Nevěřte prodejci ani nos mezi očima

Dříve jsem byl zvyklý, že prodejce měl mnoho znalostí nabraných díky velkému množství rozličného zboží, které mu procházelo pod rukama. Díky tomu byl důležitým článkem při rozhodování, co vlastně koupit. U počítačů tohle kdysi platilo (samozřejmě ne u všech) a absencí internetu to všechno bylo ještě podtržené. Jenže dneska je situace úplně jiná.

Nejúspěšnější jsou ti, kteří kolikrát vůbec nemají přehled, co vlastně prodávají. Korunu tomu nasadí třeba návštěva nějakého menšího obchůdku, kde vám prodavač říká úplně nesmysly s ledově klidnou tváří (u notebooků to poznám s přehledem, ale děsí mě, v jakých všech dalších odvětvích mě prodavači krmí stejnými hloupostmi). O hypermarketech s elektronikou pak přímo škoda mluvit.

Začínám mít pocit, že prodejce je ten poslední, komu lze věřit. Když něco řekne on, tak nejen, že se tím neřídit, ale pro jistotu jeho informaci raději ověřit, zda to není přesně naopak. Ve výsledku je nakonec nejlepší si před každým nákupem sednout k počítači a najít si k produktu co nejvíc recenzí a uživatelských zkušeností. I 10 minut vás vyzbrojí takovým způsobem, že můžete vědět několikrát víc než člověk, co vám věc prodává.

Nesmyslné popisky

Slovní popisy k notebookům jsou na obchodech často dost zavádějící, ale někdy se objeví takové perly, že jde vyloženě o klamání zákazníka. O to více pak překvapí, když podobné popisky najdete třeba na stránkách obchodu CzechComputer, který je mezi uživateli často omílaný a v povědomí veřejnosti je považován za jeden z těch top (vlastní zkušenost nemám, tak nevím zda právem).

Jejich popiska k notebooku HP Pavilion dv6898 je unikátní:

„Notebook HP Compaq Pavillion dv6898 (FE574EA) je dostatečně vybavená mobilní pracovní stanice s výkonným grafickým akcelerátorem. Umožňuje inženýrům, analytikům, grafickým designérům, 3D grafikům a lidem v dalších náročných oblastech pracovat v kanceláři nebo mobilně kdekoliv na cestách.“

Už nesmysl v podobě kombinace Compaq a Pavilion naznačuje, že to bude stát za to, ale ta další věta to trumfla. Doporučit lowendovku minulé generace v podobě NVIDIA GeForce 8400M GS v notebooku s mizernou výdrží něco málo přes 2 hodiny na takové činnosti? To snad musí být vtip. Jenže asi není, a tak vlastně lituji všech lidí z vyjmenovaných profesí, kteří na tuhle lež skočili. Jejich volba by zcela jistě měla směřovat na úplně jiné notebooky.

A co třeba velká sleva?

Částečně s tímto tématem souvisí i jeden pomatenec, který (nejen) mě nedávno pobavil na diskuzi Živě.cz. Koupil si za 25 tisíc HP Pavilion s AMD procesorem a low-end grafikou (tj. sestava, za kterou bych víc jak 20 nedal), protože mu bylo vysvětleno, jak super stroj je to na hry a hlavně – kdo by to nekoupil, když je to teď v akci (dle slov prodavače) a jinak to stojí 45 tisíc? To přece normální člověk neodmítne ;-).

Dost bylo ironie. Zdá se vám tato taktika podlá? Ona je to ovšem běžná praxe. Tento důvod ke koupi už mi sdělil nejeden nešťastník, takže to evidentně funguje.

Závěrem

Nechci tímto článkem házet všechny prodavače do jednoho pytle (čest těm, kterým nejde jen o to prodat za každou cenu). To bych si opravdu nedovolil. Jen bych chtěl poukázat na to, že to nemusí být vždy ten nejlepší zdroj objektivních informací, které vám pomohou vybrat ten nejlepší produkt podle vašich představ.

