Siemens-Nixdorf PCD-4ND a záchvěvy nostalgie vedle

Na konkurenčním serveru jsem si dnes přečetl článek o mém prvním vlastním PC notebooku. Stařičkém PCD-4ND z Německa, sněhově bílém počítači s mobilním procesorem třídy 486. Chtěl jsem napsat pár odrážek k chybám v článků, ale neprošel jsem přes antispamovou ochranu, která po mě chtěla platný e-mail, aniž by mi nabídla textové pole k jeho vyplnění.

Vzhledem k tomu, že už jsem se s tím psal a že tam je pár zajímavých informací, které jsem v čtyři roky starém článku a ani další nostalgické zmínce nepopsal, hodím to aspoň sem na blog (klidně někdo přihoďte odkaz, pokud tam máte účet).

1) Chyba trackballu je způsobená stářím. Resp. tím, že přítlačné kolečko už dostatečně netlačí na kuličku. U nového kusu problém nebyl, když se jednou za čas válečky čistily. Vlastně mi trackball vyhovoval víc než některé dnešní touchpady.

2) Vrzání přišlo také se stářím. Teď mi vržou oba kusy PCD-4ND, ale když jsem jeden používal ještě na přelomu tisíciletí, nic nevrzalo.

3) Klávesnice není mikrospínačová. Je tam membrána a zrovna tento model byl s přibývajícím věkem docela náchylný na tuhnutí kláves podle prostředí, kde byl používán. Jeden kus, co mám, se postupně stal téměř nepoužitelný k delšímu psaní, protože je to jak posilovna.

4) Klávesová zkratka není pro přepínání barevného displeje do stupňů šedi. Funkce gray scale byla určená pro monochromatické displeje, kde přepínala mezi asi 6 paletami pro mapování barev na stupně šedé. Bylo to velmi důležité, protože při 256barevných módech byl obraz málo kontrastní a tímto ho šlo vylepšit. Naopak pro práci ve Windows se hodily jiné profily. Možnost přepínat za běhu byla užitečná a docela častá.

5) Změna kontrastu je na spoustě notebooků a týká se pouze pasivních displejů (monochromatických i barevných DSTN). U aktivních (TFT) displejů je vždy deaktivovaná.

6) Druhá indikační dioda není na disk (ten je hlášen na malém displeji), ale svítí při nabíjení baterie, případně bliká, když baterie dochází.

7) Procesor se osazoval buď SL-enhanced i486DX2 s 50 MHz s low-power módem na 25 MHz (FSB měla 25 MHz). Novější/vyšší konfigurace byla vybavena Intel DX4 s frekvencí 75MHz a automatickým snižováním při nečinnosti na nějakých 43 MHz (případně vynucením nižší frekvence stejně jako u nižšího modelu). Turbo mód, kdy by se frekvence zvedla nad výchozí, žádný z osazovaných procesorů neměl (ani jsem o něčem takovém u 486 neslyšel).

8) V době, kdy se tento notebook začal prodávat, se vyskytovaly konfigurace s 4 MB a 8 MB jako u všech ostatních notebooků (však taky roky 1994-96). 16MB přídavné karty tehdy stály strašně peněz, ale dělaly se i karty s menší velikostí. Úplně poslední základní desky měly 8 MB přímo na desce a prodávaly se nezřídka bez rozšíření.

9) Ke zvukové kartě bych dodal, že se dost podepsalo její pozdější přidání na kvalitě zvuku. Vlastně mi z té doby neprošlo rukama moc notebooků, co by hrály hůř (že by paralela s dnešními Fujitsu?). Kromě toho chyběla regulace hlasitosti a směšovač do jediného reproduktoru pouštěl zvuky PC speakeru výrazně hlasitěji než zvuky ze zvukovky. Bylo to peklo hlavně v případě, kdy se připojila sluchátka.

