Je použitelný notebook s 32GB eMMC diskem?

Prý platí, že když je takto koncipovaná otázka v nadpisu, odpověď je většinou ne. Ostatně kdyby byly takové notebooky opravdu použitelné, vůbec bych se neobtěžoval psát tento zápisek. Píšu jej proto, abych připravil potenciální kupce podobných zařízení na problémy, které je čekají.

windows-10-update-01

Při pohledu na nabídku obchodu s nejzelenějším maskotem vidím 103 notebooků a tabletů vybavených úložištěm typu eMMC a kapacitou pouhých 32 GB. Je to dnes oficiálně nejnižší kapacita, se kterou se nová Windowsí zařízení u nás prodávají (16GB eMMC už naštěstí zmizelo). Pokud odfiltruju všemožné vrácené kusy (použité, rozbalené,…), stále jde o 51 zařízení. V případě, že zákazník hledá obtížně použitelný levný stroj, je toho zdá se na výběr víc než dost, a podtrhuje to i situace v supermarketech s elektrem, kde jsou takových plné regály. Vůbec se nedivím, že neznalý zákazník snadno s něčím podobně hrozným odejde.

V čem je problém? 32GB disk bude mít v praxi po přepočtu jednotek (GB, GiB) a odečtení systémového oddílu jen 28 GB prostoru pro systém a data. Samotný Windows 10 zabírá v nejlepším případě po úpravách 12 GB, ale platí to jen pro 32bit verzi, která se dnes předinstalovává jen do počítačů s procesory Intel Atom. Ty jsou nicméně na ústupu a nahrazují je tablety a notebooky s procesory Celeron N a Pentium N. O těch jsem již v minulosti dvakrát psal (první pohled, druhý pohled) – výpočetní jádra tyto procesory používají stejná jako Atom, liší se však vyšším TDP (= mezní tepelný výkon) a vyvedenými sběrnicemi (SATA, PCIe).

U těchto procesorů se již přistupuje ke standardní instalaci Windows 10 v 64bit verzi a taková instalace zabírá na novém notebooku obvykle asi 20 GB. Reálně tedy zůstává jen 8 GB volného místa pro programy a uživatelská data, což není moc. Zajímavým trikem některých výrobců je také tvrzení o 64 GB úložného prostoru, který je ale ve výsledku tvořen 32GB eMMC v kombinaci s 32GB micro-SD kartou vloženou do nějakého slotu pod gumovou záslepkou. To ovšem problém vůbec neřeší. Část programů se mnohdy stejně instaluje na systémový disk a podobné jsou na tom updaty.

Víte kolik potřebuje místa k instalaci velký update Windows 10? 8 GB. Tak tomu je minimálně v případě posledních dvou. To znamená, že na instalaci takového updatu potřebujete ze systémového disku (C:) dostat všechno, co jste tam nahráli po vybalení počítače, jinak nebude dost místa pro instalaci těchto souhrnných aktualizací.

Dějství první – automatické aktualizace

Možná máte pocit, že tím problém končí, ale to není pravda. 8 GB je nutná velikost pro proběhnutí instalace, ale tu nejdřív také musíte stáhnout, což pár GB z disku sebere dříve, než se samotná aktualizace spustí. Asi by vás napadlo, že Microsoft s něčím takovým počítá, když sám uvádí počítače s 32GB diskem jako certifikované a kompatibilní, jenže tak to není. Aktualizační služba není schopná využít místa na dalších diskových jednotkách.

Asi by mě ani nenapadlo aktualizaci řešit. Po vybalení počítače a provedení prvních (malých) aktualizací jsem zakázal službu Windows Update s tím, že po čase ji povolím a proces zopakuju. Windows 10 je nicméně tak lačný po updatech, že v nestřeženém okamžiku se rozhodl službu (do té doby nastavenou jako „zakázáno“) znovu povolit a spustit. Nejspíš bych si ničeho nevšiml, jenže notebook (přesněji konvertibilní tablet) najednou několik dní pracoval s procesorem neustále vytíženým na 100 % a už tak hrozná reakční doba Celeronu N se ještě prodloužila.