Když už se náhodou nevyznáte v dané problematice, zeptejte se někde na fóru, které se problematikou přímo zabývá. Jednak se tam často skrývá více vědomostí než v mnoha hlavách prodejců a pak také tam nemá z vašeho výběru nikdo prospěch. Na fórech o noteboocích se sice neptám a jsem jen v pozici rádce, ale když jde o nějaké jiné zařízení (AV technika, fotoaparáty,…), tak se nebojím zeptat. Je to lepší, než pak na fórech naříkat až zpětně, co jsem si to koupil za zmetek.

Komentáře k článku

  1. 1. rabas  3.10.2008  21:53:39

    Souhlasím, že je potřeba se zeptat například na fóru na věci, které si chci koupit a nerozumím jim. Ale toto doporučení je v některých oblastech nebezpečný, například když se někdo zeptá na výběr procesoru, tak se na 99,9% strhne válka Intel vs. AMD příznivců a dotazující pak z toho má velký nic.

  2. 2. Ghull  3.10.2008  21:57:07

    Jojo, mas pravdu, sam jsem se byl asi pred tydnem u nas v HB podivat do Electro Expert co zas nabizej za super notebooky. Jen tak ze zvedavosti sem si stoupl opodal regalu a poslochal ty zblasty obchdnika. Tusim nejaky Acer 17″ s super WXGA rozlisenim, byl doporucovan neznalemu starsimu panovy na upravu fotek,s jeste nevidanou vydrzi 1.5hod

  3. 3. Squad_leader  3.10.2008  23:45:51

    Vpodstatě máte pravdu.
    Ale já si také myslím, že podstatná chyba je na straně kupujícího.
    Já když si něco kupuji, tak nejprve několik dní dopředu studuji materiály. Srovnávám ceny a není tedy jednoduché mě napálit.

    Ideálně hledám diskusní fóra, kde popisují uživatelé zkušenosi.

    Minimum, kterému se vždy věnuji je cena.
    Nehrozí tak to, že si koupím něco za dvojnásobnou cenu.

  4. 4. Warcz  3.10.2008  23:52:13

    Ale taková je praxe :o) Prodejce chce aby jsi vytvořil super popisek i na Acera za 15 000 jak je to super notebook takže se potom z toho stane obecná fráze jako v těhle popiscích. Bude to tak dokud budou Notebooky prodávat „produkťácí“ kteří prodavaji same „nadupané“ věci.

  5. 5. MarB  4.10.2008  2:12:30

    Bohužel musím částečně souhlasit. Zabývám se prodejem digitálních fotoaparátů a do nedávna jsem i sám aktivně prodával. Jak jsem byl pak v šoku, když jsem se v mnohých ostatních obchodech dovolil na něco zeptat.

    Na druhou stranu, mnohokrát mi bylo porazeno dobře a já sám vždy dobře radil, stejně jako mí kolegové. V internetových obchodech je problém s tím, že velký sortiment nutně neznamená, že to někdo z toho obchodu držel v ruce, natož s tím pracoval. Nějakou odbornost v obchodě vyžaduji a většinou nakoupím tam kde mi poradí, ale rozhodně nenakupuji čistě podle slov prodavačů. Když si chcete něco dobře koupit, je potřeba to trochu prostudovat. Jenomže je těžké najít místo kde se to prostudovat dá.

    Internet je plný „dobrých“ rad od „zkušených“ uživatelů. Jelikož mám možnost si (pracuji s fotoaparáty, použiji je tedy k příkladu) jakýkoli běžně prodávaný digitální fotoaparát prozkoumat, mohu si jednoduše ověřit co je pravda a co není. Bohužel na českých serverech často vídám recenze, které připomínají tiskovou zprávu a o závažných nedostatcích mluví jako o „subjektivním dojmu“. Chápu, že si nemohou dovolit onen produkt úplně potopit, ale všeho moc..

