Mé notebooky 7 – ASUS A6Km (2006)

Jsou to už skoro tři roky, co jsem napsal poslední díl seriálu o noteboocích, které jsem v minulosti používal. Dnes to zkusím napravit, ať mám zase aspoň na tři roky pokoj. Pojďme se podívat zpět v čase do extrémně horkých dní léta 2006, kdy jsem se pěkně spálil při výběru nového notebooku.

S předcházející Toshibou Satellite 1410 jsem vydržel lehce přes tři roky, což je u mě dobrý výkon. Najezdila se mnou nespočet cest vlakem a všude mě doprovázela. Hrál jsem na ní hry (nějaké i vyvíjel), programoval školní projekty, psal protokoly a shlédl mnoho filmů. Měl jsem však jasno, že láska na celý život to nebude.

Důvody, pro které jsem se začal poohlížet po jiném stroji, se netýkaly výkonu. Procesor byl sice pomalý (1,8GHz Mobile Celeron-4A), ale v tom, co jsem dělal, mě nelimitoval. Grafická karta (GeForce4Go 420, 16MB RAM) taky dávno nebyla nic extra a objevovalo se více a více her, které buď nešly spustit (chybějící Pixel Shader), nebo běžely trhaně, ale stále s klidem překonávala všechny integrovaná jádra a na mou práci stačila.

Limitem byla stará čipová sada Intel i845MZ, a to hned ze dvou důvodů. Podporovala pouze pomalé rozhraní USB 1.1 (kopírování jen 1,5 MB/s) a nepodporovala větší než 256MB moduly RAM. Omezená rychlost USB mě už opravdu štvala, protože jsem používal několik externích disků a alespoň jeden nosil v brašně vždy s sebou. Zkopírovat si film před cestou znamenalo několik minut čekání, a tak bylo jednodušší z brašny na vedlejším sedadle vytáhnout USB kabel a za jízdy přehrávat přímo z externího disku.

512 MB operační paměti mě někdy taky štvalo (třeba, když jsem toho léta pracoval s programem v Javě, který měl editor napsaný v .NET a oboje muselo běžet současně), ale ač se to dnes zdá neuvěřitelné, tehdy pro Windows XP a dobové programy taková paměť opravdu stačila. Že dnes nestačí, není vina ani tak Windows XP, ale novějších rozežraných programů počítaje webovým prohlížečem.

Nový stroj jsem chtěl asi hlavně kvůli funkčním pantům a lehčímu provedení (pod 3,5 kg dnes i mají 17“ notebooky). Své pak sehrála také vidina USB 2.0 a v neposlední řadě prostá radost z nákupu něčeho nového. Koncem léta jsem zrovna dodělal projekt, který mi přinesl nějaké peníze navíc, a tak jsem Toshibu prodal kamarádovi za 11 500,- Kč, dal obě částky dohromady a vrhnul se na výběr svého nového stroje.

Výběr

Po zkušenostech s Toshibou jsem si uvědomil, že dát do notebooku skoro 40 tisíc, je pro mě zbytečný luxus, pokud se ho do tří let zase zbavím. Ceny se naštěstí během let výrazně hnuly a z notebooků se stala masovka. Základní modely se pohybovaly s daní pod 20 tisíc a za 25 už byly vybavenější kousky s dedikovanými grafickými čipy. Kleslo to skoro na polovinu.

Domníval jsem se, že nejlepší bude zachovat původní koncept. Vybíral jsem tedy standardní 15“ notebook (s přechodem na širokoúhlý poměr stran 15,4“) s low-end dedikovanou grafikou NVIDIA kvůli kompatibilitě s 3D programy. K tomu jsem si přihodil požadavky na hmotnost pod 3,0 kg a výdrž baterie ke čtyřem hodinám.

Výběru jsem asi moc úsilí nevěnoval, neboť mě učarovala horká novinka ASUS A6M – tehdy častým stříbrným nástřikem obarvený plastový multimediál postavený na procesoru od AMD a čipové sadě NVIDIA s integrovanou grafikou GeForce 6100. Displej měl standardní rozlišení WXGA (1280×800) s lesklým povrchem, RAM byla 512 MB a bylo tu několik příjemných vychytávek jako webkamera a gigabitový ethernet. Celá řada notebooků ASUS A6 šla charakterizovat jako „za málo peněz hodně muziky“, a dobře se proto prodávala.

Tím hlavním, co mě učarovalo, byl na webech slibovaný digitální výstup DVI. Už s Toshibou jsem používal LCD panel (a další externí periferie) a vadila mi určitá neostrost v nativním rozlišení.

Notebook jsem objednal, ale když jej přede mnou prodejce vybalil, na místě DVI byla pouze záslepka. Produktové fotografie, které všichni přebrali, byly nafoceny s výkonnějším (avšak vzhledově identickým) ASUS A6T, který měl dedikovaný grafický čip a s ním i kýžené DVI (spojitost s grafickým čipem jsem netušil, protože A6T přišel na trh později). Své zde také sehrála neschopnost ASUSu mít na svém vlastním webu korektní popisky.

Když jsem díru po DVI uviděl, byl jsem tak zklamaný, že jsem si notebook nekoupil a domů odešel s prázdnou (říkal jsem si, že buď DVI, nebo aspoň lepší grafiku). Udělal jsem pak to nejhorší, co lze v takové situaci udělat. Koupil jsem si velmi podobný, dříve uvedený model, který sice DVI taky neměl, ale měl aspoň tu grafiku – ASUS A6Km.

A6Km se lišil nejen v grafice, u které prodejce sliboval 128 MB vlastní paměti, ale také v čipové sadě (zde SiS), přítomnosti paralelního portu, IrDA a ABG Wifi. Rozměry, vzhled a udávaná výdrž čtyři hodiny zůstaly stejné, takže po čtyřech dnech byl nový počítač doma a já byl konečně spokojený… nebo snad ne?

ASUS A6Km

A6Km se sice tvářil vedle A6M trochu jako výběhový, ale za stejné peníze nabízel místo Sempronu lepší procesor AMD Turion MT-30, jehož jediné 64bit jádro mohlo fungovat na frekvencích od 800 MHz do 1,6 GHz. Výpočetní výkon byl znatelně vyšší než s předchozím Celeronem.

Líbila se mi také mezní spotřeba pouhých 25 W. Po zkušenostech, že Celeron od Pentia 4 může vydržet s průměrnou baterií 3 hodiny, jsem neměl důvod nevěřit v udávané hodiny čtyři.

Abych to vysvětlil. AMD jsem se v té době nebál. Bratr měl starší ASUS A2D, který s mobilním Athlonem XP a Radeonem 9500 vydržel v klidu čtyři hodiny kancelářské práce. Kamarád měl zas výborný HP Compaq nx6125 (AMD Sempron), který byl tišší i úspornější než obdobný Intelovský model nx6110.

Ve slotu osazená grafická karta GeForce Go 7300 představovala pouze lowend, ale při přechodu ze tři generace starého lowendu stejného výrobce jsem si o pěkný kus polepšil. Grafický výkon opět postačoval pro plynulé hraní všech v té době vydaných her (v té době jsem ujížděl třeba na hře FlatOut 2, a to zejména na závodění po síti ve více hráčích, a GTA San Andreas).

S celkovým výkonem jsem byl vlastně spokojen.

