Přímé srovnání 14“ FHD notebooků: DELL Latitude E5450 a LenovoThinkPad L450

Často se tu věnuju různým dražším strojům, nebo naopak uteču k tomu největšímu low-endu. Pokud však hledáte nějaký 14“ pracovní stroj s kvalitním displejem, dokováním a zpracováním, se kterým snese i drsné zacházení, jen za něj nechcete dát padesát tisíc, je tu střední pracovní třída. Ta se poslední dobou všude opomíjí. Čirou náhodou se u mě doma sešli dva přímí konkurenti – Latitude E5450 a ThinkPad L450.

dell-latitude-e5450-lenovo-thinkpad-l450-10

Protože na velkou recenzi není čas, rozhodl jsem se, že jen každý zkusím pár dní používat, abych mohl sepsat silné a slabé stránky. Oba s cenou začínají na 23 tisících (včetně DPH) za základní konfiguraci s úsporným Core i3, 4 GB RAM, 500GB diskem a HD TN displejem (1366×768). Pro nás je důležitější nejnižší cena za konfiguraci s Core i5 a full-HD IPS displejem. U DELLu je to 29 tisíc, když si vystačíte s 8 GB RAM a 500GB diskem (7200rpm). U Lenova dáte méně (25 tisíc) za podobnou konfiguraci, ale pouze s 4 GB RAM. Pokud chcete z výroby 8 GB paměti, musíte sáhnout až po konfiguraci vybavené 256GB SSD za 34 tisíc. To je jen o dva tisíce nižší cena než za HP EliteBook 840 G2 (se stejnou konfigurací). Ceny jsou tedy podobné a záleží jen na poskládání konfigurací.

S DELLem mají výhodu ti, kteří mají dobrou slevu na konfigurovatelné sestavy, protože si mohou udělat konfiguraci přesně podle sebe.

V případě ThinkPadu bych měl upozornit na konfigurace s dedikovanou grafikou. Je tam Radeon R5 M240, což není karta, co by stála výkonem za řeč, ale pokud si ji zvolíte, přijdete o možnost dokování. Ne, nedělám si legraci – konfigurace s dedikovaným grafickým čipem mají místo dokovacího konektoru na spodku pouze záslepku. Asi někdo ve vývoji něco pokazil.

Pro oba stroje platí, že používají výhradně úsporné procesory s TDP 15 W, neboť Intel silnější dvoujádra v nové generaci zaříznul (uvidíme, s čím přijde generace Skylake). Taktéž oba mají dva paměťové sloty, které v případě konfigurací s Core procesory páté generace (Broadwell) jdou osadit 16GB moduly pro celkových 32 GB operační paměti (zatím však ještě nejsou 16GB moduly dostupné). Ani jeden bohužel nemá možnost rozumného rozšíření o plnohodnotné M.2 SSD při zachování pevného disku ve 2,5“ pozici – to si výrobci nejspíš nechávají až do vyšší třídy.

dell-latitude-e5450-lenovo-thinkpad-l450-05

LenovoThinkPad L450

Z náhledových obrázků eshopů by to mohlo vypadat, že L450 a L440 se liší jen použitím úsporného procesoru a vyhozením optické mechaniky, ale ve skutečnosti jde ve všech ohledech o úplně nový notebook. Nově je tenčí (rozměry 338 x 233 x 25,5 mm; u varianty s větší baterkou 36 mm vzadu) a hmotnost klesla s větší baterkou na 2,06 kg. Je to tedy mnohem blíž základním ThinkPadům T.

Vzhledem je to klasika – hranatější krabice tmavě šedé barvy a po otevření (jde až do 180°) se naskytne pohled na tradiční trackpoint doplněný opět trojicí samostatných tlačítek. Mile mě překvapilo zpracování. Některé ThinkPady (hlavně když se jde po minimální tloušťce) nebývají etalonem odolnosti. Zde jsem však maximálně spokojený – tohle je ten typ notebooku, u kterého si dovedu představit, že ani po pěti letech každodenního nošení z něj nic neodpadne. Víko chrání displej i proti velkému tlaku a základna se nekroutí – to jsou základní předpoklady, aby to chvíli vydrželo.

dell-latitude-e5450-lenovo-thinkpad-l450-09

Pokud jde o vstupní zařízení, líbí se mi rozdělení horní řady kláves po čtveřicích – to mi na jiných noteboocích hodně chybí. Na druhou stranu klávesnice nemá zástupný numerický blok, což mě štve, a ještě tu jsou ty různé ne moc příjemné úpravy (jako třeba PrintScreen vedle mezerníku atd.). Lenovo si Tčkovou řadu odlišuje podsvícením kláves, které v eLku nenabídne ani v nejvyšší konfiguraci. V případě mechaniky kláves mám výhradu k hlučnému a takovému celkově hrubšímu chodu (který kupodivu u podsvícených variant nebývá). Kdybych měl shrnout trackpoint a touchpad, trackpoint funguje skvěle a nemám výhrady, nicméně u touchpadu mi chybí samostatná tlačítka a mačkání plochy je docela hlučné (nakonec jsem k němu používal tlačítka trackpointu).

