Apple MacBook Pro 5.3 (2009)

­Možná se někdo podiví, proč do muzea zařazuju něco, co je možná novější než některé notebooky návštěvníků. Mám k tomu dva důvody – rád bych si časovou osu ohraničil někde u konce (dlouhou dobu už bude vše jen starší) a taky si myslím, že konkrétně tento notebook si v muzeu článek zaslouží. První MacBooky Pro v unibody provedení totiž ovlivnily trh víc, než cokoli jiného ze stejné doby.

Na rozdíl od předchozího exponátu je MacBook Pro známý asi všem. Tato řada u Applu vznikla, když došlo k přechodu z PowerPC na procesory od Intelu. Od předchozích PowerBooků k příliš mnoha vizuálním změnám zprvu nedošlo. Šlo o notebook složený z několika hliníkových dílů s poměrně rozsáhlou výbavou (včetně klasického DVI).

Když byly v roce 2008 představeny nové modely MacBooků Pro, došlo k velké změně v provedení. Apple vsadil na kombinaci hliníku a skla, a aby to všechno bylo pevné, snažil notebook složit z co nejmenšího počtu dílů. Hliníkové části jsou tři (vnější strana víka, základna, spodní kryt komponent) a pouze dvě z nich jsou zásadní pro konstrukci. Provedení bylo marketingovým oddělením nazváno UniBody.

Hliník, kam se podíváš

Nová hliníková konstrukce slavila velký úspěch. Aby se tak razantní krok Applu vyplatil, musí obměňovat provedení s větším časovým odstupem. Asi by to bylo cenově neúnosné, vyrábět něco podobného pro jeden model z tisíce po dobu dvou let. Vzhledem k tomu, že tento výrobce má modelů jen pár a razantní obměny dělá klidně až po pěti letech, velké fixní náklady na přípravu výrobních kapacit se lépe rozloží.

Se stále větší penetrací Maců mezi lidmi začínají ostatní výrobci přemýšlet, jak vyrobit cenově přijatelně podobnou konstrukci, a více či méně úspěšně se jim to daří. Začínají tak roky hliníku doslova na každém kroku.

Nedá se říct, že by byl hliník lepší než jiné materiály pro stavbu notebooků. Je to kov, takže vede teplo z vnitřních komponent a podléhá větším teplotním výkyvům. Jeho celistvost zajišťuje, že nikde nezačne nic praskat, ale chybí pružnost. Při pádu tak může dojít k ohnutí celé konstrukce, které už nikdo jen tak nevyrovná. Většina hliníkových notebooků navíc byla (je) náchylná k poškrábání. Často na počítač stačilo jenom něco položit a nový škrábanec byl na světě.

Není nejvýkonnější, ale…

MacBooky Pro nepatřily k „nejnašlapanějším“ strojům pod sluncem. Kombinovaly rychlý dvoujádrový procesor Intel Core2 Duo s grafickou kartou střední třídy NVIDIA GeForce 9600M GT, což postačovalo pro většinu činností, pokud nešlo o hraní náročných her ve vysokých detailech a práci s komplikovanými 3D modely.

Přednosti hardwaru Macu byly někde jinde. Vynikal v parametrech, které dělají notebook notebookem – vydržel nadstandardně dlouho na baterii (o pár let dříve, než se z toho stal trend) a byl při normální práci velmi tichý (s SSD v podstatě neslyšný). K tomu všemu se přidala pohodlná klávesnice (bohužel ořezaná o některé klávesy vhodné při práci s textem), velký a přesný touchpad a hlavně chlouba zařízení – 15,4“ displej s rozlišením 1440×900 a nadstandardní kvalitou obrazu, která zůstala vysoko nad průměrem ještě mnoho let poté. Není divu, že se z UniBody MacBooků Pro staly velmi oblíbené stroje i mezi lidmi, kteří do té doby počítačům od Applu neholdovali. Některé hardwarové přednosti jsou nepopiratelné.