31542730_1868123846585329_3235010440119451648_o

31947947_1868123853251995_7007176170613506048_o

Zkoumáním dialogů Windows Update jsem zjistil, že systém pokaždé začne aktualizace stahovat nějakým způsobem, který je náročný pro procesor počítače, aby je pak začal instalovat, po restartu tomu dal ještě pár minut a následně všechno zahodil, protože na disku není dost místa (jako by to nešlo zjistit ještě před stahováním, že jo). Po chvíli od restartu se celý proces začne opakovat, přestože místa na disku je pořád stejně. Takto jde všechno stále dokola a počítač je nepoužitelný.

I když jsem odsunul veškerá uživatelská data (1 GB), zkontroloval velikost uživatelského adresáře a použil interní nástroj na čištění disku, který všechny návody doporučují (ten uvolnil jen asi 300 MB), problém s aktualizací zůstal.

Dějství druhé – Media Creation Tool

Další návody doporučují stáhnout Microsoftí nástroj, který umí velkou aktualizaci provést sám, případně umí také vytvořit bootovací USB/ISO. Smazal jsem pozůstatky všech předchozích pokusů a spustil program. Očekával jsem, že takový nástroj bude o něco chytřejší a třeba ho při vyvolání aktualizace napadne využít 25 GB volného místa na disku D: (SD kartě). Skutečně ho to napadlo, ale nějaký programátor-stážista v Microsoftu neměl dobrý den, takže mě nástroj informoval, že nesplňuju požadavek na 10 GB místa na externím disku, přestože v tom samém okně informoval, jak má externí disk 29,7 GB volného místa. Už to mě mělo varovat, ale po opětovném výběru zařízení se objevila zelená fajfka a já pokračoval dál.

windows-10-update-02

Abych to zkrátil. Po několika hodinách a restartu jsem skončil s černou obrazovkou a chybovou hláškou „Vložte externí úložné médium a stiskněte OK“. Tentokrát už ale systém externí úložiště odmítl úplně a nezabralo ani připojení prázdného flash disku. Akci jsem tedy zrušil a po pár desítkách minut byl zpět na začátku.

windows-10-update-03

Dozvěděl jsem se zpětně v reakcích na mé snažení, že prý tato volba funguje pouze u disků, které nejsou typu „removable storage“. Klasický pevný disk připojený přes USB by prý fungoval, ale sám jsem to nezkoušel.

Dějství třetí – vytvoření USB média

Zmíněný nástroj umožňuje vytvořit spustitelné USB médium, ze kterého můžu systém nainstalovat čistý (již zaktualizovaný). Zároveň jej však můžu použít i pro aktualizaci již existující instalace. Počáteční stav byl 8 GB prostoru na interním disku, necelých 30 GB na SD kartě a necelých 30 GB na cílovém flash disku. Vybral jsem tedy v nástroji cílový (flash) disk a počkal zas skoro hodinu. Výsledkem byla chybová hláška „Potřebujeme víc místa“, prázdný flash disk a 0,02 GB volného místa na interním disku C:.

windows-10-update-04

Dějství čtvrté – pomoc jiného počítače

Instalační flash disk jsem nakonec nechal vytvořit v jiném počítači. Vzhledem k tomu, že se notebook bránil z něj nastartovat (zdá se, že ignoruje všechna externí zařízení, asi chyba firmware), spustil jsem instalátor z prostředí Windows. Tentokrát již k žádosti o externí úložiště nedošlo a celá aktualizace se rozběhla. Tedy běžet není správné slovo. Desítky minut to něco dělalo, pak došlo na restart a následně probíhalo informování několik hodin skrze hlášku „Pracujeme na aktualizacích 0%“. Instalace trvala jen asi sedm hodin, po které počítač nešel používat, ale vše proběhlo v pořádku a konečně jsem se mohl znovu přihlásit.

Systém po poslední aktualizaci používá kompresi na systémových složkách, takže se volné místo po aktualizacích k mému potěšení navýšilo. Nyní mám volných 14 GB (polovinu úložiště), když v počítači není nainstalovaný žádný další program. Blbé je, že počítač už tak má pomalu při každé aktivitě vytížená obě jádra – minimálně skenování Antimalware je aktivní při jakékoli činnosti zahrnující čtení z disku a spolehlivě jedno pomalé jádro zaplní. Teď tedy procesor bude namáhán ještě dekomprimací za běhu.