  6. 6. skvedo  4.10.2008  11:17:53

    [2]něco podobného jsem zažil v jednom elektru v Břeclavy. Když jsem slyšel jak prodejce říká: „Asus je jedna z těch top značek.“ tak jsem obrátil oči v sloup a raději šel dál.
    Navíc tam měli ve vytríně Asus EEE (myslím to bylo 900) s Win Vista (pokud vím dělá se jenom s XP Home nebo Linuxem) a cenu měly uvedenou zvlášť HW, zvlášť Visty a jenom malým písmem celkovou.

  7. 7. Borcak  4.10.2008  14:04:45

    Něco mě ještě napadlo k těm popiskům. S jistotou není možný určit kdo a kde ty bláboly vymyslel. Spousta obchodů prostě bezmyšlenkovitě kopíruje popisky od svých dodavatelů či výrobců. A nad tím jestli daný popisek dává smysl se vůbec nepozastavují.

  8. 8. Scotty  4.10.2008  17:17:56

    Dělal jsem teď prodavače v Datartu a to hlavně u notebooků. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že popisky u produktů jsou velmi nepřesné (dělají se centrálně z Prahy pro celou republiku) a tak vše musí prodejce zjišťovat sám. Také jeden prodavač není určen pouze pro notebooky, ale pro polovinu obchodu, takže přehled musí mít ve všem. Tím nikoho nechci omlouvat, ale jsou prostě lidé, kteří se pokusí prodat cokoliv (jen aby měl bonusy k výplatě). Určitě je lepší, jak píše Swarm, kouknout na internetu. Zjistit si, co je pro vás nejdůležitější parametr (velikost, hmotnost, výdrž, výkon, grafika, …) a případně si i vybrat model. Když už na internetu budete zjišťovat informace, tak snadno zjistíte, že na internetu je notebook většinou levnější než v kamenném obchodě a tak se do kamenného obchodu vypravte model omrknout a nakupte například přes internet.

  9. 9. qedisk  5.10.2008  0:06:30

    Kladiem otázku, kto sa zachoval pri tejto kúpe nerozumne. Predajca sledoval len svoj profit. Toto je trh, nie súťaž o to, kto sa zachová morálnejšie. Ak takáto stratégia predajcu viac uspokojuje, prečo ju nedodržovať? Keby sa kupujúci choval racionálnejšie, nútilo by to aj predajcu chovať sa racionálnejšie. Veľmi jednoduchá úvaha. Pri chápani tejto úvahy však ľudia narážajú na problém s morálkou. Myslia si, že je jednoducho nekresťanské, aby niekto niekoho bez jeho vedomia podviedol. Odpoveď je: áno, je to 100% nekresťanské, inak povedané nemorálne. Ale tento pohľad nemá nič spoločné s trhom. Predajca, pokiaľ premýšľa rozumom, sa bude chovať morálne iba vtedy, pokiaľ to bude preň výhodné. Trhová ekonomika prvok morálky neobsahuje, a ak, tak iba nepriamo.

  10. 10. Filip Kohl  5.10.2008  4:10:41

    [6]A Asus není top značka? Zaspal jsi dobu.

  11. 11. swarm  5.10.2008  9:44:30

    No, já teda u ASUSu sleduju spíš regres. Navíc mezi top značky u mě nepatří nic, co nemá v nabídce i on-site záruku.

  12. 12. SellFish  5.10.2008  11:01:31

    Tenhle článek je doopravdy na houby. Už se nemůžu dočkat, až k nám na prodejnu přijde člověk, který si doma sám určil co potřebuje a bude se dožadovat výrobků od šitózních značek, u kterých vypadají papírové parametry i recenze naprosto snově – dokonce na fórech nalezneme i nějaké ty PR, kteří určitě rádi poradí. Rada by měla spíše znít: „Vyzbrojte se základními vědomostmi o problematice a najděte si solidního prodejce s kladnými ohlasy.“ Swarmovými slovy:
    Nechci tímto komentářem házet všechny uživatele diskuzních fór a autory recenzí do jednoho pytle. To bych si opravdu nedovolil. Jen bych chtěl poukázat na to, že to nemusí být vždy ten nejlepší zdroj objektivních informací, které vám pomohou vybrat ten nejlepší produkt podle vašich představ.