10) Hry kolem roku 1995 rozhodně neměly 180 kB. To bylo daleko (ale fakt daleko) dřív. V té době měly hry v řádu jednotek až desítek megabajtů. Kromě toho Windows 95 samotný určitě nemusí zabírat skoro 500 MB, když jsem jej bez větších obtíží používal i s notebooky, které měly 200-320MB pevné disky (ten 320MB jsem měl právě v PCD-4ND). Nemluvím o žádných upravených verzích, ale o standardní instalaci.

11) Notebook není vybaven ventilátorem. Hlučný je pouze pevný disk. Ostatně jako všechny staré pevné disky. Absenci ventilátoru lze snadno ověřit sundáním krytu za klávesnicí. Je tam pohled přímo na procesor, který na sobě nemá ani pasivní chladič (však jsem psal, že ta 486 byla mobilní).

12) Tyto NiMH akumulátory již měly paměťový efekt značně potlačený. Sice k němu docházelo, ale dalo se to řešit přes deep discharge dostupný v BIOSu i na disketách přibalených k počítači. Největší paměťový efekt se týkal starších NiCd.

13) Baterie zvládala přibližně 3 hodiny provozu s maximálním jasem LCD a kancelářskou prací (Word, čtení PDF). Tedy aspoň v případě pasivních displejů. Aktivní displej bude mít určitě minimálně půl hodiny dolů.

14) V rámci tehdejší nabídky notebooků nešlo o drahý notebook. Vlastně patřil spíš k těm levnějším (pokud vynecháme úplně nejlevnější noname). V době uvedení vycházela základní konfigurace s 4MB RAM a monochromatickým displejem jen asi na 60 tisíc, pokud mě paměť neklame.

Komentáře k článku

  1. 1. Svec  11.4.2012  15:13:30

    Nostalgicky vzpomínám na své Olivetti Quaderno s nepodsvíceným monochromatickým displejem a úžadnými dvaceti megabajty na disku. To byly mé notebookové i vůbec počítačové začátky. autoexec.bat, config.sys,DOS 5.0, Volkov commancer, T 602, i nějaké hry na tom běžely – had Sammy. Po čase nepoužívání zatuhnul disk, pomohlo na nějakou jeho rozebrání(!). Pak uběhla nějaká doba a při posledním pokusu o oživení začal „štráfovat“ displej a nakonec se ani disk neroztočil. Mezi tím HP Omnibook 600 s šikovnou myší na klacku a 170MB na PCMCIA III disku. Win 3.11., šarády s kompresí disku, Dublespace a Qwemm…Na psaní se mi moc líbil monochromatický nepodsvícený Omnibook 300. Netahalo to za oči jako nynější podsvícené displeje. Koukatelný je například displej I-Padu, kdežto obraz většiny notebooků je „hnus, vaše velebnosti…“ K čemu „nadupaný“ notebook, když to nejhlavnější na něm, displej, je to nejhorší. Jo, krásné staré stroje…

  2. 2. swarm  11.4.2012  17:25:39

    [1] K Omnibooku 600 je tu taky článek. Ta myš byla super, přišla mi praktická.

  3. 3. swarm  11.4.2012  17:32:36

    Ještě bych dodal, že sám jsem za podsvícené barevné displeje rád. Třeba ty dva notebooky v úvodu článku mají oba pasivní displej. Jeden černobílý a jeden barevný, a ač kvalita ani u jednoho není úchvatká (bleeding, pomalost překreslování), s barevným dělám mnohem radši. Ty nepodsvícené byly super, když si to člověk zapnul venku u baráku, ale když jsem psal článek na nějakém XT notebook s 10MHz 8086 článek v podvečer v místnosti, myslel jsem, že mi oči vytečou.

    V kontextu toho, co jsem zažil v minulosti, se vlastně na dnešní displeje moc nemůžu zlobit. Vlastně třeba teď po přechodu na 16:9 už většina splňuje moje minimální nároky. Na grafiku mám externí monitor, takže jenom chci, aby se do toho dalo na cestách koukat.