Displeje už jsou nabízeny pouze dva – základní šmejdské HD TN (1366×768) nevalných obrazových parametrů a full-HD IPS (1920×1080) od LG. Neumím si představit, že bych si koupil notebook za víc než 20 tisíc a byl tam špatný displej, takže tuto variantu ignoruji. IPS panel mě potěšil pěknými barvami a mírně teplým laděním. Vrstvy panelu jsou vyrobeny tak, aby co nejvíc světla šlo kolmo k ploše panelu. Pod úhlem větším než 40° se obraz skokově ztmaví. Barvy se však nemění ani při pohledu téměř zboku. Za mě tedy optimum a víc u kancelářského stroje ani nečekám.

dell-latitude-e5450-lenovo-thinkpad-l450-06

dell-latitude-e5450-lenovo-thinkpad-l450-07

Lenovo opakuje situaci z 14“ ThinkPadů R/T generace 61 a 400, kdy se pouze malá baterie vešla celá do útrob počítače. Tehdy měla čtyři články, teď kvůli tloušťce jen tři. Základní baterie má směšnou kapacitu 23 Wh, což je dobré někde v ThinkPadu T450, kde stejnou kapacitu má ještě malá interní baterie (takže dohromady je rázem 46 Wh). Zde však integrovaná baterie není a tohle je vše. Jakmile chcete víc, znamená to přesah baterky směrem dolů o centimetr. Ač baterka nejde až do krajů a nevadí tedy při položení na klín, dnes už bych ocenil, kdyby 14“ notebook zvládl mít 6cell (resp. ~50Wh) baterku celou v sobě.

U 6cell baterek jsou na výběr dvě kapacity. Základní je 48 Wh a vysokokapacitní má ve stejném obalu 72 Wh. Mám před sebou notebook s větší variantou a nebyl problém při méně náročné on-line kancelářské práci s Wifi reálně dosáhnout na 11-12 hodin provozu. V přepočtu, lze tedy očekávat necelých 8 hodin s 48Wh variantou a necelé čtyři hodiny s 23Wh variantou.

dell-latitude-e5450-lenovo-thinkpad-l450-08

Pokud jde o ostatní parametry, tak z hlediska výbavy chápu, že mini-DisplayPort je pokročilejší, ale přímo na notebooku bych asi ocenil víc HDMI. Chlazení se Lenovu hodně povedlo. Až nečekaně hodně. Počítač je totiž prakticky pořád tichý. V plné zátěži o něm budete vědět, ale zvuk není nepříjemný. V méně náročné práci ventilátor nebudete vůbec vnímat. V úplném tichu si lidé s citlivějším sluchem nejspíš všimnou, že občas sepne, ale jinak ne. Reproduktory jsou na spodku a jejich zvuk i po použití Dolby je dost špatný. Je takový zahuhlaný, s ořezanými hloubkami i výškami.

dell-latitude-e5450-lenovo-thinkpad-l450-01

DELL Latitude E5450

Pětková série Latitude hodně prokoukla od posledních generací. DELL se rozhodl udělat celý stroj tenčí a vyhodil optickou mechaniku. Aktuální vizuální provedení považuju za hodně povedené. Celý stroj je černý, má zaoblené rohy a soft-touch povrch vnější strany víka. V případě nedotykových konfigurací je displej matný a jeho okolí je z hrubšího plastu.

