Jedna negativistická o Windows 10

Microsoft si tentokrát zatraceně dobře podchytil marketing v souvislosti s dalšími Windows. Okolo jsem slyšel nadšené hýkání, ještě než někdo pořádně zkusil nový systém aspoň v beta verzi. Jen takové Živě.cz vydávalo aspoň dva nadšené články denně už dlouhé měsíce před ostrou verzí. Já se tentokrát nikam necpal, a jak to tak vypadá, asi ani nebudu.

zaseky

Neberte tento zápisek jako nějakou plnohodnotnou recenzi. Jen jsem zkusil vypíchnout, co mě potěšilo a co mě naopak až příliš štve.

Jak to vidím s přínosem posledních verzí Windows? V zásadě nejsem zpátečnický a dlouho jsem byl mezi prvními, kdo na nové verze OS přecházeli. Ještě aby ne, když často každá nová verze přinesla naprosto zásadní funkce, které dělaly práci s počítačem mnohem pohodlnější. Když se ovšem teď zpětně podívám do posledních let, co Windows 8.1 objektivně přináší proti Windows 7 pro „100% desktop“ uživatele z hlediska používání, vidím jen dvě funkce:

– mnohem rychlejší vzdálenou plochu, která už konečně funguje v nativním vzhledu

– téměř okamžitou hibernaci a probouzení z ní na rychlých počítačích

Oba systémy stále používám a tohle je v praxi jediné, co vidím jako rozdíl. Rychlejší vzdálenou plochu ocení asi jen pokročilejší uživatelé. Rychlou hibernaci by asi ocenilo víc lidí, ale Microsoft ji od Windows 8.0 pro jistotu trochu schoval, aby ji ty potvory uživatelský nepoužívaly (musí se její zobrazení v nabídce nejdřív povolit ve správě napájení), a to pro jistotu nepočítám zařízení s aktivním režimem „connected standby“, kde je hibernace schovaná úplně a vyvolat ji lze jen příkazem shutdown –h.

Na druhou stranu pro mě jsou obě funkce velkým přínosem, a tak jsem se smířil i se všemi neduhy, které systém přináší – a to, že se musí překreslit všechny tři monitory, když chci do Start nabídky pro nějakou z těch svých asi šesti dlaždic (většinu věcí raději řeším přes Quick Launch), nebo že vyhledávání Bluetooth zařízení jde jen přes celoobrazovkovou aplikaci, kde drtivá většina obrazovky je prázdno a bílá barva. Přitom ve Windows 7 to fungovalo tak pěkně a intuitivně.

No a teď co přinesl pěkného Windows 10 pro takového uživatele, jakého jsem popsal? Nabídka Start už nezabere celou obrazovku, ale ovládání v ní je v určitých ohledech krkolomnější než kdy předtím (je ještě nějaká možnost hromadného mazání dlaždic jako ve Windows 8.1?). Celá spodní nabídka v černé barvě s pruhy u jednotlivých tlačítek oken se mi docela líbí, protože mi přijde čitelná i na hodně špatných TN displejích některých notebooků. Na druhou stranu celé to asi napsali znovu, protože je to pomalejší a některé funkce zmizely. Hlavně ve chvíli, kdy vytížíte všechna jádra procesoru, si počkáte třeba i na vyvolání kontextové nabídky některého z tlačítek v taskbaru, což doteď nikdy nebylo. Dál už oceňuji jen přehledné náhledy oken při Win+Tab (konečně ta zkratka po několika verzích Windows dává smysl) a trochu vylepšený Alt+Tab pro výběr programu. Tím to ovšem asi končí.

No a pak je tu ta kopa hnoje na druhé straně. Tak jen ve zkratce:

– Chybí inteligence ve Start nabídce. Když jsem dřív vyhledával IrfanView v nabídce a zadal „Ir“, byl samotný program až na druhém místě. Když jsem ho vybral z toho druhého místa a provedl to ještě jednou-dvakrát, Windows pochopil a upřednostnil ho. Teď už to funguje pouze v případě, že se program probublá až do několika „oblíbených“.

– Když jsem na počítači, kde účet nemá heslo, tak ze zamykací obrazovky nemůžu počítač odemknout pouhým stiskem Enteru. Nefunguje dokonce ani kliknutí na velkou kulatou ikonu, která k tomu vzhledem přímo láka. Musí se kliknout jedině na malé tlačítko pod ní, nebo z klávesnice použít tabulátor a až pak Enter. Je to skoro blbost, ale takové je výchozí nastavení většiny běžných uživatelů.

– Nové notifikace vyžadují odezvu uživatele a samy nemizí. Takže pokud nějaký chytrý program protočí 20 notifikací, protože v minulých Windows to jen měnilo text v bublině, tady si budete muset 20x kliknout na okénko, abyste je všechny pozavírali. Navíc to ani nejde odklikat rychle, protože v Microsoftu na podobné situace mysleli, takže každá tři rychlá zavření z notifikačního obdélníku zmizí křížek a objeví se až v případě, že na chvíli odjedete kurzorem pryč. Nové notifikace se navíc mají tendenci připomínat i zvukově.

– Nové ikony vypadají jako staré ikony, když se na grafice přežene dynamický kontrast a barevná hloubka se přepne na 256 barev. Všechno přišlo o detaily a barvy pro svou podobnost v ikonkách akorát splývají. Některé ikony jsou vyloženě hnusné. Třeba ta pro nový prohlížeč Edge mi evokuje nechtěného mladšího brášku Internet Exploreru s downovým syndromem. Ve výsledku, když jsem po několika dnech používání Windows 10 sednul v práci k Windows 7, říkal jsem si, že někdo, kdo se o počítače vůbec nezajímá, by sedmičky mohl díky propracovanější grafice považovat spíš za tu novější verzi a ne za něco, co je tu s námi už šest let. Bohužel trendem je primitivní grafika, a když má hnusné ikony už i Apple, tak teď musí všichni.

– Nová kalkulačka je doslova výsměch všem těm, co používali trochu pokročileji tu starou. Naštěstí se někde objevila vypreparovaná původní kalkulačka, čímž lze problém řešit. Pokud se však budete snažit sžít s novou verzí, připravte se minimálně na plýtvání místem (protože nové UI Universal Apps) a na nemožnost editovat historii výpočtů.

– Nová aplikace na prohlížení fotek nemá podporu gesta přiblížení a otočení. Mám v notebooku precision touchpad, který gesta interpretuje stejně jako ovládání pomocí dotykové obrazovky, což umožňuje například plynulé přibližování v prohlížeči. Aplikace Fotky však na jakákoli gesta nereaguje. Je jen o malinko méně špatná než ta ve Windows 8.1 (minimálně tím, že už může běžet i v okně), ale brání se například zobrazení obrázku 1:1. Navíc ve Windows 10 už je zakázaná původní aplikace prohlížení fotografií a obrázků, kterou jsem si na všech počítačích nastavoval jako výchozí. Zas existuje nějaký návod, jak to do nových Windows dostat, ale už je to spíš hack.

– Nové Universal Apps mají odlišnou horní lištu okna a není je možné zavírat dvojitým kliknutím na levý horní roh, jak zavírám programy ve Windows už přes 20 let. Krom toho v liště někdy zlobí zavírací a minimalizační tlačítka. Typické je to třeba pro Edge, u kterého chci v nějakou chvíli minimalizovat a tlačítko nic nedělá. Musím pak použít třeba maximalizaci a pak se zas minimalizace zázračně opraví a funguje. Tato chyba se mi na různých počítačích stala už několikrát, tak nevěřím, že si toho v QA týmu v Redmondu nikdo nevšiml.