    …sakra úplně jsem si vzpomněl, jak jsem si kdysi připojoval k notebooku s monochromatickým displejem 12″ externí monochromatický CRT monitor, abych mohl hrát Doom II (na displeji se to při pohybu všechno slévalo).

  4. 4. PC CZ  11.4.2012  22:14:55

    Doma jsme měli ještě tak sedm let zpátky 486. Byl to šedivý Texas Instrument, byl modulový, v dolní části byla DVD Rom a baterka, na horní byl displej a klávesnice. Displej byl barevný a pamatuju si že měl červený touchpad. Neměl jste ho taky někdo ? Mám pocit že na tom běhal Duke Nukem 3D a zcela určitě závodní hra Screamer. Bohužel ho měla pak teta a ta ho prodala. Docela škoda, byl to opravdu zajímavý kus hardwaru…

  5. 5. wolferine  11.4.2012  22:35:56

    Doom2 jel v monochromatickem rezimu? dyt tam nemohlo jit nic videt…

  6. 6. swarm  11.4.2012  22:42:04

    [4] DVD-ROM mechaniky se kombinovaly až s pozdějšími P-II, resp P-III., takže bohužel z popisu neodhadnu, co to mohlo být.

    [5] Ve specifikaci VGA je dáno, že s monochromatickým monitorem se vše vykresluje minimálně v 64 stupních šedi, takže jde spustit úplně všechno. Hratelné to bylo docela dobře. Horší byl na monochromu Duke Nukem 3D… konkrétně v posledním levelu první epizody byly na stěnách tlačítka v podobě červeného otisku ruky na oranžové zdi. To na takovém monitoru nebylo vůbec vidět a hodně jsem se tenkrát natrápil.

  7. 7. Ladis  12.4.2012  13:04:44

    [6] Já omačkal všechny stěny v té místnosti, kde jsem věděl, že jsou. Takže se to dalo ;-)

  8. 8. abcd  2.5.2012  18:20:25

    Nikde, ani v původní recenzi jsem nenašel zmínku o IrDA portu. Jinak je to moc pěkná mašinka:)

  9. 9. swarm  2.5.2012  20:13:33

    [8] Mám dva kusy. V jednom IrDa není a v druhém je pouze nějaký jack, do kterého se pravděpodobně musí připojit IR diody na kabelu. Přímo integrované ho nemám ani v jednom.

  10. 10. Wolf  9.12.2012  23:45:40

    [8] a [9]: Ad IrDA: Já mám taky dva tyto notebooky. První z nich je dle štítku na spodku revize 18 („HOS: 18″)a má IR port opravdu fyzicky přítomný. Je na zadní stěně notebooku, poblíž zdířky napájení.
    Druhý je revize 13 (HOS: 13) a IR port nemá, ale zase má 100 MHz procesor :)

  11. 11. Poison  24.2.2013  10:21:03

    Také mám PCD-4ND dx4-75Mhz, 4MB RAM, IrDa port, 2xPCMCIA port ale nevím jakéhoho typu I nebo II? Dále se mi podařil odpálit originální zdroj který bych rád sehnal a taky se mi pokazila nejspíš mechanicky FDD mechanika a zháním jinou.

  12. 12. Mirek Durda  14.4.2013  12:01:52

    Dobrý den,mám PCD-4ND, 486DX4/75 20 MB, 800MB ,display TFT 10,2″.
    Byl používán i na i-netu.Nemám už pro něj využití a vnoučata nad ním ohrnují nos.Přenechám ho zájemci za úměrný poplatek.

  13. 13. abcd  2.6.2013  12:21:37

    Mirek Durda: Dobrý den, měl bych zájem:) Jsem ten člověk, co psal ve vlákně č.8. Jeden stroj už mám. Budu rád, když se mi ozvete na jsemlepsi@seznam.cz


Napsat komentář