Rozvíjející se segment tenkých workstation notebooků

Někomu to připadá jako špatný krok od výrobců, ale já z něj mám vyloženě radost. Na trh se totiž dostává stále více mobilních pracovních stanic v tenkém a lehkém provedení. Často slýchám tvrzení, že pracovní stanice musí mít maximální výkon, ale ono to není univerzální pravidlo. Hlavní je, aby svým výkonem odpovídala nárokům jejích uživatelů – a právě na ně jsou tenké varianty odpovědí.

Na trhu jsou (resp. brzy budou) tři 15,6“ tenké workstation notebooky – DELL Precision M3800 (v inovované variantě s ThunderBolt portem), HP ZBook 15u a Lenovo ThinkPad W550s. Každý z výrobců vysvětluje, proč právě ten jeho produkt je nejlepší na trhu, nicméně říct, že jeden je univerzálně nejlepší, v tomto případě prostě nejde. Každý z těch strojů má totiž úplně jiný přístup a jiné zacílení. Spojuje je pouze tenké provedení a úhlopříčka 15,6“.

DELL Precision M3800

M3800 je nejstarším ze zástupů této třídy a DELL byl první, kdo reagoval na změny potřeb svých zákazníků. Loňský model se začátkem roku dočkal několika úprav specifikací. Drží si sice původní vzhled a zatím také procesorovou platformu (protože 5. generace Core vyšla zatím pouze v úsporných modelech U a nižších), ale hlavní novinkou je přidání jednoho portu ThunderBolt, který v sobě v podstatě nabízí rychlost PCIe rozhraní a je tedy vhodný pro zařízení s největšími nároky na výkon a latenci.

Právě ThunderBoltem DELL (snad) řeší jednu z hlavních výtek, které směrem k tomuto stroji zazněly – absenci dokování. Nějaké ty USB a bezdrátové doky jsou sice pěkné hračky pro nenáročné uživatele spotřebních notebooků, ale ve třídě workstation nemají co dělat. DELL mi měl dle dohadů vydat ThunderBolt dok, který bude pro obraz využívat nativní přenos DisplayPort, čímž by se mohl problém vyřešit.

Zůstává k doku jen pár otázek – jaká bude cena, zda bude nějak specificky vyřešené napájení notebooku z doku (velmi pravděpodobně ne a bude nutné připojovat napájení separátně) a zda nabídne dok připojení více monitorů (pokud ano, tak zda nepůjde jen o rozdělení jedné DP linky, kdy dva monitory současně mohou mít rozlišení jen do 1920×1080).

Pokud jde o zbytek notebooku, loňskou původní verzi jsem testoval i zde na blogu. V podstatě všechno stále platí, neboť ani procesor a grafika se nijak nezměnily. Ke změně došlo u displeje, kdy původní 3K je v hi-end konfiguraci nahrazen 4K (3840×2160) – základní full-HD IPS displej (1920×1080) samozřejmě zůstává.

V kontextu nabídky trhu je DELL nejpokročilejší z hlediska použitých technologií. Jako jediný z výrobců nabízí čtyřjádrové Core i7 (byť úspornější variantu s 37W TDP), takže z hlediska výpočetního výkonu nabídne skoro to samé jako velké (tlusté) pracovní stanice. Taktéž NVIDIA Quadro K1100 (2GB 128bit GDDR5) je dostatečná po většinu zákazníků, neboť je nejčastěji konfigurovaná i v případě velkých stanic.

Omezení proti nim je v případě operační paměti, neboť jsou pro ni vyhrazeny pouze dva sloty místo čtyř (charakteristických pro workstation notebooky). Tím pádem místo 32 GB je maximum paměti omezené na 16 GB. Toto omezení však mají všechny tři tenké stanice a dá se pochopit.