– Nový typ aplikací má také větší tendence k zásekům, a když už se něco pokazí, nestačí program jen zavřít. Typické je nové nastavení, kde když se něco sekne, tak to můžete sestřelit a znovuspustit, ale stejně se to na daném místě kousne až do restartu zas. Pokud už k něčemu podobnému dojde, poznáte to i v dalších částech systému. Třeba že se postupně přestanou načítat ikony v Průzkumníku (jako v úvodní fotce článku).

– Již není možné přepnout na původní režim zvětšení z Windows 7 a starších standardní cestou. Dnes velmi rozšířené full-HD (1920×1080) displeje notebooků s úhlopříčkou 14,0“-15,6“ je pro většinu uživatelů nejlepší používat při zvětšení 125 %. Do Windows 7 s tímto zvětšením více méně všechno fungovalo korektně, ale pak přišly „osmičky“, které zavedly možnost různého zvětšení na různých monitorech. V tu chvíli se jakákoli starší aplikace na 125 % roztahuje jako rozmazaný obrázek a hlavně text je pak hůře čitelný. Ve Windows 8.1 to mělo řešení a při výběru zvětšení bylo možné zaškrtnout jednotné měřítko pro všechny monitory. Pak vše fungovalo správně. Ve Windows 10 tato volba pro jistotu zmizela. Řešení je jen ruční změna dvou hodnot v registrech a vytvoření jedné další.

plytvani-mistem

Ve výsledku na mě působí Windows 10 ještě hodně nedodělaně. Sem tam jsou špatné české překlady („2 položek přesunut“), sem tam nefunguje sekce Rychlý přístup v Průzkumníku (stačí otevřít další okno a tam jako zázrakem ano) a všechny aplikace a okna nastavení, která Microsoft přepsal teď zaberou mnohem více místa na obrazovce, přestože ukazují mnohem méně informací. Ideální ukázka je okno s nastavením zobrazení, kde většinu obrazovky (1920×1080, 125%) zabere modrý obdélník s číslem jedna a pod tím je několik odkazů, z čehož polovinu odkryjete, až když scrollujete okno dolů. Což musíte, protože v nastavení zobrazení je teď pouze změna zvětšení a na změnu rozlišení musíte zvolit úplně poslední odkaz, který otevře jiné okno s podobně špatným rozvržením.

polozek-presunut

V souvislosti s uživatelským rozhraním dostaly na frak i původní programy. Nové rámy oken jsou už jen bílé bez ohledu na to, jestli je okno aktivní, nebo ne, což při více programech na několika obrazovkách pouze komplikuje orientaci. Nový stylový pixel tlustý barevný proužek okolo aktivního okna je naprogramován tak precizně, že v některých programech jeho část chybí pro potěchu každého uživatele s OCD.

sprava-disku-okraj

No a pak tu jsou takové ty problémy z hlediska funkčnosti. Typicky spousta služeb, které mají tendenci každou chvíli něco dělat, když zrovna chvíli nevytěžujete počítač, a nenechají se snadno vypnout (např. Windows Defender). Windows Update se s vámi o tom, co je důležité, moc bavit nebude a rovnou nutí i ovladače. Už teď se ukazuje, že se to neobejde bez různých problémů. Tu jsou postiženi všichni uživatelé NVIDIA karet používající více monitorů, tu zas všichni majitelé touchpadů jednoho výrobce. Navíc některé ovladače po aktualizaci zapomenou původní nastavení, takže při nějaké specifické konfiguraci, musíte co týden něco přenastavovat zpět.

Závěrem

Asi jste odtušili, že tohle není systém pro mě. Nebudu se aktivně bránit používání nového systému, a až to bude muset přijít, tak na něj třeba přejdu. Nebudu si tedy v šuplíku skladovat poslední zaručeně kompatibilní hardware pro „osmičky“, ani nečekám, že by mohl být spásou Linux. Používal jsem spoustu podivných operačních systémů a jeden další už mě nevytrhne. Kdo ví, třeba to časem odladí a aspoň mi přidají obarvování horního pruhu oken programu podle aktivity, aby ten přechod nebyl taková křeč.

Nakonec je tu ještě něco, co vyvolává určité mé antipatie k novým Windows, a to snaha Microsoftu prezentovat je jako něco, co je zadarmo. Stačí se podívat, kam se dostal Apple se svými updaty zadarmo, kdy každá druhá verze přinese hromadu chyb a zpomalení, které se pak v dalších verzích zase opravují.

Celé tohle „operační systém zadarmo“ dohnal k dokonalosti Google se svým Androidem, který dokázal akorát to, že zabil několik jiných zajímavějších systémů a v podstatě znemožnil většinu snah ostatních na daný trh vstoupit. Mám rozhodně větší důvěru k něčemu, co si zaplatím při nákupu, než k něčemu, co pečlivě sleduje, co dělám, a cpe mi všude reklamy.

Komentáře k článku

  1. 1. AG  10.11.2015  9:32:58

    Proste Microsoft. Tazko povedat, ci su naozaj taki neschopni alebo je to nejaky napad vesmirnych lidi ako ludi zblbnut natolko aby nemali silu protestovat.

    Kedysi mali Win dobru poziciu medzi Mac a *nix. Nebolo to velmi dobre, ale ani uplne retardovane a MS sa nesnazil userov vo vsetkom obmedzovat. Dnes sa snazi hrozne opicit po Apple a Google, ale nejde im to a este aj vypratavaju svoju staru dobru poziciu. Win 8.1 mi na malom tablete celkom vyhovuju, ale ked to tak pojde dalej tak budu Win nepouzitelne.

  2. 2. Sirion  10.11.2015  11:22:34

    Ad barva title barů: Na howtogeek je pěkný návod na obarvování lišty i v závislosti podle aktuální barvy tématu. Škoda, že to Redmondští nenechali by default, vypadá to dost dobře.

    Otravné jsou notifikace v pravém dolním rohu, přestože mám taskbar vertikálně vlevo. Nebo auto-hide, kdy se sice schová taskbar, ale maximalizované okno se musí stejně ručně roztáhnout.

  3. 3. Puppy  10.11.2015  11:34:02

    Pockej tak dva roky. Zatim porad testujes betaverzi. Je naprosto jasne, ze Microsoft vydani Windows 10 uspechal, protoze je nervozni z podilu junku typu Android u beznych uzivatelu. A bohuzel se opet projevil jejich pristup zahodit vse, vcetne dobrych veci z predchozich verzi. Nemluve o tom, jak ted prakticky pohrbil OneDrive omezenim z 30 GB na 5 GB, k cemu pak je cela integrace do OS.

    Treba tolik na desktopu nenavidene Windows 8 nejsou ve verzi 8.1 + update 1 uz tak hrozne. Predevsim pro male tablety je jejich UI naprosto idealni (vyskakovaci neprekazejici menu). Vsechno tohle Microsoft pohrbil ve Windows 10, cely „tablet mode“ je spis jen rezim pro 12″ Surface. Dodnes, ani ted v te pripravovane aktualizaci, neni treba vracen zpet fullscreen rezim prohlizece. Neuveritelne …

    Opet se ukazalo, ze podobne jako v pripade Windows 8, zcela ignoruje feedback od testestu http://answers.microsoft.com/en-us/insider/forum/insider_wintp-insider_desktop/windows-10-tablet-mode-experience-is-much-worse/5b7d6882-8069-45b1-b2b9-c206957410f8

    Co mi stale chybi je „workstation“ verze. Nakonec k tomu ucelu pouzivam Windows Server 2008 R2 Standard ve virtualech, ktery se tomu idealu blizi asi nejvice. Dela co ma, UI je akorat tak minimalisticke a neni treba vypinat po instalaci tolik nesmyslu.