Z celého notebooku je cítit maximální praktičnost. Pokud jste stejně jako já zvyklí na hodně tenké a lehké stroje, asi vás trochu zarazí, že při zvednutí působí těžší, než by se na první pohled zdálo. Počítač váží 2,00 kg (trochu méně než ThinkPad) a po zavření měří 334 x 231 x 23 mm. Působí příjemně tence, ale nejde do extrému – pořád je tu místo na všechna důležitá rozhraní. Mechanická odolnost je možná ještě o kousek lepší než u ThinkPadu. Základna je na tom podobně, ale na víko se mi zvenčí nedařilo tlačit dostatečně silně, aby se to projevilo na displeji – mám z víka podobně dobrý dojem jako z víka mého ThinkPadu T400 s tlustým rámem RollCage.

dell-latitude-e5450-lenovo-thinkpad-l450-02

S displeji je to stejné jako u ThinkPadu – možnost HD+ TN (1600×900) z nabídky zmizela, takže buď se spokojíte s nízkou kvalitou HD TN (1366×768), nebo vezmete full-HD IPS (1920×1080). Displeje budou nejspíš opět od stejné sady dodavatelů, takže je těžké vyvozovat nějaké závěry z těch, které mám před sebou. Displej mého kusu má barvy lehce do zeleno-modra a barvy LG panelu z ThinkPadu se mi líbí trochu víc. Na druhou stranu tento displej (pravděpodobně Samsung) má pro oči příjemnější obraz při nízkých hodnotách jasu (práce k večeru a za tmy), jenže zas nejnižší jas nemá tak nízký jako ThinkPad (což mě v noci chvílemi štvalo). Maximální svítivost mají oba podobnou. Víko jde opět otevřít do 180° a na rozdíl od ThinkPadu i jednou rukou.

DELLovská klávesnice mi při psaní vyhovuje víc zejména tišším chodem, hmatová odezva mi ovšem vyhovovala víc u ThinkPadu. Na Latitude E5450 se mi líbí, že má zástupný numerický blok, který lze aktivovat pro psaní čísel jednoduše držením Fn. Zbytek rozložení je porovnatelný s ThinkPadem. Méně používané klávesy chybí, na rozdíl od Lenova není dělená horní řada a klávesy Home/End jsou jen přes Fn na šipkách. Korunu tomu nasazuje kombinace kláves pro změnu jasu Fn+F11/F12, která se moc dobře nedá mačkat jednou rukou.

dell-latitude-e5450-lenovo-thinkpad-l450-04

Neměl bych zapomenout na touchpad a trackpoint. V případě trackpointu Lenovo vyhrává na plné čáře. Zdejší elektronika Alps má totiž větší zpoždění a ještě má zadrátované nějaké akcelerační křivky místo nastavení skutečné citlivosti. Aby to nebylo všechno, na rozdíl od touchpadu u trackpointu není možné vypnout, aby se nedeaktivoval (včetně HW tlačítek) na celou sekundu od posledního stisku klávesy – což mě vytáčelo v jednom kuse a nemám potuchy, proč taková funkce vůbec byla implementována. Navzdory tomu je takový trackpoint pořád lepší než nic a i tak jsem ho používal. Touchpad je na tom lépe, i když zpoždění má pořád. Na rozdíl od ThinkPadu má však dvě samostatná tlačítka, což jsem při srovnávání těchto dvou cítil jako velké plus. Navíc je v základu nastaveno, že jejich současný stisk vyvolá funkci prostředního tlačítka.

Baterie je na rozdíl od ThinkPadu integrovaná a jde o Li-Polčtyřčlánek. Ve většině konfigurací se objevuje buď standardní 51Wh varianta, existuje však také vysokokapacitní typ s 62 Wh, kde by měla být výdrž 8-9 hodin. Speciální konfigurace pro snížení nákladů je s tříčlánkovou baterií a kapacitou 38 Wh (s ní by měl být notebook i o něco málo lehčí). Maximální kapacita baterie je tedy o 10 Wh nižší než u ThinkPadu, ale zas nikde nic nepřesahuje, což se cení. Fakt, že je baterka integrovaná bude možná pro někoho negativum, pokud by chtěl střídat na cestách více baterií (zde je potřeba sundat spodní kryt na šest šroubů).

dell-latitude-e5450-lenovo-thinkpad-l450-03

Konektorová výbava je stejná s tím rozdílem, že je zde HDMI místo mini-DisplayPortu. Konektory jsou zde z velké části vzadu. Jestli je to lepší, to nechám na zvážení každého jednotlivce. Tím, že je zde aspoň jedno USB na boku, sám nemám problém.

Zbylé parametry v rychlosti – reproduktory jsou takový kancelářský průměr (znatelně lepší než u ThinkPadu). Chlazení je ještě tišší než u ThinkPadu. Na druhou stranu dlouhodobá zátěž je docela znát na zahřívání vlevo od klávesnice – teď ve velkých vedrech to bylo chvílemi až nepříjemné, když jsem na notebooku pracoval v posteli. Při kancelářské práci jsem nějak vůbec nepozoroval, že by se ventilátor spouštěl. DELL má nastavení chladících režimů ve svém PowerManageru, takže jde vynutit i častější chlazení, nicméně přepnutí vyžaduje restart počítače.