Hlavní kompromis M3800 je ovšem v absenci nativního dokování (ok, ThunderBolt může být částečná náhrada) a minimální konektorové výbavě. Má pouze dvě USB 3.0 (+ 1x USB 2.0), z čehož jedno rovnou zabere přibalený USB3-to-LAN adaptér, neboť kabelový ethernet zde chybí. Taktéž v pracovním prostředí stále poměrně běžné VGA (pro připojení projektoru v zasedačkách) byste hledali marně.

Z řad uživatelů také poměrně často zaznívají stesky, že notebook nemá numerickou část klávesnice a DELL ji pro jistotu nenabídl ani v podobě zástupné numeriky, která se vyvolává držením přepínače Fn. Zde DELL trochu podcenil požadavky uživatelů, neboť numerická část se v mnoha profesionálních programech intenzivně používá.

Navzdory nejvyššímu výkonu je M3800 ze všech tří nejtenčí. DELL také tvrdí, že nejlehčí s 1,88 kg, nicméně v konfiguraci s diskem ten můj testovaný kdysi vážil 2,05 kg (což je však pořád skvělá hodnota).

M3800 se skvěle hodí pro různé reportéry a lidi, kteří často cestují a potřebují na cestách pracovat s videem. Je tu k tomuto účelu vysoký výkon, nevadí pak tolik absence numerické části a navíc je možné zpracovávat 4K video v nativním rozlišení. To nikdo z konkurentů nenabídne. Je však dobré dodat, že DELL Precision M3800 je ze všech tří také nejdražší – ve chvíli, kdy nepotřebujete čtyřjádro, ani 4K displej, bude těžší vyšší cenu při nákupu ospravedlnit. Krom toho na rozdíl od zbylých dvou si ho nemůžete nakonfigurovat s 3G, resp. LTE modemem. Nezbývá než doufat, že se objeví nějaký dok, protože jinak možná M3800 i nadále zůstane spíše na okraji zájmu.

HP ZBook 15u

Spolu s DELLem kdysi HP vydalo svou odpověď na tenkou pracovní stanici – byl jí 14“ ZBook 14, který na rozdíl od větších ZBooků (15 a 17) vychází z přepracované řady EliteBook a od modelu 840 se liší pouze přítomností CAD grafiky AMD FirePro M4150 a slušivějším černým provedením (a více konfiguracemi s SSD a full-HD IPS displejem). ZBook 14 jsem na blogu také loni testoval.

HP letos odpovídá zákazníkům, kterým se sice ZBook 14 líbí a výkonově by stačil, ale oni by chtěli větší (15,6“) displej. Odpověď je ZBook 15u, který je úplně stejnou cestou jako ZBook 14 a je odvozen od EliteBooku 850. Rozdílem budiž opět CAD grafika (AMD FirePro M4170, 1GB 128bit GDDR5), černé provedení a full-HD IPS displej (vyšší rozlišení HP nenabízí).

Z hlediska úložného prostoru je situace podobná jako u Precisionu M3800. Je možné mít SSD (zde max 256GB v M.2 slotu) a k tomu pevný disk (až 1TB). Grafika je slabší podle situace o 0-30 %. V herním výkonu jasně zaostává nejvíc, ale v CAD aplikacích se rozdíl mnohdy smazává. Jde sice z mého pohledu o slabší jádro, ale pro potřeby profi aplikací je alespoň doplněné rychlou 128bit GDDR5 pamětí.

Hlavní kompromis je nutné udělat v případě výpočetního výkonu, neboť ZBook 15u je možné vybavit pouze dvoujádrovými úspornými Core. V případě páté generace mají tyto procesory konečně vyšší výchozí takty (ve všech případech i5/i7 konečně nad 2,0 GHz). S Core i7-5600U je výchozí takt 2,6GHz s TurboBoostem na 3,2GHz (což je skoro stejná hodnota Turba jako u M3800 s čtyřjádrem). Tento procesor nabídne přibližně stejný výkon při zátěži pouze jednoho jádra, ale v zátěži obou jader počítejte s výkonem pochopitelně na polovině.

