První zkušenosti s Lenovo ThinkPad R61

Protože už se moc lidí ptá na můj názor ohledně mé R61, radši nebudu více otálet s napsáním nějakého tohoto krátkého zápisku. Nechtěl jsem psát hned první den – nedělám to ani u recenzí a má to i svůj důvod. Na spoustu změn člověk potřebuje nějaký čas, aby je dokázal docenit. Za těch pár dní, už mi ale v mnoha situacích dělal nový notebook velkého pomocníka, takže už je co sepisovat.

Design

No co na to říct. Tady vážně chválit nemůžu. Ten notebook není dvakrát moc hezký. Myslím, že tady budu potřebovat nejvíc zvykání. Zatímco takové grafitové HP Compaq ma určitý styl a eleganci, Thinkpad R je jen velká černá krabice. Stačilo by přitom jen pár úprav některých křivek a notebook by byl podstatně hezčí. Moje původní FSC Amilo V3205 je rozhodně výrazně pěknější a zatím se na tom shodli úplně všichni, co ty dva notebooky viděli vedle sebe.

thinkpad v doku

Mechanická odolnost

Co na to říct. Tenhle notebook bude asi dost problém zrasit. Znáte takové to video z recenze na ThinkPad X300, jak Dušan Šimonovič zvedl notebook za horní část víka v otevřeném stavu (180°) do horizontální polohy? Já jsem to tenkrát s tím kusem, co jsem měl na recenzi, taky musel zkusit a zkusil jsem to i teď s výrazně těžší R61. A hle – přežila :-).

Nemám se tedy asi vůbec čeho bát a určitě není ani důvod se při používání notebooku nějak krotit. Sám jsem zvědav, co řeknu třeba za rok.

Zpracování

Tady přišlo asi největší rozčarování z mé nové hračky. Nedosedá plast pravé opěrky ruky a má určitou vůli (bylo mi doporučeno řešit izolepou…ehm). V případě, že se silně zamačká na místo nad optickou mechanikou, tak plasty pěkně zapraskají, což také nepůsobí nijak profesionálně. Já se vlastně ani nedivím, když ta mechanika vypadá o několik milimetrů užší než ta šachta.

Dále se mi moc nelíbí, že hrana toho předního plastu v návaznosti na ty ostatní je dost ostrá. Díky tomu, že je to až pod tím zkosením, tak si tam naštěstí neopírám ruce. Celkově, když to sečtu, tak i dnešní Acery mají preciznější zpracování.

Pochvalu si zaslouží snad jen povrch jednotlivých materiálů použitých na horní straně základny notebooku. Vypadají, že by se nemusely hned prošoupat, jako se mi stalo u V3205 (mimochodem tímhle jsou pověstné všechny FSC notebooky – ale aspoň to není jako černé fleky na stříbrných ASUSech). Kvalitní povrch by mohl v mých očích vyvážit všechny ostatní neduhy zpracování. S verdiktem bych ale počkal aspoň půl roku.

Správa napájení

S napájením se výrobce vážně vyřádil. Jde tu nastavit celkem dost věcí a celé je to velmi přehledné. Moc se mi to líbí. Když se notebook hodně přiškrtí, tak je spotřeba i s Wifi nějakých 9 W, což při celkové kapacitě baterie 38 Wh dá s malou rezervou pěknou výdrž blížící se k 3 hodinám a 30 minutám běžné kancelářské práce.

Bateriové články jsou z Japonska, což by mělo být předzvěstí jejich delší životnosti (tak nějak ze zkušenosti). K prodloužení životnosti navíc slouží další nastavení. Lze si libovolně nastavit, pod jakou hodnotou se má baterie začít dobíjet a na jaké hodnotě se má s nabíjením přestat. Standardně je nastaveno 96% a 100%. Já jsem to změnil na 80% a 90%. Největší záhul pro baterii jsou právě ta poslední procenta a já teď s tím často přecházím a pracuji na baterii třeba jen 5 minut. Zatímco normálně by se mi tak notebook nabíjel po každém přesunu, takhle se můžu přesouvat třeba 5x a stejně se nezačne nabíjet.