  4. 4. swarm  10.11.2015  12:43:51

    [2] Co jsem zatím koukal na návody, tak byly úplně k ničemu, protože barvu si sice můžu změnit, ale je pořád stejná pro aktivní i neaktivní okno. Navíc ještě při neaktivitě okna se nějak rozbije pozadí pod title textem.

  5. 5. r4in  10.11.2015  13:40:37

    Njn. Konvergence, motto MS poslední doby. Otázka je, jestli je vůbec možné vytvořit OS, který je zároveň dobře použitelný pro tablety i desktopy. Apple se o něco takového pokoušel, ale rychle vycouval. Asi věděl proč.

    Jinak vydání desítek bylo uspěcháno kvůli začátku školního roku, původně mely vyjít až v listopadu, takže plánovaný update Threshold 2 na 12. 11. byl měl být ekvivalentem RTM.

    Teď jestli to bude stačit.

  6. 6. r4in  10.11.2015  13:41:38

    [3] Není to tak dávno, co MS vyházel hodně zkušených betatesterů. Asi už nejsou třeba, teď mají 100 mega veřejných betatesterů zdarma. :-D

  7. 7. Nox  10.11.2015  17:29:31

    Ja jsem hlavne zvedav, kdy a zda vubec vyda MS dalsi DESKTOPOVY OS. Soucasne Windows 10 to rozhodne nejsou. Nebo asi budou muset prodlouzit podporu sedmicek, nebot tohle asi ve firmach taky nebude masove nasazovane. Pritom by to nevyzadovalo zvlastni usili, jen vzit stare dobre sedmicky a pridat ty dobre veci z pozdejsich verzi.

  8. 8. Jiří  10.11.2015  20:26:16

    Jestli to takhle půjde dál, tak se uživatelé PC vrátí k logaritmickým pravítkům a psacím strojům. I takové Visty jsou z mého pohledu lepším OS než Win 10.

  9. 9. Anonym  10.11.2015  21:28:26

    [7] MS narve desítky jako povinnou aktualizaci a žádné prodlužování podpory sedmiček se konat nebude. :-D

  10. 10. 10opic  10.11.2015  21:42:18

    Do záhlaví okna půjde natavit vlastní barva v brzké aktualizaci. V buildech Insider Preview je to již dlouho a aktivní okno má tuto barvu a neaktivní je bílé.
    Spousty věcí je opraveno a spousty věcí ještě čeká na opravu. Doporučuji chyby nahlašovat a neztrácet trpělivost a nahlašovat je pokaždé, když nejsou opraveny v novém buildu.
    Já osobně W10 nezavrhuji a celkově s nimi nemám problém, ikonky neřeším a na některé věci jsem si zvykl, ale co mi zatím vadí jsou občas pomalé reakce taskbaru :( To přetrvává a jak to vypadá, tak to není jen u mě.

  11. 11. nevim jak se menuju  10.11.2015  22:20:20

    Primitivni grafiku nema Apple, OS X má dle mého nejlepší a nejpropracovanější grafiku. Lze si se systémem pohrát a i bez 3rd party themes upravit vzhled tak, že se bude velmi lišit od již tak dobrýho základu, který vidíš když otevřeš OS X poprvý.

    iOS má primitivní grafiku, ale ne ve zlém, hodně zjednodušení kladoucích si za cíl vylepšit ergonomii.

    Android má sice primitivní grafiku, ale existence spousty nadstaveb, dokonce i „desktopového“ launcheru dokáže z Androida doslova vytřískat mnohem víc než z některých linuxových prostředí.

    Ubuntu má hroznou primitivní grafiku 20let pozadu, snad i W95 na mě ve své době zapůsobily líp.

    KDE je příklad rozhraní, o kterém dlouhodobě lze prohlásit, že nikdy nemělo a nemá primitivní grafiku.

    Je to můj kůň na linuxu. :)

    W 7 mi nikdy nevadily, žádný zázrak, ale použitelný to je, vše intuitivní…

    W8xx a cokoliv s Metrem je ekl na entou. Děs, běs, hrůznost…. tak a konečně:

    W10, nevim co soudruzi v Redmontu šňupou, ale imho tak zpackanej grafickej layout, opravdu jak kdyby se inspirovali u Androidu, kterej se ale vyvíjí, kdežto Windows směrují k úpadku.

    Jsem moc zvědavej, až uvolní W10 pro Xbox One, jestli to bude použitelné jako plnohodbotný desktop PC, nebo to bude stejnej fail jako W RT, dnska W10M, které imho skončíbv propadlišti dějin.

    Já už bych se zpět na PC platformu vracet nechtěl, jedinou alternativou pro mě může být Linux, potažmo Android na tabletech.

    Divím se, že se MS nestydí tohle vypustit a nedokážu pochopit faily v search enginu, u W8 absenci start… Když MS rozkládal Nokii, která by se stejně položila sama, tak postupně MS zabíjí sám sebe.

    Google je rychlý, adaptabilní, ale nic moc kvalitního nevypustí, protože spatřuje budoucnost v online službách a cloudu.

  12. 12. Michal Dobrodenka  11.11.2015  8:57:02

    Mam na 2 PC windows 8, na pracovnom W10.

    Osobne moc nevidim prinos W10 oproti W8.1.

    Jedina vec ktoru som si musel doinstalovat do W8.1 je tocenie koleckom sa posiela oknu ktore je pod mysim kurzorom. Vo Windows 10 to konecne od applu prebrali nativne.

    Nejake Start menu ma netrapi ani v jednom Windowse. Za prve tych par programov co stale pustam mam v quicklaunch a za druhe pouzivam Launchy na windows (spolight na Mac). Vie aj pocitat atd.

    Inak vyhoda W8.1 a W10 podla mna je aj to, ze akosi sa menej spomaluje ten system casom. Proste menej hnije. Ale neviem cim je to sposobene.

  13. 13. r4in  11.11.2015  9:43:28

    [5] Jinak tady je přehled všech věcí, které by měl přinést Treshold oproti RTM:

    http://www.windowscentral.com/whats-new-windows-10-fall-update

  14. 14. Puppy  11.11.2015  12:47:22

    Ted jsem narazil na dalsi neuveritelnou vec, kterou ovsem nemam potvrzenou (nenasel jsem ani screenshoty). Tyka se to mobilniho internetoveho pripojeni. Windows 8.1 i 7 zobrazuji v nazvu pripojeni jmeno operatora a v zavorce aktualni technologi (HSPA, LTE, EDGE atd.). Tohle uz pry neni ve Windows 10, takze tam se aktualni technologii nedozvite. Pokud je to pravda, tak se opet nekdo v Microsoftu docista zblaznil.

  15. 15. nevim jak se menuju  11.11.2015  13:50:17

    Já třeba používám offline navigaci beonroad. Nic lepšího a plynulejšího s OSM bezplatně neexistuje. (Google neni offline, here je pozadu, žere moc baterii je zbytečně objemný, Mapfaktor je ok, má spousty funkcí, ale samotný navigování neni tak použitelný a plynulý). BeOnRoad má výhodu, že je na droid i iOS. Ale způsob jak je nastavený ovládání menu a uživatelský rozhraní je z doby krále klacka. Kdyby se inspirovali v logice menu u iOS byl by to nejlepší produkt v kategorii.