Na rozdíl od M3800 zde sice nenajdete ThunderBolt, ale ve všem ostatním je konektorová výbava lepší. Je zde totiž všechno to, co je dnes běžné na klasických noteboocích – čtyři USB 3.0, kombinace DisplayPortu a VGA, LAN i čtečka paměťovek a SmartCard. Krom toho je na blogu nativní dokovací port. Tenká dokyna, na kterou se notebook pokládá, je vybavena dvojicí DisplayPortů a VGA a je možné k ní připojit až tři externí monitory současně.

ZBook 15u má velkou výhodu v přítomnosti velkého klasického touchpadu s vyhrazenými tlačítky, což je na jemnou práci bez myši vždy vhodnější než beztlačítkové varianty. Je tu navíc také trackpoint (ovšem bez prostředního tlačítka). Klávesnice bohužel také nemá numerickou část (tehdy mi bylo jako důvod řečeno, že kvůli malé tloušťce notebooku by klávesnice mohla být do krajů pouze v případě, že by po stranách nebyly žádné konektory), ale je tu kolem písmene I a K zástupná numerika, kterou je v základu možné zapínat a vypínat přepínačem NumLock. Pro rychlé zadávání je však praktičtější neoficiální hack s aktivací pouhým držením Fn (stačí zapnout NumLock a uspat/probudit notebook; pak to funguje i po vypnutí a restartech do prvního přepnutí NumLocku z klávesnice). Mám to tak na svém pracovním EliteBooku 840 se stejnou klávesnicí a zástupnou numeriku přes Fn používám často.

HP se podle mě se ZBookem 15u dobře trefilo do požadavků trhu. Jeho silná stránka spočívá v nízké ceně. Tady u nás by měly začít nejslabší konfigurace s i5 a jen full-HD TN displejem lehce nad hranicí 30 tisíc, takže i o kousek vyšší s full-HD IPS nebudou příliš drahé. Základ Precisionu M3800 je o víc jak polovinu výše. Navíc v podstatě není nutné dělat velké kompromisy v servisovatelnosti a konektorové výbavě – je tu všechno a k výměně komponent není potřeba ani šroubovák.

Hlavní cílovku určitě nevidím u lidí zpracovávajících video, ale spíše u lidí pracujících s CAD softwary. U mnohých CADů je totiž problém, že z hlediska procesoru jejich rychlost závisí čistě na výkonu jednoho jádra, který mají tyto úsporné procesory skoro stejnou jako čtyřjádra. Zároveň je však přítomna grafika s CAD akcelerací, která v daném zaměření porazí libovolné výkonné herní GeForce/Radeony. Často se ve firmách fasují na CADy různé těžké a všestranně výkonné mobilní workstationy (pokud teď pominu, že spousta podobných uživatelů stále jede na stolních počítačích), které se pak při práci obvykle spíše flákají. ZBook 15u takový výkon nenabídne, ale v mnoha případech nabízí přesně ten výkon, který je potřeba, takže rozdíl nemusí být vůbec poznat.

ZBook 15u je z mého pohledu low-cost CAD stanice s cenou, díky které bude dostupná i těm zaměstnancům, kterým by drahou mobilní pracovní stanici vedení neschválilo. Ostatně cena se vlastně příliš neliší od klasických business notebooků. Reálná hmotnost je 2,03 kg.

Lenovo ThinkPad W550s

Lenovo dosud žádnou tenkou workstation nenabízelo. S tím, jak se v rámci 14“ ThinkPadů T hodně rozšířily ztenčené modely s úspornými procesory, bylo jen otázkou času, než dojde na tenký model také pro 15,6“, od kterého bude odvozena také workstation varianta. Tou je právě W550s (alternativa k business T550s). Relativně tenká a relativně lehká stanice, která jako jediná ze tří nabízí velkou klávesnici s dedikovanou numerickou částí.