Závěrem

Aktualizace ve Windows 10 jsou příšerné. To vlastně není zas až taková novinka, natož překvapení. V kombinaci s 32GB interním úložištěm jde ovšem o týrání nebohých uživatelů. Mnohá z takových zařízení jsou odsouzena k nemožnosti aktualizovat a jejich uživatelům nejspíš nakonec nezbude než jednou za čas provést čistou instalaci systému z již aktualizovaného média. Je také dost možné, že spousta už tak dost pomalých zařízení je ještě mnohem pomalejší kvůli neustálým pokusům o automatickou aktualizaci, která končí opakovaným neúspěchem.

Kupovat si počítač, na kterém operační systém sebere minimálně polovinu úložiště, není dobrý nápad. Pokud něco takového koupíte prarodičům nebo dětem, že na tom přece stejně nic moc nedělají, mějte na paměti, že to pak nejspíš budete stejně vy, kdo jim bude muset takový počítač nadměrně často servisovat (pokud to tedy nemají za trest). Kupovat něco takového pro sebe znamená jen jediné – že váš čas má nízkou cenu. Jakmile máte v plánu s pomocí počítače vydělávat, nejspíš se všechen ten zmařený čas při čekání a řešení hloupých problémů změní v tak velký náklad, že by bylo levnější pořídit si rovnou dražší, ale adekvátně výkonný stroj.

Moje rada je tedy jasná, zařízením s Windows a 32GB eMMC se vyhněte velkým obloukem.

Komentáře k článku

  1. 1. klvy  9.5.2018  20:07:11

    Mám PIPO tablet z té doby, kdy Intel rozdával Atomy výrobcům asi zadara taky s 32GB eMMC, a i když se to článku úplně netýká, protože to částečně řeší ty 32bitové Windows, tak jsem pod Windows 10 měl ještě jeden problém. Ty aktualizace a podle task-manageru asi i integrovaný OneDrive dokázaly po startu vyžrat 100% CPU. Bylo to tak otřesné, že jsem se pak vrátil zpět na původni Windows 8.1 s Bingem.

  2. 2. Puppy  9.5.2018  20:11:37

    Nechápu co s tím děláte :-) Mám tablet Prestigio, Intel Atom, 1 GB RAM, 16 GB storage. Po instalaci Windows 10 Home 32-bit z USB jsou tam zhruba 4.5 GB volného místa a aktualizace netrvá déle než 30 minut. Levný krám.

    Není tam náhodou nějaký předinstalovaný šmejd, jako například 3rd party antivirus?

  3. 3. klvy  9.5.2018  21:19:45

    Krom Windows 10 Home tam byly jen nutné drivery od toho PIPA. Ale jak jsem psal, já neměl problém s místem, nýbrž výkonem CPU. Na těch Win8.1 asi neběží konstantně ten Windows Update a s OneDrivem netuším, co bylo, ale používám jej a zakázat jej, nebylo řešení. Ve Win8.1 není s OneDrive problém. I to dotykové IE a celkově původní Metro mi vlastně na tabletu vyhovuje více. Ale možná jak jsou i weby náročnější se všelijakými JS, tak tomu Atomu postupem času dochází dech i pod Win8.1. Stále je to však použitelné na internet, pod Win10 už to z mého pohledu nebylo.

  4. 4. swarm  10.5.2018  7:29:49

    [2] Zajímavý, mně přijde, že anniversary update netrvá méně ani na docela výkonných strojích. Každopádně ne, nemám tam 3rd-party antivirus ani nic dalšího, co není od MS v základu.

    [3] Dřív jsem měl HP Envy X2, kde byl ještě dvoujádrový in-order Atom, a to už se dá používat jen na starší Office (do 2010). Třeba prohlédnout si na tom třeba Facebook ve standardní webové verzi, v podstatě nejde. První generace out-of-order Atomů je na tom mnohem lépe, ale na dnešní weby je to taky zlé. Ostatně i tady se docela načekám…

  5. 5. Kamil  10.5.2018  11:10:35

    Já jsem to se 32 GB na levném tabletu (mám ho jako „technologický“, ne na běžné používání) vzdal. S aktualizacemi byl neustále problém atd., tak jsem za 4$ na Aliexpress koupil 16 GB mini flash (něco takového https://www.aliexpress.com/item/100-Real-capacity-Super-Mini-USB-Flash-Drive-pen-drive-8GB-16GB-32GB-64GB-128GB-Small/32859386109.html ), strčil to do USB a mám pokoj.