Pěkné funkce navíc

Dnes už má každý notebook velké množství integrovaných součástí jako naprostou samozřejmost. Dřív tomu tak nebylo. Když jsem kupoval předchozí Toshibu, ještě se objevovaly notebooky bez připojení do sítě (nemyslím Wifi, ale klasický kabelový ethernet).

ASUS patřil vždy k těm, co se snažili přidat co nejvíce funkcí. Poprvé jsem třeba měl čtečku SD karet (která mi dlouho sházela a ani dnes se jí nechci vzdát) a webkameru. Zvuková karta po úpravě ovladačů uměla všechny tři konektory využít jako výstupy pro 5.1 zvuk, takže jsem najednou mohl připojit svoje reproduktory jinak než dvoukanálově, a sluchátkový výstup měl v sobě SPDIF optiku.

Potěšil mě také infra-port, který byl na boku, kde bylo jeho umístění mnohem praktičtější pro spojení s mobilem kvůli GPRS datům. Bluetooth se zatím levným notebookům vyhýbalo a s jeho absencí jsem byl smířený, přestože v mobilu i PDA jsem jej měl.

Při výběru jsem stejně jako u minulého notebooku vyžadoval přítomnost TV výstupu, abych mohl přehrávat filmy s naším velkým 100 Hz televizorem. ASUS již byl vybaven výstupem S-Video, který se od kompozitního liší oddělením složky jasu a barvy do dvou samostatných vodičů kvůli vyšší obrazové kvalitě. NVIDIA grafika dříve nabízela velké možnosti nastavení obrazu pro TV, takže po několika úpravách v kombinaci s filtry v televizoru bylo možné relativně ostře přenášet rozlišení do 1024×768 (vnitřně se používal přepočet na PAL/576i). A6Km měl jednoznačně nejlepší TV výstup, jaký jsem kdy v notebooku měl.

Na to, jak multimediálně se ASUS A6Km tvářil, měl otřesné reproduktory. Možná na úrovni dnešního průměru, jen trochu tišší. V té době jsem měl standard nastavený mnohem výš, takže mě to štvalo. Stejně tak jsem najednou po tolika letech s Toshibami přišel o možnost regulace hlasitosti kolečkem na čelní straně počítače. Nevím, na co výrobce myslel, když něco tak důležitého udělal jako obouruční konfiguraci s Fn (mám pocit, že to ASUSu vydrželo dodnes).

Klávesnice, touchpad a displej

Že by mi nemusela sednout klávesnice, jsem si po samých dobrých zkušenostech z minula ani nepřipouštěl, a tak přišlo další poučení. Fn v levém dolním rohu se ještě dalo překousnout, ale klávesy mi příliš nevyhovovaly svým nejistým stiskem a nelibým cvakáním. Krom toho jsem měl pořád pocit, že se do nich nemůžu trefit, a do měsíce byly neuvěřitelně ošoupané (jako celý notebook).

Poprvé jsem se ve svém notebooku dočkal touchpadu Synaptics, který jsem si naopak oblíbil. Oproti předchozímu hroznému Alps reagoval rychle a bez zpoždění. Vše by bylo dokonalé, kdyby ASUS nevymýšlel blbosti a neudělal obě tlačítka z jednoho velmi tuhého plastu, který se záhy ochodil, a levé tlačítko přestalo mít jasnou odezvu při stisku.

S displejem jsem byl spokojený jen napůl. Lesklý povrch mi ani nevadil, ale barvy už nebyly tak pěkné jako u minulého notebooku. Z vysvíceného displeje se ovšem na nevysvícený přechází vždycky snadno, takže jsem si nestěžoval. Když dnes koukám na své dobové poznámky, už tehdy jsem byl zastáncem nižšího rozlišení a 1280×800 mi na úhlopříčce 15,4“ vyhovovalo (vyhovoval mi i poměr stran 16:10). Hodí se dodat, že při přechodu z 14,1“ 1024×768 došlo ke zmenšení pixelů a ani rastr minulého displeje mi nepřipadal hrubý.

Problematická trojice: spotřeba, výdrž a chlazení

V předchozích kapitolách jsem prakticky vyčerpal to pozitivní. K prvnímu rozčarování došlo již první den, když jsem počítač zapnul. Během instalace Windows (ještě pořád mi doma leží krabice XP, takže jsem za OS znovu neplatil) jsem tomu nevěnoval takovou pozornost, ale ani po instalaci všech ovladačů nedošlo ke ztišení ventilátoru. Ten ze začátku jel vždy „dvě minuty ano, dvě minuty ne“ a po čase zůstal roztočený.

Předchozí Toshiba spouštěla chlazení méně často a její ventilátor byl podstatně tišší. Zjistil jsem, že na vině je špatný návrh chlazení, kdy ventilátor nemá dostatečný přísun nového vzduchu a pouze točí ten již ohřátý. Po odmontování spodního krytu se četnost spouštění rychle snížila. Vyrobil jsem si tedy vlastní kryt, aby byly vnitřnosti počítače zakryté, ale v místě ventilátoru byl prostor pro nasávání.

otřesná a fakt hnusná utilita pro správu napájení

Hlučnost nebyla jediný problém, který se u A6Km objevil. Ačkoli byla v těle notebooku velká osmičlánková baterie s kapacitou 71 Wh, výdrž byla maximálně 2 hodiny a 20 minut při pouhém psaní ve Wordu, sníženém jasu a zapnuté Wifi. Často jsem se na hranici dvou hodin vůbec nedostal. To se pak nemůžu divit, že pořád jede větrák, když průměrná spotřeba při nenáročné práci byla neuvěřitelných 29 wattů! Tři dnešní notebooky dohromady mají spotřebu podobnou a tenkrát bylo obvyklé, že model s dedikovanou grafikou si v klidu řekl o ~15 wattů.

Jako příčina se ukázala čipová sada SiS, která se ve stejné podobě montovala i do stolních počítačů. Její hlavní čip produkoval tolik tepla, že se od něj ohříval i jinak docela úsporný procesor. Chlazení bylo navíc tak blbě udělané, že všechno teplo procházelo přes pevný disk, který po chvíli provozu atakovat hranici 50°C.

Dnes už bych podobný notebook rovnou poslal zpět a to samé jsem měl udělat i tenkrát. Místo toho jsem se stále snažil najít alternativní řešení a přesvědčit se, že to není tak hrozné – marně. Řešil jsem ještě něco jiného, až jsem nakonec lhůtu na vrácení prošvihl.

Další problémy a nutné východisko

Hlukem a mizernou výdrží to nekončilo. Prodejce měl kromě výdrže špatně uvedené i další parametry, takže grafika neměla 128 MB vlastní paměti, ale jen 64 MB. Stejně tak Wifi neuměla udávaný standard A (5GHz).

Dál se k tomu připojily problémy s BIOSem, kdy notebook neprošel základním testem po zapnutí, pokud bylo připojeno nějaké USB zařízení (kromě klávesnice a myši). Před restarty jsem proto vždy odpojoval USB zvukovku a disk. Když začalo poblikávat podsvícení při některých úrovních jasu, věděl jsem, že tudy cesta nevede.

Našel jsem dočasné útočiště u dříve používaného notebooku Toshiba Tecra 8000, který jsem pouze vylepšil o PCMCIA Wifi a 30GB disk (abych s ním mohl cestovat a měl v něm potřebná data), ASUS zabalil do krabice a začal řešit nápravu.