ThinkPad je o malinko tlustší než jeho konkurenti. Větší rozdíl je hlavně v hmotnosti, která je zde 2,23 kg. Výkonem má blíž k ZBooku 15u, neboť také využívá pouze úsporných dvoujádrových Core i5/i7. Kompromisní je v jeho případě absence slotu pro SSD, takže si uživatel může vybrat pouze to, čím osadí jedinou 2,5“ pozici – buď až 1TB diskem, nebo až 512GB SSD. Taktéž grafika (nová low-end NVIDIA Quadro K620M) ze specifikací vychází nejhůře, neboť své 2 GB paměti má pouze 64bit GDDR5 (což znamená nižší propustnost) a vlastní jádro je také osekané. Na spoustu činností to jistě bude stačit, ale jak bude zvládat složité 3D scény, to půjde odvodit až z nějakých testů.

Klávesnice s numerikou je ve workstation segmentu velké plus, a jestli Lenovo k W550s někoho naláká, tipuju, že nejčastěji bude jako argument právě klávesnice. Výhodou ThinkPadu je nejlepší trackpoint, který po velkém omylu Lenova má opět svá tři vyhrazená tlačítka.

Konektorovou výbavou je W550s podobné ZBooku 15u. Má LAN, tři USB 3.0 a kombinaci VGA a mini-DP. Navíc také podporuje standardní dok (konektor má na spodku).

Displeje jsou v nabídce dva (když nepočítám dotykové varianty). Základní je full-HD TN panel (1920×1080) a příplatkový je 3K IPS panel (2880×1620). Bohužel v nabídce chybí často vyhledávaný full-HD IPS panel, který spoustě lidem plně postačuje z hlediska obrazové kvality i pracovní plochy a nemusí se u něj (na rozdíl od vyšších rozlišení) řešit zvětšování DPI v operačním systému (čímž odpadají velké problémy se vzdálenou plochou a externími monitory… které jsou ve Windows stále nevyřešené). Na druhou stranu je potřeba říct, že full-HD TN ve W550s je pořád o dost lepší než full-HD TN, které je v ZBooku 15u. Má vyšší svítivost i kontrast a barvy (to, co je v ZBooku jako základ, je stejný panel, jaký mají některé full-HD notebooky do 10 tisíc – evidentně se počítá s tím, že si tam každý připlatí za IPS). U rozlišení 2880×1620 zas může být problém, že při zvětšení DPI na 200 % bude pro někoho příliš malá reálná pracovní plocha (= 1440×810). Když už vysoké rozlišení, sám bych asi koukal až po 4K.

S cenou W550s si zatím nejsem jistý, nicméně očekávám, že bude někde mezi HP a DELLem. Ve specifikacích grafiky a úložišť trochu zaostává, nicméně vizuálně se mi líbí. Předpokládám, že bude vítězit tam, kde uživatelé chtějí klasickou pracovní stanici, ale jsou ochotni obětovat nějaký ten výkon ve prospěch výdrže na baterii (až 20 hodin při nenáročné práci v maximální konfiguraci) a hmotnosti. Numerická klávesnice spolu s nejvyššími kapacitami baterií budou zcela jistě dobré prodejní argumenty. Zacílení bych viděl primárně na 2D, resp. entry-level 3D CADy a vizualizace.

Závěrem

Aktuální nabídka tenkých workstation notebooků se sice pomalu rozrůstá, nicméně jak je vidět, není možné vybrat vítěze. Každý ze zmíněných notebooků má stále určité kompromisy, a ač si myslím, že pro tuto kategorii na trhu určitě je místo, bude zajímavé sledovat, jak budou reagovat uživatelé na tyto stroje, které musí nejdříve vyšlapat cestičku.