Postupný odklon ke spotřebnímu zboží

Produkty Applu byly dlouhou dobu přijímány jako nástroje pro profesionály zejména v oblastech kreativní tvorby, jako je práce s videem a hudbou. Při práci s obrazovým materiálem vynikal kvalitní displej (přestože postavený na technologii TN). Při práci se zvukem zas uživatelé oceňovali digitální vstup i výstup (věc u jiných notebooků nevídaná) a nízkou latenci při nahrávání a přehrávání.

Samotný systém však nebyl pro profesionály tak potřebný jako dříve. Část profesionálů zůstala čistě z historických důvodů, kdy Mac mnohdy poskytoval vhodnější programy a možnosti, někdo kvůli hardwaru a osobním preferencím. V době MacBooku Pro již byla většina profesionálního softwaru pro obě platformy (Mac OS i Windows), takže na operačním systému příliš nezáleželo.

Apple se po přechodu k procesorům Intel (ne, že by to nutně souviselo) a po vydání prvního telefonu iPhone zaměřil mnohem více na konzumní segment. Kreativců je proti spotřebitelům nepoměrně méně, takže byl tento krok pochopitelný a ukázalo se, že jako výrobce spotřebního zboží je Apple úspěšnější než ostatní.

Méně konektorů a vlastní ekosystém

Touha Applu mít speciální příslušenství a k němu speciální konektory, které nikdo jiný nepoužívá, provázela společnost od začátku. K tomu se přidávala ještě snaha u notebooků příliš to s výbavou nepřehnat. Relativně velký MacBook Pro měl pouze dva porty USB (2.0) a ty byly hned vedle sebe. Mimo ethernetu je tu už pouze jediné komunikační rozhraní Firewire (800). Sázelo se spíše na bezdrátové spojení s Wifi-N a Bluetooth.

Apple měl vždy ohromnou výhodu vlastního ekosystému. Lidé, kteří si kupují jeho počítače, často volí příslušenství stejné značky. Pokud se tedy rozhodne pro speciální port, není to takové zlo, jako když v PC světě něco změní jeden z dvaceti a ostatní to přejdou bez povšimnutí (kromě naštvaných uživatelů).

Mimo krátkého období, kdy Apple používal standardní VGA, a pak několika let se standardním DVI, měly všechny jeho notebooky speciální výstupy. Vzniklo mini-VGA (iBooky), mini-DVI (MacBooky, malé 12“ PowerBooky), micro-DVI (MacBook Air) a s příchodem UniBody Maců přišel ještě mini-DisplayPort.

Mini-DisplayPort se později ukázal jako dobrá cesta, kterou začali následovat ostatní výrobci. Apple za svou implementaci portu nechtěl žádné licenční poplatky a další výrobci se na něj zaměřili ve chvíli, kdy se rozmohl trend tenkých notebooků.

Přesto v případě MacBooku Pro platilo, že na 99% dostupných monitorů a projektorů bylo potřeba dokoupit speciální redukci a někdy to dokázalo znepříjemnit situaci (například při nenadálé potřebě připojit VGA projektor na cestách – vlastní zkušenost).

Defektní grafický čip

Použitý grafický čip NVIDIA GeForce 9600M GT patřil k defektním modelům, které se rozšířily mezi pár generací notebooků prakticky všech výrobců. Defekty se po čase nevyhnuly ani MacBookům Pro. Zde však byla výhoda v možnosti přepínat grafiku mezi dedikovaným čipem a integrovaným jádrem v čipové sadě (GeForce 9400M), která defektem netrpěla. Dedikovaný čip proto u většiny lidí nebyl příliš vytěžovaný a přežil mnoho let.

Mnohem hůře na tom byl předchozí „ne-unibody“ model, jehož GeForce 8600M (taktéž defektní) běžela neustále.