Rozhodl jsem se nereklamovat, ale rovnou odstoupit od smlouvy. V listopadu téhož roku jsem to začal řešit s reklamačním oddělením, kde mě zprvu chtěli odbýt, ale nakonec si počítač převzali. Za několik dní volali, že uznávají moje výhrady a že si můžu vybrat, zda vrátit notebook a dostat všechny peníze zpět, nebo si notebook ponechat a dostat zpět určitou část peněz (dejme tomu několik tisíc). Rozhodl jsem se pro vrácení.

Nejspíš si mysleli, že zvolím druhou možnost, protože o několik dní později volali znovu, že na udávané věci se nedá vztáhnout odstoupení od smlouvy a že si notebook mohu přijít vyzvednout v původním stavu, nebo jej mohou poslat jako standardní reklamaci do servisu výrobce. Následovalo pak několik telefonátů a mailů a celá situace se táhla asi měsíc. Doufám, že vůbec nemusím dodávat, jak moc mě štvala.

Začátkem prosince má trpělivost přetekla, když se ke slovu dostal někdo nový z reklamačního oddělení a zkoušel na mě další podivné taktiky. O víkendu jsem napsal delší mail vedení obchodu, které k mému překvapení hned v pondělí ráno reagovalo omluvou, kladným vyřízením a dotazem, zda chci peníze poslat na účet, nebo je stačí nechat v systému obchodu pro nákup dalšího zboží.

Kvůli rychlosti jsem zvolil druhou možnost a koupil tou dobou již pár týdnů pečlivě vybíraný nový notebook. Vše tedy dobře dopadlo.

Pro zvědavé dodávám, že šlo o obchod s uřvaným zeleným nesmyslem…

jediná fotka mého notebooku a ani na něm zrovna nepracuju já…

Detailní Specifikace

  • AMD Turion 64 MT-30 (1,6 GHz, 1MB L2 cache, TDP 25W)
  • SiS 756 + SiS 964
  • 512 MB DDR-333 (1×512)
  • 15,4“ WXGA LCD (1280×800, 16:10, 1x CCFL)
  • NVIDIA GeForce Go 7300 64MB (4x SM 3.0 pipeline, 350MHz CPU, 700MHz 64bit memory)
  • 80GB Fujitsu HDD (ATA, 5400rpm, 8MB cache, speed: ~30 MB/s)
  • Gigabit LAN, 2,4GHz Wifi-B/G, modem, Fast Infra-Red
  • DVD±RW Dual Layer
  • 3x audio in/out, VGA S-Video TV-out, RJ-11, RJ-45, parallel, 4x USB 2.0, Firewire 400, 1x PCMCIA, card-reader
  • 8-cell battery (71 Wh)
  • W x D x H : 354 x 284 x 35,2 mm, weight: 2,9 kg

Závěrem

Jak je vidět, každý se někdy může spálit. Nákup ASUS A6Km byl pro mě cenná zkušenost. Naučil jsem se lépe chodit v problematice reklamací a vyzkoušel, že není dobré kupovat notebooky (a vlastně obecně produkty), které se tváří parametrově ve všem lepší než konkurence a jsou levnější. Vždycky je v tom nějaký háček.

Vrácení ASUSu byl dobrý krok. Před koncem roku se zlevnily dvoujádrové procesory a nabídka na českém trhu se dočkala zajímavé obměny. Ten proklínaný model A6Km, jak se později ukázalo, trpěl celou řadou problémů od praskání rámu displeje, až po zasekávání, zhasínání displeje a odcházející základní desky. Nebyl jsem zdaleka jediný, kdo se jej snažil vrátit odstoupením od smlouvy.

Zároveň jsem došel k názoru, že ani 2,9 kg není to pravé pro každodenní nošení. Usmyslel jsem si, že příští notebook by měl být menší, lehčí a bez samostatného grafického čipu. A taky, že by konečně mohl doopravdy vydržet slibované čtyři hodiny bez napájení.

Na fóru potkávám denně lidi, kteří dělají stejnou chybu jako já kdysi, ale vím, že jim to nemá cenu vysvětlovat. Většina si tím musí projít sama (čest výjimkám).

První dvě fotografie byly převzaty z recenze na serveru PC Tuning. Recenze byla mimochodem dost zavádějící a přičinila se na mém špatném výběru. Byl to jeden z momentů, který mě později přivedl na recenzování pro notebook.cz.

Komentáře k článku

  1. 1. Vojta Havel  8.3.2012  14:10:29

    Tak jsem měl tak občas pocit, že čtu o svém notebooku :D. Mám Acer Aspire 5551G. Sice netuším, jak je na tom se spotřebou, ale taky to nejspíš bude žádná sláva. Tříjádrový procesor AMD Phenom II a k tomu výkonná dedikovaná grafika ATI HD 5650 … to asi budou žrouti. Se spotřebou el. energie souvisí také výdrž na baterii, která také není zrovna slavná, nicméně aspoň se pohybuje kolem udávaných hodnot (2 – 3 hod podle druhu práce).
    Chlazení – to je taky kapitola sama pro sebe. Koncepce dvou měděných trubiček svedených na pasiv profukovaný aktivem asi není zrovna ideální. Větráček mi běží 99% času (byť třeba na nízké otáčky, ale točí stále). Když na notebooku hraju hry, dostanu se v pohodě na procesoru na teploty jako 97°C, což je docela peklo.
    A o tom, že se mi občas notebook zasekne při bootování ani nemluvím …
    Já nějak nemám energii podstupovat několikero tahanic se servisem, a tak radši vyčkávám, jestli se neobjeví nějaký další problém. V létě (to ho zrovna nebudu tolik potřebovat) notebook pošlu na reklamaci se seznamem závad dlouhým jako jedna A4 a řešte si to, milí technici od Aceru :D.

    A přesně jak píšeš – už nikdy nepůjdu do notebooku, který je parametrově ve všem lepší a levnější než konkurence.

