Jak používáte notebook? (dneska je to na vás)

taky-pouzitiNotebook již dnes není jen záležitost manažerů na cestách. Naopak jej běžně mají i důchodci a děti na základní škole. Jsou už součástí našeho života, bereme je jako něco naprosto běžného, ale každý ten svůj používáme často úplně jinak. Notebooky jsem měl jako koníček už kdysi a několik posledních let je také v hojném počtu recenzuji. Ačkoli mám znalosti kolem notebooků jako málokdo tady v ČR (trocha Kalužovské skromnosti), stejně se zajímám o názory lidí okolo sebe.

Názory ostatních mohou být nesmírně přínosné. Ukazují někdy naprosto odlišný pohled na stejnou věc. Něco, co jednoho obtěžuje, může být pro druhého výhodou a hledat pak v recenzi „objektivní realitu“ není vždy možné. Každý má jiné priority. Někomu je například jedno, jak je notebook hlučný, protože jej využívá ve výrobní hale, kde chodí s ochrannými sluchátky. Někdo naopak dělá v hodně prašném prostředí, kde se daleko lépe daří pasivně chlazeným notebookům. Někdo zas má notebook na vědecké projekty a vyžaduje v business modelu AMD procesor, který je pro jeho výpočty rychlejší. Někdo notebook používá při cestách a chce, aby měl dokonale rovný spodek. Je toho spousta.

Pochlubte se v diskuzi

Zkusím takový malý experiment. Čtenářů má tento blog hodně a k napsání komentáře není potřeba žádné registrace. Popište, jakým způsobem notebook pomáhá vám (jak jej využíváte) a na které parametry jste kvůli tomu kladli důraz.

Komentáře k článku

  1. 1. Warcz  18.1.2010  21:38:30

    Oki tak odkladám ty skripta z klavesnice, beru do ruky myš a koukám na 23 palcového Samsunga pod kterým hlučí mybook. vše je připojeno do dokovací stanice a NB je zavalený papírama v rohu pokoje a spokojeně si bručí. Zítra ho vyhrabu a vydáme se na cestu. Prvně jedu krcálkem kde používám HP 614 na mail, FB a další drobnosti. Potom už sednu do rychlíku který jede 2 hodiny a tak vytáhnu NB. I když jsem schopen pracovat až 5 hodin tak ho nepodtaktuju protože vím že dneska to nebude potřeba a jedu na plný výkon. Při tom mam GPRS od Vodafone a surfuju. Až dorazím do Brna na kolej tak ho fiknu do druhé nabíječky a vybalím kalkulačku a skripta. Večer mrknu co je nového a další den pujdu na zkoušku. Pokud bych měl normalně školu tak si ho prasknu do batohu a jdu do školy. před několika lety bych ho všude vytahoval teď se mi občas stane že si akorát připojím mobil a začnu nabíjet HPčko aby neumřelo při náporu instrukcí. Večer potom pososám co je potřeba a vracím se zase domu do dokovačky. NB využívám naplno. Muj první byl ASUS M6A který měl magneziove šasí. Při jedné přednášce se Beta Visty neuspala a při 95° CPU mi v brašně připekl LCD takže bylo do žluta. Nikdy jsem se s ním nemazlil. V Zimě když jsem třeba čekal na bus jsem hodil batoh na zem a sednul si na něj kde byl NB. To se projevilo jedno léto když jsem na to sednul a do LCD vytlačil svuj zadek ( dva černé kruhy ) hold seděl jsem na skále. Ale co stane se. NB jsem nakonec odrovnal když jsem misto DVD vypalovačky měl rámeček na HDD ale v tom měl flešku, Wifinu a další drobnosti no a 10Kč „na kafe“ njn jednou koukám a penize tam nebyli… Dopadlo to odpalenou ATA sběrnici a po 3 letech jsem musel měnit. Po recenzích Swarma jsem už pul roku dopředu věděl že R61 bude dobrá volba a vzal R400. Na ten už raději nesedám ale nijak se s ním taky nemazlím naposledy jsem ho v -5° nechal na parapetu a kontroloval sílu signálu wifi přes okno a při tom nastavoval AP. Sice když jsem ho vzal zpátky se celý orosil ale nechal jsem ho vytemperovat a v pohodě. Občas na něho na střechách sněží ale to vydržel i Asus takže Lenovo nemá nárok. Na zem zatím nešel jenom jednou jsem v něm zavřel prupisku ale to taky ustál. Nevím je to pracovní nástroj a vybíram si takový stroj aby to přežil. To je asi k NB vše, doufám že to půjde přečíst…

  2. 2. Flash  18.1.2010  21:40:29

    Pro mě musí být dostatečně malý (12″ – 13″) pro snadnou mobilitu, musí umět obsloužit 2 FullHD monitory a musí být tichý, pokud možno úplně (což se 7200 rpm diskem JE problém – SSD alternativa nepřipadá v úvahu (kapacita, cena)). Posledním požadavkem je konektor pro dock/replikátor. Věci jako výkon, výdrž nebo kvalita displeje jsou okrajovou záležitostí.

    NB používám pro vývoj rozsáhlých online projektů, prakticky na nic jiného – zábavu hledám mimo pracovní stůl.

  3. 3. Scotty  18.1.2010  21:40:38

    Notebook používám denně a jako hlavní stroj. Sice mám i desktop, ale vzhledem ke všem datům na notebooku ho téměř nepoužívám. Důležité je pro mě mít dotykovou obrazovku a co nejmenší velikost, která však není na úkor zvolených komponent. Nepotřebuji tichý ani „chladný“ notebook. Nezáleží mi na tom, jestli bude vážit dvě nebo tři kila, ale zároveň požaduji alespoň výdrž 3 hodiny na baterii. Co se týče vnitřních komponent, nepreferuji žádné výrobce, ale volím spíše podle ceny a možností…

  4. 4. Michal  18.1.2010  21:43:33

    Zhruba 90% času mám notebook doma připojený k napájecímu adaptéru, 22″ monitoru, bezdrátové klávesnici a myši a 5.1 reprosoustavě. Z 10% ho používám mimo domov (prostě odpojím a jdu), příp. když jedu do Brna do školy.

