Jaké mám nároky na notebook (1. díl)

V minulém měsíci jsem se tu na blogu ptal vás, čtenářů, jak používáte svůj notebook a jaké nároky na něj máte. Za ten měsíc se v diskuzi objevilo nějakých 40 příspěvků a některé byly obzvláště zajímavé. Po jeho zveřejnění jsem si také začal psát poznámky, co vlastně od notebooku očekávám já. Teď už se poznámek nahromadilo víc a nebyl bych to já, kdybych se s nimi hned nešel podělit sem na blog. Vlastně je jich možná až příliš mnoho, takže je zpracuju formou seriálu. Zde je první díl.

Klávesnice

Vzhledem k tomu, že mou pracovní náplní je převážně psaní, kladu si na klávesnici velké nároky. Napadly mě tyto body:

  • Dokonale jistý stisk kláves – Hmatová odezva musí být taková, abych přesně věděl, kdy už je klávesa stisknutá, a nenutilo mě to používat při psaní zbytečně větší sílu. Tento požadavek vyřazuje většinu multimediálních a část business notebooků.
  • Tiché klávesy při mačkání – Mám rád, když při stisku vydávají klávesy jen tichý dunivý zvuk. Můj současný ThinkPad toto příliš nesplňuje, ale nejnovější zástupci řady už mají klávesnice o poznání tišší. Tiché klávesnice lze kolikrát najít i u velmi levných notebooků, jenže pak zas často nesplňují předchozí bod, který je důležitější.
  • Kontrastní popisky kláves – Tohle ostatní recenzenti moc neřeší, ale pro mě je kontrast kláves podstatný. Když už se venku začne stmívat a světelné podmínky nejsou optimální, tak se nekontrastní popisky stávají rychle nečitelné. Někomu tento bod bude připadat směšný, ale divili byste se kolik notebooků tímto trpí (například všechny s lesklou klávesnicí).
  • Podsvícení klávesnice – Chci vidět na popisky kláves, když už sedím před spaním na posteli a ještě něco dělám na notebooku. Je mi jedno, zda je podsvícení diodami pod klávesami, nebo je ve víku displeje lampička, ale v prvním případě nesmí diody prosvítat v mezerách mezi klávesami.
  • Plastové opěrky rukou - Na první pohled to s klávesnicí nesouvisí, ale týká se to psaní. Výrobci se teď předhání, kdo na svém notebooku použije více kovů, jenže plast má pro položená zápěstí lepší tepelné vlastnosti. V chladném prostředí není tak studený a při dlouhodobé výpočetní zátěži lépe chrání ruce před teplem od procesoru a dalších součástí. Nad tímto bodem se dají u některých notebooků přimhouřit oči, ale vyžaduje to velmi dobrý návrh odvodu tepla.
  • Zaoblená čelní hrana – Nesnáším, když mě při psaní řeže hrana notebooku do rukou. Otlačeniny tohoto charakteru nejsou příjemné a dobrý pocit ze psaní výrazně snižují.

přesně takovou klávesnici bych nikdy nechtěl

Touchpad/trackpoint

Klávesnice je sice pro mě hlavním vstupním zařízením a vyžívám se ve všemožných klávesových zkratkách, ale někdy se to bez polohovacího zařízení neobejte. Nejsem nijak fixovaný na trackpoint, nebo touchpad. Dokážu používat cokoli, jen to musí být dobře zpracované. Když se dnes mluví třeba o touchpadech, zmiňují se hlavně funkce jako snímání více prstů. Jenže využitelnost těchto prvků je dle mého názoru naprosto minimální. Pro mě jsou důležitější úplně jiné parametry:

  • Žádné viditelné zpoždění – Tohle je skoro nejdůležitější parametr, aby byl touchpad (trackpoint) použitelný. Právě zpoždění (lag) je velmi častým důvodem, proč lidem některé touchpady vůbec nevyhovují. Pohyb kurzoru se pak zdá „klouzavý“ a mozek musí stále odhadovat, kde se kurzor zastaví. Tři roky jsem jeden takový touchpad trpěl na své Toshibě a nikdy jsem si nezvykl. Nejlepší zkušenosti mám v tomto ohledu s touchpady Synaptics. V terénu s sebou myš nechci nosit, takže je tento parametr pro mě při výběru notebooku hodně vysoko.
  • Rychlé snímání pohybu – Za dávných dob prvních Windows se kuzor myši překresloval snad méně než 20x za sekundu. Moc se mi líbilo, když jsem si nainstaloval Windows NT4, který proti Windows 9x v základu pracoval s obnovováním kurzoru 60x za stejnou dobu. Některé moderní touchpady nás však vrací zpět do těch dávných dob. Je to typický případ pro snad všechny Toshiby. Kurzor se po obrazovce pohybuje strašně trhaně a o polodlné práci s ním se nedá mluvit ani omylem.
  • Tichá tlačítka s měkkým stiskem – Štve mě, když jsou tlačítka touchpadu (trackpointu) hlučná a je jedno, jestli jde o hlasité klapání, nebo cvakání. Oboje je špatně, protože odezva stisku stačí hmatová. U business modelů si na to naštěstí dávají výrobci pozor, ale u multimediálních si výrobci vymysleli ještě jeden nesmysl – tlačítka překryjí jedním kusem plastu, který jde mačkat jen v rozích a způsobuje, že stisk je extrémně tuhý.