Klávesnice

Charakterizoval bych ji jednoduše: líbí i nelíbí. Líbí se mi jistý a tichý stisk kláves a na psaní textu je opravdu výborná. Moc mi zatím nesedí odsunuté klávesy pro pohyb v dokumentech, protože jsem jejich klasickému rozložení nikdy moc neholdoval. Hodně se mi líbí mezery mezi funkčními klávesami, ale klidně bych si je dokázal představit menší, kdyby nebyla odsunutá klávesa ESC. Prohozené Fn a CTRL sice není nic moc super, ale na minulém notebooku jsem to měl stejně, takže jsem zvyklý.

Nejvíc mi tedy vadí neschopnost Lenova vypořádat se s problémem psaní číslic bez připojení externí klávesnice. Pouhým Fn totiž nelze psát na numerickém bloku vůbec nic, čímž se dostal ThinkPad na špičku mezi „unfriendly“ notebooky pro kohokoli, kdo pracuje s čísly. Zatímco na některých noteboocích nelze takto psát pouze číslice, ale ostatní znaky zůstanou funkční (hodí se kvůli kalkulačkám, protože je tam všechno pohromadě), na ThinkPadu nejde nic. Nejde o zklamání – počítal jsem s tím, ale i tak to považuji za velké mínus zejména proto, že jde o pracovní notebooky.

Trackpoint a Touchpad

Trackpoint občas používám, protože nemusím zvedat ruce z klávesnice. Když však potřebuji něco udělat rychle, tak ihned přehmátnu na touchpad (Synaptics). Když se s ním umí, tak je výrazně efektivnější a trackpointem bych ho nemohl nahradit ani náhodou. Trochu tak zamrzí, že je kvůli tlačítkům trackpointu odsunut hodně dolů a také není moc velký. Celkově jsem ale spokojen. Na trackpointu jsem nechal tu původní čepičku a povrch touchpadu se mi také líbí (ani moc hrubý, ani moc jemný).

ThinkPadí utility

Utility na správu notebooků jsou velmi pěkně zpracované. Vážně je musím pochválit. Je to po dlouhé době, co jsem je nevymazal hned po prvním spuštění notebooku. Líbí se mi správa výběru výstupů grafické karty a výběr Wifi sítí. Výhradu mám jen k signalizaci nastavení hlasitosti, která si nějak neví rady po připojení externí zvukové karty.

Zejména se mi líbí drobné detaily, na které vývojáři mysleli. Těm se určitě ještě dále někdy budu věnovat. Díky těm utilitám mám konečně zas pocit, že vidím notebook, co byl navržen tak, aby uživateli sloužil a ne aby ho jen trápil :-).

osazeny dok

Kvalita VGA výstupu

Malým překvapením pro mě byl slabší VGA výstup. Dokovací stanice tak byla v podstatě nutnost. Sekundární monitor s 1280×1024 jsem si ještě nějak rozumně sesynchronizoval a nastavil, ale primární s 1680×1050 by na VGA nemohl běžet tak, abych to mohl považovat za uspokojivou kvalitu. Čekal jsem tedy trochu víc, leč v mém případě to nemá žádné fatální dopady (ale pro někoho jiného by mohlo, takže to radši zmiňuji).

Mimochodem připojení monitoru přes VGA na dokovací stanici kvalitu výstupu nijak nezvedne.

Hlučnost a teploty

Rozhodně se R61 zahřívá méně než moje minulé V3205. Je to dáno tím, že je větší a pak také není hlazeno pasivně. Při práci na baterii je chlazení velmi tiché (ventilátor většinu času vypnutý). Při připojení na dokovací stanici už běží větrák častěji (i když teda zrovna teď neběží nějak vůbec), ale jeho logiku jsem vůbec nepochopil. Občas jede ventilátor často a občas zas jen zřídka a nezáleží na připojení adaptéru. Ještě to budu muset vyzkoumat, ale zatím si nějak na hluk nestěžuji. Až začnu, tak se v tom trochu pohrabu a zjistím, co a jak.

Reproduktory

Nakonec jsem příjemně překvapen. Rozhodně nedosahují kvalit těch, co byly v X300 (zvuk je více „plechový“). Určitě ale nejsou tiché (jak mě varovali především majitelé 15,4“ varianty). Celkově mají znatelně vyšší výkon než ty reproduktory ve V3205 a zvládají relativně pěkně reprodukovat hlas.

Diody

Myšlenka panelu se stavovými ikonami pod displejem se mi velmi zamlouvá. Nesvítí ani málo, ani moc, takže nemám nejmenších výhrad a zatím mě nijak nerušily.

