Dlouhodobé zkušenosti s Lenovo ThinkPad (R61)

Je to už bez tří měsíců rok, co jsem si koupil svůj poslední notebook – 14,1″ Lenovo ThinkPad R61. Uznal jsem, že je to již dostatečná doba na to, abych jej poznal ve všech ohledech a mohl popsat své dlouhodobé zkušenosti.

Tento model se sice už neprodává, ale model R400 se od něj liší jen minimálně (širší touchpad a novější Centrino platforma), takže tyto zkušenosti lze s velkou pravděpodobností aplikovat i na něj a z části také na řadu T, protože takový T400 je až na menší tloušťku a pár zkosených hran vlastně to samé.

Před začátkem psaní tohoto článku jsem si osvěžil paměť, jak jsem kdysi hodnotil svůj předchozí notebook FSC Amilo V3205. Člověk si po čase všechno zidealizuje, takže mě můj kritický popis překvapil.

Očekávání

Když jsem si ThinkPad kupoval, měl jsem v některých ohledech velká očekávání. ThinkPady jsou na tom podobně jako MacBooky – mají kolem sebe velkou komunitu uctívačů, kteří uznávají jen tu svou milovanou značku a všechny ostatní notebooky jsou pro ně póvl (což samozřejmě v určité míře dávají znát ostatním v diskuzích).

V zásadě jsem počítal s následujícími nedostatky: dementní rozložení konektorů, matný displej s podprůměrnými parametry, mizerné dílenské zpracování některých částí (škvíra u optické mechaniky a klapající podpěrka pravé ruky). Na druhou stranu jsem měl také určitá očekávání týkající se vysoké mechanické odolnosti, kvalitní klávesnice, trackpointu a vyladěného operačního systému doplněného o užitečné programy od Lenova.

Fakta

  • Zakoupený v květnu 2008
  • Stáří 9 měsíců
  • Pořizovací cena pod 20 tisíc Kč
  • Využíván 4-5 dní v týdnu
  • Často přenášen a používán ve vlaku/MHD
  • Průměrně otevřen a zavřen 5x denně
  • Nabíjen ~10x za týden
  • Okolo 15 tisíc úhozů do klávesnice denně

Mechanické opotřebení

Musím říct, že proti minulému notebook zde vyhověl ThinkPad k mé plné spokojenosti. Pokud nebudete hledat škrábance, bude notebook na první pohled vypadat jako nový. Tužší panty po pár měsících povolily do příjemnější úrovně tuhosti, ačkoli notebook se stále nedá otevřít jednou rukou.

V otevřené poloze displeje je znát menší vůle, což je způsobeno právě tou tuhostí. Je otázkou, zda se klouby časem kvůli tuhosti nějak poškodí. Podobná mírná vůle je ovšem znát na všech intenzivněji používaných noteboocích.

Šrábance a špína jsou vidět jen pod bleskem foťáku; ošoupané rohy od batohu

Na vnější straně víka (jakýsi „gumový“ povrch) jsou pod vhodným nasvícením vidět drobné škrábance. Nijak je neřeším a všimnu si jich jen málokdy. Pokud se povrch několikrát přejede prstem, škrábance částečně mizí.

Potěšilo mě nulové opotřebení povrchu plastů na vnitřní straně víka a opěrkách rukou. Tyto místa se o sebe na mnoha noteboocích třou a někdy i během týdne na recenzi dokážu tento prostor vydřít, když přenáším zavřený notebook jednou rukou (tj. obě části jsou na sebe tlačeny).

Když vezmu v potaz, jak drsným zacházením si notebook prochází, jsem jeho stavem mírně překvapen (a potěšen). Typické lesklé multimediální notebooky by v mých rukou dlouho pěkné nevydržely. To už mám vyzkoušené.

Dílenské zpracování

V něm ThinkPady nevynikají. „Klapající“ opěrka pravé ruky je docela častým problémem. Nějak mi to ovšem nikdy nevadilo a při normálním použití si toho člověk ani nevšimne, takže ani nedošlo na nějaké podložení přehnutým papírem.

Mechanika, která je o pár mm tenčí než šachta, sice vypadá hnusně, ale na funkčnost to nemá vliv a plasty se mi za tu dobu taky nepodařilo v těch místech zlomit.

Tvrdá kostra uvnitř – důvod nedoléhajících plastů a maximální odolnosti

Klávesnice

Klávesnice je jedním slovem lahůdka. Jde bezkonkurenčně o nejlepší klávesnici, jakou jsem kdy v notebooku zažil. Jsou i jiné dobré klávesnice, ale tato je z nich nejlepší. Není to o rozložení, ale o výborné odezvě, optimální tuhosti a jistém stisku. Díky tomu je tato klávesnice dle mého názoru to nejlepší, co lze v notebooku mít.

Je velmi příjemné, že tyto vlastnosti se nezměnily ani po přibližně 4 miliónech úhozů, které už si klávesnice pod mýma rukama vytrpěla. Opotřebení je vidět pouze na „vyleštění“ některých tlačítek. Při tak intenzivním použití by tomu neušla žádná klávesnice – poslední, kterou neudolalo ani „deset mega“, jsem viděl ve velmi drahé Toshibě z roku 1999.