Speciálně z toho, co mě štve, musím zmínit bíle svítící kroužek na přívodním kabelu na konci. Když jsem měl notebook v místnosti, kde jsem chtěl i spát, musel jsem buď notebook něčím přikrýt, nebo v noci zdroj odpojit ze zásuvky. Světlo ze zdroje je intenzivní a hlavně podle mě úplně zbytečné.

dell-latitude-e5450-lenovo-thinkpad-l450-11

Závěrem

Takže zůstává otázka, který je tedy lepší. Po prvním dnu testování obou jsem měl pocit, že to DELL se svým Latitude E5450 vyhraje. Líbí se mi na něm tenčí provedení, baterie, která nevyčnívá z těla přístroje ani při větších kapacitách, touchpad s vlastními tlačítky (ten se mi asi celkově používal lépe), zástupná numerika a výborná ochrana displeje díky tvrdému víku. Navíc je upřímně také hezčí díky pěkně černému uhlazenému vzhledu s decentním zaoblením v rozích a vaše okolí na něm ocení tišší klávesnici.

Na druhou stranu ThinkPad L450 u mě vede perfektním trackpointem, menším zpožděním polohovacích zařízení (díky elektronice Synaptics) a lepším výchozím nastavením chlazení (při nižší a střední zátěži se méně zahřívá). Kromě toho má i možnost větší baterie o 10 Wh, což v extrémním případě může dělat až dvě hodiny výdrže navíc.

V případě vyšších pořizovacích cen je dobré zvážit i HP EliteBook 840, který se dá s full-HD IPS displejem sehnat také za ještě přijatelnou sumu. Má ze všech nejlepší touchpad, trackpoint má blíž k ThinkPadu (ale nemá prostřední tlačítko) a klávesnice má nejméně redukované rozložení. Nevýhodou je snad jen to, že je světle šedý a že má proti těmto dvěma hlučnější chlazení (EliteBook je takový průměr, zatímco E5450 i L450 jsou nadstandardně tiché), pod úhlem mu víc prosvítá podsvícení kláves a má nejmenší maximálně dostupnou kapacitu baterie (na druhou stranu je možnost plácnout druhou baterku na spodek).

Takže jsem to vlastně neulehčil… co tedy vzít? Nechám to na každém podle jeho priorit. Já bych ideálně chtěl něco se vzhledem Latitude, klávesnicí a touchpadem EliteBooku a trackpointem a chlazením z ThinkPadu. Ve srovnání Latitude E5450 a ThinkPadu L450 tedy nemám jasného vítěze. Je zajímavé, že tak jiné notebooky jsou nakonec vlastně tak vyrovnané.

Komentáře k článku

  1. 1. Nolwendil  2.7.2015  11:44:14

    Ahoj,

    děkuji za super srovnání. Mám to chápat tak, že E5450 považuješ za fyzicky odolnější než E7450? Chystám se teď do firmy objednat přes Dell nějaké notebooky (patřím zrovna do té skupiny, co má slevu na konfigurovatelné Delly) a řadu 7000 jsem považoval za odolnější, a tudíž lepší volbu pro obchodníky nebo pro lidi, kteří si notebook berou denně domů (jako třeba já). Nebo se mýlím?

    Jsem zvědavý na 14″ modely, u 12″ modelů Dellu (7250, 7240) se při zátěži (kterou může být třeba jen instalování aktualizací po instalaci Windows) větrák dokáže rozběhnout hodně nahlas. Pravdou ale je, že jsme doteď používali schválený korporátní image, ve kterém nebyl Dell Power Manager, takže nedokážu říct, zda by se to tím zlepšilo. Uvidím, až dorazí teď nové stroje, tam už Power Manager nainstaluji.
    Ještě je taky dobré poznamenat, že řada 7000 a 5000 má dokovací konektor umístěný úplně vzadu, takže pro pohodlné dokování je potřeba přikoupit Dell docking spacer, který překryje většinu dokovací stanice. Nevýhodou tohoto řešení je, že pak dokina s notebookem zabere na stole už hodně místa (narozdíl od HP a Lenova, kde leží prakticky pod notebookem). Výhodou je, že už máme šestou generaci notebooků (Latitude E6) kompatibilních s jednou dokovací stanicí. (pouze doplněnou o USB 3.0)