Komentáře k článku

  1. 1. netrunner  2.2.2015  19:19:55

    Sice si osobně myslím, že tloušťka je ten nejméně důležitý rozměr, ale to je samozřejmě osobní vkus. Já bych spíše uvítal minimalizaci rámečků kolem displeje a tím celkové zmenšení těla notebooku – třeba jak to Dell předvedl s novým XPS 13. Stávající notebooky by se mohly zmenšit, případně by se do stejných těl vešly větší displeje. Obojí by bylo výrazné plus.

    Ohledně výkonu tenkých pracovních stanic mám ale trošku obavy. Podle mě není důležité, jaký dokáže notebook podat výkon maximálně. Pro reálné nasazení je mnohem důležitější, jaký výkon dokáže podávat stabilně. Dell to u M3800 zvládl, k žádnému omezení nedochází ani při dlouhodobé zátěži. Na další dva notebooky jsem zatím podrobné testy nenašel. Obávám se totiž, aby to nedopadlo jako u W540 nebo W530, které se prostě po nějaké době zátěže zahřejí tak, že se uthrottlují až k naprostému minimu. A zrovna třeba u zmíněného počítání videa je dost rozdíl, jestli běží vše na maximálním taktu nebo na 3x nižším základním. A umělé omezení výkonu při běhu na baterii u některých modelů si ani nezaslouží delší komentář, přenosný výkon tím absolutně ztrácí smysl.

    Doufám tedy, že s nastupující novou generací Intelovských procesorů zase posunou výrobci notebooky někam dál. Obávám se ale, že energetickou úsporu přetaví jen v hubenější notebooky (ale i tablety, mobily…) se všemi doprovodnými neduhy.

  2. 2. swarm  2.2.2015  19:36:07

    [1] Pro mě tloušťka není extrémně důležitá, ale většinou jde ruku v ruce s hmotností a ta pro mě důležitá je. Teď mám tenký notebook (V15 Nitro) s čtyřjádrovým i7 a 2,2kg hmotností a je to strašně pohodlné. Tříkilovou stanici bych už asi nikdy netahal, pokud by to nebylo nezbytně nutné.

    Pokud jde o výkon tak slouhlasím – ať už je výkon nastavený jakkoli, workstaion notebook ho musí umět podávat trvale. Ideálně i na baterku (u grafiky tomu obvykle NVIDIA brání a jsem ochoten to tolerovat, ale aby se mi vynutilo 800MHz na procesoru jako u jistého Lenova, tak to je za hranou).

    Jsem si jistý, že ZBook 15u nebude mít problém s dlouhodobým plným výkonem, stejně jako nemá problém jeho menší varianta ZBook 14. Předpokládám, že i u Lenova by neměl být problém, protože nejde o supertenký stroj, ale tam jsem zatím opatrnější, dokud si sám nevyzkouším.

    Jinak Intel nám připravil tu veselost, že už pravděpodobně nebudou Mková dvoujádra a kdo ví, jestli i Hčková. Nicméně jsem koukal, že se objevily nějaké modely U s TDP nad 20W a hodně vysokými takty (základním i turbo).

  3. 3. netrunner  2.2.2015  20:02:46

    [2] Ano, hmotnost je velmi důležitá. Kdysi jsem na zádech tahal 2,97kg kousek a připadalo mi to v pohodě. Teď jsem zvyklý na 2,3kg notebook (připadá mi v pohodě) a když vezmu do ruky ten starý, tak mi není jasné, jak jsem to mohl tahat. Věřím, že i skok na 2 nebo 1,9 kg by byl taktéž výrazný. Ale ono by na hmotnosti ubralo i to ořezání okrajů. Sice ne tolik, ale dost na to, aby při stejné cílové hmotnosti zbylo víc místa na pořádné chlazení, dostatek portů, pořádnou baterii apod.

