Toshiba a její pořádná nálož balastu

Sem tam od někoho slýchám, že má na Applu rád, jak jeho notebooky jsou ihned po vybavení připraveny k použití po pár kliknutích. Vše je čisté, nemusí se nic mazat, ani upravovat. Jsou i výrobci notebooků s Windows, kde je něco podobného také standardem (business DELL, Fujitsu,…), ale spousta zejména konzumních modelů (Acer Aspire, Toshiba Satellite, Sony VAIO) volí naprosto opačnou strategii a nemohu se zbavit dojmu, že tlačí na pilu víc a víc. Na recenzi mi přišla Toshiba Satellite P770 a nestačil jsem se divit, jak intenzivní snahu výrobce vyvinul při zaplevelení systému.

Něco podobného jsem původně vůbec nechtěl psát, ale během recenzování se s tím setkávám často a vždy mě stojí čas aspoň část smazat, abych dostal notebook do použitelné podoby. Tento zápisek je spíš takovým obrázkovým příkladem, jak to nemá vypadat.

Antiviry

Hned první věc, která vás na Toshibě uvítá, je demoverze antivirového programu. Nemám tušení, který běžný spotřebitel v naší zemi na svém notebooku dobrovolně používá nabobtnalý a pomalý moloch McAfee Internet Security v době, kdy existuje tolik rychlejších antivirů zdarma. Společně s Nortonem však obsazují tak 90% továrních instalací zde prodávaných notebooků. Hned od prvního dne začnou uživatele bombardovat různými zprávami o tom, že je potřeba se registrovat a že jinak může být počítač v nebezpečí, přepisují systémové nastavení a dělají všechno proto, aby uživatele co nejvíce naštvaly.

Demoverze antivirů mají také různé další záludnosti, aby se jich uživatel tak snadno nezbavil. Zejména u slabších povah mohou snadno vyvolat dojem, že po jejich odinstalaci bude systém nepoužitelný a ihned infikovaný všemi možnými viry. Pro zkušenější uživatele jsou připraveny aspoň drobné „oddalováky“ smazání – například hlášky o nemožnosti smazání, dokud se produkt neaktualizuje a podobně.

On-line registrace

Další pruda jsou on-line registrace. U některých výrobců se objeví tak, aby je uživatel nemohl obejít (u okna chybí křížek a tlačítko na zrušení; často pomůže jen Alt+F4). Někde zas v pravidelných intervalech (půl hodiny?) vyskakují během práce velká okna se sáhodlouhými texty a licenčními podmínkami k potvrzení. Třeba jako zde.

Neustálá upozornění na cokoli

Toshiba je bezpochyby lídrem ve zbytečném upozorňování na cokoli. Některé předinstalované aplikace jednou za čas vyhodí černou bublinu, kterou se na sebe snaží upoutat pozornost.

Nebylo by lepší prostě vytvořit jeden interaktivní tutoriál, dát ho uživateli na plochu vedle klasické uživatelské příručky a nechat zkoumání předinstalovaných programů a utilit až na chvíli, až on sám bude chtít?

Dodatečné licenční podmínky předinstalovaných produktů

Předinstalovaný Windows Live je krásný (bohužel ne jediný) příklad, jak se to nemá dělat. Při otevření obrázku, nebo fotky se neprovede klasické (a hlavně rychlé) otevření souboru v integrovaném prohlížeči. Místo toho začne hrabat disk a po chvíli zoufalého přemýšlení, co se děje, na vás vyskočí licenční podmínky Windows Live Essentials. Wtf? Pokud se zhrozíte, co vám to systém podsouvá místo normálního zobrazení fotky, a kliknete na odmítnout, budete zase čekat několik sekund a jakmile dopracuje disk a zmizí okno s upozorněním, vyskočí během okamžiku integrovaný prohlížeč.

Jedno odmítnutí ovšem nestačí. Při otevření dalšího souboru byste všechno podstoupili znovu. Řešením je tedy vstup do nabídky s odebráním programů, výběr Windows Live a v jeho instalátoru označení všech produktů ručně (copak zde nemůže být něco jako odstranit všechny?). Smazání trvá asi 5 minut a fakt netuším, co v tu dobu počítač, který by měl umět smazat 80 MB dat za sekundu, dělá.

