UltraBay adaptér na disk a kompatibilita s ThinkPad R61

Kdo sleduje můj Twitter, tak jistě ví, že jsem si před týdnem objednal SSD paměť a adaptér na umístění původního disku do UltraBay šachty místo optické mechaniky. SSD mi zatím ještě nedorazilo a ani nemám tušení, kdy vůbec přijde (holt „obvykle skladem u dodavatele“), ale adaptér mám již doma, tak místo odpovídání na jednotlivé dotazy raději hodím malý článeček pro ty, kteří si plánují také rozšířit svůj ThinkPad o druhý disk.

Kompatibilita

Momentálně lze narazit na dva adaptéry pro připojení SATA disku. Je potřeba si dát na to pozor. První je pro modely T6x/R6x/Z6x a druhý je pro Tx00/Rx00. Vypadají sice velmi podobně, ale UltraBay se v poslední generaci ThinkPadů zas trochu změnila a kompatibilita vzala bohužel za své.

Dále je třeba brát v potaz, že řada T má užší šachtu a adaptér je logicky velikosti podle ní. Pokud takový adaptér použijete v řadě R, bude nad jeho plastovou krytkou nevzhledná, několik milimetrů tlustá mezera.

snažení nejlepších designérů na světě?

Kdybych byl kousavý, tak si rýpnu, že samozvaní nejlepší designéři na světě si na tohle vážně mohli dát v Lenovu pozor. Ostatně už ta dodávaná optická mechanika s nepochopitelně zkosenou hranou v šachtě vypadá jak ukradená z jiného notebooku.

Tento nedostatek jsem vyřešil trochou černé lepící pásky, kterou jsem částečně přehnul a nalepil na vnitřní část šachty. V případě, že do ní nyní vložím mechaniku, páska se ohne dovnitř. Pokud tam vložím adaptér na disk, zůstane na úrovni okolního plastu a vyplňuje mezeru (nyní to vypadá lépe než s původní mechanikou).

5 minut práce a trocha černé lepící pásky

Letmé zkušenosti

Vložení disku nevyžaduje žádnou složitou montáž a lze jej provést za chodu. Po vysunutí adaptéru stačí disk přicvaknout k SATA konektorům a otočením plastového držáku upevnit. Disk je po zasunutí ihned detekován operačním systémem a připraven k použití. Pokud jej odeberete ze systému (například přes EasyEject, případně Battery Stretch), notebook odpojí napájení šachty. To je vhodné v případě, kdy disk nechcete vyjímat, ale potřebujete co nejnižší spotřebu.

Vzhledem k tomu, že optickou mechaniku potřebuji jen výjimečně (a vždy je to doma), používám nyní notebook s prázdným adaptérem. Jen tak pro zajímavost, 14″ R61 s 4článkovou baterií a prázdným adaptérem na disk místo mechaniky váží 2,28 kg.

Komentáře k článku

  1. 1. Tomáš Fejfar  16.1.2009  16:44:56

    Design a ergonomie je jediné na čem by měli u Lenova zapracovat. Ne design ve smyslu „lesklé plasty“, ale spíš co se týče „běžné inteligence“. Např. lampička u R400 je tak málo svítivá, že pomůže jen v naprosté tmě. Navíc je nasměrovaná před notebook, takže spíš na přisvícení na dokumenty před NB než na klávesnici. Audio vpředu je taky děs. Tl. „vpřed a zpět“ vedle šipek jsou taky grrrr… Napájení blbě umístěné asi 8cm od rohu NB, takže se musí zapojovat „přes display“ ne jako u bývalé N100 na rohu, kde se dalo zapojit poslepu bez sklopení displaye.

    Ale pořád je to Lenovo a stále je ta kvalita zpracování nedostižná :)

  2. 2. RakeW  16.1.2009  16:59:16

    Ta škvíra nad mechanikou je fakt debilní. A jak s v tom místě ty plasty pěkně prohýbají a cvakají :). Taky už jsem přemýšlel, že bych mechaniku s sebou netahal. Ale nakonec jsem žádné vyhovující řešení nevymyslel (zadarmo a nefušařské). Navíc není její hmotnost nějak zásadní.

    1. Tomáš Fejfar: Kvalita materiálů snad nedostižná, ale kvalita zpracování se mi zdá při nejmenším diskutabilní (mám půl roku 14″ R61).

  3. 3. Warcz  16.1.2009  18:52:17

    Bože, Bože to je zase ulet. ale co. Hlavně tam nedvej drobaky jak ja :o)

    Ja nad tim taky uvažuju, ale podle toho jak padá koruna tak si na SSD asi počkám :o(

  4. 4. Samuel Kolesar  16.1.2009  20:53:03

    Lenovo ma super vnutornosti, super vydrz a odolnost, ale dizajn je fakt zly. Hlinikove MacBooky su myslim o dve triedy lepsie.