Někomu se klávesnice nejspíš nebude líbit kvůli rozložení. Hlavním terčem kritiky je Fn v levém dolním rohu. Kdybych to tak neměl už na dvou noteboocích před tímto (ASUS, FSC), asi by mě to taky štvalo. Klávesy pro pohyb v dokumentech umístěné do klasické šestice po vzoru stolních klávesnic sice nejsou dle mého ideální řešení (jsou moc daleko), ale někdo si právě na toto potrpí.

Odsunutá klávesa ESC mě sice zprvu dělala problémy, ale časem jsem tomuto řešení přišel na chuť. Díky tomu jsou větší mezery mezi bloky kláves v horní řadě, a konečně tam můžu klávesy bezpečně nahmatat, aniž bych se na ně musel podívat.

Opotřebení klávesnice

Touchpad, trackpoint

Na cestách málokdy použiji myš. Dobré vestavěné polohovací zařízení bylo pro mě velmi důležité při rozhodování. Na modelech R/T se vyskytuje hojně Synaptics touchpad, který je ze všech nejpřesnější a netrpí žádným zpožděním. Na notebooku mi částečně vadí jen odsunutí dotykové plochy kvůli tlačítkům trackpointu, které jsou nad ní. Už jej nelze použít palcem bez sundání rukou z klávesnice.

Povrch dotykové plochy se mi nepodařilo ošoupat. Za to může buď dobrá povrchová úprava, nebo to, že ho tolik nepoužívám.

Ačkoli trackpoint na ostatních noteboocích nemám rád („klouzavý“ pohyb, minimální přesnost), zde je doveden k dokonalosti, a to takovým způsobem, že bych překousl, kdybych můj ThinkPad touchpad neměl. Základem je nastavit maximální rychlost v UltraNav. Trackpoint na ThinkPadech je přesný a díky prostřednímu tlačítku určenému k emulaci kolečka myši mu nic nechybí.

Trackpoint je jednou z těch věcí, které k ThinkPadům uživatele připoutají. Pak vám začne ovládání jiných notebooků připadat neohrabané a při výběru nového notebooku budete mít potřebu zvolit opět stejnou značku.

Displej

Od obrazovky jsem neměl velká očekávání, protože s matnými obrazovkami mám mimo hi-endu spíše negativní zkušenosti – při použití ve venkovních prostorech se obraz rychle slije do šedé. Svítivost není nijak extrémní, ale na použití ve vlaku to i ve dne ještě stačí. Matný displej mám rád při použití v místnosti, protože nehrozí odraz nějaké zářivky.

Barvy jsou teplejší (do červena) a na práci s grafikou bych displej nedoporučil ani náhodou, ale při kancelářské práci obraz moc netahá za oči. Nakonec jsem byl překvapen, kolik jsem za toho tři čtvrtě roku potkal mnohem horších displejů (dokonce i v noteboocích VAIO) – zejména pokud jde o pozorovací úhly a rovnoměrnost podsvícení.

Baterie

U minulého notebooku výdrž na baterie klesala velmi rychle. Tentokrát mi však přibalená 4článková baterie stále hlásí 101% deklarované kapacity. Tři-čtvrtě roku se na ní nijak nepodepsalo.

Důvodů bude hned několik. Lenovo do ThinkPadů používá články nejvyšší kvality, má poměrně schopnou elektroniku starající se o nabíjení a v neposlední řadě má software, který umožňuje nastavit nabíjení podle potřeb uživatele.

Porovnání s minulým notebookem FSC Amilo V3205

Nepatřím mezi uživatele, kteří by se nějak podřizovali svému notebooku, takže jsem na baterii nikdy velké ohledy nebral. Pokud vím, že budu několik dní mít notebook doma, nastavuji start nabíjení, až kapacita baterie klesne pod 80% s tím, že se nabíjení zastaví na 90% (posledních 10% je pro baterii největší zátěž). Pokud vím, že potřebuji vyrazit mimo domov, nastavím den předem standardní chování (96% start, 100% konec).

Měl jsem v plánu přikoupit velkou baterii, ale nějak k tomu nakonec nedošlo, protože víc jak 3 hodiny provozu pro mě nejsou nezbytně důležité. Nakonec si baterii asi koupím, ale jen kvůli tomu, že vzadu přesahuje, takže se pak notebook lépe otevírá. Navíc výdrž nad 5 hodin je velmi pohodlná a snadno se na ni zvyká.

Teploty a hluk

Až s časem jsem si uvědomil, jak promyšlené chlazení v ThinkPadech vlastně je. Byl jsem zvyklý, že i notebooky s integrovanou grafikou se dělily na ty s neustále jedoucím ventilátorem (ale studené) a na ty, co se nadměrně zahřívají (ale většinu času pasivně chlazené). Až s tímto notebookem jsem našel řešení, kdy je notebook tichý i studený (vlažný) zároveň. Daní za to budiž méně prostoru na konektory.

Na ticho jsem byl u notebooku vždycky vysazený a snaha dosáhnout v tomto ohledu dokonalosti vyústila v nákup SSD. Notebook, který nevydává žádné zvuky, je velmi návykovou záležitostí. Žádný jiný pak už nikdy nebude dostatečně tichý.