    Jinak Intel zřejmě usoudil, že Mkové procesory jsou už překonané. Už i ty Učkové mají natolik vysoké takty, aby mohly náročné úlohy počítat rychle. A pokud dané úlohy nesejde na taktu, tak to stejně o moc horší nebude. Navíc zmenšení výrobního procesu samo o sobě přinese snížení TDP, i kdyby se architektura jádra vůbec nezměnila. Ono už z historie je patrné, že u ntb se vždy (směrem od zákazníků) hledělo na zmenšení, prodloužení výdrže, snížení hmotnosti atd. Špičkový výkon si stále nechávají desktopy. Určitě by sice byla poptávka po vysoce výkonných mobilních CPU, ale asi ne dostatečně velká, aby pokryla náklady na výrobu. To se spíš objeví nějaká skládačka s Skovou nebo Tčkovou řadou z desktopů.

  4. 4. elzet  3.2.2015  22:49:40

    [1] souhlas se swarmem, tloušťka by mi byla jedno, kdyby neznamenala i vyšší hmotnost. Firemní Dell M6800 s 250W adaptérem překračuje váhový limit na příruční zavazadlo u většiny aerolinek (lehce přes pět kilo, samotný notebook má asi 3,8kg). Výhodou větší tloušťky je ale dostatek prostoru na pořádné chlazení, takže se i tahle bestie při běžné kancelářské práci uchladí pasivně.
    Z popsané trojice bych bral ThinkPad (dock, numerika), pokud se jim povedlo udělat normální chlazení (ne jako u T410s nebo posledního Helixu).

  5. 5. JosefVar  4.2.2015  14:46:56

    Tak já mám zase opačné zkušenosti s váhou čím těžší a robustnější notebook tím lépe, jedná se o workstation notebooky a nepoužívají ho jen lidi v kancelářích, ale například já u měření signálu na střechách a každou chvilku mi notebook spadne či bouchne o hranu komínu, střechy apod. u těch tenkých je to většinou konec u robustního notebooku s váhou 4 kg to už je něco jiného a můj stále žije.

  6. 6. nevim jak se jmenuju  4.2.2015  16:45:54

    Ntb s 250w adapterem o celkovy vaze 5kg, to uz si muzete slozit „desktop do kufriku“ jako nas ucitel na stredni mgr. Burda. A k tomu jako prislusenstvi autobaterii :-)

  7. 7. swarm  5.2.2015  20:36:55

    [3] Okraje jsou problém. Menší okraj znamená větší náklady, protože právě těma mezerama a tloušťkou se nahrazuje nutnost použití lepších materiálů (při zachování stejné odolnosti). Současně třeba V15 Nitro je větší než 15,6″ notebooky spíš kvůli tomu, že měli problém nacpat všechen HW do základny.

    Řekl bych, že pro Mka už prostě nebylo místo na trhu. Učka je postupně dotahují (v 5. generaci určitě, zvlášť s těmi procesory ~22W TDP) a kdo chce výkon, ten už pak spíš koukne po čtyřjádrech (který jedou dál). Dvoujádro 37W ti dá dneska výkon max o 25% vyšší (při jedno jádru ne), což už třeba pro mě není tak velký rozdíl, abych neupřednostil jiné parametry notebooku. Asi to tak má spousta dalších lidí – souhlas v tom, že lidi vždy chtěli u notebooků, aby byly tenčí, lehčí a s delší výdrží na baterku. To se nemění už 30 let.

    [4] Při kancelářské práci se má uchladit všechno :). Ten můj Acer to taky zvládne a je ve svý třídě jeden z nejtenčích. Teď píšu z tlustějšího ASUSu a ten si fouká pořád. Na druhou stranu u tebe se asi nikdy nevypíná grafika, ne?

    Na chlazení W550s jsem hodně zvědavý. Mně se tam trochu nelíbí absence několika kláves, ale plnohodnotný trackpoint s tlačítky, numerika a F1-F12 rozdělené do skupin, to jsou velké argumenty. Být tam nějaký normální displej, tak mám jasno.