  13. 13. swarm  5.10.2008  11:17:31

    [12] Ty dvě fóra, na která chodím (notebook, zive) mají dostatek uvědomělých uživatelů, kteří takové PR příspěvky rychle zadupou do země. Že by tedy někdo z těchto fór pak šel pevně rozhodnut pro nějaký megashitóźní výrobek? Tomu nevěřim ani náhodou.

    Btw tenhle příspěvek v kontrastu s tím [9] vypadá docela vtipně. Holt oba pohledy…

  14. 14. Bruinee  5.10.2008  11:27:42

    Problem je, kdyz uz mate jakysi slusny financni prijem, pracujete a nemate cas prosedet tyden na internetu vybirat si notebook. Kupujete si kazdou chvili neco, takze kdybyste meli porad sledovat recenze na internetu, tak nedelate nic jineho. Takze na vyber dane veci mate par hodin cas… A pak uz je to jen o nahode, jestli narazite na internetu na slusnou ci spatnou recenzi, slusneho ci ziskuchtiveho prodejce, atd…

  15. 15. SellFish  5.10.2008  12:54:59

    [13]: Nechci nikomu nutit nějaké moje postřehy nebo zkušenosti, zněl bych jako páprda. Ovšem je docela naivní věřit, že PR dostávají svůj plat za „posty zadupané do země“ na největším cz fóru… Já osobně považuji fóra za úplně nejnespolehlivější ukazatel kvality produktu. Naštěstí se kolem mě pohybuje dostatek lidí, kteří rozumí i oblastem, ve kterých nejsem úplně kovaný a většinu věcí mám možnost si vyzkoušet „do ruky“. Pro zákazníka, který tuto možnost nemá je kombinace základních vědomostí + solidního prodejce poměrně dobrým východiskem.
    Komentář [9] mě nechal chladným – i tahle to někde probíhá, proto pořád píšu o SOLIDNÍM prodejci… Nezbývá než dodat: „Kdo hledá, najde!“
    Omlouvám, se za pravopisné chybky, namlátil jsem to během pár sekund a není čas to po sobě přečíst. :D

  16. 16. swarm  6.10.2008  8:40:44

    Njn, solidní prodejce se musí schovávat za anonymní proxy, aby ho náhodou zákazníci nenašli. I to je docela k zamyšlení.

    Jinak situaci na dvou zmíněných fórech znám velmi dobře a když se tam něco podobného děje, celkem rychle je ten člověk eliminován*. Ono je to i tím, že hlavní práci tam má určité tvrdé jádro uživatelů, o kterých se ví dostatek informací, aby bylo jasné, co jsou zač. Navíc na obou fórech je náš paranoidní CeCo, který snad cíleně vyhledává všechny tyto živly.

    *) mimochodem je celkem naivní, že práce PR by byla o postování na fórech – těžiště jejich práce je v něčem jiném

