Oprava pískajícího chlazení na HP EliteBook 840 G5

Problematický zvuk chlazení provází notebooky HP tak nějak od nepaměti. Neplatí to pro všechny, ale mnoho modelů, které jsem za život recenzoval, patřilo k těm hlučnějším strojům v rámci třídy. Můj pracovní stroj 840 G5 sice není vyloženě hlučný, ale běžící ventilátor u něj vydává nepříjemně pískavý zvuk. Tedy vlastně vydával – před měsícem jsem upravil chlazení tak, aby už byl tichý.

hp-elitebook-840g5-heatsink-without-fan

14“ notebook HP EliteBook 840 G5 jsem si nekupoval sám za vlastní. Konfiguroval jsem si ho jako svůj nový pracovní notebook v létě 2018, abych jím nahradil předchozí stroj stejného modelu, nicméně první generace. G5 byla první generace, která měla smysl jako náhrada (protože Intel u 15W procesorů konečně přešel na čtyřjádra a maximum RAMky bylo aspoň 32 GB). Navíc jsem měl možnost si jej volně nakonfigurovat, takže jsem do něj šoupnul Core i5-8350U, 32GB RAM, 512GB NVMe x4 SSD a příplatkový 400nit IPS displej s 99% sRGB. Po stránce parametrů šlo o naprosto perfektní stroj a radost mi oproti předchozímu stroji kazilo pouze pískající chlazení (G1 je překvapivě tichá).

Vzpomínám si, že jsem měl někde nějakou diskuzi s Radkem Hulánem, který si pořídil také tento EliteBook, a on mi tvrdil, že jeho stroj nemá otravný zvuk ventilátoru. V práci jsme mezi tím koupili stovky 840 G5, a ač jsme nedělali nějaký sofistikovaný průzkum, hodně lidí si přišlo postěžovat, že to pískání je fakt otravné. My, jako správná korporace, máme samozřejmě od indického IT nainstalovaný McAfee a pár dalších vychytávek, které dokážou zatěžovat procesor klidně několik hodin z každého dne, takže pokud má nějaký notebook hlučné chlazení, je jisté, že na to rychle přijdeme.

Říkal jsem si, že ten rozpor, že někdo s chlazením nemá problém, je možná daný právě tím, jak naše korporátní preloady OS jsou hloupě náročné. Někdo, kdo si nainstaluje čistý OS a používá základní kancelářské aplikace většinou procesor nevytíží, takže počítač pojede s vypnutým ventilátorem.

No jo, jenže nedávno jsem tento notebook reklamoval a po novém kompletním složení s novou základní deskou (ale původním systémem chlazení) byl najednou tichý a bez otravného pískání ventilátoru. Jak je to možné?

Škvíra mezi chladičem a ventilátorem

Na notebooku se postupně měnilo i kompletní chlazení a byl několikrát znovu kompletně rozebrán. Po jednom z těchto rozebírání nicméně zase začalo chlazení pískat. Vzhledem k tomu, že původní chlazení pískalo a po výměně desky přestalo, ale zároveň nové chlazení s novou deskou zprvu nepískalo a pak zas ano, došel jsem k závěru, že zádrhel bude někde v montáži těchto komponent, než že by existovaly nějaké, které vadou netrpí.

hp-elitebook-840g5-fan-assembly

Chlazení se skládá ze dvou částí, které spolu nejsou nijak spojené. Jednu tvoří úchyt na procesor napojený na heatpipe, která je zakončena žebrováním chladiče. Druhou tvoří plastový kryt s ventilátorem. Zatímco část s ventilátorem je přišroubovaná, chladič visí jen na heatpipe a přidělaná je jen část na procesoru. Vzduch, který jde z dílu ventilátoru do dílu s chladičem, si může najít jinou cestu, pokud tyto dvě komponenty nejsou perfektně umístěné vůči sobě. Aby vzduch nelítal okolo, je na chladiči nalepená tvrdá černá fólie, která přesahuje nad díl s ventilátorem, ale tohle řešení také není všespásné, pokud není komplet vhodně složen (což nejde snadno – pokud si nějak mírně ohnete heatpipe, tak to nikdy nebude přesně sedět a musíte celý díl sundat a znovu narovnat).

hp-elitebook-840g5-fix

Nakonec jsem tedy nalepil pásku tak, abych ucpal případné „nezamýšlené“ díry mezi oběma komponentami – viz nákres. Ideální se kvůli možným vyšším teplotám jeví použít kaptonovou pásku. Jakmile jsem díry ucpal, notebook se ztišil. Už jej používám pár týdnů, momentálně na něm hodně střihám videa a navzdory zátěži o jeho chlazení prakticky nevím. Chlazení se tedy z původní velké nevýhody stalo vlastně předností.