Stará a nová základní deska při (zbytečné) reklamaci

Programy od Lenova

Většina dodávaných utilit od Lenova má svůj smysl. Správa napájení nabízí ohromné množství nastavení a některá z nich mi na jiných noteboocích vyloženě chybí. Pochvaluji si i utility pro obsluhu Fn kláves. Jsou strohé, účelné a obsahují prvky, které jsem zatím jinde neviděl. Třeba takové nastavení výstupu grafické karty – lze si vytvářet rozsáhlé profily a při dokování se může některý z profilů automaticky aktivovat. Odpadá tak otrava s nastavením, když je Windows zmatený (což je v případě připojení 2 externích monitorů často).

Jediný program, který si ode mě nezaslouží chválu, je Access Connections. Ten zastupuje správu sítí ve Windows a nabízí více možností rozdělených do profilů pro jednotlivé sítě. Nápad je to geniální, ale implementace pokulhává. Kvůli tomuto programu jsem svůj notebook jednou reklamoval kvůli vypadávajícímu napájení Wifi modulu. Wifi vždy zmizlo a nešlo aktivovat, takže se vyměnila základní deska a Wifi modul. Nakonec se ukázalo, že nejlepší (jedinou) možností je smazání Access Connections.

Nastavení nabíjení baterie

Zmíněný program má ještě jednu nevýhodu. Neumí automaticky detekovat nastavení bezdrátových sítí. Tam, kde ve Windows Vista stačí jen zadat login/heslo, budete muset složitě vybírat šifrování a ověřování ručně. U domácích sítí je to jedno, ale podniková zabezpečení jsou mnohem rozsáhlejší.

Samostatnou kapitolou by mohly být aktualizace, které má Lenovo velmi pěkně implementované. Problém je v tom, že nové verze některých programů přináší i nové chyby a někdy jsou změněny směrem k horšímu. Došel jsem nakonec k názoru, že nejlepší je aktualizovat, jen když současná verze daného programu má nějaký problém, nebo když nová verze nabízí konkrétní přínosné funkce navíc. Ostatně jiní výrobci kolikrát nenabídnou za životnost notebooku ani jediný update a nikdo si nestěžuje.

Závěrem

Koupě tohoto notebooku ani v nejmenším nelituji. Vsadil jsem tehdy na větší notebook (přechod z 12 na 14″) kvůli lepší ergonomii a té se mi dostalo. Největší přednosti tohoto notebooku vidím v propracovaném chlazení, výborné klávesnici a trackpointu. Výkon mě tolik netrápí, protože nejčastěji používám notebook právě na psaní.

Když jsem notebook vybalil, tak jsem z jeho vzhledu nebyl příliš nadšený. Trvalo mi to aspoň měsíc, než jsem si na něj zvykl a nyní na něj nedám dopustit. O to více, když se k ThinkPadu vrátím z nějakého naleštěného multimediálního notebooku. Koncepčně se sice notebooky od sebe moc neliší, ale práce na ThinkPadu je jednoduše pohodlnější díky dobré ergonomii a velkému množství drobných vychytávek.

Kdybych si nyní musel vybírat nový notebook, pravděpodobně bych zvolil opět ThinkPad. Pokud člověk nepotřebuje nějak extrémní výkon, tak jsou ThinkPady velmi levné, takže je to celé jen o výběru mezi nablýskaným a funkčním vzhledem.

Komentáře k článku

  1. 1. Ondřej  10.2.2009  19:49:30

    Hezký popis. Mám už čtvrtý Thinkpad (T30, T40, T41 – IBM a Lenovo T61). Vesměs se vším souhlasím, Thinkpad a speciálně řadu T kupuji kvůli určitým vlastnostem, které tak hezky vcelku žádný jiný výrobce nenabízí. Poslední model je však ze všech nejhorší, což nemusí nutně platit o všech variantách, bohužel jsem se nechal nalákat na širokoúhlý displej, který je kamenem úrazu. Samotný není až tak špatný, ale panty jsou volnější a tak má displej asi 1-1,5 cm vůli. Vyřešit se to dá výměnou pantů, ale to pomůže na pár měsíců, problém mají všichni uživatelé. Další věc je tloušťka a váha, na které jsem si ani po roce až tolik nezvykl, předchozí modely cca 2 kila, nyní tak 2,60. Access connection opravdu občas zlobí, dřív se mi to nestávalo. Zvuk by mohl být hlasitější, přesto, že jsou reproduktory vyvedeny pod displejem, je to bída. Displej má barvy poměrně odlišné od reality, podsvícení je ale slušné. Výdrž i po roce maximální, ale baterii používám jen zřídka, zatím asi 50 cyklů a snažím se ji vždy vybít tak, abych nabíjel až na 20-30 %.
    Toť ve stručnosti vše, jestli bude můj další notebook také Lenovo je otázkou, kterou zatím neřeším, ale pomalu se rozhlížím také někde jinde, možná zkusím Dell, se kterým už nějaké zkušenosti mám.