    [5] Na střechu bych si raději bral nějaký 12″ business notebook. Jsou tam hodně odolné modely. Čtyřkilový stroj do terénu je spíš za trest.

  8. 8. OSVC  7.2.2015  12:06:24

    U toho Dellu (Precision) vím, že je to tradice, ale právě tyhle věci nedokážu pochopit.
    – 5cm okraj u klávesnice
    – malé kurzorové klávesy (ostatně i ostatní klávesy), úchylný enter
    – chybí samostatné klávesy Home,End,Page Up/down

    Absence ethernetu* a prapodivné řešení docku a chybějící numerické klávesy mi připadají jako krok zpátky.

    * Ten ethernet jde implementovat do tenkého noteboooku 2 způsoby – buď pomocí „výklopného konektoru“, a nebo ho schovat dozadu pod pant, jako to má chytře E7240.

    -Argument u HP, že kvůli portům musí být jalové místo vedle klávesnice krásně boří Lenovo W550S. Je sice tlustší (22.4mm), v tomto případě ku prospěch věci.

    Co se týče omezení výkonu na 800MHz, podle mě to způsobuje přepnutí na TDP Performance Level 1 u procesoru. Zkusil bych v program ThrottleStop v TPL Dát TDP Level Control hodnotu 2, pokud to nebude uzamčené.

    Mimochodem máte někdo zkušenost s notebookem založeném na Clevo W740SU/ Schenker S413? Jsou to jedny z mála notebooků s 4jádrovými procesory HQ s Iris Pro grafikou. Pokud vím, na trhu to mají jen některé Macbook, a Zenbooky.

  9. 9. Honza  7.2.2015  20:52:57

    Myslím, ze váha i tloušťka jsou důležite parametry. Zkuste si vzít do tašky na 14 dni MCB Air 13 a uvidíte. Hodlám letos vyměnit Thinkpad 420 za X1 Carbon. A doufám v optimalizaci pracovní tašky a zátěže ruky / ramene. V posledním roce z lenosti nechávám laptop v autě/kanclu, neberu si ho na schůzky a pak mi chybí…
    Akorát je to docela dost peněz…

  10. 10. airmt  8.2.2015  11:06:09

    Tenčí konstrukce pro mě znamená více místa v brašně (resp. stačí menší brašna, abych pobral notebook i nějaké papíry k tomu). Pár deka není pro mě zásadních, pokud to je ale víc jak půl kila už to samozřejmě poznat jde.
    Sice furt jezdím autem, ale notebook tahám všude s sebou – na úřady, do restaurací, i když chodím po obchodech. Nechávat ho v autě (byť v kufru) je prostě risk. Sice ho mám pojištěný, ale data jsou data…

    Ale jak už tady psali ostatní, jsem nadšený z tenkých rámečků protože umožňují jít komfortem práce na displeji o třídu výš. Třeba zmíněný XPS13 má tělo velikosti cca 11,5″ notebooku. To je pecka. A myslím, že s výjimkou high-performance řad je u 14-15″ modelů hodně místa na to, aby se mohly zmenšovat, pokud to jde i u menších úhlopříček se stejným hardwarem.

  11. 11. nevim jak se jmenuju  20.2.2015  11:13:37

    V recenzích často zmiňujete, že nějakýmu notebooku chybí zástupný numeriký blok přes Fn. Existuje nějaká aplikace, která by namapovala numerické klávesy na normální klávesy? Možná to umí přímo windows. Určitě by neměl být problém, a přelepky nejsou praktický,upravit klávesy laserem. Našel jsem firmu co laserem gravíruje český a ruský znaky. Cena není moc příznivá 990Kč za českou klávesnici, imho dokážou udělat i falešnej numpad.
    http://www.gravirovani-laserem.com/ (odkaz si klidně smažte)

  12. 12. swarm  20.2.2015  11:25:36

    [11] Lze použít třeba keytweak, nicméně jde o změnu, která se pak týká všech klávesnic připojovaných k počítači. Já to používám, že mám klávesu ScrollLock přemapovanou na Win-key, kterou na externí klávesnici doma nemám (starý UltraNAV s trackpointem a touchpadem…). Je to však za cenu, že ScrollLock už na tom počítači nemůžu vyvolat jinak než přes virtuální klávesnici na obrazovce (zrovna v případě této klávesy mi to ovšem nevadí).