Proč jsem reklamoval

S tímhle notebookem jsem zažil asi nejkurióznější důvod, kvůli kterému bych musel něco reklamovat. Počítač totiž začátkem roku začal smrdět. Někdo ten smrad identifikoval jako spáleninu, někdo spíš jako plíseň. Začalo to ještě v kanceláři před první lockdownem, ale neustálé proudění vzduchu na pracovišti stačilo, aby se to někam odfouklo. Jakmile jsem si vzal počítač domů, pochopil jsem, že nemůžu používat v uzavřené místnosti, protože z toho smradu se s určitou koncentrací začne člověku dělat blbě (až tak, že to ještě další den cítí na plicích). Smrad se v počítači generoval jen během zahřátí. Pokud se nechal den ležet vypnutý, tak z něj zas nebylo cítit vůbec nic, takže se nejspíš rozkládal nějaký materiál uvnitř. Zkoušel jsem jej různě uvnitř čistit, ale nic nezabralo. Za život jsem rozebral hodně notebooků, ze kterých by se člověku dělalo až špatně, jak byli majitelé neskutečná prasata, ale vždy se daly v pohodě vyčistit. Tento naopak vypadal i po letech jak nový, bez známek použití… jen ten smrad.

Ve výsledku jsem tedy počítač přestal používat a začal jsem všechno dělat na svém osobním (tj. Acer Nitro Black) skrze virtuálku. Po měsících, kdy jsem viděl na hromadě věcí položený tento HP notebook, jsem si řekl, že to musím dát reklamovat, protože je trochu plýtvání mít počítač s 32GB RAM a dělat práci místo toho na stroji s pouhými 16GB RAM, kde jsem celý den ve swapu.

Reklamace proběhla kvůli nestandardnosti závady na několikrát a postupně se vyměnily základní deska, chladič, díl s ventilátorem i hliníková nosná část základny. Teď už je notebook více méně v pohodě.

Závěrem

Teď, když vidím, jaká malá ptákovina vyřešila problém s chlazením, tak je mi skoro líto, že jsem to neudělal dříve. Bral jsem to vždy jako vlastnost toho počítače, když okolo bylo tolik lidí, co si stěžovali na stejný nedostatek. Nakonec tedy ta hloupá závada se smradlavým rozkládajícím se plastem (možná nějakou gumou, kdo ví) byla aspoň k něčemu užitečná.

Tipnul bych si, že pískání chlazení se ze stejného důvodu může objevovat i na EliteBooku 850 G5 a je možné, že generace G6 na tom bude také podobně, ale vyzkoušené to nemám.

Komentáře k článku

  1. 1. Puppy  8.11.2020  12:00:16

    Podobně jsem vyřešil pískání u MateBooku 13. Ve spodní části jsou dva ventilátory a po celé délce spodního krytu je asi 3 cm široký perforovaný pás pro větrání. Ventilátory i při malých otáčkách vydávají dnes typický pískavý zvuk. Ten zcela zmizí, pokud se zakryjí. Nakonec jsem je v těch místech přelepil asi 2 cm širokým kusem izolepy a přestalo to. Na teplotu to nemá prakticky žádný vliv, protože je to jen malá část z celkové plochy pro větrání.

  2. 2. swarm  8.11.2020  12:10:43

    [1] Jako EliteBook má taky to děrování na spodku – je pravda, že spousta notebooků, kde se ten vzduch začne blbě točit a zároveň je na spodku tahle velikost a rozteč děr, trpí dnes opravdu velmi typické píšťalkové pískání. U toho EliteBooku by to nejspíš taky zabralo, ale nechtěl jsem do chlazení zasahovat tímto způsobem. Můj způsob zde považuju za méně invazivní. Speciálně u toho EliteBooku, který se často provozuje zavřený v dokyně.

    Pro mě je zarážející, že když jsem tady na blogu před lety srovnával tento Elitebook s ekvivalentním ThinkPadem a Latitude, tak pískaly všechny tři stroje. Tam někde jsem to v podstatě s business notebooky vzdal. Najít tiché chlazení v „herních“ strojích je mnohem snazší.