Boot Mac OS X 10.7 Lion

Originálně byl notebook dodáván se systémem Mac OS X 10.5 (Leopard). K mému kusu bylo přiloženo také upgrade DVD s verzí 10.6 (Snow Leopard). Sám jsem nakonec povýšil na verzi 10.7 (Lion), se kterou se počítač bez SSD znatelně zpomalil. Výměna disku za SSD se ukázala jako velmi dobrá cesta a srovnání rychlosti startu to jen potvrzuje.

Technická specifikace

  • Procesor: 2,66GHz Core2 Duo P8800 (2 jádra, 3MB L2 cache, 1066MHz FSB)
  • RAM: 4GB (standardní SO-DIM DDR3 modul s taktem 1066 MHz)
  • Grafický adaptér: NVIDIA GeForce 9400M (integrovaná) + NVIDIA GeForce 9600M GT (256MB 128bit GDDR3)
  • Sběrnice: PCI Express 2.0
  • Displej: 15,4“ aktivní TFT s rozlišením 1440×900 (6bit TN)
  • Pevný disk: vlastní 2,5“ 64GB MLC SSD (původně 320GB disk, 5400rpm)
  • Rozhraní: 2x USB 2.0, Firewire 800, 1Gb/s LAN, zvukový výstup, zvukový vstup, čtečka SD, mini-DisplayPort
  • Bezdrátové možnosti: Wifi-N, Bluetooth 2.1, infra-přijímač
  • Výměnné jednotky: DVD SuperDrive

Schopnosti grafické karty:

  • Minimální rozlišení: 640×480
  • Maximální rozlišení: 2560×1600
  • Architektura: 32 pipeline, Shader Model 4.0
  • Podporované 3D API: DirectX 10, OpenGL 3.3
  • Podpora současného běhu interního displeje a externího monitoru (klonování i rozšířená plocha)

Pod čarou

Notebook jsem dostal v době, kdy se již to MacBooků Pro začaly dostávat novější procesory. Více než půl roku jsem se jej snažil používat, ale nakonec jsem došel k závěru, že studený/horký hliníkový povrch, řezavá přední hrana a redukované rozložení klávesnice mě při práci příliš omezují, a tak byl po napsání tohoto příspěvku notebook prodán.

Komentáře k článku

  1. 1. riprex  29.6.2012  13:37:18

    Já už se taky nějákou dobu snažím spřátelit se s MacBookem Pro (Late 2011), ale moc se mi to nedaří. Nevadí mi rozdílný systém, na hliník jsem si taky zvykl a už mi to ani moc nevadí, z portů mě nejvíc rozčiluje málo USBček – naopak potěší ale Thunderbolt. Ani nevím co je tam za grafiku a o processoru vím jen to, že je to čtyřjádrová i7 – výkonem mě neomezuje a bezproblémů to stačí na cokoliv co dělám. Oceňuji rychlý náběh systému, ale i vypínání, uspání atp. Kvalita displaye je taky příkladná… všechno je to prostě hezké až na dvě zásadní věci které mě vytáčí a kvůli kterým ho nechci – klávesnice a trackpad. Vadí mi ořezanost klávesnice, při práci v dost programech schází potřebné Fka, která jsou přes Fn, chybějí další funkční klávesy… Na Trackpadu mě zase chybí pravé tlačítko a používání CMD je na nic. Zkrátka pokud bych byl naučen delší dobu žít ve světě Applu, tohle by mi asi ani nevadilo, ale vzhledem k tomu, že jsem měl a mám i ThinkPada, tak se s tím nesmířím a notebook půjde rovněž do světa. Výměnu notebooku už budu muset řešit – z mé R500 občas už i ulítne kus plastu, ale to se dalo čekat vzhledem k tomu, že mě pravidelně aspoň jednou za týden spadne na zem a že se k ní nechovám vůbec pěkně. Ale co koupit, to naprosto netuším – ThinkPady pro mě už s novou řadou skončily definitivně, jako pro asi většinu jejich současných uživatelů.

  2. 2. Michal  29.6.2012  20:56:31

    Ja jsem pochopil jak je snadne se nechat uzavrit do nejakeho ekosystemu kdyz jsem si koupil prvni thinkpad. Nasel jsem uz tolik jinych notebooku co by se mi libili, ale nemaji trackpoint.