    Jinak u Dellu mě mrzí zrušení řady 6000, protože E6440 měla možnost vyměnit DVD mechaniku za druhý HDD, měla ještě klasickou klávesnici, mechanický přepínač wifi (to měla do minulého roku i řada 7000/5000, atd. Ale dá se to přežít, 5000 a 7000 letos vypadají krásně. Jediné co mě opravdu naštvalo je to, že Dell nově dělá „Československou“ klávesnici, a to v GB rozložení. Je to stejné jako mají oba notebooky na obrázku, ale do teď používal GB rozložení u slovenské, a US rozložení u české klávesnice, které mi vyhovovalo víc. Mám to i na všech svých externích klávesnicích, takže notebook pro sebe si objednám s US klávesnicí bez českých popisek…

  2. 2. Kamil s  2.7.2015  15:25:44

    Menší pozorovací úhel je proto, že vrstvy panelu zajišťují soustředění svítivosti do omezeného úhlu. Je to proto, že ledkové podsvícení má jiné parametry než ccfl. Stejné je to u TN panelů, u kterých pozorovací úhel je horší než by musel být a navíc, podklad obrazu je jiskřivě zrnitý. Viděl jsem starší notebooky s TN displeji s lepšími úhly a pocitově lepším obrazem. Vyšší svítivost sice na první pohled vypadá lépe, jenže omezený úhel velmi unavuje oči. Co se týče barev, podsvícení je většinou na základě modrá led + luminofor. To je nejlevnější řešení. Z notebooku, který, ano i to se stane, někomu rozkousal pes jsem dostal lištu podsvícení. Tišťák s obyčejnými nijak hustě osazenými smd ledkami s luminoforem. Žere míň než ccfl, svítí míň než ccfl, spektrum horší než ccfl. Něčím se to musí dohnat. Ne že by se to nedalo lépe. Jenže každý cent dobrý a v záplavě podobného se to nepozná. Pro firemní sféru je to logické. Pro práci v terénu stačí, v kanceláři dokina s monitorem nebo šuple.

    U touchpadu (TP 540L) jsem aktivoval simulaci setrvačnosti kursoru. Příjemné.

  3. 3. rax  2.7.2015  20:29:08

    -Nechápu, proč řada Dell xx50 má zprasenou klávasnici (Home,End). Že by nějaký důsledek změny na chiclet – klávesy by byly ještě menší v horní řadě? Má to i Latitude 7450. Klávesnice E5440 – tam je svět ještě v pořádku:
    http://www.laptopgiatot.com.vn/data/Product/Latitude_5440_19_1402135820.jpg
    – Tu anabázi s touchpadem se nepodařilo zrušit ani v nastavení touchpadu windows 8 Ani po odinstalaci Dell Touchpad(případně ta volba v driveru se jmenuje Touchgard)? Ani v jiném OS? Neexistuje nějaký univerzální deamon pro touchpady, kdy by šly například nastavit regiony, kde se má ignorovat pohyb (hodí se pro beztlačítkové bazmeky).
    -Jde klikat samotným trackpointem (možná defaulně vypnuto) Umí to i Lenovo?

    -V případě přítomnosti miniDP se dá dokoupit za 5$ redukce na DVI,VGA,HDMI, údajně umí max 1920×1080.

    -Aktualita: MSI Broadwell 4jádro
    http://www.notebookcheck.net/MSI-GT72-Broadwell-Notebook-Review.144906.0.html

    -Jak vypadá screenshot z toho power manageru? U mě stačí změnit výkonnostní profil a nebo jenom v detailním (miniokno s dlouhým rozbalovacím seznamem )nastavení napájecího profilu vybrat z nabídky Dell power settings -thermal mode. a je to hned

    [1] Tenhle notebook podle mě dost kopíruje E7450, a ten je zpracováním (především víko, které je identické), horší než Dell Latitude E6. Bohužel Latitude E6x50 jsou taky dost změněné oproti předešlým (víko opět identické) a je to změna k horšímu (ale je zase o 1cm tenčí). To hliníkové víko stačí trošku ťuknout a je tam ďůlek, kdežto u poctivé Trimetal slitiny ve víku E6530 se maximálně sedře barva.

    Co se týče větráku, má cenu to srovávat při běžícím programu, který ukazuje graf spotřeby, jinak to jsou spekulace. Například Windows 8 se chová jako virus (jako bitcoin těžiče), protože asi po 5 minut(uživatelské!) neaktivity začne prohledávat paměť (kvůli nějakým crashdumpům), což způsobí zvýšení spotřeby CPU z 1W na 12W a dokáže to běžet 5 minut (přímo závisí na množství RAM).