  3. 3. Kamil2  8.11.2020  18:34:18

    Jestliže nejde o závadu popsaného druhu, je to daň za štíhlou linii, menší frčivější ventilátorky. T460 si při vyšší zátěži také svištivě odfoukne. Herní mašiny jsou tlustší, ventilátory větší.

    Ten smrad, co třeba nějaký hmyz? Mně se v autě v motoru, někde mezi svody a katalyzátorem pomalu grilovala asi myš. Nebo se tam vykadila kuna. To byl puch…Než to cestou vypadalo, nebo vypálilo.

  4. 4. elzet  8.11.2020  18:59:14

    Já to říkám pořád, že v HP neumí navrhnout pořádné chlazení :-) Taková blbost a jak to otráví používání notebooku.
    HP se cíleně vyhýbám právě kvůli zkušenostem s chlazením. Můj první notebook byl nx7300, ten paradoxně hodně topil a zároveň dělal hodně kraválu (každou z těch vlastností jednotlivě přežiju, ale dohromady fakt ne). V práci jsem v r. 2014 jako první notebook dostal zase HP, nějaký starší workstation model s ATI FireGL, taky hroznej kravál. Naštěstí jsme pak záhy přešli na Dell a stará „šestková“ Precision řada je v normě (mám od 10/2014 pořád M6800, hučí taky, ale nijak nepíska, nesviští a i v docku uchladí notebook bez poklesu výkonu, asi i proto, že ventilátory jsou tam dva a CPU a GPU mají samostatný okruh). Část týmu před karanténou dostala nové 75xx, ty mají zase je jeden ventilátor a kraválem se blížší těm HP. A taky mají skvělý USB-C docky, který fungují jen při správné kombinaci FW docku a BIOSu ntb. Servisák od DELLu je u nás jako doma.
    Za mě mívalo chlazení v pohodě Lenovo, ale teď, jak jsou všechny notebooky tenčí a tenčí, tak sviští a pískají všechny. A jako bonus jejich workstation modely se někdy od W530/40 neuchladí pod zátěží a omezují výkon. Zrovna jsem objednal repsovanou Yogu P40, tak uvidíme, co předvede.

  5. 5. swarm  8.11.2020  19:31:19

    [3] Hmyz by nesmrděl. Tohle je úplně evidentně nějaký chemický problém – nějaký nedodržený postup výroby. Zjistil jsem, že to není až zas tak ojedinělá záležitost. Když asi deset let zpátky Applu smrděly některé kusy Mac Pro jako spocený tlusťoch, byl to problém, že se tam uvolňoval z jedné komponenty styren, takže to vlastně bylo zdraví docela dost nebezpečné. U HP se problém se smradem objevoval ve větší míře právě kolem 2016-2018, co jsem tak hledal na netu.

    [4] Vtipné ale je, že teď ten HP 840 G5 je jeden z nejtišších notebooků i při plné zátěži. Já právě teď střihám videa několik hodin denně a jede to na tomhle stroji. Procesor neustále vytaktovaný, ale chlazení bych po sluchu ani nepoznal. Kdyby takhle tiché chlazení měly všechny notebooky, tak by byl na světě ráj :)

  6. 6. Kamil2  8.11.2020  22:24:55

    [5] Vzpomínám jak kdysi technika při vybalování z krabice nádherně voněla novotou. Technics, Sony, Hitachi. Někdy, dnes už výjimečně, zavane povědomá vůně, a hned se mi vybaví.

    K pocitu na zvracení stačí rozebrat i čisté. Při pohledu dovnitř, jak co je uděláno, kde se šetřilo, kde se to při namáhání začne lámat… Není to tak u všeho, jsou i konstrukce příkladné, z pevných materiálů. Přiměřeně dražší, samozřejmě. Jenže zlobí mě, když něco je uděláno špatně přesto, že při stených nákladech mohlo být uděláno lépe. Levné věci neznamenají jen levné materiály. Ale i v tom jsou výjimky,že levná věc může být chytře, dobře navržena.