  5. 5. vito45  16.1.2009  21:16:19

    Osobne mám 15,4″ R61i a vadí mi tieto veci: horšie doliehanie plastov som nezažil, nikdy neviem strafiť po tme tlačidlo na zapnutie, výhrady mám ku tomu že dozadu sa vedľa TVout dal ešte umiestniť nejaký port /serial, hdmi, usb, esata…/ inak sa nemôžem zťažovať
    “běžné inteligence” veľmi nechápem, lampička je super, nič bys som na nej nemenil, audio vpredu nemám /možno posledný model/, „vpred vzad“ som ešte omylom nestlačil a nemám voči nim výhrady, napajanie no problem
    ku hliníku – mám 2 usb flashky, jedna plastova a jedna hlinikova /naj model aký má adata v portfóliu/, plastova má viac ako 2 roky a hlinikova má rok a vyzerá prinajmenšom 2x staršie, pravdu povediac nevidel som intenzívne používaný hliníkový nb

  6. 6. swarm  16.1.2009  22:05:27

    [1] Pokud jde o tu „běžnou inteligenci“, tak té maj ThinkPady stále ještě úplně nejvíc ze všech notebooků na trhu. Z těch tvých výtek se ztotožňuju jen s audiem na předku (i když chápu, že je to kompromis kvůli konstrukci desky). Lampičku mám předpokládám tu samou a v noci slouží dobře. Myslim, že jindy než za úplné tmy ani nemá smysl a nejsem si jist, zda bych ji ocenil svítivější.

    Jinak ty tlačítka vpřed a zpět jsou geniální ve chvíli, kdy si na ně člověk namapuje PgUp/PgDn.

    Pro ThinkPad mluví dobré použité materiály, bezkonkurenční klávesnice, trackpoint, dobře udělané indikační LED, které nijak neruší, silná kostra, soft, který umí ulehčit práci/nastavení, výborně navržené chlazení atd atd… tohle je pro mě ta „běžná inteligence“ a proto ten notebook i přes některé nedostatky mám fakt rád.

    Pokud jde o ty nedosedající plasty, tak ty jsou částečně dány právě tou kostrukcí plastů zavěšených na kostře (ostatně proto R500 s měkčím víkem třeba nemá problém nerovnoměrného povrchu vnější strany víka). Je to jednoduše ústupek na estetice kvůli maximální odolnosti.

    Já jsem tyto nedostatky uznal při koupi jako nepodstatné. Řada T je samozřejmě nemá, ale Rko je za poloviční cenu a přitom třeba R400 a T400 jsou co do odolností naprosto identické.

    [4] [5] Nevím, jak je to s aktuální MB. Měl jsem ale minulý rok na recenzi MB Air a ten už do redakce přišel docela odrbaný. Nosil jsem ho v batohu bez nějaké zvláštní péče a za ten týden ode mě pár škrábanců taky přibylo.

    MacBooky stojí na opačné straně proti ThinkPadům. TP dávají předchost maximální účelnosti před vzhledem, MB naopak (hlavně v poslední době) na úkor vzhledu ustupují na funkční stránce.

  7. 7. 3xP  16.1.2009  22:12:41

    No, neviem nakolko sa lisi adapter pre T500, ale podla foto to vyzera, ze vnutri to je rovnake (vidim tam vystupky na uchytenie srobov) – takze v tom pripade pozor na to, ze disk sa tam vklada v caddy (v takom, ake je povodne v sachte na pevny disk, len bez gumovych okrajov). Inak bude disk vnutri lietat. Nudzovo sa to da nahradit aj nasrobovanim srobov spravnej velkosti priamo do disku a tie sroby ho udrzia za tie vystupky, ale povodne caddy drzi ovela lepsie…

    (Samozrejme, ze v manuali nie je o tom ani pol slova, evidentne ocakavaju, ze vsetci si kupia disky od Lenova a nikto nepouzije vlastny/iny. Zistit sa to da v podstate len z obrazkov alebo pri zisteni, ze disk je vnutri volny.)

  8. 8. 3xP  16.1.2009  22:15:47

    [6] Inak, co odporucis na premapovanie tych tlacidiel vpred/vzad na pageup/pagedown? V original Lenovo utilite su len tri moznost a aj to este s controlom alebo pod….

  9. 9. Lockhard  17.1.2009  0:24:11

    [1] Nevím, jak je tomu u nového ThinkVantage, ale na R61 jdou tlačítka tlačítka „vpřed“ a „vzad“ (Browser forward key, browser back key) jednoduše vypnout v Keyboard Customizer (v záložce „Key sensitivivy“).

    [7] Jestli je tomu skutečně tak, tak by mě zajímalo, zda se dá caddy dokoupit i samostatně. Jen nechápu, proč není (logicky) v balení společně s adaptérem na disk.