  2. 2. aa  8.3.2012  16:42:15

    aky mám a6m, je to humus. sempron 3100. navíc se zasekává po 10min

  3. 3. LuFi  9.3.2012  14:38:46

    Tuhle příšernost jsem bohužel také koupil a ještě na podzim používal.
    Nastíním trochu situaci toho osudového léta 2006:
    V desktopu kralovaly jednojádrové Athlony64 většinou s nVidia chipsetem (přesto toho léta AMD koupilo kvůli chipsetům celou firmu ATI), intel bojoval proti athlonům 64 nepovedeným žhavým pentiem4(prescott). Pomalu nastupovaly dvoujádra u AMD socket AM2: DDR2 paměti a větší podpora dvoujader Athlon X2, intel slepil dvě nepovedené Pentium 4 a měl dvoujádra Pentium D a koncem léta vydal úplně první core2duo, které bylo výkonnější než athlon x2, ale také velmi drahé a i když bylo do stejného socketu (775) jako poslední verze P4, starší desky jej nepodporovaly kvůli změně v napájení.
    Bezmezně jsem věřil AMD, které v desktopu poráželo mnohem většího soupeře intel.
    Kamarád nastupoval na VŠ (strojař) a ptal se mě jaký notebook, poradil jsem mu ať vybere něco s AMD, vybral si Asus A6Tc s turionem x2 (1,6Ghz), 512MB DDR2, geForce 7300, 100GB HDD.
    Já jsem v té době používal bazarový HP omniBook 6100 Pentium 3m 933Mhz ULV, 256MB SDRAM, ATI rage mobility 8MB, 20GB HDD, displej 14,1″ 1024×768.
    Kamarádův A6Tc se mi velice líbil, měl výkonný HW, oproti mému HP krásný displej, rychlý HDD, (na mém HP mi nejvíce vadil pomalý disk), tiché chlazení: HP mělo velmi úsporný ULV procesor a pokud jsem nehrál hry, nebo jinak extrémně notebook nezatěžoval, pracoval pasivně, ventilátor se spouštěl jen při delším zatížení, ale když už se spustil, byl dost hlučný. Na A6Tc se ventilátor spouštěl často, ale na nejnižší rychlost byl sotva postřehnutelný a to se mi líbilo. Byl jsem rozhodnutý, že si také koupím nový notebook. Chtěl jsem to stejné ale s tím, že mi stačí jednojádrový procesor, zato jsem chtěl více RAM, moje nešťastná volba padla na A6Km-Q072 AMD Turion ML37 2.0GHz, 1GB DDR1, 100GB HDD, geForce 7300.
    Na venek byly A6Tc a A6Km na chlup stejné notebooky (až na konektory vzadu: A6Tc měl DVI, A6Km měl paralelní port). Ale uvnitř byl rozdíl přímo gigantický: A6Km v té době už „mrtvý“ desktopový socket 754, desktopový CPU( i když se sníženým TDP), žhavý desktopový chipset SiS, starší DDR1 paměti, geforce 7300 s 64MB vlastní paměti, 256MB s TurboCache, HDD připojený přes zastaralé IDE. Byl to vlastně desktop s trochu úspornějším CPU narvaný v notebooku. Po prvním spuštění se zobrazila tapeta s nápisem „ASUS, one step ahead“ to byl sarkasmus nejtěžšího kalibru.
    https://skydrive.live.com/#cid=C838BBCA47B6D01B&id=C838BBCA47B6D01B%21220&sc=photos
    Zato A6Tc byl postavený na zbrusu novém, primárně mobilním socketu S1, mobilní turion X2, nový mobilní chipset nVidia, úsporné DDR2 paměti, geForce 7300 se 128MB vlastní paměti, 256MB TurboCache, disk byl ale také připojen přes staré IDE.
    Spoustu věcí měly tyto notebooky společné, začnu tím nejhorším
    Chlazení: do A6Km se montovaly 2 typy turionů: MT měl TDP 25W, ML měl TDP 35W. Já jsem měl ten horší s TDP 35W.
    -Návrh chlazení: pitomost největšího kalibru, radiální ventilátor nasává vzduch „odnikud“ a vyfukuje malým průduchem vzadu, v praxi to fungovalo, jak píše swarm, teplý vzduch se točil dokola, účinnost chlazení velmi nízká -> ventilátor běžel neustále, nabízelo se řešení, které použil swarm, odstranit kryt ventilátoru a umožnit tak přísun vzduchu. To jsem také udělal, účinnost chlazení narostla neuvěřitelným způsobem a ventilátor se spouštěl jen na několik vteřin, CPU se zchladil všechno vypadalo OK, a najednou se notebook sám vypl, co to?? Vypl se kvůli přehřátí GPU!! Jak je to možné? V notebooku jsou dvě heatpipe, jedna je velmi krátká CPU-Chladič, druhá je dlouhá přes půl notebooku a vede: GPU, Chipset, chladič.
    Foto zde: https://skydrive.live.com/#cid=C838BBCA47B6D01B&id=C838BBCA47B6D01B%21206&sc=photos
    Tato druhá heatpipe má hned několik problémů 1. je poddimenzovaná, takže většina chladící kapaliny se pravděpodobně vypaří už u žhavého chipsetu a k GPU se skoro žádná nedostane to v ASUSu „vyřešili“ velkým kusem hliníku, který odlehčil heatpipe, ale daní za to je horký spodek notebooku dokonce i v idle, 2.měděný blok na GPU pořádně nedoléhá je tam mezera skoro 1mm, to v ASUSu „vyřešili“ kusem alobalu a pořádnou porcí teplovodivé pasty, jak „dobře“ to odvádělo teplo asi nemusím dodávat, 3. Heatpipe u ventilátoru není napojena na měděný blok s žebrováním, ale je stočena na kus plechu nad ventilátorem, kde neproudí vzduch, tepelná kapacita kousku plechu je nula nic, takže aby tato heatpipe alespoň trochu odváděla teplo, bylo potřeba, aby ventilátor neustále běžel. Elektronika ventilátoru se řídí pouze teplotou CPU. GPU a další komponenty nesleduje. Pravděpodobně proto se v Asusu uchýlili k tomu že přidusili ventilátor aby snížili účinnost chlazení CPU, ventilátor tak běžel delší dobu a chladil i GPU.
    Výsledkem tohoto chlazení tedy byl neustále běžící ventilátor, horký spodek notebooku, teplota na GPU kolem 70C ve 2D.
    Takže po odstranění krytu ventilátoru se zvýší účinnost chlazení CPU, teplota CPU je nízká, elektronika vypne ventilátor, teplo z CPU se hromadí v žebrovaném chladiči, ale druhá heatpipe neodvádí teplo od GPU a Chipsetu, protože nemá kam, kousek plechu nad ventilátorem je rozžhavený, ale ventilátor se nezapne
    -Ventilátor: už od prvního zapnutí jsem byl zděšen hlučností ventilátoru na nejnižší rychlost, oproti A6Tc kde byl ventilátor na nejnižší rychlost sotva slyšet. Nejdřív jsem myslel, že je to ventilátorem Sunon MagLev. Později jsem ventilátor vyměnil za ten z A6Tc, ale hlučnost se snížila jen nepartně, problém nebyl v samotném ventilátoru, ale v řídící elektronice A6Tc měl mnohem jemnější regulaci než A6Km, vlastně jsem zaznamenal u A6Km jen 3 rychlosti: hlučný, extra hlučný, stíhačka. Párkrát se mi také stalo, že po probuzení notebooku z úsporného režimu začal ventilátor oscilovat mezi extra hlučný a stíhačka, pomohl až restart.
    Utilita k napájení: jen dodám, že tato utilita nabízela nastavení toho stejného, co šlo nastavit ve windows. Byla tam jen jedna užitečná položka navíc: CPU Performance (toto nastavení omezovalo maximální násobič CPU). Jaké bylo moje překvapení, když v novější verzi utility tato položka zmizela!
    Fuj už se mi nechce psát o dalších problémech tohoto krámu.

  4. 4. swarm  9.3.2012  20:36:37

    [3] LuFi: Díky za obsáhlý komentář. Jen bych poopravil, že ani ten původní Turion není desktopový. Je to od základu mobilní procesor, který v jiných NB s jiným čipsetem umí být velmi chladný a úsporný. Jen je o generaci starší než ty dvoujádrové, co se dávaly do A6M a A6T.

    Mimochodem je zajímavé sledovat, jak v té době měl ASUS hodně problémů s chlazením i v dalších řadách. Sklidil za to velkou kritiku a výsledkem je, že posledních několik let je většina jejich notebooků nadprůměrně tichá.

    Vlastně mi to připomíná situaci s Acerem, který tou dobou dělal samorozpadající se notebooky a dnes jsou ty jeho také poměrně solidní po mechanické srtánce.