    Ta navigace jako jedna z mála bezplatných velmi dobře vede trasou a vybírá rychlý trasy. Když chci vlastní trasu opět neni problém si jednoduše naklikat vlastní, to je pro mě klíčová funkce.

    Nedokážu ale pochopit, proč tomu neudělají moderní gui, který by ovládaní ještě vylepšilo a zlepšilo ergonomii.

    A Win 10 jsou podobou GUI a ergonomií na tom ještě hůř než W7.

    Osmičky jsem preskočil stejně jako Vistu, měl jsem možnost je zkusit, ale vůbec mi nesedly, W10 je podle mě dalším krokem zpět.

    Kdyby MS nedal aktualizaci zdarma, asi by ten jejich agresivní spyware už nikdo nekoupil.

    Mám osobní špatnou zkušenost s aktualizacemi pod Win.

    První možnost stahují se napozadí a vždy když potřebuju pracovat a z nějakýho důvodu musim restartovat se samy rozhodnou, že se nainstalují…zablokují počítač na dlouho.

    Druhá možnost. Ručně všechny aktualizace povypínám a zakážu.
    Za tejde přijdu k PC zkusmo to chci zkontrolovat, rozkliknu a hle samy od sebe se povolily. [To je největší drzost]

    Spousta uživatelů podle diskuzí na netu má zkušenost bohužel podobnou. Aktualizace se i přes zákaz stahují, pokouší instalovat atd…
    To je neseriozní přístup a utvrzuje mne to v názoru, že MS jde na ruku NSA, ze všech nejvíc. Jinak by aktualizace tolik neprotežoval.

    Na bezpečnost systému beztak mají pramalý vliv :) na plynulost někdy vliv zase ano.

    Stačí firewall, aktualizovaný antivir Avast nebo Nod32 (ne avg).

    A vybrat vhodnou verzi sestavení Win ve správným torrent shopu a vše pozakazovat. Servery MS blokovat na firewallu. (legálnost nenapadejte stejně každý máte samolepku) volnou legální licenci si seženu skoro zdarma kdybych potřeboval, spíš jich nakupujeme víc než běžně upotřebíme

  16. 16. nevim jak se menuju  11.11.2015  13:56:59

    Jen jsem chtěl upozornit, že některý distra, který se nachází v šedé zóně internetu jsou vyladěnější než to, co většinou dostanete předinstalováno od prodejce.

    Já už úmyslně sleduji zahraniční fóra a instaluju tyhle verze. Abych platil za OS a pak se ještě trápil spywarem a hromady balastu, který použitelný kus železa degradují na zalagovanej bullshit nemám zapotřebí.

    Naposled jsem takhle výběrem vhodnýho distra oživil dvě HPčka. Jedno novější toho mělo předinstalováno tolik, že bylo po vybalení pomalejší než ntb z roku 09 o polovičním výkonu.

  17. 17. Krtek  11.11.2015  18:51:10

    Jak tak koukam svět se v … obrací :-( Na woknech jsem teprve letos přešel na 7ky a na jabku jedu (a navždy asi pojedu ) na 10.6 (stejně byla nejhezčí 10.3-10.4). Jsem omalovánkovej typ, co má rád hezký GUI a různý efekty. A bohužel Apple i MS nám vnucujou čim dál tim hnusnější, placatější a nepřehlednější vzhled. Už kvůli tomu se všem těmhle upgradum bránim a budu bránit. Podobně iOS. Zlatá verze 6 (4 byla ještě hezčí), to co předvedli pak je hnusný vyblitý mlíko smíchaný s duhou :-( Bohužel tihle giganti člověka často nutí člověka do upgradu OS tim že primitivní nesmysly (třeba spořič s analogovýma hodinama) potřebuje „kosmický“ technologie který obsahuje jenom poslední verze OS :-(

  18. 18. swarm  11.11.2015  19:17:15

    [10] No vida, takže nejsem sám, kdo očekává, že taskbar bude mít okamžité reakce.

    [13] Je toho docela dost. Když tak na to koukám, tak do té doby nemá cenu Win10 vůbec řešit a někam instalovat. Teď je to opravdu jako betaverze asi i z pohledu Microsoftu. Zas je ovšem milé vidět, že tam funguje zpětná vazba a že na tom pracují.

    [17] V tomhle je speciálně Apple přeborník, který každý dvě verze obmění půlku API, aby vývojáři zůstali ve střehu a vývojové prostředí silně svazuje s konkrétními verzemi OS. Když už nic jiného, Microsoft aspoň nechává žít i ty, co stále jedou na Windows 7, a vypadá to, že ještě delší dobu nechá.

  19. 19. nevim jak se menuju  11.11.2015  19:44:21

    17. Roky jsem jel na 10.5 pak 10.6. (2)@(8) relativně nedávno jsem přešel na 10.9.5 a není se čeho bát. Těším se na El Capitan i když Mavericks mi připadá hezčí, až bude některý z posledních releasů ElC, tak do něj zase pujdu. Vyhovuje mi update vždy ob verzi nebo dvě.
    Stačilo se vyhnout Yosemite a nemusel si řešit „discaveryd“ :)

  20. 20. Krtek  11.11.2015  20:07:30

    18*19 – já se nebojim nových technologií atd ale jde mi z 99% o vzhled. Vyhledejte si jak vypadala třeba kalkulačka v 10.6 a jak vypadá ta hnusná placka v kapitánovi :-( To prostě nezkousnu. K tomu standardně 2D dock, placatej semafor s papouškovitejma barvama, teploměry zmizely a nahradil je šedivej hnus……. né to svýmu kompu nedopustim. A děsí mě že wokna postupujou stejně.

  21. 21. nevim jak se menuju  11.11.2015  20:26:25

    20. Wokna postupujou mnohem hůř.
    Já jsem vždycky používal kalkulačku jen tu na dashboardu. Ale k OS X bude existovat tuna kalkulaček v Appstore i na netu ke stažení.

    Dlouho se mi uživatelský rozhraní Yosemite/ElC nelíbilo. Pak jsem zjistil, že na celkovej dojem vďaka průhlednosti dělá tapeta. Takže zvolit tapetu, co nebije do očí a hezky ladí.

    Jinak jde spíš o drobnosti tak špatně jako při přechodu z W7 na W10 na tom s OS X nejsi. ElC umí líp pracovat s okny bez BetterTouchTool, SplitView se mi líbí.

    Koukni se po Flavours (tuším že tak se to jmenuje) na 10.9x to má kolem 20MB na Yosemite už přes 300MB sada themes, která umožní vyladit systém skoro do jakýkoliv podoby.

  22. 22. nevim jak se menuju  11.11.2015  20:30:50

    K tomu docku, já používám dockmod a cdock. Na ElC musíš rootles k tomu aby cdock fungoval. Dockmod je placenej, ale přetvoříš si s ním dock na cokoliv chceš. Existují i themes na starý docky z 10.3 a 10.4.

  23. 23. Kamil 2  12.11.2015  10:36:08

    Aha, tak na W10 zadara nepřejdu. Kdyby se takhle zbláznil výrobce automobilů, raketově rychle by zkrachoval.
    Štěstí, že Microsoft nedělá programy pro systémy vozidel. Všechno ovládání prohozené….a „Aplikace řízení způsobila kritickou výjimku na adrese….Abort, Retry, Fail?“ Toho bych se nerad dočkal.