  6. 6. Nox  10.5.2018  17:29:52

    Hlavne nechapu, jak to muzou prodavat, kdyz to evidentne neni schopne fungovat. Vzdyt se jim to stejne musi vrati v reklamacich.
    Druha vec je to samovolne spusteni vypnutych aktualizaci Windows. Povazuji to za dost velky prusvih, to bude samovolne casem mazat dokumenty, ktere povazuje pro uzivatele za zbytecne?

  7. 7. Jan Olšan  13.5.2018  17:03:47

    Na těch 32GB to fakt asi chce 32bitovou verzi Windows 10. Mám Transformera T100TA a tam je to v pohodě. Aktualizaci na 1803 jsem dělal pomocí externího HDD, s ním to prošlo. IIRC v momentě, kdy jsem připojoval HDD a dával oukej, bylo na C: asi 3 GB volného místa. Myslel jsem, že to bude potřebovat víc, ale prošlo to úspěšně.

    BTW tenhle model Transformeru má zřejmě separátní flash s imagem na obnovu, takže asi má z toho 32GB úložiště reálně víc místa k dispozici.

    Jinak nepozoruju problém ani s tím vysokým využitím CPU během aktualizací. A na web to používám běžně, bez adblocku. Pravda, nelezu na Facebook, což je prý něco jako worst-case? Ale přijde mi, že ten Atom Z3740 zvládá všechno. Ale asi to opravdu chce W10 32, už jenom kvůi té 2GB RAM. Ono teda kvůli zmršenému UEFI tam stejně 64bit nejde.

  8. 8. Kamil2  13.5.2018  18:05:56

    Proto zatím WXP na Fujitsu Siemens V3205 a na Asus 900AX, W7pro na Thinkpad T460, W8.1 (doplněno o Shell) na Thinkpad L540.

    Linux(y) jsem vyzkoušel, nehodí se mi, ale v případě nutnosti zvládnu. Zkoušel na 540, dobré, plná podpora až na složitější nastavování korekce barev. Jenže jsem potřeboval Windows kvůli Zoneru netuše, že přejde na předplatné jako Photoshop. Linux pořád vedu v pozornosti.

    O W10 zatím neuvažuju, co dál je s otazníkem. Hračky s 32GB doprvázené zoufalými pokusy o jejich udržení v provozu opomíjím.

    Trvám na úplné kontrole systému včetně update a na způsobilosti pro úplné používání offline. Absenci úplné kontorly beru jako bezpečnostní riziko.

  9. 9. jt  18.5.2018  4:12:22

    Díky za tu zmínku o „removable storage“. Přes noc se mi díky tomu povedlo aktualizovat můj letitý Transformer, kde jsem právě kvůli neúspěchu s flash diskem už snahu vzdal.

  10. 10. Styl  24.5.2018  22:22:46

    Evidentně na to Windows 10 nejde z důvodu nároků na místo a i rychlost. Ale co nějaký starší Windows nebo linux?

    Vždyť před 10 lety byly procesory Core2Duo podobně výkonné, disky nebyly SSD (a když ano, tak 64GB-120GB), RAM 2-4GB DDR2 a dalo se to používat (Win XP, 7)

  11. 11. swarm  25.5.2018  6:31:33

    [7] Facebook není worst case. Spousta korporátních webových aplikací, které používám, je ještě horší. Facebook spíš beru jako benchmark – když ani ten neběží dobře, tak je stroj vhodný už jen na prohlížení statických stránek.

    [10] U Windows 10 jsou problémy jen s aktualizacemi, ale samotný systém není náročný na výkon. Linux se tu už řešil – nemá hardwarovou akceleraci videa v prohlížeči, takže je ještě víc limitován výkonem CPU. Ze starších Windows už přichází kvůli omezením firmware v úvahu jen Windows 8.1, který by byl asi o něco rychlejší. Hlavní problém by to ale neřešilo, a to že za těch 10 let tu máme daleko složitější webové stránky.

