Půl roku s neoriginální baterií pro ThinkPad X200

Je to už něco málo přes půl roku, co jsem si koupil k dlouhodobě testovanému ThinkPadu X200 neoriginální baterii od polského výrobce White Energy. Tím započal můj druhý test. Na twitteru se mě občas někdo zeptá, jak tato baterie šlape. Jelikož jsem s ní nyní řešil jeden problém, je asi nejlepší čas na nějaké shrnutí zkušeností.

lenovo-x200-white-energy-01

Elektronika

Po první zkoušce rekalibrace elektroniky baterie (Lenovo Power Manager) mi v parametrech baterie klesla kapacita při plném nabití z původních 71 na 65 Wh. Jak moc jde o skutečné snížení kapacity, nemám tušení. Při stejném zatížení mi totiž originální baterie uvádí vyšší odběry notebooku než tato. Je těžké zjistit, kde je pravda, když se nelze spolehnout na měřící elektroniku (a rozebírat kvůli tomu obal baterie nebudu). Nicméně od této doby už se kapacita při plném nabití dle elektroniky nezměnila.

Elektronika baterie je zde vůbec nějaká „vypečená“. Designed capacity je uváděna dle originální baterie (tj. výrazně vyšší) a počet cyklů nabíjení se zasekl na magickém čísle 18, ze kterého už se mu nikam nechce.

Kapacita

Po zakoupení jsem s baterií mohl být 6 hodin on-line s Wifi a maximálním jasem LCD. Dalo by se říct, že se zde nic nezměnilo. Tady v Belgii používám často integrovaný 3G modem a se polovičním jasem je výdrž právě kolem těch 6 hodin. Když jedu jen s Wifi a jas mám tak na čtvrtině, přežiju 8 hodin (čistého času) vyučování. Musím uznat, že jsem takhle dobrý výsledek vůbec nečekal. Předpokládal jsem, že do půl roku (resp. skoro roku od data výroby) se kapacita sníží o 25-30% (kde se bude držet delší dobu). Nečekám, že by to bylo u zmíněného výrobce pravidlem – spíš jsem natrefil na jeden z těch lepších kusů.

Ve škole tu nejsou v podstatě žádné zásuvky, takže celý den musím vydržet na jedno nabití, což se mi zde daří. Nosím si s sebou i původní malou baterii, abych se nemusel příliš omezovat v jasu LCD. Když jsem ve škole od 8:15, měním baterie při svém běžném použití někdy kolem 16:30 (v poledne je samozřejmě oběd), což je přibližně hodinu před odchodem domů.

Na pokoji naštěstí můžu nabíjet obě baterie současně díky druhému konektoru přímo v dokovací stanici. Neoriginální baterii používám pouze během dní, kdy jdu do školy, takže prochází většinou plným vybíjecím a nabíjecím cyklem.

Mechanické provedení

Nyní se dostávám k části, kde asi nejvíce cítím nedostatky neoriginálního produktu – k obalu. Na první pohled (i díky designu černo-žluté nálepky) vypadají originální a neoriginální baterie podobně. Avšak při bližším ohledání zjistíte, že drobné detaily na té neoriginální nejsou tak dotažené. Pokud by šlo jen o vzhled, není co řešit, ale někde se potřeba ušetřit projevila i na funkčnosti.

Tím, že měním baterie každý den, se samozřejmě více opotřebovávají zámky na notebooku i baterii. Lenovo si dalo záležet, aby byl mechanismus držení bytelný, ale o výrobci baterie to říct nelze. Všimněte si rozdílu tloušťky boční dráhy na neoriginální (velké) a originální (malé) baterii.

lenovo-x200-white-energy-02

lenovo-x200-white-energy-03

Neoriginální baterie má drážky tenčí a vysouvací zobáček se mírně pohybuje kromě standardního směru také dopředu/dozadu (navíc se nevysouvá tolik). Po půlroce opotřebení jsem se dostal do fáze, kdy už drážky neumí tak dobře baterii udržet a při správném postupu lze baterii částečně vysunout bez odemknutí zámku. Kromě výše zmíněného se na tom podepisují i ne zcela přesné rozměry (hloubka i šířka).