  5. 5. riprex  10.3.2012  0:31:45

    Tak zkušenosti s tímto „pekelným strojem“ mohu potvrdit. Dneska je tenhle notebook možná i tak trochu rarita, protože najít kousek, který ještě funguje je snad nemožné (všechny umřely na to přehřívání a nebo špatnou konstrukci a použití nevhodných plastů).
    Jinak s tím, že notebooky Aceru se dnes již nerozpadají bych až tak nesouhlasil. Ony se rozpadají, ale mnohem nenápadněji a záludněji než kdy předtím (ale ne všechny samozřejmě a i Acer ukázal, že když se chce tak to jde). No a Asus to je i dnes kapitola sama pro sebe. Ty jejich levné multimediály bych řek stále na tu hlučnost a chybnou konstrukci řešení trpí. Co je ale dnes bych řek obecný problém, je moc velká pružnost a nízká tuhost vík, což pak odnáší LCD a objevují se defektní svislé pruhy. Na druhou stranu, aspoň už tomu nepraskají panty jako tomu bylo tehdá kolem roku 2006 u Aceru. Schválně kdy jste naposledy viděli funkční Acer TravelMate 3220 a jemu podobné?

  6. 6. swarm  10.3.2012  0:43:37

    [5] Měkká víka jsou důsledek LED panelů. Dokud tam byla dlouhá zářivka, která se dala zlomit, dávali si všichni větší pozor. Takhle mají pocit, že to snese víc, tak tomu i dávaj víc zahulit.

  7. 7. riprex  10.3.2012  9:52:36

    Netvrdím, že to na to taky nemá vliv, ale setkal jsem se s tím u né jednoho panelu s CCFL. Ono dneska se šetří a šidí úplně všude. Už se pomalu taky poohlížím po náhradě za mou R500, ale zatím jsem nenašel nic co by se mi opravdu líbilo a co by mi vyhovovalo. Jednu chvíli jsem taky uvažoval o Macbooku, ale vadí mi na něm docela dost, pro mě zásadních věcí. Současné ThinkPady se mi nelíbí a nevím proč, ale nemám z nich takový dojem jako předtím (asi to šetření). V dnešní době sehnat kvalitní notebook s dobrými vlastnostmi bez nějákých větších kompromisů nebo třeba i kvalitní auto není snadné, ale dá se to :).

  8. 8. Michal  10.3.2012  14:50:59

    To ripex: Pokud jsi spokojený s R500, tak není důvod se bát nových Thinkpad T, používal jsem jak starší thnikpady včetně R500 tak nové a rozhodně nové na mě působí mnohem pevněji a lepe udělané ( malé spáry, lépe slícované). Pokud jsi měl někdy v ruce T420 nebo T520, tak z nich musíš mít stejně dobrý pocit – proti T61/T400/R500 působí jak z kamene.

  9. 9. riprex  10.3.2012  19:36:48

    No já je v ruce měl, takže vím o co jde a jak se věci mají, ale prostě nemůžu si pomoct – už to není co to bývalo a to v záporném i kladném slova smyslu. Ona R500 sice má co se týče konstrukčního zpracování nedostatky (hlavně praskající spodní vana), ale jinak je to pracant, který mi zatím ještě stačí a vyhovuje, hlavně co se týče klávesnice a LCD s LED podsvícením. V současných noteboocích jsem nikde nenašel LCD, které by se vyrovnalo tomu mému dnes již dost starému 15,4″ Full HD S-IPS displayi. Ty barvy, podsvícení, pozorovací úhly… to je prostě silně návykové a když si člověk zvykne, tak už nechce nic horšího.

  10. 10. Michal  10.3.2012  19:51:51

    Tak mě právě ta stará klávesnice moc nevyhovuje – mrzí mě, že jsem dal pryč T520 s na Lenovo opravdu luxusním displejem (nic proti, displej co jmenuješ jsem měl na W500, ale na 15″ už nikdy nic přes 1680×1050/1600×900) a teď mám X201, která je naprosto výborná až na to, že nemá tu novou klávesnici.

  11. 11. riprex  10.3.2012  20:30:07

    No mě právě ta nová klávesnice vadí. Jsem asi moc konzervativní… Jinak ten LCD co jmenuju W500 tuším neměla, neměl ho ani žádný jiný ThinkPad ( z výroby). Já ho sehnal z úplně jiného notebooku a nahradil tím právě onen původní panel s rozlišením 1680×1050, který byl ještě CCFL, barvy a úhly měl sice dobré, ale to podsvícení nestačilo… Jinak to je myslím panel značky Panasonic.

  12. 12. Jirka  11.3.2012  20:20:55

    Taky jsem měl A6Km … a taky jsem se pěkně spálil, byl to navíc můj první NTB. Ventilátor měl nepříjemný vrčivý zvuk a běžel pořád, navíc to vrčení spolehlivě zakrylo i aerodynamický hluk při vyšších otáčkách.
    Vady: začlo to touchpadem co po pár měsících fungoval vždy až po prvním restartu po zapnutí, opraveno.
    Baterie po deseti měsících na polovině kapacity, vyměněna.
    Lupání ve zvuku pokud CPU měnil takt, upozornil jsem na vrčení ventilátoru, když už to šlo do servisu. Ventilátor vyměněn (za typ s větším motorem), ale zvuk vesele lupal dále.
    Výměna ventilátoru vyřešila vrčení, tentokrát ale zvuk připomínal vysavač nebo stíhačku a CPU se dostával nad 100 stupňů v zátěži.
    Pak už ani nevím kolik zamítnutých reklamací následovalo, nejdřív nebyl problém se zvukem servisem nalezen a později byla tato „vada“ prohlášena za „vlastnost“ výrobku, teploty prý na NTB v pořádku a že mám používat režim s max. výkonem aby zvuk nebyl rušený.
    Už jsem myslel, že půjdu za soudním znalcem, psal jsem i Swarmovi (díky za pomoc) a odpovídal na výmluvy prodejce („my za to nemůžem, to autorizovaný servis“) emaily s citacema paragrafů. Psal jsem i do servisu a odpověděli mi ve smyslu „tak hodně štěstí“.
    Nakonec už to prodejce nevydržel a ať NTB ještě jednou reklamuji, že to určitě dopadne. Netuším jak to udělali a vlastně to ani nechci vědět, reklamace uznána a peníze vráceny.
    Tolik o mém A6Km.
    Můj další NTB byl Acer Aspire 5930G, který bez jediné poruchy funguje přes tři roky, jeho jedinou nevýhodou je zahřívání HDD při paření her, řeším to podložkou. Baterie má opotřebení 5%, pokud jí nepotřebuji, vyndavám ji.

  13. 13. Jirka  12.3.2012  6:19:48

    Přikládám ještě link na foto ventilátorů. http://www.uloziste.net/thumb/4f5d86918367d/ventilatory_Asus_A6Km.jpg

  14. 14. swarm  12.3.2012  19:43:15

    [13] Pěkné. Netušil jsem, že se tam experimentovalo s více ventilátory. Taky je možné, že v servisu vzali, co zrovna měli po ruce.

  15. 15. Jirka  13.3.2012  6:27:06

    [14] Myslím, že druhý typ ventilátoru se používal hlavně u série A6 s Intelem. Tam měl ovšem daleko nižší otáčky a lepší zvukový projev než u A6Km.