    Se zástupnou numerikou by bylo v pohodě, pokud by notebook generoval scan kódy při stisku Fn v kombinaci s písmeny, ale to se neděje. Konkrétně tady u toho DELLu už to pár lidí řešilo dokonce včetně toho gravírování, ale nejde to tam nijak snadnou vyřešit, takže smůla.

  13. 13. nevim jak se jmenuju  20.2.2015  13:39:35

    12) Já jsem měl tu “zástupnou numeriku” snad na všech Windows noteboocích, které jsem dostával k dispozici, ale použil jsem ji snad jen jedinkrát, chápu, že kdo je na to zvyklej, tak mu to může vyhovovat. Pak existuje spousta externích numerickejch klávesnic, nevim jestli je i nějaký lightweight smysluplný řešení via bluetooth, ale drátovejch za pár Korun je požehnaně. Ideálně se to na první pohled nejeví, ale kdo numerickej blok skutečně potřebuje třeba kvůli excelu, tak je to myslím nejmenší z kompromisů.

  14. 14. swarm  20.2.2015  17:16:43

    [13] Ono to strašně závisí na tom, k čemu počítač používáš. Co mám zkušenost, tak třeba programátoři numeriku nepotřebují vůbec. Pracuju hodně v excelu a různých programech, kde se zadávají číselné hodnoty. Když jde o delší čísla, tak je zástupná numerika velké zjednodušení…. nicméně nesmí to být ta, co se aktivuje jedině přepínačem NumLock, ale spíš to řešení, kdy k psaní čísel stačí držet Fn… to je pak někdy rychlejší, než mít separátní numerickou část.

    Externí numerika je k ničemu. Doma to taky někde mám, ale u notebooku, se kterým se často cestuje, je to jen za trest a nepraktické.

  15. 15. nevim jak se jmenuju  20.2.2015  18:34:08

    Dokování u Dellu, když má thunderbolt měl by bejt použitelnej s většinou univerzálních dockstation jako je Belkin Express Dock, Thunderbolt 2 Express Dock HD, Sonnet Echo 15, většinou mívají 2-4 USB3, 2 Thunderbolty, hdmi, gigabit ethernet, audio jack.

    Novej model Henge docks by měl mít integrovaný napájení pro MBP.

    Dockiny jsou dost drahý, u thunderboltu se dá předpokládat, že je to investice na několik let a univerzální pro spoustu budoucích modelů.

    Nejvíc praktická mi příjde ta echo 15, jako zajímavost jsem našel villagetronic vidock – cena udávaná kolem 300USD, umí dvě grafický karty, nebo jiný pcie, našel jsem na eshopech variantu s expresscard. Model s thunderboltem se mi najít nepodařilo, ale moc úpěnlivě jsem se nesnažil.
    Něco podobnýho měl vyrábět i ASUS pro herní ntb.

    Číslice píšu podobně jako CAPSLOCKový král Robert Rosenberg statusy na FB, levým ukazováčkem mačkám shift a pravou rukou současně s pootevřenými ústy hledám a vyťukávám čísla. :)

  16. 16. Ladis  20.2.2015  18:51:15

    [15] Já položím levý malíček na levý Shift a levou půlku horní řady levou rukou a pravou pravou jako na piánu. No a při tom programování apod. člověk zůstává v EN rozložení, takže přimo bez Shiftu (však anglický svět asi chybějící zástupný numerický blok moc netrápí).


Napsat komentář