    Největší důraz při výběru jsem kladl na:
    1) vysokou výdrž baterie (9 článků, integrovaná grafika)
    2) kvalitní servis (NBD)

  5. 5. Barton  18.1.2010  21:54:41

    Lenovo ThinkPad R40 a R500…

  6. 6. yo dawg xzibit  18.1.2010  22:01:04

    hlučnost (klid i chlazení),
    stálost pantů,
    matnost displeje
    efektivní odvod tepla (pasivní i aktivné
    touchpad bez lagů
    ne chicklet klávesnice (dnes jsem ji měl a je příliš citlivá (ta klávesnice, ne majitelka)
    rozumné rozmístění vývodů (ne ve předu, usb na obou bocích + vzájemné nepřekážení)
    oblé hrany, kde se opírají ruce
    nbd
    samozřejmé tuhost a nerozbitnost
    stálost barev a podsvětlení, popis tlačítek ( dlouhodobá)
    věrné barvy (i při náklonu) + rovnoměrné podsvětlení + možnost ho vypnout až na nulu plynule (jde to i u trubic, viz asus)
    málo lesklých částí
    klávesy pg down up, home end přístupné přímo, ne přes fn
    kvalitní řízení nabíjení baterie
    rozsháhlé nastavení biosu
    ultrabay
    malý nabíjecí adaptér a promyšlený způsob namotání kabelu (Dell)

    Teď jen takový notebook chtít.

  7. 7. Ondřej  18.1.2010  22:02:15

    Kolem mého notebooku se točí celý můj život – škole, práce, zábava. Takže, když jsem si vybíral laptop chtěl jsem něco víceméně standartního (myslím tím velikostně – takže 15,4″ – 15,6″) s pohodlnou klávesnicí a relativně dobrým displejem. Výdrž baterie mě ani moc nezajímá, většinou mi ty 3-4hodiny stačí, pak se většinou dostanu k místům, kde si jej nabiju. Taktéž hmotnost notebooku pro mě nehraje důležitou roli. Pokud bude přístroj dost masivní na hrubší zacházejí, bude mít dostatečný HW pro práci s Photoshopem a jemu podobným, tak klidně ať má i 10kg.

    Co na notebooku však nesnáším jsou lesklé plochy, za které bych nejraději přístroje reklamoval a malé touchpady, které jsou někdy umístěny dost blízko klávesnice, takže myší pohnu, když zrovna píši na klávesnici – to dokáže hodně nasrat.

    Můj laptop denně připojuji k extérnímu monitoru, obrazovky rozšiřuji a pro pohodlné ovládání používám bezdrátový set – takže potřebuji i bluetooth.

  8. 8. woko  18.1.2010  22:10:14

    Já mám notebook jako druhý, přenosný počítač. Nosím ho hlavně do školy a pak ho nosím po pracích, kde potřebuji mít funkční komp. Pak ho ještě využívám jako síťové úložiště, a protože často leží doma na stole, tak na něj pouštím alespoň BOINC. Před 3 lety, kdy mi byl pořízen, jsem vybíral hlavně podle ceny, platformy a značky. Vzhledem k tomu, že je to skutečně až můj druhý počítač a využívám ho v 95% na kancelářskou a nenáročnou práci, tak by dnes asi nikoho parametry neoslnil – je to HP 6720s (GR650EA#AKB). Dodnes jsem s ním spokojen a nelituji koupě. Příště si ale pořídím něco menšího a lehčího.

  9. 9. Kosta  18.1.2010  22:22:10

    Já to mám lehké, potřebuji notebook a odmítám pracovat ve windows. Vzhledem k tomu ze 13ka je pro mě malá, a 17 zbytečně velká tak mi zbývá 15….. A upřímně, i kdybych pracoval na windows tak si ten Macbook Pro koupim stejně :)

  10. 10. me2d09  18.1.2010  22:55:53

    NB používám ve škole = práci na MFF UK, fyzika (doktorand) + vývoj webových aplikací. Denně trávím 1,5h ve vlaku, proto jsem byl nucen volit NB. Běží na něm MS SQL, Visual studio, Adobe suite + tak 3 – 4 fyzikální programy, občas WinServer ve VirtualPC. Rád skáču od jedné práce k jiné a tak moc programy nevypínám. Ani NB nevypínám, jen sleep. Doma dělám s NB v docku, což je ergonomicky nesrovnatelné, to samé chci i ve škole. Protože je to můj jediný pracovní nástroj, mohu si do něj investovat nadprůměrnou částku.
    Z těchto důvodů – před 3 leti jsem pořídil nc6400 ve vlastí konfiguraci (T7200, dedikovaná ATI, 7200HDD, LCD 1440×900). Nyní vylepšen o Intel X25-M 34nm a 4GB ram (bohužel chipset využije jen cca 3.3). Za 3 roky se tak dostal +- na úroveň běžně prodávaných NB.

    Při výběru pro mě bylo důležité: TPM, čtečka otisků (zabezpečení dat zákazníků), hodně paměti, podpora virtualizace, matný displej, černé tělo, použitelný touchpad (ten co tu je mi prostě vyhovuje, takové ty matné, či nezapuštěné jsou děs), cca 15′ LCD. Od výměny HDD na SSD jsem poznal co je ticho (i když ten větrák často běží) a rozhodně nic jiného nechci. Taky nesmí být moc těžký, proto to není 17′, tahám to každý den na rameni. Doskovací konektor nutnost, čtečka karet výhodou.

    O co mi moc nejde: výdrž – dřív vydžel 3 hodiny, dneska 1 hodinu, což nevadí, na jednu cestu vlakem to stačí. Mechanika – za rok jí použiju tak 3x, software kupuju elektronicky, prostě zbytečně zabírá místo. Raděj bych tam viděl druhý disk na data.

    Nový NB koupim až:
    a) tenhle se rozbije, 3letá záruka totiž v prosinci vypršela.
    b) minimálně za rok

    Pokud by do té doby vzniklo něco, co má integrovanou a druhou vypínatelnou grafickou kartu, měl bych zájem (asi utopie, nikdo se k tomu nemá). SSD už samozřejmostí, úspornost mě ani v budoucnu zajímat nebude.