  10. 10. Keff  17.1.2009  1:26:28

    [8] Já bych ti doporučil AutoHotkey – napíšeš si mapování v souboru .ahk, a ten spustíš při startu windows (AHK toho umí mnohem víc, ale i to mapování zvládne výborně). A je to párset kb utilitka.

    Příklad mého skriptu:
    ;pro Vistu: xbutton1 a 2 = 4. a 5. tlacitko mysi
    ;JUST ALT TAB
    XButton1::Send !{Tab}

    ;ctrl+alt+tab
    XButton2::Send ^!{Tab}

    ;win+arrows = multimedia keys
    #Right::SendInput {Media_Next}
    #Left::SendInput {Media_Prev}
    #Up::SendInput {Media_Play_Pause}
    #Down::SendInput {Media_Stop}
    #PgUp::SendInput {Volume_Up}
    #PgDn::SendInput {Volume_Down}
    #Home::SendInput {Volume_Mute}

  11. 11. Warcz  17.1.2009  9:06:47

    Swarm psal:
    „Já jsem tyto nedostatky uznal při koupi jako nepodstatné. Řada T je samozřejmě nemá, ale Rko je za poloviční cenu a přitom třeba R400 a T400 jsou co do odolností naprosto identické.“

    Heh tak to nemužu souhlasit. Spolužák ma T400 a pravy spodní roh je na tom stejně taky je nad diskem vule. Vule v displeji je taky podobná… Myslím že hlavní rozdíl mezi T a R v dnešní době je tloušťka NB a tu poznáte až je máte vedle sebe…

  12. 12. Warcz  17.1.2009  9:08:17

    Ještě jsem zapoměl tak EDIT:
    Režim spanku na R400 žere s 2x1Gb DDR3 – 1% za 1 hodinu
    ( testovano 7 hodin a ubralo to na 93% )

  13. 13. 3xP  17.1.2009  14:12:22

    [9] Neda, nikde ho nepredavaju. Jedine ako suciastku objednat zo servisu, ja som vsak vyuzil kombo eBay&Hong Kong (9$ aj s postou).

    Nedodavaju ho zrejme preto, lebo ocakavaju, ze pouzijes len disk vybrany z notebooku alebo si kupis disk pod ich znackou, ten je uz v caddy (napr. http://www.atcomp.cz/zbozi/thinkpad-100gb-sata-hard-drive-7200rpm-/detail.aspx?p=z:98866 ) – ale tie ceny su neuveritelne…

  14. 14. MadCap  18.1.2009  1:08:29

    Doporucujem nezamienat slova „vzhlad“ a „design“. Nove MB maju vyborny „vzhlad“ ale celkovo ich „design“ ustupuje prave vzhladu – za tie ostre hrany na palmrestoch by ten ich usaty designer zasluzil nakopat do rozkroku.

  15. 15. cube48  18.1.2009  17:10:51

    „Ostatně už ta dodávaná optická mechanika s nepochopitelně zkosenou hranou v šachtě vypadá jak ukradená z jiného notebooku.“

    Zkosena hrana? Napr. T400 ma zkosenou spodni hranu mechaniky. Ze by Tvuj TP byl dodany s mechanikou z jine rady?

  16. 16. frogggiad  18.1.2009  18:02:25

    Mám TP (R61i) skoro rok. Plasty ze začátku byly (téměř) bez vůle. Teď už vrzají, ale celkove notebook působí pevně. Jenom ty zvuky. Na TP oceňuju právě ty „vychytávky“… LEDka je super věc. Osobně jí požívám jako nortifikaci příchozí zprávy na IM a mailu. Žádný otravný zvuky… Co se mi ještě líbí je minimální spotřeba a dobrá správa napájení. Co mě štve, je rozmístění USB konektorů.

  17. 17. pompo362  27.1.2009  0:07:01

    Ahoj,
    chtěl jsem se zeptat, jestli tahle vymozenost misto mechaniky je vylucne zalezitosti Lenova nebo existuje neco i pro HP? Zrovna mne odesla mechanika a tak premejslim o nejakym podobnym reseni kdyby to bylo mozny…Existuje neco?

  18. 18. swarm  27.1.2009  1:07:52

    [17] Není to výsadou žádné značky. Lze to najít napříč výrobci u většiny business a corporate modelů.

  19. 19. uiqjirka  21.6.2009  20:53:22

    Vidim tady dost stiznosti na plasty co se tyce R61.Ja mam R61 14″ neco malo pres rok a plasty drzi pevne jako na zacatku a nikde nevrzaji a nehybaji se.Ani na zminenem miste na prave strane…Jinak rozmisteni USB konektoru je opravdu nestastne,jinak nemam tomuto stroji co vytknout.Vse slape na jednicku.


Napsat komentář