    Tedy abych třeba nepřišel o nějakou radost, utratím za další disk na který naklonuju nynější 8.1 a udělám update na W10. Když nebude líbit, dám původní, nový vyzálohuju do úložiště a použiju na něco jiného. Disků není nikdy dost.

  24. 24. r4in  12.11.2015  12:14:08

    [18] Neoficiálně se říká, že by Treshold 2/Fall update měl vyjít dnes, 12. 11.

  25. 25. r4in  12.11.2015  17:00:37

    [24] Tak je to venku, ISO je tady:

    https://www.microsoft.com/en-us/software-download/techbench

    Pokud nemáte co dělat, můžete vyzkoušet. Nebo pokud máte co dělat, ale chcete aktivně prokrastinovat (můj případ :-D).

  26. 26. jval  13.11.2015  10:01:35

    Bylo by možné natočit krátké video kde by byl porovnám remote desktop? Jak moc velký rozdíl v té rychlosti a zobrazení je. Zrovna budu doma instalovat VIVOPC abych na něm mohl pracovat vzdáleně, tak mi to pomohlo v rozhodování jaký systém tam dát. Děkuji.

  27. 27. swarm  14.11.2015  11:04:50

    [25] Já si asi počkám, jaký budou reakce ostatních, a dám tomu zase pár týdnů čas, než se najdou všechny nové problémy.

    [26] Je to velký rozdíl. Někde třeba dvojnásobná rychlost překreslování. Jestli tu někdo bude chtít natočit video, nemám tušení. Já si na to čas určitě nenajdu.

  28. 28. hogwell  15.11.2015  10:19:34

    K tomu hrabání systému při nečinnosti (a nehorázně mě štvou, zatíží jádro na 100%,)
    jedna věc jde vypnout v Plánovač Úloh – \Microsoft\Windows\MemoryDiagnostic – 2 položky (16GB RAM zaměstná CPU na 5 minut), je to podle mě nějaké diagnostika, která se aktivuje, „pokud spadne nějaká aplikace“
    -tak mě štve poslední dobou taskeng.exe a TrustedInstaller (služby/procesy)

  29. 29. Ladis  15.11.2015  14:56:05

    [28] Já mám v Plánovači úloh povolen jen update Flashe a Dropbox a GDrive. Přesto každou chvíli rebuilduje každou .NET binárku na disku (protože stáhl o 0.0.0.1 vyšší verzi .NET frameworku) a spouští sken Defenderem (proč se nevolá jen na otevřené soubory?), který se sám znovu povoluje (i na Pro). Zašlo to tak daleko, že Win10 občas probudí notebook v zavřeném stavu, aby vytížil CPU – a já se pak bojím, že se (zavřený) uvaří. Takže ho neuspávám, rovnou vypínám. Když potřebuju něco rychle, protože na notebokovém plotnovém disku je Win10 utrpení, tak jsem tam přihodil Linux (ten skutečně zvládne celý den nic nedělat, jakmile přestanete šahat na klávesnici a touchpad).

  30. 30. Puppy  16.11.2015  13:41:06

    [28] Podivej se do adresare C:\Windows\Logs\CBS, pokud je tam hodne dat pres stovky MB, neco ti hnije v systemu.

    [29] Vetsina software od Google instaluje (logicky) i dalsi veci, ktere bezne nevidis :-) I kdyz je vypnes jako Windows Service, spusti se zase jinak.

  31. 31. Ladis  16.11.2015  16:02:42

    [30] Ne, dycky NĚKDE musí být uložený. Ať už program po spuštění (registr, nabídka start/po spuštění, …), služba nebo naplánované úlohy. On i ten Google Update jde snadno vypnout – právě protože není žádné tajné místo. Navíc pokud ničemu nevěříš, tak dycky se můžeš kouknout do Sledování prostředků, a tam přesně vidíš, jaký program/služba šahá na jaký soubor na disku nebo vytěžuje CPU – a z toho dohledáš, kde se spouští (a to jsou i speciální softwary na tohle, já mluvím jen o základním programu, co už je ve Windows mnoho let).

  32. 32. Puppy  16.11.2015  17:33:21

    [31] Samozrejme, ale ta snaha o ukryti se a spusteni za kazdou cenu jasne napovida, co obsahuje.

    Ohledne tech telemetry spoustenych z Task Scheduleru, pomuze zapnout historii spustenych tasku, v ni je hned videt o ktere presne jde. Bohuzel dalsi tasky si pridavaji i vyrobci s predinstalovanym OS a svym softwarem, jako treba Lenovo.

    [29] Probudit notebook nejde taskem v scheduleru, musi to byt chyba driveru nebo hardware, typicky wifi. Pricina probuzeni se da zjistit: powercfg -lastwake

  33. 33. trevor  20.11.2015  11:44:22

    nerad to rikam jako celozivotni windowsak ale windows od 8 jdou nejak spatnym smerem, jedine ta zakladna uzivatelu a zakorenenost i ve firmach jim to proste odpousti

    cca pred 2 lety jsem zacal paralelne pouzivat macbook pro a osx nema chybu, je tam videt ze nad tim nekdo premejsli

    akorat ty ceny apple zarizeni by mely byt tretinove, holt si apple nechava tu user experience poradne zaplatit uzavrenosti hw a sw ma cloveka v hrsti ale zase ne kdejakej program si muze delat v systemu co si zamane jako na win

    swarmovi se divim ze tu nema poradniu recenzi na mbp s retinou

    mimochodem ten obraz 27 imac 5k fakt nema chybu, win se pokud jde o zobrazeni na vyssim rozliseni vubec nemuzou osx rovnat

    ja ale nejsem ovecka tak mam vylitanej mbp late 2007

    abych to shrnul v redmondu myslej prdeli, apple je trikrat predrazenej, linux je pro mne na desktopu stale ve stadiu proof of concept i kdyz ho taky pouzivam a google zrovna moc zasadnich novych fci v androidu taky nepridava, dohani to server side sluzbami, tam jasne vyhrava i nad applem

    jedinej kdo premejsli u desktopu je apple je to smutny a nkdy bych necekal
    ze tohle reknu

  34. 34. Puppy  21.11.2015  12:38:56

    [33] Pro me je porad zahada, jak muze nekdo pouzitvat MacBook, protoze ta klavesice je jeste prisernejsi nez „inovovana“ na soucasnych ThinkPadech. Jak mechanikou, tak rozlozenim. Pravda, jsem svazan s Windows platformou (Visual Studio, .NET atd.), takze Apple svet je pro mne prakticky nezajimavy. Nehlede na to, ze Apple se ohledne bezpecnosti chova jak Microsoft pred 15 lety, tedy ze vetsinu veci radeji neresi.

    Problem Microsoftu je prilis prehnana (az rekl bych „binarni“) reakce na kritiku. Windows 8.1 + Update 1 zase tak hrozne na desktopu/notebooku nejsou (zvlaste oproti stale nestabilnim Windows 10) a na 8″ tabletu jsou naprosto excelentni. Tam se opet projevila znovu prehnana reakce, protoze ten Windows 10 „tablet rezim“ je zatim uplne mimo. Nejvice stejne pouzivam Windows Server 2008 R2 jako „workstation“ OS, ktery mi zcela vyhovuje.

    Daleko vic si to Microsoft kazi na mobilni platforme, napriklad zbytecnym omezenim OneDrive z 30 GB na pouhych 5 GB (opet prehnana reakce na par uzivatelu s 75 TB dat), tesne pred uvedenim Windows 10 Mobile.