    Tak asi tak :)

  11. 11. baki  18.1.2010  23:05:19

    Jakožto student, tak taky využívám svůj notebook denně. Vlatním FS Amilo pro 3405. Taky se s ním moc nemazlím, ale po tom, co sem jej rozebral asi budu, plast plast plast… co vyžaduju od notebooku je ticho, mobilita, odolnost a případně výdrž. Proto prodám svého noťáska, koupím si asi t40 nebo x31 + klasické PC. Tuto kombinaci jsem zvolil po dlouhém zvažování. Na těchto starých modelech můžu v pohodě programovat, číst web atd… a na pracovní stanici se bavit, dělat náročnější věci a samozřejmě to samé co na notebooku. Notebook využuju na cestách, přednáškách a doma.

  12. 12. Xgamer  18.1.2010  23:06:53

    Ja vlastním FSC Esprimo M9400. Notebook využívam ako môj hlavný pc. Doma ho strčím do doku a na dock je pripojený 22″ LG, k tomu logitech bezdrôtový set. Požiadavky som kladom na kompromis medzi 15,4″ a 13,3″ čiže pre mňa je najideálnejší 14″. FSC som zobral aj kvôli záruke C&R, aj keď v tej dobe nebolo moc 14″ tak som ani nemal moc na výber. S notebookom som ako tak spokojný no dva roky používania sa už na ňom prejavilo, hlavne na klávesnici, doma mi to nevadí, ale v škole celkom už aj hej. Podstatný je pre mňa dockovací konektor. Ďalší notebook Buď lenovo,alebo HP. Nenávidím lesklé notebooky. Mám rád pracovný konzervatizmus, a hlavne funkčnosť za dobrú cenu.

  13. 13. pajas  18.1.2010  23:13:30

    Notebook používám od roku 96. To jsem konečně mohl v tichu spát, když jsem celou noc visel na BBS přes 1200 baoudový modem, co jsem měl u radiostanice :-)
    Dnes oceňuji hlavně úsporu elektřiny. Přece jenom je velký rozdíl mezi spotřebou stolního PC a 60W u notebooku.

  14. 14. Damianus  18.1.2010  23:15:39

    Lenovo T500 – hlavne kvuli dvema GPU a CPU ale nasledne si nemohu doceni klavesnici, luxusni chlazeni, panty a celkove kvalitu lenova. Notebook casto cestuje takze jej pouzivam opravdu na vse :)

  15. 15. skvedo  18.1.2010  23:26:52

    Před třemi lety jsem si pořídil svůj první notebook Asus A6Tc. Tenkrát byly hlavní parametry při výběru výkon a cena. Moc jsem se s ním nemazlil. Sice jsem na něm neseděl jako Warcz, ale přikluntovaný v baťohu k nociči na kole se mnou nacestoval nějaký ten tisíc km. Výjimkou nebyly sjezdy 50 km/h po polňačkách. Když jsem ho přenášel, nedělalo mi problémy ho drapnout jen za roh základny. V březnu loňského roku jsem si nechal repasovat baterku a uvažoval, že bych si k němu pořídil nějaký levný netbook na cesty. Začátkem semestru jsem ho jednou na přednášce uspal a po návratu na byt se už neprobudil (vada na desce). Tak jsem ho rozprodal na náhradní díly na Aukru.

    Než jsem si pořídil nový notebook, měl jsem od kamaráda půjčený alespoň jeho letitý Acer TravelMate (P-M 1,7 GHz, 512MB RAM, 1400×1050 LCD).

    Před vánoci jsem si konečně pořídil nový stroj. Měl jsem dost omezený rozpočet (+-15000 Kč) a věděl, že nemůžu čekat zázraky. Doma mám 19″ externí LCD, ale na privátě jsem odkázaný jen na obrazovku nb. Proto jsem zvolil přijatelný kompromis mezi kompaktností a velikostí obrazovky – 14″.
    Tentokrát mi na výkonu prakticky nezáleželo. Upřednostnil jsem kvalitu zpracování a servis (NBD nebo alespoň servisní partner v Brně).
    Nakonec jsem vybral Lenovo SL410 ve slabší konfiguraci s grafikou Intel.
    Důraz na servis se mi už vyplatil. Po cestě do Brna mi ve vlaku odešel disk. V pondělí jsem zašel do servisu, disk si nechali, objednali nový a já používal notebook na linux livecd (lepší než být úplně bez nb). V pátek jsem se zastavil v servisu znovu a za 10 minut jsem šel i s novým diskem.

    Notebook používám jako svůj jediný počítač. Nic neobvyklého: internet, filmy/seriály, škola, občas sestříhat nějaké domácí video.

  16. 16. Oli  18.1.2010  23:29:28

    Ja jsem pri koupi vyzadoval aby NTB mel pevne sasi, relativne slusny vykon, nebyl hlucny a mel 13 nebo 14 palcu obrazovku. R61 14 palcu byla jasna volba. Od te doby co me odesla baterka ho mam jen v dokovaci stanici na byte a v adapteru doma. Pri pristim nakupu budou hlavni kriteria: velikost 14 max, tichost, vydrz na baterie a aby to utahlo 23 palcovej monitor.

  17. 17. jakubk  18.1.2010  23:44:06

    Můj notebook musí být odolný a musí působit pevně, proto mám Lenovo R61 s SSD diskem (absolutní ticho je plus navíc). Na výkonu mi záleží jak se to vezme. Chci na tom být schopný spustit Visual Studio, ale grafický výkon naopak nepotřebuji vůbec.
    Co se úhlopříčky týče, 14,1″ jako má moje Lenovo je pro mě maximum, ideálně bych bral menší, třeba 13,3″.
    Poměrně důležitým aspektem je i hmotnost, notebook přenáším, a tak mě těch 2,6 kg občas otravuje, u příštího notebooku se budu muset na tenhle parametr víc zaměřit.