  2. 2. 3xP  10.2.2009  20:02:19

    Ta vydrz baterie bude tym, ze je to Panasonic. Ja mam Sanyo a po 3 mesiacoch a 27 cykloch je full charge kapacita uz len 95% desgin kapacity (a to bola pritom povodna kapacita viac ako 100%, nejakych 103% to moze byt)…

    Co som cital tusim na forach Lenova, tak tam prave pisali, ze Sanyo stracaju kapacitu rychlejsie.

  3. 3. Tomáš Fejfar  10.2.2009  20:06:10

    Já zalinkuji na svoje zkušenosti :)

    http://blog.red-pill.cz/2008/12/25/lenovo-r400-zkusenosti-po-par-mesicich/

    Ale veskrze mám velmi podobné zkušenosti jako ty. Napadá mě – po reinstallu mi zmizel můj oblíbený Energy Star preset z Power Manageru, nevíš, jak ho tam dostat zpět?

  4. 4. sirius1983  10.2.2009  20:08:39

    velmi přínosný článek pro zájemce, kteří uvažují o koupi thinpadu. Dlouhé čekání na nový článek stálo rozhodně za to…

  5. 5. Tomáš Fejfar  10.2.2009  20:13:24

    Ad baterka – jsem na tom velmi podobně – Po 5 měsících a 53 cyklech mám 54.76 Wh / 56.16Wh – tedy asi 97% :/

  6. 6. Radek  10.2.2009  20:42:53

    ad Tomas Fejfar:
    mam taky R400 a byl jsem na tom podobne ale pak jsem udelal rekalibraci pres PowerManager a byl jsem opet na 100%.

    ad Access Connections a Wifi: mi to detekuje ruzne Wifi site bez problemu a to mam u kazde jine zabezpeceni. Tj. jsi si tim co jsi napsal opravdu jist? kdyz das Manage u pripojeni tak u kazdeho mas Wireless settings a tam u Wireless security type se daji nastavit klice a spol

  7. 7. daef  10.2.2009  21:20:28

    Velmi prinosny clanek. Jsem spokojenym uzivatelem R400 a musim potvrdit, ze se skutecne jedna o velmi podobne pristroje, at uz v plusech, ci minusech

  8. 8. Jakub Belko  10.2.2009  21:24:43

    Super článek. Vlastním T43p (repas co ležel někde ve skříni) a nedám na moji briketku dopustit, ale nejsem fanatik. Jsou různé notebooky pro různé účely, neexistuje jen Lenovo. Je to pracant každým coulem. Kamarádům a známým jsem jich prodal asi 8 kusů (repasy, různé konfigurace) a všichni byly nadšení. IBM/Lenovo notesy mají svoje mouchy, ale co se týče pracovního nasazení a mobility, má konkurence co dohánět.

  9. 9. Zivan  10.2.2009  23:37:52

    Pekny clanek. Mel jsem jako prvni ntb FSC V3205 a pak jsem presel na T61. Par veci bych ale Thinkpadu proti predchozimu Fujitsu vytknul.

    1) Mikrofon – u Fujitsu byly dva nad displejem, namirene na uzivatele, pro Skype a VOIP parada. U Thinkpadu je jeden vlevo dole u klavesnice a je to o dost horsi.

    2) Dig. vystup – u Thinkpadu jen VGA, u Fujitsu DVI-I (digital i analog) a s malou redukci dostupny i analog

  10. 10. Scotty  10.2.2009  23:50:21

    Závidím to ticho a vlažnost notebooku. Moje HP hučí už od zapnutí, vibrace disku jsou znatelné při položení pravé ruky a teplo? Na notebooku se po několika hodinách nedá udržet ruka. Jen nevím, jestli za tu hlučnost může spíše HP nebo AMD procesor uvnitř… :/

  11. 11. RakeW  11.2.2009  1:58:47

    Takovéhle články si majitel 14″R61 vždycky rád přečte ;). Nezbývá než swarmovi poděkovat za to, že mi koupi tohot NTB loni v srpnu doporučil…

  12. 12. Warcz  11.2.2009  12:07:15

    Kdyby jsi měl zájem tak ti můžu pustit moji 6 článkovou ( 57,98WH – udávaná 56,16 – 37 cyklu ) za nějaký rozumný peníz.
    http://www.lenovo-shop.cz/produkty/lenovo-tp-battery-t61-r61-r400-t400-wide-14-series-enhanced-li-ion6-cell-585095.php
    mam totiž v plánu přejít na 9 článek ale 2 baterky už neužiji…
    http://www.lenovo-shop.cz/produkty/lenovo-tp-battery-t61-r61-r400-t400-wide-14-ser-high-capacity-9-cell-585228.php

  13. 13. swarm  11.2.2009  12:42:15

    [1] Ondřej: Ztlušťování a zvyšování hmotnosti je obecně nějak v kurzu a není to problém jen Lenova. Stačí se podívat na HP. Jejich konkurence dřívějších Tček je taky lehká a až podivuhodně tenká, zatímco aktuální 14″ vlajková loď EliteBook 6930p váží stejně jako R61/R400 a je dokonce i stejně tlustá (takže tady je na tom ještě ThinkPad T docela dobře). 15,4″ EliteBook má navíc velkou baterii a je opět ještě těžší/tlustší.
    K DELLům mám mírný odpor. Občas se jim některé modely hodně nepovedou. Z aktuální nabídky mě ovšem zaujal DELL Adamo: http://bub.blicio.us/dell-grants-exlusive-photoshoot-of-new-adamo-line-of-luxury-notebooks/

    [2] 3xP: No, to máš asi pravdu. V minulém notebooku jsem měl právě Sanyo a byla to bída. Články Panasonic jsou naopak považovaný za jedny z těch lepších.