Při mírném vysunutí (stačí notebook posunout po stole blíž k sobě) se sice notebook nevypne, ale část konektoru, která ztratí kontakt, slouží k posílání informací o stavu baterie, takže si notebook rázem myslí, že má 0%, a začne se hibernovat. Pokud si šifrujete disk TrueCryptem, je hibernace a následné probuzení otázkou více jak minuty, takže je to během vyučování docela nepříjemné.

lenovo-x200-white-energy-04

V Belgii s sebou nemám svou sadu nářadí*, takže jsem problém vyřešil jednoduše – jestliže správně nedosedá část se zobáčkem, stačí druhou stranu něčím vystlat, aby zobáček lépe zapadl do úchytů v notebooku. Řešením se ukázala být všespásná izolepa, kterou jsem na jedné straně baterie vytvořil malý polštářek.

Nyní zas baterie drží uvnitř perfektně, ale ruku na srdce – je to prasečina. Je těžké věřit výrobci, že jeho baterie splňuje všechny parametry pro bezpečný provoz, když neumí udělat ani správné rozměry jejího obalu.

Závěr

Zdá se, že lze najít i kusy neoriginálních baterií, které by mohly mít rozumnou životnost a které neskončí po půl roce s polovinou kapacity. K dříve zmíněným nedostatkům v podobě horší kompatibility, nižší kapacity (proti originálu) a podivné elektroniky však musím přidat špatné mechanické provedení.

Původní malá baterie, se kterou se mi ThinkPad začátkem roku do rukou dostal, není o moc starší. U ní se kapacita snížila z původních 29 na 21 Wh, tedy o čtvrtinu.

*) A to je chyba. Na kterou jsem si prvně vzpomněl, když jsem provizorně opravoval zapadlé boční okno u svého auta po návratu z Paříže. Celou cestu po dálnici (300 km) jsme měli místo okna nataženou deku.

Komentáře k článku

  1. 1. Dave1x  26.10.2010  21:45:20

    Izolepa je opravdu spásný nástroj. Taky jsem ji použil pro lepší uchycení neoriginální baterie v mém notebooku. Nejdřív jsem však musel na baterii mírně upravit drážku, aby do ni vůbec zapadl zámek, ale i po tomto zákroku byla patrná vůle tak jsem pro jistotu zámky přelepil právě izolepou a už drží skoro jako originál.

    Za tu trochu námahy to stojí, protože za cenu jedné originální baterie (tu mám taky) si můžu koupit tři neoriginální a výdrž je zhruba stejná.

  2. 2. Marvin  26.10.2010  22:18:23

    Co mě u neoriginálních baterií pro notebooky Lenovo štve je to nevypnutelné otravné hlášení Power Manageru, že baterie není originální. Je to od Lenova pěkná sviňárna.

  3. 3. FOP  27.10.2010  7:19:57

    Také bych se podělil o své zkušenosti, ačkoli s úplně jinou baterií – jedná se o 9článkový akumulátor výrobce PowerA6 pro HP Pavilion a musím říci, že s ním mám zatím pouze ty nejlepší zkušenosti – za cenu kolem 2000 Kč mi s ním notebook vydrží kolem pěti hodin (počítač je již starší kousek, kdy úsporné technologie nespořili tolik jako dnes) a tento čas se ani po půl roce podle subjektivních zkušeností nezměnil.

    O mechanickém provedení toho příliš říct nemohu – akumulátor v počítači sedí přesně tak jak má, ale jelikož jej nevyndávám, nevím, co by se stalo při jeho častějším používání.

  4. 4. rms_  2.11.2010  23:47:28

    Zaujimavy clanok, doteraz som mal velke predsudky voci neoriginalnym bateriam :P

  5. 5. krysopes  12.6.2011  22:47:09

    nemáte někdo tip kde koupit slušnou baterii 6ti článkovou baterii pro X200? originální je moc drahá a čínským moc nevěřím (navíc teď s těmi celníky..)

  6. 6. tark  10.10.2012  13:44:19

    Avacom 9-cell baterie se tváří jako originál (manufactor SANYO) a nevyskakuje u ní varovný trojúhelník.

  7. 7. Sledge  19.3.2015  18:38:19

    Hodně s křížkem po funuse, ale kdyby to někoho zajímalo: baterie T6 Power se taky tváří jako originál, varování nevyskakuje, kapacita odpovídá originálu.

  8. 8. mita  30.3.2015  11:31:39

    krysopes: aliexpress.com, US $ 17.88 + free shipping, objednano 2.3., prislo to 30.3. pecka … 47wh. 2-2:30h


Napsat komentář