  3. 3. Adam  29.6.2012  21:40:19

    [2] Jo na tom neco sakra je ;-D

  4. 4. riprex  29.6.2012  21:41:54

    No tak ono trackpoint byl asi první opravdu rozumně použitelné ovládání kurzoru na noteboocích. Než s tím IBM přišlo, tak tu byly jen trackbally případně nic a nebo různé výsuvné hrůzy, jejichž reálná použitelnost byla nulová, jen to bylo zajímavý. Když jsem poprvé viděl ThinkPad s trackpointem a navíc barevným displayem… bylo to jako něco z jiného světa :). Právě proto je mi líto, že ThinkPady dopadly, jak dopadly. Lenovo zničilo a podělalo úplně vše. Když to koupili, doufal jsem tajně, že ThinkPady zachovaj a budou je měnit jen minimálně a půjdou hlavou proti zdi a všem zbytečnejm moderním trendům a skvělá T60, která přišla hned po dokončení akvizice (a po tragicky poruchovejch T4x) mě v tom utvrdila. Bohužel zhruba od řady XY10 (např. T510) to začali kazit klávesnicí a 16:9 poměrem. Ale víceméně jsem to bral jako nutné zlo, přecijen jen Apple si v dnešní době dovolí a může dovolit dělat něco úplně odlišného, protože toho vyrobí hodně a má na to. Nakonec asi budu muset tu klávesnici přežít a u Maca zůstat, protože v současné době se mi nic jiného nelíbí, ale možná jsem jen špatně hledal. Už dlouhou dobu se mi totiž do ruky nedostalo nic jiného než jen nezajímavej a bezduchej šrot vyrobenej bez ohledu na kvalitu a přání uživatele.

  5. 5. Honza  1.7.2012  13:30:48

    O tom že GF8600 je defektní jsem věděl už dávno ale že je 9600 defektní slyším po prvé.

  6. 6. swarm  1.7.2012  13:42:33

    [6] Honza: Jo, taky. Konkrétně k MacBookům doporučuju tento článek:

    http://gizmodo.com/5107277/do-the-new-macbook-pros-have-faulty-nvidia-graphics-cards

  7. 7. Ladis  1.7.2012  17:26:47

    [1] Stejně jako na nových PC notebookách si na Macu můžeš přepnout na chování Fka přímo a světlost/hlasitost/.. přes Fn. Chybějící Insert apod. jsou řešený klávesovými zkratkami přes zbylé klávesy. Pravé tlačítko na trackpadu je třeba 2 prsty, když si to zapneš (já nepoužívám tlačítko vůbec, místo toho tapuju). Jo a zajímalo by mě, z čeho tě těší ten Thunderbolt – to do něj máš připojeného i něco jiného než externí monitor?

  8. 8. riprex  2.7.2012  12:15:23

    Je hezké že si to můžu přepnout, jenže to nic neřeší, když pak zase jde špatně používat funkční klávesy. To by se tam nevešlo o řadu víc ?!? A chybějící delete, page up… to je taky pěkně k ničemu – tyto klávesy docela i používám. To je asi jako kdyby chtěl někdo říct že člověk nepotřebuje ruce a nohy, že mu stačí jen ty ruce, když se s nima dá taky chodit… Ještě bych doplnil že mě na OS X naprosto štvou minimální možnosti nastavení powermanagementu, ale to už bych od Applu chtěl moc, já vím. Pravé tlačítko dvěma prsty? Jsme zase zpátky, proč to dělat jednoduše, když to jde složitě že?
    Thunderbolt se hodí nejen k monitoru, ale i k externímu HDD… spoustě dalších zařízení. Jasně že dneska to ještě není tak rozšířené, ale beru to jako pozitivní věc, protože věřím, že se to rozšíří (jak to bylo s USB ?).