88 nainstalovaných programů

Na svém ThinkPadu mám po dvou letech provozu (dva roky přesně to budou v neděli) ve výpisu v systému asi 60 programů. Něco je nutný základ pro systém a ovladače, ale zbytek jsem si doinstaloval sám kvůli práci a škole. S Toshibou máte položek v seznamu rovnou 88 a nad jejich užitečnosti zde asi vůbec nemá cenu polemizovat.

Windows nemá možnost označení více položek a jejich automatického smazání. Vše se řeší po jedné, skrze instalátory aplikací. Některé programy vás budou obšťastňovat průběhy mazání celé minuty, kdy vy nemůžete kliknout na další položku, přestože počítač nevypadá, že by byl intenzivně vytížen. V tomhle je špička Corel Digital Studio, který se mazal asi 10 minut, přičemž procesor nebyl vytížený z více než 5% a kontrolka pevného disku jen sem tam blikla.

Závěrem

Celý problém vnímám v tom, že takto zaplácnutý systém působí zpomaleně a neustálé vyskakující okna jsou přímo frustrující. Existují uživatelé, kteří si jdou do obchoďáku koupit nový notebook, protože ten starý už je pomalý a zasekaný. Nepředpokládám, že tedy chtějí, aby jejich nový notebook vypadal obdobně už z výroby. Pro méně zkušeného uživatele navíc toto všechno vypadá komplikovaně a zmateně (tady zas vede ASUS, který už v základu má půlku obrazovky notebooku obsazenou různými zástupci na kdejakou pitomost), protože ani nevědí, co tam není nezbytně nutné (a když se pustí do mazání, tak pak většinou odstřelí něco, co potřebného). Zkuste takový počítač dát starším lidem – budou se vás pak chodit ptát, co to na ně zase vyskočilo.

Pokud by tu náhodou byla nějaká naivka, která si myslí, že to výrobci dělají pro naše dobro, měl bych dodat, že jde o formu marketingu a vývojáři aplikací často platí výrobcům notebooků za umístění jejich výtvoru do tovární instalace. Pokud koupím počítač za 5000,- Kč, celkem mě nepřekvapí, že tam bude tuna balastu, a budu ho hodinu mazat. U produktu, o kterém jeho výrobce tvrdí, že je prémiový, něco podobného prostě nemá co dělat. Zajímalo by mě, jak dlouho bude trvat, než to některým výrobcům dojde.

Komentáře k článku

  1. 1. TedTonks  5.10.2011  15:12:05

    S tímto nemůžu než souhlasit. Sám mám Toshibu, a už jenom kvůli tomu balastu bych do ní znova nešel.

  2. 2. rmartin  5.10.2011  15:39:00

    S tím se setkávám poměrně často. Většinou je snad i rychlejší (pohodlnější určitě) to zformátovat a přeinstalovat normální OEM instalačku Windows a doinstalovat ovladače, než se s tímhle hnojem takhle trápit.. A při větším množství stejných strojů udělat jednu n-lite instalačku na míru (či provést jednu vzorovou instalaci a pak image disku). Aspoň má pak člověk jistotu, že tam nenechal nějaký spyware atp.

  3. 3. Honzyk  5.10.2011  16:30:45

    Jak vypadá podlední instalace Lenovo z tvého úhlu pohledu? Mám dojem, ze se spousta aplikací přesunula do režimu, kdy je přítomna ikona k instalaci, ale spousta programů už není přímo předinstalovaná. Díky

  4. 4. swarm  5.10.2011  17:52:02

    [3] Jo, je tam velké zlepšení. Tady jsem Lenovo raději nezmiňoval, protože už je to dost dlouho, co jsem měl něco od lenova na test (nějak nám odtud teď nic nechodí na testy), tak jsem si nebyl situací úplně jistý.