    [4] sirius1983: Je to hrozně svazující, když člověk musí myslet na to, aby pravidelně stále něco na blogu vycházelo. Pak ho to ani nebaví. Snažim se tohle potlačit a vydávat, jen když mám náladu. Teď byla delší mezera, protože napsání tohodle článku mi zabralo asi tolik času jako nějaká menší recenze. Ale těší mě, že to má pozitivní ohlasy – je to dobrá motivace pro další články :)

    [6] Radek: Access Connection samozřejmě nabízí ruční konfiguraci, jenže ve Windows je kolikrát možné, aby se ta konfigurace načetla rovnou ze sítě. Stačí takový Eduroam – v AC ho není možné ani nastavit, člověk musí zvolit, že zabezpečení řeší Windows a v něm všechno nakonfigurovat ručním vytvořením profilu se správným názvem. Ve je to jiné, stačí nahrát certifikát, přihlásit se do sítě a na výzvu zadat jméno/heslo/doménu a je to. Druhá možnost zabere 10x méně času.

    [8] Souhlas. Taky je mi jasné, kde má tento notebook své místo. Pokud budu chtít notebook domů na internet a občasné hraní, zvolím něco jiného. Přítelkyně ode mě taky nedostala ThinkPada, ale podstatně méně zvučnější značku :)

    [9] DVI-I mi taky chybí, ale teď už pro mě není tolik potřeba, protože už nechodím na místa, kde jsem dřív připojoval velký monitor. Doma mám dokynu, tak tam jsem naopak radši, že teď mám možnost připojit dva monitory, což jsem s V3205 neměl. Jo a ty mikrofony – tenhle neni nic moc, ale na V3205 jsem měl problém, že nahrávaný zvuk byl vždy tichý, i když jsem vyzkoušel všemožná nastavení, která jinde zabírají.

    [10] HP obecně není moc šikovný, pokud jde o chlazení. Teď píšu z HP 2230s a jeho větrák je velmi otravný. Kombinace HP a AMD ovšem začíná být poslední dobou skoro smrtící – přehřívání, hluk a další problémy.

  14. 14. swarm  11.2.2009  12:51:12

    [12] Dal bych 1700,- …zvaž, zda by to mělo pro tebe za takovou cenu smysl.

  15. 15. Tomáš Kraina  11.2.2009  13:36:41

    Zdravím a chválím fajnový článek. Takové dlouhodobé zkušenosti člověk jen tak nenajde a přitom se hlavně hodí při výběru nového stroje. A tady se naráží na nevýhodu dnešního rychlého vývoje všeho okolo IT, než vzniknou nějaké dlouhodobější zkušenosti, už se zboží pomalu nedá sehnat (nové).

    To že záleží na značce baterky potvrzuju taky. Se svou R61čkou (stručný popis zde: http://krajaac.blogspot.com/2008/10/pr-dvod-pro-volit-ibm-lenovo-thinkpad.html ) jsem dostal standartní Sanyo baterku (6ti článek myslím) a od září 08 co ThinkPada používám klesla kapacita na 50% a výdrž se pohybuje něco málo přes hodinu. Počet cyklů se pohybuje kolem 10 za týden. Nedávno jsem si pořídil novou 9ti článkovou, výrobce je Panasonic tak doufám že vydrží déle.

  16. 16. Martin  11.2.2009  15:16:43

    Díky za povedený článek! ;)

  17. 17. Marek Maťaš  11.2.2009  16:32:12

    No, já mám taky baterii od Sanya. A po nějakých 40 cyklech byla kapacita na 90%, dal jsem Perform reset v Power Manageru. A kapacita se vrátila zpět na 101%.

  18. 18. Warcz  11.2.2009  17:26:16

    Swarm: asi ne teď jsem se dival že to je Panasonic tak to ještě zvážím :o)

  19. 19. Zivan  11.2.2009  23:26:57

    Swarm:
    Tak ja mel ten mikrofon na V3205 vyborny, ted ho pouziva pritelkyne a nepotrebuje vubec sluchatka. Ja mam ted pripojeny mikrofon na sluchatkach a ty polozene pod monitorem.

    Cim dal vic si pochvaluju svuj nakup T61 v USA. Stihnul jsem objednat nesirokouhlou verzi dva tydny pred ukoncenim prodeje. Navic ma vyhodu v nevycuhujici 6 clankove baterii.