    Microsoft me sice plno vecmi stve, ale stale mi nabizi daleko vice nez konkurence. Jeste kdyby Lenovo vyrobilo alespon jeden skutecny ThinkPad a jsem zcela spokojen :-)

  35. 35. trevor  21.11.2015  17:09:02

    jo ta klavesnice u applu je spatna, chybi hlavne backspace a pgup/down, sice si to muzu namapovat tyhle fce pres treti aplikace nebo na backspace pouzivat shift+del ale to je na nic, bral bych poradnou klavesnici i s numerickou casti … jinak ale nesouhlasim ohledne bezpecnosti a aktualizaci, v tomhle mi pripada apple na mile napred i pred MS, mne proste vsechno funguje, asi jsem nenarocny uzivatel a nepouzivam vsechno ale postupne od leoparda az nyni na El Capitana jsem primo nadsenej jak vsechno hned funguje … MS zachranuje ze ceny zarizeni s win u lowendu jsou uplne nekde jinde nez appli ceny a rozsirenost win platformy a aplikaci na ni, lidi se uz nebudou chtit ucit novej system, ale kdyby apple razantne zlevnil jak rikam zhruba na tretinu svych cenikovych cen, sice by akcionari nemeli takovy zisk na akcii ale mozna by se neco zmenilo, s cenama jaky apple ma vzdycky mel nema sanci na masove rozsireni

  36. 36. trevor  21.11.2015  17:13:03

    jo ta klavesnice je spatna, bral bych plnou i s numerickou casti, backspace, pageup down .. i kdyz si to muzu namapovat, jinak nesouhlas ohledne bezpecnosti a upgradu vzdycky u mne „just works“od leoparda az po El Cap, asi nevyuzivam naplno vsechny moznosti

  37. 37. Puppy  21.11.2015  20:55:40

    [35] Jenze Applu prave nezbyva nic jineho nez byt drahy. Kdyby zlevnil, prijde o zakazniky kteri to prave kupuji proto, aby se mohli predvadet. Neco jako Leica mezi fotaky. To ze veci na prvni pohled funguji nema nic spolecneho s (ne)bezpecnosti. To plati treba o Linuxovych distribucich pro „bezne uzivatele“, kde jsou vychozi prava nastavena tak, aby vse fungovalo „bez problemu“, tedy ze vse je naprosto nezabezpecene. Samozrejme to vidim z jineho pohledu nez bezny BFU, kteremu nevadi napriklad pouzivat mobilni bankovnictvi v Androidu a jine bezpecnostni zvrhlosti :-)

    Windows maji porad tu „nevyhodu“ ze bezi na jakemkoli x86/x84 hardware, kdezto Apple ma i ten zcela pod kontrolou. A jeste k tomu na nich lze spustit i 15 let stare aplikace. Proto je daleko slozitejsi to udrzet konzistentni. Zvlaste pri bezne (ne)kvalite dnes produkovaneho software/driveru dodavatelu komponent.

  38. 38. nevim jak se nejmenuju  22.11.2015  22:06:22

    „Kdyby zlevnil, prijde o zakazniky kteri to prave kupuji proto, aby se mohli predvadet“

    1/ Je to nesmysl nikoho takového neznám
    2/ Apple je levný, porovnám-li co nabízí a za jakou cenu, tak hw Apple je velmi levný

    V podstatě platí: „chceteli něco, co se alespoň trochu přiblíží Applu, vemte Dell připlaťte si 20% k ceně Applu a dostanete podobnou hw konfiguraci (ale bez OS a bez kanc. balíku).

    Ti lidi si nekupují produkty Apple proto, aby se mohli předvádět (to je nějaká zvrhlá představa duševně nemocných osob). Kdo se chce „předvádět“, ten nakupuje úplně jiný produkty někde jinde a telefonuje VERTU.

    Apple si kupují proto, že je 1/ uživatelsky přívětivý a krásný 2/ rychlý a efektivní 3/ neni tak zabugovanej/tolik nepadá…. plus asi spousta dalších motivů.

    Když vemeš nějaký PC k tomu přičteš cenu za Windows a Office, tak jsi v dalece vyšší cenový hladině.

    BTW třeba si vemte cenu Retina 5K iMacu a odečtěte od pořizovací ceny kolik stojí 5K 27″ panel Dell :-) Pak ten iMac je velmi výhodný kup. Kdybych „odpočítal“ i cenu operačního systému od MS a kancelářskýho balíku, tak ten 5K iMac vlastně vyjde asi na 15 000,-

    Nebo si zkuste rozpočíst cenu Macu Pro po jednotlivých komponentech, CPU, GPU, RAM, SSD, +MOTHERBOARD + PWS.

    Zjistíte, že je vlastně levnej. A to zcela vynechávám, že ceny v ČR jsou značně natažený díky židovi Singerovi z ČNB. Koukněte na US Store a naklikejte si tam nejlepší konfiguraci 5K iMacu bude cca o 17tis v závislosti na aktuálním kurzu levnější než v ČR (TAX INCLUDED).

    Klávesnice od Applu je to nejlepší co existuje, dokonce i ta nová butterfly je úžasná.
    První macbook jsem si koupil jen kvůli klávesnici, hledal jsem tehdy notebook, na kterém budu smět pohodlně pracovat a psát dlouhý texty. Splnil mi to Apple. K MS už jsem se nevrátil.
    Numerický blok jsem nikdy nepotřeboval, a „chybějící“ backspace a pgup/down nepostrádám. K tomu slouží CMD a šipky a je to rychlejší. :) Stačí se úspěšně přeučit.

    Celá ta předpojatost vůči Applu kvůli cenám je mimo, alespoň u osobních počítačů, Apple vydělává nejvíc na telefonech, ty má solidně nastřelené, i když konkurenceschopné nebo spíš bezkonkurenční i za ty ceny, ale to je zase omezený středo a východoevropský pohled.

    Apple prodá hodně iPhonů v USA a Číně.

    Běžný zákazník v USA si kupuje dotovaný iPhone za cenu 100 až 200 USD ke svýmu tarifu a za rok si koupí nový model znova. Když průměrnýmu americkýmu majiteli iPhone ukážete nějakou vlajkovou Androidí loď za víc než 500 USD, tak Vám řekně, že to je moc drahý luxus a to si nemůže dovolit, protože v USA má iPhone každá opička za pakatel k paušálu. Kolik je v USA minimální hodinová mzda? 5USD? 7USD? 10USD? /minimální ve smyslu, kolik bere prodavač hambáčů/ (jestli mají nějakou uzákoněnou netuším) :)

    Ve Francii, Německu a dalších vyspělých státech je minimální mzda kolem 1300-1400 eu.
    Menší je akorát ve Španělsku 800~900eu.

    Tak si uvědomte, že hajzlbába v Berlínskym metru bere víc než většina z Vás. Náklady na bydlení o moc víc v Německu vyšší nejsou. Nějakou dobu jsem tam žil. Potraviny jsou trochu dražší v turistickym centru Berlína. Jinak je všechno za podobný ceny jako u nás. Navíc v Německu jsou hodně zvýhodněný větší nákupy a to i v dražších lokalitách, za housku dám třeba 20 centů. Za 10 housek ale jen jedno euro a dvacet centů. Pronájem bytu v přiměřený lokalitě Berlína nebo Mnichova je jen o cca 20% vyšší než v Praze. To je taky důvod, proč třeba v Berlíně na hauptbahnhof prodává jízdenky 1-2 báby. Na Wansee jen jedna. Všude jinde jsou automaty, kde si jízdný naklikáš sám. U nás na hlaváku je snad 15 obsazenejch pokladen. :)

    Porovnej si ceny vzdělání v USA a v ČR (školné na univerzitách) iPhone tam teď hraje podobnou roli, jako kdysi BigMac při tvorbě BigMac Indexu. iPhone je na Amerických univerzitách symbolem chudoby a „chudých“ univerzitních studentů.