Závěrem

Příště se zkusím posunout dál od vstupních zařízení směrem k teplotám, hluku nebo také oblíbeným modrým diodám. Doufám, že vám tyto články budou přínosné – přinejmenším aspoň v tom, že si třeba při nákupu notebooku uvědomíte více parametrů, na které byste si měli dát pozor.

Komentáře k článku

  1. 1. mr_dedicek  21.2.2010  16:40:21

    Řekl bych, že moje nároky na vstupní zařízení se příliš neliší od těch tvých, se snímáním pohybu jsem žádný problém nikdy neměl, ale to bude tím, že tvými rukami prošlo mnohonásobně více NTB. Docela se těším na článek o „modrých diodách“, se kterými už delší dobu bojuji (zbraní je lihovka).

  2. 2. Gorr GrimWolf  21.2.2010  17:36:36

    Souhlasím prakticky se vším, ale málokdo tomu uvěří, než si to vyzkouší. Já měl nejdříve „pololesklý“ Dell Studio, ze začátku mi přišlo vše v pořádku. Plný nadšení jsem ho leštil několikrát denně. Po chvíli vás to neuvěřitelně obtěžuje. Lesklé věci jsou hnus, vypadají pěkně akorát za výlohou.

    Také touchpad a tlačítka. Mě nejvíce obtěžují tlačítka, buď potřebují neuvěřitelně silný stisk a nebo šíleně cvakají. Na Dellu byl touchpad, který si někdy umanul, že nebude spolupracovat. Jezdil si kam chtěl a pak se zase choval normálně. V tu chvíli, máte chuť to vyhodit z okna.

    Multimediální části klávesnice, speciálně pokud to je ze senzorových kláves je věc, za kterou jsem připraven vraždit. Je to nevyužitelné, většinou to blbne.

    Pak také všechny USB porty napravo, výdech za monitorem (Spolehlivě ucpete, když používate na klíně), výstup sluchátek a mikrofonu na přední části (Kabely se o vás lámou).

    To jsou věci, které většině lidí při nákupu přijdou naprosto nepodstatné a koukají na to, jestli Core 2 Duo běží na frekvenci 2ghz, nebo 2,14ghz… Ale přitom na dobrém notebooku je to skoro až poslední důležitá veličina.

  3. 3. Tantum  21.2.2010  19:39:10

    Tak já ti to okometuji.
    – na Dell Vostro je klávesnice celkem dobrá ale pár věcí mi tam vadí. Například když je ticho a píšu, tak je to ty údery připomínají trochu psací stroj. Stisk je dobrý, ale obča se stane při přemisťování ruky, že zavadím o hranu klávesy(prst nestačím zdvihnout), pak mám pocit že jsem tu klávesu vytrhl a docela to bolí. Jen občas, možná neumím psát.
    – Bohužel opěrky jsou řezavě ostré, dokonale ostrá hrana, byť zkosená pod 45° asi 1mm. Au. Rohy taky dokonale špičaté au. Kontrastní popisky – lesklé klávesy jsou naprosto nepřípustné. Občas se hodí povrch odmastit.
    – Podsvícená kávesnice se občas hodí, nemám,..

    – Chci trackpoint!
    – Na druhou stranu většinou pracuji s extra přesnou myší A4tech X750BF.
    – Na vedlejším Asusu je normální touchpad bez lagu oproti delláckému ALPSU. Pohyb je noční můra, to zpoždění je znatelné
    – Na dellu jsou buttony tp super, nejsou překryté pružným plechem jako na Asusu.

    Ovšem dodal bych pár věcí.
    -Klávesnice úplně k okraji nebo s okrajem 1 cm?
    – Fn klávesa i na pravé straně!
    – Nezapuštěný touchpad.
    – Home End PgUp/Dn přímo.

  4. 4. MartensPh  21.2.2010  20:31:20

    Neni zpozdeni lag? A bez multi-touche si praci na MacBooku neumim predstavit.

  5. 5. swarm  21.2.2010  23:24:52

    [3] Opraveno. Jak se mi povedl takový překlep, nemám fakt tušení :) Jinak, co jsem přesedlal z ThinkPadu na Mac, tak ti musim dát za pravdu, tam na něj nedám dopustit. Jenže na PC je multitouch úplně o ničem a použitelnost je nulová.