Dokovací stanice

Tu si tedy velmi pochvaluji. Konečně mám výbavu rozhraní zase blíže stolním počítačům. Zejména připojení dvou monitorů si velmi pochvaluji, protože mi nabízí obrovské zvýšení ergonomie práce. Díky vymakaným TP utilitám se navíc výstupy správně nastaví hned po vložení do doku.

Závěrem

Popsal jsem to, čeho jsem si za ty dny asi nejvíce všiml. Není to nijak komplexní popis (toho už je všude dost), ale nějakou představu si z toho každý může udělat. Celkově jsem vlastně docela spokojen. S notebookem se pracuje velmi příjemně a z hlediska ergonomie tak nemám větších výhrad. V nějakém z příštích zápisků se budu věnovat srovnání 12“ a 14“ notebooku (tedy R61 a V3205) z mnoha pohledů, jak to celé sám vnímám.

Komentáře k článku

  1. 1. macabe  1.6.2008  17:21:07

    cau mohl by jsi napsat zda jsi využil nějake nabídky nebo jsi si notebook platil cely sam?

  2. 2. swarm  1.6.2008  17:47:09

    [1] Nabídky samozřejmě, ale zdroj si nepřál být publikován.

  3. 3. polo  1.6.2008  18:11:35

    Inac aka je samotna pevnost sasi. Ako odolava pokusom o krutenie ,ohybanie a tlaku na sasi…

  4. 4. maxxz  1.6.2008  18:21:43

    Takže nakonec v podstatě nic extra co ? Osobně nevím, proč si nesáhl po nečem spíš z řady HP Compaq, přece jen ten design hraje taky svou roli.

  5. 5. mobilcarl  1.6.2008  19:01:15

    [4] řekl bych, že kvůli absence DVI

  6. 6. maxxz  1.6.2008  20:19:45

    nj, to je špaténka co koukám, tak ty HP Compaq maj jen D-sub a TV-out. A nevim jestli k nim není dokina s DVI ale asi ne. Ale stejne podle toho dilenskeho zpracovani co psal swarm to neni zase tak ruzovy, proste uz to neni IBM ale Lenovo no :-P

  7. 7. maros  1.6.2008  20:21:27

    [6] hpčka majú DVI na dokine, ale swarmn by si musel kúpiť drahší model s dedikovanou grafikou

  8. 8. Silas15  1.6.2008  20:56:48

    mě by zajímlo jetsli má cenu se snažit na tenhle NB nacpat 64bit Visty a 4GB RAM

  9. 9. mobilcarl  1.6.2008  22:15:06

    [7] přesně tak, pokud 14" tak HP6910p s dedikovanou grafikou, ty haj.. od HP totiz podporujou dock pro 6510b, ale ne DVI, to už jen pro dražší verze..njn..co se dá dělat

  10. 10. Martin1  2.6.2008  0:30:33

    osobně si designu TP vážim. grafitovej HP po dvacet let? nesmysl. tohle za dalších deset let – realita :) ten ntb vypadá důstojně a když to někde vytáhneš, každýmu je jasný že je to něco víc než obyčejnej notebook. mimochodem to, že tenhle ntb nelze nijak poškrábat nebo setřít lak považuju za hodně velkou výhodu.

  11. 11. Martin1  2.6.2008  0:41:37

    a jak jsem koukal na fotky amila kde je vidět i TP.. tak se mi TP líbí v porovnání s ním víc. to je ale o vkusu. já mám prostě rád strohý funční vzhled. miluju interiéry německých aut a nesnáším italské kýče.. :)

  12. 12. slovan  2.6.2008  0:42:25

    To je podle mě mylná představa.
    Měl jsem v ruce T42 a mám na stole ten samý model co swarm a nějaké velké rozdíly ve kvalitě zpracování nevidím, vše celkem dobře sedí.
    Ano u R61 pravá opěrka má trochu vůli, ale to je asi tak vše. Navíc stačí odšroubovat kryt a vložit pod něj kousek papíru, či tenkého plastu a je po problému. já nepotřeboval ani tohle, při používání si toho člověk totiž stejně ani nevšimne.
    Navíc je to "jen" R-kový model, T-čkové modely mají myslím trochu kvalitnější plasty na základně (u toho T42 byly plasty z jiného materiálu, než u R61).

    U jiných výrobců, jako je Dell, Acer, či HP je naopak celkem standartně notebook nějak pokřiven, má použité nevhodné materiály, či je špatně zkompletován od výroby, což už je celkem na závadu.