    Ad Google, no hrozný je, že vypouští každou chvíli novou verzi Androidu, ale umí pořád to samý :) Jen na tabletech došlo k posunu od dob Gingerbreadu.

  39. 39. trevor  24.11.2015  9:19:12

    ad 2/ Apple je levný, porovnám-li co nabízí a za jakou cenu, tak hw Apple je velmi levný

    problem je v tom ze win laptop za 7k koupis, applovskej ani za trojnasobek (proc apple nenabizi nejakej osekanej laptop s nejlevnejsimi hw komponenty ?)

    entry level je mac mini za 16k, bez niceho

    MacPro je cenove naprostej ulet, ani v devadesatkach apple nechtel 7000 usd za lopatu k praci

    faktem je ze nejvetsi zisky dela apple na iphonu, bez zisku z iphonu by to uz takova hitparada nebyla …

    celkove se mi ale vubec nelibi jak apple brani tomu aby vznikla konkurence na jeho platforme OSX IOS (driv nejake specialni chips aby neslo delat apple clone, dneska asi nejak podobna hw ochrana ze si to ani cinani netroufnou neumej okopcit, zkratka hackintosh nekoupim)

  40. 40. nevim jak se menuju  24.11.2015  10:02:43

    trevor

    Neni to tak hrozny Air se da sehnat za 24k i s dph. 11″ Air nekdy i za dvacet.

    iOS clony fakt neexistuji, i kdyz jsem kdysi cekal, ze to cinani zacnou vyrabet :)

    K hackintoshi, myslim si, ze nikdy v historii nebyla doba OSX otevrena hackintosh komunite tak jako ted.

    Staci si project par videi, dneska udelas hackintosh i z nejlevnejsiho NUCu jen potrebujes k tomu spravny bluetooth adapter…

    Otazka je zdali ma vubec smysl provozovat OS X na levny nevykonnym harampadi.

    To uz si tam muzu dat Linux.

    Rusaci kdysi prodavali laptop HP 550 a 610 s predinstalovanym OS X 1.6.x pod znackou RuMac, tam se moc legalnost neresila. ;)

    Jestli zvazujes stavbu hackintosh tak si vygoogli tonymacx86 je tam hromada odzkousenejch buildu.

    Zaklad je vybrat spravnej Motherboard a revizi. S pretaktovanim je to slozitejsi, kdyz nebudes taktovat, tak postavit neco na desce se slabsi napajeci kaskadou a zakladnim XEONu e3 1230/40 neco takovyho vychazi docela levne.
    GPU integrovana (i5,i7) funguje automaticky. Nvidia 780/980 by snad mohla fungovat bez kextu.

    SSD,HDD…zalezi jen na tobe.

    Jediny co mne odrazuje jsou pripadny potize s updaty OS X, protoze Apple ted vypousti novy OS skoro kazdy rok. Pritom overeny funkcni build hackintosh vetsinou je az prave po roce. Takze nic pro earlyadopters.
    Pak taky mi prekazi, ze vetsinou je problem s ovladaci na wifi a zvuk integrovanych na MB.

    Takze musis koupit extra karty, ktery disponuji ovladaci pro OS X (vetsinou externi).

    Kdyz koupis kartu s oficialni podporou OS X mas vyssi nadeji, ze ti pojede i po dalsim update, nez kdyz rozjedes nejaky kexty z netu pro integrovanou (pujdeli to vubec).

  41. 41. Kamil 2  24.11.2015  11:19:30

    U Windows XP prakticky stačilo nainstalovat SP 1-3. Tak i fungují. Případné další aktializace bylo možné mít pod kontrolou.
    W10 směřují do stavu, že je nebude možno užívat v izolovaném režimu, bez připojení na net. V případě připojení stáhnou natolik velký objem dat, že mám-li mobilní připojení, vyčerpají datový limit. Navíc aniž bych nad update měl kontrolu. Nakonec nebudou použitelná bez on-line připojení 24/7. Mám otázku, proč Microsoft tak vehementně vnucuje update na W10? Nepředpokládám, že jde o mé dobro. Ani o obchodní strategii spočívající v unifikaci a zjednodušení používání a správy. Obávám se, že jde o snahu o zvýšení závislosti uživatele. Systém funkční jen „online“, data v cloudu. Jsem v situaci, že W8 jsem po dvou měsících updatoval na W8.1. Samozřejmě zazálohoval origninální instalaci W8. Ani jsem si W8.1 nestačil osvojit, měl bych updatovat na W10. To znamená zálohu 8.1 a instalaci a nastavení W10. Přizpůsobit si je jak potřebuju. S otazníkem co to udělá s dosavadními programy. Při každém připojení na net stahování velkého objemu dat bez kontroly. S obavou, jaké „vylepšení“ v Redmondu provedli. To všechno znamená peněžní a časové náklady. Když shrnu komplexní náklady, protože čas jsou peníze. Hodiny a hodiny práce. Proto zatím W10 i jako „bezplatná“ drahá pro toho, kdo koho smyslem mít počítač je používat ho k něčemu užitečnému a ne v neustálém hrabání se v systému a odstraňování poruch.

  42. 42. Puppy  24.11.2015  13:37:33

    [41] No to je jednoduche, doba kdy se platilo za instalaci offline software uz je, alespon u beznych zakazniku, takrka pryc. Takze prijmy jsou jinde, budto cloudovy prostor, aplikace jako Office 365 za predplatne a podobne.

    Otazka je jak se zachova Microsoft k OEM partnerum, protoze je stale potrebuje. Vsimni se ze vetsina levnych tabletu a „notebooku“ s Windows 8.1 prisla az s Bing edici, ktera byla pro OEM zdarma. Microsoft sice hrde prohlasil, ze Windows 10 uz v takove edici pro OEM partnery nebudou, ale …

    Zkratka offline doba je pryc, at se nam to libi nebo ne. A kazdy se s tim snazi vyporadat jinak. Google ma zamerne deravy „system“ sbirajici osobni data, Microsoft se snazi vsechny natlacit do cloudu/predplatnych a tam je pak kasirovat za dalsi sluzby, Apple ma zase drahy hardware na kterem jedinem to bezi a oddane ovce koupit cokoli a prodat kvuli tomu i sve organy :-)

    Vzdyt tu hype kolem Windows 10 muzes zatim klidne ignorovat, drive nez za rok to pouzitelne stejne nebude a nevidim uz vubec duvod to davat na starsi hardware. Tak to bylo ostatne vzdy.

  43. 43. Kamil 2  24.11.2015  16:51:06

    [42] Ano, nechám to vycukat.

  44. 44. Nox  24.11.2015  17:37:41

    42. Otazka je, co pouzivat po skonceni podpory W7/8. W10 aby se uz opravdu clovek bal pouzivat treba na internetove bankovnictvi, protoze jsou schopni tam pridat sluzbu „sdileni hesel“.
    Predplatne bude take pro ceske domacnosti mimo, protoze vetsina lidi nema na to platit radove tisice rocne za predplatne OS, Office, atd… Dneska staci mit legalni OS v cene zarizeni a zbytek lze vyresit freewarem.
    Terminal neni nahrada pocitace, takze co ted?