  20. 20. Majki  12.2.2009  14:16:34

    Tak pridam i ja sve :). Vzhledem k tomu, ze v nasi firme se od pocatku nakupuji jen a pouze IBMka (nyni Lenovo), tak mi rukama prosla spousta TPcek, od T30, pres Xka, Ztka, par R az po nynejsi T61/T400. Ja osobne pouzivam uz vice jak rok T61 14.1″. V rychlosti: konstrukce perfektni, nic nevrze, nic nepraska, je to stale pevne. Notebook denne prenasen z prace domu, denne nekolikrat uspan a probuzen, 2x dovolena u more, pisek na plazi pohoda :), sluzebky po vlacich, pri jizdech v aute, porad vse funguje, disk nechrasti, spokojenost. Vylestena klavesnice vypada bohuzel po roce nechutne (proste ten pohled na ty klavesy, vypada to jak zamastene od rizku), to se mi na Dellu D830 za rok pouzivani nestalo… Vydrz baterie mam od pocatku tragickou, na prilozenou baterii z toho nedostanu ani v nejuspornejsim rezimu vice jak 2hodiny, pokud potrebuju delat vice veci, tak hodina a ctvrt je maximum :(. 15,4″ verze je na tom lepe. Nebo mozna v tom mem je neco spatne s vnitrnostma, kolegovi na stejnou baterku vydrzi T400 3hodiny bez problemu..ale nejak to neresim, vetsinou si vystacim. Pri plne zatezi nb celkem hodne hreje, hlavne v levem hornim rohu. Displej je bohuzel mizerie a uprimne, za cenu 35tkc bez DPH by si takovy notebook zaslouzil mnohem lepsi. Kdyz to srovnam s tim, co jsem mel predtim v T43p (4:3, rozliseni 1440*1050 tusim), tak to byla parada, tohle je vedle nej jako spatny vtip :-/. K aplikacim: Access connections povazuji za jednu z nejzdarilejsich aplikaci, co Lenovo nabizi. Takto pohodlne si prepinat profily s ruznymi TCP/IP nastavenimi, proxynami, zabezpecenim atp. mezi domovem, praci, kavarnou, hotelem atd., proste nadhera. Musel jsem si ji nainstalovat i na IdeaPad s10e, i kdyz na nem neni oficialne podporovana, tak bezi :). Jedine, co mi na nem chybi, je webkamera :(. Casto by pri skypovani bodla..

  21. 21. titan4  13.2.2009  9:44:01

    [13] K těm Dellům: Mám teď v práci zapůjčený na vytvoření image Dell Latitude E4200 a upřímně jsem se do něj absolutně zamiloval :)

  22. 22. Majki  13.2.2009  9:52:23

    [21] titan4: ja mel zase pujcenou E6400…proste skvele :).

  23. 23. Tomáš Fejfar  13.2.2009  21:00:28

    Napadlá mě se zeptat tady – nenajde se tu někdo kdo by mi byl ochotný poslat OS Recovery media pro R400? V předzvěsti brzkého reinstallu jsem si vytvořil DVDčka, přes tu utilitku ve ThinkVantage a když se z nich pokusím nakopčit systém, tak z 1. DVD nabootuje ten upravený Bart (Rescue and Recovery) – pak chvíli hrabe a nakonec si řekne, jestli mám OS Recovery media. Vložím DVD č.1 (první nebootovací) a ono to nahlásí, že „toto není správný disk“, tak zkusím druhý, se stejným výsledkem a žádné další DVD už to nevypálilo. Tak sem si tam hodil MSDNAA verzi 32b Vist, ale je o hodně horší, než ta „tovární“. I když sem stahnul naprosto vše ze Support stránek Lenova, tak např. uspávání trvá o hodně déle, hibernace snad ani nejde (stejně jí nepoužívám), display podivně problikne při probuzení (jako když se vypne/zapne aero), prostě hrůza.

    Díky předem.

  24. 24. swarm  13.2.2009  21:23:08

    [23] Tohle jsem řešil u R61. Stačilo stornovat tu tabulku a pokračovalo to dál bez problému :)

  25. 25. Tomáš Fejfar  13.2.2009  22:06:25

    Jo? Tak to mě vážně nenapadlo :D

    Ale je otázka, jestli to bude teď u mě fungovat, když nemám ty Q a S partitiony na disku :(

  26. 26. swarm  13.2.2009  22:34:03

    [25] Takhle jsem to nahazoval na úplně prázdný disk, takže ta 3 vypálená DVD musela stačit.

  27. 27. RakeW  14.2.2009  10:59:19

    Zkusil jsem na základě jednoho staršího článku (píšu to sem, aby to nezapadlo) ten TPFanControl, ale nějak se mi to nezdá :). Vzhledem k tomu, že tomu absolutně nerozumím, tak jsem ponechal automatický smart mod, ale na můj vkus to nechává NTB (14.1″ R61) zahřívat až moc. Ne že bych na něm nemohl udržet ruku, ale pod levou opěrkou ruky to topí dost nepříjmně. Resp. bych to rozhodně nenazval „vlažné“, jak swarm několikrát zmínil. Tak nevím, zda jsem moc háklivý, anebo mám rychle zahřívající se NTB. Možná to zkusím nastavit, ať to spustí tak okolo 55°, těch 60° je fakt moc…

  28. 28. Tomáš Fejfar  15.2.2009  14:14:30

    Díky Swarme, opravdu to z těch médií naběhlo :) Někdy je holt lepší být BFU a nečíst a prostě to jen odklikat.