    Nemám Dell power manager a nestěžuji si (až na to popsané výše, což jsou zase psí kusy Microsoftu, myslím, že stačí deaktivovat příslušný záznam v Plánovači událostí).

    Další věc, co se týče dokovací stanice, nevídím důvod k pořizování toho „spaceru“ kusu plastu (akorát pro lepší nalezní místa dorazu). A pozor na rozdíl od řady E6 ta dokovací stanice pravděpodobně taky jako u E7 nebude fungovat bez napájení (což asi není moc reálný scénář) a taky při zapojení se deaktivují některé USB.

    Bohužel řada E6x40 je nepovedená v tom smyslu, že lidi si stěžují na extremní throttling u Haswellu čtyřjader (nevím jestli s/bez provozem ATI grafiky současně). Řada E6x30 v pořádku. A řada E6 stále nemá IPS!

    Které OS jsou na těch noteboocích?

    Ta setrvačnost kurzoru funguje jak? Při scrollování ?(mimochodem to bych taky chtěl na noteboocích povolit setrvačnost scrollování – že to bude scrollovat dál, když prst(y) dojdou na hranu) Nebo při drag&drop a dosáhnutí okrajů touchpadu(pak jede kurzor buď nahoru/dolu/vpravo/vlevo)? Nebo i při obyčejném pohybu kurzorem?

  4. 4. Pavel  2.7.2015  21:18:08

    Swarme a co tak se zmínit o Acer TravelMate P-645 aby to bylo férové? Osobně mi přijde jako mnohem lepší volba i vzhledem k faktu, že mám Full HD IPS display.
    Kolega v práci má tu novou 14″ DELL je to lepší než 15″ řada ale, že bych z toho byl odvařený to se říci nedá, mimochodem za 4 roky s DELL 14″ 6xxx jsem trackpoint využil asi 4x. Vůbec ho nepotřebuji.

  5. 5. Nolwendil  3.7.2015  15:00:44

    [4] To je o zvyku. Mě se líbí, že při použivání trackpointu člověk dává ruce pouze minimálně z výchozí pozice pro psaní, je to tedy velmi rychlé a pohodlné. Někteří lidé si ThinkPad klávesnici koupili i ke stolnímu PC, a při běžném používání pak nemusí vůbec sundávat ruce z klávesnice.

    [3] Ten docking spacer sice je jen kus plastu, ale těch 90Kč mi určitě určitě stojí za to, než aby za mnou neustále chodili uživatelé, že nejsou schopní si zadokovat notebook. Nehledě na to, jak takový notebook bude vypadat poté, co se o to budou denně vší silou pokoušet…

    E6x50 neexistuje, řada 6000 se v modelové řadě Latitude E6 bohuže vůbec nevyskytuje. :(

  6. 6. Kamil s  3.7.2015  15:51:54

    3. setrvačnost funguje při obyčejném pohybu kursoru. Když ho při pohybu držíš tak se pohybuje standardně. Když ho z pohybu pustíš, tak jako bys pustil puk po ledě. Z čím vyšší rychlosti, tím dále dojede ve směru pohybu. Vypadá to přirozeně a je to příjemné při přemístění na větší vzdálenost. Dá se odhadnout kam dojede a tak ho šťouchnutím poslat kam třeba.

    Výkon mi žraly W8.1, dlouho a nevěděl jsem proč, který proces. Disk intenzívně chroustal, zátěž 95 procent. Když už to trvalo deset minut, i po restartu, udělal jsem novou instalaci. Příčinu neznám, možné, že to bylo v souvislosti s programem pro klasický vzhled. Teď v pořádku, program jsem už neinstaloval, nemám náladu zkoušet znovu co to udělá. A už jsem si zvyknul.

    Trackpoint ve spojení s klikacím touchpadem mi nevyhovuje. Klikání touchpadem mi vůbec nevyhovuje, protože jde ztuha. Musí, protože na plochu se musí trochu tlačit, jinak i při nejlehčím nastavení, posouvání kursoru jen lehkým dotykem je nespolehlivé.

    Na rozhraní jsou redukce, TP L540 má displayport a navíc ještě klasický VGA.

  7. 7. Ladis  4.7.2015  0:53:21

    [6] Dřív člověk zkontroloval seznam programů po spuštění, dnes je většina věcí přesunuta do Plánovače úloh (hledejte tam).