  18. 18. alfah4ns  19.1.2010  0:20:29

    Notebook jsme kupoval v průběhu prváku na VŠ (do té doby jsem byl zastáncem desktopů, které nabízely a pořád nabízejí podstatně více za méně peněz), požadavky tak nějak byly:
    – životnost několik let, ideálně celé studium
    – co nejrychlejší servis, víceletá záruka
    – dostatek výkonu pro CADy, občas nějakou tu hru
    – baterka 3-4 hodiny
    – menší úhlopříčku
    – abych neměl pocit že sedím u přímotopu nebo vysavače, takže v rámci možností (vzhledem ke grafice) slušné chlazení
    – aby se to při denním nošení za chvíli nerozpadlo

    Vybíral jsem mezi D630, T61/14w, 6910p, všechny ve verzi s vyšším rozlišením a dedikovanou grafikou. Rozpočet jsem měl cca 30k, což znamenalo v případě HP a Lenova trochu problém. Měl jsem možnost dovézt notebook z USA a Téčko mě dost lákalo. Pak se objevily promo nabídky a já sehnal za 30.5k D630 s NBD, wxga+ a quadrem.

    Používání – Zrovna „v rukavičkách“ s ním nejednám. Notebook používám denně, dá se říct, že téměř všude cestuje se mnou, mám ho jako takový „stroj na vše“, ve zkratce – kreslení/modelování (Autocad, Pro-Engineer, Inventor), výpočty (Matlab, Mathcad, MITCalc), psaní prací, filmy, nějakou tu hru (hraju ale už jen minimálně), lození po internetu…

    Dá se říct, že původní požadavky se mi tak nějak shodly s realitou. Ntb už má leccos za sebou, pořád je ale ve velice zachovalém stavu (nebýt vyleštěné klávesnice, málokdo by hádal stáří 2roky). Připlatil jsem si a musím říct, že jsem určitě dostal, co jsem očekával a kvůli čemu jsem připlácel.

    No a příště.. kdo ví, doufám, že notebook tu dobu, než dostuduju vydrží (rok mi ještě kryje záruka, pak se uvidí), neboť nemám potřebu kupovat cokoliv jiného, i kdybych na to peníze měl. Předpokládám, nezačnu-li podnikat, notebook pro mě po škole nebude potřeba, takže je možné, že po D630 už notebook kupovat nebudu a dám přednost nějakému hodně tichému stolnímu počítači.

  19. 19. jakoob  19.1.2010  1:54:02

    Notebook jsem koupil na konci stredni, mam jiz druhy Thinkpad. Pracuju na eshopu a studuju stavarnu

    Od notebooku tedy pozaduju:
    1)kvalitni konstrukci (casto ho prenasim)
    2)vydrz na baterie, na CVUT jsou zasuvky dost vzacne
    3)tichost (nemam rad ty turbiny ala asus)
    4)dobre chlazeni (delam na notebooku i nekolik hodin na plny vykon)
    5)vykon na CAD a Photoshop (prepinam mezi ATI a Intel GPU)

    Zatim jediny mozny notebook, ktery mi vyhovuje je Thinkpad a doufam, ze to tak zustane..zkousel jsem ostatni, ale chybi mi tam lenovo soft a zejmena trackpoint :-)

  20. 20. topas  19.1.2010  8:47:10

    Chtěl jsem nějakou pořádnou pracovní stanici, kterou bych mohl přenášet. Trochu výkonu a hlavně pořádný displej s velkým rozlišením. To, že to bude vážit hodně mi je vcelku jedno, stejně to na těch zádech není poznat. :) Moje volba byla Dell Studio 1737, s rozlišením 1920×1200 a externí grafikou (občas nějaká ta hra). V základu v tom byly 2 harddisky, tak jsem jeden rovnou vyndal a koupil SSD. A jsem hrozně moc spokojenej. Hlavně, že to má také kvalitní klávesnici, kterou jako programátor potřebuju. … jo a vzhledem k tomu, že mi ten notebook vydělává na živobytí oceňují záruku Dellu Next Business Day. :)

  21. 21. Lukáš  19.1.2010  9:36:44

    Pracuju a zároveň dálkově studuju VUT v Brně. Doma na stole mám v dokovací stanici 14″ ThinkPad T43p s rozšířenou baterií (5 – 6 hodin provozu), k ní připojený 20″ Samsung, 2 externí disky, běžné periferie jako myš, klávesnice, skener, repro Creative 2.1. Když jedu do školy či jen někde na cesty, jen ho odplesknu z dokiny, strčím do batohu včetně zdroje a vyrážím. Pokud notebook uspávám, když zrovna nepracuju, vydržím na baterii celý den – cesta vlakem do školy, celé vyučování, cesta vlakem ze školy. Zdroj přes den vytahuju málokdy. Emaily kontroluju telefonem Palm Treo 750. Občas si donesu domů firemní D630ku pokud se mi chce s ní vláčet :-), ale Delláckou dokinu už jsem věnoval bráchovi. T43p mi vyhovuje rozměry a váhou – zatím jsem pro něj nenašel vhodnou náhradu, T400s je sice pěkná ale už to není onen kvalitní ThinkPad od IBM. Přítelkyně má T61p, čili o dost mladší model a má už vyviklané panty a to je T61p skoro pořád zavřená a vsazená do docku. Až mi bude chybět výkon, nejspíš ale budu muset něco nového pořídit – ThinkPad ONLY samozřejmě :-)

  22. 22. Jirka  19.1.2010  10:36:30

    [10.] me2d09: Notebooky s integrovanou a druhou vypínatelnou grafickou kartou už existují a prodávají se docela dlouho. Například Lenovo T400, nebo T400s.

  23. 23. Jirka  19.1.2010  11:33:10

    edit: T400s ne, ale novější verze T410s.

  24. 24. Vojťas  19.1.2010  11:34:37

    Notebook používám jako primární PC. Doma a ve vlastní kanceláři ve stojanu s externí klávesnicí a myší. U zákazníků, kde musím používat jejich PC, pak slouží jako druhý stroj a mám na něm otevřenou dokumentaci, manuály apod. Většinou jede na napájecím adaptéru.

  25. 25. mnt  19.1.2010  12:28:15

    Notebook používám jako primární stroj. Rozpočet 20k byl více než slušný. Při výběru jsem důraz kladl hlavně na mobilitu – výdrž baterky a rozumná váha – a kvalitní záruku. Výkon mě nezajímal, hry nehraju a škola po mně nic víc než kancelářský software a internet…
    Ke konci z toho vyšel Dell Studio 1537 s T6400 a X4500MHD, šestičlánková baterie a LED podsvícení displeje. Díky připlacené NBD záruce jsem nemusel strávit tři měsíce bez notebooku (ano, za sedm měsíců vlastnictví notebooku jsem měl tři servisní zásahy). Na záruku si víceméně nemůžu stěžovat, vždycky to proběhlo rychle a velmi kvalitně. Na baterii vydrží skoro šest hodin, což je pro školu dostačující. Akorát ten původní rozpočet jsem přešvihl o tisícovku :-)

  26. 26. Logout  19.1.2010  15:35:52

    Předně: nepoužívám notebook, používám PowerBook :)

    A z toho vyplývá to, co od notebooku čekám: 12″ LCD, pokud nejde do tuhého tak pouze pasivně chlazený, tělo hladké bez tvrddých výstupků, výdrž 4 hodiny.