  29. 29. SlovaN  15.2.2009  18:08:54

    [27] Taky se přidávám. Notebook mi vůbec nepřijde chladný. Tichý to je, ale vlažný rozhodně ne, přijde mi spíše dost horký, hlavně uprostřed pod touchpadem a trošku hřeje na levé opěrce.
    Nevím čím to, dříve byl aspoň z vrchu spíše chladný, ale teď mi to přijde dost bída na to že má integrovanou grafiku :-( Hlavně mě zaráží teplota položky PCI, která má při pasivním chlazení teplotu cca 44-47 stupňů. CPU má cca 48. Zajímalo by mě, co ta položka PCI představuje a proč je dost vysoká, i když notebook chladí (cca 41-43 v závislosti na okolní teplotě)..Ono první hodinu provozu je to ok, ale pak to začíná být bída abych to upřesnil.. Přijde mi to jako dost velká nevýhoda těchto notebooků, že hřejou nejvíc pod touchpadem, nedají se pak pohodlně používat delší dobu (více jak 2 hodiny) na klině ve vlaku a už vůbec v takovém student agency, tedy pokud člověk nerad riskuje svojí plodnost. Stačí totiž půl hodiny zahřívat rozkrok 42°C a cca 1-3 týdny máte nepoužitelné spermie podle jedné studie a kdoví jak je to s častějším zahříváním :D

  30. 30. Tomas  18.2.2009  22:09:19

    Ahoj Swarme, tvoj blog a recenzie citam uz istu dobu, bol si dokonca jednym z dovodov preco som isiel pred pol rokom do 14″ R61 a nie do 15,4 :) Chcel by som sa Ta spytat na jednu vec ohladom dokovacej stanice : ak pripojis LCD (22 a viac palcov) do DVI vystupu na dokovacke je obraz kvalitnejsi ako pri VGA signale? V praci som testoval monitory od 22 do 30 palcov, moj D-Sub to s prehladom zvladal do 24palcov, potom uz bolo pismo trosku rozmazane…chcem teraz kupit monitor, rad by som isiel do 24palcov, len potrebujem vediet, ci po kupe aj dokovacej stanice mozem ocakavat 100% ostrost obrazu (ako pri stolnom PC s normalnou GFX s DVI). Ak nie, tak kupim lacnejsi mensi 22″ monitor, ktory mi po pripojeni len na analogovy signal nepripadal nijako zvlast hnusny….

  31. 31. swarm  18.2.2009  22:21:18

    [30] Obraz samozřejmě bude přes DVI 100% ostrý. U 24″ monitoru DVI silně doporučuju. Přes VGA se mi moc neosvědčil ani ten můj 21″ LCD panel.

  32. 32. Warcz  19.2.2009  9:16:02

    Ja mam zkušenosti že hodně zaleži na monitoru a Grafice jak je VGA ostre. někdy je na 22ce obraz ostry, jindy rozpitý a neostrý… U DVI to je jistota…

  33. 33. Ladis  19.2.2009  13:22:54

    Moje zkusenost je, ze zalezi jak na vystupu z notebooku (ne grafickem cipu, ale na vystupu) a na monitoru. Mel jsem pred lety integrovanou ATI 9100 IGP a VGA vystup z ni byl rozmazany na levnem LCD Acer 17″ (1280×1024), ale na kvalitnim LCD Samsung 21″ (1600×1200) byl obraz krasne ostry. A zas v praci se tu vali nb UMAX, ktery ma tak neostry VGA vystup, ze nepomuzou sebelepsi filtry v drahem LCD.

    Pred mnoha lety byl problem u DVI, ze ruzne grafiky (obvykle rozdelene podle ceny) umely na DVI urcite max. rozliseni. Dnes tento problem pro vetsinu lidi neplati, 1680×1050 davaji vsechny grafiky se single-link DVI vystupem (nejsem si jist, jestli daji i 1920×1440). Dual-link DVI grafiky potrebujete az pro hodne vysoka rozliseni.

    Takze urcite pripojovat pres DVI, analogove VGA vystupy se delaji cim dal horsi a vyrobci se nad tim vubec nepozastavuji. Jak jsem uvadel starou grafiku ATI 9100 IGP, tak velke mnozstvi soucasnych notebooku ma VGA vystup jeste horsi a naopak starsi grafiky nez ta 9100 IGP jej mely o dost lepsi, prikladem treba low-end NV Riva TNT2 M64 (a to ani tehdy nebyly NVidie TOP ve VGA vystupu :-)). Ja to resim tak, ze mam k nb dokovaci stanici, kde DVI je (na nb je totiz jen VGA).