  5. 5. dedasd  5.10.2011  18:27:35

    Mám ASUS, starý je zhruba dva roky. Po prvním spuštění jsem, ale plochu zasekanou neměl, byl tam koš, jeden program pro webkameru a dva další jejich funkci jsem ještě nevyzkoumal, nebo už si to nepamatuji. Kromě tohoto softwaru už byl počítač prakticky čistý, žádný antivir, žádný přehrávač, jen standardní součásti Windows 7 a trial verze Office 2007, takže ASUS na tom tak špatně není, alespoň ne u všech notebooků a to ten můj patří do levné kategorie 12-13 tisíc…

  6. 6. xenahematom  5.10.2011  19:56:05

    rmartin: Oem reinstalace rozhodně není všespásné řešení. Například u Asusu není možné použít licenční číslo ze štítku pro aktivaci a jako jediná schůdná možnost je si z původní instalace krkolomně zálohovat „aktivaci“ včetně certifiátů atd …a na čisté instalaci obnovit. SLIC je opravdu lahůdka.
    A to nemluvím o tom že instalační medium s Win dneska přikládá snad jen DELL či HP. U ostatních ntb je zákazník odkázán na obnovu zabalastěného image z hdd.

  7. 7. JR  5.10.2011  21:27:03

    Lenovo ThinkPad T420 – při instalaci z image na HDD nabídne pouze trial MS Office 2010 a Norton Internet Security 2010, přičemž pokud člověk patřičnou volbu nezaškrtne, nainstaluje se Win 7 krásně čistý jen s patřičnými ovladači a Lenovo ThinkVantage Toolbox.
    Ten je pohodlný pro instalaci novějších verzí ovladačů, zjištění podrobností o záruce atd., ale občas otravuje marketingovými zprávami. Nic nikde nevyskakuje, pouze se na ikoně objeví vykřičník, jde to celé v nastavení vypnout.

  8. 8. pave.kucera  9.10.2011  7:01:11

    Na tohle začínám být pěkně alergický – měsíc zpátky jsem zprovozňoval acer (cca 15k) a vzhledem k té hromadě bordelu bylo nejjednodušší vzít čisté windowsy a nainstalovat systém znovu. Problém byl ale s jejich sehnáním, protože Acer si za vypálení instalačního média účtuje litr.

    Před týdnem zase asus, který tolik zapráskaný nebyl, ale stejně jsem odinstalací balastu strávil nějaký ten čas.

  9. 9. Honza.Mac  15.10.2011  17:50:31

    Proto volím Apple :-) , jinak jsem bral vždy notebooky bez systému i když dnes už jich tolik není no.

  10. 10. opaquit  19.10.2011  23:22:03

    Myslím si, že pokud se někdy něco stane světu Windows osudným, tak to bude přesně tento crapware, který dokáže šíleným způsobem degradovat použitelnost jakéhokoliv notebooku. Ze zkušeností jsou na tom nejhůř snad právě „prémiové“ notebooky Sony Vaio. Podle mě by měl Microsoft dávat OEM odběratelům slevu na licenci v případě, že se zavážou předinstalovat čistý systém s max. nejdůležitějšími ovladači nebo nějak jinak zvýhodnit výrobce, kteří se rozhodnou systém nezahnojit. Nejvíc ze všeho to totiž odnese pověst Microsoftu, lidi často nenapadne, že za to Microsoft nemůže a začnou nadávat, jak jsou ty nové Windows pomalé apod.

    Osobně se crapwaru u každého stroje zbavuji zformátováním disku a čistou instalací z originálního instalačního média, ze kterého jsem jenom odstranil ei.cfg (aby bylo DVD nezávislé na edici). Pro zálohu a obnovu původní OEM aktivace doporučuji výbornou utilitu ABR:
    http://directedge.us/content/abr-activation-backup-and-restore

    Občas bývá problém jenom s ovladači. Z původního systému je většinou zazálohuju programem Double Driver pro případ, že některý nebude k nalezení na webu výrobce notebooku (obzvlášť v HP jsou experti na zapomínání umísťování některých ovladačů na web), ale jinak se podle mě čistá instalace opravdu vyplatí, jenom běžný smrtelník bohužel nemá žádnou možnost neupravené instalační médium získat — tady by si všichni výrobci měli vzít příklad z Dellu.


Napsat komentář