  17. 17. Jiří  6.10.2008  19:30:56

    Já bych to neviděl tak černě :-)
    Notebooky a podobný bordel prodávám už pár let. Za tu dobu jsem si stačil všimnout, že recenze a různé komentáře ke zboží byli dost často zcestné, nebo dány neznalostí uživatelů. Málokdy napsal komentář nějaký odborník, pač na takový kraviny nemá čas :-)
    Na forum, co uvádí Swarm, bohužel nechodím, tak nemohu posoudit. Ale věřím, že pokud tam jsou lidé jako on, tak se dá věřit tomu, co píší. Každopádně pointa je v tom, že neexistuje žádná TOP značka. Každý výrobce má své období, mě projde pod rukama mraky notebooků a někdy mám raději, HP, někdy mě zaujme Asus, někdy zase překvapí toshiba. Pak jsou stálice, co zas tak moc kvalitu nemění, jako DELL (no..i když..) a Lenovo. Jenže každý zákazník chce něco jiného (někdo uštřit a pak stejně prodělat na reklamaci :) někdo chce luxus, někdo předražený model. A právě v tomhle by měl prodejce být schopen perfektně poradit. Najít přesně to co zákazník chce, nebo potřebuje a ne mu mrsknout zrovna noťase co na něm má nejlepší marži a čert vem, že to je nějaký vrak. Dnes už není třeba zbavovat se věcí co nejdou prodat, protože stejně na krámě moc věcí držet nelze (klesající ceny). A proto bych si třeba na krám nikdy nevzal prodejce, který není doslova fanda do výpočetní techniky a nemá perfektní přehled o tom co je a co není dobré, co funguje, s čím jsou problémy, co se často reklamuje apod. Dneska už se neprodává ten plech, ale ty služby a to je třeba si uvědomit.
    Proto bych se vyhýbal právě rádoby marketům typu Datart, electroword apod. Pač tam mnohem častěji narazíte na zedníka, nebo udžbáře, než fandu do pc. A btw…poslední a vůbec nejhorší skupina prodejců je „kámoš od vedle, známej z práce atp“ :) ti jsou vůbec nejlepší, co znám případy, tak v 90% vás ojedou jako tu děfku :)

  18. 18. swarm  6.10.2008  21:01:32

    [17] S tou poslední větou lze jedině souhlasit. To je kategorie sama pro sebe a kolikrát takovým „kamarádem“ učarovaní jedinci si pak i sebeblbější tip už nenechaj rozmluvit.

    Jinak zbytek komentáře je taky rozumný – „top značka“ je nesmysl. Ono i s těma zkušenostma kolem konkrétního notebooku je to často velmi relativní – připomnělo mi to nějaké nedávné vlákno na živě.cz, do kterého jsem přispěl: http://forum.zive.cz/viewtopic.php?p=5789841#p5789841

  19. 19. skvedo  6.10.2008  23:53:13

    K té kategorii kamarád od vedle mám ještě jeden postřeh. Čas od času se mi stává, že se na mě někdo známý obrátí s žádostí o radu. Posledně to byl nb pro kámošku na VŠ (nakonec se vybral HP COMPAQ 6735s) a zase obvyklé za málo peněz dost muziky. To potom člověk těžko radí, když sám by si radši i připlatil. Ale ví, že ten známý nechce tolik investovat a navíc by to ani potom pořádně nevyužil, ale zase ho chcete trochu postrčit od cena/výkon k cena/výkon/provedení (kvalita). Člověk pak nerad ukazuje na konkrétní produkt, protože někteří potom jeho doporučení „něco takovéhoto“ berou jako písmo svaté a hned bez rozmyslu objednají.

  20. 20. Jiří  7.10.2008  1:28:28

    Skvedo: na to mám příběh ze života. Chtěl jsem přítelkyni koupit notebook. Nejdřív jsem do toho nechtěl moc investovat a uvažoval jsem o Asus EEE.Dokonce jsem si ho i vzal na krám, abych na něj mrknul. Jenže ouha, eee není zrovna to co bych si od notebooku představoval a tak mě začalo hryzat svědomí, že pokud tohle té mé drahé polovičce dám, nebudu dělat nic jiného, než řešit problémy typu, jak tam mám nahrát něco z cd, když tam není, proč se to celý kouše, proč se mi tam pendrek vejde, proč nevidím dialogový okna atp. Nakonec jsem tedy svolil k dražšímu modelu a tím, že jsem začal vybírat podle sebe jsem skončil někde na 14.000 bez daně mého nákupu oproti původním cca 4000.-

    Stejně tak známá chtěla noťase do 15.000 .- její „kámoš“ z práce jí radil toshibu (ještě aby ne na ní se dá hodit slušná marže:)
    já jí nabídl za 17.000 DELL s 3 letou zárukou nbd. Co myslíte, že si vybrala..jasně, kámoše s 13.000 toshibou (rok záruka) (celeron)
    ..za měsíc volala, jestli ještě náhodou není ten DELL, že prej ta toshiba nějak zlobila a vůbec to bylo celý divoký a že pak našla ten notebook na netu o 3k levnější, než od toho kolegy atp.