    Mohlo by být i lépe: mohlo by být 11 palců, mohlo by být 10 hodin, mohl by být touch. Ale pak by to bylo něco od Intelu a na to zatím nemám překonfigurovaný mozek.

  27. 27. Zdeněk Malinský  19.1.2010  15:37:38

    Jako prostírání či podložka pod talíř:
    http://www.ce4you.cz/gallery/detail.asp?g=1050&i=11801 a http://www.ce4you.cz/gallery/detail.asp?g=1050&i=11805

  28. 28. filletzz  19.1.2010  16:18:51

    Notebook mám hlavně kvůli škole, doma mám desktop, kterého se nehodlám vzdát z důvodu většího komfortu, velkého diskového pole a možnosti nonstop běhu.. Synchronizace desktopu s notebookem přes total commander je otázka 10minut denně.
    Aktuálně mám thinkpad x60 a jsem spokojen, až doslouží (počítám tak rok a půl) tak to bude pravděpodobně x200 nebo x300, který v tý době budou za rozumnou částku..
    Od ntb požaduju mobilitu – hlavně nízkou hmotnost (1.5kg max, nosim to každej den na zádech), jestli to je 12″ nebo 15″ mi je celkem jedno. Dostatečnou pevnost a odolnost.. nemám rád, když se mi plasty kroutěj pod rukama + se s nim zrovna nemazlim, batoh občas spadne na zem atd, tak aby to něco vydrželo. Tiché chlazení (v rámci možností, hdd stejně neutišim a ssd éra je ještě daleko). Konektor na docking station nepotřebuju, doma připojuju maximálně tak rj45 z důvodu synchronizace. Výdrž neřešim, déle jak 2-3hod bez zásuvky nejsem, případně je možnost koupit větší baterii. Výkonem, který potřebuju, v dnešní době už disponuje snad každý notebook.. visual studio, vmware, adobe flash,.. s tim, že náročnější úlohy dělám doma na desktopu.

  29. 29. kuliferda  19.1.2010  16:20:35

    Vetsinu casu lezi ntb doma zavreny v dokovaci stanici a slouzi jako desktop. Ntb mam prave kvuli tem vyjimecnym situacim, kdy jedu na vikend pryc a potrebuju se pripojit do prace… Pozadavky: pouzitelna klavesnice, displej na kterem se da pracovat (tzn. na vysku vic nez 800px), dokovaci konektor, neprilis hlucny. Nezalezi na vydrzi, protoze je porad v siti, ani na odolnosti, protoze je prenasen akorat z auta a do auta.

  30. 30. Johan  19.1.2010  16:40:09

    Lenovo R500

  31. 31. 321910336  19.1.2010  20:17:28

    vzit si notebook kamkoliv sebou i se svoji praci a daty je k nezaplaceni, potrebuji si rozlozit praci na stole? zaklapnu notebook nebo polozim jinam a mam plno mista (namam stul vyhrazeny na pocitac a data z notebooku potrebuji cist pri praci takze polozim vedle a jedu). mensi spotreba. navic ho muzu pouzivat jako zdroj prezentaci, vida a podobne.hlavni pozadavky jsou a byly odolnost(prenaseni), trackpoint(kdyz sedim a mam ntb na kline, je pro me touchpad nepouzitelny, nemam rad kdyz musim sundavat ruse z klavesnice), vyssi rozliseni, kvalitni chlazeni(ntb casto lezi na mistech ktere brani efektivnimu chlazeni), vykon pro prehrani 720p a 1080p ripu, moznost vymeny mechaniky za dalsi disk, digitalni vystup na video, kompletne matny povrch i LCD a zadne extra rusive diody.
    ted mam thinkpad R500 s ATI grafikou a zatim staci, pokud bych kupoval ted tak beru neco s integrovanou grafikou i za cenu toho ze bude mensi rozliseni a neco mobilnejsiho, preci jen 15,4 se skoro tremi kily neni nic lehkeho na zadech, zatim pokukuji po x200, ktera je za pomerne slusnou cenu i s dockem…..
    jak tak procitam co lidi pozaduji od notebooku jdou vyrobci presne opacnym smerem

  32. 32. Romus  19.1.2010  22:00:31

    Domácí NB je Toshiba A200 výkonné dvoujádro, 4 GB RAM, 2 x HDD, dedikovaná grafika ATI, zakoupený jako mobilní PC mezi privátem a domovem, případně na cesty, s provozem na baterie jsem příliš nepočítal, po vzdání studia VŠ mi slouží jako domácí PC, které nezabere mnoho místa a nesežere moc energie, výjmečně na LAN party. V okamžiku kdy jsem dostal služební IBM T40 s 1400 x 1050 dysplejem, tak toshiba neopustí teplo domova, tzn. plánuji prodej a nákup PCčka s tím že NB si koupím až ho budu (soukromě) zase potřebovat. Stejně když někam jdu tak radši lapnu T40, kterou se nemusím bát nechat v autě (servisní NB, žádná data), případně že mi spadne a výkonově mi na cesty stačí.
    NB které bych mohl používat neustále (práce kancl, práce zákazník, doma) by muselo vypadat jako kombinace T40 (šasi, váha, dysplej, výdrž na baterie) a Toshiby (výkon, chlazení), takhle jsem odkázán na firemní PC, firemní NB a soukromý NB.