  16. 16. skvedo  13.3.2012  23:02:23

    Zhruba ve stejné době jako Swarm pořídil jeho A6Km jsem si koupil svůj první notebook. Při výběru jsem měl jako prakticky jediné kritériu to nešťastné cena/výkon. Vybral jsem A6Tc. Zprvu klasicky nadšení z nové hračky. Poprvé vlastní počítač. Po asi půl roce začaly problémy. Čas od času se bez upozornění vypnul. Pravděpodobně to přehřívání GPU, které zmiňuje LuFi. CD, které jsem vypálil, se nedala číst (DVD v pohodě) a na displeji se objevily mapy (asi když jsem nechal NB pracovat zavřený).
    Reklamoval jsem. Servis SIL v Ostravě byl přetížený. Opravu začali až po 14 dnech a poté ještě čekali na díly. Už jsem i doufal, že reklamaci nestihnou vyřídit do zákonných 30 dnů a vrátí mi peníze. Nakonec to stihli těsně. Vyměnili mi desku, mechaniku i displej.
    Poté chvíli fungoval v pořádku.
    Po nějaké době se začalo opět projevovat vypínání, ale nebylo to tak často. Víc mě štvalo, že se občas neuspal (možná problém systému, ale měl jsem tam Win XP s jejich ovladači). Jednou jsem jej dost povařil, když jsem pouze zaklapnul víko, nepočkal na potvrzení uspání blikáním diody napájení a strčil do batohu. Když jsem přijel domů (autem), vzal jsem batoh na rameno a divím se zvuku. Rychle jsem jej natvrdo vypnul a otevřel všechny kryty, aby mohl vychladnout.
    Teploty disku mě taky dost strašily. Proto jsem udělal trochu netradiční „upgrade“ Momentus 5400.2 100GB => Momentus 5400.3 80GB. Doufal jsem, že přechod ze 2 ploten na 1 s kolmým zápisem pomůže teplotám. Účinek jsem ale moc nepozoroval. Možná tak 1 °C.
    Problémy s vypínáním se objevovali jenom tu a tam a tak jsem si říkal, že to nechám na prázdniny, až jej nebudu potřebovat do školy (reklamace by vyšla asi 2 měsíce před konec záruky). O prázdninách jsem ale byl pořád na brigádě a chvilka pročítání webu před spaním byla příjemný odpočinek, tak se mi nechtělo nb někam posílat a nemít jej kdoví jak dlouho k dispozici.
    Po 2 letech jsem měl opotřebení baterky >60%. Nechal jsem si ji repasovat. To mě stálo asi 1800 Kč.
    Co mě občas trochu otravovalo, byly všechny 4 USB u sebe. Jediné drobné bezvýznamné plus bylo, že byly zezadu na rohu, kde konektory nezavazely a šly nahmátnout poslepu.
    Nakonec vydržel ještě další rok. Po asi 3 letech a 1 měsíci provozu jsem jej ve škole uspal a na bytě se už neprobudil. Zkoušel jsem jej ještě resuscitovat sehnáním funkční desky, ale to nevyšlo a zpětně to hodnotím jako špatné rozhodnutí.
    Po těch 3 letech provozu jsem měl pár špatných bodů na displeji (jeden z těchto řetězů se mi roztrhl a zbytek narazil do displeje http://album.jabbim.cz/skvedo@jabber.cz/100_5136.JPG). Spodní vanu jsem měl na krajích dost odrbanou a několik vyražených kousků. Mechanicky u mě nb dostává dost zabrat. Vozím ho na kole na nosiči v brašnách. Je sice podložený oblečením, ale určitě to pro něj není žádný med. Ani v batohu se k němu nechovám jako v bavlnce. Víko jsem měl pěkné, protože po prvním půl roce (kdy byl většinou na stole, časy kdy jsem ho tahal sebou přišly až později) jsem si pořídil Skinbook samolepku. Palmresty jsem měl klasicky vyšoupané.

    Jako další nb jsem pořídil Lenovo Thikpad SL410. 15,6″ potvory se mi zdály všechny obrovské, tak jsem se rozhodl pro 14″. Menší jsem nechtěl, protože přes týden ve škole je to můj jediný stroj a přes týden ve škole nemám k dispozici externí monitor. Rozhodně jsem chtěl integrovanou grafiku (hry ani nemusím a starší to případně spustí, levnější konfigurace, lepší výdrž na baterku). Lenovo se mi líbilo kvůli trackpointu. Také jsem chtěl záruku realizovanou servisním partnerem, ne centrálním servisem.
    Mám tu nejnižší konfiguraci a bohatě mi stačí. Pouze jsem přidal další 2 GB ram. Kamarád měnil 2×2 GB za 2×4 GB, tak jsem je od něj měl levně.
    Servis už jsem taky vyzkoušel. Notebook mi došel ve středu (nechal jsem si jej dovézt PPL do školy) a v neděli odešel disk. Výbec se neidentifikoval ani v BIOSu. V pondělí jsem zašel do servisu, tam otestovali druhý disk, jestli není odpálený řadič. Disk si nechali, objednali nový a já mohl nb používat alespoň na Live CD Linuxu, což se poslední týden výuky na zápočty hodí. V pátek zavolali ze servisu, stavil jsem se tam a za 5 minut odcházel s novým diskem.
    O víkendu ještě vyměním pastu na chladiči. Připadá mi, že večer při prohlížení webu mě větrák na nízké otáčky dost ruší. Ale i tak teď už asi 20 minut komprimuji video, procesor vytížený na plno a teplota se stabilně drží 56-57 °C

    Asus mi určitě udělal dobrou službu, ale měl své vady.

  17. 17. skvedo  14.3.2012  13:29:21

    A ještě co se mi líbilo byly tlačítka na ovládání multimédií. Tu funkci přehrávání Audio CD ve vypnutém stavu jsem použil asi 2x, ale na ovládání Winampu se hodily. Sice si ovladače uzurdovali Play/Pause a Stop pro Windows Media Player nebo AsusDVD (pokud bylo nainstalováno) ale nastavil jsem si ve Winamp Play/Pause na tlačítko Skladba zpět a stačilo mi to. Později, když jsem začal používat Linux, fungovaly už všechny.

  18. 18. Ghost  15.3.2012  17:48:28

    riprex[9]: z akeho notebooku sa da vybrat 15,4″ Full HD S-IPS display? lebo afaik 15,4″ 16:10 s IPS nebol ziadny a 15,6″ 16:9 FullHD sa dnes bezne predavaju a su imho podstatne lepsie ako to co bolo pred nimi v 16:10 alebo 4:3 (Dreamcolor2 v HP 8560w a PremierColor v Dell M4600).