  6. 6. SlovaN  22.2.2010  1:09:07

    Na tom Thinkpadu co máš musím potvrdit, že klávesnice je na rychlé psaní téměř dokonalá. Na žádné jiné klávesnici se mi nepíše (programuje) tak rychle jak na té thinkpadí.

    Všimli jste si, že jednou za čas se trochu méně stisklá, ale po hmatu dobře promáčklá, klávesa nesepne? Pokud to pak člověk s rychlostí přežene, tak musí dávat důraznější stisk a poslouchat větší kravál. Není to nic hrozného, ale občas se to stane.

    Docela dost se mi na té klávesnici líbí, že u malých kláves je úplně jedno pod jakým úhlem a kde je stisknuta, člověk pak může psát rychleji, méně přesně a klávesnice mu to toleruje :-)

  7. 7. volodjA  22.2.2010  9:01:25

    Já bych prosil v příštím vydání blog na téma, jaké mám rád holky. :))

  8. 8. lukycrust  22.2.2010  21:27:22

    mne ThinkPadovská klávesnica na písanie úplne vyhovuje,ale čo mi trocha vadí je trošku hlučnejšia a o medzerníku a enter,ani nehovorím…ale to prekúsnem..na novú by sa mi ťažko zvykalo :-)))

  9. 9. jalko  23.2.2010  15:09:06

    Ja by som na thinkpadej klavesnici uvital lepsie umiestnenie klaves page up/down. Ked mam ruky rozlozene na pouzivanie trackpointu, tak na tie klavesy nedociahnem. Tiez ma niekedy irituje poloha fn a ctrl klaves. Inak je to velmi vydarena klavesnica.

  10. 10. LKa  24.2.2010  1:47:15

    Chlapi, máte naprostou pravdu. Do nedávna jsem používal ASUS A6000 apo 3 letech jsem zjistil, že chci lepší ergonomii, tak mě napadlo, že si udělám takovou opěrku, no a když už opěrka, tak sem si řekl, že tam dám i nějaký ten větrák, aby to lépe chladilo. No, po roce používání se NB odporoučel do věčných lovišť a teď používám vypůjčený IMB T23 od mojí mami, doplněný 7200k diskem a 768RAM a řeknu vám, že mi v podstatě nic moc nechybí. Word, Excel, Operu, Matlab, sem tam komprese videí z mé G7…teď jsem do toho koupil 4400mAh baterku za 1150kč…má to něco přes 2kg…najedou položku nepotřebuju, čím dál tím častěji to přenáším, moc si servítek neberu a světe div se, vypadá naprosto zachovale, vše funguje, sem tam oděrky na zadní straně LCD…při práci nic neruší, vše je po ruce, jo, hold IMB a jejich GENIALITĚ při výrobě těchto skvostů. A LENOVO? to ať se jde zahrabat…chcu vidět, jestli jejich NB bude 100% fungovat i po 9 letech (!!!!!!!!!) od výroby. No flame…….

  11. 11. kecinzer  24.2.2010  23:09:38

    Požadavky jsou to celkem pochopitelné, jen mi není jasné ta čitelnost popisků a podsvícení. Sám se nepovažuji za nějakého extra psavce, ale na klávesnici se při psaní vůbec nedívám a to jak na PC tak na NB.
    Podsvícení pak považuji jen za machrovinku před známými :).

    [3] Nevím jaké Vostro tedy máš, ale já vlastním Vostro 1500 a klávesnice je naprosto úžasná. Nádherně tichá, žádné zavazování o klávesy vůbec nepozoruji. Zaoblené hrany na NB perfektně a prostě se na něm píše jedna báseň. Přiznám se, že bych klávesnici se stejnými vlastnostmi bral z fleku k PC. A co se týká touchpadu – mám Synaptics a žádného lagu si nejsem vědom.

  12. 12. marek.sk  2.3.2010  12:25:35

    Kvalitu nb a celkovo aj klavesnice si viem ocenit a aj preto som si kupil busines hp6930p aj ked book nepotrebujem prilis casto prenasat ale jednoducho chcem book ktory bezporoblemov vydrzi aj 5 rokov a budem ho môct pohodlne pouzivat aj na cestach.klavesnica tohto elitebooku je podla mna celmi dobra dokonca si myslim, ze konfortom pouzivania skoro ako externa zdvih klaves reakcie velky dvojriadkovy enter giganticky pravy shift standardne umiestneny fn a ctrl + del..skratka je to zazitok na tom pisat.s prevedenim booku som maximalne spokojny a aj napriek tomu, ze priestor kde sa opieraju ruky je z hliniku to rukam vôbec neprekaza pretoze hpr navrhlo system chladenia uplne perfekne a nikdy sa neprehrieva.


Napsat komentář