  33. 33. Turek  19.1.2010  22:07:12

    Zdravím, mám 14″ Sony (Vaio CW1S1E) protože potřebuji něco lehkého a malého na časté tahání do školy (student IT na SŠ) ale zároveň dostatečně výkoného na občasné hraní.
    Ono těch 14″ je sice na práci (hlvně net, office, atd..) docela málo, ještě k tomu 16:9, ale do budoucna plánuji ext. LCDčko, myš a klávesnici na doma…

    Mám to ale vymyšlený co? :D

  34. 34. Radek Slovák  20.1.2010  1:38:23

    Chodím na FIT (ne, nedělám trenéra v posilovně :D) a tak víceméně „pracovní“ a flákací věci co na notebooku dělám je nějaké to programování (Visual Studio, Netbeans, atd.), občas provedu nějaké ty náročné výpočty (raytracing, rozpoznávání obrazu atd.).

    Ve škole se mi hlavně hodí mobilita, výdrž na baterie, dobrá klávesnice a „nelesklost“. Momentálně mi vydrží ntb cca 5h kancelařiny, ideálních by ale bylo tak 12 hodin bez elektřiny. Bez dobré klávesnice ani ránu… Aneb jsem snad jediný blb, který si koupil pro větší pohodlí stolní klávesnici (genius za 300kč), a pak zjistil, že při stisku dře a je tak 100x horší než ta notebooková :D Bohatě stačí touchpad, ovšem musí být kvalitní jako u např. u HP. (lenovo jej opravdu těžce softwarově przní).

    Na koleji zase ocením slušný výkon (CPU 2GHz+, 2GB RAM+), digitální dokování k mému 20″ LCD a k příslušenství.

    Oceňuju také odolnost, protože občas cestuju domů, na chatu, dovolenou apod. Tam všude mě můj obrněnec doprovází. Je dobré, že s ním nemusím zacházet v rukavičkách, protože se hrozně rád vyvalím na deku pod špilas a třeba práším dokumentaci, či projekt a to ten notebook pak musí celkem trpět…mravenci, deka, sluníčko. A to bylo ještě to menší, jednou ustál 1,5 metru na hrubý beton a jednou pád z posetele na roh displeje, podotýkám, že v zapnutém a otevřeném stavu. Také přenášení, běhání a podobné aktivity musí v batohu přežít, aneb patřím do klubu „rádi chodíme všude pozdě“ :D.

    Každopádně nejsem zastáncem obr strojů. Jako ideální velikost se mi jeví 12-14″.Stroj by mohl vážit cca tak do 2 kil, ocením také opravdu lehký zdroj (tak 200g je asi utopie).

    Displej by měl být co nejméně širokoúhlý (na dnešní poměry). Ideální poměr by byl asi mezi 16:10 a 4:3, takže v reálu těch 16:10. Je to sice už takové to maximum do širokoúhlosti na práci ale co už.
    Kamarád ze školy si nedávno koupil nový HP stroj a měl na něm win7 a office 2007, obojí s těmi tlustými lištami. No asi si dokážete představit tu „úsporu místem“ :D. Vypadalo to skoro jako pohled periskopem :D hehe.

    Také si zakládám na dobrém servisu, Nejlépší je asi řešení alá Dell a pak jsou asi ti servisní partneři. Hrozně moc oceňuju osobní jednání, protože jak o tom člověk ví pomalu víc než než servisáci, tak je dost problém, když člověk nemůže chybu vysvětlit osobně. Zažil jsem jednou výměnu základní desky u R61 a byl jsem bez notebooku všehovšudy 5 hodin :D …velmi to důležitý parametr notebooků.Negativní reklama: od Aceru ruce pryč … blbé pokroucené plasty a chyba v návrhu Aceru rovnalo se 5 reklamacím a +- 4 měsícům bez ntb.

    Dále se hodí lampička či podsvícení klávesnice pro práci v noci, a možná by bodly přepínatelné grafiky – pokud chce člověk vyvíjet husté věci jako např. akcelerace pomocí OpenCL apod., tak je to bohužel nutnost :-(. K tomu bych si občas rád zahrál nějaké ty hry. Vidím to ale tak, že radši malý, mobilní úsporný notebook a nakopané podstolní PC :-) Nevyplatí se poměrem výkon/cena kupovat notebooku s dedikovanou grafikou.

    Vlastním R61 14″ a dá se řící, že jsem relativně spokojený.
    Příští notebook, ale nejspíše nebude Lenovo, ale možná nějaký ten HP, či DELL, případně pokud ve všem předčí konkurenci, tak Lenovo. Důvody následují níže.

    NEměl by (z vlastní zkušenosti) (dá se říci „proč nekoupit Lenovo“):
    – Notebook hřát (kdo tvrdí,že R61 14″ je studená, lže. Pěkně pálí a to cca 38 stupni při nečinnosti pod touchpadem – podpořeno recenzí na notebookcheck.com).
    – NTB mít zprzněný software(aka Lenovo shit).
    – NTB mít zabugovaný software/HW (—||—)
    – Výrobce vydávat čerstvě zabugovaný software jako čerstvě záplatovaný software.
    – Výrobce dělat mrtvého brouka v případě objevení kritické chyby mnoha uživateli.
    – Výrobce ignorovat zákazníka (aneb JAK nahlásit lenovu bug a sledovat jeho řešení)
    – Výrobce věhlasně propagovat OS, když jej ovladači podporuje tak z půlky (té špatné 2. půlky si všimne kdejaký zběhlý uživatel).
    – Vyřazovat z podpory relativně aktuální notebooky (aneb R61 nefunguje VELMI dobře na win7 a ani nejspíš nebude)