  19. 19. LuFi  15.3.2012  21:12:59

    Našel jsem si chvíli, abych můj report dokončil. Dodávám „fotky“ předchozího notebooku HP omnibook 6100
    https://skydrive.live.com/?cid=C838BBCA47B6D01B&id=C838BBCA47B6D01B%21204#cid=C838BBCA47B6D01B&id=C838BBCA47B6D01B%21230
    https://skydrive.live.com/?cid=C838BBCA47B6D01B&id=C838BBCA47B6D01B%21204#cid=C838BBCA47B6D01B&id=C838BBCA47B6D01B%21231
    Funkční A6Km musí být dnes opravdu rarita.
    Kamarádův A6Tc vydržel dva a půl roku: o prázdninách 2009 za mnou přišel s tím, že nejde zapnout. Strávil jsem celé horké odpoledne tím jak ten krám rozebrat, snad 200 šroubků. Abych se dostal k zálohovací CR2032 baterii musel jsem notebook komplet rozebrat a vytáhnout základní desku z šasi, „lepší“ umístění už snad nemůže být. Zkoušel jsem vytáhnout zálohovací baterii, odpojovat RAM, HDD, CPU, … nepomohlo nic. Tak jsem mu řekl, že je mrtvá základní deska, že s tím nejde nic dělat. V ASUS servisu řekli to samé, jen už nevím, jestli chtěli za výměnu základní desky 8 000 nebo 10 000. Každopádně ani jedno nemělo smysl. A tak jsem si vymontoval z A6Tc ventilátor a dal do svého A6Km, ale jak píše Jirka: zlepšil se charakter zvuku vydávaného ventilátorem, ale hlučnost zůstala nepříjemně vysoká.
    https://skydrive.live.com/?cid=C838BBCA47B6D01B&id=C838BBCA47B6D01B%21204#cid=C838BBCA47B6D01B&id=C838BBCA47B6D01B%21232
    https://skydrive.live.com/?cid=C838BBCA47B6D01B&id=C838BBCA47B6D01B%21204#cid=C838BBCA47B6D01B&id=C838BBCA47B6D01B%21233
    S malým středem původní Sunon MagLev měl opravdu otravný zvuk, s větším středem je z A6Tc nevím jaké značky, ale měl mnohem příjemnější zvuk, i když problém hlučnosti byl spíš v řídící elektronice a celkově zmršeným návrhem chlazení, jak jsem psal výš.
    Můj A6Km vydržel o půl roku dýl, pravděpodobně protože jsem pomocí utility RmClock snížil napětí CPU pro každý násobič a notebook používal 80% času s natvrdo nastaveným nejnižším násobičem, tj. na 800Mhz. Někdy v půlce dubna 2010 úplně stejný scénář jako u A6Tc: nešel zapnout ->rozebrání ->mrtvá deska. Ale notebook odešel v nejméně vhodnou chvíli. Zbýval měsíc do zkouškového a kupovat notebook na měsíc používání a pak aby se mi skoro 4 měsíce válel doma, a mezitím vyšly nové modely byl nesmysl. Na netu jsem četl o „opravování“ grafických karet pečením v troubě a někteří šílenci pekli i notebookové základní desky, a já se rozhodl, že se mezi ně přidám.
    Proces pečení jsem popsal tady (hledejte příspěvek od LuFi):
    http://extrahardware.cnews.cz/forum/viewtopic.php?f=4&t=7206&start=25
    Můj první dojem po vytažení z trouby byl asi takový: „Tak tohle už nikdy nemůže fungovat“. Pohled na různě poposunuté SMD rezistory, tranzistory, kondenzátory, cívky a odpadené konektory ze svých míst nebyl vůbec hezký. Fungovalo to, ale bál jsem se, že může každou chvíli odejít a tak jsem si na ten měsíc na koleje půjčil bratrův MSI GX620. Bát jsem se nemusel, pečení prodloužilo A6Km život skoro o 2 roky! Přestal fungovat až letos v lednu.
    Panty nepraskly, ale efekt „houpačka“ na nich byl snad od začátku, při jízdě autobusem jsem si s pohupujícím se displejem připadal až komicky.
    Dalším neduhem u A6Tc i A6Km byl slabý příjem Wi-Fi, v místech kde se spolužáci připojovali s acery, jinými asusy, fujitsu siemensy a dalšími (nejlepší byl R61) můj A6Km ani nenašel síť. Přenosové rychlosti velice rychle padaly dolů i při velmi dobrém signálu, už při vzdálenosti 5m od antény routeru (asus WL-500gP) klesla rychlost z 54Mbps na 48Mbps. Stále vytuhující utilitu pro správu Wi-Fi, ani nemá cenu zmiňovat, naštěstí šla vypnout a použít integrovanou správu ve windows.
    Teď na kolejích používám ThinkPad E520, není to tak bytelné jako spolužákův R61, ale jsem spokojen. Ve všech směrech o 100% lepší stroj, jediné co je horší oproti A6Km (a dost mě to mrzí) je displej a to nemyslím jen horší poměr 16:9, ale také barvy, hlavně podání černé a pozorovací úhly. Displej na A6Tc byl ještě lepší: jediné společné fotografie, blíže k „foťáku“ je A6Km.
    https://skydrive.live.com/?cid=C838BBCA47B6D01B&id=C838BBCA47B6D01B%21204#cid=C838BBCA47B6D01B&id=C838BBCA47B6D01B%21234
    https://skydrive.live.com/?cid=C838BBCA47B6D01B&id=C838BBCA47B6D01B%21204#cid=C838BBCA47B6D01B&id=C838BBCA47B6D01B%21235

  20. 20. Michal  16.3.2012  13:28:39

    To Ghost [18]: takový display jsem měl třeba v T61p a myslím, že byl i v W500 a to jsme jen u Lenova.

  21. 21. Ghost  17.3.2012  12:23:33

    [20] T61p aj W500 mali len TN displeje. posledne Tcka s IPS boli T60/T60p.

  22. 22. swarm  19.3.2012  13:17:42

    [19] Vyčerpávající storka :) Teď mi dochází, že RMclock jsem také používal. Můj Turion MT dokázal snížit napětí celkem o velký kus proti defaultní hodnotě. V kombinaci s fixní frekvencí 800MHz ten procesor prakticky neprodukoval teplo.

    I s tím Wifi příjmem máš pravdu. Proti předchozí Toshibě to bylo nebe a dudy. Toshiba se chytla skoro na všechno a viděla i sítě, které ostatní notebooky neviděli. Naopak s A6Km jsem měl ve spoustě prostor ČVUT velký problém (dneska už je tam teda router na každém kroku…).

  23. 23. Zložabák  28.3.2012  22:09:35

    Jak vidím, celkem se shodujete na spíše negativním stanovisku k tomuto notebooku. Moje zkušenosti jsou naopak pozitivní. Asus A6KM mám skoro 6 let, používaný cca 8 hod. denně na všechno (práce, hry, občas film), stále funguje. Jeví se mi téměř nezničitelný – plasty pevné, pár prasklin se objevilo až v posledních týdnech, odolnost vůči teplu extrémní – ventilátor, pokud příliš hlučí, prostě manuálně odpojím a basta fidli (teď zrovna jej mám odpojen), pokud teplota nedosáhne nějakých 100 C (což nedosáhne), notebook se sám nevypne a jinak mu to zjevně nevadí (je to normální?? :) ). Nezaznamenal jsem žádné zásadní problémy a dokud neumře :), budu jej používat a myslím, že to byla velmi dobrá koupě.

  24. 24. polo  20.5.2012  7:47:18

    Tento book som mal ako nahradny skoro 5 rokov az kim neumrel pred cca. pol rokom , chladenie ak sa to da tak nazvat , vydrz mizerna klavesnic strasna k tomu velka vaha a leskly panel nechapem ako som to mohol chciet a pouzivat kazdopadne vydrzal celkom dost a bez hocijakeho mechanickeho poskodenie sustavne prenasanie.
    Moja verzia Turion 2GHZ , 2x512MB DDR-400,Go7300 64MB , 80GB FUJITSU narozdiel od swarmovho ml aj Bluetooth a wifina mala aj A .