  12. 12. trevor12  1.6.2018  9:06:38

    na rutracker.org lze stahnout

    windows 10 lite 32/64 bit

    velikost 2.08gb resp. 2.63 gb

    jinak spousta tech laptopu co ma jen 32 gb mmc ma slot na pripojeni klasickeho m2.ssd disku

    napr.
    zajimavy za svoji cenu je jako entry level pro nekoho nenarocneho

    https://www.czc.cz/prestigio-smartbook-133s-seda/226395/produkt

    Počítač SSD disk podporuje. Musí být typu 2242 jak psal MeleM. Z CZC třeba tyto:
    https://www.czc.cz/transcend-mts400-m-2-32gb/164925/produkt
    https://www.czc.cz/transcend-mts400-m-2-64gb/164926/produkt
    https://www.czc.cz/transcend-mts420-m-2-120gb/219095/produkt
    v technických parametrech hledejte toto:Formát disku: M.2 2242
    Formát je vlastně velikost. Slot na disk je pod šroubkem na spodní straně u gumové nožičky. Nemusí se sundávat celý zadní kryt.

  13. 13. swarm  1.6.2018  17:41:52

    [12] Tou spoustou bych si nebyl tak jistý. Vím o jednom (Prestigio), možná dvou strojích, co to tak mají. Ty, které jsem měl v ruce já, ale uvnitř žádný rozšiřující slot neměly a těch je drtivá většina.

  14. 14. Ladis  4.6.2018  11:46:52

    [12] Ale po velkém updatu (každý 3/4 roku) ten Win 10 bude mít plnou velikost, protože ten malý starý zahodí a nahraje načisto nový. Musel bys pokaždý dělat čistou instalaci (zmazání všech dat) speciálními malými verzemi z těch ruských webů.

  15. 15. trevor12  4.6.2018  12:30:55

    to je pravda, ma nekdo zkusenost kdyz se jen nainstaluje novejsi verze win10 na jiz nainstalovanou instalaci w10 zustane vse funkcni ? pokud ano pak by stacilo vzdy jen repsat stavajici win 10 lite instalaci novejsi verzi w10 lite (je potreba zakazat aktualizace ve win 10 lite)

  16. 16. trevor12  5.6.2018  13:02:17

    tak by to melo fungovat

    https://www.tenforums.com/tutorials/16397-repair-install-windows-10-place-upgrade.html

    je to ta treti moznost – sekce repair

    The options above are great for what they are intended for, but you could also do a repair install of Windows 10 by performing an in-place upgrade without losing anything other than all installed Windows Updates.
    You will only be able to do a repair install of Windows 10 from within Windows 10. You will not be able to do a repair install at boot or in Safe Mode.
    You will need at least around 8.87 GB + what Windows is currently using of free space available on the Windows drive.
    The installation media (ex: ISO or USB) must be the same edition and same or newer build as your currently installed Windows 10. If it’s not, then the repair install will fail.
    The installation media (ex: ISO or USB) must be the same language as your currently installed Windows 10. If it’s not, then you will not keep anything.
    If you have a 32-bit Windows 10, then you must use a 32-bit ISO or USB.
    If you have a 64-bit Windows 10, then you must use a 64-bit ISO or USB.

  17. 17. RayeR  12.7.2018  17:41:29

    >Kamil2
    Jj, NTB s 32GB SSD je pouzitelnej, ale s mene zravym OSem. Zrovna sem si rozbeh takovy maly retro :)
    http://rayer.g6.cz/hardware/evon400c.htm

  18. 18. Kuba  30.10.2018  21:21:59

    Zdravím. O2 nabízí ke smlouvě tablet Lenovo s 32GB eMMC + 32GB na SD kartě. Předinstalováno Windows 10 Home 64bit. Automatický update na novou verzi 1803 končil stejnou chybou, která je popsána v základním článku. Chybu způsobuje SD slot, který není v průběhu boot-u ještě inicializovaný a systém z něj již chce číst. Tento „nedostatek“ jsem obešel použitím USB flash disku, kam jsem v příslušném dialogu přesměroval ukládání instalačních dat. USB zařízení je detekováno již při inicializaci Biosu a proto se příslušná chyba již neobjevila. Instalace velkého updatu proběhla korektně. Na disku „C“ však potom zůstalo jen 8GB místa.