    a teď to podpořím fakty.
    – Touchpad se s originálním SW od Synaptics daleko lépe chová (cca jako u HP) a konečně umí rozumně používat scrolling, jenže nepodporuje scrolling na Trackpointu.
    Také jsou problémy u Access Conections, power manageru ani nemluvě (již cca rok a půl trpí chybami, kdy žeře hrozně moc CPU, nefunguje pořádně co člověk nastaví, např. prodleva vypnutí monitoru, apod.).
    – Velmi mnoho lidí si stěžuje na velmi nízkou výdrž na win7 oproti Vistám (hlavně ti s přepínatelnými GPU) a uběhly cca již 3 měsíce a Lenovo NIC (prej lepší experience, haha)! Ani žádné prohlášení. jde o chybu, kdy win7 hlásí HW nekompatibilitu kdo ví čeho a pak nefičí přepínání PCI express sběrnice do úsporného módu (ASPM disabled). U R61 se to projevuje také a snižuje to výdrž nepatrně, ale snižuje (vyzkoušejte v konzoli „powercfg -energy -output C:\energy.html“).
    – V ovladačích od lenova pro intel grafiku v jedné verzi nefungovala pořádně openGL podpora, v další grafika perm. žrala 25% CPU, v poslední občas shodí grafický subsystém (restart ovladače) – ano je za to zodpovědný částečně Intel…ale hlavně Lenovo – má to pořádně odladit/odbugovat s ostatními ovladači a HW.
    – V některých nových verzích lenovo softu přestane něco fungovat (např. klávesové zkratky, apod.)
    – Mám necelé 2 roky starý ntb (v té době vyšel jako nový podmodel) a výrobce vyřadil ntb z podpory ovladačů power managementu u win7 …jaká nehoráznost! A to ten stroj zařazuje obecně do podporovaných ve win7.
    – O podpoře linuxu radši mluvit nebudu…bídná výdrž…takže nic moc.
    – Víte někdo jak oficiálně nahlásit Lenovu s možnou odpovědí SW/HW chybu?? (lenovo fórum je k ničemu…oficiální odpovědi se člověk nedočká).

    Takže výsledek: Jsem hrozně moc spokojený (použitelnost, odolnost, servis) a zároveň hrozně moc nespokojený (podpora, software, neodladěnost po takové době).

  35. 35. Radek Slovák  20.1.2010  1:41:29

    Trochu jsem to přepískl, tak sorry… ta 2. negativní půlka tam být nemusela :-)

  36. 36. Skarjuu  20.1.2010  10:50:34

    Celkově používám 3 různé notebooky.

    1. Lenovo SL500 (pracovní) – Pracuji jako lektor IT. Při pořizování byl kladen důraz na to, aby učebna byla mobilní (notebooky). Dále byla požadavkem rozšířená záruka (NBD). Všechny notebooky v učebně mají připojené externí klávesnice a myši.

    2. HP Compaq 6715b (domácí + servisní) – Používán denně. Často jej přenáším. Důvodem nákupu bylo rozlišení displaye. Velmi se mi zamlouval design této řady. Ze všech notebooků, které používám je můj nejoblíbenější. Občas trůní na stojánku a je k němu připojen bezdrátový set klávesnice a myši.

    3. Toshiba Qosmio F50 (domácí) – Používám skoro denně. Stojí na chladící podložce a je k němu připojen externí monitor a také klávesnice s myší. Pořídil jsem si ho, protože si občas rád zahraji nějakou tu hru.

  37. 37. hidden  20.1.2010  20:01:41

    No tak podme nato:)

    moj notebook: DELL Studio 1555

    notebook pouzivam denne, 80% je pripojeny doma na ext.monitor 22″(tiez Dell), ext. klavesnicu, mys a 2.1 repro sustavu. Zvysnych 20% – beriem ho do skoly na vybrane cvika.

    Naco ho pouzivam:
    nejake to programovanie, tvorba www, adobe photoshop, sledovanie filmom – casto 720,1080p, surfing:) a to je asi tak vsetko.

    Naco som dbal pri vybere notebooku:
    procesor – P8600 2,4 GHz – hd filmy, photoshop, ripovanie filmov
    grafika – ATI 4570 – nejaka ta hra, na male odreagovanie nikdy nezaskodi:)
    RAM – 4GB/800Mhz – ramka sa zijde
    HDD – 500GB – som „filmovy/serialovy maniak“ – cim vacsi tym lepsi

    Dalej som hladal notebook, ktory nebude leskly, bude mat dobru klavesnicu, HDMI – pripajam ho na 129cm plazmu, potesila ma strbinova mechanika, vydrz u mna nebola az taka dolezita, kedze s nim „v terene“ velmi nepracujem, ale je dostacujuca – pri znizenom jase viac ako 4 hodiny…Myslim, ze sa mi moje poziadavky podarilo perfektne pokryt, takze som velmi spokojny (pouzivam ho pol roka).

    Dalsi aspekt na ktory som prihliadal bol servis, a to je asi tak vsetko.

  38. 38. Tralalák  20.1.2010  22:34:09

    Viacmenej všetko bolo povedané tu:
    Má smysl VIA Nano místo Atomu? (test v IdeaPad S12)
    http://notebookblog.cz/technika/technologie/ma-smysl-via-nano-misto-atomu-test-v-ideapad-s12/

    Takže budúci „miláščik“ bude postavený na HW VIA Nano U3100 1.3+GHz + VIA VN1000 (VIA Chrome 520 IGP).
    Ale to asi už nikoho neprekvapí :o)

  39. 39. Džun\  27.1.2010  11:41:17

    Mám svůj druhý notebook, po původním HP nc6230 to je Lenovo T61p. Předem jsem věděl, že se vyvaruji nespolehlivých značek sázejících na marketing místo na podporu (Acer, Asus…). S HP jsem byl spokojený do doby, než jsem potřeboval exportovat rastrový plakát z PSD do JPEG – integrovaná GPU to počítala zhruba dvacet minut. Druhý, zásadnější problém přišel ve chvíli, kdy po roce a pár dnech začal odcházet displej (vertikální jednopixelové linky různých barev přes celou obrazovku) – bohužel HP i ke svým vyšším modelům dávalo při nákupu na právnickou osobu pouze 1 rok záruky. Vzhledem k tomu, že výměna displeje by stála skoro půlku pořizovací ceny, začal jsem se poohlížet po jiném.

    Co se mi na HP líbilo: touchpad, solidní vzhled, ucházející konstrukce (ntb vypadal po roce stejně jako při nákupu), slušná klávesnice, rozlišení displeje, rozumně umístěné porty

    Co se mi na HP nelíbilo: mizerná kvalita displeje, mizerná záruka (při nákupu jsem bohužel nečekal jakékoliv problémy, proto mi 1 rok nevadil), ve srovnání s Lenovem měkká konstrukce a menší rozlišení displeje, malý disk

    Při nákupu druhého notebooku jsem už dost přesně věděl, co chtít. Požadavky byly následující: záruka a servis, výkon (ntb bude používán jako pracovní stanice, nutný tedy výkonný procesor a dedikovaná GPU) wifi Draft-N (pohybuju se po velkém domě a nosit přídavnou kartu není moc šikovné), co největší rozlišení displeje, dokovací konektor, šikovně rozmístěné porty (tedy žádné porty na přední straně ntb), kvalitní klávesnice, větší disk a co nejlepší konstrukce. Cena mě příliš nezajímala.