    ..a to si bohužel nevymýšlím kraviny. Takové příhody bych mohl vyprávět po celé dlouhé večery, akorát by to nikdo neposlouchal :)

    „nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit šetřit“

    pointa je v tom, že raději kamaráda překecej, ať měsíc počká, připlatí si nějaký ten dukát na víc a bude spokojený než aby ti při každé příležitosti otíral o hubu jaký verk si mu to doporučil .)

  21. 21. Elpin  10.10.2008  2:25:35

    Vse podstatne se mi zda uz zde bylo vyrceno, takze ode me jen drobnou poznamku ohledne onoho „pomatence“ na foru Zive.
    Precetl jsem si diskusi jak ho tam pekne seprali a jsem si naprosto jist ze dotycnemu bylo tak 13 let. Proste tatka koupil novy notebook a on se s nim chtel pochlubit a zeptat se jestli je dobry, pac on sam vliv na vyber nemel a nevyzna se v tom. Mam stejne stareho bratrance a presne ten styl vyjdarovani a psani prispevku tomu odpovida.
    Je to skoda ze se lide kolikrat nezamysli nad tim, s kym vlastne mohou mit tu cest a hned s nim jednaj jako s „blbcem“. On samozrejme nenapise: „Je mi 13, jsem jeste hloupej a nevim o tom, chovejte se ke me prosim podle toho.“ Je to tedy na nas abysme podobneho cloveka odhadli a podle toho zvolili pristup…

  22. 22. jurasek.ov  25.10.2010  2:27:20

    Souhlasím a přidávám něco ze svých osbních (ne)zkušeností při stavbě vůbec první sestavy.
    Vzhledem k tehdejšímu místu pobytu jsem se rozhodl že nakoupím všechny komponenty v prodejně EXASOFT v Ostravě-Porubě.Je pravda že jsem si navymýšlel sestavu z komponentů,které byly na trhu jen chvíli a navíc velmi špatně dostupné,ale byly.Nicméně můj první omyl byl,když jsem čekal,že prodejce můj seznam zkontroluje a případně doporučí jiné-vhodnější komponenty.Že mu to bylo naprosto jedno jsem zjistil až už bylo vše objednáno.Mohl mě třeba upozornit že pro procesory Intel i5 se více hodí RAM moduly vyžadující 1,5v a ne 1,65v.Ale tohle by ani tolik nevadilo,na rozdíl od doporučení typu procesoru.Původně jsem chtěl i5 750 na desku ASUS P7P55D PRO,ale vzhledem k čekací době mi,podle vysvětlení v prodejně,manažer firmy Intel pro střední Evropu doporučil i5 661,který měl být jen o trochu méně výkonný.Musel jsem se rozhodnout během chvilky v prodejně,kam si mě zavolali,slepě jsem proto důvěřoval doporučení aniž bych si vše ověřil na internetu.Když pominu vyšší cenu,tak je tu onen nepotřebný integrovaný GPU,který ale na mnou vybrané desce nelze použít.Tuto skutečnost jsem zjistil až za cca půl roku,když jsem se chystal integrované GPU otestovat.Takže jsem si zaplatil GPU které mi je na dvě věci a to jen díky totálnímu nezájmu pracovníka zmíněné prodejny a vychytralému manažerovi.Samotné CPU není zlé,ale do i5 750 mu dost výkonu chybí.
    Prodejnu jsem pak navštívil ještě jednou,abych přikoupil DVD-R disky.Zaplatil jsem a až v autě zjistil že mi prodali CD-R.Když jsem je chtěl vyměnit,odbyli mě že prej je stejně někdy budu potřebovat a prodali mi ještě ony DVD-R.
    Tímto všechny varuji ať nakupují jinde.


Napsat komentář