  25. 25. Paolito  18.6.2012  20:34:07

    A hele, muj prvni notebook :) Docela koukam na tu spoustu negativnich ohlasu, ja si ho poridil pred nastupem na VS, taky v roce 2006, a jenom nedostatecny vykon a vysoka hmotnost na kazdodenni noseni me donutili koupit vloni novy stroj. Pravda, vypada po tech letech jak kdyby ho prejel tank, ale funguje vlastne bez problemu (pokud nepocitam baterku, ktera nevydrzi ani nastartovani OS). Plasty kolem displaye jsou popraskane, kryty pantu jsem nekde poztracel, levy pant jsem musel sesroubovat (puvodni sroub zmizel :) – jedina oprava za ty roky), ale jinak funguje bezvadne, beru ho s sebou na LAN party :) Je pravda, ze topi jak blazen, a mit ho delsi dobu na kline se neda vydrzet, ale ventilator bych hlucnym urcite nenazval, aspon mi to za ta leta nejak neprislo. Jedine, co mi na nem vadi, je zminene Fn tlacitko na miste Ctrl, na to jsem si nikdy nezvykl, a potom baterie, i kdyz byla nova, tak pri zapnute wi-fi vydrzela jen lehce pres 1 hodinu. Ale vyzdvihnul bych DVD mechaniku, kdyz potrebuju precist nejaky stary nosic, se kterym si ostatni mechaniky nevedi rady, tak mam jistotu, ze muj stary ASUS ho prelouska :) Takze za mne urcite spokojenost (byt ovlivnena nostalgii).

  26. 26. zuzinal  3.3.2013  16:42:51

    Budete se divit,ale já ho používám ještě v roce 2013.
    Jen jsem u něj vyměnil větrák (odešlo ložisko) a jede pořád,každý den minimálně 4 hodiny.Na hlučnost už jsem si za ty roky zvyknul.

  27. 27. Roman  25.7.2013  10:46:10

    Jen se přidám se svou troškou zkušeností ohledně T61p, který jsem pořídil již jako starší a používám ho už asi třetím rokem. Před nějakými 8mi měsíci mi po probuzení jen 3x pípl a nic, prostě odešlá grafika – tyhle T61pčka s Quadrem 570tkou na to hromadně trpí a grafiky odchází. Tehdy jsem tedy pročetl různá fóra a došlo mi, že jakékoli výměny čipu nebo desky nemají smysl. Výměna je hoodně ztížena tím, že GPU je pro mě nepochopitelně přilepené, takže výsledek opravy je nejistý(často se oloupou pájivé body) a vyhazovat peníze nebudu. Tak jsme udělal jediné co šlo před rozprodáním na díly – do trouby jsem desku strkat nechtěl, to mi přijde hodně hardcore (ale možná je to nejúčinnější metoda kdo ví), prohřál jsem GPUčko horkovzduškou… a notebook chodil až do dneška, kdy jentak během nenáročné práce we Win blikl displej, rozsypal se obraz, pak rozsypaná modrá smrt a death.. Notes jsem eště v práci rozebral a prohřál GPU znovu a opět funguju…. Tak nevím, asi už je načase ho pomalu prodat :D Ale zase na ten notes jsem zvyklý a jednou začas ho rozebrat neni takový problém :D Otázka je, kolikrát to prohřátí vydrží …

    Jinak zkušenost mám ještě dost velkou s Acerem Aspire 5112 v té „nejsilnější“ konfiguraci, tedy s X1600 – jak jsem se tehdy namlsal když vyšla a notes jsem koupil vlastně hlavně kvůli ní a kvůli super dvoujádru Turion TL-50. Pak jsem se divil, že výkon grafiky je jen asi 60% oproti půvosdnímu očekávání…pátral jsem a pátral a nakonec mi přímo od Acera sdělili, že paměti maj pouze 64bit sběrnici…pěkně mě to vytočilo, protože standartně se dělala 128mička. Nonic, notes jsem používal, celkem jsem si ho oblíbil, protože i přes mizerné dílenské zpracování zejména krytu displeje a ošoupávání od tlačítek měl 4 USBčka 2.0, IRko na boku, pěkně citlivoučkou Wifinu, byl svižný, na baterku se dalo jet přes 3 hoďky, i nějaké ty hry se daly zahrát a chlazení, pokud se občas vyčistilo celkem fungovalo a notes nebyl přehnaně hlučný. Pak jsem ho poslal dále a krátce nato se dalšímu majiteli asi podělal čipset – přestala jít WIFIna (nešlo zřejmě mini-pci), vyhazovalo to nějaký chyby a USBčka nešly, ikdyž notes stále ještě nabíhal… takže prodáno za 5 minut 12 :D
    Jinak, protože mě dneska strašně iritují nové notesy s 16:9 nesmyslným nepoužitelným nudlovitým displejem, držím se tohoto T61pčka, možná přejdu na Precision M4400, který si mě získal hlavně kvůli možnosti 4jádra Core 2 Extreme QX9300 12MB cache oujéé …

  28. 28. MrNavara  2.1.2015  21:22:08

    Nedá mi to, nepodělit se s Vámi, i když po delší době. Na rozdíl od většiny zde píšících, já jsem s A6Km spokojený. Kupoval jsem nový v lednu 2007 (osvěžil jsem si to u zeleného mužíka v seznamu objednávek) a od té doby, jede každý den v průměru 4 hodinky, bez jakékoliv závady a stále na originálních XP-čkách. První 3 roky nošen do školy, pak jen na stole. Ale všechny plasty jsou v pořádku. Asi jsem šetrný uživatel :-D. Nehraju hry, používám internet, office, účetní software, fotky, filmy. .. Ale tedy mám novější model, než píše autor, s BT. Na klíně ho mít nejde, peče strašně, větrák hučí, ale nic šíleného. Větrák jede pořád. Když se někdy zastaví, bojím se, že upeču pc :-D. Sice už pokukuji po jiném, protože A6Km je pomalejší, přikládám to, ale originálním XP-čkám. A nashromážděným informacím.

  29. 29. Sid Vicious  27.1.2015  21:58:34

    Musím se připojit k fanouškům Asus A6km. Ne, že bych byl nějaký odborník, hodně sofistikovaných komentářů jsem nepochopil, ale každopádně tato diskuze mě velmi pobavila :-D, jelikož jako laika potrápilo vše co se tu píše. Asus A6km byla v roce 2006 i dle mého volba CENA-Výkon. Uvažoval jsem v roce 2006 úplně jinak než dnes. Stál mě v Mironetu asi 25 tis Kč, ale byl jsem tehdy moc spokojen. Dnes ho zde ještě mám, stále ve stejném stavu, funkční a s originálním XP HOME a dokonce ještě nedávno mi na něj přišly nějaké aktualizace WIN XP. To mě fakt pobavilo. Nepoužívám ho, mám dnes jiný, novější Fujitsu, ale na tento mám bezva vzpomínky, asi úplně stejné jak je výše popsáno. Takže ….třeba za 10 let se zde možná s Vámi podlím o to, jak mám na klíně Asus A6KM, hraji na něm nějaké DOS HRY, pálí mě topení a neslyším díky větráku televizi. Ano, takto to opravdu je…Zdar ne/povedeným Laptopům a jejich vývoji :-)


Napsat komentář