  19. 19. Oliver7899  4.4.2019  11:05:29

    Měl jsem na servis NTB 14 s úložištěm 32GB EMMC a dalším slotem na HDD, po spoustě pokusů a práce se mi podařilo vypnout 32GB interní disk a nainstalovat vše na vložený 500GB SSD, vše funguje jak má a uživatel je naprosto spokojený, má NTB na práci a účetnictví a vše je OK. Je potřeba vědět co si u zařízení můžete dovolit, aby to šlapalo, jinak je zařízení s pouhými 32GB pro W10 a nějakou větší práci nepoužitelné. Pokud nechcete řešit jen samé problémy raději se takovému zařízení vyhněte (i když většinou je zákon trhu o ceně, a argumentech prodejce, ne o spokojenosti uživatele).A pokud ho již vlastníte tak pak nezbývá než se pokusit o nějaké řešení, nebo ho schovat do skříně a až ho po čase najdete tak ho vyhodit.

  20. 20. Pišta Hufnágl  12.9.2019  11:14:16

    Mno, já loni zakoupil sobě ASUS VivoBook E402NA-GA165T, bratru za nějakých 6 tisíc, má to slot na klasický SSD, čili ten jsem dokoupil, systém naklonoval na něj, přehodil bootování v BIOSu – a vystaráno. 32GB eMMC slouží jako odkladiště pro čurbes, a zbytek šlape, jak má. Jistě, nerenderuji na tom CGI, ale jako internetový terminál, psací stroj a přehrávač filmů je to více než dostačující. Stačí jen při nákupu přemýšlet…

  21. 21. swarm  13.9.2019  6:50:23

    Pentium N4200 by mi zdaleka nestačilo ani jako internetový terminál. Ten ASUS má navíc teda i hrozný TN displej s nízkým rozlišením. Nicméně všechno je otázka ceny.

  22. 22. JM  15.5.2020  16:38:00

    Ve 2017 jsem koupil zene netbook ASUS E200HA, Intel Atom/4 GB RAM, 32 GB uloziste, doplneny o 128 GB mikroSD. Na netbooku byly predinstalovane Windows 10 Home. Samotne Windows bezely svizne zadny problem, i office uplne v pohode, nicmene jako past se ukazaly aktualizace. Co update to neskutecny voser s mistem. Na provedeni aktualizace nestacilo ani 8-9 GB volneho mista!!! Neuveritelne. Abych jednu kazdou vetsi aktualizaci provedl musel jsem s tim netbookem absolvovat zhruba 3-4-5 hodinove cviceni spocivajici v presunovani mista, mazani – viz článek. Hrůza. Nakonec jsem po cca 3 letech tohodle hororu mila Wokna definitivne smaznul a nainstaloval Linux. U meho konkretniho netbooku byl problem se zvukovkou, ktera nefungovala napr. ve Fedore a Mintu ale v Ubuntu OK. Jedine ceho lituju je, ze jsem to neudelal davno. Ubuntu bezi stabilne, to 32 GB uloziste je zaplneno z poloviny, nic nepada a aktualizace probihaji naprosto bez problemu. Funkcnost netbooku plne zachovana tzn. browseni, youtube, filmy, pisnicky a psani textu plne OK. A ja mam spoustu volneho casu. PS: prehozeni Windows na tu mikroSD kartu, jsem nechtel absolvovat, nemam s kartami az zas tak super zkusenosti. Navic, kdyz MS na sve zakazniky dlabe, tak at trpi a o nejake taky prijde, ze jo :-)

  23. 23. Kamil2  16.5.2020  20:04:33

    Hlásím půlroční používání Linux Mint Mate 19, se vzhledem upraveným do stylu Windows. Na Thinkpad T460,I7 6500U, 8GB ram. SSD Crucial 1TB. Svižné. Původní 256GB SSD s předinstalovanými W7 pro jistotu uložený. SW Libre Office, VLC, Firefox, Gimp, DarkTable, Audacity.
    Zvyknul bych si i na Ubuntu. Kdysi zkoušel verzi 2016 na Thinkpadu L540, všechno fungovalo včetně funkčních kláves. Kvůli nemožnosti nastavit barevné podání displeje a kvůli Zoner Photo Studio 17, vrátil k W8.1 doplněným o Shell. Mezi tím jsem se Zonerem skončil, nevím jesli se k němu vrátím, předplacený soft nechci. W10 nemám na ničem.

    Jestliže mám popsat pocit z přechodu z Windows na Linux, asi tak jako když katolík přestoupí k protestantům.


Napsat komentář