    R61 je velmi dobře mechanicky zkompletována, nic není pokřiveno, vše pevně drží, přesně sedí, není nutno ho nějak moc čistit a tak vůbec.

    Design plastů je spartánský a působí "nepřesně", "levně", a vůbec design není zrovna IN, ALE ze zkušeností známých vím, že notes vypadá stále stejně i po několika letech ne v rukavičkách zacházení. Vybrat si pak ve vzhledovosti mezi rok starým TP a rok starým HP (pavillion), či Acerem, tak je myslím volba jasná (stále stejně vypadající TP proti zastaralému ošoupanému již ne-in designu).

  13. 13. slovan  2.6.2008  0:44:59

    [12] je určena jako odpověď na [6]

  14. 14. maxxz  2.6.2008  5:35:14

    Jenže já o žádným Pavillionu nemluvil. ;) HP Compaq na tom kvalitou nejsou o nic hůř než tohle Lenoho. Pokud mají plasty vůle, tak se to nedá omluvit, jako no můžu tam dát kus papíru, to si může říct, jen bláznivý majitel. Když už hledím na kvalitu, tak ať je to perfekt, není, tak není a žádné omluvy.

  15. 15. Ironjoe  2.6.2008  19:09:45

    Pozor na to, co se porovnává…. R je levný kancelářský notebook dle Lenova (dříve IBM) a podle toho to tak bohužel může vypadat. V případě někde výše vzpomínaných "p" verzí od HP je to srovnání jablka s hruškami, pravý ThinkPad na toto srovnání je T – kancelářský notebook s minimem kompromisů na kvalitě (moc rád bych napsal bez).[14]

  16. 16. mobilcarl  2.6.2008  19:15:26

    [15] ano, není to konkurent "p", ale "b" a tahle verze má lisované plasty, odolné jsou tyto notebooky zrhuba stejně, typl bych se, že možná HP Compaq je zpracováním (podle této recenze) lepší.

  17. 17. swarm  2.6.2008  19:48:14

    No, řekl bych, že "Bčkový" HPčka zas nejsou tak pevný. Soudě podle 15,4" modelu 6710b, který jsem měl kdysi na recenzi.

  18. 18. mobilcarl  2.6.2008  19:58:11

    [17] no tak ale to si trošičku protiřečíš, nedávno si na foru psal, ze R61 je stejně odolna jako 6715b, i když já zapomněl, že R61 ve 14" má nějaké magnesitové výstuhy..ale já to bral spíše obecně.

  19. 19. swarm  2.6.2008  20:04:29

    [18] Přímé porovnání jsem předpokládám nikde nepsal, protože až teď to vůbec mohu nějak srovnat. Nechce se mi hledat i recenzi, ale třeba víko bylo tušim měkčí a samotná základna se mírně prohýbala. Na druhou stranu stejně jako u nedosedajícího plastu i tady jde o něco, co si myslim, že se nakonec v běžném provozu zas moc neprojeví. Pokud bych šel ale cestou maximální odolnosti, tak radši ten TP.

    Jinak teda měl jsem možnost konečně ohmatat i 15,4" verzi R61 a ta je s HP 6710b tak na stejno. Je znát, že tam je v konstrukci větší rozdíl proti Tčku.

  20. 20. mobilcarl  2.6.2008  20:07:25

    [19] jj, vždyt o tom jsem psal..myslel jsem rozdíly mezi 15,4 R61 vs. "b" ten menší TP je odolnější a vesměs budou TP asi konstrukčně lepší. Tčková řada mi ale už přijde zbytečná pro někoho kdo s notebooken vyloženě nezachází jako s kusem hadru.

  21. 21. Martin1  2.6.2008  21:41:28

    tak u 15,4" TP je základna pevná naprosto maximálně, kryt displeje tím jak neni vystužený už tak pevný neni no.

  22. 22. POPcorn  8.6.2008  12:01:17

    Mna by zaujimalo, v akej konfiguracii mas ten notebook a ako si spokojny

  23. 23. » 100 let IBM, 30 let IBM PC a 3 roky s mým ThinkPadem » NotebookBlog / Postřehy a zkušenosti ze světa mobilní techniky  26.6.2011  14:20:53

    […] by to bylo nedávno, kdy jsem psal tady na blogu, že jsem si koupil 14“ notebook ThinkPad R61, ale bez pár týdnů jsou to už 3 roky. Původní plány směřovaly ve výběru někam jinam, […]


Napsat komentář