  45. 45. nevim jak se nejmenuju  24.11.2015  18:52:34

    Kluci poradím Vám, já používám 79% software open source. Zbytek upirátěnej. :)

    Takže řešení jak se zbavit Windows je, jmenuje se Linux.
    Je pravda, ze notebooků s předinstalovaným linuxem na trhu moc neni. A rozchodit jej, aby fungoval tak jak má je trochu náročnější… Takže možná Chromebook nebo třeba Dell v developer ed. s Ubuntu, ale ten je v konečným porovnání dražší než srovnatelný Macbook od resellera, takže Puppy bude muset darovat prostatu nějakýmu důchodci, aby moh spokojeně přejít na Linux :) /noflame/ :-)

    U desktopu myslím nebude problém s navržením konfigurace, na které pojede pohodlně Ubuntu LTS.

  46. 46. Kamil 2  24.11.2015  20:08:06

    [45] Také používám opensource jak jen to jde. U linuxu jsou problémem ovladače notebooku a podpora hardware obecně. Řízení spotřeby, režim spánku… Jestliže by byl Linux pro ThinkPad, zkusím. Ale abych trávil bezesné noci řešením, že nejde tohle a támhleto, to ne.

  47. 47. Puppy  25.11.2015  10:36:40

    [44] Podpora pro Windows 7 konci v roce 2020, pro 8.1 v roce 2023 a 10 v roce 2025. Do te doby se vsechno jeste desetkrat zmeni zpusobem, ktery ted nedokazeme stejne predpovedet.

    Opensource pouzivam jen tam, kde je vyhodnejsi nebo nabizi opravdu neco navic (napriklad Thunderbird vs MS Outlook).

    Vetsina domacnosti nebude mit casem zadny pocitac (ani s Linuxem) protoze zblbnou do mobilu ci pseudotabletu s primitivnim mobilnim systemem, na hry zase konzole. Tam budou misto penezi platit svym soukromim, coz vetsine lidi evidentne nevadi. Tohle je treba vec se kterou Microsoft ani dalsi nepocitali.

  48. 48. Kamil 2  25.11.2015  11:34:42

    Shrnu to tak, že „chytří si poradí, u hloupých je to jedno“.
    Snahu Microsoftu po zjednodušení pro běžného masového uživatele, tedy ne operátora či ajťáka, chápu. Opice chce banán, zmáčkne tlačítko s obrázkem „banán“ a dostane banán. Jestliže to tak funguje, pro většinu uživatelů netušících, nezajímajících a ani nechtějících se zajímat jak to funguje, je to dobré řešení. Chce to vybalit zapnout, používat tak jako vše ostatní. Asi je to trend do budoucna, tak jako byla záhy opuštěna péémdácká, maťácká a podobná představa „co Čech to basicový programátor“ ve prospěch uživatelského přístupu, od příkazového řádku k oknům. Řešení pro opici je jen pokračováním vývoje. Problém je v tom, že současné počítače, programy a nastavení nejsou „ready to use“. Tak opice má problém. Jsem jenom trošičku pokročilý uživatel a na ty, kteří toho znají míň než já nekoukám svrchu, protože třeba umějí něco úžasného jiného, jenže vysvětlovat něco někomu, kdo není ochotný vyvinout elementární úsilí k pochopení toho co je soubor a co je složka, naučit se s nimi pracovat, odmítající věnovat trošičku úsilí a pozornosti malému vysvětlení, zato se vehementně rozčiluje, že ten krám není k ničemu, protože něco zmáčknul, neví co, něco odsouhlasil, neví co, protože to nečetl, protože to číst nechce a číst to nechce, protože tomu nerozumí a nerozumí tomu proto, že se to nechce učit a ono to udělalo něco, neví co, a jak to že to nejde když potřebuje vložit jeden soubor do jiného souboru, to je fakt utrpení. Tohle jsem řešil předevčírem. Opravdu se nedivím snaze „opice chce banán“.

  49. 49. Puppy  25.11.2015  13:11:50

    [48] Jenze problemy lze zjednodusovat jen do urcite miry. Ze soucasna spolecnost takove hlupaky vlastne cilene vychovava (protoze pro nektere je to vyhodne) v konecnem dusledku nepomuze nicemu. Vsechny nove veci budou pro ne stale „prilis slozite“, pri pokracujicim snizovani povedomi o tom jak veci funguji a stylu vychovy, ze vse je vlastne strasne snadne :-) A kdyz neni, chyba je vzdy v necem jinem, jen ne v nich samotnych. Timhle syndromem trpi vetsina kindermanagementu, ale to uz je jine tema.

    Rozpor mezi „opice chce banan“ a bezpecnosti bude cim dal tim horsi, protoze ten kdo banan poskytuje, nema samozrejme na bezpecnosti (opice) sebemensi zajem.

  50. 50. trevor  25.11.2015  15:11:38

    nevim jak se menuju – tonymac znam, uz jsem starsi rocnik, roky experimentovani, taktovani apod. uz mam za sebou, chtel bych si to naklikat na aliexpress, taobao apod. a by to fungovalo out of the box – proste vybalit a jedu na konkretni verzi osx nebo ios dle zarizeni

    btw – apple cloveka ve finale pak dostane i na accessories, ktere ma taky za hezke ceny, treba magic trackpad 2015 za „jen“3990 Kc

  51. 51. nevim jak se menuju  25.11.2015  15:48:35

    trevor

    To by se mi taky libilo hotovej build s ozkousenymi kexty. :)
    To zkus kouknout na ebay po starsim mac mini. Nakonec nejsou tak drahy…

    K iMacum dava Apple klavesnici a mys. Takze OK

    Za ten novej Magic trackpad bych si mozna i priplatil. Tipuju, ze resellera ho sezenes min. o 500,- levneji.

    Koukni na smarty.cz tam maj spoustu jablicek za nizsi ceny.

  52. 52. nevim jak se jmenuju  8.1.2016  14:40:30

    Trochu OT, ale celkem dobrej článek pro Apple hatery, kteří v diskuzích pomlouvají o zaměstnávání dětí.

    Vzpomínám si na doc. Kavana z ČVUT, ten byl taky poměrně kritický onomu trendu tvrdit, že co pochází z východu je vyrobeno dětmi.

  53. 53. nevim jak se jmenuju  14.1.2016  11:25:58

    Co říkáte na Remix, imho super na starý stroje místo XP nový svěží závan droidu :)
    http://goo.gl/6CTW3y

  54. 54. Tonda  30.3.2016  11:39:24

    Nejhorší u desítky je prohlížení fotek. Všechny jsou strašně široké. Přitom jsem zkusil několik prohlížečů. Nikdo mi zatím neporadil, jak problém odstranit. Proto jsem se vrátil k sedmičce

  55. 55. trevor12  7.1.2017  16:15:12

    clanek k DPI scaling

    https://blogs.windows.com/buildingapps/2016/10/24/high-dpi-scaling-improvements-for-desktop-applications-and-mixed-mode-dpi-scaling-in-the-windows-10-anniversary-update/

  56. 56. Jan  12.5.2017  17:38:53

    Všechny ty pitomosti a nedodělky bych skousl , ale ta práce PC v době nečinnosti která začne asi minutu po tom co nesáhnete na myš a PC začne řvát jako hovado (HDD) to prostě nejde skousnout. Začínám uvažovat o LINUXu.


Napsat komentář