodí a nemusím ukusovat od operační paměti.

  4. 4. swarm  16.8.2011  0:31:57

    [3] Jj, grafika je přepínatelná a u šachty na druhý disk chybí speciální káblík na propojení se základní deskou.

    K tomu přepínání – je to bohužel ten plně automatický způsob, který je kopií NVIDIA Optimus. V současné verzi tedy nefunguje akcelerace OpenGL přes AMD grafiku a některé starší hry taky zlobí (tj. všechno to pak jede přes Intela).

    Jinak počítač je to super… je to už tři týdny můj jediný komp a docela si ho užívám. Zítra už se vracím domů, tak pak postupně sepíšu další postřehy na blog do samostatného zápisku.

  5. 5. Ondra  20.8.2011  22:19:50

    Žeby to byla nějaká revize toho přepínání?Na internetu jsou videa kde se u tohoto typu(Ze začátku roku) vše musí dělat ručně a optima to nepřipomínalo ani na hony.

  6. 6. swarm  22.8.2011  14:12:22

    [5] Mám v plánu o tom napsat článek. Od nejnovějších Radeonů 6xxx se začalo používat automatické přepínání ála Optimus. Bohužel to funguje dost divně. Jedna věc je, že nejde OpenGL jinde než na GMA, ale hloupý je také fakt, že většinu her to špatně detekuje, takže se spustí nejdřív na intel, a aby se to změnilo, musim do nastavení catalystu a pro konkrétní hru to přepnout.


Napsat komentář