  8. 8. Kamil s  4.7.2015  10:25:33

    Swarme, právě mám před sebou Acer Extensa 7630EZ. Sice TN, ale radost se koukat. Matný, rozlišení 1440×900 na sedmnáctku pro práci velmi přijatené. I pohledové úhly. I barvy v základním nastavení. Oči od toho nebolí.Je vidět, že TN jde udělat slušně. Pro vyšší konfiguraci dokonce místo pro druhý HDD. Tak sakra v čem je problém, že to nejde u nových notebooků? Místo roztodivných kreací. Mít tenhle na dnešní výkonové úrovni s i5, USB3, hdmi…nebyl bych nespokojený. I provedení v tmavém grafitu, s klasickými panty, ne těmi ponořovacími, je střízlivé a nadčasové. Klávesnice příjemná, touchpad sice na dnešek menší, ale dobrý, zvuk dobrý. Tak proč? Mamince bez poruchy denně slouží několik let. I baterka drží. Když už se výrobci něco povede, proč to pak kurví? Fabrika běží, linka seká displeje jak Baťa cvičky, v čem je problém. Jaké důvody v obchodní politice? Doteď byla kola kulatá, zkusme přijít s něčím novým. Co je udělat trochu hranatá…

  9. 9. Kamil s  4.7.2015  10:44:11

    7. Děkuju, když narazím na nějakou potíž, budu hledat tam. Zatím bez problémů, ťuk ťuk. Ale mám pocit procházky minovým polem.
    Jsem zvědavý kam to přesunou zítra.
    Vyplatí se nabízený update na W10? Kdy? Bylo by lepší alespoň půl roku počkat až vychytají největší chyby?

    U auta mě vždycky potěší, když ho pokaždé otevřu stejně, vše najdu na svých místech, nastartuju, kam otočím volantem, tam to jede, plynový pedál zrychluje, brzdový pedál brzdí, ne obráceně. Stejně tak když cosi přidávám, že šoupu či kroutím doprava. Když potřebuju vyměnit žárovku ve světlometu, pokud je tam ještě žárovka, abych nemusel rozebrat kus auta nebo jet do servisu.
    Velmi mě těší, když i jiné věci fungují podobně.

  10. 10. swarm  5.7.2015  17:26:39

    [1] Chtělo by to přímé srovnání 5000 a 7000 v poslední generaci, což teď nemám. Co si pamatuju 7440, tak ta je s 5450 na tom mechanicky přinejmenším na stejno.

    Pokud jde o GB x US, sám mám raději dvouřádkový Enter. Nicméně kvůli chybějícím Home/End bych byl radši za tu předchozí klávesnici.

    [2] V tomto případě nebude omezení úhlu vlivem LEDek, ale samotného IPS panelu. Spousta jiných panelů taktéž s LED podsvícením tohle nemá, ale používají jinou technologii/implementaci IPS.

    Setrvačnost kurzoru, kterou myslíš, se ale liší dost výrazně od toho, jak se chová elektronika Alps. Při setrvačnosti se kurzor pořád pohybuje bez lagu a na konci, pokud prst nezastavíš před zvednutím, pokračuje ještě chvíli v pohybu s plynulým zpomalením. U Alps se celou dobu od začátku pohybuje se zpožděním, takže když zastavíš prst, kurzor vždy ještě dojde o kus dál. To už moc dobré není.

  11. 11. Kamil s  11.7.2015  18:18:10

    10. Nové displeje jsou z nových linek. To znamená, že nás budou otravovat ještě dlouho, investice musí vydělat. Že by jiná, nová technologie byla natolik levnější? Je zajímavé, že prakticky za stejnou cenu jsou mizerné i dobré displeje. Že by soutěž ve svítivosti? Obchodní : „Hele, konkurenci to svítí 290 kandel, nám jen 220. Zákazník chce přejít ke konkurenci.“ Technickej : „Udělejte s tim něco“. Vývoj : „To by šlo, dáme tam víc zdrojů. Ale bde to tlustší, víc topit, víc žrát. Obchodní : „Vy jste -se zbáznili, to si to rovnou můžeme hodit.“ Technickej : „Nedalo by se to nějak vořezat?“ Vývoj „No, v principu dalo, jenže …“ Technickej „Jenže kurva co?“ Vývoj „No, že by to svítilo víc doředu, jenže úhly by to ořízlo.“ Technickej „O kolik?“ Vývoj „No asi o dvacet stupňů.“ Technickej „To by šlo. Pořád víc než ten sajrajt co tam dávaj osttaní. Tak to sfoukněte a hoďte sebou. Jo, a obchodní ať pro to vymyslí nějakej název. Třeba bright tentononc… voni si s tím poraděj.“

  12. 12. wailord  15.7.2015  21:07:45

    Rád bych se zeptal jak poznám, že do slotu lze vložit 16GB modul RAM?
    Konkrétně mě zajímá model dell 13z.