    Požadavků bylo celkem hodně a po vyřazení HP (z důvodu záruky a konstrukce) a Sony (drahé příslušenství) mi zbyly pouze Dell a Lenovo. Veškeré počítačové vybavení jsem zvyklý kupovat u Autocontu – po těch letech už je znám a tak mi vždy vyjdou vstříc (což mimo jiné znamená, že defacto každá oprava je NBD ač takovou službu koupenou nemám) a hlavně jsou autorizovaným servisem, tedy ntb nikam neposílají, ale opravují sami a to je významná výhoda). Autocont bohužel Dell nenabízí a tak bylo jasno. Vzhledem k tomu, že jsem chtěl, aby mi nový počítač vydržel co nejdéle, rozhodl jsem se pro tehdy nejvyšší model – Lenovo T61p. Bohužel zkazky o tom, že na Lenovu se nikdy nic nepokazí byly scestné – během prvního roku jsem notebook reklamoval hned tříkrát (volné panty, vadná baterie, výměna základní desky), ale přesto bych rozhodně neměnil. Notebook je na svou velikost 15,4″ hodně kompaktní a po roce a půl používání vypadá jako nový.

    Co se mi na Lenovu líbí: nekompromisní konstrukce, wifi Draft-N, extrémní rozlišení displeje (1920×1200 – skvělé pokud připojujete k monitoru o stejném rozlišení, vše na ploše zůstane na svém místě, poměry jsou stejné… geniální), tichý chod, výborné chlazení, trackpoint, žluté diody, zaoblená přední hrana (výborná opěrka ruky), dobře rozmístěné porty, rychlý servis a vstřícnost (v mém případě), kvalitní příslušenství (dokovací stanice, nabíječky), skvělá klávesnice, lampička, TPM a čtečka otisků prstů, opravdu vysoký výkon (v době nákupu srovnatelný s vyšší třídou desktopů) a ještě jednou zopakuju odolnou konstrukci

    Co se mi na Lenovu nelíbí: mizerný displej (obvyklá výsada hi-end strojů), 3 reklamace u topmodelu přední značky je opravdu moc, velká nabíječka (ale stejná jako u konkurence), poslední dobou hodně chybový Lenovo software (power manager, backup utility…), na ntb chybí DVI nebo jiný digitální výstup, velmi malá výdrž na baterie (reálně 2 hodiny), absence médií s operačním systémem (řešeno oddílem na disku)

    I přesto, že Lenovo má mnoho negativ, z nichž některé mě opravu štvou, vybral bych si ho znovu. Baterii si můžu koupit větší, operační systém stejně jednou budu měnit, barvy displeje mě netrápí pokud zrovna pracuji na externím monitoru (kde dělám všechnu seriózní práci) a softwarové chyby jdou odstranit. Oproti tomu záruku, servis a konstrukci prostě nijak dohnat nejde, buť to daný notebook nabízí, nebo ne. Protože je ntb můj jediný počítač, jsou na něj kladeny vysoké nároky a ty zatím plní.

  40. 40. polo  1.2.2010  23:20:41

    Tak ja som vyzadoval , slusnu klavesnicu,chladenie,zaruku,vydrz,dokovanie…
    Zabezpecenie pre mna zase nebolo az take podstatne ako aj vykon( Nech to utiahne aspon par programov spustenych naraz ( daky prehravac na hudbu, prehliadac s par desiatkami otvorenych okien atd.)
    Notebookov som uz vystriedal celkom dost za tie roky ( vyse pol tucta za poslednych 10 rokov) Uz mi trochu chyba , ze to nieje nic vynimocne.

  41. 41. johan269@seznam.cz  2.2.2010  20:59:50

    Man notebook HP6720s zajímalo by mne jaka je asi spotřeba energie mam ho čistě jenom na internet a zapojený pořad v síti když ho používam tak 4-5hodin denně tak jesttli mate nějake zkušenosti děkuji

  42. 42. » Jaké mám nároky na notebook (1. díl) » NotebookBlog / Postřehy a zkušenosti ze světa mobilní techniky  21.2.2010  16:29:55

    […] měsíci jsem se tu na blogu ptal vás, čtenářů, jak používáte svůj notebook a jaké nároky na něj máte. Za ten měsíc se v diskuzi objevilo nějakých 40 příspěvků a […]

  43. 43. Petr  8.1.2012  1:28:26

    jedu na windows mobile takze srry ale kaslu na diakritiku…
    na ntb pracuju – reality, hraju v klubech a obcasne pokusy skladani hudby :)
    rano vyndam z dokovacky v ktere mam tv, 2 monitor, a externi zvukarnu -n vse kvuli praci a skladani. mat. displej je zaklad protoze s nim casto pracuju venku (prodej nemovitosti), ctecky karet zaklad – ihned se mrknu na fotky nemovitosti v pc. klavesnice proti politi je take super, kdyz jsem hral a vylilo se mi piti tak jsem to ocenil. dostatek usb je taky bezva, pri hrani mam zapojenou ext.zvukarnu (jinou, na kterou mam napojeny gramce), externi disk atd. pevnost a odolnost je taky dobra, v klubu na stageei kde jsou gramce, playery, mixak a min. jeste fura kabelu se obcas ntb chytne ne upe nejsetrnejc zeo. protoze je tam vetsinou horko tak ja chlazeni ocenim. Jeste bych zapomnel, slot na pridavny karty take upotrebim protoze tam mamm napichly midi klavesy. to je tak asi vse co mne v tuhle nekrestanskou hodinu napadne…

  44. 44. Petr  8.1.2012  1:44:25

    jeste bych zapomnel, prepinatelna 1gb grafika mi vyhovuje, preci jen pres den resim spise maily, web a vecer na atine jedu ableton na skladani atd. hry si obcas take zahraju. 14 displej mi vyhovuje, sice na tahani je to velke ale pri hrani dostacujici. rozliseni take zas az tak neresim protoze pri skladani kde to potrebuji mam zapojene 2 monitory


Napsat komentář