  9. 9. Ladis  2.7.2012  15:05:36

    [8] S USB to bylo a je jinak, však v nových Macách máš USB 3.0, takže disk připojíš plnou rychlostí přes ten (a rámeček je levnější než verze pro TB). Zbytek hodnotím tak, že Mac v tomhle není horší než PC, protože i tam není řada kláves navíc (opět Fka nebo funkce přímo a druhé přes Fn) a na spoustě PC notebookách Home/End a PgDown/PgUp chybí, nebo aspoň jedno z toho, a jsou přes Fn (mimochodem mně je to příjemnější přes Fn na šipkách, než úplně mimo základní klávesnici – jak je to nad numpadem u notebooků s numpadem). Ty 2 prsty mi přijdou lepší, než otravovat ostatní hlasitým klapáním tlačítek, ale to je každého věc. Ještě k tomu power managementu, pokud to srovnáte s Acerem apod., kde je jen základní power management ve Windows, tak není horší než PC.

  10. 10. Michal  2.7.2012  17:47:55

    [8] Ono je to spíš o tom, že toho Maca jsi koupil dočasně a ne proto, že bys ho chtěl ( asi za dobré peníze, nebo tak něco) a teď na něm občas i pracuješ. Ono nejde Maca používat stejně jako Win, chce se to naučit všechny fígle, klávesové zkratky, gesta apod ( než jsem začal dělat na Macu, tak jsem ani na PC nepoužíval moc zkratech, teď už nechápu jak jsem bez toho mohl být a je jedno zda na Macu nebo Win). Teprve pak se dá s Macam splynout a zjistíš, že je to dobře vymyšlené a funguje to, ale trvá to pár dní, týden. Pak zjistíš, že to, co píšeš, že TI chybí Ti vlastně chybět nebude. Ty to totiž teď berešjako Win a porovnáváš to s Win notebookem. Já sám dělám na PC a vždy na něm dělat budu, ale Měl jsem hodně Maců za posledních X let a líbí se mi to a na běžnou práci zcela dostačující, líbila se mi rychlost, malé latence, rychlost používání atd. Bohužel jsem kolem Vánoc prodal výborný MBP 13″ a koupil zcela nový MBA 13″ a tam byla spousta chyb a nedokonalostí ( nebyl vůbec odladěň OS X 10.7 a tím počítač často lagoval, dlouho se připojoval do sítě apod). Od té doby Maca nemám, ale nevyluřuji ho jako pěkného příjemného společníka na cesty, ale asi bych šel opět do MPB 13″

    Pokud chceš ocenit Maca, tak na něm dělej aspoň měsíc v kuse bez užívání PC s Win a uvidíš, že některé věci přehodnotíš – asi ne všechny a možná zjistíš, že to není pro Tebe to pravé

  11. 11. Michal  2.7.2012  17:53:00

    Malý dodatek: Jsem teď na MFF v Karlových Varech a všechny notebooky tu máme Sony ( sponzor) a hodně lidí u mě v kanceláři ( guestservice, překladatelky a podobná sorta) má s PC s Win velké problémy, protože normálně jedou na Macu, nebyli tu schopni ani něco vytisknout nebo něco zpracovat, snažili se používat gesta a pak to dělalo na těch Sony hrozný bordel ( nějaké scrollingy a podobně ty sonky umožnují, ale v tomhle je Apple míle v před). Už jsem musel několika z nich něco dávat do pořádku a vysvětlovat jak na to, protože byly úplně ztraceny. Přitom tu stejnou práci dělají na Macu bez jediného zádrhelu a automaticky. Ta jednoduchost a vyladěnost Maca při ovládání má opravdu hodně do sebe.