  7. 7. elzet  9.11.2020  16:40:38

    [5] dobré vědět, přesně kvůli takovýmhle informacím sem chodím :-)

    Teď při druhém čtení mi došla ještě jedna „zvuková“ zkušenost, kterou pro změnu vyniká lenovo. Většina ThinkPadů, pokud se podtatktuje procesor, víc nebo míň píská. Snad to dělají nějaké obvody napájení procesoru (zmizí to, když se deaktivuje SpeedStep), ale umí to taky otrávit. Takový proměnlivý, vysoký zvuk, jako kdyby někde vevnitř jezdila malá tramvaj :) Mám na tohle citlivé ucho, slyším i všechny takvé ty plašiče na kuny, co si lidi montují do aut, některé píšťalky na psy a tak. Je to zase další subjektivní věc, ale podle reakcí na fórech nejsem sám. Jak jsou na tom profi HP v tomhle ohledu?

  8. 8. Kamil2  9.11.2020  17:30:15

    [7] Sice je to protivné, jenže takový sluch si hýčkej, je to vzácnost. netrap ho hlasitou hudbou, hlavně ne ze sluchátek. Aby Ti dlouho vydržel.
    Thikpad mi nepíská. Podtaktování mimo dodávaný firmware jsem nezkoušel.
    Zvuk by mohla vydávat nějaká cívka. Zapnout odkrytované a cívku zatlumit zalitím voskovou hmotou s vyšší teplotou tavení. Používá se v elektrotechnice.

  9. 9. swarm  10.11.2020  22:13:36

    [7] Vtipný je, že tady to cvrdlikání dělá i to HP… ale dělá to jen s 512GB NVMe x4 SSD, které je tam z výroby. Po dobu servisování a pak ještě nějakou po tom jsem tam měl 128GB SATA SSD (původně z Nitra) a s ním ten notebook byl úplně tichý. Hlouběji jsem to nezkoumal. Je to hodně tiché a hlavně to není stálý vysoký tón, takže mi to nevadí. Dokonce bych řekl, že to ani nedělá pořád. Z recenzování vím, že některé notebooky měly podobné zvuky mnohem hlasitější a otravnější, takže to asi není jen ano/ne. Reálně se ale něco podobného vyskytuje při recenzování jen zřídka.

    Jinak teda moje uši jsou zatím taky dobré – všechny tyhle věci mě serou pořád úplně stejně jako před patnácti lety :)

  10. 10. klusacek  11.11.2020  11:57:05

    [8] to mohou piskat i keramicke kondenzatory jak meni objem pri nabijeni a vybijeni (funguji jako nechtene piezo reproduktry). Tam zaliti lepidlem nepomuze, protoze SMD kondenzator ma mechanicky pevnou vazbu s tistakem, ktery pak funguje jako ozvucnice. Krome toho civky jsou dnes jako SMD uz zalite v epoxy lepidle a casto prekryte stinicim plechem, takze ani tam neni moc co zalepit.

  11. 11. YDrob  3.12.2020  13:42:29

    Ten notebook vypadá jak Dell 7 Series, rozebraný. Dá se říct k nerozeznání (sloty RAM, větrák). Rozdíl je, že mainboard je tvrdě oddělen přihrádkou pro vyjímatelnou baterii a je tam taky místo pro 2.5″ disk naproti větráku.

    Mimochodem Dell notebooky údajně smrděly po kočičí moči jednu dobu.

    Je v plánu https verze?

  12. 12. Ladis  3.12.2020  15:48:26

    [11] Co byste získal https verzí webu? Naopak, už by nejel na starých počítačích (kterým se tento blog taky věnuje).

  13. 13. swarm  4.12.2020  10:43:00

    [11] Design základních desek – jo, výrobci více méně dokonvergovali k několika typům rozmístění komponent, které se ukázaly jako nejlepší. Ve výsledku tak všichni cpou už dnes úplně ty samé věci se základem v podobě vysoce integrovaného SoC, takže se vlastně ani nemůžu divit.

    HTTPS – jako chtělo by to přidat podporu (ideálně tak, že bude dál fungovat i HTTP pro stará zařízení), jenže webové technologie mě strašně nebaví, takže jsem se k tomu nedokázal dokopat, abych zjistil, co to vůbec reálně obnáší :(

  14. 14. Kamil2  13.12.2020  16:22:03

    [10] Jsou zalévací hmoty, které by mohly pískání ulumit. Stálo by za pokus najít pískající součástku a zalít. Zkusit třeba bectron.

  15. 15. Kamil2  13.12.2020  16:27:34

    A jestli je místo, desku z druhé strany v tom místě zatlumit nalepením proužku tlumící hmoty, používá se v elektroakustice, k tlumení vibrací v autech.


Napsat komentář