  34. 34. ivin  20.2.2009  11:29:14

    R60 – baterka po dvou letech temer denniho pouzivani 87%. Nejspis diky tomu, ze pouzivam i baterii v ultranav (57% take po dvou letech). Muzu ji doporucit, presto ze se opotrebovava o neco rychleji. Optickou mechaniku precejen pouzivam malo, kdyz uz musim, tak neni problem za jizdy prehodit. S Acces connections jsem maximalne spokoje. Zkuste treba nejnovejsi vytvor od Toshiby pro visty – to je jen pro silne nervy.
    Notebook uz ma za sebou pad z 1,5 metru vysky na beton (na hranu) v plnem provozu. … Stacilo do sebe zacvaknou plasty co se rozjely a pofnukat si nad odrenym rozkem.
    Co nemuzu rozhodne doporucit jsou automaticke updaty. Po kazdem lze ocekavat nejakou katastrofu. Hlavne pokud jde o Security solution center. Starsi verze je NUTNE predem odinstalovat a to neljepe vcetne fingerprit readeru a Rescue and recovery. Vsechno je to spolu provazane a muze se vam stat jako me, ze se po updatu do notebooku nijak neprihlasite (ani pres prst, ani pres natukane heslo)

  35. 35. ivin  20.2.2009  11:30:14

    oprava .. baterie v ultrabay samozrejme

  36. 36. misaaak  11.3.2009  8:21:39

    ahoj, ja mam od rijna R61 a teda musim rict ze jsem naprosto zklamanej. nevim jestli mam smulu na kus ale uz jsem menil zakladovku dissk a pak se mi vysrala i klavesnice. pismenka na me vyskakovala pri beznem psani.to mi vsak na reklamaci neuznali ze pry to neni konstrukcne mozne ze jsem si to zpusobil ja spatnym zachazenim.asi na notes za 25k davam cihly ne? oprava by stala 2k a to je stroj jeste v zaruce. je to hroznej krap a lituju ze jsem ho vubec kdy koupil.IBM bylo fajn ale lenovo uz nikdy vic. je to predrazenej plastovej smejd. ted muzu uvazovat akorat co na nem odprasknout aby mi vratili prachy.stroj je naprosto nespolehlivy. tfuj.

  37. 37. Martin  19.3.2009  17:38:43

    Ahoj, jak jsi psal ten odstavec o nabíjení, mohl bys to nějak upřesnit (jak nabíjet a vybíjet, co akumulátor nemá rád) – klidně i na další článek.

  38. 38. swarm  19.3.2009  21:44:22

    [37] Baterkám se budu v brzké době věnovat.

  39. 39. Martin  20.3.2009  12:25:57

    K tomu článku o bateriích by bylo dobré přidat hlasování „Jak se chováte ke své baterce?“ – například tyto možnosti:

    – žádné ohledy
    – vždy po nechám vybít na 10% (0%, 15%) a potom nabiju na 100% (X%)
    – něco jiného …

  40. 40. Pavel Karas  24.3.2009  8:38:19

    Mám R61 asi 14 měsíců a souhlasím s tebou téměř ve všem kromě dvou bodů. Za prvé, baterie mi hlásí rovněž 101 % kapacity, ale subjektivně mám pocit, že se její životnost citelně zkrátila. Přitom se k ní snažím chovat šetrně, mám nastaveno nabíjení 25/75 %.

    Za druhé, nevím, v čem byl u tebe problém, ale já na Access Connections nedám dopustit. :) Připojuji se k síti asi na šesti různých místech a než bych zápasil s idiotskýma Vistama, tisíckrát radši zmáčknu Fn+F5 a zvolím příslušný profil.

    No a nakonec, za celý ten rok se mi nepovedlo přesvědčit Visty, aby začaly korektně hibernovat. Už jsem si na to musel zvyknout. Jinak ale naprostá spokojenost.

  41. 41. Lukas  1.4.2009  7:05:56

    R61ku mam vic jak rok. Taham ji stale s sebou, jede v podstate nontop (i pres noc ji nevypinam), vysledkem je nyni to, ze zacina vrcet ventilator, ale jinak je to genialni stroj. Designove je hnusnej, tak 10let zpet, ale kvalita to vynahradi. Klavesnice genialni, notebook vydrzi a neni na nem znat opotrebeni. Jiz nekolikrat jsem vyuzil „protekaci“ klavesnici. Jednou slenickou Martini a vcera deckou piva ;) – vydrzel. Pred tim jsem mel Fujitsu E7010 a ten se po par letech mechanicky doslova rozpadnul. Takze pokud budu potrebovat nekdy dalsi NB tak mam jasno. Jinak na nem pouzivam prevazne Linux, obcas Visty a na grafiku XPcka. Display je pomerne kvalitni a po kalibraci sondou je vhodny i na grafiku.

  42. 42. » Jaké mám nároky na notebook (1. díl) » NotebookBlog / Postřehy a zkušenosti ze světa mobilní techniky  21.2.2010  16:30:59

    […] mačkání – Mám rád, když při stisku vydávají klávesy jen tichý dunivý zvuk. Můj současný ThinkPad toto příliš nesplňuje, ale nejnovější zástupci řady už mají klávesnice o poznání […]

  43. 43. Hamiš  2.6.2014  22:41:56

    Zajímavé číst článek i diskusi po letech, teď jsou notebooky Lenovo T61 ve výprodejích repasované po 5000 Kč – [odkaz redakčně odstraněn] a stále se prodávají :D

  44. 44. yvetta  10.11.2014  11:15:23

    Vidím, že jste znalec, dokázal by jste mi poradit co dělat když nejde zvuk? nainstalovala jsem aktualizaci Thinkvantage, do sluchátek zvuk jde repráky ne. nejsou ztišené, systém audio nehlásí chyby…poradil by jste mi pls?
    díky


Napsat komentář