  13. 13. swarm  16.7.2015  5:17:49

    [12] Musí tam být procesorová platforma Broadwell (takže procesory s modelovým značením 5xxx).

  14. 14. rax  16.7.2015  19:53:28

    [11] Proto máme rádi čistá data, monžost srovnání( čísla, která nejdou okecat)
    http://www.panelook.com/B140HAN01.0_AUO_14.0_LCM_parameter_18918.html
    http://www.panelook.com/modelcompare.php?ids=19048,24748
    a dobré recenze (Sekce display)
    http://www.notebookcheck.net/HP-Omen-Pro-15-Workstation-Review.146160.0.html

    [13] Nezačne se už projevovat velká spotřeba modulů? U mě jsou dva 1600MHz DDR3L 8GB moduly si (v extrému) vzít 4.5W (počítáno podle DRAM Power, nevím, jestli tam není zpočten i řadič třebas)

  15. 15. wailord  18.7.2015  7:08:37

    To je jediná a dostatečná podmínka? Konkrétně se jedná o https://www.alza.cz/dell-inspiron-13z-touch-d2414679.htm?o=1 který má i5 5200u
    To jsou poměrně potěšující zprávy.

  16. 16. swarm  18.7.2015  8:32:14

    [15] Teoreticky, konkrétně tento notebook jsem nezkoumal. Navíc pochybuju, že tu zatím někdo měl 16GB modul v ruce. Nicméně podporu si řeší přímo řadič CPU, který je všude stejný. Třeba v materiálech lenova mají podporu 16GB modulů plošně všechny Broadwelly, tak nevidim důvod, aby to jinde bylo jiné.

  17. 17. Kamil s  24.7.2015  10:29:21

    14. 2 Rax : to je dobrý odkaz. Teoreticky, jestli je shodná verze e-DP,např. 1.3, mělo by to chodit s notebookem s e-DP v. 1.3.
    Jak zjistím verzi e-DP v notebooku? Šlo by to podle displeje určeného pro tenhle typ. Mám ThinkPad L540, 15,6 se základním rozlišením, verze ne-slim. Kdyby byl funkční IPS displej, i verzi slim by stálo vbastlit.

  18. 18. Anonym  26.7.2015  9:17:55

    Ahojda, potrebuju koupit notes. Lenovo mi chciplo, same problemy, az umrel docela tak jsem vytahnul predchozi FSC AMILO PRO V2040 s WinXP a to uz nestaci s dechem…

    Ze jsou atomy pomale vim, mame doma nejaky Asus Seashell, take 10x opravovany, menil jsem i zlomeny displej, rychlost taky tragicka i kdyz RAMky ma dost.

    Takze bychom domu radi nejake 2 pracovni NTB idealne okolo 10KKc, vtomto clanku popsane sumy, no platim to ze sveho takze pres 20K do toho narvat nemuzu…

  19. 19. Anonym  25.8.2015  13:27:03

    Nikdo nic? Ňotes chci i na praci do obytneho auta tak vyodou by bylo 12V prime napajeni ale neni podminkou. A pri kradezi aby to tolik nebolelo – snad se da vybrat i v kategorii 10-15KKc?

    Swarme, nemas tipa?

  20. 20. Jarda  25.8.2015  13:27:57

    Nikdo nic? Ňotes chci i na praci do obytneho auta tak vyodou by bylo 12V prime napajeni ale neni podminkou. A pri kradezi aby to tolik nebolelo – snad se da vybrat i v kategorii 10-15KKc?

    Swarme, nemas tipa?

    Diky za nejaky konstruktivni navrh.

  21. 21. Karel  13.4.2016  7:32:34

    Neměl by být spíš srovnáván Latitude E5450 s Lenovo TP T-450 namísto „L“ řady , kterou bych spis přirovnal k Inspiron 7000 ?

  22. 22. swarm  13.4.2016  11:10:59

    [21] S Inspironem se podle mě L srovnávat nemá, ale je pravda, že u E5000 a E7000 je teď v poslední generaci posun, takže to nejde přesně napasovat proti ThinkPadům. E7000 se snaží profilovat už spíš jako něco mezi Txxxs a X1c, zatímco E5000 se posunul výkonově i na konkurenci Txxxp.


Napsat komentář