  12. 12. riprex  3.7.2012  0:00:32

    Maca jsem si zapůjčil na dlouhodobější test, takže ano, nic definitivního. Moje práce mi nedovoluje migraci z Windows, takže to osobně beru hlavně z pohledu práce s Windows. Jestli je nebo není na OS X všechno tam kde má být a je to dobře vymyšlené, to je velmi subjektivní. Faktem je, že je velmi dobře sladěn SW a HW. Za sebe prostě říkám, že je mi Mac proti srsti – sice je kvalitně zpracován, ale prostě mě omezuje a to nechci, přizpůsobovat své návyky a měnit zažité rituály. Nemyslím, že by byl Apple v ovládání napřed. Je prostě jen jiný a dokázal trackpad dotáhnout tak, že nemá konkurenci a umí toho nejvíc, ale prostě na ThinkPadí TrackPoint nemá a klidně si mě kamenujte, ale ne. Proto prostě hlavní dva důvody, proč nemůžu mít Macbook jsou klávesnice a myš.

    PS. Dělám na tom v kuse už tak čtyři měsíce a stejně mě to nehorázně se#e jak s OS X tak s Win

  13. 13. Michal  3.7.2012  8:04:55

    To sladění SW a HW je jen mýtus – to byl i důvod, proč jsem se hodně rychle zbavil MBA 13″ Late 2011. Já jedu taky na Thinkpadach a právě trackpad od Maca je jediné zařízení, které se mi ovládá stejně pohodlně a rychle jako trackpindu Thinkpada a každé z nich má svá specifika, ale v rychlosti práce jsou si dle mě rovni.

    Přesto na základě posledních zkušeností z právě probýhajícího KVIFF vidím jak je Mac pro hodně lidí jediná možná volba – právě tou primitivností ovládání.

  14. 14. riprex  3.7.2012  8:48:57

    To jsou kecy, ovládání není jednodušší než u Windows, jde jen o to s čím se člověk naučí…

  15. 15. pavt  4.7.2012  21:18:16

    riprex->Vidím, že s MB Pro bojujete v jistém ohledu podobně, jako já se svým MBA. V podstatě mi vadí to samé, chybí Delete, PgUp/Down, Home/End, no a detailnější powermanagement. U mého MBA pak je slyšet větráček více, než bych chtěl, a počítač se dost přehřívá. Fakt, že nyní mám v Opeře otevřeno cca 10 tabů, teplota je 65C a větráček je slyšet, tento fakt si neumím moc jasně vysvětlit. Výdrž na baterie – žádný zázrak, zlaté staré Vaio TZ…
    Nicméně, když si systém vylepšíte různými utilitami (například já mám Delete namapované na SHIFT+BACKSPACE, je to skvělé), tak bych si celkem dovolil tvrdit, že efektivita je na Macu vyšší, než na Win. Samozřejmě, i ty si můžete ruzně vyšperkovat, ale má zkušenost říká, že je to bohužel velmi často na úkor stability, což u Macu není. Ale chce to čas – mě to trvalo 2 roky. Také to člověk musí brát s plnou vážností, jen tak si na Mac občas odskočit je k ničemu.
    Sladění HW a SW – dobré, ale řekl bych, že 10.7 má stabilitu horší. Občas (velmi málokdy, cca 1 za měsíc) se mi stane, že se MBA neprobudí, případně reaguje zmateně.

  16. 16. Ladis  4.7.2012  21:42:05

    [15] Na Delete nepotřebujete utilitu, je to Fn+BackSpace :D

  17. 17. swarm  4.7.2012  23:08:19

    [16] To je na prd, protože takovou zkratku nestiskneš jednou rukou.

  18. 18. Michal  5.7.2012  12:43:00

    [15] Přesně to jsem se snažil říct, že pokud na něj přejdeš jako na plný systém, tak je uživatelsky velmi přívětivý a troufnu si říct, že pro hodně lidí ( co s IT moc nedělají a práce na PC je pro ně jen nutné zlo), je práce na Macu rychlejší a jednodušší. Letošní KVIFF mě o tom přesvědčil.

  19. 19. Peter  13.3.2023  22:39:32

    Skvely notebook, s Debian 12 a LXQT desktop, pouzivam dodnes. Dela vsechno co potrebuju :)


Napsat komentář